Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er precies genoeg schildklierhormonen in je bloed zitten: niet te veel en niet te weinig. Te veel leidt namelijk tot chaos en te weinig veroorzaakt vertraging.

Een tekort of overschot aan schildklierhormonen moet dan ook worden behandeld met schildkliermedicijnen. In dit artikel bespreken we medicatie die nodig is als de schildklier niet naar behoren functioneert…

Schildkliermedicijnen bij een overschot aan hormonen

In sommige gevallen bevat het bloed te veel schildklierhormonen. Meestal komt dit door een overactieve schildklier of een lekkende schildklier. Een schildklier die te veel hormonen uitscheidt, kan worden geremd met schildklierremmers (thyrostatica). De bekendste schildkliermedicijnen die de hormoonproductie remmen zijn:

  • Strumazol® (thiamazol)
  • Basolest® (carbimazol)
  • PTU (propylthiouracil)

Binnen een jaar na de start van de schildklierbehandeling is plusminus 50% van de patiënten met een overschot aan schildklierhormonen genezen. Wie niet geneest door schildkliermedicijnen, wordt doorverwezen naar een chirurg of radioloog om een gedeelte van de schildklier te laten verwijderen of met radioactief jodium (RAJ) te laten vernietigen.

Lees hier meer over operatieve ingrepen van de schildklier…

Schildkliermedicatie bij een tekort aan hormonen

Soms bevat het bloed te weinig schildklierhormonen. Meestal komt dit door een extreem trage schildklier. Een schildklier die te weinig hormonen uitscheidt, kan worden ondersteund met synthetische schildklierhormonen (thyromimetica). De bekendste schildkliermedicijnen voor een trage schildklier zijn synthetisch T4:

  • Thyrax® (levothyroxine)
  • Euthyrox® (levothyroxine)
  • Eltroxin® (levothyroxine)

In sommige gevallen worden tevens schildklier-tabletten met synthetisch T3 voorgeschreven:

  • Cynomel® (liothyronine)
  • Cytomel® (liothyronine)
  • Thybon® (liothyronine)

Tot slot zijn er schildklierhormoontabletten met zowel T3 als T4: Novothyral®, Prothyrid® en Thyreotom®.

Lees hier meer over de behandeling van een niet-werkende schildklier…

Schildklierhormoonresistentie

In zeer zeldzame gevallen zijn er voldoende schildklierhormonen in het bloed aanwezig, maar reageert je lichaam er nauwelijks op (schildklierhormoonresistentie). In dat geval is soms een extreem hoge dosering schildkliermedicijnen nodig. In extreme gevallen maakt de schildklier helemaal geen hormonen meer aan. In dat geval dient de volledige hormoonproductie blijvend te worden opgevangen met schildkliermedicatie.

Lees hier meer over schildklierhormoonresistentie…

Tot slot

Een tekort aan schildklierhormonen wordt aangevuld met thyromimetica; een overschot teruggebracht met thyrostatica. Bij de meeste schildklierklachten is reguliere schildkliermedicatie dan ook afdoende. Als de hormoonproductie echter wordt ontregeld door een gezwel of ontsteking, dan is soms aanvullende behandeling vereist.

Heb jij ervaring met schildklierbehandeling of schildkliermedicijnen? Laat hieronder een reactie achter!

42 Reacties

  1. Dag Paul, Ik heb in december 2019 een jodium slok gekregen, omdat mijn schildklier te snel werkte. Ik ben nog steeds lusteloos en moe. Kan dat nog steeds een reactie op de jodium slok zijn of kan het ook zijn dat mijn schildklier nu te langzaam werkt?

  2. Ik heb een te trage schildklier en slik 162,5 mcg euthyrox per dag. (Tot vorige week 150, maar mijn waarden bleken met 0,2 en 25 niet goed dus daarom een verhoging). Ik heb al 16 jaar schildklier klachten (o.a. jodium behandeling gehad), en de laatste jaren altijd lichte keelpijn, gevoel van ‘kikker in de keel’ en veel keel schrapen / kuchjes. Tijdens het googelen zag ik nu voor het eerste de relatie met mijn schildklier problemen. Moet ik deze ‘keelpijn’ (eigenlijk schildklier ‘pijn’) voor lief nemen, of is het zaak dit te behandelen en hoe dan?

    • Persoonlijk zou ik eerst eens onderzoek laten verrichten naar de veronderstelde schildklierpijn. Dit zou in theorie te maken kunnen hebben met een schildkliergezwel, schildklierontsteking of andersoortige primaire schildklieraandoening.

  3. Beste Paul. Ik zal mijn verhaal proberen kort te houden. :-) Ruim 1,5 jaar geleden werd mijn schildklier verwijderd (gezwel + Hashimoto). Sindsdien is de lijdensweg van het vinden van de correcte dosering schildkliermedicatie begonnen. Na al verschillende dosering te hebben geprobeerd (dit telkens met de gebruikelijk 12 weken wachttijd vooraleer het gestabiliseerd is in de bloedwaarden) heb ik persoonlijk de indruk dat 112,5 mcg/dag levothyroxine het minst klachten geeft. Hieronder een overzicht van de waarden: 30/05/17: na 9 weken 125 mcg (deze dosis gaf mij veel klachten): TSH 0,119 mU/l… FT4 26,85 pmol/l… 01/09/17: na 13 weken 112,5 mcg/dag: TSH 0,073… FT4 20,70… 06/10/17: na 18 weken 112,5 mcg/dag (ik had toen het minste haaruitval en voelde mij goed bij deze dosis): TSH 0,073… FT4 20,80… FT3 4,10… 03/01/18: na 12 weken 100 mcg/dag (op advies van endocrinologe; de haaruitval is terug herbegonnen en wordt terug erger): TSH 0,203… FT4 19… Mijn endocrinologe vindt dit nog steeds een beetje aan de hoge kant, ik neem nu dagelijks 100 mcg/dag tijdens de week en in het weekend 87,5 mcg/dag. Er is geen lijn te trekken in mijn laboresultaten, want de vorige keer dat ik 19 weken 112,5 mcg/dag nam (maart ’17) waren mijn resultaten: TSH 0,762… FT4 20,67… FT3 4,38… Ik ben ondertussen een beetje ten einde raad want mijn klachten duiken opnieuw op, namelijk extreme haaruitval, sneller moe, meer last van maag, enz. Moet ik nog wat langer geduld hebben of zou ik er goed aan doen om aan te dringen bij de endocrinoloog om mijn dosis terug te verhogen naar 112,5 mcg/dag? B12-waarde is goed, mijn ferritine staat slechts op 44 Ug/l (ik neem al gedurende 5 maanden dagelijks een ijzersupplement). Alvast bedankt voor jouw advies. Vr. groeten, Tamar

    • Nog enkele aanvullende vragen… Gebruikte je voedingssupplementen met vitamine B8, vitamine B12 en/of vitamine B11 voordat je je bloedwaarden liet controleren? Is je ijzerstatus diepgaander gecontroleerd dan enkel qua ferritine? En is je vitamine D3 al eens gecontroleerd?

    • Beste Paul, Ik neem Cystiphane Biorga (B6, dagelijks 2 tabletten, tegen haaruitval). Samenstelling: L-cystine (2.000 mg), hydroxypropylmethylcellulose, zinksulfaat, natriumcarboxymethylcellulose, magnesiumstearaat, arginine, stearinezuur, vitamine B6, carnaubawas, titaniumdioxidie en riboflavine. Daarnaast dagelijks Morepa plus (omega 3, visolie) en 3x week 1 smelttablet B12 – 1000 (samenstelling: stearinezuur, vitamines B12 en B6, foliumzuur, antiklontermiddel): Magnesium stearaat, Smaakstof: Natuurlijk citroenaroma. Al deze supplementen nam ik ook toen ik op 112,5 mcg per dag stond en mij goed voelde. I.v.m. de bijkomende waarden (waarden dateren van 03/01/18): IJzer: 113 ug/dl, ijzersaturatie: 41 ug/dl, transferrine: 2,57 g/l, B12: 575 mg/l (op 01/09 was dit nog 843 mg/l, te hoog dus), foliumzuur: 16,1 ug/l, 25-Oh-vitamine D3: geen recente waarden maar op 09/06/17 was dit 24,5 ng/ml. Door de lijdensweg heb ik een ganse excel met een overzicht van alle waarden sinds de operatie tot nu (ik kan deze bezorgen maar niet via dit forum uiteraard). :-) Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Tamar

    • Allereerst is (of was) er sprake van een vitamine D-tekort. Is dit ooit behandeld? Daarnaast kan het gebruik van vitamine B12 / cobalamine-supplemeten en vitamine B11 / foliumzuur-supplementen de diagnose van een vitamine B12-opnamestoornis verzieken. Ook de hoeveelheid vitamine B6 die je inneemt kan voor verregaande gezondheidsklachten zorgen. Zie desgewenst ook:

      Vitamine B8 lijkt (gelukkig) in geen van je supplementen te zitten; dit kan namelijk een correcte bloedwaardebepaling van TSH, T4 en T3 verstoren. Met de eenheden qua ijzerstatus (microgrammen per deciliter) ben ik helaas niet bekend. Ga even kijken of ik ze kan omrekenen…

    • Beste Paul, Ik heb een 4 à 5 maanden geleden een kuur D-cure genomen (Lage doses – 1 ampul D-Cure 25.000 I.E. per maand gedurende 4 maanden). Wat de ijzerwaarden betreft: bij ijzersaturatie heb ik de verkeerde eenheid genoteerd, het dient 41% te zijn en niet ug/dl (microgram). De rest klopt wel. Stop ik dan best met het nemen van de haarvitaminen, ik neem dit inderdaad al héél lang. Wat de B12 betreft: toen ik dit heel frequent nam stond ik boven de maximale waarden maar als ik het minder regelmatig neem zakt het heel snel. Misschien ook belangrijk om te melden: ik ben al bijna 25 jaar vegetariër (geen vlees noch vis) en heb in het verleden: ongeveer 5 jaar geleden een tijd inspuitingen gekregen omdat mijn B12 veel te laag stond. Ik kijk uit naar jouw advies i.v.m. supplementen alsook rond de dosering van de schildkliermedicatie. Ik probeer veel te lezen maar zie op dit moment door de bomen het bos niet meer. Ik lees zeker de artikels die je vernoemd hebt. Alvast bedankt. Vr. gr. Tamar

    • Dag Paul. Zou je nog advies hebben voor mij i.v.m. dosering schildkliermedicatie en ijzerwaarden? Ik las net ook op jouw forum dat vitamine D testosteron kan verhogen. Ik heb gisteren 1 ampul D-cure 25.000 I.E genomen maar heb hier al spijt van want mijn testosterongehalte staat net boven de maximale grens (49). Zorgt een teveel aan testosteron ook niet voor haaruitval? Vriendelijke groeten, Tamar

  4. Hallo ik neem al 15 jaar Euthyrox voor mijn schildklier, welke voeding mag je eten en welke niet ? Alvast bedankt!

    • Beste Sylviane, Ik snap de aard en intentie van je vraag niet. Voor zover mij bekend zijn er geen voedingsmiddelen die je per se niet mag eten of juist per se wel zou moeten eten indien je Euthyrox gebruikt…

  5. Hallo Paul, ik ben sinds drie weken gestart met medicatie voor trage schildklier en heb veel last van bijwerkingen. Sta enorm onder spanning, last van tinnitus en ben nog vermoeider dan ik al was. Komt dit vaker voor?

    • Ja, maar toch voornamelijk als de dosis te hoog is. Wanneer worden je schildklierbloedwaarden weer gecheckt?

  6. Beste Paul, Ik slik nu 4 maanden Eltroxin en ik kreeg na de ophoging van 62,5 mcg naar 75 mcg (slikte ik toen 3 weken) ineens erge hoofdpijn. Wisselde wel per dag. Uiteindelijk gevoel van geïrriteerde leek wel opgezwollen sinussen. Pijn boven ogen achter neus. Ben nu weer terug sinds een week naar 62,5 mcg en klachten gaan langzaam weg. Ben dus na 2 weken hoofdpijn en duizeligheid (ook niet elke dag) weer teruggegaan naar oude dosis. Maak me erge zorgen. Wat is dit? Zo lang ophogingsklachten? Of ineens allergie of intolerantie medicijn? Of had ik gewoon door moeten zetten? Had iedere ophoging wel even hoofdpijn, maar hooguit 3 dagen!

  7. Beste Paul, omdat ik sinds maanden pijnlijke voeten en handen heb, vooral als ik ze een tijdje niet gebruikt heb, en wiebelige benen heb ik een bloedtest laten doen. Het bleek dat mijn TSH waarde minder is dan 0,01. T4 is 22 en T3 7,6. Mijn huisarts constateerde een te snelle schildklierwerking en stuurt me door naar een internist. Aangezien er een jaar geleden nog niets aan de hand was, hoop ik dat ik er snel weer van af ben en dat deze disbalans met lichaamsvriendelijke middelen kan worden opgelost. Heb jij een tip? Alvast bedankt, Annette

    • Nee, een VEEL te snel werkende schildklier heeft doorgaans een zeer concrete onderliggende oorzaak. De belangrijkste oorzaken van een verhoogde schildklierwerking zijn als volgt: 1. De ziekte van Graves (een auto-immuunschildklieraandoening); 2. Een schildklierontsteking oftewel ’thyreoïditis’ (door toedoen van de ziekte van Hashimoto, een virus, een granuloom of de ziekte van De Quervain); 3. De ziekte van Plummer oftewel een ’toxisch adenoom’ (goedaardige schildkliertumor dat schildklierhormonen produceert); 4. Een hypofyse-aandoening of hypothalamus-aandoening waardoor te veel TSH of TRH wordt geproduceerd; 5. (Overmatige) inname van thyromimetica, dus levothyroxinenatrium en/of liothyroninenatrium: medicijnen voor een traag werkende schildklier… Het is dus niet zo dat er natuurlijke supplementen bestaan waarmee zulke gezondheidsklachten kunnen worden tegengegaan. De internist-endocrinoloog zal allereerst de oorzaak moeten moeten achterhalen van de te snel werkende schildklier; daarna kan een passend behandelplan worden opgesteld. Zie eventueel ook de volgende artikels:

    • Dankjewel voor je uitgebreide reactie Paul. Dat klinkt best alarmerend. Ik ben benieuwd waarom mijn hypofyse ermee opgehouden is om TSH te produceren. Stress kan een oorzaak zijn plus ik ben in de overgang. Je kunt dit euvel niet weg-eten begrijp ik. Jammer want ik eet doorgaans heel gezond maar gebruik wel medicijnen met corticosteroïden, niet zo best i.v.m. de cortisol, verhoogt de (continue) stressreactie in mijn lichaam. Ik vraag het de internist. Met hartelijk groet en dank voor je informatieve site.

    • Er is sprake van een wederzijdse beïnvloeding van TSH enerzijds en schildklierhormonen anderzijds. Een tekort aan TSH kan ervoor zorgen dat je schildklier te langzaam werkt (hetgeen in jouw situatie NIET het geval lijkt te zijn). En een overschot aan schildklierhormonen kan ervoor zorgen dat je hersenen stoppen met het produceren van TSH (hetgeen in jouw situatie WEL het geval lijkt te zijn). Je nagenoeg niet-bestaande concentratie aan TSH lijkt dus veeleer het gevolg te zijn van jouw schildklierprobleem dan de oorzaak ervan. De causale oorzaak van je schildklierproblematiek moet dus waarschijnlijk worden gezocht in een auto-immuunschildklieraandoening, al dan niet resulterende in een schildklierontsteking. Een bloedwaardebepaling van schildklierantistoffen kan uitsluitsel geven hieromtrent. Ervaar je eigenlijk keelklachten of (naast je pijnlijke handen en voeten) andersoortige potentiële schildkliersymptomen? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

    • Dag Paul. Ja dat kan ik volgen. Ik heb het lijstje symptomen bekeken en behalve last van stramme handen en voeten en spierzwakte heb ik ook snel jeuk terwijl ik zelden huidproblemen heb. Verder prikkelbaarheid en chaotisch en slechte concentratie. Keelontsteking af en toe maar dat lijkt eerder met verkoudheid te maken te hebben. Goed om op antistoffen te testen inderdaad. Dank voor je goede wensen!

  8. Mijn T4 waarde zit op 23.5 gaan nu verdere bloed onderzoeken doen om te kijken of ik eventueel schildkliermedicijnen nodig heb of naar een internist moet ik verloor zo ongeveer 14 kilo in korte tijd.

  9. Hoi,Ik slik nu drie jaar strumasol en mijn waardes zijn nu T4 ..17.4 en TSH 2.3 slik 10mg. Ik heb het gevoel dat het niks beter wordt. Ik ben heel kort van adem…geen puf…weinig energie een slap gevoel…. algehele malaise, drie jaar geleden begonnen met 30 mg na drie maanden 10 mg…toen weer 30 voor twee maanden 0.5 en n weer 10 mg.misschien moet ik stoppen met strumasol??? Kijken of de schildklier het zelf weer overneemt! Moedeloos word ik er van. Ik wil me zo graag goed voelen

    • Strumazol is niet een medicijn dat een ontoereikende schildklierfunctie opvangt. Het remt juist een overactieve schildklier en vermindert zodoende de schildklierwerking. “Kijken of de schildklier het zelf weer overneemt” lijkt me in dat opzicht geen reële optie… Welke diagnose heeft men bij je gesteld? Hyperthyreoïdie? Ziekte van Graves? Schildklierontsteking? Toxisch adenoom? Struma? Ziekte van Plummer? Hypofyse-afwijking?

    • De ziekte van Graves is toen vastgesteld! Drie jaar geleden.

    • In het beginstadium gaat de ziekte van Graves gepaard met een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie), meestal met een sterk verhoogde concentratie aan schildklierhormonen in het bloed (thyreotoxicose) tot gevolg… In dat geval worden inderdaad schildklierremmers / thyreostatica voorgeschreven, bijvoorbeeld Strumazol. Maar in een later stadium van de ziekte van Graves kan de schildklierfunctie juist afnemen, met een tekort aan schildklierhormonen tot gevolg. In ernstige gevallen kan de schildklier zelfs helemaal stoppen met de productie van schildklierhormonen. In dat geval zijn juist exogene schildklierhormonen / thyreomimetica nodig, bijvoorbeeld Thyrax, Euthyrox of merkloos levothyroxinenatrium. Dat je je niet goed voelt, kan verschillende oorzaken hebben: A. Je gebruikt niet het juiste schildkliermedicament; B. De dosis van je schildkliermedicatie dient te worden aangescherpt; C. Naast je schildklierprobleem bestaat er nog een probleem… Heeft men je vitamine B12-, vitamine D- en ijzerstatus bijvoorbeeld al eens gecontroleerd? En wellicht belangrijker nog: is je T3 (actief schildklierhormoon) al eens nagekeken? Ik ben GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening zien je TSH en FT4 er prima uit.

    • Dag Paul, dank voor je antwoordt..mijn vit. B 12 en D zijn goed…past getest. Ik slik extra vit. D.

  10. hallo paul heb een vraagje ik moet levens lang die pillen nemen van de schildkier maar ik hebt geen schild klier meer maar ik neem die pillen niet meer in kan dat gevaarlijk zijn of niet

    • Ja, Als je geen schildklier meer hebt die endogene schildklierhormonen produceert en je geen exogene schildklierhormonen inneemt om deze ontbrekende lichaamseigen schildklierhormonen te vervangen, dan creëer je een potentieel levensbedreigende situatie. Zie desgewenst ook dit artikel over leven zonder schildklier

    • Maar paul ik heb wel nog reserve schild klier maar ik ben nu alle twee weken gestopt met die pillen wat moet ik nu dan doen alles ik vragen mag

    • Zoiets als een reserveschildklier bestaat niet (helaas)… De schildklier bestaat uit twee kwabben, en als beide helften van je schildklier verwijderd zijn, maakt je lichaam geen schildklierhormonen meer aan. Wel beschikt het menselijk lichaam over bijschildklieren, maar deze hebben in beginsel niets te maken met de daadwerkelijke schildklier, en produceren dan ook geen schildklierhormoon. Ik ben geen arts, dus voor medisch advies zul je echt je huisarts of endocrinoloog moeten raadplegen. Succes!

  11. Slik al jaren Thyrax heb weer nieuwe moeten halen en kreeg andere die wil ik dus niet slikken. De dosis die ik dagelijks slik is 2 tebletjes van 0,100 mg en 1. Van 0,025mg en die hebben ze dus veranderd in een ander medicijn. Mijn idee is om die dus niet in te nemen dus dan alleen de 2 van 0,100 mg. Ja dan maar met 0,100 doen.

  12. Heb reeds 3,5 weken last van een ontsteking op de schildklier. Arts schreef mij een resem hoeststillers en antibiotica voor, doch er is geen verbetering. Nog steeds temperatuurverhoging, soms oplopend tot 39°C. Bloedonderzoek wees waarde aan van: TSH 0,24 – MU/L 0,27 4,20 FT3 5,8 – PMO 3,1 6,8 Graag advies!

    • Beste Julien, Deze reeks cijfers is een tikkeltje verwarrend. PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek, dus dit is de naam van de test die je hebt ondergaan en geen stof die in je bloed voorkomt… Ik denk eigenlijk dat je TSH 0,24 was en je FT3 5,8. Maar vanwege de enigszins onoverzichtelijke opsomming ben ik daar niet 100% zeker van. Ik denk dat 0,27 en 4,20 volgens het betreffende laboratorium de grenswaarden voor TSH zijn; dus 0,27 als ondergrens en 4,20 als bovengrens. Met een TSH van 0,24 zit je beneden de onderste grenswaarde, dus je TSH is in dat geval te laag. Sowieso worden voor TSH veelal de grenswaarden 0,4 tot 4,0 gehanteerd, dus als je die hanteert, zit je er zelfs een behoorlijk eind onder. Je FT3 zou in dat geval 5,8 zijn en volgens het betreffende lab tussen de 3,1 en 6,8 moeten vallen; hier val je dus netjes binnen. Wat ik me echter afvraag, is of ook je FT4 is getest… Hoe dan ook, als ik de cijfertjes naar behoren interpreteer, is je TSH te laag en je FT3 aan de hoog-normale kant. Dit zou kunnen duiden op een ietwat overactieve schildklier oftewel hyperthyreoïdie. Maar ik ben GEEN arts, dus ik kan GEEN diagnoses stellen. De vraag is denk ik of er ook sprake is van verhoogde schildklierantistoffen en of je FT4 (en eventueel gebonden T4, gebonden T3 en reverse T3 afwijken). Wat zei je arts van deze schildklierwaarden en zijn er reeds vervolgonderzoeken ingepland? Ik ben benieuwd. Groeten, Paul

    • Dag Paul, Huisarts vind waarden normaal. Er zijn wel voor morgen door specialist arts verdere onderzoeken geplant. Ik laat verder nog iets weten.

  13. jacqueline schoone Reageer

    Dag Paul, Omdat ik te veel bijwerking kreeg van Thyrax heb ik gevraagd om Cytomel. De waarde die ik nu heb na ruim 3 week gebruik zijn vreemd. TSH 0,10; T4 5,9. Wat moet er volgens jou nu gebeuren?

    • Hallo Jacqueline, Wat er moet gebeuren (en of er überhaupt iets moet gebeuren) weet ik niet, ik ben namelijk geen arts. Aangezien je gediagnosticeerd schildklierpatiënt bent, schildkliermedicijnen gebruikt en ook nog eens onlangs bent overgestapt van schildkliermedicijn, lijkt het me in de lijn der verwachting liggen dat je schildklierwaarden afwijken van de ‘norm’. Mocht je je zorgen maken over je huidige schildklierwaarden, raadpleeg dan je arts. Over de TSH-waarde kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over TSH-waarde m.b.t. schildklier. Succes & sterkte! Groeten, Paul

  14. Hoi Wilma, Misschien moet je je eens laten testen op antistoffen die je lichaam kan aanmaken tegen de schildkliermedicatie?

    • @ Pascale: Volgens mij zijn er geen lichaamseigen antistoffen die werkzaam zijn tegen schildkliermedicijnen (exogene schildklierhormonen). Wel zijn er antistoffen, waaronder anti-TSI en anti-TPO die de schildklier aanvallen, waardoor er allerhande schildklierproblemen kunnen optreden.

  15. Wilma van der Kaap Reageer

    Hallo… Inmiddels heb ik al een jaar of 7 last van een langzaam werkende schildklier. Minste 5 jaar slikte ik reguliere medicijnen waar ik uitermate goed op kon functioneren. Plotsklaps kwam er de klad in, dus doorverwezen naar internist. Medicijngebruik en schildklierbloedwaarde goed instellen, maar daarbij werd ik ziek. Hoe meer medicatie (met opbouw), des te beroerder ik me voelde. Het proberen van andere medicatie hielp niets, had hetzelfde effect. Als ik stopte voelde ik me beter, maar met de normale verschijnselen van een te lage werking… moe, sloom, hersenen werken langzaam, kouwelijk enz. Het is nog steeds overleven, want echt functioneren is lastig. Hopelijk hebben jullie een tip voor me wat ik kan bespreken met mijn internist. Vrgr. Wilma

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.