10 gezonde voedingswaren die toch niet zo gezond zijn

Food · Door Ilse

voedingswaren toch niet gezond

Vandaag eens wat anders, namelijk de waarheid over 10 voedingsmiddelen waarvan de meeste mensen denken dat ze gezond zijn maar die nou niet bepaald zorgen voor een slankere taille.

1. Olijfolie

Hoewel olijfolie gezonder is dan margarine, blijft olijfolie gewoon olie, dus het is een calorierijk goedje. Gebruik het daarom met mate. Meer is dus echt niet beter als je op je gewicht probeert te letten.

2. Honing

“Het is natuurlijk” wordt vaak over honing gezegd. Dit mag dan wel waar zijn, maar honing zoals je die in supermarkten terugvindt, bevat desalniettemin extreem veel suiker en te weinig goede voedingsstoffen om gezond genoemd te kunnen worden.

3. Sap

Jus d’orange, appelsap, bessensap… Sap drinken kan een van de snelste manieren zijn om aan te komen. Het duurt maar een minuut –zelfs korter voor de meesten– om 150+ calorieën weg te drinken. Klok, slok, klok, slok en daar gaat je lijn.

4. Brood

Te vaag… Vele broodsoorten zijn oké, maar uitsluitend brood van hele graankorrels oftewel ‘volkorenbrood’ is echt gezond. De meeste toevoegingen aan hedendaags brood zijn juist ongezond, zelfs al heeft het betreffende brood een hippe marketingnaam zoals Meergranen, Waldkorn of Goede Start. Kies dus voor volkorenbrood; niets meer, niets minder. Volkorentarwebrood, volkorenspeltbrood, volkorenmaisbrood, volkorenroggebrood…

5. Melk

Volgens oude voedingsrichtlijnen zouden 3 porties zuivel per dag goed en zelfs gezondheidsbevorderend voor je zijn. Hierbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen echte, onbewerkte, rauwe zuivel en de magere, halfvolle en volle melk zoals je die tegenwoordig in de supermarkt terugvindt. Vandaag de dag heeft consumptiemelk nauwelijks nog iets te maken met koemelk zoals die van de koe af komt. En melk is sowieso nergens goed voor. ;)

6. Kaas

Veel mensen denken dat als je geen vlees eet, je daarvoor in de plaats kaas kunt eten om aan je eiwitten te komen. Als je vlees standaard voor kaas vervangt, is dat echter funest voor je lijn. Vooral volle kaassoorten zitten namelijk boordevol verzadigde vetten en calorieën.

Vergelijk eens een plak mozzarella (80 calorieën, 6 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet) met een plak kalkoenenborst (30 calorieën; minder dan 1 gram vet in totaal). Volvette 48+ kaas levert per 100 gram product zelfs 382 kilocalorieën en 32 gram vet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op kaas, maar zie kaas vooral als lekkernij en niet als gezondheidsbevorderend voedingsmiddel.

7. Wijn

Terwijl wijn -en alcohol in het algemeen- ook enkele voordelen hebben voor de gezondheid, stoppen die bij één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Meer dan dat doet de (veronderstelde) voordelen van alcohol sowieso teniet vanwege het verhoogde risico op ziekte en verslaving.

8. Vis

De meeste vis is erg gezond, bevat weinig verzadigde vetten en is een goede bron van eiwitten. De kwaliteit van sommige vissoorten is echter dusdanig achteruitgegaan door milieuvervuiling dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Sommige vissoorten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals tonijn, zwaardvis, goudmakreel en koningsmakreel, kunnen tevens rijk zijn aan giftig kwik.

Relatief veilige en verstandige viskeuzes zijn wilde zalm (gekweekte zalm is minder gezond), bot, tong, baars, zeebaars, garnalen en kreeft. Schaaldieren zijn over het algemeen ook goed voor de gezondheid, evenals ingeblikte sardines en makreel. Overigens kan ook lokaal gevangen vis besmet zijn met gifstoffen; niet iedere willekeurige vissoort is dus per definitie goed voor je.

9. 0% vet

Dat er geen vet zit in bijvoorbeeld een koekje, wil niet zeggen dat deze gezonder is dan de originele vethoudende variant. Het is zelfs zo dat sommige vetvrije producten meer calorieën bevatten dan de originele versie omdat er om het smaakverlies te compenseren extra veel suiker wordt toegevoegd. Als je zin hebt in een koekje, neem er dan een en houd het sowieso bij één.

10. Kip

Kippenvlees kan erg mager en heilzaam zijn, zolang je maar de magere delen neemt, de kip niet frituurt en het vel verwijdert. Wanneer je echter een gefrituurde Crispy Chicken sandwich neemt bij McDonald’s, neem je 500 calorieën en 23 gram vet tot je, terwijl een hamburger slechts 260 kilocalorieën en 9 gram vet bevat. Kippenvlees is dus alleen beter voor de lijn wanneer het juist wordt bereid. Ga bij voorkeur voor een magere kipfilet, liefst biologisch.

Ken jij nog meer levensmiddelen die te boek staan als heilzaam en gezondheidsbevorderend, maar waarbij toch echt wel de nodige vraagtekens mogen worden gezet? Benoem ze dan in een berichtje hieronder!