Mijn favoriete “inpakken-en-wegwezen-ontbijt” bestaat uit een enkele dichtgevouwen volkorenboterham met biologische kaas of pindakaas, een appel en een handje zonnebloempitten. Wat mij betreft een perfect ontbijtje. Of beter gezegd: een prima ontbijt voor als je je bed niet uit kan komen en je daardoor weer eens vreselijk moet haasten. Een mooie bijkomstigheid: pitten oftewel zaden zijn helemaal zo slecht nog niet!
Wat is een zaad?
Een zaad is dat deel van een plant waarin het embryo van een toekomstige plant huist. In dat opzicht vallen heel veel verschillende voedingsmiddelen onder de zaden, waaronder noten, peulvruchten, granen, pseudogranen en naaktzadigen… Om het ‘plantenembryo’ van een optimale uitgangspositie, overlevingskans en succesgarantie te voorzien, wordt zaad door de moederplant volgestopt met voedingsstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen, eiwitten en gezonde oliën…
De voedingswaarden van zaden
Voedingskundig gezien zijn de voordelen voor de gezondheid van het eten van populaire ‘pitten’ (zoals pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten e.a.) lang niet zo uitgebreid onderzocht als die van bijvoorbeeld noten. (bron + bron) Toch zijn zaden (afhankelijk van de exacte soort) uitstekende bronnen van o.a. vitamines, macromineralen, essentiële aminozuren, vitale vetzuren, sporenelementen, enzymen en fytonutriënten. Omdat zaden hoge concentraties vetten en calorieën leveren, kun je ze overigens wel beter in kleine hoeveelheden tegelijkertijd eten (10 tot 20 gram per portie, 3 tot 4 keer per week)…
Veelvoorkomende zaadtypes
De hoeveelheid verschillende zaadsoorten is nagenoeg oneindig, want iedere plantensoort plant zich voort… Echter is niet iedere soort pit of zaad eetbaar. Hierbij een lijst met de populairste eetbare pitten en zaden:
1. Lijnzaden
Lijnzaad / Vlaszaad is al duizenden jaren onderdeel van het menselijk dieet. Toch is de populariteit van vlaszaad onlangs sterk gestegen vanwege de (veronderstelde) gezondheidsvoordelen. Lijnzaden dienen eigenlijk te worden gemalen voordat je ze kunt eten, omdat je lichaam dan pas de goede voedingsstoffen optimaal kan opnemen, waaronder kalium, calcium, magnesium en zink.
Aanvullende tip: lijnzaadolie levert ook nog eens het meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur. Dus als het lastig vindt om lijnzaad goed fijn te kauwen en optimaal wilt profiteren van de nutriënten kun je ook eens een lepel lijnzaadolie innemen.
2. Hennepzaden
Anders dan marihuana bevat hennepzaad bijna geen THC (de psychoactieve stof in hasj en wiet), dus je hoeft niet bang te zijn om high of stoned te worden.
3. Pompoenpitten
Pompoenzaad heeft een malse pinda-achtige smaak en vormt het hele jaar door een lekkere snack. Honderd gram pompoenzaad levert maar liefst 237%
Ook leveren pompoenpitten extreem veel plantaardig ijzer oftewel non-heemijzer. Tot slot is de welbekende pompoenpit ook nog eens enorm eiwitrijk!
4. Sesamzaden
Deze ovale zaden worden ook gebruikt voor ’tahin’ oftewel ’tahini’: een soort pasta c.q. pastei die dient als ingrediënt voor vele Oosterse gerechten, waaronder halvah, hummus, soepen en sandwiches. Naast tahin oftewel sesampasta bestaat er ook nog ‘gomasio’: een mengsel van fijngemalen sesam met zeezout.
Ikzelf ben verslaafd aan zowel sesamzaadjes (o.a. door noedels) als gomasio (o.a. over zilvervliesrijst) als tahin (o.a. op brood)…
5. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten leveren opvallend veel fosfor, magnesium, kalium, calcium en vitamine B1… En noemenswaardige beetjes koper, zink, ijzer, B6 en B2!!!
6. Chiazaden
Chiazaad is rijk aan gezonde eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen!
De populariteit van chiazaden is de afgelopen jaren de pan uit gestegen en chiazaad is te boek komen staan als ‘superfood’ bij uitstek!
7. Nigerzaden
Nigerzaad is voornamelijk bekend als vogelvoer en levert opvallend veel calcium en fosfor. En redelijke hoeveelheden B-vitamines… De afgelopen jaren is nigerzaad oftewel ‘negerzaad’ (net als chiazaad) te boek komen te staan als heuse superfood (zie desgewenst de welbekende superfoods-aflevering van de Keuringsdienst van Waarde), maar heilzamer dan eerder genoemde zaden is nigerzaad niet per se.
8. Maanzaden
9. Meloenpitten
Door velen worden meloenpitten uitgespuugd tijdens het eten van meloen. Toch worden meloenpitjes ook los verkocht. Het gaat dan meestal om geroosterde pitten van de welbekende watermeloen.
Geroosterde meloenpitten zijn overigens wit en niet zwart van kleur… ze worden gepeld zodat ze beter verteerbaar zijn en de voedzame bestanddelen gemakkelijker kunnen worden opgenomen.
10. Granaatappelzaden
11. Abrikozenzaden
Abrikozenpitten zouden volgens velen een kankerremmende werking hebben dankzij de ‘semivitamine’ B17 die ze bevatten… In werkelijkheid is deze stof in hogere concentraties giftig, waardoor B17 (chemisch laetrile / natuurlijk amygdaline) allang geen officiële vitamine meer is (bron)… Overigens bevatten talloze vruchtenpitten (waaronder appelpitten, perenpitten en kersenpitten) kleine beetjes “B17” en levert de abrikozenpit naast vitamine B17 ook vitamine E.
Let wel: niet iedere abrikozenpit is eetbaar; sommige zijn zoet en geschikt voor consumptie, andere zijn bitter en bevatten relatief (te) veel giftig cyanide.
12. Pijnboompitten
Wel leveren pijnboompitten opvallend veel vetten en calorieën, vandaar ook dat je er zo goed pesto van kan maken. Van dit dennenzaad moet je dus niet dagelijks grote porties willen verorberen…
13. Komijnzaden
14. Druivenpitten
Druivenpitten worden op zichzelf niet of nauwelijks verkocht, maar druivenpit-extract is uitermate populair om zijn oligomere proanthocyanidinen (OPC’s). Dit zijn donkerblauwe plantenkleurstoffen die in het menselijk lichaam een sterke anti-oxidatieve werking hebben. Proanthocyanidine werkt gunstig in op de bloedvaten en onderdrukt de aanmaak van het eiwit endotheline-1 dat bloedvaten vernauwt. (bron)
15. Lotuszaden
16. Durianzaden
De grote zaden van de ’tjampedak’ oftewel ‘durian’ zijn giftig als je ze rauw eet. Gekookt, gefrituurd of geroosterd, is durianzaad echter zeer smaakvol. Durianzaden krijgen hiermee de textuur van zoete aardappel, maar dan nog wat plakkeriger. Opvallend voedzaam zijn tjampedakzaden niet, maar door velen worden ze als lekkernij ervaren. Overigens zijn er meer grote tot gigantische tropische vruchten waarvan de zaden op deze manier kunnen worden bereid en geconsumeerd.
17. Ginkgo biloba-zaden
18. Psylliumzaden
Overigens worden ook psylliumvezels / vlozaadvezels / ‘psyllium husks’ veelvuldig verkocht; dit zijn pure zaadhuiden / zaadhulzen / zemelen van de psylliumzaden c.q. zwarte vlozaden, die nagenoeg volledig uit voedingsvezels bestaan (3x zoveel vezels als de zaden). Psylliumzaad levert wat vitamines en mineralen, maar gezien het de voedselbrij versnelt en zodoende de voedingsstofopname via de darmwand belemmert, zal er onderaan de streep weinig nutritioneel voordeel overblijven.
19 Alfalfazaden
20.Mariadistelzaden
Je kunt de zaden desgewenst ook met mate eten. Tot slot verschijnen er steeds meer extracten en poeders van mariadistelzaden op de markt.
Pseudozaden…
Niet dat alle bovenstaande pitten in klassiek-botanisch opzicht tot de zaden behoren, maar producten die nog weleens tot de zaden worden gerekend en zelfs in culinair opzicht behoorlijk buiten de boot vallen, zijn onder andere ‘boekweitzaden’, ‘amarantzaden’, ‘quinoazaden‘, ’tarwekiemen’ en ‘darizaden’ c.q. ‘sorghumzaden’… ze worden veelal tot de pseudogranen gerekend. Ook sommige peulvruchten en kiemen worden nog weleens tot de zaden gerekend.
Al met al leveren pitten en zaden veel gezonde / onverzadigde (omega)vetten, heel veel eiwitten, verrassend veel vitamines (B-vitamines, vitamine E, vitamine A, vitamine K e.a.) en een enorme verscheidenheid aan mineralen (kalium, magnesium, calcium, fosfor, selenium, zink, ijzer e.a.)!
Zaden selecteren & bewaren
Om verzekerd te zijn van versheid kun je het best zaden kopen die in gesloten blikken, potten of zakken zijn verpakt. Omdat zaden behoorlijk veel vetten bevatten bederven ze namelijk gemakkelijk. Bewaar ze dus op een donkere, koele en droge plek. In een koelkast blijven zaden tot 2 maanden goed en in de diepvries tot 2 jaar.
Pitten in de keuken…
Je kunt de smaak van zaden versterken door ze licht te roosteren. Leg een enkel laagje zaden in een wokpan of koekenpan op laag vuur. Roerbak ze continu gedurende 1 à 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Om ze meer smaak te geven kun je een klein beetje olijfolie en een heel klein beetje zout, sojasaus, knoflookpoeder of chilipoeder toevoegen. Rauw / onverhit zijn zaden en pitten echter het gezondst, aangezien de vitamines en enzymen dan het best intact blijven.
Genieten van zaden
Zaden worden veel gegeten als tussendoortje, maar ook veel toegevoegd aan gerechten. Zaden kunnen een geheel nieuw tintje geven aan rijstgerechten, salades, zelfgebakken broden en muffins, roerbakgerechten, yoghurt, smoothies, groentesapjes en ontbijtgranen. Maak daar dus gebruik van! Pitten zijn absoluut “de zaden van een gezond dieet”…
Welke zaden en pitten eet jij regelmatig? Deel ze in een berichtje hieronder!
4 Reacties
Heel boeiend artikel! Ik kwam hier terecht doordat ik een heel interessante reeks aan het volgen ben over hoe je, naast reguliere behandelingen, je lichaam kan ondersteunen en helpen bij het voorkomen en genezen van kanker! zie site van Henk Fransen.nl (hij is een Nederlandse arts die al 35 jaar bezig is met onderzoek en begeleiding van mensen die met kanker geconfronteerd worden en naast de reguliere behandelingen zelf ook willen meehelpen tot hun genezing, oa door gezonde voeding!) Zelf 8 jaar geleden met kanker geconfronteerd en ondertussen al 6 Jaar OK! Maar ik blijf eten op de wijze die ik toen geleerd heb; vanuit Chinese Visie. Ik eet vrij veel zaden die hier opgenoemd staan, maar vond het heel boeiend te mogen lezen welke vitaminen, mineralen, enzymen, enz inzitten! Er is slechts één ding waar ik iets wil over opmerken: vrij onderaan het artikel staat vermeld dat ze roosteren “minder” goed is. Integendeel, als je ze licht roostert, maar dan wel ZONDER toevoeging van oliën of zout of zo, dan zal de vertering véél beter verlopen, en minder slijmvorming in je lichaam veroorzaken. Dit heb ik geleerd vanuit de Chinese Genees-en Eetwijze! en bij pompoenpitten géén grote hoeveelheden in één keer eten, want dan kan de werking van de maag tijdelijk stilvallen en krijg je heel veel maagpijn. Geroosterde of niet-geroosterde pompoenpitten zijn namelijk ZO LEKKER dat je er veel te veel van zou eten, je kan niet stoppen van deze lekkernij :-) Maar verder kan ik het aan iedereen aanraden: eet elke dag, als tussendoortje of toegevoegd bij je gerechten, zelf bij fruit, zaden en pitten!!! Ik wens éénieder een geweldige gezondheid!
Ook als je noten, zaden en pitten voor een nachtje in water laat wellen, dan kan je ze ook beter verteren etc. ???? En ik vind dat dat ze ook heel lekker maakt!
Boeiende materie! Ikzelf gebruik dagelijks chiazaad alsook gojibessen! Lijnzaad, pijnboompitten en zonnebloempitten. Maar zal nog eens verder moeten zoeken naar meer variatie. ????
Bedankt, ik zal meer zaden moeten gaan eten denk ik. Ik ben zelf al 10kg afgevallen door gezonder te gaan eten. Maar deze tips ga ik zeker verder gebruiken!