zwangerschap tekort teveel foliumzuurJe zult het ongetwijfeld weleens gehoord hebben als je zwanger bent of zwanger wilt worden; foliumzuur is een enorm belangrijke voedingsstof voor jou en je baby die je elke dag binnen moet krijgen. Maar wat is foliumzuur precies, waar is het goed voor bij een zwangerschap, wat is het gevolg van een tekort aan foliumzuur en hoe weet je of je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? En kun je eigenlijk ook te veel foliumzuur slikken? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen!

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine uit het B-complex. Een soort vitamine B, dus, namelijk B11. Deze vitamine komt vooral voor in groene bladgroenten zoals kool en spinazie. Foliumzuur is van cruciaal belang bij de vorming van rode bloedcellen, de aanmaak van DNA en de deling van cellen. Vandaar ook de connectie tussen foliumzuur en zwangerschap. In de Verenigde Staten wordt foliumzuur ook aan graanproducten (zoals brood) en aan sinaasappelsap toegevoegd, maar in de Europese Unie is dit verboden. Een overdosis foliumzuur kan namelijk nadelige gevolgen hebben. Foliumzuur wordt in Nederland wel als voedingssupplement verkocht.

Waarom een tekort aan foliumzuur funest is voor + tijdens je zwangerschap

Foliumzuur voorkomt een aantal ernstige afwijkingen bij baby’s. Deze afwijkingen hebben voornamelijk te maken met de ruggengraat, de hersenen en de schedel van het kindje. De bekendste afwijking die foliumzuur helpt voorkomen is een open ruggetje. Deze afwijkingen kun je voorkomen door vanaf minimaal één maand voor de zwangerschap, alsmede de eerste twee tot drie maanden tijdens de zwangerschap te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Te weinig foliumzuur ofwel een tekort aan foliumzuur kan dus zeer gevaarlijk zijn voor een ongeboren kindje. Vandaar dat je goed moet opletten dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt tijdens je zwangerschap.

Hoe weet je of je voldoende foliumzuur binnenkrijgt?

Je hebt per dag rond de 400 microgram aan foliumzuur nodig. Om dit te halen moet je behoorlijk veel groene bladgroenten en andere voedingsmiddelen met foliumzuur eten. Je kunt eventueel via de huisarts laten onderzoeken of je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. De meeste mensen hebben echter eerder een tekort dan een teveel aan foliumzuur.

Tekort aan foliumzuur

In veruit de meeste gevallen is het dus verstandig om dagelijks een multivitamine te slikken waar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur in voorkomt, zeker als je zwanger wilt raken. (bron) Ook kun je aparte foliumzuur-supplementen kopen bij de drogist. Een kleine moeite voor het geval je zwanger raakt.

Overschot aan foliumzuur

Hoewel je meestal wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van te weinig foliumzuur, is het theoretisch gezien ook mogelijk om te veel foliumzuur te nuttigen indien je foliumzuur in de vorm van een supplement inneemt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je via voeding een te hoog gehalte aan foliumzuur binnenkrijgt, maar het innemen van te veel folium-supplementen kan wel. Door een teveel aan foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 over het hoofd worden gezien, wat op zijn beurt tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Zolang je niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een foliumzuur-supplement slikt, is er echter niets aan de hand. Samenvattend: voor een overdosis aan foliumzuur hoef je normaal gesproken echt niet bang te zijn.

foliumzuurDus wááom moet je foliumzuur slikken bij zwangerschap?

Foliumzuur is een voedingsstof die ook wel bekend staat als vitamine B11. Foliumzuur zit onder meer in verse groenten, vers fruit, volkoren producten en zuivel. Als je gevarieerd eet, krijg je dus voldoende foliumzuur binnen voor je eigen lichaam. Maar als je zwanger bent, heeft ook je ongeboren kindje foliumzuur nodig.

1. Voorkom een open ruggetje

Foliumzuur zorgt ervoor dat je kindje de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Garantie op een gezond kindje heb je natuurlijk nooit, maar je kunt de kans op een aandoening wel zo klein mogelijk maken. De inname van foliumzuur tabletten voor en tijdens je zwangerschap verkleint de kans op neurale buisdefecten bij je ongeboren kindje. Een open ruggetje en een open schedeltje zijn de bekendste.

2. Voeding volstaat niet

Vooral aan het begin van je zwangerschap is het belangrijk om extra foliumzuur te slikken in de vorm van voedingssupplementen. Hoewel er in sommige voedingsmiddelen behoorlijke hoeveelheden foliumzuur zitten, is het toch raadzaam om folium tabletten bij te slikken. Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor zwangere vrouwen uit voeding te halen, zou je namelijk 50 bruine boterhammen per dag moeten eten.

3. Begin al vóór je zwangerschap

Het is raadzaam om voorafgaand aan je zwangerschap al foliumzuur bij te slikken. Het duurt namelijk 4 weken voordat je voldoende extra foliumzuur in je lichaam hebt opgebouwd. Door vroeg te beginnen, kun je aan de inname van foliumzuur wennen. Bovendien weet je dan zeker dat je geen folium tekort hebt op het moment dat je zwanger raakt.

4. 0,4 of 0,5 milligram per dag

Slik elke dag 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Begin een maand voordat je stopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen en blijf foliumzuur slikken tot de 10e week van je zwangerschap. Bij een vitamine B12 tekort (bloedarmoede) kan foliumzuur tot zenuwstoornissen leiden. Laat je desnoods testen op een vitamine B12 tekort of zorg ervoor dat je – naast foliumzuur – ook vitamine B12 bij slikt. (bron)

5. Anticonceptiepil met foliumzuur

Binnenkort is er ook een versie van de anticonceptiepil verkrijgbaar waaraan foliumzuur is toegevoegd voor het geval je –ondanks pilgebruik– tóch zwanger raakt. Een anticonceptiepil is namelijk niet 100% betrouwbaar; zeker niet als je ziek bent geweest en daardoor hebt moeten braken. Of als je de pil een keer vergeten bent.

Veel vrouwen raken onbedoeld toch zwanger tijdens het slikken van de pil. Om de kans op afwijkingen bij het ongeboren kindje te verkleinen heeft farmaceut Bayer eind 2010 een nieuwe anticonceptiepil op de markt gebracht, genaamd Beyaz. Deze versie van de pil bevat naast de hormonen om een zwangerschap te voorkomen ook foliumzuur. Het is dus “de pil” en een foliumzuursupplement in één.

Heb jij ervaring met een tekort of overschot aan foliumzuur? Heb jij ervaring, vragen of opmerkingen m.b.t. de inname van foliumzuursupplementen tijdens of voorafgaand aan de zwangerschap? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Ik ben 5 weken zwanger en op vakantie mijn foliumzuurtabletten vergeten. Ik dacht dat die hier, net als in Nederland, makkelijk verkrijgbaar zouden zijn. Nu heb ik alleen bij de apotheek pilletjes gevonden, maar die bevatten 5 mg ipv 500 microgram. Is dat niet heel veel? Kan ik die gewoon nemen of is het beter om dan maar een paar dagen te wachten?

  2. Beste redactie, Allereerst mijn grote dank en waardering voor de veelheid aan helder opgebouwde en goed onderbouwde artikelen op deze website. Graag wil ik een suggestie doen voor het schrijven van een artikel over (tekort aan) foliumzuur maar dan NIET gerelateerd aan kinderwens en/of zwangerschap. Tekort aan Foliumzuur gaat vaak hand in hand met B12 tekort en verergert lichamelijk disfunctioneren behoorlijk en is echt gevaarlijk wanneer een tekort aan foliumzuur langer bestaat. Via Google lukt het niet om goede en eenduidige informatie te vinden die NIET gerelateerd is aan zwangerschap en aanverwanten, maar ik zit wel met een groot aantal vragen die onbeantwoord blijven. On het artikel over B12 op deze website staat wel iets vermeld over een tekort aan Foliumzuur maar daar wordt niet verder op in gegaan. Ik hoop dat ik jullie op een idee heb gebracht en dat het gaat leiden tot een goed artikel. Alvast mijn grote dank wanneer wordt besloten om een artikel aangaande tekort aan Foliumzuur te wijden. Met belangstelling kijk ik uit naar een goed artikel aangaande tekort aan Foliumzuur. Hartelijke groet, Gwen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.