Veel mensen grijpen cardiofitness aan om extra calorieën te verbranden. Het aantal calorieën dat wordt verbruikt tijdens cardio wordt echter maar al te vaak overschat. Zo beweert men nog weleens 1.000 kilocalorieën per uur te benaderen met een crosstrainer. Daarvoor moet je ofwel 100 kilo wegen, ofwel aan één stuk door buiten adem zijn omdat je als een maniak tekeergaat. Hierbij 3 fitnessmethodes waarmee je daadwerkelijk veel calorieën in korte tijd verbrandt, namelijk 100 kilocalorieën per 10 minuten…

1. Steady State cardio

‘Steady State’ cardio is hetgeen je hardlopers vaak ziet doen. Gewoon continu op hetzelfde niveau kilometers blijven maken. Je hartslag komt zodoende nooit boven de 60 à 75 procent van je max. De  standaard loopband en de crosstrainer zijn niet toereikend om steady state 600 calorieën per uur te verbranden. Je kunt dan ook beter een roeimachine gebruiken of een stepper waarbij je jezelf hoog moet houden (stairstepper c.q. airstepper). Ook joggen op gras of aarde is al een betere calorie-verbrander. (bron)

2. Interval-cardio

Bij ‘interval-cardio’ ga je gedurende korte tijdspannes (30 sec. tot 2 min.) helemaal voluit, waarna je weer op een normaal tempo terugvalt (HIIT). Je moet het gevoel hebben dat je bij elke uitbarsting tot het absolute uiterste gaat. Interval cardio biedt meer keuzemogelijkheden dan Steady State. Denk maar eens aan, sprinten in het park, heuvels oprennen, fietsen etc. Zolang je maar alles geeft wat je in je hebt, want je moet boven de 90% van je maximale hartslag komen om een interval zo effectief mogelijk te maken.

3. Interval-krachttraining

‘Interval-krachttraining’ is de #1 manier om calorieën te verbranden en je lichaam om te vormen… Je doet geen cardio-oefeningen, maar krachttraining: push-ups, crunches, gewichtheffen, expanders, deadliften, squatten, bankdrukken etc. Je doet een set van een aantal reps met alles wat je in je hebt en rust uit zodra je niet meer kan. Zodra je weer op adem bent, doe je weer een set helemaal voluit. Met interval-krachttraining kun je een “afterburn” tot wel 38 uur bewerkstelligen. Interval-krachttraining is dan ook een absolute ‘less is more’-aanpak… Kwaliteit boven kwantiteit.

Wat doe jij het liefst om veel calorieën te verbranden? Laat hieronder jouw favoriete methode achter…

13 Reacties

  1. Ton van de Bunt Reageer

    Het is dramatisch allemaal. Het doet mij denken aan een Jiddisch verhaal: Er komt een vrouw bij de rebbe. Ach rebbe, zegt ze, het is in mijn huis toch zo vol… ik kan mijn kont niet keren. Wat moet ik doen? De rebbe denkt na en zegt, neem al je kippen in huis en kom over een week terug. Een week later de vrouw in paniek. De rebbe zegt, neem nu ook al je vee in huis. De vrouw gaat zuchtend heen. Een week later, de vrouw heeft het niet meer… De rebbe zegt, en nu neem je de hele oogst in huis. De vrouw weet zich geen raad meer. Ze komt een week later bij de rebbe in totale verslagenheid. Wat moet ik nu doen? De rebbe zegt, en nu doe je alles weer de deur uit. Een week later, de vrouw komt helemaal opgetogen bij de rebbe. Rebbe zegt ze, u bent een wijs man. Een ruimte dat ik heb… ik ben zo gelukkig met al die ruimte. Doet u hiermee uw voordeel.

    • Klopt, het is maar net wat je gewend bent. Een kwestie van gewoonte en perspectief. Ben je gewend om dagelijks te sporten, dan is 3 dagen per week ineens heel weinig. Heb je nooit gesport, dan is 3 dagen per week veel.

  2. Ik ben een studente van 19 jaar oud die graag meer conditie wil krijgen. Na mijn ambitieuze plannen voor 2012 ben ik het jaar goed begonnen en heb ik tot nu toe nog maar 1 weekje gehad van terugval in mijn (niet heel ernstige) ongezonde gewoontes. Zelfs ik, die 8 uur per dag in de collegezaal zit en daarnaast nog moet studeren en een heel huishouden runnen met zorg voor 5 personen inclusief mijzelf, heb nog per dag minstens een uur de tijd om ’s avonds lekker in de sportschool bezig te gaan. Een kwestie van geen tijd kan ik begrijpen, maar het is ook een kwestie van ‘hoe graag wil je dit’, aangezien je altijd wel tussendoor 10 minuutjes in de pauze kan joggen etc. Iedereen heel veel succes, ik hoop dat dit enigszins laat zien dat sport zelfs in een doorsnee druk leven kan passen.

    • Helemaal mee eens! Ik werk fulltime, heb een gezin en een huishouden maar toch kan je me iedere dag minstens een uur in de sportschool vinden. Waar een wil is, is een weg. Ik sport liever dan ik voor de tv hang!

    • Helemaal mee eens! Er is altijd wel een excuus te verzinnen om niet te sporten; die excuses zijn meestal een blijk van onwil of gebrek aan doorzettingsvermogen. Als echt wilt en echt je best doet, dan kun je tijd vrij maken voor beweging of beweging integreren in activiteiten die je toch al doet.

  3. Ton van de Bunt Reageer

    Even wat achtergrondinformatie: Ik ben een alleenstaande man van 68 jaar oud. Dus tijd is voor mij geen probleem. Aan de andere kant werkt niemand 24 uur per dag. In de avonduren kan je ook veel doen. In mijn werkzame leven deed ik aan ballroomdansen op wedstrijdniveau. Mijn danspartner en ik trainden iedere avond en hadden ook nog de zorg voor twee kinderen. Eigenlijk vier. Het lijkt mij dat “geen tijd” geen argument is.

    • Toen ik je eerste reactie las, was ik nogal sceptisch. Twee uur per dag is voor mij in ieder geval niet haalbaar. Maar nu ik lees dat je op je 68e twee uur per dag sport, moet ik toch van mijn scepsis terugkomen. Daar heb ik echt heel erg veel bewondering voor!

  4. Ton van de Bunt Reageer

    Mijn reactie: 30 minuten fietsen interval bergetappe; 30 minuten steps (een type traplopen of bergbeklimmen m.b.v. kracht-interval); 30 minuten skiën met skimachine (interval/helling); 30 minuten hardlopen (helling/wisselend); ongeveer verbruik: 1.600 kilocalorieën. Frequentie: dagelijks.

    • Twee uur sporten per dag… Ik wilde wel dat ik er die tijd voor had. Alhoewel… het leven gaat voor mij verder dan sporten. En na 2 uur sport zou ik niet veel energie over hebben voor allerlei andere zaken. Succes met dit programma! Als je er zin in hebt zal dit wel lukken.

  5. Maar wat als ik eerst 40 minuten hardloop, dus niet jog, op een loopband en vervolgens krachttraining doe? Dan ben ik uiteindelijk toch ook veel vetjes aan het verbranden?

    • Je kunt het beter omdraaien Ellen, eerst krachttraining en daarna cardio, want je bent al moe als je aan de krachttraining begint en dat is niet de bedoeling.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.