hoofdpijnHoofdpijn (cefalalgie / cephalalgia) is pijn die zich manifesteert in het hoofd. Iedereen heeft weleens last van koppijn, maar de exacte klachten verschillen negen op de tien keer per persoon. De mate, intensiteit en frequentie van de pijn variëren op hun beurt weer zeer sterk per soort hoofdpijn. Zo zijn migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn beruchte vormen van cefalalgie. Koppijn is zelden een symptoom van een ernstige ziekte en vrijwel altijd onschuldig van aard. Dit artikel gaat over “reguliere” c.q. “normale” hoofdpijn waar uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen…

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn is nooit afkomstig vanuit je hersenen. In je hersenen bevinden zich namelijk geen pijnzenuwen en er kan dan ook geen pijnsensatie ontstaan. Vaak komt de koppijn vanuit het hersenvlies, de aangezichtsspieren, de neusbijholten of de huid en bloedvaten rondom de hersenen. Voor reguliere koppijn zijn vele oorzaken bekend, waaronder:

  • Trauma aan het hoofd zoals hersenschudding
  • Griep & verkoudheid (virale infectie van de luchtwegen)
  • Ontstekingen in het hoofd (holte-ontstekingen e.a.)
  • Gebruik & misbruik van alcohol (“kater”)
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie)
  • Langdurige of overmatige fysieke inspanning (sporten, overwerken, zwaar tillen etc.)
  • Stress (mentale inspanning, tijdsdruk, ellende etc.)
  • Slaapgebrek & onregelmatig slaappatroon
  • Vochtgebrek (dus een uitdrogingsverschijnsel)
  • Als gevolg van een oogafwijking (door continue correctie of scherpstelling)
  • Vergiftiging (buikgriep, voedselvergiftiging, alcohol etc.)
  • Voedselallergie of –intolerantie
  • Hevige temperatuurdaling (dus onderkoelingsverschijnsel)
  • Ingespannen kijken (bij lichtgebrek of verkeerde sterkte van bril of lenzen)
  • Overmatig cafeïne drinken (of juist koffie “overslaan”)
  • Een verkeerde houding (staan, zitten of liggen)
  • Drugsgebruik

Veel mensen drinken doordeweeks dagelijks koffie op hun werk. Als zij in het weekend thuis zijn, later opstaan en geen koffie drinken, kan er hoofdpijn ontstaan als ontwenningsverschijnsel van cafeïne.

Hoe voorkom je koppijn?

Je kunt koppijn op allerlei manieren proberen te voorkomen of verhelpen. Zo kan hoofdpijn grotendeels worden vermeden of genezen door:

  • Voldoende & regelmatig te slapen
  • Voldoende (water) te drinken
  • Gezond & gevarieerd eten (en nooit bedorven voedsel!)
  • Alcoholgebruik en cafeïnegebruik (langzaamaan) te beperken
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Een goede weerstand waarborgen

Hoe genees je hoofdpijn

Er zijn verschillende medicijnen die reguliere hoofdpijn kunnen tegengaan en genezen. De volgende 3 medicamenten zijn uitstekende remmers van “normale” hoofdpijn:

  • Ibuprofen (NSAID)
  • Paracetamol (para-acetylaminofenol)
  • Aspirine (acetylsalicylzuur)

Elk van deze 3 medicijnen tegen koppijn heeft een geheel eigen samenstelling, zijn eigen werkzame stoffen en verschillende voor- en nadelen. De pijnstillende, ontstekingsremmende en/of bloedverdunnende werking verschilt ook sterk per medicijn, evenals de belasting voor bepaalde organen. Er zijn tevens homeopathische c.q. fytotherapeutische middelen tegen hoofdpijn, maar de werking hiervan is niet altijd even plausibel. Bij overmatig gebruik van dit soort medicijnen kan gewenning of verslaving ontstaan. Ontwenning kan weer medicijnafhankelijke hoofdpijn teweegbrengen die vele malen erger is dan de koppijn in eerste instantie was.

Hoofdpijn: 8 remedies & medicijnen bij hoofdklachten

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan uiteenlopen van een lichte drukkende spanningshoofdpijn tot allesoverheersende migraine. Omdat er talloze mogelijke oorzaken zijn voor hoofdpijn, is er geen eenduidige oplossing voor. Hieronder vind je 8 tips die in veel gevallen van hoofdpijn werkzaam kunnen zijn:

1. Pijnstillers

Pijnstillers –zoals eerder hierboven besproken– kunnen bepaalde vormen van hoofdpijn verminderen of doen verdwijnen. Neem bij voorkeur paracetamol en bij erge hoofdpijn Ibuprofen. Maar let ook op dat je niet elke dag pijnstillers slikt, anders kunnen deze juist de oorzaak worden van hoofdpijn.

Let op: als je geen voorstander ben van reguliere pijnstillers, zijn er ook homeopathische c.q. fytotherapeutische middelen tegen hoofdpijn waarvan sommigen beweren dat ze bepaalde vormen van hoofdpijn kunnen verlichten (zie hieronder)…

2. Voldoende slapen

Slaaptekort, onregelmatig slapen of onrustig slapen kan hoofdpijn veroorzaken. Als je voldoende en regelmatig slaapt, is de kwaliteit van je slaap beter en zul je minder snel wakker worden met hoofdpijn.

3. Masseren

Als je last hebt van spanningshoofdpijn, kan een lichte massage van de nek, de schouders en het hoofd uitkomst bieden. Zorg wel voor een ervaren masseur.

4. Rust nemen

Lichamelijke en mentale stress zijn belangrijke veroorzakers van hoofdpijn. Las dus bijtijds een rustpauze in, zodat je nergens aan hoeft te denken en je hersenen worden ontzien.

5. Alcohol & cafeïne mijden

Als je veel alcohol en cafeïne gebruikt, kun je last krijgen van hoofdpijn. Beperk daarom je cafeïne- en alcohol-inname.

6. Goede houding aannemen

Neem altijd een goede houding aan, vooral tijdens het zitten. Als je de hele dag met een gekromde rug en gekromde schouders achter je computer zit, zul je ’s avonds waarschijnlijk last van hoofdpijn, nekpijn en/of schouderpijn hebben.

7. Gezond eten

Hoofdpijn kan worden tegengegaan door regelmatig, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten. Als je allergisch of intolerant bent voor bepaalde voeding, kan voedsel zelfs hoofdpijn veroorzaken.

8. Voldoende bewegen

Als je regelmatig aan lichaamsbeweging en sport doet, blijft je lichaam in conditie. Als je een gezond lichaam hebt, zul je minder vaak last hebben van hoofdpijn.

‘Natuurlijke’ middelen tegen hoofdpijn: 5x homeopathie & fytotherapie

Sommige mensen geven de voorkeur aan homeopathie om hoofdpijn te bestrijden. Dit komt voornamelijk omdat een homeopathisch middel wordt samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Dit in tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen, waar veelal synthetische stoffen aan worden toegevoegd… En velen koesteren –terecht dan wel onterecht– een aversie jegens chemisch-synthetische medicamenten Binnen vele natuurgeneeskundige takken van ‘sport’ wordt hoofdpijn gezien als een reactie op een ‘balansverstoring binnen het lichaam’. Homeopathische en fytotherapeutische middelen hebben tot doel dit evenwicht op natuurlijk wijze te herstellen.

Een voordeel van het gebruik van homeopathie voor het bestrijden van hoofdpijn is dat veel homeopathische middelen geen of slechts milde bijwerkingen kennen. Een bijkomend voordeel is dat homeopathische middelen zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn. Het nadeel is dan weer dat ze vaak voor 99,999999999999999999% uit water bestaan. Hieronder vind je 5 homeopathische middelen tegen cefalalgie (het is aan ieder zelf om er wel of niet in te geloven)…

1. Geriaforce van A. Vogel

Geriaforce van A. Vogel bevat Ginkgo biloba. Dankzij deze stof zou met name de doorbloeding worden verbeterd. Naast het gebruik voor etalagebenen (een doorbloedingsstoornis is in de benen) zou het middel ook de bloedstroom in de hersenen bevorderen. Geriaforce zou zodoende het geheugen en de concentratie stimuleren, en bovendien hoofdpijn tegengaan. Ginkgo biloba is een andere naam voor de Japanse notenboom, waarvan de zaden en bladeren al eeuwenlang worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Het bestandsmiddel zou voornamelijk verouderingsverschijnselen tegengaan. De Japanse boom staat dan ook symbool voor een lang leven, aangezien de bomen honderden jaren oud worden.

Dit homeopathische geneesmiddel kent in het algemeen geen bijwerkingen. Het wordt geadviseerd de druppels drie maal per dag een halfuur voor het eten in te nemen met wat water. Na 2 weken zou vermindering van je klachten merkbaar moeten zijn.

2. Sint-Janskruidthee

Sint-Janskruidthee zou de bloedvaten verwijden en zodoende hoofdpijn die wordt veroorzaakt door stress en overspannenheid verminderen. Het homeopathische middel zou vooral pijnstillend werken. De bloem bloeit in heel Europa, aangezien het in bijna alle omstandigheden kan groeien. De Romeinen erkenden al de geneeskrachtige werking van het kruid. De bloemen en bladeren bevatten kleine oliekliertjes, waar de werkende vloeistof uitkomt. De bloemen worden veel geplukt in juni, dan zit er het meeste olie in de plant.

Sint Janskruid is in allerlei vormen te verkrijgen, zoals tablet- en poedervorm. Je kunt zelf thee trekken van Sint Janskruid, maar er zijn ook kant-en-klare theezakjes met Sint-Janskruid op de markt. Afhankelijk van de sterkte van het extract zouden hoofdpijnklachten na 4 tot 6 weken moeten verminderen.

3. Cinuforce van A. Vogel

Cinuforce van A. Vogel zou voornamelijk helpen bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een neusverkoudheid of holte-ontsteking. Bij een verkoudheid is vaak het slijmvlies in de neus ontstoken, Cinuforce zou kunnen helpen om dit te herstellen. Zodoende zou de ontsteking afnemen, waardoor ook de koppijn minder wordt.

Dit homeopathische middel is verkrijgbaar als spray en in tabletvorm en kan voor langere duur worden gebruikt. Het wordt geadviseerd de tabletten driemaal daags een half uur voor eten in te nemen met water. Na twee weken zou vermindering van je klachten merkbaar moeten zijn.

4. Lavendel

Lavendel, bijvoorbeeld in de vorm van druppeltjes of badolie, doet je helpen ontspannen en kalmeren. Hierdoor kan spanningshoofdpijn verminderen. Ga dus in een lekker warm lavendelbad of doe enkele druppeltjes etherische lavendelolie op je kussen. De Grieken en Romeinen waren al op de hoogte van de kalmerende werking van de dwergstruik. De naam lavendel is afgeleid van het Latijnse woord ‘lavare’, dat wassen betekent.

Lavendel kalmeert en stilt pijn. Daarnaast werkt lavendelolie, net als Cinuforce, tot op zekere hoogte tegen slijmvliesontsteking. Het zou daardoor ook kunnen werken tegen de daaruit voortvloeiende cefalalgie.

5. Belladonna D3 & D4

Belladonna (Wolfkers) D3 van het merk VSM en Belladonna D4 van het merk A. Vogel zijn vergelijkbare homeopathische middelen tegen hoofdpijn. Deze homeopathische middelen zouden met name werkzaam zijn bij kloppende hoofdpijn die wordt veroorzaakt door plotselinge ziekte, bijvoorbeeld een verkoudheid of licht griepje. Het middel wordt voornamelijk voorgeschreven bij hoofdpijnklachten die in de middag opkomen. Een algemeen bijverschijnsel zou zijn dat de ledematen erg koud aanvoelen, terwijl het hoofd juist erg warm aanvoelt.

Het middel komt van de ‘Atropa Belladonna’ oftewel de Wolfkers c.q. Wolfsbes. Deze plant is voornamelijk bekend door zijn donkere bes. Deze werden vroeger gebruikt om wolven mee te verjagen of te vergiftigen. Het homeopathische middel is zéér sterk verdund en zou hoofdpijn kunnen bestrijden door de kalmerende werking op de hersenen en het hoofd. Het wordt geadviseerd de druppels driemaal daags een half uur voor eten in te nemen met water. Na twee weken zou vermindering van je klachten merkbaar zijn.

Heb jij weleens een natuurgeneeskundig, kruidengeneeskundig of homeopathisch middel tegen cefalalgie geprobeerd? Heb jij aanvullende vragen over (of tips tegen) koppijn? Laat ze hieronder achter in een reactie! En deel ook jouw opvattingen en bevindingen t.a.v. koppijn in een reactie hieronder!

6 Reacties

  1. Als je de drie R’en in je leven hebt, rust, ritme en regelmaat, dan kun je migraine al beperken. Je kunt natuurlijk ook medicijnen nemen tegen je migraine, bijvoorbeeld Topiramaat. Als je dit dagelijks neemt dan werkt dit ter voorkoming van migraine. Als je migraine voelt opkomen kun je ook Sumatriptan nemen. Vrouwen hebben vaak hormonale migraine. Je kunt een hoofdpijndagboek bijhouden en dan kun je triggers herkennen wanneer je hoofdpijn krijgt en dan kun je wellicht ook een oorzaak herleiden. Het kan door voeding komen, door bepaalde dranken of bepaalde dingen die je doet. Ieder item kan een trigger vormen, alles wat buiten je ritme valt. Hier staan echt handige tips tegen migraine, dit heeft mij echt geholpen!

  2. “Dit is een homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens de principes van de homeopathische geneeswijze.” Dat is het enige wat je mag beweren over deze middelen. Je mag dus niet langer schrijven dat het bv. tegen hoofdpijn werkt (want het werkt ook niet).

    • Beste Billie, Tot voor kort mochten producenten (A. Vogel, VSM e.a.) van homeopathische producten een indicatie/claim voeren, dus aangeven waar een homeopathisch middel voor bedoeld is. Wel moest worden duidelijk gemaakt dat het ging om een homeopathisch geneesmiddel en dat de toepassing uitsluitend is gebaseerd op de principes van de homeopathie. Sinds kort worden homeopathische geneesmiddelen echter gelijk behandeld aan reguliere geneesmiddelen: er moet klinische onderbouwing aangeleverd worden om een claim/indicatie te mogen voeren. Aan de homeopathische producten zelf verandert niets; alleen de verpakking en de bijsluiter worden aangepast. Op de verpakking mag dus niet meer staan waar het middel voor bedoeld is; er staat enkel nog een productnaam op. Volgens mij wil dit echter niet zeggen dat websites en weblogs (die geen commercieel belang hebben bij homeopathische geneesmiddelen) oude teksten (die dus lang geleden zijn geschreven) over homeopathische middelen moeten herschrijven. Overigens staan er überhaupt geen claims in bovenstaande tekst. Bovendien valt een aantal van bovenstaande producten niet onder de homeopathie, maar simpelweg onder de kruiden/planten, geregistreerde kruidengeneesmiddelen en/of voedingssupplementen. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.