huisdierenallergieHuisdierenallergie is een veelvoorkomende allergie die tot vervelende situaties kan leiden. Zo kun je van de ene op de andere dag allergisch worden voor je eigen hond of kat. Ook is het als allergisch persoon lastig om mensen te bezoeken die huisdieren houden. En een relatie met een dierenliefhebber wordt er ook niet makkelijker op met huisdierenallergie.

Wat houdt allergie voor huisdieren in?

Wanneer je allergisch bent reageert je immuunsysteem overdreven heftig op lichaamsvreemde stoffen. Een huisdierenallergie maakt je overgevoelig voor huisdieren. Hondenallergie en kattenallergie komen het meest voor. Bij huisdierenallergie reageer je meestal op de huidschilfers van het desbetreffende dier. De stof die de allergische reactie veroorzaakt noem je een allergeen. Meestal reageer je op een allergeen door inademing ofwel inhalatie.

De symptomen van allergie voor huisdieren

Een allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten. Een huisdierenallergie merk je voornamelijk in de slijmvliezen van de neus, luchtwegen en ogen. Benauwdheid, een loopneus, jeukende en tranende ogen, niesbuien, hoestbuien, een schortende ademhaling, moeheid, hoofdpijn en lusteloosheid zijn veelvoorkomende klachten. Wanneer je voor bepaalde honden en/of katten allergisch bent, dan ben je voor alle honden en/of katten allergisch.

Een Australische multigen Labradoedel ofwel Labradoodle is de enige uitzondering op de hondenregel. Voor allergische kattenliefhebbers is er sinds kort de hypo-allergene kat.

Allergie voor huisdieren voorkomen en/of genezen

Saneren ofwel schoonmaken werkt het beste tegen huisdierenallergie. Dit betekent dat je je leefomgeving zo veel mogelijk ontdoet van allergenen en niet meer in de buurt komt van huisdieren en hun directe leefomgeving. Wanneer je je huisdieren écht niet kan missen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze niet in je slaapkamer komen. Dagelijks stofzuigen en dweilen is belangrijk. Allergiemedicijnen zijn er volop: pilletjes, neussprays, puffers en oogdruppels. Ze onderdrukken de symptomen maar genezen de allergie niet.

Niet iedereen reageert overigens hetzelfde op elk medicijn. Zyrtec, Ventolin, Alerfre, Xyzal, Aerius, Qvar, Singulair, Tavegil en Epipen zijn populaire allergiemedicijnen. Hyposensibilisatie behoort ook nog tot de mogelijkheden. Dit is een heftige injectiekuur waardoor het lichaam minder heftig of zelfs helemaal niet meer reageert op huisdieren.

12 Reacties

  1. Onze kleindochter heeft cavia’s en ze heeft nu al een tijd lang op haar hoofd een ontstoken plek. Kan dit van de cavia’s komen? Een antibioticakuur helpt niet.

  2. Hallo allemaal ik heb een vraagje, als je allergisch bent voor een kat ben je dan ook allergisch Voor een cavia?

    • Dat kan wel, maar hoeft niet per se. Zie ook mijn eerdere antwoorden hieronder.

  3. Hallo allemaal, ik heb een vraagje als Je allergisch bent voor katten ben Je Dan ook allergisch voor cavia’s?

  4. Beste, Onze dochter is allergisch voor konijnen. Nu overwegen we om een hond aan te schaffen. Zal die ook problemen kunnen geven? Hoe kunnen we dat evt. Testen? Groet, Bart

    • Ja, een konijnenallergie sluit een hondenallergie niet uit, dus je dochter kan evengoed allergisch zijn voor honden. Een allergoloog kan een priktest of plakproef uitvoeren om op hondenallergie te testen. Fysiek contact zoeken met honden en kijken wat er gebeurt is ook een optie. Succes ermee!

  5. beste, Mijn dochter is erg allergies voor konijnen we willen een cavia in huis nemen is dat handig vanwege de allergie? ,hebben konijnen en cavia’s de zelfde harensoort? Alvast bedankt

    • Besye Sami, Deze vraag heb ik onlangs hieronder nog beantwoord (zie Silvie’s vraag van 15-09-’15)… Konijnen en cavia’s dragen niet dezelfde allergenen bij zich, maar de kans is desalniettemin groot dat mensen met huisdierenallergieën allergisch zijn voor meerdere diersoorten. Het belangrijkste allergeen van een konijn is ‘Ory c 1’. De belangrijkste allergenen van cavia’s zijn ‘Cav p I’ en ‘Cav p II’. De afweging of je een cavia in huis moet willen nemen, heeft overigens nauwelijks te maken met eventuele overeenkomsten qua haren… Bij konijnen bevindt het allergeen zich hoofdzakelijk in speeksel… Bij cavia’s bevinden de allergenen zich zowel in speeksel als in huidschilfers als in vacht. Groeten, Paul

  6. Mijn zoon is allergies voor konijnen maar zou graag weten als hamsters zelfde haar hebben als konijn of niet.

    • Nee, hamsters en konijnen hebben niet dezelfde haren, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. Uiteindelijk zijn het de enzymen in haren, huidschilfers, speeksel en/of urine van dieren waar je allergisch op reageert. Ieder dier heeft andere typen enzymen/allergenen… Bij konijnen zijn de allergenen onder andere lipocalinen, albumine en het 17-kDa-proteine “Ory c 1″… De exacte allergenen van hamsters zijn vooralsnog niet in kaart gebracht… Maar vaak is het wel zo dat als je allergisch bent voor één dier, je óók allergisch bent voor andere dieren. Neem je zoon eens mee naar een dierenwinkel of iemand die hamsters houdt en laat ‘m een dagje intensief in contact komen met hamsters… Dan weet je direct genoeg… Neem voor de zekerheid wel z’n allergiemedicatie mee…

  7. wendy stofferis Reageer

    Goede morgen ik heb een vraagje. Kan iemand allergisch worden voor konijnen, zo ja wat zijn de symptomen daarvan a.u.b.? Van hond en kat vind ik alles van allergie maar niet van konijnen. Ik hoop dat je mij kan helpen.

    • Beste Wendy, Voor zover men weet bevinden de allergie-opwekkende stofjes (allergenen) zich bij konijnen niet in de haren of huidschilfers, maar voornamelijk in het speeksel en in mindere mate de urine. Het gaat om konijn-specifiek serum-albumine en konijn-specifieke 17-kDa-proteïne. Dit eiwit staat ook wel bekend als ‘Ory c 1’. Doordat een konijn zichzelf ‘wast’ oftewel ‘schoon likt’, droogt het speeksel in op de haren, waardoor ook de vacht van een konijn allergenen gaat bevatten. De symptomen van een konijnenallergie variëren per persoon, evenals de ernst van de klachten. Meestal is er sprake van een inhalatie-allergie; in dat geval reageer je allergisch op konijnen zodra je allergenen inademt. Enkele voorbeelden van symptomen van een ademhalingsallergie voor konijnen: rode, brandende en/of tranende ogen; gezwollen slijmvliezen van neus, mond en keel; ademhalingsklachten zoals kortademigheid, niezen, benauwdheid, verstopte neus, kuchen, loopneus etc. Er kan tevens sprake zijn van een contactallergie; in dat geval ontstaan klachten bij aanraking van konijnen-allergenen, dus als je huid in aanraking komt met konijnenspeeksel of met speeksel besmette haren. Voorbeelden van klachten bij een contactallergie voor konijnen zijn: jeukende huid, eczemateuze huiduitslag, netelroos etc. (bron) Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.