Misselijkheid heeft in veel gevallen een duidelijke oorzaak. Zo kan een evenwichtsstoornis, voedselvergiftiging of smerige geur je flink misselijk maken. Misselijkheid kan echter ook worden veroorzaakt door eten. Zo kun je flink misselijk worden als je:

  • Te veel eet
  • Bedorven voedsel nuttigt
  • Alcohol gebruikt

Er zijn echter ook veel mensen die zonder directe, aanwijsbare reden misselijk worden van normaal voedsel. Daarom hierbij 11 oorzaken voor misselijkheid tijdens en na het eten. En manieren om dit soort misselijkheid te verhelpen…

1. Misselijkheid na het eten: vaak door spijsverteringsproblemen

Misselijkheid na het eten hang in veruit de meeste gevallen samen met je spijsvertering. Zo kan het zijn dat een voedingsmiddel niet goed wordt verdragen door je spijsverteringskanaal of dat iets om de één of andere reden niet goed kan worden verwerkt (indigestie) en zodoende verstoppingen (obstipatie) veroorzaakt.

Je kunt je spijsvertering ontzien door niet te veel te eten, langzaam te eten en goed te kauwen. Darmaandoeningen van je spijsverteringskanaal zoals de Ziekte van Crohn, een darminfectie of een darmbloeding kunnen ook misselijkheid tijdens en na het eten veroorzaken. Neem direct contact op met je huisarts als je vermoedt dat jouw misselijkheid wordt veroorzaakt door een aandoening van je maagdarmstelsel.

In dit artikel over darmklachten vind je 10 tips om je spijsvertering een handje te helpen zodat je minder snel misselijk wordt na het eten.

2. Voedselallergie kan je misselijk maken tijdens het eten

Als je steeds opnieuw misselijk wordt van hetzelfde eten, dan kan er best weleens sprake zijn van voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie of voedselallergie. Zo kun je heel erg misselijk worden indien je voedingseiwitten eet die je eigenlijk niet kunt verdragen. De belangrijkste voedingsmiddelen waarvoor mensen overgevoelig, intolerant of allergisch kunnen zijn, zijn als volgt:

  • Zuivel (melkeiwitten)
  • Sojabonen (soja-eiwitten)
  • Gluten (graaneiwitten)
  • Noten (nooteiwitten)
  • Pinda’s (pinda-eiwitten)
  • Vis + schaal- & schelpdieren
  • Eieren (ei-eiwitten)
  • Vlees (vleeseiwitten)
  • Cacao (cacao-eiwitten)
  • Zaden (sesam, mosterd etc.)
  • Bepaalde fruitsoorten (kiwi’s, citrusvruchten etc.)
  • Bepaalde groentesoorten (selderij, tomaten etc.)
  • Kruiden & specerijen (nootmuskaat, kurkuma etc.)
  • Gisten (verwerkt vlees, brood, poedersoepen etc.)
  • Sulfieten (conserveermiddelen e.a.)

Ben jij er niet zeker van of de misselijkheid tijdens of na het eten wordt veroorzaakt door een voedselallergie of voedselintolerantie? Vraag je huisarts dan of hij je wil doorverwijzen om te worden getest op alle mogelijke voedselallergieën en voedselintoleranties. Hij zal je hiervoor doorsturen naar het huisartsenlaboratorium waar ze een bloedtest, plakproef en/of priktest zullen uitvoeren.

3. Misselijkheid na het eten door toedoen van je smaakcentrum

Je smaakbeleving is gekoppeld aan het smaakcentrum in je hersenen. De manier waarop je smaakcentrum smaken interpreteert, kan worden verstoord door dysgeusia, hypogeusia, hypergeusia, parageusia, phantogeusia of een soortgelijke smaakstoornis. Zodoende kunnen bepaalde smaken onterecht als misselijkmakend worden ervaren. Terwijl hetgeen je eet eigenlijk heel lekker is.

Misselijkheid die ontstaat doordat bepaald voedsel onterecht als misselijkmakend wordt geïnterpreteerd, is meestal mild van vorm. Bij een ernstige stoornis van je smaakcentrum kan er echter hevige misselijkheid ontstaan. Smaakwaarnemingen en smaaksensaties hebben te maken met zoet, zout, zuur en bitter, maar ook met geuren, texturen en temperaturen. Zodoende kun je ook misselijk worden van vellen op je pudding of onverwachte lauwheid van voedsel.

4. Misselijk tijdens het eten door prikkeling van je braakcentrum

Je smaakcentrum is gekoppeld aan je braakcentrum. Als eten niet goed valt, dan wil je lichaam het kwijt. Je braakcentrum kan terecht worden getriggerd (bijvoorbeeld bij voedselvergiftiging), maar ook onterecht (bijvoorbeeld bij een smaakstoornis). Onterechte braakneigingen komen niet heel vaak voor, maar toch vrij geregeld. Een braakneiging wordt vooral opgewekt door onevenwichtige & misselijkmakende smaakcombinaties.

Als jouw misselijkheid geregeld de voorbode is van braakneigingen of van daadwerkelijk braken, dan kun je het beste contact opzoeken met je huisarts. Er kan dan namelijk best een onderliggende aandoening ten grondslag liggen aan je misselijkheid. Misselijkheid na het eten die gepaard gaat met braakneigingen kan overigens ook worden uitgelokt door stress, voedselallergieën of maagklachten.

5. Smaken sorteren helpt tegen misselijkheid na het eten

Veel mensen worden misselijk van uitgesproken smaken of bepaalde smaakcombinaties. Zo kun je misselijk worden door het eten van voedsel met sterk contrasterende of botsende smaken. Een rigoureus voorbeeld is bijvoorbeeld broccoli met chocoladesaus of aardappels met slagroom. Smaken moeten elkaar juist ophalen en complimenteren, anders kun je er misselijk van worden.

Er moet sprake zijn van een zekere balans in een gerecht. Sommige smaken gaan nu eenmaal niet samen binnen een bepaald smaakprofiel. Je smaakpallet ervaart de smaakcombinatie dan als offensief, agressief en/of misselijkmakend. Als je iets eet, zorg er dan voor dat het smaakgehalte, de smaakcomplexiteit en het smaaktype in balans zijn. Naarmate je ervaring opdoet met het combineren en sorteren van smaken, zul je minder snel misselijk worden door toedoen van eten.

6. Beperkt aantal smaken kan misselijkheid door eten voorkomen

Houd gerechten bovendien eenvoudig als je vaak misselijk wordt door eten; gebruik simpelweg niet te veel verschillende ingrediënten. Ook synthetische toevoegingen (E-nummers) zoals chemische conserveermiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen kunnen misselijkheid na eten teweegbrengen.

Gebruik bij voorkeur biologisch voedsel dat direct uit de natuur komt als je vaak misselijk wordt na het eten. Je zult immers eerder misselijk worden door een broodje frikandel met surrogaatkaas en een kruidige roomsaus dan van een stuk komkommer. Houd er bovendien rekening mee dat frisse smaken (kauwgom, muntthee, fruit e.a.) of hartige smaken (dropje, bouillon, zoutje e.a.) kunnen misselijkheid soms doorbreken.

7. Een zenuwaandoening kan misselijkheid na de maaltijd veroorzaken

Smaak wordt door de smaakpapillen op je tong via talloze zenuwen doorgegeven aan het smaakcentrum in je hersenen. Afwijkingen in of aantasting van het  centrale zenuwstelsel (hersenen & ruggenmerg) kunnen dan ook zorgen voor misselijkheid tijdens en na het eten.

Zo kan epilepsie zorgen voor een misselijkmakend gevoel in de buik (“epigastrisch aura”) en voor reuk- en smaak-hallucinaties. Ook sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann) van het centraal zenuwstelsel kan een hevige uitbraak van misselijkheid veroorzaken. Misselijkheid door zenuwafwijkingen kan weer worden geactiveerd of verergerd door bepaalde voedingsmiddelen en smaakcombinaties.

8. Misselijkheid na het eten wordt vaak veroorzaakt door vetten

Vetten staan erom bekend dat ze misselijkheid in de hand werken. Vooral dierlijke vetten zoals vet vlees, verwerkte vleeswaren en volle zuivel kunnen misselijkheid veroorzaken.

Ook transvetten in gefrituurde snacks, chips, koekjes en kant-en-klare pizza’s veroorzaken bij veel mensen misselijkheid na het eten. Als jij vaak misselijk wordt door toedoen van voedsel, laat verzadigde vetten en transvetten dan zo veel mogelijk links liggen.

9. Misselijkheid wordt vaak veroorzaakt door suikers

Naast verzadigde vetten staan ook simpele suikers bekend als veroorzakers van misselijkheid tijdens en na het eten. Vooral geraffineerde suikers zoals tafelsuiker en suikers in koekjes, snoep, frisdranken en siropen kun je het beste vermijden als je snel misselijk wordt door eten.

Ook synthetische suikervervangers zoals aspartaam, sorbitol, xylitol, sacharine en cyclamaat kunnen zeer misselijkmakend zijn. Drink jij bijvoorbeeld veel cola light of gebruik je veel zoetjes in je koffie of thee? Dan kan jouw misselijkheid best weleens met zoetstoffen en suikervervangers te maken hebben!

10. Maagklachten kunnen misselijkheid veroorzaken

Misselijkheid kan worden veroorzaakt door allerlei maagklachten. Vaak is er dan ook sprake van oprispingen, boeren en/of brandend maagzuur. Voorbeelden van maagklachten die misselijkheid tijdens en na het eten kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Afwijking van maag of maagklep
  • Maagontsteking
  • Maagzweer
  • Maagbloeding
  • Maagperforatie
  • Maagkanker

Bij ernstige maagklachten ben je doorgaans niet alleen misselijk, maar heb je ook last van een opgeblazen gevoel of zelfs hevige maagpijn en maagkrampen. Ga daarom met misselijkheid na het eten die gepaard gaat met extreme maagklachten direct naar je huisarts.11. Stress kan misselijkheid na het eten teweegbrengen

Zenuwen, stress & spanning kunnen misselijkheid tijdens of na het eten veroorzaken of verergeren. Je hebt dan geen eetlust, moet niet aan eten denken en wordt alleen al van etensgeuren misselijk. Stress werkt namelijk uit op je maag.

Eten wordt door stress moeilijk te verkroppen en verteren; zodoende wordt je al snel misselijk door voedsel. Als je misselijk wordt door spanning en zenuwen, dan is het belangrijk om een manier te vinden om te ontstressen. Hierbij valt te denken aan ontspanningsoefeningen of kalmeringsmiddelen.

In dit artikel kun je alles lezen over het verminderen van stress om misselijkheid na het eten te voorkomen.

11. Medicijnen kunnen misselijkheid na het eten veroorzaken

Als je vaak misselijk bent tijdens en/of na het eten, dan kun je eventueel een medicijn tegen misselijkheid innemen. Medicijnen die misselijkheid worden ook wel anti-emetica genoemd. Een anti-emeticum bestrijdt misselijkheid door maagzuur te remmen, het braakcentrum te beïnvloeden of prikkeloverdracht naar de hersenen te blokkeren. Enkele voorbeelden van effectieve pillen en tabletten tegen misselijkheid zijn:

  • Calciumcarbonaat + magnesiumsubcarbonaat (Rennie®)
  • Cyclizine (Ercycof® & Ergocofcyclizine®)
  • Meclozine (Suprimal®)
  • Prochloorperazine (Stemetil®)
  • Meclozine + pyridoxine (Emesafene®)
  • Metoclopramide (Primperan® & Migrafin®)
  • Ondansetron (Setofilm® & Zofran®)
  • Omeprazol  (Buscozol® & Losec®)
  • Alginezuur + calciumcarbonaat + natriumwaterstofcarbonaat (Gaviscon®)
  • Domperidon (Motilium®)
  • Haloperidol (Haldol®)
  • Scopolamine (Scopoderm®)

Tot slot kan osteopathie oftewel behandeling van de buik door een osteopaat uitkomst bieden bij misselijkheid tijdens en na het eten.

Tot slot

Als jij misselijk wordt na het eten, dan kun je het beste de volgende stappen ondernemen… Probeer zo gezond en simpel mogelijk te eten; vermijd verzadigde vetten, geraffineerde suikers en synthetische toevoegingen. Gebruik vooral voedsel dat dicht bij de natuur staat, zoals verse groenten, vers fruit, hele granen, noten, zaden, kiemen, paddenstoelen en wieren. Als dit niet helpt tegen je misselijkheid na het eten, ga dan naar je huisarts. Dit geldt ook als misselijkheid gepaard gaat met hevige darmklachten of maagklachten.

Heb jij aanvullende tips tegen misselijkheid na het eten? Laat hieronder je adviezen achter! Vragen en opmerkingen over misselijkheid zijn natuurlijk ook meer dan welkom…

58 Reacties

  1. Hoi Paul, Mijn zoon van 7 is het afgelopen half jaar 6 keer heel ziek geweest van het eten van patat. Hij gaat daarna braken en krijgt buikpijn aanvallen waarbij hij het uitgilt van de pijn. Hij eet patat zonder snacks, alleen met ketchup, maar de ketchup eet hij vaker en dan is er niks aan de hand. Hij houdt 4 dagen niks binnen, ook geen slokje water en knapt daarna heel erg langzaam op. De buikpijn blijft zo’n twee weken aanhouden. Zijn ontlasting is onderzocht door de kinderarts maar daar zat niks geks in.

  2. Sammie v. Lieshout Reageer

    Hoi, ben een vrouw van 62 jaar. K zit er echt mee. Ben al 7 jaar aan het sukkelen. Ik weet niet meer wat te doen. Ik leg het even uit. Het is begonnen met misselijkheid . Altijd 1,5 dag na iets te eten. Ik braak dan alles, 2e dag gal, 3e dag gal, 4e dag niets eten of drinken, 5e dag wat drinken, 6e dag weer wat eten en drinken, daarna knap ik langzaam op. Maar duurt soms 10 dagen. Val dan 4 kilo af. Heb een suiker en lactosetest gehad 3 jaar geleden. Lactosetest 0%. Suikertest 50%. Dus alles suikervrij gaan eten… Daarna glucose en suikervrij geprobeerd, naar de huisarts blijven gaan en de diëtiste. Blijven overgeven en op advies van andere mensen de lactose laten staan. Ik rook en drink niet. Kan nu op het moment ook niets vet eten zoals vis, et cetera. Geen frituur, chips, et cetera. Huisarts kan niets voor mij doen. Ziekenhuis ook niet. Zit er geestelijk ook door. Ben 18 kilo afgevallen. Sinds ik lactosevrij eet duurt het ziek zijn 5 dagen. Maar de eerste dagen zijn niet in te korten, ga ik eerder wat drinken, komt er een dag overgeven erbij, en ben ik weer terug op af. Als ik misselijk wordt klopt mijn hoofd heel erg net of je bloeddruk niet oké is, deze is nu 120/70. Perfect toch als je 62 bent. Heeft er iemand raad voor mij? Dokter wil me nu naar de psycholoog sturen om het te wijten aan stress. Ben nu wel weer het laatste jaar 4 kilo aangekomen maar nu alweer 3 kilo kwijt omdat ik weer ziek ben. Help me met een tip? Of zo? Alvast mijn grote dank.

    • Heb je ook te kampen met lichaamstemperatuursverhoging of zelfs koorts als je ziek bent van het eten? Er zou sprake kunnen zijn van een maagprobleem, galblaasprobleem of alvleesklierprobleem… Heeft men je bloed en ontlasting al eens gecontroleerd op verhoogde ontstekingswaarden?

    • Hoi Paul. Ja als ik gal over geef krijg ik het warm en ben ik klam maar geen koorts. Zo gauw dit stopt heb ik het erg koud en kruip weer onder de dekens. Ik ben al verschillende keren in de ‘molen’ geweest. Onderzoeken maag en buik. Geen maagzweer of iets anders. Ook darmen onderzocht en urine en bloed en ontlasting. Allemaal oké. Op ontstekingen weet ik niet. Wel hebben ze vorig jaar de ziekte van Lyme ontdekt (nu goed) en Pfeifer. Dit is nu voorbij. Wat ik ook nog kan vertellen dat ik pijn op mijn rug krijg op de dagen dat ik overgeef. Op de plaats van de nieren. Meestal linkse kant. Ook ben ik al jaren extreem moe. Kan ook geen zon meer op mijn maag hebben. Dank je.

    • Ervaar je soms ook hevige pijnaanvallen in de buikregio die zich vrij plots manifesteren (zogenaamde kolieken)? Persoonlijk zit ik te denken aan een galblaasprobleem of alvleesklierprobleem. Tegenwoordig kun je je medisch dossier veelal online inzien, dus wellicht kun je controleren op welke parameters men je bloed heeft gecontroleerd?

  3. Hoi met Erik. Ik heb al maanden dat ik misselijk werd tijdens avondeten en altijd spontaan opzetten. Ik kwam achter dat het door vlees komt, dat vermoed ik. Als ik vlees eet dan krijg ik daarna rot gevoel in maag maar zodra ik wakker word volgende dag dan heb ik vol gevoel en hoop gas en drang om te poepen maar er gebeurd niets. Hierdoor blijf ik gehele dag naar wc lopen en blijf proberen of iets kan lozen maar helaas lukt dat niet. Tuurlijk ben je al futloos en dit gevoel erbij iedere keer daar word je extra ellendig van. Ik heb ook vermoeden dat hierdoor rode plekjes over lichaam krijgt. Vast is dat met dag minder.

  4. Hoi, ik ben 40 jaar en heb, volgens mij al mijn hele leven, last van het eten van de combinatie zoet / noot. De klachten zijn dan braakneigingen / kokhalzen. Het begint al direct in mijn mond, hoe verder het voedsel dan naar mijn keel gaat, hoe erger het wordt. Ik ervaar dit soort voedsel dan ook als niet lekker dus ik heb het nog nooit doorgeslikt. Ik zou dus eigenlijk niet weten wat er gebeurd als ik dat wel zou doen. Bij de ene combinatie is het erger dan bij de andere. Het ergst is het bij pinda met chocolade. Ook hazelnoot en amandel in combinatie met chocolade en gesuikerde pinda’s is heftig. Wat wel kan is pindakaas (dit vind ik ook echt heel lekker). En chocoladepasta (met hazelnoot) van Nutella (sommige andere merken gaan niet). Marsepein gaat ook goed en ben ik ook gek op. Amandelspijs daarentegen gaat niet, en zeker niet als dit in een koek zit. Nootjes aan de rand van een slagroomtaart of op een ijsje gaat niet maar is minder heftig dan met de chocolade of suiker. Waar hoort dit bij? Zit dit tussen mijn oren of ligt het echt aan mijn smaakpapillen of iets anders lichamelijks? En heet dit dan voedselinteractie, overgevoeligheid of is het een allergische reactie? En hoe komt dit? Alvast bedankt!

    • Beste Manon, Volgens mij bestaat er niet zoiets als ‘combinatieallergie’ waarbij uitsluitend de combinatie van twee specifieke stoffen een allergische reactie veroorzaakt. Normaliter reageer je allergisch op één specifiek allergeen dat het immuunsysteem triggert… Ik verwacht dan ook dat er een vooralsnog onbekende factor de hoofdrol speelt. En dat de combinatie zoet / noot niet daadwerkelijk een bepalende allergiefactor is, maar veeleer een toevalstreffer… Misschien dat er sprake is van een sulfietallergie, glutenallergie, gistallergie, koemelkallergie of van een allergie jegens een bepaald voedingsadditief… En dat je dus (zonder dat je het door hebt gehad) iedere keer in aanraking bent gekomen met hetzelfde allergeen… Ik lees de volgende combinaties: “pinda / chocolade” + “hazelnoot / amandel / chocolade / suiker / pinda” + “sommige soorten hazelnootpasta” + “spijs + koek” + “nootjes + slagroomtaart” + “nootjes + ijs”… Nougatine (de nootjes op ijs en taarts) zijn gemaakt van hazelnoot en suiker, maar er kunnen allerlei voedingsadditieven aan worden toegevoegd… Amandelspijs bestaat uit amandelen en suiker, maar bevat doorgaans ook allerlei hulpstoffen… Hazelnootpasta van Nutella bevat 13% hazelnoot, maar ook E-nummers… Pindakaas bestaat voor het overgrote merendeel uit pinda’s, maar wederom, vaak ook additieven… Je zou dus zeggen dat je veronderstelde allergie niets te maken heeft met pinda’s, hazelnoten of amandelen. Het beste wat je kunt doen is iedere keer dat je overgevoelig reageert een foto maken van de ingrediëntenlijst van het betreffende product. Op den duur kom je misschien een gemeenschappelijke factor tegen: koemelk, gluten, gist, sulfiet, of iets dergelijks… Overigens zijn de klachten die je beschrijft (braakneigingen / kokhalzen) niet per se een teken van allergie of intolerantie. Een braakreflex kan worden uitgelokt door smaken (smaakcentrum + braakcentrum in je hersenen), maar ook door bepaalde structuren / texturen (‘mondgevoel’)… En zelfs temperatuur kan een rol spelen… Indien een kokhalsreflex je enige klacht is, hoeft er al met al dus niet per se sprake te zijn van een overgevoeligheidsreactie (allergie, intolerantie o.i.d.) jegens bepaalde voedingsstoffen. Zeker niet als je de voedingsmiddelen in kwestie uitspuugt… Wat dat betreft zijn de symptomen van een voedselallergie doorgaans veel diverser… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Hoe dan ook kan het handig zijn om eens een afspraak te maken met een allergoloog om de vaakst voorkomende voedselallergieën te laten uitsluiten… Heel veel sterkte toegewenst in elk geval! Groeten, Paul

  5. Beste Paul als je vind dat mn reactie niet relevant is en niet bij je onderwerp past plaats het dan gewoon niet, fijne dag nog ☼☼☼

    • We leven hier in een democratie, dus het leek me wel zo gepast om je reactie te plaatsen. In dat opzicht leek het me ook niet gek om relevante artikels aan te reiken. Op mij kom je een tikkeltje geagiteerd over; misschien toch nog eens je katertips onder de loep nemen… ;)

  6. Nee als je ergens (vet eten) misselijk van wordt ga je er niet van dooreten, mee eens, beweer ik ook niet hè? ik stel alleen maar wat hoor, ik begrijp niet goed wat je met je antwoord wil zeggen, laat maar verder.

    • Ik heb het idee dat je mijn antwoord als kritiek opvat; zo was het geenszins bedoeld. Het enige wat ik wilde aangeven, is dat bovenstaand artikel niet gaat over “eten tegen misselijkheid / kater”, maar over “misselijkheid door toedoen van eten”. Dat is alles… De linkjes in mijn antwoord verwijzen naar artikels die juist wel gaan over alcohol en kater…

  7. Nee niet preventief vet eten tegen een kater bedoel ik, hoewel dat ook goed werkt. Nee je hebt ondanks alles toch een kater, bent kotsmisselijk met barstende koppijn dan helpt een vette hap me er weer gauw vanaf, en ik ken veel meer mensen die dit hebben.

  8. Geen vet? Vet eten (patat shoarma hamburger) helpt prima tegen een kater met hoofdpijn en misselijkheid (bij mij)!

    • Misselijkheid na eten, is natuurlijk iets totaal anders dan misselijkheid na het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol… Ik sluit niet uit dat het eten van een vette hap helpt om je kater te onderdrukken, maar het zal niet helpen als je toch al misselijk bent door toedoen van je voorgaande maaltijd…

  9. Ik heb teveel oliebollen gegeten, en ben sinds gisteren misselijk. Wat te doen…

  10. Ik heb sinds 2 dagen mijn beugel en kan dus bijna niks eten, alleen maar yoghurt en vla. Ik wil er niet teveel van eten, want anders moet ik overgeven. Als ik dus teveel heb gegeten, heb ik het gevoel dat ik moet overgeven, maar wil ik ook dat het “eruit komt” maar dat lukt me dus niet. Wat moet ik dan eten? Heel veel doet pijn!

  11. Sinds kort word ik misselijk en kramperig na het eten van gekookt ei. Ben 65 jaar, gezond en gewicht is ook goed. Hoe zou dat kunnen komen?

  12. Na het poepen in de ochtend ben ik vaak misselijk. Iemand idee waar dat door komt en wat ik er aan kan doen? Rare vraag eigenlijk hè… Heb normaal eetpatroon.

    • Er zijn heel veel mensen die misselijk worden na het poepen/ontlasten. Hoe dit komt, is moeilijk om op afstand 1-2-3 in te schatten, maar misselijkheid na de stoelgang behoort in elk geval tot de mogelijke symptomen van Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)… Een gistinfecties van de darmen (zoals candidiasis: een candida-infectie door Candida albicans)… Coeliakie (oftewel glutenintolerantie)… Colitis ulcerosa (CO): een ontstekingsziekte van de colon (dikke darm) die ook wel bekendstaat als ‘Inflammatory Bowel Disease’ (IBD)… Prikkeling van de tiende hersenzenuw (de Nervus vagus)… En tot slot een cortisoltekort (veelal na bijnieruitputting door een stelselmatig cortisoloverschot ten gevolge van chronische stress)… Ervaar je verder helemaal geen darmklachten zoals lage buikpijn of afwijkende ontlasting? Als de misselijkheid uitsluitend zou optreden nadat je bepaalde/specifieke voedingsmiddelen hebt gegeten, zou het ook nog met een voedselintolerantie of malabsorptie (opnamestoornis) te maken kunnen hebben. Heb je je misselijkheidsklachten al eens voorgelegd aan je huisarts? Sterkte in ieder geval!

  13. Hallo, Ik ben super bang om over te geven (emetofobie)! Ik word dus heel vaak misselijk… En ik heb ook nog trichotillomanie (dwangmatig haren uittrekken) en dat doe ik dus om de misselijkheid weg te laten gaan. Dit werkt niet altijd, en ik ga er ook voor naar een psycholoog, maar nu is ze 3 weken op vakantie en ik weet echt niet wat ik moet doen. :(

    • kimberley pex

      Melissa, vreselijk wat je schrijft, dat je daardoor jouw haren gaat uittrekken! Ik heb een paar dingen ontdekt die misselijkheid tegengaan; lorazepam (geven ze in ’t ziekenhuis aan patiënten die misselijk zijn, het ontspant) en domperidon (een antibraakmiddel). Deze 2 medicamenten kun je aan de huisarts vragen. Maar ook magnesium… Ik gebruik magnesiumoxide, dan gaat de spijsvertering soepeler, ook gemberthee is ’n wonderbaarlijk middel tegen misselijkheid, gemalen gember bij de Chinese Toko kost bijna niks. Pepermunt is echt HET middel –al oeroud– tegen misselijkheid; pepermuntthee of pepermuntjes, of pepermuntolie… paar druppels in een glas water. Ik hoop echt dat je hier vanaf komt, straks ben je niet meer misselijk, maar dan heb je geen haren meer, zou doodzonde zijn. P.S. Ik knijp altijd héél hard in m’n sleutelbos als ik niet goed word, of kotsmisselijk, help ook. Sterkte***

  14. Ik ben na het teveel te eten van groenten opgeblazen en misselijk. Mijn maag en buik zijn dan heel gespannen net zo als je zwanger bent en harde buiken krijgt. Zo is het ook na het eten ik moet al pillen nemen voor mijn maag van de specialiste. Maar die heb ik nu een tijd niet meer ingenomen omdat het beter ging tot gisterenavond toe. Toen ik naar een feest moest en rauwe groenten at. Ik ben nu heel misselijk en kan niet meer slapen. Heb juist een Domperidon/motilium ingenomen. Kan het zijn dat ik een allergische reactie van bepaalde groenten heb?

    • Ontstaan je misselijkheid en buikklachten uitsluitend na het eten van RAUWE groenten? In dat geval zou het een reactie kunnen zijn op bepaalde pesticiden (gewasbeschermingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen). De klachten zullen dan vooral hevig zijn als de rauwkost niet goed wordt gewassen. Er zou inderdaad ook sprake kunnen zijn van een allergie, maar dan zouden je buikklachten en misselijkheid zich uitsluitend moeten manifesteren na het eten van specifieke SOORTEN groenten. Houd eens een tijdje een eetdagboekje bij waarin je noteert welke groenten je eet en wanneer je last van je buik krijgt. Wellicht dat je na verloop van tijd duidelijke verbanden opmerkt tussen bepaalde groentesoorten en buikproblemen. Sterkte!

  15. Enkele weken geleden werd ik tijdens de warme avondmaaltijd misselijk van broccoli. Ik had zelfs braakneigingen! Dezer dagen kreeg ik hetzelfde gevoel na het eten van boerenkoolstamppot. En vanochtend om c.a. 11:00 uur na het eten van 2 boterhammen (met kaas en snijworst). In dit laatste geval werd ik ook enigszins duizelig. Maar ook vaak genoeg dat ik totaal niets merk. Vreemd?

    • Beste Jan, Aangezien je klachten opspelen na de consumptie van uiteenlopende voedingsmiddelen lijkt een voedselallergie niet echt voor de hand liggend. Misschien een andere aandoening van het spijsverteringssysteem… Ervaar je ook pijn in de bovenbuik of onderbuik tijdens of (kort) na het eten? In dat geval zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een ontsteking nabij de maag, galblaas of alvleesklier, al dan niet door een vastzittende steen in de galwegen. Maar meestal is er dan dus ook sprake van pijn en eventuele aanvullende ontstekingsindicatoren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er sprake is van aanvullende klachten (naast misselijkheid, braakneigingen en duizelingen)… Misschien oprispingen, zuurbranden, maagpijn, keelpijn, vermoeidheid, stijfheid of iets dergelijks? Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan. Beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

  16. Hoi, Bijna altijd tijdens het avondeten word ik plots misselijk, meestal halverwege mijn bord. Het gebeurt vrij abrupt, ik slik een hap eten weg en dan hakt het braakgevoel erin. Dat gevoel ter grote van een appel zit net onder de overgang van de keel naar de borst… net onder het begin van de sleutelbeenderen zeg maar. Ik kan nog een hap nemen, maar dat blijft dan 2 minuten in me mond malen voor het lukt om door te slikken met een verergerd misselijk gevoel. Als ik even stop met eten is het gevoel ook vrij snel weer weg… maar probeer ik dan weer te eten gaat het weer fout. Het gekke is dat ik na een halfuur echt weer honger heb. Ik eet (bijna) altijd natuurlijke producten met gescheiden smaken en zonder smaakstofjes. Klinkt misschien gek, maar hetzelfde gevoel heb ik ook weleens als ik een banaan eet, hier ben ik gek op… eet er 2 per dag zelfs. Ik weeg 2 a 3 kilo te weinig om net een gezond BMI-plakkertje te krijgen. Iemand een idee of tip?

    • Ik denk dat jouw verschijnsel het “globusgevoel” (brok in de keel) heet. Je zou eens kunnen googelen, er staat e.e.a. over op internet. Ik heb er persoonlijk weinig last van, maar herken het wel. Bij mij trad het bijvoorbeeld op wanneer ik me druk maak tijdens fysieke arbeid. ’s Zaterdags in de tuin werken en proberen alles klaar te krijgen voor een bepaald tijdstip. Wanneer ik in zo’n situatie niet wat gas terugneem, krijg ik beslist het brokgevoel/globusgevoel. Alsof de zojuist gegeten appel niet wil zakken. Succes ermee!

    • Heb net hetzelfde aan de hand… de laatste paar dagen geen hongergevoel meer, ben naar de dokter geweest en had vitaminen te weinig. Maar altijd als ik wil eten word ik misselijk. Ik lijk wel een hele dag een zwaar gevoel in mijn maag te hebben terwijl ik de laatste dagen echt niet veel gegeten heb.

    • Mogelijks een tekort aan maagzuur. Dat doet eten in je maag gisten met als gevolg oprispingen en zuurbrand in je slokdarm. Wordt vaak verkeerdelijk aanzien als teveel aan maagzuur en behandeld met maagzuurremmers! Andere piste: aangetaste maagslijmvlieslaag. Met als gevolg minder verteringsenzymen –> dus sneller een prikkelbare darm…

  17. Hai, Als ik een ei of vis / koolsoorten eet dan moet ik heel veel op boeren (ben net een koe) en heel misselijk. Neem medicatie tegen deze klachten van huisarts… Had zaterdag j.l. cake gebakken met vier eieren, nou dat heb ik gemerkt, van 1 plakje. Word er echt ziek van… Ook van zuurkool /spruiten, waar ik gek op ben… zelfs spinazie is niet te doen. Moet ik al deze dingen gewoon vermijden? Doe ik al inmiddels… Of zijn er andere opties? Gr. Marian

  18. Hallo, Ik word misselijk van ALLE soorten soep! Dik, dun maakt ook echt niets uit! Ik vraag me af hoe dat kan komen! Of het vers is of uit een pakje maakt hierbij ook helemaal niks uit!

    • Waarschijnlijk heeft dit te maken met de textuur van soep. Mensen kunnen namelijk misselijk worden door toedoen van de structuur/textuur van een gerecht, bijvoorbeeld als iets grof, gepureerd of vloeibaar is. Er zijn onwennige texturen en structuren die nagenoeg niemand plezant vindt, bijvoorbeeld vel op zuivel of ingedikte brokjes in pap. Misselijkheid treedt dan vooral op als de structuur van een voedingsmiddel totaal niet aan je verwachting voldoet; bijvoorbeeld als je iets hards verwacht, maar iets slijmerigs proeft. Afhankelijk van het specifieke voedingsmiddel kunnen o.a. ook temperatuur en natheid/droogte een rol spelen. Verschilt jouw ervaring nog per soort soep: bouillon, gebonden, romig, leeg, gevuld etc.?

  19. Ik heb net friet gegeten en werd misselijk. En als ik nu drink word ik ook meteen misselijk.

  20. Hallo, Als ik patat heb gegeten word ik ’s nachts kotsmisselijk wakker met maagzuur en zo, maar als ik melk drink, krijg ik mega kramp en moet ik heel veel scheten laten. Ik drink en eet ook al een paar weken geen melkproducten meer. Ik heb iets van fibromyalgie en ik krijg binnenkort darmonderzoek. Maar waar komt dit vandaan? Ik eet altijd goed, drink goed en ja, ik vind het gewoon heel naar en eng worden. Wie kan mij zeggen waardoor het komt?

    • Beste Nina, Het slecht kunnen verdragen van melk zou te maken kunnen hebben met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Aangezien je ook maagkramp + zuurbranden en/of darmkramp + winderigheid ervaart na het eten van frietjes, zou het eveneens kunnen dat je darmen niet zo goed zijn in het verteren van vet in zijn algemeenheid; zowel (volle) zuivel als patat is immers relatief rijk aan vet. Dit wordt ook wel vetmalabsorptie oftewel lipide-malabsorptie genoemd; dit fenomeen wordt vaak onder de noemer ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ (PDS) geschaard. Overigens kan het ook met iets totaal anders te maken hebben, bijvoorbeeld galblaassappen of alvleesklierenzymen; het is aan een arts om hier definitieve uitspraken over te doen. Hoe dan ook, heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  21. Hallo, Ik ben een meisje van 14 jaar & had tijdens de meivakantie dit jaar (ik was in Amerika) elke avond, terwijl ik aan het eten ben, last van misselijkheid & braakneigingen. We aten daar wel gevarieerd & ik heb soms ook niks gegeten, gewoon omdat ik echt ziek werd. Het werd gelukkig weer minder en toen ik weer terug was, was het weg. Thuis heb ik er ook geen last meer van, tot vanavond. Opeens heb ik weer last van misselijkheid en braakneigingen. Ik heb alleen maar vlees en sla gegeten. Ik maak me heel erg zorgen, want ik ben bang dat het misschien iets in mijn maag is. Hebben jullie misschien tips voor mij? Ik ben nog niet naar de huisarts of zo geweest, want ik denk dat mijn klachten niet echt serieus genomen worden. Alle tips zijn welkom!

    • kimberley pex

      Arme Anouk. Heb ik ook vaak. Pepermuntje of pepermuntthee of gembersnoepjes of gemberthee werkt goed. Sterkte tegen de misselijkheid! Groetjes, Kim

  22. Ik heb sinds paar weken drastisch mn voeding aangepast. Eerst at ik alleen maar vet en suikers etc. Ben gaan sporten, dus ja, dan vraagt je lichaam toch ook om andere (goede) voedingstoffen. Ik at nooit groente en fruit, simpelweg omdat ik het gewoon niet lekker vond. Maar ik moest er toch aan gaan geloven om groente, bah, te gaan eten… Zodoende ben ik groentesapjes gaan maken en ik vind het heerlijk! Maar omdat ik dus m’n eten zo heb aangepast ‘snoep’ ik ’s avonds ook haast niet meer. Nu na een paar weken op deze manier te hebben gegeten, merk ik dat als in ’s avonds laat dus nog wel iets lekker neem (zoals pure chocolade of nootjes) dat ik de ochtend erna heftige buikpijn heb en misselijk ben! Ook heb ik dan weer last van m’n hyperventilatie in de ochtend. Zou dat kunnen komen omdat m’n lichaam nu al niet meer is gewend om ’s avonds laat wat te eten?

    • Kan zijn, maar ik denk eerder dat je maag moet wennen aan het beduidend vezelrijkere dieet. Als je last blijft houden, kan het ook nog zijn dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld noten of een bepaalde fruitsoort. Oplettend blijven dus en desnoods langs de huisarts gaan als er niet snel verbetering optreedt in de situatie. In ieder geval hartstikke goed bezig!

  23. Annabel, Super bedankt voor de tips ik ga beter op me voeding letten. Ik zit best wel goed in m’n vel. Ik ben alleen super vaak ziek. M’n moeder gelooft me al niet meer, dus ik moet vaak ziek naar school.

  24. de titel van dit artikel belooft tips om misselijkheid te verhelpen, in werekelijkheid staan die echter totaal niet in. Het artikel gaat alleen over oorzaken en het voorkomen van misselijkheid. Irritant.

    • Als je goed leest, staan de tips er wel degelijk in. Gaat een paragraaf over een specifiek voedingsmiddel dat misselijkheid kan veroorzaken, dan ligt de oplossing logischerwijs in het mijden van dit voedingsmiddel. Groeten, Paul

  25. Als ik iets eet, maakt niks uit wat, heb ik daarna super erge buikpijn en ben ik super misselijk. Het is super vervelend, want ik heb aldoor honger, maar ben bang om wat te eten omdat ik dan weer misselijk word en buikpijn krijg. Ik ben 14 jaar. Weet iemand wat ik hieraan kan doen? Heb ook aldoor hoofdpijn.

    • Beste Rosalie, Ik schrik een beetje van je klachten. Je bent ook nog zo jong… Het lijkt me zeer verstandig om contact op te nemen met je huisarts over deze klachten en dan later misschien samen met bijvoorbeeld een diëtist een schema op te stellen wat je over de hele dag het beste kunt eten. Daarop lettende welke voeding je een naar gevoel geven (en deze dan te vermijden). Misschien heeft dit ook wel een meer gecompliceerde oorzaak? Zit je verder wel goed in je vel? leefomgeving stabiel? Zorg voor een uitgebalanceerd menu, zoek goed uit wat GEZOND voedsel is, eet regelmatig, evt. aanvullen met extra vitaminen. Die hoofdpijn kan misschien ook komen omdat je niet voldoende van de juiste voeding binnenkrijgt. Drink voldoende! Het zou fijn zijn als iemand jou kan begeleiden daarmee. Veel succes hè! Groetjes, Annabel (iemand die zelf ook op zoek is naar de juiste balans!)

  26. Wat mij en anderen in mijn omgeving helpt is een theelepeltje gemberpoeder met een klein glas water weg drinken. Natuurlijk moet je wel naar een dokter als de klachten aanblijven.

  27. Zelf ben ik heel vaak misselijk en heb veel maag- en darmproblemen. Sinds een halfjaar neem ik twee eetlepels NAR per dag of meer als dat noodzakelijk is. NAR is granaatappelsiroop en te koop bij de Turk. Het is goed voor de maag en brengt deze in balans. Hopelijk kan ik hiermee een paar mensen helpen. Succes!

  28. Beste, Ik heb nu al 4 jaar chronische hoofdpijn en vermoeidheid en neem veel medicijnen in. Maar een paar maanden geleden kreeg ik na het eten of drinken super veel steken kn mijn buik, echt abnormaal. Ik kon amper bewegen en dat komt regelmatig terug. Ook als ik nog maar iets eet ’s avonds ben ik super misselijk! Ik drink eigenlijk wel heel weinig, misschien 2 a 3 glazen water per dag of zo. Ik krijg ook zo van die zweetaanvallen! Echt super lastig! Weet er iemand iets van raad?

  29. Hoi, Ik ben al anderhalf jaar iedere dag misselijk in combinatie met darmklachten en maagklachten. Ik ben onderzocht door de huisarts, zelfs gestopt met de pil (gezien de hormonen me misselijk kunnen maken) en ik ben onderzocht door een internist. Hiervan wacht ik nog op de uitslagen. Wat ik wel in de afgelopen anderhalf jaar heb gemerkt is dat ik me zo misselijk voel als ik denk. Wanneer ik wakker word en denk “ik ben misselijk” of “ik voel dat m’n buik aan het rommelen is”, ook al voelde ik dat op het moment van wakker worden nog niet, dan wek ik het met de gedachte ervan zelf al op. Wanneer ik mijn eigen gedachtes negeer, wat overigens heel moeilijk is (het brein is erg sterk om tegen te vechten), is mijn misselijkheid redelijk goed te verdragen!

  30. Ik ben altijd een tijdje misselijk, zelfs als ik ff een slokje water neem heb ik er heel veel last van. De dokter zei ook al dat er iets aan het rommelen is met me darmen, maar kan er iets ergs gebeuren? En ik ben ook bezig met thaiboksen, maar ik zit er 6 jaar op. En de laatste tijd stress ik ook heel veel, maar ik denk dat het te maken heeft met de puberteit. En ik zit alleen maar in m’n kamer en ik ben heel lui. Heeft het daar iets mee te maken?

  31. Nog even ter aanvulling: Ook galklachten (galblaasontsteking, galweginfectie, galstenen, vernauwde galwegen, verwijderde galblaas etc.) kunnen de aanstichter zijn van misselijkheid na het eten. Gal wordt namelijk door je lever geproduceerd, tijdelijk opgeslagen in je galblaas en via de galwegen naar de maag en vervolgens naar de darmen getransporteerd, samen met het voedsel dat je hebt gegeten. Als zich tijdens dit proces problemen voordoen, kan dat tot hevige misselijkheid leiden. De gal-gerelateerde problemen hoeven zich overigens niet per se bij de galblaas of galwegen voor te doen; soms ligt de oorzaak bij de lever, maag of darmen. Logischerwijs wordt misselijkheid lang niet altijd door eten veroorzaakt. Zo kan misselijkheid tevens worden uitgelokt door klachten die niets met voedsel te maken hebben. Denk maar eens aan alcohol, roken, drugs, problemen met het evenwichtsorgaan, snelle of onwennige bewegingen (auto, vliegtuig, kermisattractie e.a.), stress, nervositeit, zwangerschap, menstruatie, ziekte (griep e.a.) en medicijngebruik (chemotherapie e.a.).

  32. Ik heb de laatste tijd last van misselijkheid nadat ik gegeten heb. Het is vooral ’s ochtends en ’s middags. ’s Avonds heb ik weer nergens last van en kan ik gewoon eten. Het kwam zomaar op een dag opzetten, zelfs een cracker of een beker melk maakt me al misselijk. Ik ben niet dik en ik leef ook niet ongezond. Ik ben 16 jaar en misschien heeft het met de puberteit te maken, maar ik wil gewoon weer normaal eten. Kan iemand mij helpen?

  33. Hoi ik heb ook last van misselijkheid en pijn in mijn buik, rugpijn en overgeven. Ik bleek een cyste te hebben onder mijn maag, dus in mijn alvleesklier. Dit is een soort tumor die nog niet kwaadaardig is.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.