De term ‘raffinage’, ‘raffinering’ oftewel ‘raffinement’ komt van het Engelse woord ‘refinement’. Deze term betekent zoiets als verfijning en houdt in dat een bepaalde stof “puur” wordt gemaakt door er andere stoffen aan te onttrekken (bron). Binnen de voedingsmiddelenindustrie wordt heel veel gebruik gemaakt van raffinage, vooral met betrekking tot:

  • Granen
  • Zout
  • Suiker
  • Olie

Hoewel verfijning positief klinkt is het m.b.t. afvallen en je algehele gezondheid totaal onzinnig…

1. Raffinering van graan

Als graankorrels worden geraffineerd (gepolijst, geslepen, gezeefd etc.) –en dus totaal worden uitgekleed – blijven op den duur kale korrels over, waaronder witte rijst en gepelde tarwe. Geraffineerde graankorrels kunnen tot bloem worden vermalen, en van bloem wordt o.a. gebak, koekjes, wit brood en witte pasta gemaakt. (bron)

Het grote nadeel van geraffineerde bloem is dat er nauwelijks nog nuttige voedingsstoffen in zitten. De meeste essentiële nutriënten (waaronder B1, B2, B3, magnesium, fosfor, ijzer en zink) bevinden zich namelijk in de vezelrijke buitenlagen. Bloem is dus een voedingsstofloos restant van graan dat verrassend veel weg heeft van tafelsuiker.

Tip: Je kunt veel beter bouwstofrijke volkorengranen eten dan “lege” geraffineerde granen!

2. Raffinage van zout

Zoutkristallen die in de natuur voorkomen bevatten tot wel 91 belangrijke elementen, waaronder essentiële macromineralen en spoorelementen. Helaas is het commercieel gezien voordelig om zout te raffineren. Om die reden bestaat wit consumptiezout (tafelzout, keukenzout en geraffineerd zeezout) alleen nog uit natrium en chloride.

Tip: koop bij voorkeur Keltisch zeezout of Himalayazout; dit bevat veel meer gezonde elementen dan geraffineerd zout!

3. Geraffineerde suiker

Geraffineerde suikers bestaan uit simpele verbindingen van glucose-, fructose- en galactose-moleculen. Zodoende worden ze heel snel in je bloed opgenomen en veroorzaken ze pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel & insulinepeil. Hierdoor zul je minder makkelijk afvallen en sneller aankomen. Er zijn enkele ongeraffineerde suikervervangers die beduidend heilzamer zijn dan witte kristalsuiker…

De belangrijkste hiervan zijn pure stevia, ongeraffineerde “blackstrap” melasse, biologische agavesiroop en organische “turbinado” oersuiker.

4. Raffinement van olie

Plantaardige oliën, waaronder olijfolie en kokosolie, worden steeds vaker fabrieksmatig bewerkt en geraffineerd. Dit wordt onder meer gedaan om de olie watervrij te maken, zodat deze niet spat tijdens verhitting. Ongeraffineerde olie is echter veel rijker aan essentiële micronutriënten!

Tip: Gebruik bij voorkeur biologische vormen van olie, waaronder biologische olijfolie en biologische kokosolie.

Vragen/opmerkingen?

Let jij tijdens het boodschappen doen op geraffineerde ingrediënten? Of heb je een gerelateerde vraag of opmerking? Laat het weten in een reactie hieronder!

1 Comment

  1. Ik maak meestal gebruik van ongeraffineerde dus extra vierge olijfolie. Nu zag ik dat avocado olie van het merk Healthy oil pretendeert heel erg gezond te zijn vooral vanwege de bewerking en het hoge verbrandingspunt. Maar het is wel geraffineerde olie. Wat is nu het minst ongezond om te gebruiken voor het bakken of braden?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.