Vandaag eens wat anders, namelijk de waarheid over 10 voedingsmiddelen waarvan de meeste mensen denken dat ze gezond zijn maar die nou niet bepaald zorgen voor een slankere taille.
1. Olijfolie
Hoewel olijfolie gezonder is dan margarine, blijft olijfolie gewoon olie, dus het is een calorierijk goedje. Gebruik het daarom met mate. Meer is dus echt niet beter als je op je gewicht probeert te letten.
2. Honing
“Het is natuurlijk” wordt vaak over honing gezegd. Dit mag dan wel waar zijn, maar honing zoals je die in supermarkten terugvindt, bevat desalniettemin extreem veel suiker en te weinig goede voedingsstoffen om gezond genoemd te kunnen worden.
3. Sap
Jus d’orange, appelsap, bessensap… Sap drinken kan een van de snelste manieren zijn om aan te komen. Het duurt maar een minuut –zelfs korter voor de meesten– om 150+ calorieën weg te drinken. Klok, slok, klok, slok en daar gaat je lijn.
4. Brood
Te vaag… Vele broodsoorten zijn oké, maar uitsluitend brood van hele graankorrels oftewel ‘volkorenbrood’ is echt gezond. De meeste toevoegingen aan hedendaags brood zijn juist ongezond, zelfs al heeft het betreffende brood een hippe marketingnaam zoals Meergranen, Waldkorn of Goede Start. Kies dus voor volkorenbrood; niets meer, niets minder. Volkorentarwebrood, volkorenspeltbrood, volkorenmaisbrood, volkorenroggebrood…
5. Melk
Volgens oude voedingsrichtlijnen zouden 3 porties zuivel per dag goed en zelfs gezondheidsbevorderend voor je zijn. Hierbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen echte, onbewerkte, rauwe zuivel en de magere, halfvolle en volle melk zoals je die tegenwoordig in de supermarkt terugvindt. Vandaag de dag heeft consumptiemelk nauwelijks nog iets te maken met koemelk zoals die van de koe af komt. En melk is sowieso nergens goed voor. ;)
6. Kaas
Veel mensen denken dat als je geen vlees eet, je daarvoor in de plaats kaas kunt eten om aan je eiwitten te komen. Als je vlees standaard voor kaas vervangt, is dat echter funest voor je lijn. Vooral volle kaassoorten zitten namelijk boordevol verzadigde vetten en calorieën.
Vergelijk eens een plak mozzarella (80 calorieën, 6 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet) met een plak kalkoenenborst (30 calorieën; minder dan 1 gram vet in totaal). Volvette 48+ kaas levert per 100 gram product zelfs 382 kilocalorieën en 32 gram vet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op kaas, maar zie kaas vooral als lekkernij en niet als gezondheidsbevorderend voedingsmiddel.
7. Wijn
Terwijl wijn -en alcohol in het algemeen- ook enkele voordelen hebben voor de gezondheid, stoppen die bij één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Meer dan dat doet de (veronderstelde) voordelen van alcohol sowieso teniet vanwege het verhoogde risico op ziekte en verslaving.
8. Vis
De meeste vis is erg gezond, bevat weinig verzadigde vetten en is een goede bron van eiwitten. De kwaliteit van sommige vissoorten is echter dusdanig achteruitgegaan door milieuvervuiling dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Sommige vissoorten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals tonijn, zwaardvis, goudmakreel en koningsmakreel, kunnen tevens rijk zijn aan giftig kwik.
Relatief veilige en verstandige viskeuzes zijn wilde zalm (gekweekte zalm is minder gezond), bot, tong, baars, zeebaars, garnalen en kreeft. Schaaldieren zijn over het algemeen ook goed voor de gezondheid, evenals ingeblikte sardines en makreel. Overigens kan ook lokaal gevangen vis besmet zijn met gifstoffen; niet iedere willekeurige vissoort is dus per definitie goed voor je.
9. 0% vet
Dat er geen vet zit in bijvoorbeeld een koekje, wil niet zeggen dat deze gezonder is dan de originele vethoudende variant. Het is zelfs zo dat sommige vetvrije producten meer calorieën bevatten dan de originele versie omdat er om het smaakverlies te compenseren extra veel suiker wordt toegevoegd. Als je zin hebt in een koekje, neem er dan een en houd het sowieso bij één.
10. Kip
Kippenvlees kan erg mager en heilzaam zijn, zolang je maar de magere delen neemt, de kip niet frituurt en het vel verwijdert. Wanneer je echter een gefrituurde Crispy Chicken sandwich neemt bij McDonald’s, neem je 500 calorieën en 23 gram vet tot je, terwijl een hamburger slechts 260 kilocalorieën en 9 gram vet bevat. Kippenvlees is dus alleen beter voor de lijn wanneer het juist wordt bereid. Ga bij voorkeur voor een magere kipfilet, liefst biologisch.
Ken jij nog meer levensmiddelen die te boek staan als heilzaam en gezondheidsbevorderend, maar waarbij toch echt wel de nodige vraagtekens mogen worden gezet? Benoem ze dan in een berichtje hieronder!
12 comments
sofie
18 april 2016Van calorieën uit ongezond voedsel (met bijvoorbeeld transvetten en suiker / snelle koolhydraten ) ga je meer slecht voedsel eten, m.n. door de enorme suikerpieken die het veroorzaakt. Dat heeft niet veel met wilskracht te maken. Een calorie uit gezond voedsel gedraagt zich anders in je lichaam dan een calorie uit ongezond voedsel, vergelijk energie uit een walnoot met een friet. Brood ook volkorenbrood hoort bij de snelle suikers, zeker als je kijkt naar de GI. Toegevoegde jodium (moet je maar hopen dan dat dat erin zit want dat is al jaren niet verplicht meer) is zo n beetje het enige voordeel. Maar dat kun je echt wel uit andere voeding halen. En anders een supplement nemen. De voedingsindustrie en de miljoenen die daar in omgaan is de reden van o.a. brood melk en rood vlees. Afschuwelijk. Het woord food designer alleen al bv. Al dat nep eten. Je zou eens los moeten zien liggen op tafel wat er in je eten zit. Dan mam je het niet meer. Lees gewoon de 2 boeken van Kris Verburgh over voeding. Daar is niks commercieels aan. Gewoon uitleg. Hij beschreef bv hoe schrijnend het is dat kinderen nog heel goed suikers kunnen verwerken en afvoeren. Dus nauwelijks aankomen ervan. En verder niks echt voedends eten, dus te mager en eigenlijk ondervoed zijn. En dat de moeders die dan hetzelfde eten te dik en ongezond zijn omdat ook zij niks echt voedends eten. En dat dat vaker bij arme mensen voorkomt. Omdat zij geen toegang hebben tot de juiste kennis en kwalitatief goed voedsel. Er komt er enorme tweedeling in de wereld.
Paul
19 april 2016Beste Sofie, Ik ben het volkomen eens met je algehele boodschap: natuurlijk eten is een absolute aanrader, maar wordt ons door de voedingsmiddelenindsustrie welhaast onmogelijk gemaakt. Ikzelf eet nagenoeg volledig vrij van chemisch-synthetische toevoegingen, maar dat is voor de doorsnee consument bijna niet te doen… Toch ben ik het oneens met bepaalde aspecten van je verhaal. In Nederland zijn bakkers nog altijd verplicht om bakkerszout (OneGrain Bakkerszout Melange) te gebruiken. Dit jodium-verrijkte zout is naar mijn mening juist een geraffineerd wanproduct en zeker niet een (of het enige) voordeel van brood. Ik haal jodium liever uit jodiumbronnen die van nature (de juiste vorm van) jodium bevatten, dus zeeproducten: vis, schelpdieren, schaaldieren, zeewier en ongeraffineerd zeezout. Daarnaast is de Glycemische Index van koolhydraathoudende voedingsmiddelen nogal achterhaald. De GI zegt namelijk uitsluitend iets over de gemiddelde opnamesnelheid van de koolhydraten in een bepaald product… En niets over de totale hoeveelheid koolhydraten in een product, noch over de hoeveelheid insuline die vereist is om deze koolhydraatbulk te verwerken. Wat dat betref zijn de Glycemische Lading / Glycemische Last en Glycemische Impact van een product beduidend relevanter… Voor wat betreft volkorenbrood is de GI maar liefst 71 en de GL ‘slechts’ 9… En dan wordt in GI-tabellen ook nog eens Amerikaanse data gebruikt, terwijl het volkorenbrood in Amerika beduidend minder volkoren c.q. vezelrijk is… GI zegt al met al uitsluitend iets over de opnamesnelheid van koolhydraten, terwijl GL het totaalplaatje bekijkt… Nou ja, de algehele strekking van je verhaal (omtrent ‘voedzaamheid’: voedingswaarde en voedingsstofdichtheid) kan ik alleen maar onderschrijven. Lege calorieën zouden moeten worden afgeschaft en producenten zouden verplicht moeten worden om hun voedingsmiddelen een minimale voedingswaarde te geven; althans, als het aankomt op fabrieksmatig verwerkte voedingsmiddelen. En consumenten zouden een stapje terug moeten doen en weer moeten gaan eten wat de aarde te bieden heeft: natuurvoedingsmiddelen. Dus terug naar de natuur en ‘back to basic’… Groeten, Paul
Jose zaadnoordijk
17 februari 2016Jose Sonja melk met appel en ben aan en twee speltbrood met mageren vleeswaren. En tussen door mueslie greep groetjes jose
Sunny A.
13 maart 2016Hoi Jose, Ik begrijp eerlijk gezegd niet precies wat je bedoelt, maar ik neem aan dat je bedoeld dat je dit aanbeveelt als gezonde voeding. :-) Dan zou ik toch de mueslireep laten voor wat hij is en in plaats daarvan vijgenbrood / dadelbrood met noten nemen (kan je ook in repen snijden). Tegenwoordig is het bij veel supermarkten te verkrijgen bij de kaasafdeling. In mueslirepen zitten vaak zaken als chocolade en ander ‘lekkers’ wat het toch een stuk minder gezond maakt. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik alleen maar zwaarder word als ik ga snoepen, limonade of tussendoortjes eet. Doe ik nooit en heb dan ook al 30 jaar hetzelfde gewicht. Tot ik een tijdje een vriend had met ouders die het oergezellig vonden om chips te eten en ik vaak – om van het gezeur af te zijn – (néém nou, doe niet zo ongezellig enzovoorts, haha) met tegenzin toch maar blokjes kaas, bitterballen, koek enzovoorts at, vooral uit beleefdheid t.g.v. mijn ‘schoonmoeder’. Na een jaar was ik maar liefst 7 kilo aangekomen, langzaam maar zeker. De relatie ging over, ik kon weer gewoon eten wat ik wilde, de kilo’s vlogen eraf en mijn kledingmaat 36 zat in no-time weer als gegoten. Daarvoor had ik alleen nog jurkjes / rokjes van elastisch spul aan; broeken kreeg ik gewoon niet meer dicht! Mijn advies: eet zoveel mogelijk vers onbewerkt voedsel waar ook voedingsstoffen inzitten, na verloop van tijd vindt je fastfood waarschijnlijk niet eens lekker meer! Een verse pizza met veel kaas en alles ‘dr op en ‘dr an: heerlijk maar zo’n diepvries mini-pizzaatje: ik vind er een chemische bijsmaak aan zitten en hoor dat ook van andere mensen die dat soort snacks niet eten; hoe iemand een hele zak chips weg krijgt is me een raadsel. ;-) Ik proef alleen maar zout, vet en E-nummers. Tenzij ik ze zelf bak van verse aardappels, doe ik af en toe als ik toch patat maak – ook van verse aardappels, frituren doe ik in kokosolie en nee, dat geeft geen kokossmaak aan je patatje, haha. Kan het iedereen aanbevelen! Ook is het zo dat je een zak chips of bitterballen uit de supermarkt zo uit de kast trekt; als je ze zelf gaat maken, denk je vaak, laat maar, te veel gedoe en neem je iets anders. Noten bijvoorbeeld, ook fastfood, maar wel vol gezonde stofjes! En geloof me, je lichaam went eraan, taalt niet meer naar koek, snoep, chips en dergelijke.
Rawi
30 december 2015Ik vind het jammer dat een grotendeel van de mensen zoveel waarde hecht aan calorieën. Als je echt wil afvallen denk ik dat het het beste is om te kijken wat je voeding doet ín je lichaam, niet wat je erover kan zeggen buiten je lichaam. Maar ieder z’n ding natuurlijk. ;)
Paul
30 december 2015Calorieën zijn energie, en energie doet onwijs veel in je lichaam en is zelfs hoofdverantwoordelijk voor zo’n beetje ieder lichaamsproces dat je maar kunt bedenken. Calorieën zijn dan ook uiterst relevant. Wel ben ik het met je eens dat het geen zin heeft om je blind te staren op calorie-aantallen, want uit welke BRONNEN iemand zijn calorieën haalt, is inderdaad minstens zo belangrijk als het AANTAL calorieën dat iemand binnenkrijgt. Hierbij desgewenst wat nadere uitleg:
Hopelijk schept dit de nodige opheldering. Groeten, Paul
Kees
17 december 2015Stom artikel! Alles moet met mate, er worden geen alternatieve geboden.. Verder heeft iedere website weet een ander idee over eten!
Paul
21 december 2015Klopt, iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over eten. Jij ook, zo te lezen. ;)
Heleen
27 mei 2014En als je nou niet aan de lijn hoeft te doen? Ik kom bijna nooit aan en eet graag mozzarella e.d. Is het dan ook ongezond op een ander vlak?
Paul
27 mei 2014Dat verschilt zeer sterk per voedingsmiddel; mozzarella eet ikzelf met grote regelmaat omdat ik het lekker vind. Maar noemenswaardige gezondheidsvoordelen heeft mozzarella eigenlijk niet.
janneke
2 september 2008Om in te gaan op kaas: wie een dan ook even een ons kaas weg? dat is meer dan 5 boterhammen ermee belegen? Kaasplankje is de enige manier om daaraan te komen (toch?). Anderzijds, even een ons kalkoenborst is voor de meesten van ons geen probleem. Kortom, portie en kcal staan in evenwicht. ;)
kk
19 mei 2008Handige tips! Ik denk dat iedereen hiermee wat kan. :)