Dat groene thee geen calorieën levert, gezond is, belangrijke voedingsstoffen bevat en kan helpen bij afvallen, is inmiddels duidelijk. Veel mensen vragen zich echter nog altijd af welke groene thee het beste is. Hieronder bespreken we het kwaliteitsverschil van groene thee die wordt verkocht in supermarkten, toko’s & thee-speciaalzaken…

Waarom is groene thee gezond?

De waardevolle fytochemicaliën in groene thee zijn optimaal behouden gebleven. Dat komt omdat groene theeblaadjes jong zijn en niet of nauwelijks worden bewerkt. Ze worden geplukt als ze nog jong zijn, na het plukken licht gestoomd, en vervolgens gedroogd…

Groene thee wordt echter niet gefermenteerd, zoals wel bij “normale” theesoorten gebeurt. Door het achterwegen laten van fermentatie blijven alle waardevolle voedingsstoffen bewaard. Met name antioxidanten en tannines zoals, flavonoïden, alkaloïden en EGCG zijn belangrijke bestanddelen van groene thee. EGCG wordt overigens ook in allerlei supplementen gestopt in de vorm van “groene thee-extract”.

Maar wat is nu de beste groene thee!?

Omdat groene thee zo gezond is, wordt het door iedereen (en op elke straathoek) verkocht. Als ik bij mijn Japanse toko naar de beste groene thee vraag, dan krijg ik standaard het antwoord dat de duurste groene thee ook de beste groene thee is.

Maar zit er écht verschil tussen al die verschillende soorten groene thee die je kunt kopen? Het antwoord is kortweg ‘nee’. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is. De factoren lees je hieronder…

Factoren die de beste groene thee bepalen

In principe komt alle thee van twee aan elkaar verwante planten… Namelijk:

  • Camellia sinensis (groeit o.a. in Centraal China & Japan)
  • Camellia assamic (groeit o.a. in Noordoost India & Zuid China)

Alle soorten groene, zwarte en witte thee zijn dus in beginsel gelijk aan elkaar. De uiteindelijke soort, kwaliteit en smaak van thee wordt bepaald door hoe en waar de theeplant wordt geteeld, gecultiveerd en verwerkt. De belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de beste groene thee bepalen zijn als volgt:

  • Bodem-samenstelling
  • Topografische hoogte
  • Klimaat (zonlicht, temperatuur, luchtvochtigheid e.a.)
  • Moment van plukken
  • Drogen, stomen & fermenteren
  • Nabehandeling (roken of branden)

Een oeroud Oosters gezegde luidt: “de beste thee komt van hoge bergen”. Op hoge bergen heerst namelijk een optimale temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht-intensiteit voor theeplanten.

Soorten groene thee

Er zijn talloze namen, merken, soorten, types en varianten van groene thee. Toch komt alle groene thee van dezelfde plant. De benaming van de groene thee is vooral afhankelijk van de plaats van herkomst en de merknaam. Enkele voorbeelden van groene thee zijn als volgt:

  • Japanse groene theeblaadjes (Sencha, Gyokuro, Matcha e.a.)
  • Chinese groene theeblaadjes (Longjing, Mao Feng, Pu-erh e.a.)
  • Gunpowder groene theeballetjes (Chinese Zhuchá)
  • Populaire theezakjes (Pickwick®, Lipton®, Twinings® e.a.)
  • Huismerken groene theezakjes (Albert Heijn, Aldi e.a.)
  • Ceylon groene thee (uit Sri Lanka)

In Japan en China worden “kwalitweitsklassen” toegekend aan theeblaadjes. Toch is er onder alle groene theeën geen beste groene thee aan te merken qua gezondheidsvoordelen.

Let op: witte thee is in principe nóg gezonder dan groene thee omdat de blaadjes c.q. knoppen nóg jonger zijn!

Aandachtspunten voor de beste groene thee

Groene thee is groene thee. Desalniettemin is niet elke verpakking waar ‘groene thee’ op staat 100% groene thee. Ook de manier waarop je je groene thee bewaart, zet en bereidt, is van invloed op de kwaliteit van de groene thee die je drinkt. Enkele richtlijnen en aandachtspunten om de “beste” groene thee te selecteren en te drinken zijn als volgt:

  • Neem pure groene thee van 100% groene theeblaadjes (bekijk de ingrediëntenlijst)…
  • Neem geen thee-mix, “groene” vruchtenthee of andere smaakjes of andersoortige mengseltjes.
  • Neem bij voorkeur biologische groene thee (zonder pesticiden & insecticiden).
  • Voeg liever geen suiker of zoetjes toe.
  • Groene thee is lichtgeel, groen of lichtbruin van kleur.
  • Bekijk de uiterlijke houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  • Ruik aan de thee (geen geur = te oud / muffe geur = te vochtig).
  • Je moet groene thee goed zetten & bereiden (zie hieronder).
  • “Speciale” groene afslankthee is onzin.

De gedroogde groene theeblaadjes moeten op het moment dat je ze gebruikt simpelweg niet te oud zijn. Bovendien moeten ze optimaal worden verpakt en bewaard.

Kies de groene thee die voor jou het best en het lekkerst is. De smaak van groene thee verschilt namelijk enorm per soort en varieert van ietwat bitter tot aangenaam zoet. Het is vooral belangrijk dat je groene thee drinkt die je écht lekker vindt. Immers: hoe lekkerder je groene thee vindt, des te meer je ervan zult drinken en des te langer je het drinken van groene thee zult volhouden. Probeer dus verschillende merken en types en selecteer de groene thee die voor jou het beste is.

De beste groene thee zetten & bereiden

De beste groene thee zet je zo…

  • Neem 12 gram losse groene thee.
  • Doe de groene thee in een thee-ei, in een theefilterzakje of los in een theepotje.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Laat het water afkoelen tot 70 à 80 °C (7 tot 12 minuten wachten).
  • Controleer de watertemperatuur eventueel met een thermometer en giet het water uit over de theeblaadjes.
  • Laat de thee 2 tot 5 minuten trekken voordat je hem opdrinkt.
  • Hoe langer je trekt, des te sterker en bitterder de groene thee wordt.

Giet nooit kokend water over groene thee, dan wordt de thee bitter.

Tot slot

Dure groene thee die je bij speciaalzaken kunt kopen is niet beter of gezonder dan goedkope groene thee, maar doorgaans wel veel smaakvoller en lekkerder. De beste groene theeën (qua smaak) zijn Japanse Gyokuro en Chinese Longjing qiqiang & Longjing queshe. Ze zijn echter ook beduidend duurder dan standaard merken zoals Pickwick®, Lipton® en Twinings®.

Wat vind jij de lekkerste & beste groene thee? Laat hieronder jouw mening gelden…

83 Reacties

  1. Ik lees dat veel mensen het hebben over thee bestellen bij Chinese theehuizen. Kan iemand mij zo’n adres geven. Bij voorbaat dank
    M.v.g. Frans.

  2. Ik vind Pickwick groene thee Citroen erg lekker en van Lipton groene thee Mandarin Orange en van Zonnatura groene thee Gember met een vleugje vanille. En ben in 2 dagen dat iets meer dan ander halve kilo afgevallen door een gezondere eetstijl en meer groene thee.

  3. Laatst wat groene thee direct uit de Chinese theetuinen besteld. Wat mij betreft de beste kwaliteit die je kan krijgen tegen redelijke prijzen.

  4. Beste Paul. Bedankt voor dit zeer handige en interessante artikel! Het valt mij op dat in de verschillende theezaken waar ik mijn thee koop, de tijden om een dezelfde thee te laten trekken, steeds anders wordt beschreven… Met als gevolg dat ik nu online de thee die ik aankoop steeds google om te checken wat de meest aangewezen trektijd is… Hoe gaat u hiermee om?

  5. Beste Paul, Enorm bedankt voor je fantastisch artikel en vooral je vele tips in de reacties! In de theewinkel waar ik altijd kom staat er geen enkele thee weergegeven met het Bio Label. Ik vraag me dan ook af dat ik ervan uit kan gaan dat deze thee biologisch werd geteeld (aangezien ik hem aankoop in een bekende theewinkel)? In hoeverre houdt u rekening met dit label? Verder valt het me op dat er in de reacties meestal wordt gesproken over de ‘standaard’ groene thee. Betekent dit dat de meesten van jullie geen thee drinken met een toegevoegde smaak? Nogmaals dank!

  6. Ik heb onlangs thee gekocht van papayabladeren bij twee verschillende leveranciers. De gedroogde blaadjes van de ene zien er frisgroen uit de andere een mix van meer bruin dan groen. Is er een verschil in kwaliteit? Ik las dat de groene eigenlijk beter is, minder gefermenteerd en betere eigenschappen dan de bruine?

    • Papajabladeren hebben in principe niets te maken met theebladeren… Een beetje hetzelfde als met o.a. ‘brandnetelthee’, ‘muntthee’, ‘gemberthee’ en ‘wietthee’… In feite is het helemaal geen thee… Ik durf dan ook niet te zeggen of frisgroene papajabladeren gezonder zijn om thee van te trekken dan bruine papajabladeren (of vice versa)… Ik kan me voorstellen dat er meer van de papajablad-eigen stoffen in de thee terechtkomen als je ‘papajathee’ of ‘papajabladthee’ zet van verse groene bladeren… Maar of deze stoffen gezond zijn of juist potentieel schadelijk weet ik niet. In het verleden heb ik her en der gelezen dat papajabladthee niet mag worden gedronken door schildklierpatiënten en zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens (vanwege de papaïne): informatie die mij niet bepaald geruststelt…

  7. Hallo Paul, ik heb twee vraagjes. Ik heb van een kennis een paar zakjes Chinese thee gekregen (de thee zit los in de zakjes). Het is best wel een lekkere groene thee, maar het enige wat ik kan ontdekken is dat het Chunya thee is, oftewel, van de voorjaarsknoppen. Ik ben heel benieuwd of er nog bepaalde bijzonderheden aan zijn. Op de verpakking staat verder nog het woord Lang Zhu, ik denk dat dit het merk is of dat het afkomstig is uit die streek? De rest van de tekst op het zakje is in het Chinees. Het zijn langwerpige blaadjes die zich niet ontvouwen maar eerder een beetje opzwellen door het thee-trekken. De kleur is geel en bij langer trekken goudbruin. Verder heb ik bij een gezondheidswinkel een zak groene losse thee gekocht. Op de verpakking staat alleen dat het het dus Camellia Sinensis is. Ik heb van de week een grote pot gezet en deze gedurende de dag opgedronken. Ik denk 5 of 6 koppen. ’s Avonds kon ik niet slapen en had last van stevige hartkloppingen. Ik linkte dit nog niet gelijk aan de cafeïne in de thee, maar de dag daarna had ik na twee koppen (met twee uur ertussen) ook weer hartkloppingen. Drink meestal 2 kopjes koffie per dag en heb nooit last van hartkloppingen, ook niet als ik meer koffie drink dan anders, zelfs ’s avonds valt het reuze mee. Op de site staat dat deze thee (afkomstig uit Formosa) weinig theïne bevat. Zijn er misschien nog andere ingrediënten in deze thee die hartkloppingen kunnen geven? Ik zal de winkel zelf ook nog wel een mail sturen. Dank je wel voor je feedback (mochten er anderen zijn die willen reageren dan zijn die reactie van harte welkom!)

    • Beste Andrea, Over de achtergrond en kwaliteiten van de betreffende theesoorten durf ik niets te zeggen… er zijn namelijk heel veel verschillende Chunya-theeën… en ‘Camellia Sinensis’ is de algemene Latijnse benaming voor de welbekende theeplant. De hartkloppingen zouden in theorie te maken kunnen hebben met tannine… Thee bevat namelijk tannine, wat ijzer aan zich bindt en zodoende tot een ijzertekort kan leiden. In dat opzicht zou het raadzaam kunnen zijn om je serumijzer, ferritine, transferrine en hemoglobine te laten controleren. Groeten, Paul

  8. De lekkerste biologische groene en witte thee (maar ook zwarte en rooibos) bestel ik via internet bij Special T by Nestlé. Zij hebben een speciale theemachine en theecapsules hiervoor ontwikkeld.

    • Persoonlijk vind ik Special T echt een absurde uitvinding. Waarom zou je een natuurproduct als biologische thee in hemelsnaam in een extreem milieu-onvriendelijke kunststof “gearomatiseerde infusie capsule” stoppen en vervolgens door een apparaat onder druk in een theekop laten persen als je het ook gewoon in een bio-afbreekbaar theezakje kan doen en enkele minuutjes kan laten trekken?! Voor iedere kop thee pleur je hupsakee een plastic onding in de vuilnisbak… Van welke kwaliteitsklasse de (al dan niet ‘biologische’) thee is, is een groot vraagteken. En zelfs de biologische Special T capsules bevatten aroma’s van niet-biologische komaf. En inmiddels weten we wat een kunstmatig ‘aroma’ in thee doorgaans betekent… Een drager (namelijk suiker) die een chemisch-synthetisch laboratoriumproduct aan (thee)producten toevoegt. Lekker biologisch dit! ;) Als de opzettelijk vage term ‘aroma’ in de ingrediëntenlijst van een theesoort voorkomt, komt de betreffende thee er bij mij in elk geval niet in…

    • Helemaal mee eens! Tegenwoordig wordt overal een nodeloze kermisattractie van gemaakt met dure machines en verontreinigende verpakkingsmaterialen. Er is geen enkele reden om thee te zetten met behulp van dure machines en capsules… Het hele principe van thee is dat je simpelweg theeblaadjes in water kunt laten trekken / weken… Onzinnige poppenkast der commercie!

  9. Bedankt voor de vele informatie. Mijn dochter drinkt al een hele tijd Japanse Sencha groene thee, maar wel voorverpakte thee die ze bij een oriëntale zaak haalt. Eindelijk de eerste groene thee die ik lust. Jammer genoeg lees ik nu dat voorverpakte thee meestal niet zo goed is als wij hopen. Weet jij iets te zeggen over deze Japanse Sencha thee in theezakjes?

    • Nee, helaas kan ik daar aan de hand van je beknopte informatie weinig over vertellen. Knip gewoon eens een zakje open en kijk wat erin zit. Grotere theeblaadjes of bladstukjes zijn prima. Fijn stof-achtig theepoeder is niet zo goed. Over het algemeen is de kans niet zo groot dat theezakjes daadwerkelijke theeblaadjes bevatten, en dus wel poederachtig fijnstof.

  10. Niet alle (groene) thee bevat dezelfde (hoeveelheden) voedingstoffen. De grootste verschillen worden veroorzaakt door twee factoren. Namelijk is de thee geteeld in de (half)schaduw of niet en als tweede, zijn het jonge blaadjes die geplukt zijn of reeds volgroeide. (Half)schaduw thee produceert meer van bepaalde types aminozuren in zijn bladeren, wat de smaak zeer sterk beïnvloed en de thee een umami smaak bezorgt. Jonge blaadjes bevatten meer fyto nutriënten en volgroeide blaadjes bevatten meer mineralen. Verder is er nog het verschil dat Japanse thee gestoomd word en Chinese thee in een pan of oven gedroogd.
    Uiteraard krijg je de meest voedings-stoffen uit thee binnen wanneer je het als matcha drinkt. Welke thee de lekkerste is? Een kwestie van wat je gewend bent en wat je smaakpapillen aankunnen. ;-)

  11. de theemerken v pickwicket twintigste en lippen zitten Vol met pesticiden e.A jammer dat u hun Namen hier vermeld.

    • Nee hoor. De theeën van Pickwick, Lipton en Twinings (ik neem aan dat je die bedoelt…) bevatten niet per definitie meer of minder residuen van pesticiden dan ‘verse’ theeblaadjes. Het klop dat in China en India (waar de meeste thee vandaan komt) relatief veel pesticiden worden gebruikt, maar het is echt niet zo dat er aparte theeplantages zijn voor Pickwickthee en Liptonthee waarop extra veel pesticiden worden gespoten. Deze bekende theemerken / theeproducenten kopen simpelweg de laatste en goedkoopste restjes op van theeplantages. Nadat theebladeren op rekken worden gedroogd, wordt het stof dat door de mazen heen valt bijeengeveegd en dit poeder wordt in theezakjes gestopt. Het is thee van de allerslechtste kwaliteitsklasse, maar aangezien het restjes zijn van de theeblaadjes die je bij kwalitatief hoogstaande / hoogwaardige theespeciaalzaken kunt kopen, is er geen sprake van een hogere concentratie aan pesticiden. Goedkope ‘zakjesthee’ komt simpelweg van dezelfde theeplantages en van dezelfde theeplanten als duurdere theeën, maar het gaat om het goedkope, achterblijvende theestof / fijnstof, wat door Chinezen en Indiërs niet eens als thee wordt gedronken. Overigens ben ikzelf totaal geen fan van dit soort theezakjes, maar ik zal de producenten ervan niet onnodig / onterecht discrediteren. Sterker nog: grote Europese theemerken staan doorgaans onder strenger toezicht dan kleine importeurs. En omdat ze doorgaans onderdeel zijn van gigantische concerns zijn ze doorgaans intensiever bezig met ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, milieu, lokaal sponsorschap, sociale dimensie, Fair Trade en efficiëntievergroting door bewustwording qua kennis en kunde… “IDH en Solidaridad kregen tevens de twee grootste theeconcerns in India, Hindustan Unilever en Tata Global Beverages, binnenboord… Beide bedrijven hebben een hoog duurzaam profiel. Unilever heeft zich wereldwijd verbonden aan de afspraak in 2020 alleen maar duurzame ingrediënten te gebruiken voor zijn producten. Tata heeft in India een sterke band met lokale gemeenschappen. Die sponsoren daar van alles en nog wat. We gaan dus straks 500 miljoen kilo thee duurzaam verwerken in 600 fabrieken. Daar zijn 40.000 kleine boeren bij betrokken en een half miljoen thee-arbeiders. Duurzame theeproductie zal een enorme duw in de rug krijgen.” (bron)

  12. Geachte, Welke gezonde groene thee drinkt U het meest als ik vragen mag en waar kan je die in België kopen? Zal de beste referentie zijn denk ik… Groeten, Filip

    • Beste Filip, Ikzelf ben groot voorstander van variatie en afwisseling, zo ook qua groene thee. Er is dus niet 1 groene theesoort die ik gedurende langere tijd “het vaakst drink”. Wel gebruik ik altijd verse theeblaadjes. Enkele soorten die ik met regelmaat opnieuw bestel zijn: “Ceylon Sapphire Oolong” en “Numi Organic Emperor’s Pu·erh”. Groene theeën die ik nog altijd zo af en toe bestel heb ik al eens opgesomd in een eerdere reactie hieronder… Het voordeel van losse theeblaadjes is dat je er lang mee doet, dus ik doe slechts enkele (relatief grote) groene theebestellingen per jaar. Zodra mijn groene thee op is bestel ik mijn favorieten opnieuw, maar bestel ik ook altijd enkele nieuwe groene theevarianten die ik nog nooit eerder heb uitgeprobeerd. Groeten, Paul

  13. Ik drink het liefst Zonnatura groene thee ik drink per dag ongeveer 8/10 glazen je kunt wel zeggen dat ik verslaaft ben hahaha

    • Citaat van de Zonnatura-website: “Zonnatura groene thee is een biologische thee op basis van pure groene Ceylon thee. Ceylon thee is afkomstig uit Sri Lanka (het voormalig Ceylon). Het is een geurige thee die erg smaakvol is.” Dit kan ik beamen! Een paar jaar geleden heb ik verscheidene theeplantages op Sri Lanka bezocht en nog nooit zo’n lekkere groene thee geproefd. Mijn favoriete ‘Ceylon’ groene thee was (en is) Sapphire Oolong van Handungoda Tea Estate. Een kilo mee naar huis gesleept, maar inmiddels (helaas) op. :(

  14. Leuk artikel. Ik liep gisteren in Haarlem langs The Art of Tea, Herbs & Spices. Wat een top zaak. Ik keek m’n ogen uit naar de hoeveelheid thee. Ik kocht alleen maar groene thee in zakjes, maar in de winkel besloten een Japanse theepot te kopen met Japanse Gyokuro Asahi thee. Kost een rib uit je lijf, maar nog nooit zo’n heerlijke (groene) thee gedronken! Een beetje vettig, wat bloemig, maar vooral echt zalig. Ondanks de prijs ga ik die vaker kopen. Van de winkel had ik nog een Sencha gehad (gratis bij aankoop van de theepot) die ook erg lekker is.

  15. Dag Paul, volgens mij heeft u hier op de site hier naar gevraagd (“maar kan inderdaad ook geen enkele Nederlands theewinkel of webshop vinden waar ze Taishun thee verkopen. Mocht je uiteindelijk slagen, dan verneem ik het heeeeel graag!”) Klopt het dat het deze thee is… Asianfoodlovers.nl/groene-thee-200-gram. En is dit een van goede kwaliteit…? Vr. gr. Lydia

    • Beste Lydia, Tian Hu Shan is een bekende producent en een wijdverspreid merk van allerlei soorten thee en theeservies. Je linkje heeft in beginsel dus niets van doen met de ‘gele thee’ uit Tai Shun oftewel Taishun –provincie Zhejiang– die ook wel bekendstaat als gele thee of ‘Wenzhou (Huangtang) Yellow Broth’ (bron)… Maar wel heel erg bedankt voor de tip! En ik begrijp de verwarring, want de termen hebben wel wat van elkaar weg… Of de specifieke groene thee waarnaar je linkt van bijzonder goede kwaliteit is, durf ik overigens niet te zeggen. Ik zie in ieder geval geen enkele reden om aan te nemen dat ‘ie niet van goede kwaliteit is. Veel theedrinkplezier! Groeten, Paul

  16. Ik hou veel vocht vast in mijn benen en tussen de schouders. Ik moet dus een vochtafdrijvende thee gaan drinken. Welke kan ik het best nemen en graag een website waar ik die dan ook kan kopen. Leuk om hier zoveel over thee te lezen als theeleut zijnde!

    • Over het algemeen wordt brandnetelthee als beste vochtafdrijvende thee beschouwd, aangezien deze thee de urine-uitscheiding bevordert. (bron + bron) Brandnetelthee is eigenlijk in iedere theewinkel verkrijgbaar, onwijs lekker (vooral ter afwisseling van groene theesoorten) en ook nog eens spotgoedkoop! De vochtafdrijvend werking van brandnetelthee werkt in principe tegen alle vormen van overmatig vocht vasthouden, maar als je te kampen hebt met klinische/ziekmakende oedeem, kan het raadzaam zijn om een sterker diureticum te nemen dan thee om je vochtbalans/vochthuishouding te optimaliseren… Plaspillen op doktersrecept bijvoorbeeld… Dit zou je dan met je huisarts moeten bespreken. Succes ermee!

    • Kumis Kutjing thee verkopen ze bij de reformwinkel in zakjes van het merk Jacob Hooy.

  17. Wij drinken op aanraden van onze huisarts sinds kort groene thee. Hij adviseerde ons om bij Chinesegroenethee.nl de thee aan te kopen. Het is Tze Tji Chun uit Taiwan. De gedroogde theeblaadjes rollen open tot bijna volledige theeblaadjes. Zo zijn we wel zeker dat we geen theestof in zakjes hebben. Je kan de thee tot 4 keer gebruiken, wij zetten hem in de koelkast tussen gebruik. Heeft er iemand tips voor de zomermaanden? drinken jullie de thee ook koud?

    • Ja, ik drink groene thee ook regelmatig afgekoeld en ook koud (uit de koelkast). Mijn vrouw houdt totaal niet van koude groene thee, maar ik vind het heerlijk.

    • Huh?! Chinese groene thee uit Taiwan… Dit is dus gewoon Taiwanese groene thee?! En je huisarts raadt deze specifieke webwinkel aan waar deze specifieke groene thee in theezakjes wordt verkocht? Erg ongeloofwaardig…

    • Beste Jurjan, De site werd inderdaad door onze huisarts aangeraden omdat hij zijn groene thee daar ook koopt. Het is geen thee in zakjes. De thee zit in vacuümverpakte zakjes van 150 of 300 gram. Ter info: de officiële naam van Taiwan is “Republic of China” dus zo gek is het dan misschien ook weer niet. Paul, dank u!

  18. Ik heb van mijn schoonfamilie uit China 三杯香 (drie kopjes geurig) thee gekregen uit Taishun, Wenzho, Zhejiang. De Chinezen zeggen altijd dat het tweede kopje het lekkerste is. Van deze thee wordt dus beweerd dat je hem minimaal drie keer kunt opschenken. Ik schenk mijn thee vrijwel altijd meerdere keren op en merk daarbij vaak een verrassende ontwikkeling in de smaak. Echt zonde om de groene thee na een keer zetten weg te gooien. Ik zet de eerste keer altijd met heet water wat ik 7 minuten heb laten afkoelen. Na het tweede kopje wat ik drink, giet ik iedere keer weer wat nieuw kokend water bij. Na een paar keer opschenken gebeurt het regelmatig dat deze thee een heerlijke zoete nasmaak krijgt. Vaak doe ik ook wel meerdere dagen met een pot thee. Ik ben nu opzoek naar een website waar ik deze thee kan kopen. Heb al wel een Chinese website gevonden waar, als ik het goed begrijp, deze thee ongeveer 10 euro per 100 gram kost.

    • Dankjewel voor het delen van je thee-ervaringen! Ik heb een hele tijd gezocht, maar kan inderdaad ook geen enkele Nederlands theewinkel of webshop vinden waar ze Taishun thee verkopen. Mocht je uiteindelijk slagen, dan verneem ik het heeeeel graag! Heb namelijk veel belabberde Google-vertalingen van Chinese teksten gelezen over deze speciale groene thee en ben erg benieuwd geworden. :)

  19. Hoi, Ik drink best vaak groene thee van Pickwick. Op het zakje staat dat het 100% natuurlijk is. Is deze groene thee ook zo gezond als groene thee uit theewinkels of is het alleen maar “afval”?

    • Beste Fleur, Ik kan geen waarde-oordeel vellen over merken in hun algemeenheid, want er zijn productspecifieke uitzonderingen waarbij theefabrikanten daadwerkelijk theeblaadjes in hun theezakjes stoppen. Toch is dit zeer zeldzaam en is er in > 99% van de theezakjes sprake van ‘stofthee’. Het klopt dat de inhoud van deze zakjes “natuurlijk” is, maar dat zegt niet zo veel over de kwaliteit ervan; het is simpelweg natuurlijk (biologisch afbreekbaar en composteerbaar) afval. Hoe dan ook zijn er voor zover ik weet geen merkspecifieke analyses voor wat betreft theekwaliteit, dus over merken zal ik niet oordelen. Voor hetzelfde geldt doet Pickwick iets ongebruikelijks met haar theezakjes… al zie ik niet direct een reden om aan te nemen dat Pickwick (in tegenstelling tot al die andere theeproducenten) kwalitatief hoogwaardige theeblaadjes doelbewust tot zielloos stof zou verpulveren om het vervolgens in theezakjes te stoppen. Maak maar eens een theezakje open, dan weet je direct genoeg… Goede thee is herkenbaar als theeblaadjes, dus als onderdeel van een theeplant… En dus NIET als donkerbruin of gitzwart fijnstof. Overigens weet ik niet hoe de gezondheidsvoordelen en -nadelen van dit soort stofthee zich verhouden tot die van ‘echte thee’, maar aangezien het hier om de bijeengeveegde restjes van de toch al waardeloze indroogresten van de theeplant gaat (dus restjes van harde bladsteeltjes, nerfjes, takjes etc.), zal ook de nutritionele waarde van theestof naar alle waarschijnlijkheid nihil zijn. Deze opvatting kan ik niet staven met cijfers of wetenschappelijk onderzoek; het lijkt mij persoonlijk een kwestie van logica, maar wie ben ik? Al met al zie ik bijeengeveegd theestof uit theefabrieken niet als kwaliteitsthee. De fytonutriënten die thee zo gezond maken bevinden zich immers grotendeels in de theebladeren. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  20. Hallo Paul, Mijn vader was van 1903. Hij werkte in de haven en vertelde jouw verhaal… Thee in in zakjes is opgeveegd stof! Ik heb heel lang altijd losse thee gekocht. Ik ga er dus weer naar op zoek. Losse theeblaadjes zijn wel duur geworden! Maar ja, wijn is duurder. :) Maar een mooi theeglas maakt losse thee nog lekkerder! Groet, Will

    • Hallo Will, Dankjewel voor je berichtje! Mijn persoonlijke ervaring is dat losse groene thee (omgerekend per kop) beduidend goedkoper is dan theezakjes. Als je de netto inhoud van een kartonnen doosje met theezakjes op een hoopje gooit, houd je namelijk nauwelijks enkele tientallen grammen fijnstof over. Als je een beetje prijsbewust shopt, hoef je voor verse groene theeblaadjes niet meer te betalen dan voor voorgevulde, fabrieksmatige theezakjes. Natuurlijk zijn er relatief goedkope en relatief dure losse theeën, maar dat geldt evengoed voor theezakjes. Van losse thee heb je ook nog eens veel minder nodig, omdat het product uit PURE theeblaadjes bestaat… en niet uit stof, nerf en restafval (aspecten die niet bijdragen aan het trekken van thee). Mijn recentste bestelling heb ik gedaan bij TheeXpress (ik probeer het liefs van alles uit)… erg tevreden over! Niet duur, in ieder geval VEEL goedkoper dan tastbare theespeciaalzaken, en netjes op tijd bezorgd. Ik bestel m’n groene thee al enkele jaren via internet en ben er vooralsnog erg tevreden over. Leuk trouwens dat je vader het verhaal rondom de afvalthee/stofthee vertelde! Het is echt geen gezicht als je het met eigen ogen ziet… Dan besef je direct waarom populaire (merk)theezakjes een totaal andere smaak afgeven aan theewater dan daadwerkelijke theeblaadjes. Nogmaala dank voor je bericht! Groeten, Paul

    • Thee (als drank) duur? Voor mijn vrouw bestel ik enkele keren per jaar Tze Tji Chun bij ChineseGroeneThee.nl. Zelf ben ik meer van de koffie. Ik kan je verzekeren dat de beste thee als drank maar een fractie kost van goeie koffie.

    • En goede whiskey is beduidend duurder dan goede koffie… ‘duur’ is relatief en zal altijd een contextafhankelijk begrip blijven.

  21. Hoi allemaal, Wat een interessante pagina hier! Zelf ben ik net in de theewereld beland en vind het ontzettend boeiend! Ik ben werkzaam in de horeca en volg volgende maand een cursus ’theesommelier’ om de klanten zo goed mogelijk te begeleiden in hun theekeuze. Graag zou ik ook eens theeplantages gaan bezoeken en, indien mogelijk, zelf een dagje meehelpen. Kan iemand soms tips of suggesties doen omtrent locaties? Tegenwoordig wordt op zoveel plaatsen thee geteeld, ik weet niet goed waar te beginnen… Alvast bedankt! Groetjes, Sarah

    • Hallo Sarah, Dankjewel voor je berichtje! Ik kan niet meepraten over veel verschillende landen, maar in Sri Lanka waren de plantage-eigenaren over het algemeen in ieder geval heel erg aardig en open. Veel theefabrieken (waar de thee wordt gesorteerd, gedroogd, verpakt etc.) zijn daarentegen wat meer op zichzelf en mijn ervaring is dat je enige connecties nodig hebt om daar een degelijke rondleiding te krijgen. Ik ben in 3 theefabrieken geweest, maar ik verwacht niet dat je daar zomaar een dagje kunt meedraaien. De mooiste theeplantage die ik tot nog toe heb bezocht is Handunugoda Tea Estate | Ahangama, Tittagalla, Galle Province, GL 80650 Sri Lanka. Telefoonnummer 094-91-2286364 (de eigenaar sprak vloeiend Engels). Ik kan me zomaar voorstellen dat hier iets te regelen valt, vooral als je uitlegt dat je wordt opgeleid tot theesommelier. :D Succes met je cursus! (bron) Groeten, Paul

  22. Ik gebruik in de winter vaak Oriëntaalse Munt van het merk Westminster. Deze thee vind ik erg lekker maar ik vroeg me af welke theesoort het is die gearomatiseerd is met de muntsmaak. Ik heb namelijk een kruidentuin en dan kan ik de thee ’s zomers zelf vers zetten.

    • Volgens mij is dit het theemerk van Aldi. Op alle Westminster-verpakkingen staat de theesoort aangeduid, behalve op de Oriëntaalse Munt-variant. De thee wordt aangemerkt als ‘kruidenthee’, meestal komen hier sowieso geen theeblaadjes aan te pas. Wellicht bevatten de theezakjes simpelweg aanvullend gearomatiseerde muntblaadjes. Als het goed is staan de exacte ingrediënten in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou je Aldi een mailtje kunnen sturen.

  23. Ik heb gewone thee van Pickwick waar op staat 100% groene thee. Deze is dus van minder goede kwaliteit? Maar het helpt nog wel bij het afslanken maar minder goed dan bij de duurdere kwaliteit groene thee. Klopt dit? Is het verschil erg groot qua kwaliteit of valt dat wel mee?

    • Beste Anthony, Het is heel lastig om concrete gezondheidsbevorderende eigenschappen toe te schrijven aan groene thee. Ook causale verbanden (tussen thee enerzijds en lichamelijke gezondheid anderzijds) of expliciete verschillen aangeven (tussen verschillende groene theesoorten) is lastig. Je kunt immers niet zomaar 1-2-3 vaststellen dat groene theesoort X voor 10% bijdraagt aan afvallen of dat groene theesoort Y een slechts een 4 scoort aangaande gezondheidsbevordering. Wel is het zo dat 100% groene thee niks zegt over de kwaliteit ervan. Koeienuiers en biologische lendenbiefstuk zijn allebei ‘100% rundvlees’; kweekzalmstaarten en wilde zalmhaasjes zijn beide ‘100% zalm’; zowel een verdwaalde kippenveer als een scharrelkipfilet is ‘100% kip’; volkorentarwemeel en patentbloem zijn beide ‘100% tarwe’; raapzaadolie, palmolie en extra vierge olijfolie zijn allen ‘100% plantaardige olie’. Het onderlinge kwaliteitsverschil is echter immens! Met nietszeggende kreten als ‘100% product’ of ‘100% natuurlijk’ worden we opzettelijk door de voedingsmiddelenindustrie misleid. Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat nagenoeg alle kant-en-klare theezakjes weinig met thee te maken hebben. Ze bevatten vooral verpulverde bladnerfjes en verdwaald droogstof. Groene theezakjes bevatten al met al groene thee van erbarmelijke kwaliteit (lees: afval). Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, maar deze zijn zeldzaam. Het gaat veelal om het stof dat bijeen wordt geveegd in theefabrieken. Ik ben zelf in enkele theefabrieken geweest en heb met eigen ogen gezien waar zulk ’theepoeder’ vandaan komt. Zulke keuzes moet echter iedereen voor zichzelf maken. Groeten, Paul

  24. Erg interessant om over groene thee te lezen. Ik drink zelf momenteel de groene thee van Dilmah. Erg lekker, maar voorverpakte thee schijnt toch van mindere kwaliteit te zijn. Ik ga zeker andere theesmaken uitproberen die hier genoemd zijn.

  25. Ik haal mijn groene thee bij de toko. Ik drink Bi Luo Chun (Pi Lo Chun ofwel Biluochun), een lekkere Chinese thee!

    • Beste Wilma, Leuk om weer ’s een bericht te ontvangen op dit artikel; dankjewel! Ikzelf heb onlangs ook weer een aantal nieuwe biologische groene theeën besteld, deze keer bij Kloosterthee.nl (een webwinkel waar ik vooralsnog geen ervaring mee had). Het gaat om Chinese ‘Chun Mee’, groene ‘Earl Grey’ (een mengeling van Indiase ‘Assam’ en Taiwanese ‘Sencha’ met natuurlijk bergamot-aroma), een Chinese ‘Gunpowder Green Tea’, Japanse ‘Sencha’, groene jasmijnthee (groene theeblaadjes vermengd met jasmijnbloesems) en Vietnamese ‘Pin Ho Jade’. Allemaal biologisch geteeld. Ik heb er pas 3 geproefd, maar tot nog toe zijn ze van uitstekende kwaliteit. Groeten, Paul

  26. Simon Levelt en Teabar verkopen thee in zakjes die volgens mij met hun bladthee zijn gevuld. Dat zijn dus geen ‘stofbuiltjes’. :-)

    • Ja, dat zag ik laatst ook! En dat zie je trouwens steeds meer bij theespeciaalzaken! Al denk ik dat er nog altijd niet de beste blaadjes in de zakjes zullen worden gestopt, maar veeleer de nerfjes en kleine afgebrokkelde deeltjes. Maar inderdaad geen theestof. :P

  27. Hallo, Is het mogelijk om losse theeblaadjes ook gewoon in de supermarkt te kopen? Ik woon namelijk in een dorp en heb geen speciale theewinkels in de buurt.

    • Ik sluit niet uit dat er supermarkten zijn waar losse theeblaadjes worden verkocht, maar persoonlijk heb ik nog nooit losse, verse thee in een supermarkt aangetroffen. Je kunt verse theeblaadjes overigens ook prima bestellen bij webshops c.q. webwinkels, dus via internet.

  28. Zelf drink ik heel graag Japanse losse theeën zoals Sencha, Bancha, Gyokuro en Matcha(poeder). Ik heb ze leren bereiden dankzij Japanse vrienden. Matcha is duur, maar wel een topper. Hetgeen ik ook soms drink is groene losse thee van het merk Hanna, dit is een groene theesoort uit Thailand. Ik koop nooit mijn thee in grootwarenhuizen, enkel in speciaalzaken. De prijs valt best mee.

    • Hallo Ronny, Bedankt voor je berichtje! Matchapoeder heb ik nog nooit geprobeerd, daar ga ik binnenkort absoluut naar op zoek. Ook mijn ervaring is dat de prijs van losse/verse groene thee heel erg meevalt. Je hoeft er niet veel van te gebruiken, dus je doet er heel erg lang mee heen. Nogmaals dank! Groeten, Paul

  29. Top site! Dronk tot nu toe alleen voorverpakte zakjes groene thee (de enige thee die ik lust), maar werd door een kennis op de Tze Tji Chun gewezen. Had wat twijfels bij het verhaal en wordt hier dus onderschreven. Ga dus maar eens van de door jou genoemde soorten proberen. Bedankt!

  30. Hoi Paul, Wat een leuke uitleg geef je hier. Een paar kleine dingetjes. Als je losse thee gebruikt is het ’t beste om de thee eerst te wassen. Dus als de thee in de pot zit, heet water (juiste temperatuur die meestal op de verpakking van de thee wordt vermeld) over de thee en die een seconde of 20 laten staan. Daarna kan je dat water gewoon weg gooien. Dat heeft als effect dat de ergste cafeïne en de kleinste kruimeltjes eruit zijn. Ook heeft het als voordeel dat de pot al voorverwarmd wordt. Verder is het inderdaad mogelijk om goede losse thee nog ongeveer 2 keer te hergebruiken. Sterker nog, Chinezen zeggen zelfs dat de tweede pot de lekkerste is. Zelf drink ik voornamelijk Longjing thee, maar op het moment drink ik ook Sencha Biologische thee. Groet, Rick

  31. Ik heb veel zakjes en merken gekocht en vond ze stuk voor stuk niet lekker. Een tijdje geleden heb ik bij de G&W winkel groene detoxthee gekocht. Organic green tea + detox green tea with functional bio herbs staat erop. Is dit goede groene thee? Dus niet omdat er detox opstaat… Maar deze vind ik dus wel te drinken!

    • Beste Karin, Dat ligt eraan hoeveel blaadjes van de theeplant erin zitten (en van welke kwaliteit). Bovendien is het belangrijk om te weten wat er wordt verstaan onder ‘functional detox herbs’. Kijk eens achter op de verpakking waar de groene ’thee’ precies uit bestaat en welke kruiden er precies in zitten. Vaak gaat het om natuurlijke vochtafdrijvende middelen zoals senna en venkel. Soms zit er zelfs maar voor 5% daadwerkelijke thee in. Groeten, Paul

  32. Welk theezakjes qua groene thee geef je als advies om te gebruiken/drinken? Ik kan geen losse blaadjes meenemen naar mijn werk. Van Pickwick groene thee met citroen vind ik de smaak toch nogal bitter. Ik probeer losse blaadjes te kopen, kan dit ook bij Kruidvat/Etos? Of moet het per se bij De Tuinen of iets dergelijks.

    • Beste Ilona, Persoonlijk ken ik geen voorgefabriceerde groene theezakjes van deugdelijke kwaliteit. Ook met losse theeblaadjes van Etos en Kruidvat heb ik geen ervaring. Ik koop groene thee het liefst bij theespeciaalzaken, maar dat is puur persoonlijke voorkeur. Als ik buiten de deur thee nodig heb, koop ik een doosje met van die losse papieren theezakjes van Filtropa of T-sac waar je met een theelepel theeblaadjes in kan scheppen. Die vul ik vooraf thuis, vouw ik dicht en doe ik bij de rest van mijn lunch. Je kunt ze rechtstreeks in je kop thee hangen, echt ideaal! :P

    • Top, ik vond net (via internet) een winkeltje waar je theefilters kan kopen! Ik ga van de week erheen om te kijken! Hopelijk zijn de losse theeblaadjes lekkerder dan theezakjes.

    • Goed bezig! Probeer eerst eens milde, zoetige theeblaadjes zoals ‘Jade Oolong’ of ‘Green Sencha’. Tegenwoordig zitten er hele goede theewinkels en theespeciaalzaken in Nederland. Denk maar eens aan Dille & Kamille, Kaldi, Simon Lévelt, De Tuinen, Van Hilst etc. En zelfstandige theewinkeltjes zoals Het Theetuintje, Het Theestoepje, De Theefabriek etc. En grote webwinkels zoals Theevandemarkt.nl, Theeshop.nl en Onlinetoko.nl. En natuurlijk materiële Oosterse (Chinese, Japanse, Indische, Taiwanese, Koreaanse e.a.) toko’s en supermarkten. En als je het gewicht omrekent hoeven losse theeblaadjes helemaal niet duurder te zijn dan theezakjes. Het netto gewicht aan theeblad in standaard theezakjes is echt totaal verwaarloosbaar.

  33. Fijn zo’n heldere site met info. Ikzelf ben overgestapt van de “supermarkt-theezakjes” naar de Chinese “gunpowder” echte blaadjes en het smaakt heerlijk! Veel minder bitter. Daarnaast vond ik bij De Tuinen biologische groene thee in zakjes (Double Dragon organic green tea). Er staat bij: Fujian uit China en volgens de verpakking 100% groene theebladeren in verwerkt. Bij het openen zien ze er alleen al beter uit, maar zal dit evenredig zijn aan de “gunpowder” losse bladeren (het is wel gemakkelijk om bv. mee te nemen naar het werk)?

    • Hallo Daphne, Dankjewel voor je leuke reactie! Ik durf niet te garanderen dat er in theezakjes niet dezelfde kwaliteit thee kan zitten als dat je los kunt kopen. Toch ben ik op verscheidene theeplantages geweest, en meerder theeboeren en een plantage-eigenaar hebben me ervan verzekerd dat de beste blaadjes altijd los worden verkocht. Meestal worden er 5 verschillende kwaliteitsklassen gehanteerd voor een en dezelfde theeplant, en alleen de laagste 2 klassen, dus klasse 4.) de kleinste restjes van het blad, dus van de laatste keer dat de blaadjes worden gezeefd en klasse 5.) het afval/residu dat achterblijft na het zeven en wordt bijeengeveegd rondom de zeefmachines, wordt verkocht aan producenten die met theezakjes werken. De blaadjes en knoppen van de 1e, 2e en 3e kwaliteitsklasse zouden volgens hen nooit terug te vinden zijn in theezakjes. Maar nogmaals, ik sluit niet uit dat er producenten zijn die hebben besloten om een lijn met ‘high quality’ theezakjes op de markt te brengen. Al kan ik me dat eigenlijk niet voorstellen omdat de meeste mensen (al is het maar gevoelsmatig) niet zoveel zouden neertellen voor theezakjes als voor losse thee. Het lijkt me dan ook niet commercieel interessant. Maar dat zijn enkel ‘my 2 cents’. :P Groeten, Paul

  34. Ik drink al een tijd Tze Tji Chun: licht gefermenteerde groene thee uit Taiwan. Dit is gedroogde thee die je na 100 graden Celsius water eroverheen te hebben gegoten na 1 minuut al kunt drinken. De blaadjes openen zich door het warme water. Daarna kun je hem nog 4 keer gebruiken. Ik vind hem lekker.

    • Hallo T. Swart, Erg leuk om andermans ervaringen met specifieke groene theesoorten te lezen! Om dit te bemoedigen hierbij de (overwegend groene) theesoorten die ik op dit moment afwissel: 1. Chinese ‘Gunpowder’ groene thee oftewel ‘Zhuchá’, een Chinese groene theesoort; 2. Vietnamese ‘Five Penny’ green tea uit de plaats Yên Bái; 3. ‘Ruby Pu-Erh’ uit Nepal (dorp Sandakphu in de Nepalese regio Ilam); 4. handgerolde ‘Jamin Green Tea Pearls’ uit China; 5. Japanse klassieke ‘Sencha’; 6. ‘Darjeeling’ groene thee uit Ambootia (India); 7. ‘Sapphire Oolong’ uit Handunugoda (Sri Lanka); en tot slot 8. Chinese ‘Xi Hu’ (Lung Chi c.q. Lung Ching c.q. Long Jing) oftewel ‘Dragonwell’ groene thee. Ik vind ze allemaal heerlijk; heb niet echt een favoriet, maar vind het vooral heel erg lekker om continu af te wisselen. Ik zet zo’n 3 (verschillende) potjes per dag. Hopelijk zijn er meer mensen die goede (of juist slechte) ervaringen hebben met een bepaald soort groene thee. Ik zou het echt heel erg leuk vinden als mensen van zich laten horen… Groeten, Paul

  35. Wij zetten thuis altijd Marokkaanse thee, maar dan zonder suiker (wat een beetje tegen het gebruik in gaat). Ingrediënten: munt en gunpowder. Is dit een goede combinatie?

    • Beste Rayan, Gunpowder groene thee en munt zijn beide hartstikke gezond, dus ja! :) Groeten, Paul

    • In voorgevulde en voorverpakte theezakjes zitten zelden tot nooit theeblaadjes van hoogwaardige kwaliteit. Maar er is in ieder geval geen suiker of synthetische troep aan Pickwick Pure Green Tea Cranberry toegevoegd, dus er is ook niet per definitie iets mis mee. Let wel: als er ‘aroma’ in de ingrediëntenlijst op theeverpakkingen staat, betekent meestal dat er gelei-achtige korreltjes in de theezakjes worden gestopt. Deze korreltjes bestaan in feite uit suiker met synthetische smaakstoffen (‘kauwgomballensmaak’). Maar de producent vermeldt geen suiker in de voedingswaardetabel of ingrediëntenlijst. De term AROMA is dus extreem misleidend!

  36. Ik heb begrepen dat je (goede) groene thee tot wel drie keer kunt ‘opschenken’, dus meerdere keren laten trekken (je hoeft dus niet telkens nieuwe thee te gebruiken). Weet je hoelang de al gebruikte blaadjes kunt laten staan? Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat dat een dag is. Maar hoe lang wel?

    • Beste Hans, Ik gebruik zelf altijd verse theeblaadjes, dus heb geen ervaring met het “hergebruiken” van thee. Wat ik erover heb kunnen vinden is dat je groene theeblaadjes meteen na het zetten met ijswater (dus ijskoud water) kunt overgieten. Afhankelijk van het type (en de kwaliteit) thee dat je gebruikt, zou je ten minste nog één keer vaker thee moeten kunnen zetten van reeds gebruikte theeblaadjes. Wellicht dat je van hele goede theeblaadjes ook een derde zetting kunt trekken, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je groene thee daar lekkerder of gezonder op wordt…

  37. Hoi, Goede uitleg. Ik heb de groene thee van PIRAMIDE met een gembersmaakje eraan toegevoegd. Kan mij iemand zeggen of dit goede thee is, dus echt goed? Gr. Rob

    • Beste Rob, De enige thee die ik kon vinden die min of meer aan jouw beschrijving voldoet is Piramide Groene Thee met Gember & Citroen. Deze thee bevat groene theeblaadjes, zoethout, backhousia citriodora (“Lemon Myrtle”), gember, citroengras, pepermunt en citroenschil. Al deze ingrediënten kunnen als gezond worden aangemerkt. Voor zover ik weet zijn alle ingrediënten van Piramide van Biologische komaf, waar ikzelf groot voorstander van ben, vooral als het aankomt op ingrediënten als citroenschil. De groene theeblaadjes van Piramide zouden uit het Vietnamese dorpje ‘Suoi Bu’ afkomstig zijn. In theorie zou hier uitstekende thee moeten kunnen groeien, maar de kwaliteit van de consumptiethee van Piramide Gember & Citroen blijft natuurlijk altijd afhankelijk van de exacte kwaliteitsklasse theeblaadjes die worden geselecteerd. Mijn ervaring is dat in theezakjes nooit de beste kwaliteit thee wordt gestopt; hiervoor worden vaak de “restjes” gebruikt. Wat dat betreft kun je beter losse theeblaadjes kopen.

  38. Dank voor deze heldere uitleg! Nog 2 vraagjes: Ik maak ook ijsthee van groene thee; blijven de ‘gezonde’ werkzame stoffen dan ook nog actief? En je schrijft geen zoetjes, ik gebruik deze nu wel, van Stevia, maar waarom mag dat niet? Alvast bedankt.

    • Beste Janz, In de ijsthee blijven de gezonde voedingsstoffen gewoon bewaard. Vitamines, mineralen en fytonutriënten zijn namelijk prima bestand tegen kou. Ikzelf ben fel tegen zoetjes omdat deze doorgaans gemaakt worden van synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, cyclamaat, sacharine en acesulfaam-K. Hoewel er nauwelijks harde bewijzen zijn dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn er wel heeeeeeel veel aanwijzingen voor. Sowieso vind ik kunstmatige/synthetische zoetstoffen niet rijmen met zo’n mooi natuurproduct als (biologisch geteelde) groene thee. Ik ben overigens groot fan van stevia; dit product is namelijk volkomen natuurlijk… al ligt dit bij “Stevia-zoetjes” of “SteviJa-Zoetjes” weer heel anders, deze zijn onnatuurlijk. Ze bestaan namelijk slechts deels uit stevia (steviolglycosiden) en grotendeels uit andersoortige, nutteloze of zelfs ongezonde vulstoffen, waaronder erythritol, natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur, leucine en magnesiumstearaat. Ik zou je daarom willen aanraden om pure stevia te kopen en deze te gebruiken om je ijsthee mee te zoeten. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

  39. Bedankt voor dit duidelijke artikel. Ik ga groene thee toch weer een tweede kans geven en de tips daarbij in acht nemen.

  40. Ik ben onlangs 3 weken in Sri Lanka geweest en heb daar 3 schitterende theeplantages en 2 theefabrieken mogen bezichtigen. Als je ziet met hoeveel zorg en liefde er met de beste kwaliteitsklassen groene en witte theeblaadjes wordt omgesprongen, dan geloof je direct dat er enorm veel kwaliteitsverschil bestaat. De mooiste blaadjes worden namelijk los verpakt en de “stof” die achterblijft na het drogen wordt in de standaard theezakjes gedaan… Ik heb in ieder geval nog nooit zo’n heerlijke theeën geproefd als in de Handunugoda Tea Estate en heb dan ook een heleboel groene thee, witte thee en Oolong-thee mee naar Nederland gesjouwd. De verse groene theeën van Simon Levelt vind ik overigens ook absolute aanraders. Bij hun winkel op de Grote Markt te Breda zijn ze sowieso onwijs behulpzaam en sturen ze me elke keer weer met geweldige kwaliteit groene en witte thee naar huis. En zo zijn er ook verscheidene webshops waar ik graag thee bestel, maar het nadeel is dat je er dan geen vragen over kan stellen. Wel net even wat makkelijker en dichter bij huis dan Azië… :D

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.