Pancreas-Problemen: 6 Aandoeningen v/d Alvleesklier + Oplossingen

Body · Door Ilse · Laatst geupdate 3 juni 2024

Je alvleesklier ofwel pancreas is een langwerpig orgaantje dat zich achter de maag bevindt en uitmondt in de dunne darm. De alvleesklier speelt een cruciale rol binnen de spijsvertering. Zo produceert de alvleesklier enzymen die nodig zijn om eiwitten, koolhydraten en vetten af te breken zodat deze door de wand van de dunne darm kunnen worden geabsorbeerd.

Daarnaast produceert de alvleesklier diverse hormonen, waaronder insuline. Het hormoon insuline heeft een essentiële functie binnen de energiestofwisseling en bloedsuikerspiegel. Een alvleesklier-aandoening kan dan ook uiterst negatieve gevolgen hebben voor je algehele gezondheid (diabetes mellitus/suikerziekte e.a.). Daarom hierbij meer informatie over aandoeningen van de alvleesklier en mogelijke oplossingen…

1. Chronische pancreatitis (alvleesklierontsteking)

alvlees-klier

Alvleesklierontsteking wordt ook wel pancreatitis genoemd. Als de ontsteking van de alvleesklier plotseling optreedt, spreekt men van ‘acute pancreatitis’. Als de alvleesklierinfectie lang aanhoudt, spreekt men van ‘chronische pancreatitis’. Een alvleesklierontsteking wordt meestal veroorzaakt door:

Chronische pancreatitis ontstaat vaak door overmatig alcoholgebruik. Statistieken tonen aan dat langdurig alcoholmisbruik de alvleesklier beschadigt en ontstekingen veroorzaakt. Ook zijn galwegstenen een andere veelvoorkomende oorzaak, waarbij stenen de alvleesklier blokkeren en ontstekingen veroorzaken. Het is belangrijk om preventief te werk te gaan door een gezond dieet met weinig vet te volgen en regelmatig langs de arts te gaan om vroege tekenen van pancreatitis op te sporen. Daarnaast is het vermijden van overmatig alcoholgebruik en stoppen met roken cruciaal om niet alleen deze, maar vele andere ziektes te voorkomen.

Ook sommige geneesmiddelen kunnen zorgen voor alvleesklierontsteking. Bijwerkingen van erg sterke medicatie worden vermeld en het is dan ook zorg dat je goed bijhoudt welke medicatie je neemt, mocht je hier last van krijgen.

Een alvleesklierontsteking gaat meestal gepaard met symptomen als diarree, hevige buikpijn (doorgaans in de bovenbuik) en rugpijn.

Bij een alvleesklierontsteking probeert men allereerst de symptomen (pijn e.a.) te onderdrukken. Bij een bacteriële infectie worden doorgaans antibiotica voorgeschreven. Soms dient een galsteen operatief te worden verwijderd.

2. Alvleesklier-kanker (kwaadaardige tumor in de alvleesklier)

Een kankergezwel (kwaadaardige tumor) in de alvleesklier veroorzaakt meestal geen klachten. Om die reden wordt de diagnose ‘alvleesklierkanker’ doorgaans pas gesteld als een patiënt symptomen ervaart van uitzaaiingen of verdrukking. In veel gevallen is succesvolle behandeling dan helaas al te laat. Alvleesklierkanker ontstaat in 80% van de gevallen in de “kop” van de alvleesklier.

Risicofactoren van alvleesklierkanker

Er zijn verschillende factoren die het risico op alvleesklierkanker verhogen:

  • Roken: door roken komen schadelijke stoffen het lichaam in die de cellen van de alvleesklier kunnen beschadigen en de groei van kankercellen kunnen bevorderen.
  • Genetische aanleg: soms komt het voor dat er een genetische mutatie in de familie aanwezig is, die de vatbaarheid voor alvleesklierkanker kunnen verhogen. Hier is niets medisch aan te veranderen helaas.
  • Chronische pancreatitis: als er sprake is van chronische pancreatitis, wordt het weefsel dusdanig lang aangetast, dat het ontstaan van kwaadaardige cellen in de hand wordt gewerkt.

Behandelingen van alvleesklierkanker

In veel gevallen wordt alvleesklierkanker behandeld door middel van chemotherapie en bestraling. Tegenwoordig zijn er echter meer mogelijkheden, zoals gerichte therapie dat zich richt op specifieke genetische veranderingen in de kankercellen en immunotherapie dat probeert het immuunsysteem te versterken om kankercellen te bestrijden.

Daarnaast kan tijdens een Whipple operatie de kop van de alvleesklier met een deel van de dunne darm, de galblaas en de galwegen verwijderd worden om de kanker te verwijderen. Dit is een heel complexe medische ingreep, maar hij wordt vaker gebruikt en is erg veilig.

Naast de standaardbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling, zijn er nieuwe methoden zoals gerichte therapieën en immunotherapieën. Gerichte therapieën richten zich op specifieke genetische veranderingen in kankercellen, terwijl immunotherapie het immuunsysteem versterkt om kankercellen te bestrijden. De Whipple-operatie, een complexe maar veelgebruikte chirurgische ingreep, verwijdert de kop van de alvleesklier, een deel van de dunne darm, de galblaas en de galwegen om de kanker te elimineren.

Bij alvleesklierkanker wordt meestal de alvleesklierkop verwijderd; soms ook het middenstuk en/of de staart. Na een volledige alvleesklier-verwijdering zijn doorgaans blijvende insuline-injecties nodig.

3. Geboren zonder alvleesklier / alvleesklier verwijderd

Er zijn kinderen die geboren worden zonder alvleesklier (alvleesklier-aplasie / pancreatische aplasie). Hun overlevingskans was vroeger nihil; tegenwoordig bestaat er een relatief kleine kans dat een kind zonder alvleesklier lang genoeg in leven blijft om succesvol te worden behandeld.

Soms wordt de alvleesklier deels of in zijn geheel (kop, middenstuk & staart) verwijderd, bijvoorbeeld bij alvleesklierkanker. Zonder alvleesklier of insuline-substituut ga je op den duur dood. Er zijn echter mensen (o.a. de Britse zanger Chris Rea) die tegen alle verwachting in jarenlang in leven blijven zonder alvleesklier of met slechts een fractie van de alvleesklier.

Er bestaat ook zo iets als een alvleeskliertransplantatie, wat een optie kan zijn voor sommige patiënten zonder een (of met een zieke) alvleesklier. Dit is een ingrijpende operatie waarbij het overlevingspercentage variëert, maar die constant verbeterd wordt.

In sommige gevallen kan een volledige alvleesklier worden getransplanteerd van een overleden donor; soms worden enkel insuline-producerende eilandcellen geïmplanteerd; lichaamseigen of van een donor.

4. Hyperinsulinemie door snel werkende alvleesklier

buik-pijn

Hyperinsulinemie houdt in dat je alvleesklier te veel insuline aanmaakt. Hyperinsulinemie staat ook wel bekend als ‘pre-diabetes’, ‘insulineresistentie’ en ‘syndroom X’. Hyperinsulinemie kan zich ontwikkelen tot diabetes en brengt een verhoogd risico op hart- & vaatziekten met zich mee. Vaak is er ook sprake van gewichtstoename, lusteloosheid en een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Als hyperinsulinemie niet op tijd wordt behandeld, raakt de alvleesklier overbelast en zodoende ontstaat diabetes mellitus (DM) type 2. Meestal zijn dan insuline-injecties nodig.

Bij hyperinsulinemie dien je gezond te eten en veel aan lichaamsbeweging te doen. Een laag-glycemisch dieet zou tevens werkzaam zijn. Soms worden geneesmiddelen voorgeschreven (sulfonylureumderivaten e.a.).

5. Syndroom van Zollinger-Ellison in de alvleesklier

Het syndroom van Zollinger-Ellison is een ernstige aandoening waarbij kleine, “goedaardige”, zuur-producerende tumoren ontstaan in de ‘Eilandjes van Langerhans’ in de alvleesklier. Het onderste deel van de maag produceert gastrine. Gastrine bevordert de productie van maagzuur (zoutzuur) door de maag. In de alvleesklier kunnen tumoren ontstaan die ook gastrine aanmaken, waardoor de maag nog meer maagzuur produceert. Door de overvloed aan maagzuur kunnen maagzweren en uiteindelijk maagperforaties ontstaan.

Zollinger-Ellison wordt met name gekenmerkt door maagpijn, maagzweren en vetdiarree. Bij Zollinger-Ellison worden doorgaans protonpompremmers (omeprazol e.a.) voorgeschreven om de zuurproductie te remmen. Soms moeten de tumoren operatief worden verwijderd – al dan niet met (een deel van) de alvleesklier.

6. Dieet- en leefstijlveranderingen

Om problemen met de alvleesklier tegen te gaan is het belangrijkste wat je kunt doen je dieet en leefstijl aan passen.

Antioxidanten in groenten en fruit, vetarme eiwitten en vezels kunnen de gezondheid van je alvleesklier erg bevorderen. Voedsel zoals spinazie, bessen en volkoren granen gaan ontstekingen tegen en zijn erg belangrijk om met regelmaat te eten.

Ook is het, zoals eerder benoemd, van belang om alcohol en roken te vermijden. Een algemene tip, die vaak wordt benoemd bij gezondheids problemen, maar niet minder waar is bij alvleesklierproblemen: Beweeg regelmatig en voldoende en vermijd zo veel mogelijk stress. Een rustig, actief lichaam is een gezond lichaam en bevordert de gezondheid van je alvleesklier.

Heb jij ervaring met alvleesklieraandoeningen zoals alvleesklierontsteking? Of heb je vragen of opmerkingen omtrent problemen met de alvleesklier? Laat dan alsjeblieft hieronder een berichtje achter!

232 comments


  • Bezorgde stier

    18 maart 2021

    Ben man van 54 jaar en heb te hoge lipasewaarden in bloed (365) normale max waarde 60. Ik onderging een CT scan van de abdominalen en er is geen afwijking gevonden. Alles was oké. Ook de amylase waarden waren hoog. De dokter kan geen aanwijsbare reden geven voor deze verhoogde waarden. Er zou GEEN sprake zijn van een Pancreatitis. Ook de rest van mijn bloedwaarden zijn oké. Kent iemand een verklaring waarom deze waarden plots zo stijgen?

  • Spidi

    6 november 2020

    Goedemiddag, Vraag. Bij mij is een goedaardige poliep van 7mm op de kop van de Pancreas geconstateerd. Beleid is jaarlijks volgen m..b.v. CT. Dat is prima, echter een aantal bloedwaardes waren te hoog, nl. Bilirubine (19); Gamma GT (83); AlAT (35) en ASAT 32. Over een aantal weken heb ik weer contact met de MDL – arts om het effect van mebeverine i.v.m. mogelijk spatische darm te bespreken. Mijn idee is ook de hogere bloedwaardes te bespreken. Moet ik me zorgen maken om de verhoogde bloedwaardes? Ik drink al heel matig alcohol, maar voor de zekerheid ben ik er volledig mee gestopt. Wat is uw mening over de verhoogde bloedwaardes?

    • Cynthia

      4 juni 2022

      Hallo ik ben Cynthia 32 jaar en er is iets gevonden op m’n alvleesklierkop van 9mm heb iets verhoogde leverwaarde ben in 2 maanden 3 kilo afgevallen en weinig eetlust op het moment hoe groot is de kans op kanker? Heb 16 juni 2 afspraken staan met internist maar ben nu al heel zenuwachtig!

  • Pietje

    14 september 2020

    Hallo, Na 3 alvleesklierontstekingen in 2 maanden tijd (na verwijderen van de galblaas), blijf ik gevoelig voor veel eten, vaak heb ik een zwaar gevoel in mijn maagstreek en hoef maar iets verkeerd te eten en heb diarree. Ook blijft sinds de alvleesklierontstekingen mijn ontlasting drijven en dat terwijl ik heel mager eet. Is dit normaal?

  • Kris

    30 december 2019

    Beste na veel opzoekwerk gelukkig een forum gevonden waar ik met mijn klachten terecht kan. Ik heb sinds enkele maanden bijna dagelijks last van buikgeluiden met ongevormde stoelgang. Soms Met drijvende vetdeeltjes en onverteerde etensresten. Ben regelmatig ook bleek van gezicht. Heb een standaard bloed/urine test laten uitvoeren en de huisarts kon me enkel vertellen dat ik vitamine tekort heb. Dus een kuur multivitamine genomen. De klachten blijven aanhouden maar voel me niet ziek en ervaar geen pijn enkel soms een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik/borst. Ik drink regelmatig alcohol(1-4) glazen bier of wijn in het weekend met soms ongezonde snacks. De vraag die ik mij vaak stel is “ kan ik een ziekte hebben opgelopen aan mijn alvleesklier en zou ik niet beter terug naar mijn huisarts gaan voor verder onderzoek?”

  • Walli

    21 april 2019

    Ik heb aandoening aan pancreas maar vind er nergens iets van terug. De medische term weet ik niet uit mijn hoofd, de huisarts zei dat het betekent verschrompeling van deel van pancreas en ook dat hij niet volledig ontwikkeld is. Moet binnenkort MR laten nemen. Heb last van buikpijn ook aan linkerkant van ribben en maaglast (neem wel medicijnen voor maag en ook voor rug), heb al jaren last van lage rugpijn. Misschien weten jullie wat dat betekent?

    • Glenn

      26 maart 2020

      Hallo met Glenn, dat hebt ik ook bloedtest ondergaan en was helemaal goed nu. heb.veel verstoppingen en lichte ontlasting en heel veel pijn linker onderbuik en winderigheid tot stinkend toe, en jeuk over met hele lichaam. Ik ga nu Creon 25.000 proberen en kijken wat resultaten zullen zijn. Gr. van Glenn

  • gre

    20 april 2019

    wie weet of alvleesklierreuma bestaat

  • Pim

    13 april 2019

    hallo allemaal, ik ben een jongeman van 44 mijn naam is Pim, en in 2011 kreeg ik uit het niks vreselijke pijn in mijn buik. in het ziekenhuis na een ego werd er gezegd dat er niks ernstigs aan de hand was, paracetamol en even uitzieken. maar de pijn bleef nou ben ik geen pieperd en ga bijna nooit naar het ziekenhuis. op de één of andere manier went je lichaam aan pijn. het was geen dagelijkse pijn maar wel regelmatig. langzaam aan werd de pijn steeds heftiger en in 2014 gilde ik het uit van de pijn, een vriend van me vond me thuis in bed gillend en kotsend, steeds een beetje water zodat ik niet uitdroogde maar bij iedere slok begon ik vreselijk over te geven. zo lag ik al 3 dagen in bed, mijn maat verklaarde me voor gek waarom ik niet naar het ziekenhuis ben gegaan, hij heeft mij naar het ziekenhuis gebracht waar ik 4,5 week kritiek heb gelegen was kantje boord. na 4,5 week werd mij verteld dat ik een grove pancreatitis heb, en mocht ik naar huis met net zoveel pijn als ik in het ziekenhuis kwam. ja wat nu dat werd me niet verteld dus dat moest ik zelf uitvogelen. beetje raar geen uitleg wat ik kon doen om het te verminderen. maar ik wist nu wel wat ik had en als ik pijn zou krijgen niks eten naar ook niet drinken want dat wist ik niet. ik ben allebei mijn ouders verloren vlak voordat de eerste klachten begonnen in 2011. mijn moeder aan avk kanker dus daar was ik bang voor want ik heb mijn moeder zien aftakelen dat was verschrikkelijk, uiteindelijk kon ze niet meer en heeft ze voor euthanasie gekozen. mijn vader was 6 maanden daarvoor overleden aan een hartstilstand in zijn slaap, en ik was heel erg close met mijn ouders, dus trok mij heel erg terug na dit verlies. heb mijn broer en familie neven nichten ooms tantes nu al 8 jaar niet meer gesproken en vrienden door mijn terug getrokken leven zijn er ook bijna niet meer. nog 2 om precies te zijn, dat klinkt heel sneu maar ik wilde niemand om mij heen omdat ik steeds zieker aan het worden was en ben. maar ik zie het leven zo niet meer zitten alleen maar pijn echt iedere dag dat onder druk ik met oxycodon van ’s ochtends tot ’s avonds. ik kom bijna niet meer buiten eet heel weinig, 10 jaar niet op vakantie of uit eten of naar de kroeg of een vriendin, dus jullie begrijpen zo is het leven niet leuk.
    je moet wel nog kunnen genieten al is het van kleine dingen, ik geniet nergens meer van,en 80% van de tijd in bed. ik voel me eenzaam en ongelukkig. heb mijn euthanasie papieren al ingeleverd bij de huisarts.
    dus ik voel dat nu het moment is om dingen te veranderen.
    na een lang verhaal mijn vraag aan jullie.
    wat zijn voor mij de mogelijkheden qwa operatie zodat de pijn minder of misschien wel nihil word, zodat ik weer een beetje kan gaan leven.
    want een levensgenieter dat was ik en een grote ook ????
    ik heb volgende week een afspraak voor een MRI scan want die heb ik nog nooit gehad, ook belachelijk altijd werd er een ego of ct-scan gedaan, ik heb al 2 ercp behandelingen gehad, dat zet geen zoden aan de dijk.
    er schijnt in België een andere behandeling te zijn die wel riskanter is maar veel beter helpt.
    hopelijk heeft iemand ervaring met een bepaalde behandeling die het wat dragelijker moet maken.
    of hebben jullie tips voor me want ik weet het niet meer.
    ik heb dus groove pancreatitis dat is een zeldzame vorm van een chronische ontsteking.
    fijn dat ik mijn verhaal even aan jullie kwijt kon, en ik hoop wat van harte wat tips of soorten behandelingen van jullie te horen.
    alvast bedankt voor het aanhoren, (aanlezen) van mijn lange klagende verhaal. :-)
    groetjes allemaal Pim

    • Petra

      28 februari 2022

      Tjee zeg.das niet fijn ..mijn man heeft het ook zo erg ..hij krijgt capsule met koreltjes als wat eet…en heeft ook al 2 stens gekregen.gr

    • Marijke

      17 juni 2022

      Dat is echt rot! Sorry, heb er geen ander woord voor. Heb zelf bijna een jaar rondgelopen met dezelfde klachten. Uiteindelijk opgenomen wegens ‘acute blindedarmontsteking’, bleek dus chronische pancreatitis. Heb nu ook twee nieuwe stents sinds eind april, sindsdien nauwelijks klachten gehad. Hoop dat het bij jou ondertussen ook beter gaat, indien niet, neem gerust contact op,

    • christo

      12 augustus 2022

      Ik hoop dat het snel beter met je gaat. Ik loop er ook al 8 jaar mee, en heb zo goede en slechte momenten, maar ik voel elk woordje van je stukje tekst binnenkomen. Sterkte!

    • hendrika

      13 juli 2024

      hoi pim,
      zelf woon ik in België en ja na 7 keer acute pancreas ontstekingen door naar het ziekenhuis uz leuven en daar ben ik heel goed geholpen en na toch een operatie van de pancreasstaart te verwijderen ben ik opgeknapt en nu dus al een half jaar geen acute pancreasontsteking meer gehad binnenkort weer opnieuw onder de mriscan om te kijken hoe het ervoor staat want ze houden me wel in de gaten, erg fijn dit ziekenhuis en het personeel die me heel goed ondersteund hebben.

      misschien een optie om eens na te vragen of ze in dat ziekenhuis u misschien kunnen helpen,

      groetjes hendrika

  • pitje

    18 februari 2019

    Wat betekend grijze vlek op echo rondom alvleesklier?

  • glennb

    5 december 2018

    hallo ik ben een jongen van 29 jaar en hebben eens op spoed tegen mij gezegd dat ik lichte prikkelingen heb op mijn pancreas moet ik mij nu zorgen maken?

  • Rick

    15 november 2018

    Ik heb na een complicatie bij een ERCP ingreep om een galsteen weg te halen een necrotiserende pancreatitis opgelopen. 9 weken in coma gelegen, 9 maanden ziekenhuis / revalidatiekliniek. Er is een flink stuk van de pancreas weggerot. Op dit moment (4 jaar na dato) merk ik dat ik steeds pijntjes heb in die regio. Ik eet soms slecht omdat ik geen trek heb terwijl ik dan al 2 dagen niet heb gegeten, verder heb ik af en toe een algeheel gevoel van moeheid. Mijn vraag is of ik hiermee een grotere kans heb om diabetes II te ontwikkelen. Ik werk overigens gewoon weer 40 uur per week en heb een vol leven!

  • Hannie

    25 mei 2018

    In 1998 ben ik (78 jaar nu) begonnen met Montignac: gescheiden koolhydraten en vetten (weinig vet), geen suiker veel rauwkost. In 3 maanden viel ik 13 kg af (vocht) en dat is ongeveer zo gebleven (2018). Als ik me er niet aan hield, kreeg ik acuut een opgezwollen buik. Nu heb ik wisselend last van diarree (slecht verteerd, niet vet), vage buikpijn en bijna alle andere kenmerken van een slecht werkende alvleesklier (ook wisselende intoleranties). Ik val ook af (niet extreem). Mijn bloedbezinking en is niet verhoogd. Niet extreem moe, wel iets meer. Kan ik een aangeboren (mijn zusje hetzelfde), slechter werkende alvleesklier hebben en hoe kan ik hem zo gezond mogelijk houden? Welke medicijnen hebben eventueel een slechte invloed? (statines?).

  • Ingrid

    17 mei 2018

    Mijn alvleesklierbuis is verdikt (0,8mm) wat duid op een onderliggende ziekte maar de arts kon mij niet uitleggen wat dit nu precies inhoudt… Krijg in oktober weer een echo endoscopie en als de buis dikker is geworden gaan ze een sneetje erin maken en wat weefsel wegnemen… Ik ben er niet echt gerust onder… voel mij vaak niet lekker… misselijk… boeren… hartkloppingen… opvliegers… (geen overgang) heb ook geen schildklier meer en slik dagelijks 0,1mg levothyroxine… waardes schommelen iedere keer… Wie heeft er een idee???

    • Paul

      18 mei 2018

      Een verdikte c.q. verwijde alvleesklierbuis is veelal een teken van een acute of chronische alvleesklierontsteking. Maar aan een pancreatitis kunnen ook weer verscheidene mogelijke oorzaken ten grondslag liggen, dus diepgaander (beeldvormend) onderzoek lijkt me inderdaad de aangewezen vervolgstap. Wel extreem vervelend dat je tot oktober moet wachten. Wellicht loont het zich om tussentijds een second opinion aan te vragen of via de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar er meer vaart achter te laten zetten?

    • Ingrid

      18 mei 2018

      Dank je wel Paul voor je reactie… Het vreemde is alleen dat ik nu geen pijn heb; één keer hele heftige buikpijn gehad (onderbuik) kon op dat moment niet staan of lopen zo erg was het. Ambulance is toen gekomen maar konden niets vinden. Verwezen naar de huisarts… echo gemaakt en had wat uitsteeksels in de darmen…. bleef last houden rechter zijkant buik… dus dacht blinde darm misschien? Weer echo gemaakt… niets verder gevonden… radioloog vertrouwde het niet en heeft toen CT-scan met contrastvloeistof gemaakt en daardoor kwam aan het licht dat er iets afwijkend zat in de alvleesklier… Ze dachten eerst aan een cyste… tijdens de echo-endoscopie geen cyste gevonden, maar een verdikking… hoop dat er straks duidelijkheid komt… Ik heb mijn endocrinoloog gesproken en zij gaat de gegevens opvragen van het onderzoek en gaat ernaar kijken of ze wat kan betekenen… zo niet ga ik terug naar de huisarts voor een second opinion…

    • Mir

      9 juni 2019

      Ik ben een vrouw van 49 jaar en heb mijn hele leven lang al last van vage buik- en darmklachten gehad. Echter nooit zo belastend dat ik heb laten zoeken naar de oorzaak. Sinds januari 2011 ben ik officieel diabeet. Over het type zijn de artsen het niet eens, ik spuit wel insuline en ben geen ‘klassieke’ type 2 diabeet zoals mijn arts zegt. Geen overgewicht en dergelijke. Sinds januari van dit jaar kreeg ik zoveel last van maag- en darmklachten, dat ik wel naar de dokter ben gegaan. Afvallen, pijn, (vet)diarree, misselijk, lucht in buik, geen eetlust, heel vermoeid, hartkloppingen, slechte huid en haren etc etc. Ik voel me heel slecht. Ik zit midden in het onderzoekstraject. De score is tot nu toe 2 diagnoses: exocriene pancreas-elastase-insufficiëntie en een fructose-intolerantie. Ik gebruik sinds kort Pancreatine alvleesklierenzymen en ik probeer mijn dieet zoveel mogelijk aan te passen. Er volgen nog een aantal onderzoeken, waaronder een maag-darmspiegeling. Ik heb dus nog geen idee wat dit allemaal inhoudt en wat de oorzaak is. Wie heeft ervaring?

  • Nancy

    28 april 2018

    Op CT-scan hebben ze gezien dat de staart van mijn pancreas opgezwollen is (dik is) verder moest ik mij geen zorgen maken, maar ik maak mij wel zorgen hoe het komt dat mijn pancreas dik is?

  • missy

    6 april 2018

    Toen ik 15 jaar was had ik een goedaardige tumor in mijn alvleesklier en dientengevolge (congenitaal) hyperinsulinisme. Ik had dit geërfd van mijn moeder. 80% van mijn alvleesklier verwijderd (bij mijn moeder moest ook haar milt er toen uit). Met mijn 41e diabetes type 1.

  • Ap

    6 april 2018

    Hallo, Ik heb meer dan 10 jaar een chronische alvleesklierontsteking en vraag me af of er een verband ligt tussen CP en het doorgaans altijd koud hebben (behalve in de zomerperiode) in het bijzonder de koude voeten. Zeker 3/4 van het jaar… Hebben meer mensen hier problemen mee? Tevens ben ik altijd te moe, wat kan ik hier het beste tegen doen?

    • Paul

      6 april 2018

      Beste Ap, Kouwelijkheid (“het vaak koud hebben”) is een gevoelssensatie. Het betekent niet per se dat er sprake is van externe of interne kou qua temperatuur; het betekent slechts dat je je lijf als koud ervaart. Zulke kouwelijkheid kan talloze oorzaken hebben. Een laag lichaamsgewicht kan een rol spelen, evenals een laag lichaamsvetpercentage, een relatief kleine spiermassa, een verslechterde doorbloeding, een trage schildklier, een trage (rust)stofwisseling, aderverkalking, bloedarmoede (t.a.v. vitamine B12: pernicieuze anemie… of t.a.v. ijzer: ijzergebreksanemie) of een verstoorde temperatuurregulatie vanuit de hersenen. Infecties (zo ook pancreatitis) kunnen eveneens voor een koude sensatie zorgen, maar dan is er veelal ook sprake van verhoging, koorts, koude rillingen en koud (nacht)zweten. Al met al kán een chronische alvleesklierontsteking in theorie tot kouwelijkheid leiden, maar ‘kouwelijk zijn’ is niet per se extreem kenmerkend voor chronische pancreatitis (CP). In combinatie met de vermoeidheid die je beschrijft, lijkt het me méér dan raadzaam om óók eens te laten kijken naar je schildklierwerking, je vitamine B12-niveau, je vitamine D-niveau en je ijzerstatus. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul P.S. Weet je waardoor je CP wordt veroorzaakt? Is er sprake van galsteenlijden of iets dergelijks?

    • Ap

      6 april 2018

      Mijn CP is ontstaan door een acute alvleesklierontsteking, waarschijnlijk veroorzaakt door genetische oorzaak (m’n opa op 56 jarige leeftijd overleden aan buikproblemen) ik gebruikte destijds wel wat alcohol maar echt op een laag niveau. Slik al jaren hiervoor per dag: Creon Forte caps 15 st 300 mg. Omeprazol 40 mg. Oxycodon 2×20 mg langwerkend (afbouwend). Oxycodon 6×5 mg kortwerkend (afbouwend). Salofalk 3 stuks granulaatsticks voor darmproblemen ontstaan door de CP. Vitamine B Complex 3 stuks tablet. Calci Chew D3 1 stuk tablet 500 mg. Poeder voor drank om obstipatie door oxycodon te voorkomen. Hydrocobamine injectie per 3 maand. Pramipexol tablet voor restless legg syndroom. Amitripthyline 10 mg tablet tegen de onrust bij afbouwen oxycodon. Tranxene caps 10 mg (indien nodig bij afbouw oxycodon). Inmiddels zit ik op 2 maal daags 5 mg langwerkende oxycodon wat goed te doen is, behalve superveel zweten… Er is in het verleden vele malen een ERCP en MRCP uitgevoerd zonder resultaat. Ik heb geen galsteenproblemen!!! Wel vele opnames gehad door exacerbaties, ook met sondevoeding tas e.d. pasgeleden weer een kleinere opspeling met opname, welke met rust overgaat.

    • Paul

      6 april 2018

      Dat je vitamines oraal inneemt, wil helaas niet zeggen dat ze ook goed worden omgezet, opgenomen en verwerkt door het lichaam. Sterker nog: het kan (chronische) tekorten verbloemen tijdens bloedonderzoek. En de kans op tekorten is relatief groot bij een gebrekkige werking van de alvleesklier, hetgeen weer relatief vaak voorkomt bij CP. Dat je B12-injecties krijgt, doet me vermoeden dat er sprake is of was van een B12-tekort. Is een blijvend tekort uitgesloten door controle van actief B12, holo-TC e.a.? En hoe staat het met ijzer en schildklier. Kouwelijkheid en vermoeidheidsklachten zijn overigens evengoed potentiële bijwerkingen van sommige van je medicamenten. Al met al een complexe kwestie. :?

    • Ap

      6 april 2018

      Mijn vitamine B12 is inmiddels via controle op peil!!! Ik zal eens vragen of ze m’n schildklierwerking en ijzergehalte en vitamine D-niveau willen nazien. Welke van de medicamenten hebben kouwelijkheid en/of vermoeidheid als bijwerking? En dank je Paul!!!

  • Riet

    24 maart 2018

    Hallo, ik heb volgende vraag. In 1980 is bij mij pancreas insufficiëntie (enzym tekort vetafbraak) vastgesteld en moest ik pancreas granulaat gaan slikken. Jaren geslikt en in overleg met huisarts gestopt. Nu dus bijna 40 jaar later is er lipoedeem geconstateerd. Zou deze aandoening in verband kunnen staan met dat alvleesklier probleem?

    • Paul

      27 maart 2018

      Ik kom in geen enkele onderzoeksdatabase potentiële verband tegen tussen pancreasproblemen enerzijds en lipoedeem anderzijds. Zelfs niet in verkennende studies. De kans op een onderling verband is daarmee relatief klein. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen verband kán bestaan. Al met al kan ik je vraag niet eenduidig beantwoorden. :( Heel veel sterkte toegewenst!

  • Ad

    28 februari 2018

    Hallo, Ik ben al bijna 3 maanden ontzettend misselijk. Ik heb / had een lichte alvleesklierontsteking volgens de huisarts. Ontstekingswaarden zijn nu 0. Amylasewaarde blijft te hoog, rond de 190. Echo, maagslang. Was allemaal goed. Ik begin wanhopig te worden. Ik heb geen pijn gehad. Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?

    • gerritdelft

      16 maart 2018

      Hallo, zoonliefs alvleesklier / pancreas is aan het verkalken: vastgesteld door lever echo. De kleine adertjes zijn aan het verkalken. Richards leverwaarde Gamma Gt lopen afgelopen jaren op van 55 tot nu 176: andere waardes normaal. Richards hersenen werken anders dan normaal (beperking) en leeft veel onder stress. De vraag is: kan stress leiden tot leverfalen of alvleesklierfalen door mindere bloedstroom door stress en daardoor verkalking van deze kleine adertjes in alvleesklier? Kan dit leiden tot pancreatitis? Richard heeft nooit gerookt, wel biertjes gedronken, afgelopen jaar 2% biertje in weekend, nu niks meer. Richard is 49 jaar. Wat kunnen wij zelf doen als ouders / begeleiding om die verkalking te stoppen, naast bezoek eerdaags MDL arts via verwijzing AVG arts. Groet Gerrit — bezorgde vader van Richard

    • Paul

      17 maart 2018

      Eerlijk gezegd denk ik niet dat de primaire / causale oorzaak van alvleesklierontsteking en alvleesklierverkaling moet worden gezocht in stress. Welke adviezen heeft de MDL-arts gegeven?

    • Bernadette

      3 april 2018

      Je zou voor de zekerheid een MRI aan kunnen vragen. Daarmee kunnen ze meer zien als een echo. Wel een goed teken dat de waardes nu goed zijn. Maar ik zou overleggen voor een PET-scan of MRI mits je nog klachten hebt.

  • Sarah

    28 februari 2018

    Hallo, tijdens een algemene bloedcheck zag ik dat de amylase redelijk verhoogd was. Een waarde van 223. Moet ik me zorgen maken, want ik ervaar geen klachten van pijn of dergelijke. M.v.g. Sarah

    • Paul

      28 februari 2018

      De amylasewaarde bij jongens, meisjes, mannen en vrouwen boven de 13-jarige leeftijd hoort beneden de 100 U/L (soms wordt ook 107 U/L gehanteerd) te blijven. Boven een dergelijke waarde spreekt men van een verhoogd amylase oftewel ‘hyperamylasemie’. Amylase is een stof die suikers kan afbreken; het betreft een enzym dat tijdens de spijsvertering de koolstofketen van de niet-vertakte vorm van zetmeel ‘amylose’ in stukken knipt, waardoor kortere koolhydraatketens zoals maltose en glucose overblijven. Amylase wordt geproduceerd in de alvleesklier c.q. pancreas en is dan ook een alvleesklierenzym c.q. pancreasenzym. Bij een alvleesklierontsteking c.q. pancreatitis –al dan niet door toedoen van galsteenlijden of overmatig alcoholgebruik– kan amylase in de bloedbaan lekken. Als speekselklieren ontstoken zijn, in geval van galblaasontsteking, bij de infectieziekte bof, of als men onlangs een ERCP (endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie) van de galwegen heeft uitgevoerd, kan de amylasewaarde van het bloed eveneens verhoogd zijn. Ook bepaalde medicamenten kunnen een rol spelen… Omdat amylase via de nieren uit het bloed wordt gefilterd, kan het zich opstapelen indien de nieren niet goed functioneren. Een verhoogd amylase hoeft dus niet per se het gevolg te zijn van een alvleesklierbeschadiging, maar kan ook het gevolg zijn van een verslechterde nierfunctie. Ervaar je verhoging, koorts, buikklachten, misselijkheid en/of verminderde eetlust? Het is moeilijk te zeggen of je je zorgen zou moeten maken bij een amylase van 223 U/L. Was er ook sprake van een verhoogd lipase oftewel ‘hyperlipasemie’? Pas dan is de kans op een alvleesklierontsteking zéér groot.

  • Nico P

    7 februari 2018

    Het is nu ongeveer 2 jaar geleden dat ik in het ziekenhuis lag met een chronische alvleesklierontsteking. Na mijn opname ging het al snel weer beter, ook omdat ik moest stoppen met drinken en roken, wat ook gelukt is. Buiten dat ik wat vaker last heb van brandend maagzuur gaat het heel goed en heb geen aanval meer gehad. Ik lees in verschillende forums de meest pijnlijke verhalen over de kwaal. Hoe kan het dat er bij mij geen problemen zijn?

    • Paul

      7 februari 2018

      Er zijn verscheidene alvleesklieraandoeningen die in verschillende gradaties tot uiting kunnen komen. Hoe goed iemands lichaam in staat is om een alvleesklierontsteking de baas te worden, is afhankelijk van talloze individuele aspecten. Voor (de ernst van) eventuele restklachten geldt hetzelfde. Hier is geen peil op te trekken… Niemands gezondheidsklachten zijn identiek…

    • Nico P

      7 februari 2018

      Paul, Bedankt voor je reactie, maar je zegt eigenlijk dat het zomaar zou kunnen dat ik er nooit last van zal krijgen of dat het morgen kan zijn. En als ik bijvoorbeeld een keer een borrel zou nemen, dat ik bezig ben met Russisch roulette.

    • Paul

      7 februari 2018

      Nee, (voor zo ver ik kan terugzien) is dat geenszins wat ik schreef. Jij vroeg waarom er bij jou momenteel geen problemen zijn en ik probeerde enkel aan te geven dat het onmogelijk is om daar een eenduidig antwoord op te krijgen.

    • Jannie

      8 februari 2018

      Sommige mensen voelen pijn heel erg. Anderen gaan domweg aan de slag met hun kwaal. Petje af!

    • Paul

      8 februari 2018

      @Jannie: Pijngrens / pijndrempel en pijnbeleving / pijnperceptie kunnen inderdaad ook een rol spelen… Zie eventueel ook:

  • Dinamaatje

    24 oktober 2017

    Mijn bloeddruk is ’s morgens heel hoog en ’s middags laag met hartkloppingen. Vrouw 58. Had in 2015 een pancreas insufficiëntie. En daarna allerlei voedselintoleranties.

  • Manon

    12 oktober 2017

    Vier jaar geleden heeft mijn man een acute alvleesklierontsteking gehad. Twee weken ziekenhuis. Niet eten en drinken. Infuus en morfine. Daarna ging het goed. Wel geregeld last van zijn maag. Afgelopen vrijdag kreeg hij weer dezelfde pijn als met de acute alvleesklierontsteking. Naar de spoedeisende hulp. Bloed geprikt. Waardes waren goed. Echo gemaakt. Weliswaar door een broekje, maar ook dat zag er goed uit. Gisteren weer naar de MDL-arts en die wilde dan toch een CT-scan maken. Zou die pijn van de alvleesklier komen? En zou hij een chronische alvleesklierontsteking kunnen hebben of littekenweefsel terwijl de waardes en echo goed was? Herkent een van jullie dit? Ik hoop op reacties want ik zit een beetje in de piepzak… Alvast bedankt!

    • Paul

      12 oktober 2017

      Welke waarde heeft men wel en niet gecontroleerd? Elastase in bloed? Lipase in bloed? Elastase in ontlasting? Ontstekingseiwitten (zoals CRP) in bloed? Dit vraag ik om te kunnen nagaan welke waarde “goed” is… En is een galblaasontsteking door galsteenlijden reeds uitgesloten?

    • Manon

      13 oktober 2017

      Elastase en amylase was goed. Ook in de ontlasting. Ook was er geen vervetting. De gal zag er ook goed uit. Er waren geen galstenen. Het is voor mij een compleet raadsel. Maar het zou kunnen zijn dat een chronische niet altijd in het bloed te zien is?

    • Manon

      13 oktober 2017

      Elastase en lipase waren goed. Sorry voor eventuele verwarring. Geen galstenen. Op de echo zag de gal er goed uit. Of er op ontstekingseiwitten is getest weet ik niet.

    • Jo Jo

      6 november 2017

      Hallo Manon, gewoon inderdaad de MRI/CT scan afwachten helaas. Zelf krijg ik a.s. november de uitslag van mijn biopt. Ik begon vorig jaar oktober een zwangerschaps buik te krijgen en daarop kreeg ik een echo. Dit wees niets uit. Min huisarts zei dat ik niks mankeerde. Ik zelf ging er toen vanuit met mijn 58 jaar dat mijn hormonen niet goed in balans waren. Maar mijn buik bleef pijnlijk bij bukken, alsof ik er bont en blauw was. Weer een echo die niks uitwees. Kan ook niet, als je alvleesklier verdikt is drukt hij n.l. de darmen naar voren waardoor er geen zicht op de pancreas is. Juni J.L. kreeg ik een aanval, behoorlijke pijn aan de rechterkant onder de borst. Ambulance bij me omdat men een hartaanval moest uitsluiten terwijl ik wist dat het dit niet was! naar de huisartsenpost die zelf mijn buik niet normaal vondt maar haalde er geen arts van de SEH bij. Zelf bij de huisarts maandags aan de bel getrokken en een eis voor een internist neergelegd. Toen in middels september deze gezien en kreeg gelijk bloedprikken op alle waardes tot aan de schildklier toe. Bloed wees niks uit, geen ontstekingswaarden, geen hoge suikerwaarden etc. Na 2 CT scans zag men dat ik een verdikte pancreas staart heb. Afgelopen oktober bloed prikken, dat allemaal goed, endoscopie gehad, biopt genomen en erna weer een MRI scan. Dus, sta er gewoon op dat er maar weer een geheel onderzoek plaats moet vinden. Doe je dit niet mag je man lekker verder lopen ;) zo gaat het hier gewoon tegenwoordig. Mocht ik een positieve uitslag krijgen dus kanker, dan dankzij de lange treurige weg van ten 1ste de huisarts en dan weer een ziekenhuis dat alles moet door sturen naar een ander UMC om het daar bij een oncologisch team in bespreking te krijgen. En Paul, bij mij is op alle waarden die er zijn geprikt en onderzocht! Het bloed wees niets uit! Ik bedoel maar, je kunt prikken op olifanten urine desnoods. Niet alles is in bloed en ook niet ontlasting te halen. Dit kan alleen vooral bij een pancreas met een biopt na een aantal scans. Daarbij ook nog het feit dat pancreas aandoeningen vaak ook nog eens een gen is die je draagt. Ik ben totaal geen drinker van alcohol, overmatig OF vet eter, etc.

    • glenn

      16 januari 2018

      Ik ben Glenn, ik hebt 10 jaren geleden een acute alvleesklier ontsteking gekregen was heftig pijn, in me linker onderbuik, overgeven het leek alsof mijn maag eruit wilde springen 4 dagen in het ziekenhuis gelegen, ze hadden mijn klaar gemaakt voor een operatie maar dat ging niet door omdat het te riskant was, ik hebt toen antibiotica behandeling gekregen en moest na 4 dagen weer naar huis paar maanden en jaren nog van die kleine aanvallen gekregen overgeven een paar keren naar de ziekenhuis geweest en ze constateerde dat een pastiche darm heeft ik hebt jaren weefsels poeder moeten oplossen na het eten, en nu is de pijn aan de linkerkant zij onder mijn rib blijvend die pijn is heel heftig moet steeds paracetamol innemen en nu hebt ik ook veel last van winderigheid, misselijkheid, overal jeuk, en ook mijn stoelgang is helemaal ontregeld ik ben bang voor een alvleesklierkanker, ik ben 58 jaar en werk als vrachtwagen chauffeur, al een twee jaren ben ik thuis omdat ik voor mijn drie kinderen moet zorgen, een zoon van 15 en een tweeling van 8 jaar, mijn vrouw is twee jaren geleden overleden aan borst kanker en uitzaaiingen ze was 44 jaar dus ik zit met veel angst, en wil voor mijn kinderen blijven zorgen tot dat ze zelfstandig te werk kunnen gaan, dat is mijn wens. Vandaag 16 januari ga ik naar het ziekenhuis voor een echo en bloed prikken en urine, het is al de zoveelste keer dat ik bloed moet prikken voor onderzoek maar er is iets nooit te vinden, alleen de eerste keer toen die met die acute ontsteking in mijn alvleesklier, maar daarna nooit wat te zien, het is erg sluipend van binnen vreselijke klachten zijn dat. Dit wil allemaal delen met u. Groet van Glenn

  • Jacky

    12 oktober 2017

    Ik heb even een vraagde, de arts zegt dat ik een te vette alvleesklier heb. Is er misschien iemand die mij kan helpen wat het inhoud of wat ik er kan tegen doen, ik krijg in december weer een MRI en dan kijken ze weer verder. Ik heb de laatste tijd veel last van misselijkheid. Bedankt alvast Jacky

    • Paul

      12 oktober 2017

      In een eerdere reactie heb ik het al eens geprobeerd uit te leggen… Hierbij een gelijkend verhaal: ‘Vervetting’ betreft een verstoring van de vetstofwisseling; het is een proces waarbij vettige infiltraten ontstaan IN organen, weefsels of vloeistoffen. Men onderscheidt onder meer leververvetting (steatose / steatosis), niervervetting, hartvervetting, spiervervetting, bloedvervetting en inderdaad ook alvleeskliervervetting oftewel pancreasvervetting. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan vervettingsproblemen. Voor zover mij bekend zijn de belangrijkste factoren als volgt: Chronisch overgewicht… Overmatige alcoholconsumptie, suikerconsumptie en/of transvetconsumptie… Ouderdom… Ontstekingsreacties… Eiwitgebrek ten gevolge van ondervoeding… Zwangerschapssteatose… Medicijngebruik (corticosteroïden e.a.)… Chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn… Metabool Syndroom (X)… Vergiftiging / intoxicatie… Het vervetten van organen wordt ook wel ‘Fatty Infiltration’ (FI) of ‘vet-infiltratie’ genoemd; in principe houdt dit in dat een orgaan in vetweefsel verandert, door vet omhuld wordt of erdoor geïnfiltreerd wordt. Een vette, vettige of vervette alvleesklier heeft minder capaciteit en kan zijn functie dan ook minder goed uitoefenen. (bron + bron + bron) Naar de exacte / concrete oorzaken en gevolgen van een vervette alvleesklier / pancreas is –voor zover ik weet– helaas nog niet zo heel erg veel onderzoek gedaan.

    • glenn

      16 januari 2018

      Hallo Jacky, hoe gaat het met je spijsvertering en hebt je ook veel pijn in je linker zij onder je rib en van ongewenste winderigheid, en over jeuk, heb je daarvan last? Gr. Glenn

  • suyckerbossie

    25 september 2017

    ben pas 73 jaar heb vaak last van de maag maar nu lees ik dat het ook wel eens te maken kan hebben met de alvleesklier. ik kan zo last hebben van zuur en neem dan maagzout. Dit helpt soms niet altijd. Ik eet gedissocieerd en voel me beter maar toch geven altijd dat zuur gevoel. Wat raad u aan? ik drink geen alcohol en rook niet. ik moet vaak boven. wat doe ik hiermee?

  • Doe

    21 september 2017

    Hallo. Ik ben een beetje ongerust en hoop dat er iemand is die zich in mijn verhaal herkent. Ik ben bijna 2 jaar geleden geopereerd aan mijn pancreas. Ze hebben de staart verwijderd ivm een cyste. Na de operatie waren/zijn mijn suikerwaardes goed. En heb ik dus geen diabetes gekregen. Ben nu 6 maanden in verwachting en moet binnenkort de glucose test doen (smerig drankje opdrinken). Nu zie ik er echt tegenop om die onderzoek te doen. Ik ben heel blij dat mijn pancreas nog voldoende insuline aanmaakt. Ik let echter wel sinds de operatie op mijn suikerinname. I.p.v. 2 klontjes doe ik 1 bijv. Nu ben ik bang, gezien ik een mierzoete drankje moet drinken dat mijn pancreas dat niet aan kan of zo want ja het is wel echt het maximale wat ze uit je lichaam willen halen. Maak me echt zorgen. Wie herkent dit of heeft dit ook meegemaakt?

    • Manon

      13 oktober 2017

      Kun je dat niet bespreken met je gynaecoloog? Ik zou het gewoon steeds aangeven. Ook vlak voor het onderzoek… Je bent gelukkig geen diabeet dus ik denk dat je alvleesklier wel wat kan hebben. Sterkte!

  • Francina

    17 september 2017

    Hallo! Bij mijn man is EPI geconstateerd (overmatig alcoholgebruik). Hij krijgt hiervoor nu Pancreatine. Verschillende doseringen. Wat mij al langer opviel (voordat dit vastgesteld was), was het achterlaten van vettige vingerafdrukken. Nu, na geruime tijd van medicatie, is dit nog steeds het geval. Tevens nog last van stoelgangproblemen, veel buikpijnklachten en (meer en meer) last van nachtelijk zweten. Het zweet ruikt erg penetrant. Hijzelf merkt het niet zo. Maar ik heb het idee dat dit een signaal is dat het toch niet helemaal goed gaat. Of komt het omdat dit “dierlijk” is (varkenspancreas). Zijn de plantaardige enzymen ook te gebruiken? En in welke dosering??

  • Hielkje

    22 augustus 2017

    Beste P. Smeulders, Ik zoek informatie over een vervette schildklier. Heb diabetes 2 met overgewicht. Wat kan ik hier aan doen???

  • Rosita

    19 augustus 2017

    Hallo, ik ben een vrouw van 61 jaar en had al een paar jaar ’s nachts regelmatig problemen met overmatig zweten, hartkloppingen enz. Mijn huisarts zei steeds dat mijn hormonenhuishouding in de war was. Enkele maanden geleden toch maar eens naar een endocrinoloog geweest en uit de bloedafnames en urinetesten bleek dat mijn pancreas constant insuline aanmaakt. Ik meet 1,71 cm en weeg 65 kg dus van overgewicht is geen sprake. Diagnose hyperinsulinemie en aangepast dieet volgen. Nu had de dietiste geen specifiek dieet hiervoor en heeft ze mij een dieetvoorstel meegegeven voor diabetes type 2. Heb ik dan suikerziekte? En zal dat type dieet mij dan helpen? Ik moet ook zware medicatie nemen namelijk Glucophage 850 mg en zit hiermee nu in week 2 (dus 2 tabletten daags) en vanaf volgende week 3 tabletten daags. Het vervelende is dat ik me hier helemaal niet goed bij voel, misselijk, braakneigingen… Enig idee hoe lang deze symptomen zich zullen voordoen want het is niet echt de bedoeling bij mij om gewicht te verliezen. Daarbij heb ik wat angst mijn maag te overbelasten want ik neem al redelijk wat medicatie. Is er nog iemand die ervaring heeft met hyperinsulinemie of die mij wat meer info kan geven of tips ? Bedankt op voorhand.

  • Jan

    14 augustus 2017

    Bij mij is in het AVL (Antoni van Leeuwenhoek) een verschrompelde alvleesklier geconstateerd en beschadiging van maag en darmstelsel na Mantelveldbestraling voor Hodgkin (lymfklierkanker) 38 jaar geleden. Het is nog maar kort, maar ik heb al lange tijd problemen. De laatste 2 maanden echt hevig. Pijn in buik en maagstreek, misselijk, overgeven, veranderde ontlasting en diarree (blijft ook aan toiletpot “kleven”). Vast voedsel lukt niet of heel slecht en minimaal. Ben veel afgevallen. Heb drinkvoeding van de diëtiste en advies. Wil zelf soms wat proberen maar vaak pijn en beroerd. 31 augustus weer afspraak met MDL-oncoloog en weegpoli, bloedafname en uitslag ontlasting die door hun naar Utrecht is opgestuurd voor onderzoek. Wie heeft hier ervaring mee?

    • Paul

      16 augustus 2017

      Ik ben absoluut GEEN expert op dit gebied, maar ik weet dat de alvleesklier (naast de productie / uitscheiding van bicarbonaat en hormonen) verantwoordelijk is voor de aanmaak van verscheidene verteringsenzymen, waaronder proteasen (eiwitsplitsers), lipasen (vetsplitsers) en carbohydrasen (koolhydraatsplitsers). Normaliter scheidt de alvleesklier 1,5 tot 3 liter alvleessap per dag af, maar een verschrompelde alvleesklier zal naar alle waarschijnlijkheid onvoldoende trypsine, amylase, lipase, protease en andere alvleesklierenzymen uitscheiden. Ook zal er onvoldoende natriumbicarbonaat worden uitgescheiden, waardoor maagzuur minder goed wordt geneutraliseerd. Een gebrek aan zulke alvleesklierenzymen en bicarbonaten kan verregaande maagklachten en darmklachten veroorzaken! Vaak zal men in dat geval exogene alvleesklierenzymen laten suppleren. Maar ik weet niet of dat in jouw individuele situatie van toepassing kan zijn… Heel veel sterkte toegewenst!

    • gradje32

      20 augustus 2017

      Hoi Jan, je hebt dezelfde klachten die ik vorig jaar heb gehad, ik heb een eetdagboekje bijgehouden en ben erachter gekomen dat ik steeds klachten kreeg als ik natuurlijke vetproducten of olieproducten gebruikte. Ik ben toen overgestapt op dierlijke vetten te gaan gebruiken en daar had ik weinig last van. Uiteindelijk hebben ze een CT-scan gedaan en geconstateerd dat ik alvleesklierkanker had: de staart en het midden zijn weggehaald. Geen milt meer en ook geen bijnier, maar ik kan nu weer alles eten. ik hoop dat je hier iets aan hebt

    • Jan

      1 november 2017

      Inderdaad was de uitslag van mijn ontlasting niet goed. Heb door het steeds maar afvallen ook intussen aan de sondevoeding gezeten direct na bezoek aan mijn MDL arts in het AVL. Dat vond ik geen pretje en heb toen ook Creon 25.000 en 10.000 gehad voor als ik iets met bepaalde vetpercentages eet of drink. Word er steeds handiger mee. Goed advies en lijst van de diëtiste gekregen. Maar ik moet er veel aan doen om op gewicht te blijven. Dus gebruik ik elke dag ook 2 tot 3 flesjes drinkvoeding met 300 calorieën. Hoop nu dat dit het laatste is van mijn late effecten Mantelveldbestraling.

  • ellisa

    30 juni 2017

    Allereerst wil ik bedanken voor jullie inzet en hulp (hartje)! Voor heel veel mensen is deze site levensbelangrijke steun. Jullie zijn geweldig! Mijn vraag gaat over bloedwaarde-uitslagen, kunt u hier iets uithalen? Of er slecht werkende nieren, pancreas / alvleesklier of hypothyreoïdie aanwezig kan zijn? Aspartaataminotransferase (ASAT): 119 U/l… Cholesterol totaal: 7,0 mmol/l… LDL-cholestrol: 5,3 mmol/l… HDL-cholestrol 1,4 mmol/l… Cholesterol / HDL-ratio: 4,9… Glucose nuchter, veneus: 4,8 mmol/l… C-reactief proteïne (CRP): 1 mg/l… MCV: 87… TSH: 6,28 mU/l… T4 vrij thyroxine: 11,5 pmol/l… T3 vrij thyronine: 4,4… Vitamine D(250H): 162… Red Blood Cell Distribution Width (RDW): 11,4… Erytrocyten: 4,34… Hematocriet (Ht): 0,38 L/L… Hemoglobine(Hb): 8,4 mmol/I… Omdat vorig jaar TSH-waarde 7,26 mU/I en anti TPO 390-kU/I was, kreeg ik van mijn huisarts levothyroxine 50 mg. Na 1 jaar gebruik was ik nog meer moe, liep overdag als een spook rond, ’s morgens met wakker worden veel pijn: spierpijn fibromyalgie, wazig zien, veel moeite met concentratie, spastische darm. Omdat ok deze klachten had, ben ik gaan googelen op dit schildkliermedicijn… 3 maanden geleden ben ik gestopt met synthetische schildkliermedicatie. Ik wil starten met natuurlijke schildkliermedicatie van Thyreoïdum, hierover heb ik hele goede ervaringen gelezen op VGNS.InfoThyreoïdum.nl. Mijn cortisol (niet nuchter): 0.260 umol/I… van vorig jaar. Dit jaar nog niet gemeten… Beste Paul, heel veel dank en lieve groeten, Ellisa

    • Paul

      30 juni 2017

      Beste Ellisa, Veel van de parameters en grootheden klopten niet, dus ik ben zo vrij geweest om de boel aan te passen om ze voor mij overzichtelijk, leesbaar en interpreteerbaar te maken. Kijk dus even goed of er geen fout ingeslopen is… Wat mij opvalt: je ASAT is te hoog… Je totale cholesterol is ietwat te hoog, zo ook je LDL-cholesterol… Je TSH is te hoog en je FT4 + FT3 vallen binnen de referentiewaarden, maar zijn aan de lage kant. En je verhoogde anti TPO van destijds duidt op een auto-immuunschildklieraandoening: Hashimoto en/of Graves. Ben je ooit doorverwezen naar een internist-endocrinoloog aan de hand van je schildklierwaarden? Zo niet, dan zou ik daar absoluut op aandringen. Je ASAT is niet extreem hoog, maar naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening wel hoog genoeg voor potentiële galwegproblemen of leverproblemen. Wat zei je arts van deze ASAT-waarde? Is hij/zij voornemens om ook ALAT en GGT te controleren? Zie ook de (vele reacties onder de) volgende artikels:

      Overigens kleven er zowel potentiële voordelen als potentiële nadelen aan ‘natuurlijke’ schildklierhormonen. Dit ‘bio-identieke schildklierhormoon’ bestaat in feite uit gevriesdroogde en vermalen schildklieren van slachtdieren. Het voordeel is dat er naast T4 ook T3 in zit. Het nadeel is dat het in Nederland niet officieel als medicijn wordt erkend, waardoor er nauwelijks controle plaatsvindt, dat je vaak omstreden wegen moet bewandelen om het te verkrijgen, dat er steeds meer mee gesjoemeld wordt, o.a. door er alsnog synthetisch schildklierhormoon aan toe te voegen, en dat de exacte concentratie aan werkzame stof enorm fluctueert per levering, waardoor het lastig kan zijn om een stabiel hormoonniveau te bewerkstelligen. Al met al zijn er vele voorstanders die er uitstekend bij varen, maar ook vele tegenstanders die er ziek van worden. Groeten, Paul

    • ellisa

      2 juli 2017

      Goeden morgen Paul, bedankt voor zo snel berichten, heb gelijk met me man samen gelezen, ik ga verwijzing vragen aan mijn huisarts naar internist-endocrinoloog … Er is zeker wel iets aan de hand met mijn immuunsysteem, en heb ontzettende last na eten: spijsverteringsproblemen. Ook heb ik spastische darm syndroom, 2 jaar terug in Istanboel op eerste hulp beland omdat ik scherpe steekpijn had in mijn buik. Was net een steen, kon amper ademen. Op eerste hulp kreeg ik een echo. Dokter vertelde dat er veel zand te zien was, kreeg antibiotica en voor spastische darm Duspatal… Ik drink geen alcohol en als het niet moet, liefs ook geen medicijngebruik. Sporten is mijn leven, maar door lichamelijke pijnklachten en vermoeidheid, lukt sporten niet meer. Hierdoor wil ik de natuurlijke schildkliermedicatie Thyreoidum in ieder geval 6 maanden proberen. Thyreoidum ga ik via natuurapotheek in Pijnacker bestellen, mijn huisarts was geen voorstander omdat de schildklier dan opnieuw ingesteld moest worden. Ik heb een hele lieve huisarts en ook erg druk, ik heb over mijn bloeduitslag geen reactie van hem ontvangen. Ik maak me wel zorgen over mijn nieren en schildklier, dat het te laat is om te herstellen. Kan het zijn dat door een trage schildklier schade op je nieren kan krijgen? Plus Hashimoto ziekte… Hebben deze 2 met elkaar te maken? Ik loop al 2 jaar bij LUMC Leiden, duurt zo lang! Om de 3 maanden een vervolgafspraak voor pijnklacht linker hals, net onder oor. Deze pijn heeft in 5 jaar tijd pulserende tinnitus veroorzaakt, waardoor ik 24 uur mijn bloedsomloop samen met mijn hartritme in mijn linkeroor hoor zoemen. Ik heb vermoedens dat ik adervernauwing heb (carotisstenose / arteria carotis communis)… Twee maanden geleden een vermoedelijke TIA-aanval gehad… Ik begrijp niet dat na zoveel onderzoek artsen er niet achter kunnen komen waar de oorzaak kan liggen. Je wordt van kast naar muur gestuurd. Het lijkt wel dat artsen van elkaar niet op hoogde zijn… Misschien heeft het wel allemaal met elkaar te maken… Beste Paul, excuses voor het lange bericht… Ik laat weten na internist-endocrinoloog onderzoek… En hoop dat onze berichten hier een ander redmiddel kunnen zijn… Groet, Ellisa

    • Paul

      3 juli 2017

      Spijsverteringsproblemen (die maar al te vaak onterecht onder de noemer ‘spastische darmen’ of PDS: ‘prikkelbare darmsyndroom’) worden geschaard, zijn maar al te vaak het gevolg van schildklierproblemen of galwegproblemen. De nieren en schildklier interacteren inderdaad, dus in theorie kunnen nierproblemen gerelateerd zijn aan schildklierproblemen. Maar OF er inderdaad sprake is van een onderling causaal of correlatief verband is volkomen afhankelijk van de exacte aard, ernst, hoedanigheid en omstandigheden van iemands individuele klachten. (bron) Of er daadwerkelijk sprake is van een enkele onderliggende oorzaak is dus niet zomaar 1-2-3 te achterhalen. Zijn tekorten aan essentiële vitamines en mineralen reeds uitgesloten? Vitamine B12, vitamine D, vitamine A, vitamine K, elektrolyten… Is coeliakie uitgesloten? En waarom vermoedt men een TIA? Zie eventueel ook de vele reacties onder de volgende artikels:

      Ik ben benieuwd naar de bevindingen van de internist-endocrinoloog! Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Raziye

    28 februari 2017

    Goedendag, mijn zoon van 11 is al een lange tijd ziek vorig jaar vastgestelt dat hij jeuïg reuma Arti heeft maar daarnaast ook heel veel buiklachten al drie jaar niks kunnen vinden maar vandaag te horen gekregen dat mijn zoon pangras vervetting heeft moet ik mij daar zorgen over maken want on steking in zijn lichaam is vaak te zien groeten Raziye

    • Paul

      28 februari 2017

      Bedoel je jeugdreuma (JIA: Juveniele Idiopathische Artritis) en pancreasvervetting c.q. alvleeskliervervetting? En bedoel je dat er verhoogde ontstekingswaarden in het bloed van je zoon zijn gevonden? Dit zijn absoluut zaken om je zorgen over te maken! Dring allereerst aan op bloedonderzoek: vitamine D, vitamine A, B-vitamines, calcium, bloedsuiker… Zijn Diabetes Mellitus (ME) en Systemische Lupus Erythematodes (SLE) uitgesloten?

    • Raziye

      28 februari 2017

      Ja JIA wat fijn dat ik er reactie op heb gekregen ik zal er zeker achterna gaan hij gebruikt ook medicijnen zoals Enbrel prik MTX en kort geleden gestopt met prednisolon hoe hoog mag een ontstekingswaarde zijn van een kind

    • Paul

      1 maart 2017

      Er zijn talloze verschillende ontstekingswaarden met ieder hun eigen referentiewaarden…

  • Buyse Ronny

    9 januari 2017

    Beste mijn waarden van mijn pancreas zijn iedere keer dat ik mijn bloed laat onderzoeken hoger de amylase mag niet hoger zijn dan 100 u/l en is van mij 218 en de lipase mag maar 60 U/L zijn dat van mij 417 ik heb een drukkend gevoel onder de ribben het is al een tijdje zo begin mij zorgen te maken zou dat kwaad kunnen.

    • emma

      27 februari 2017

      Dag Bianca, ik kan begrijpen dat jij je ernstige zorgen maakt. Laat je doorverwijzen naar goede MDL arts. Zou het niet met de pancreas te maken kunnen hebben? Je hebt dan ook te hoge waarden van lypase, alhoewel deze ook kunnen verdwijnen als je daar al lang last van hebt. Vraag of je feces op elastase en vetbalans kan worden gecontroleerd. Kan uitsluitsel geven. Succes en sterkte. Emma

  • Bianca

    19 december 2016

    Hoi… Ik heb al maanden veel last van bovenbuik en maag. Tien dagen obstipatie en dan weer hopen diarree.. Nogal vet en erg ruikend. Coloscopie gehad. Twee poliepjes weggenomen maar geen ontsteking. Heb al maanden Entocort en pantomed gehad. Hielp niks. Nou Pantomed twee weken. Kan wel veel stoelgang maken maar ben al maanden doodmoe. Witte bloedcellen te hoog. En sinds twee weken een erg zeurende pijn linkerkant rug. Begint onder mijn schouderblad en trekt zo richting heup. Ben ook steeds misselijk. Kan dag en nacht slapen. Is geen leven meer.

    • Arjen de Haan

      20 januari 2017

      Hallo Bianca, wat is je leeftijd? Heb ook al ruim maand last van bepaalde vage klachten en ben naar internist verwezen. er word momenteel bloed onderzocht (darmen, galwegen, alvleesklier en lever) op afwijkingen. Het kan zo ik lees in jouw geval ook te maken hebben met bijvoorbeeld de alvleesklier of de nieren nu je zegt dat pijn ook naar beneden bekken trekt. Laat je onderzoeken en wees niet bang. Wellicht zijn het verkrampte spieren. Wachten is nooit de oplossing en kan schadelijker zijn op de lange termijn. Ik had ook vettige ontlasting en de mijne rook naar gal. Gewoon weer naar de huisarts, het draait om jouw welzijn!

  • Kitty

    27 november 2016

    Hallo allemaal. Precies 1 jaar geleden heb ik een grote operatie ondergaan, waarbij ze de helft van mijn alvleesklier hebben verwijderd (er zat een enorme cyste / tumor). Heb een horizontale litteken van hier tot aan Tokio!!! Mijn vraag: aangezien ik nog jong ben, kan ik nog zwanger worden na zo’n grote ingreep? Heb het destijds niet gevraagd omdat we daar niet mee bezig waren.

    • Paul

      29 november 2016

      Zolang men je baarmoeder en eierstokken met rust heeft gelaten, kun je ‘gewoon’ zwanger worden. Persoonlijk zou ik een afspraak maken met een gynaecoloog om met haar/hem je zwangerschapswens / kinderwens te bespreken. Zij/hij kan je precies uitleggen of er zaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Mijn vrouw heeft epilepsie en is momenteel zwanger van ons eerste kindje, en de gynaecoloog heeft ons heel goed ingelicht over de aandachtspunten en risico’s van een zwangerschap met een dergelijke medische indicatie. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar de gynaecoloog zodat dit consult vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Sterkte!

    • Judith

      2 december 2016

      Hallo Kitty, Ik heb in 2002 een pancreas staart resectie gehad waarbij ze 70% procent van mijn alvleesklier, mijn milt, stuk van maag en darmen verwijderd hebben. Er werd mij toen verteld dat ik vermoedelijk onvruchtbaar zou zijn. En rara: mijn dochter wordt in december 13, alles erop en eraan en helemaal gezond. Aangezien ik binnen 4 maanden na de operatie zwanger was was het een geen ongecompliceerde zwangerschap en is ze uiteindelijk met keizersnee geboren. Maar het kan absoluut. Mijn dochter was 54 cm en 8,5 pond. Ze had een suiker van 2 toen ze werd geboren en moest daardoor direct met de fles gevoed worden, maar dat heb ik op de koop toegenomen. Mijn suiker schommelt nog altijd en ik heb hypers en hypo’s maar verder geen medicijnen, en daar is voor mij prima mee te leven!

    • lala

      14 maart 2017

      Ik zag je bericht hier, heb een vraag aan je, mijn broertje heeft ook een operatie gehad waar de helft van de alvleesklier is weggehaald en gal en 5-vingerige darm. Alleen na de operatie dachten we dat t goed zal gaan maar hij houd extreme buikpijn en ligt na 3 maanden nog in ziekenhuis (het was een goedaardige tumor) alleen ze weten niet hoe en waarom hij dit extreme pijn vandaan heeft. weet jij meer hierover wat je bekend komt?

    • glenn

      10 september 2017

      Wat waren jouw klachten, mag dat weten aub.

  • Juscha

    4 oktober 2016

    Hallo, na het lezen van bovenstaand stuk maak ik me toch wel wat zorgen. Ik ben 22 weken zwanger en zodoende een ‘suikertest’ gedaan in het ziekenhuis. Nuchter waren m’n bloedwaardes 4.4. Vervolgens heb ik een glucosedrankje moeten drinken en na 2 uur ben ik weer geprikt. Uitgangspunt hierbij is dat ze dan hopen dat de waardes niet boven de 8 komen (diabetes), maar mijn waarde was 2.5 Het ziekenhuis staat voor een raadsel, maar na bovenstaande gelezen te hebben denk ik aan hyperinsulinemie. Is dit een logische redenatie? En zo ja, moet ik mij inderdaad zorgen maken (om mij en de baby)?

    • Kirsten

      22 oktober 2016

      Hoi, Mijn man 36 jaar heeft 7 jaar acute pancreatitis gekregen. Sindsdien na 4 jaar jaarlijkse opstoot. Ondertussen chronische pancreatitis. Deze zomer heeft hij 5x een opstoot gehad. Nu heeft hij de laatste maand 3 opstoten gedaan! Wij hebben geen leven meer! ???? Mijn man heeft constant pijn en doet om de week een nieuwe opstoot (ziekenhuis). Wij zijn een jong gezin met twee zoontjes van 1 en 3. Wij gaan er allemaal aan onderdoor! Kan iemand ons een oplossing bieden??? Pancreas laten verwijderen??? Dokters kunnen ons niet meer helpen. Mee leren leven!!! Dit gaat echt niet! Ik hoop hier nog antwoorden te vinden wij zijn hopeloos! Groetjes, Kirsten

  • A. kroeze

    16 september 2016

    Kan ik in contact komen met Hans van de site? Ik denk dat ik hetzelfde heb als hij. Heb sinds 30 jaar Type 1. Ben 57 en heb nu Pancreatitis, gebruik enzymentabletten maar die helpen niet, na 6 weken. Zou heel fijn zijn. Maag darm dokter weet ook niet goed wat te doen, volgt maag darm onderzoek, vind ik eng. Dat vind eng. Dank, Aafke

    • Paul

      17 september 2016

      Beste Aafke, Hans is een bezoeker van deze website. Zijn contactgegevens kan ik je logischerwijs niet geven, maar misschien dat hij zo vriendelijk wil zijn om hier een berichtje voor je achter te laten…

  • Mary

    6 september 2016

    Na een bloedafname, onlangs, bleek dat ik een lichte pancreasvervetting heb. Ik vroeg de radioloog of ik met een speciaal dieet de vervetting zou kunnen tegengaan. Hij beweerde dat dat niet gaat en dat het een ouderdomsverschijnsel is. Daar legde ik me niet bij neer. Na allerlei opzoekingen gebruik ik nu elke dag Kurkuma Longa met zwarte peper en in vet bereid. Zou dit de pancreasvervetting kunnen tegengaan?

  • José

    19 augustus 2016

    Wie heeft er ervaring met een Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI) zonder enige vindbare oorzaak en met gewichtsverlies?

    • Hans

      23 augustus 2016

      Hallo José, Wat betreft EPI (Exocriene Pancreas Insufficientie) kunnen er een paar oorzaken zijn. Zoals je hier in dit topic al hebt kunnen lezen zijn er veel patiënten met alvleesklierontsteking die eigenlijk allemaal EPI hebben. De oorzaak hoeft niet altijd een alvleesklier ontsteking te zijn. Het kan ook door uitputting zijn door veel verkeerde voeding (vetten, frituur, etc.). Ik weet niet wie de diagnose heeft gesteld? Maar het is misschien toch raadzaam om een MLD-arts het verder te laten onderzoeken. Ze kunnen op zijn minst kijken hoe het met je alvleesklier gesteld is met een CT of MRI scan. Heb je ook diabetes?

    • José

      24 augustus 2016

      Hoi Hans, in het ziekenhuis is door de MDL arts allerlei onderzoek gedaan, echo en CT scan, allebei niets op te zien, ook bij de lever en de galblaas niet. Ook na bloedonderzoek bleek dat ik geen auto-immuunziekte of ijzerstapeling heb. Ik heb ook geen pijn aan de alvleesklier. Alleen op basis van mijn gewichtsverlies en de waarde van elastase in de ontlasting is de diagnose EPI gesteld. Die was eerst 78 en de 2e keer 67, veel te laag dus. Ik ben nu naar het AMC gegaan voor een second opinion. Volgende week dinsdag hoor ik welke opties zij nog hebben om een oorzaak te vinden. Ik heb geen diabetes, wel vaak het gevoel dat ik een lage bloedsuiker heb. Ik heb altijd honger en eet gewone hoeveelheden. Ik eet ook niet veel vet en gebruik ook bijna geen suikerhoudende voeding.

    • Emma

      10 februari 2017

      Dag Jose, heb jouw reactie gelezen. Ben reuze benieuwd hoe het nu met je gaat. Wat heeft het AMC jouw geadviseerd? Ik heb de afgelopen maanden vreselijk veel pijn en ben terechtgekomen in het LUMC leiden. De wachttijden zijn lang. Mijn dossier is bekeken door het PWN een onderzoekteam van artsen die kijken naar de pancreas, Uitkomst: artsen zeggen dat ik een chronische pancreatitis heb, maar ook twijfelt een deel weer. Mijn elastase is laag 80 (september 2016), vetbalans 1 keer te hoog andere keren normaal. Ik word gek van de (alvleesklier)klachten en het onbegrip om mij heen, ook mijn huisarts. Nu krijg ik 20 februari een endo-echo om naar mijn pancreas te kijken vanuit de slokdarm. Ik heb ook een reflux, dus alles is moeilijk. Je ziet de artsen twijfelen ook. Het blijkt dus allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Op CT niets te zien. Ben benieuwd naar ervaringen.

  • Ciska

    17 augustus 2016

    Ik lees dat sommige medicijnen ook last van de alvleesklier kunnen veroorzaken, kunt u mij vertellen welke?

    • Paul

      21 augustus 2016

      Er zijn talloze medicijnen die (in negatieve zin)invloed kunnen uitoefenen op de alvleesklier. Medicijn-geïnduceerde pancreatitis (alvleesklierontsteking) is waarschijnlijk de bekendste alvleesklierklacht die kan worden uitgelokt door medicamenten… Voorbeelden van medicijnen die bekendstaan om medicatie-geïnduceerde acute alvleesklierontstekingen zijn o.a. statines, ACE-remmers, orale anticonceptiemiddelen, hormoonvervangingstherapie, diuretica / plastabletten, hoogactieve antiretrovirale therapie en valproïnezuur.

  • barbara

    7 augustus 2016

    Hoi ik ben in 2013 geopereerd aan een insulinoom na vele hypo’s. Na bijna 4 maanden in het ziekenhuis te hebben gelegen van alles misgegaan. En hebben ze me alvleesklierstaart + middenstuk van de alvleesklier weggehaald. Maar nu weer sinds bijna 1 jaar weer zeer lage suikers veel opgenomen voor vastentest, maar steeds te laat voor bloed te prikken lag ik al in coma nu denken ze aan een tweede insulinoom, maar heb alleen nog maar de kop van mijn alvleesklier. Iemand ervaring? Mijn arts zegt dat je kunt leven zonder alvleesklier…

    • Paul

      8 augustus 2016

      Ja, mensen kunnen leven zonder alvleesklier, zeker als ze nog relatief jong zijn en verder in relatief goede gezondheid verkeren… Wel word je bij gebrek aan een alvleesklier per definitie diabeticus (maar als ik je goed begrijp, ben je dat al…). Daarnaast zul je na een Whipple-operatie (algehele operatieve alvleesklierverwijdering) klachten krijgen en houden ten aanzien van de stofwisseling; met name het spijsverteringsaspect (darmproblemen, maagproblemen e.a.). Je zult sowieso levenslang verteringsenzymen / alvleesklierenzymen toegediend krijgen, evenals aanvullende medicamenten, waaronder insuline. Al met al is leven zonder alvleesklier zeker mogelijk, maar doorgaans wel zwaar, heftig en ingrijpend…

    • barbara

      11 augustus 2016

      Nee Paul ben nog geen diabetische patiënt heb de alvleesklier kop nog maar nog steeds zware hypo’s

    • Hans

      23 augustus 2016

      Hallo Paul, Een Whipple operatie is niet per definitie het weghalen van de gehele alvleesklier. Sowieso gebeurt het niet heel veel dat een complete alvleesklier verwijdert wordt. @Barbara. Lastige aandoening een insulinoom en zeker die vele hypo’s. Wat Paul al aangeeft het weg halen van de alvleesklier is geen pretje en je hele voedselvertering werkt niet goed meer. Ik ben zelf een zware alvleesklier patiënt met diabetes en heel veel enzymen en vloeibare voeding etc… Hoop wel dat je in een Universitair ziekenhuis patiënt bent. Je kan ook altijd contact opnemen met de alvleesklier vereniging hebben veel kennis en lotgenoten. Let goed op je zelf en als je wat wilt weten hoor ik het wel.

    • Paul

      23 augustus 2016

      Je hebt helemaal gelijk, Hans. Ik verwoord me verkeerd. Een Whipple-operatie / PPPD (Pylorus Preserving Pancreatico Duodenectomie) betreft het weghalen van (een deel van) de alvleesklier en een deel van de dunne darm, waarbij het laatste deel van de maag wordt gespaard.

    • barbara

      27 augustus 2016

      Hoi ik stond onder behandeling in Erasmus in Rotterdam werd daar niet echt serieus genomen dus terug naar Tilburg waar ik woon bij laatste operatie is mijn pancreasstaart en middenstuk weggenomen en nu zit ik ’s nachts vaak aan 1.9 en overdag voel ik het beter aankomen meestal aan 3 heb weer nieuwe vastentest ondergaan maar heb zulke slechte aders dat ze bij mij niet kunnen prikken dus lag ik in coma en geen bloed dus konden me waarde niet bepalen dus misschien weer opnieuw en dat voor de 4de keer elke keer 72 alleen maar beetje water moet nu misschien naar Amsterdam is zo ver weg en weet geen ziekenhuis dichterbij die daar ook goed in zijn

    • barbara

      27 augustus 2016

      Hans is bij jou ook je alvleesklier verwijdert?

    • Joke

      24 januari 2017

      Hoi, ik las net je verhaal, heb jij een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier? In het Erasmus is er een speciale behandeling hiervoor: peptide receptor radionuclide therapie (PRRT). Moet je maar lezen… Sterkte, joke

  • Andrea mertens

    6 augustus 2016

    Ik heb juist mijn bloedresultaten en heb bij mijn pancreas enzymen 900 dat mag maar 100 zijn ik ben nu wel ongerust, maandag CT-scan ik heb wel in december een zware darmoperatie gehad heb ook geen galblaas meer weet iemand er meer over?

  • Justin

    29 juli 2016

    Ik ben 9 maanden geleden gestoken in mijn long, maar dicht bij mijn alvleesklier. Ik heb een acute ontsteking gehad maar nooit echt iets mee gedaan, maar heb nu al 9maanden elke dag pijn, na eten of alcohol drinken, met pijn in mijn schouder en veel braken, soms is de pijn paar dagen weg maar komt altijd weer terug, 1 tot 3 keer per dag waarna ik soms koorts krijg en zweet aanvallen met hartkloppingen. Is dit nog steeds alvleesklierontsteking of iets anders?

  • emma

    27 juli 2016

    Graag zou ik willen weten wat een te lage elastase 0,090 betekent. Vetbalans is 16,4 waarvoor geen dieet is gevolgd. Verder is CT scan goed. Heb vreselijk last van pijn op de borst/maag li. kant bovenbuik zijkant li. kant en li. arm. Ook een forse H.D. en reflux. Slik nexium 80 mg. Voel mij onwel hoge en heel lage hartslag en wisselende bloeddruk. Lijkbleek warm en weer koud. Soms is pijn minder. Nu niet meer weg sinds maanden. Denk aan de pancreas.

    • Paul

      28 juli 2016

      Beste Emma, Elastase is een serineprotease, een soort enzym dat bepaalde eiwitten kan afbreken door peptidebindingen doormidden te knippen. Elastase kan bijvoorbeeld de celwand van bacteriën of de elastine in voedingseiwitten afbreken… Er zijn twee belangrijke vormen van elastase, namelijk: A. Pancreaselastase als bestanddeel van het alvleeskliersap… En B. Neutrofiele leukocytelastase, voorkomend in bepaalde soorten witte bloedcellen: neutrofiele granulocyten… Alvleesklierelastase wordt in de alvleesklier aangemaakt als het pro-enzym ‘pro-elastase’ en vervolgens in de twaalfvingerige darm omgezet tot elastase (met behulp van het enzym trypsine). Pancreaselastase draagt bij aan de vertering van eiwitten in de dunne darm; een tekort / gebrek aan dit serineprotease en alvleesklierenzym wijst dan ook inderdaad op alvleesklierinsufficiëntie. De belangrijkste oorzaken van Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI) zijn: – Herhaaldelijke pancreatitis / alvleesklierontsteking; – Extreme overvoeding (waardoor extreem veel alvleesklierenzymen / spijsverteringsenzymen nodig zijn); – Een auto-immuunziekte waarbij antistoffen tegen lichaamseigen pancreascellen worden aangemaakt; – Onderdeel van de ziekte ‘cystische fibrose’ (CF) oftewel ’taaislijmziekte’; – Alvleesklierkanker… Neutrofiele elastase (leukocytelastase) komt voor in neutrofiele granulocyten (een type witte bloedcellen) en dient als mediator bij de vernietiging van schadelijke bacteriën of het opruimen van oude lichaamscellen. De witte bloedcellen reageren als eerste immuuncellen op een bacteriële infectie; ze gebruiken dan agressief elastase-enzym om bacteriën aan te vallen en op te ruimen. In verschillende chronische ontstekingsziekten (waaronder taaislijmziekte, COPD en reuma) laten witte bloedcellen het agressieve enzym te snel los, waardoor gezond weefsel beschadigd raakt… Een bloedwaardebepaling van “elastase” betreft meestal alvleesklier-elastase: PMN (polymorphonucleaire)-elastase… Maar heel soms wordt ook Humaan Leukocyt Elastase (HLE) gemeten in het bloed… De vraag is dus welke vorm van elastase 0,090 betrof. Vraag hieromtrent uitleg aan je artsen! Mocht het om pancreasenzym gaan (wat zeer waarschijnlijk is), dan is de kans op pancreasinsufficiëntie vrij aannemelijk. Dit zou weer kunnen duiden op een alvleesklierontsteking. En dit is maar al te vaak het gevolg van vastzittende galstenen. Wat zeggen je artsen tot nog toe? Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • emma

      31 juli 2016

      Dag Paul, Ja, ik denk dat het de elastase waarden zijn van de pancreas. De arts heeft namelijk mijn feces laten testen op vetbalans (16,4) en elastase (0.090). Ook mijn B12 was 127 dus te laag. Mijn huisarts wilde maar 2 injecties geven meer niet. Ik ben echt vreselijk moe, haaruitval, overal pijn in mijn lijf en tevens, het ergste, pijn in mijn bovenbuik / zij. Van de arts Creon meegekregen, maar ik wil een diagnose van de arts. Deze pijn heb ik circa 6 jaar dan weer wel en dan circa 6 weken niet. Nu, heb ik al maanden pijn. Ik heb ook steeds ontstekingen, dan oor, dan blaas etc. Ik ben ten einde raad en weet niet welke arts mij nu echt een uitslag kan geven. De MDL arts zegt dat zij is uitbehandeld, maar de klachten worden steeds erger. De huisarts zegt gaat mijn pet te boven etc. Welke arts is nu gespecialiseerd in het geven van een goede diagnose? Wie en in welk ziekenhuis. Bedankt en groeten!

    • Paul

      1 augustus 2016

      Een aanzienlijk vitamine B12-tekort kan duiden op pernicieuze anemie en verregaande zenuwpijnen veroorzaken. Ook de overige symptomen die je beschrijft passen in theorie binnen het plaatje van vitamine B12-gebrek. Misschien kun je een doorverwijzing vragen naar een neuroloog of internist. Een B12-tekort kan het gevolg zijn van spijsverteringsproblemen, maar spijsverteringsproblemen kunnen evengoed het gevolg zijn van een B12-tekort… Het is dus vaak een kwestie van onderzoek doen om oorzaak en gevolg van elkaar te kunnen scheiden. Zie eventueel ook dit artikel over B12-tekorten

    • José Kunst

      11 augustus 2016

      Hoi Emma, Je hele verhaal heb ik gelezen. Het is heel frustrerend als ze bijna niets kunnen vinden. Zelf heb ik het afgelopen jaar ook allerlei onderzoeken gehad. Ik zal dat verhaal straks op deze site zetten. Mijn elastase is in de ontlasting bepaald, 2x met 3 maanden tussen het 1e en 2e onderzoek. De 1e keer was de waarde 78, de 2e keer 67, wat volgens informatie duidt op een ernstige insufficiëntie van de alvleesklier. Er zijn allerlei bloedonderzoeken gedaan, ook is er een echo en CT scan gemaakt. Daar kwam allemaal niets uit. Aangezien ik nog maar 45 kg weeg (lente 1.64 m), heb ik een second opinion gevraagd in het AMC in Amsterdam. Ik kan niet accepteren dat er geen oorzaak is gevonden. Naar mijn mening is overal een oorzaak voor te vinden, hoewel ik begrijp dat de alvleesklier een behoorlijk ingewikkeld orgaan is, die bij insufficiëntie heel veel klachten kan geven. Eind augustus ga ik weer naar het AMC. Dan hoor ik wat de artsen besloten hebben welke onderzoeken nog kunnen plaatsvinden om toch de oorzaak te achterhalen. Misschien kun jij ook raad vragen bij het AMC omdat daar toch meer gespecialiseerde kennis aanwezig is. Sterkte en succes!

    • José

      12 oktober 2017

      Hoi Emma, Dit is een wat late reactie op mijn stukje dat ik op 19 augustus 2016 heb geplaatst en waar jij op 10 februari 2017 op hebt gereageerd. Nog bedankt voor je reactie. Ook het AMC heeft geen enkele reactie kunnen vinden voor de alvleesklierinsufficiëntie. Ik eet nog steeds goed, heb geen pijn, maar begon ongeveer 2 maanden geleden wéér af te vallen (van 48 kg naar 44,6 kg). Weer terug naar de internist en de MDL arts en weer geen oorzaak te vinden. De elastasewaarde is nog wel een keer bepaald. Die was nog iets lager dan de vorige keer: 62. Vandaag hoorde ik eigenlijk voor het eerst van de MDL arts dat een alvleesklier nooit meer herstelt, ook al wordt de oorzaak gevonden. Daar schrok ik wel van, dat had ik in eerdere gesprekken niet begrepen. Ik gebruik nu bijvoeding, een soort yoghurtdrankje met extra eiwitten, vetten en koolhydraten en daarnaast vanaf het begin al Creon Forte, bij iedere maaltijd 3 en bij ieder tussendoortje 1… Van de bijvoeding ben ik nu in 1 maand tijd 1 kg gegroeid. Toch voel ik me niet goed: zwak, snel moe en af en toe hartkloppingen en pijn op de borst. Ik ben best een stressgevoelig type en ik vroeg de MDL arts of het hormoon cortisol, dat vrijkomt bij stress, een zodanige invloed op de spijsvertering kan hebben, dat daardoor de alvleesklier te weinig enzymen aanmaakt. Hier is een test voor. Dit zou ze aan de internist vragen en dat krijg ik dan nog te horen. Een heel verhaal, maar ik wilde het toch even delen omdat ik nog steeds niemand heb gevonden die ook een ernstige alvleesklierinsufficiëntie heeft, waarbij geen enkele oorzaak wordt gevonden.

  • Ad J

    15 juli 2016

    Hallo, Ik heb in 2015 een septic shock gehad uit het niets en daardoor in het ziekenhuis beland. In 2016 op de eerste dag van mijn vakantiereis erg ziek, met enorme pijn uit de bus gehaald door de ambulance en in een Spaans ziekenhuis terechtgekomen met een acute alvleesklierontsteking (erg goed onderzoek: echo, scan, alles binnen een uur)… Negen dagen zonder eten, drinken en aan infuus met vocht en voeding + antibiotica. Bleek door de galstenen te komen, achteraf is daar ook mijn septic shock daaraan gerelateerd, vanwege de vergiftiging door blokkade van de galblaas. Na die dagen gerepatrieerd naar Nederland en wachten op een galblaasoperatie. Galblaas en galstenen verwijderd, maar foutief afgebonden, waardoor lekkage ontstond… Nou, dat gun je je grootste vijand nog niet! Veel pijn, drainage gedurende maanden en na 6 maanden wederom met veel pijn naar ziekenhuis. Via de maag wederom galstenen verwijderd, bleek er later nog een in mijn alvleesklier vast te zitten, is na diverse pogingen verwijderd en mag nu aan mijn herstel gaan werken. Volgens de MDL-arts veel geluk gehad met een sterk hart en gestel. 85% van de mensen overleeft dit niet volgens haar. Mijn pijn nu nog is vooral waar de drains hebben gezeten en waar de scopie is geweest.

  • Iris

    18 juni 2016

    Ik heb in de afgelopen 2 maanden 4x een extreem hevige aanval gehad van maagpijn. Alle keren ’s ochtends. Zo heftig dat ik ’t uitschreeuwde van de pijn. Moet gaan liggen en begin enorm te zweten. Na gebruik van 1.000 mg paracetamol zakt het na n uurtje en is de pijn even later ook helemaal weer weg. Echt vreemd. Iemand ervaring mee? Ik gebruik medicijnen dus dacht eventueel daardoor? Maar volgens mijn vriend kan het met gal of m’n alvleesklier te maken hebben. Kun je dit in je bloed zien als er iets mis is met je alvleesklier of alleen op een foto?

  • Jolanda

    8 april 2016

    Hallo allemaal, Omdat ik zelf last heb van steeds terugkerende kramp in mijn bovenrug en hierbij een stekend gevoel in de borststreek en ‘gevoelige’ rechterzij (ongeveer iedere 4 weken) kwam ik op deze site terecht en heb alle berichten met belangstelling gelezen. Misschien herkent iemand mijn klachten? Ik schrok er wel van hoeveel mensen er met pijn rondlopen en angst over wat er aan de hand kan zijn, terwijl de arts / specialist het afdoet als overbezorgdheid of aanstellerij. Verder moet mij nog iets van het hart: Naar mijn mening moet je oppassen met het geven van (voedings)tips. Bij iedereen werkt het nl. anders, afhankelijk van wat de oorzaak van je klachten is. Om een voorbeeld te geven: gember is goed voor de spijsvertering, maar kan problemen opleveren als je bloedverdunners gebruikt of als je galblaasproblemen hebt of als de galblaas verwijderd is. En nog een voorbeeld: vet uit je dieet bannen lijkt misschien de oplossing als je steeds klachten hebt na het eten hiervan maar vet is ook nodig om de vitaminen A, D, E en K te transporteren dus daar wil je ook geen tekort van krijgen. Misschien dan overgaan op meervoudig onverzadigde vetzuren? Ik sta altijd open voor adviezen en nieuwe informatie maar dit wilde ik toch even kwijt :-)

    • Paul

      8 april 2016

      Beste Jolanda, Ik snap je punt… Inderdaad kent ieder voedingsmiddel en iedere voedingsstof bepaalde voor- en nadelen die ook nog eens persoonsafhankelijk kunnen zijn. Maar de keuze om vrijblijvend aangereikte handvatten omtrent voeding, beweging en gezondheid ter harte te nemen, is uiteindelijk aan de ontvanger en niet aan de zender. Want logischerwijs is niet elke tip van toepassing op ieders individuele situatie; dat geldt voor alles in het leven. Vandaar ook dat er in het leven niet of nauwelijks mondiale, universele, kant-en-klare en alomvattende totaaloplossingen bestaan en dat nagenoeg alles op de wereld maatwerk betreft. Mensen zijn gelukkig zelfdenkende wezens die zelfstandig aanvullende informatie kunnen inwinnen, afwegingen kunnen maken en beslissingen kunnen nemen. Dat niet iedere (voedings)tip voor iedereen van toepassing is, lijkt me al met al geen reden om algemene informatieverstrekking en bewustwording aan banden te leggen. Groeten, Paul

  • Monique

    7 april 2016

    Bij mij is een hoge bloedwaarde van de alvleesklier geconstateerd (vorige maand 265 en nu 250). Leverwaarden, suiker, bloedbezinksel e.d. zijn allemaal in orde. Echo van de alvleesklier, gal, lever was ook allemaal goed gelukkig. Volgens de huisarts is het een solitaire verhoging en mogelijk hoort dit gewoon bij mij. Is de beoordeling van de huisarts juist of met dit verder onderzocht worden?

    • Gul

      11 mei 2016

      Last je alvleesklierklachten verder onderzoeken… En neem mariadistel, klit, kamelenmelk in, dit verlaagt alle waardes… Daarnaast is zwarte komijnzaad en lijnzaadolie een perfecte middel om alle waardes omlaag te krijgen.

  • marinus

    4 april 2016

    Ik lees dat sommige mensen problemen hebben bij het verwijderen van de milt. Mijn milt is in 1968 verwijderd na een auto-ongeluk. In de loop van de tijd een tweetal prikken gehad, vraag me niet waarvoor. Ik leef gewoon zonder milt en kan alles doen. Vroeger waren er hardlopers die de milt preventief lieten verwijderen om de stekende pijn te vermijden bij het hardlopen. Ik kan alleen mijn situatie beschrijven, maar volgens mij kan iedereen gewoon doorleven, dat was mij in het ziekenhuis ook verteld. Misschien stel dit iemand gerust.

    • Frederiek Reiners

      12 april 2016

      Dank je Marinus voor je positieve commentaar op het missen van je milt. Ik ga binnenkort ook helaas mijn milt en de staart van de pancreas missen door hopelijk een goedaardige cyste. Weet jij ook misschien ook of het gevaarlijk is om dieren te houden na een alvleesklieroperatie? Ik heb namelijk drie honden, een papegaai en een konijn.

  • Hulda

    22 maart 2016

    Hallo, ik heb vaak pijn in de maag en bovenbuik. De artsen zeggen is niets misschien een galsteentje. Nu heb ik al 3 dagen grijze / witte ontlasting al 5 weken een brok in mijn keel, antibiotica heeft niet geholpen. Wie herkend dit, een kennis verpleegkundige zegt iets met de alvleesklier. L.g. Hilda

    • Paul

      22 maart 2016

      Een vastzittende en ontstekende galsteen zou me inderdaad niet verbazen. Zo’n galsteen kan op zijn beurt weer een alvleesklierontsteking, galblaasontsteking en/of galwegontsteking tot gevolg hebben…

    • glenn

      1 maart 2017

      Ik heb ook veel last van mijn operatieve miltverwijdering, zoals winderigheid, misselijkheid, braken, slijm, pijn aan mijn linker onderbuik en trekt naar mijn onderrug + romp. Ik hebt maandag 6 maart een kijkoperatie. O ja, ik heb al twee keer een alvleesklierontsteking gehad en dat was 10 jaren geleden.

  • miriam

    4 februari 2016

    Vraagje: mijn neefje is meer dan zes weken geleden geopereerd aan zijn pancreas, toen hebben ze stenen verwijderd uit zijn alvleesklier (hij zegt niet eens allemaal). Nu is het zo dat hij dus al vanaf zijn operatie tot nu aan toe volcontinu last heeft van ondraaglijke pijn. Geen pijnstillers die helpen tegen zijn pijn zegt hij, zelfs door morfine komt de pijn heen. Nu ben ik geen dokter, maar uit wat ik op sites heb gelezen hierover had de pijn toch minder moeten worden in de tussentijd i.p.v. erger? Zowel zijn huisarts als de arts in het ziekenhuis nemen hem niet zo serieus volgens mij, maar volgens mij gaat er toch iets niet helemaal goed met de alvleesklier, heeft u voor mij misschien een advies wat te doen? M.v.g. Miriam

    • Paul

      4 februari 2016

      Misschien dat er toch een (gal)steen op een benarde plek is achtergebleven en vast komen te zitten, waardoor er nog altijd sprake is van een obstructie of ontsteking van de pancreas, galblaas of galwegen. Het enige wat je volgens mij kun doen is aandringen bij het ziekenhuis en duidelijk laten merken dat de situatie ondraaglijk, onhoudbaar en onaanvaardbaar is… Of anders een second opinion aanvragen bij een ander ziekenhuis, al dan niet via je huisarts. Als je neefje niet serieus wordt genomen, zou ik de situatie net zolang blijven ophelderen totdat de ernst ervan doordringt bij de betreffende arts. Als morfine de pijn nabij de alvleesklier niet eens onderdrukt, is er mijns inziens iets niet goed. Ik ben overigens GEEN arts, dus dit is mijn persoonlijke, ondeskundige opinie.

    • Gerrit

      13 juni 2016

      Hallo, heb nu 15 jaar chronische pancreatitis, kreeg ook eerst Oxycodon / Oramorph, dat hielp allemaal niet, na de zoveelste opname kwam er iemand van de pijnpoli aan mijn bed, zij schreef mij fentanylpleisters voor, is nu 3 jaar geleden dat ik pancreaspijn heb gehad, ik ben gelukkig, kan weer een beetje normaal leven…

  • Dana

    21 november 2015

    IK ben maandag 16 NOV 2015 geopereerd in het AMC aan een grote cyste van 1.5 kilo bij de alvleesklierstaart. Dit is d.m.v. een open buik operatie gedaan namelijk een horizontale snede van ongeveer 20 cm. Ik ben nu 6 dagen verder en heb niet veel te klagen. Ze hebben me alvleesklierstaart verwijderen en de milt gelukkig gespaard. Sinds vandaag ben ik gelukkig thuis en mag ik hier veder herstellen. Ik heb alleen nog een vraag. Heb soort van pijnlijke steek bij diep ademen in mijn buik (bovenbuik). En ook na het eten krijg ik de steek maar dan heftiger. Volgens de zaalarts is dit normaal. Maar vind het toch vreemd… Iemand ervaring mee? Het voelt als een zijsteek na het sporten maar dan in me bovenbuik. Snap dat het allemaal nog lang niet genezen is maar wil gewoon uitsluiten dat het niks anders is. Wie nog ervaring wil horen of vragen heeft mag ze ook aan mij stellen! Gr. Dana 26 jaar

    • Paul

      23 november 2015

      Beste Dana, Goed om te vernemen dat de alvleesklieroperatie geslaagd is en het herstel vooralsnog voorspoedig verloopt. De alvleesklier is samen met de lever, galblaas en maag betrokken bij de spijsvertering. Galsappen, maagsappen en alvleeskliersappen dragen namelijk bij aan de vertering van voedingsstoffen. Als je alvleesklier geopereerd is, kan het best zijn dat hierdoor (pijn)klachten optreden, vooral ook na en tijdens het eten, aangezien de productie van spijsverteringssappen dan op gang komt. Voor uitsluitsel kun je altijd even je huisarts raadplegen. Beterschap! En heel veel sterkte met het herstel! Groeten, Paul

    • Suzanne

      24 november 2015

      Beste lezers, Ik heb een vraag; ik ben nu 30 jaar en heb al jaren Pancreatitis door alcohol misbruik ontstaan, wie heeft dat ook door deze oorzaak en hoe gaat het met u?

    • Maaike

      21 maart 2016

      Hoi Dana, Ik moet overmorgen geopereerd worden bij mij gaan ze ook de alvleesklierstaart verwijderen en de milt helaas ook. Ik heb t zelfde als wat jij had een grote cyste in m’n pancreasstaart. Ik ben erg benieuwd hoelang de alvleesklieroperatie gaat duren en wat je wel en niet mag in de toekomst. Momenteel heb ik erg veel pijn nabij de alvleesklier, slapeloze nachten en eet bijna niks meer. Mijn pancreascyste is best groot nu momenteel 10 bij 9 cm. Vorige was 15 bij 14 cm. Ik kan verder ook niks vinden over die operatie van de alvleesklier, alleen maar kanker gerelateerde informatie. Vervelende is dat ze momenteel niet meer zeker weten of het goedaardig of kwaadaardig is wat mij alleen maar nerveuzer maakt. Ik hoop heel erg dat het snel donderdag de 24ste is dan kan ik weer terug gaan opbouwen naar een gezonde toekomst. Ik weet van mijn vorige 2 operaties dat die steken heel normaal zijn. En op den duur weer weggaan. Erg pijnlijk maar helaas een gewoonte bij dit soort verschijnselen. Groetjes, Maaike (hopelijk ben jij inmiddels weer de oude)

    • Clara

      16 juni 2016

      Hallo, Heb deze pancreasoperatie ook ondergaan. Inmiddels nog steeds veel last. Chemokuren gehad. En een vreselijk opgezette maag… Na 2 jaar nog steeds veel pijn. Maar goed, ik moet blij zijn dat de kanker tijdig is ontdekt… En verder??? Afwachten!!!

  • theo berndsen

    29 oktober 2015

    Ik moet binnenkort een alvleesklieroperatie ondergaan in Radboud UMC in Nijmegen, maar zie hier alleen negatieve berichten weet even niet of ik wel laat doen.

    • dina

      4 november 2015

      Ik onderga ook binnenkort een alvleesklier operatie in het AMC. Er word een grote cyste weggehaald bij de staart. Ik zie er ook ontzettend tegenop maar het moet wel. Waarvoor ga jij onder het mes?

    • Dana

      7 december 2015

      Hoi Theo. Ik heb zelf 3 weken geleden een alvleesklier operatie gehad. Ik had alleen maar horror verhalen gelezen vooraf waardoor ik heel angstig was. Achteraf viel het me wel mee. Ik kreeg een ruggenprik met morfine als pijnbestrijding na de operatie, hierdoor had ik nauwelijks pijn aan de wond! Mijn wond is 30 cm horizontaal, normaal is de wond 15 tot 20 cm, maar mijn pancreas cyste was enorm. Twee weken na de operatie slikte ik geen pijnmedicatie meer. En nu 3 weken later voel ik me goed, ik kan bijna alles weer en heb geen pijn meer. Ik krijg donderdag de uitslagen van de cyste. Ik weet heel goed hoe je je nu voelt Theo! Maar het komt goed, ga ervoor! Hoe eerder hoe beter en hoe sneller je ervan af bent! Mocht je nog vragen hebben stel je gerust! Ik beantwoord ze graag! Toi Toi Toi

    • Gul

      11 mei 2016

      Laat a.u.b. een CT-scan maken… Tegenwoordig nemen artsen je niet serieus meer en komen ze altijd te laat aan met al hun onderzoeken. Mijn moeder heeft altijd problemen gehad in haar maag en darm. Ze hebben altijd gezegd niks aan de hand is een bacterie totdat ze vorig jaar bij een orthopeed is geweest voor pijn in haar schouder. En ja hoor daar kregen we een onderzoek en ze kwamen er achter dat ze alvleesklierkanker had… Geeft jaren geen symptomen, pas als het uitzaait, maar dan ben je te laat… Dus a.u.b. neem het serieus… Mijn moeder is pas 50 en zij lijdt er nu aan en de alvleesklierkanker is in geen enkel geval te genezen…

  • dana

    29 september 2015

    Hoi, Bedankt voor jullie reacties! Ik ben niet goed ingelicht behalve over de milt, daar valt prima mee te leven. Over de alvleesklierstaart weet ik het niet. Ze weten niet waar de cyste (18 cm) vandaan komt en willen hem daarom ook niet leeg laten lopen in me buik/maag. De meest veilige manier volgens hun is een grote operatie. Ik baal hier erg van! Ik ben 25 jaar. Zijn we mensen die meer hierover weten?

    • Paul

      30 september 2015

      Beste Dana, De operatie die je beschrijft is volgens mij een ‘open pancreasstaartresectie’. Ik heb er totaal geen persoonlijke ervaring mee, maar ik weet dat men inderdaad vaak ook de milt verwijderd om zodoende eveneens de nabijgelegen lymfklieren en bloedvaten uit voorzorg weg te kunnen pakken. (bron + bron). Voor zover ik weet is het in geval van goedaardige pancreascyste vrij gebruikelijk om een minder ingrijpende laparoscopische (milt-sparende) pancreasstaartresectie uit te voeren (d.m.v. een laparoscopie c.q. kijkoperatie). Maar het is logischerwijs aan de chirurg om de voordelen en risico’s van iedere mogelijke operatiemethode in te calculeren. Mocht je sterk twijfelen aan de ingreep, dan kun je uit voorzorg natuurlijk altijd een second opinion aanvragen bij een andere arts/chirurg. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • dana

      13 oktober 2015

      Hoi Loes, toch “fijn” om te horen dat ik niet de enige ben. Ik zie er ook tegenop! Heb jij ook een cyste? En wat bedoel je met alles weghalen wat niet goed is? Is het kwaadaardig? Ik heb donderdag een afspraak met de chirurg en dan weet ik meer. Hoop wat terug te horen.

  • dana

    15 september 2015

    Ik heb een cyste van 18 cm achter mijn maag (bij de alvleesklier). Deze was 2 jaar geleden nog 10 cm. Nu lijk ik wel 5 maanden zwanger. Ben nu van Tergooi naar AMC gestuurd en die stellen voor om de cyste operatief te verwijderen. Vind ik in principe wel prima, alleen schrok ik ervan toen de arts zei dat ze de alvleesklierstaart + milt ook moeten verwijderen. Heeft iemand weleens een soortgelijke operatie meegemaakt? Heb wel al een galblaasoperatie gehad die tegenviel en heb nu een spastische darm aan overgehouden. Alvast bedankt! Dana

    • Hans

      21 september 2015

      Hallo Dana, Misschien zou je de alvleeskliervereniging een keer kunnen bellen. Alvleesklieroperaties zijn zwaar en hebben veel aandacht/aanpassingen nodig. Ik weet niet of je al volledig bent ingelicht wat de gevolgen van een operatie aan de alvleesklier kunnen zijn als men de staart van de alvleesklier wil verwijderen. Ik wens je ieder geval veel beterschap!

    • Anoniem P

      22 september 2015

      Hoi Diana, Ik had ’tzelfde en ben doorgestuurd naar ’t UMC in Utrecht. Daar hebben ze pigtails (soort stenst/katheters) in me maag en cyste geplaatst zodat de cyste leegloopt via de maag. Super oplossing!

    • loes

      7 oktober 2015

      Dana ik heb ongeveer hetzelfde, ze gaan ook de alvleesklierstaart verwijderen en alles wat niet goed is eruit halen. Zie er vreselijk tegenop!

    • Mariska

      22 oktober 2015

      Hallo Dana, Ik heb deze zeldzame operatie op jonge leeftijd ook ondergaan… Ik had ook een enorme cyste in de alvleesklierstaart. Artsen hadden 2 opties: drainage of verwijderen. Hij kon het toen niet inschatten wat het beste was dus wilde op de operatietafel bekijken wat hij ging doen. Ik moest ook rekening houden met het verwijderen van de milt. Uiteindelijk heeft de arts de staart verwijderd en de milt laten zitten (heb daar een injectie nog voor gehad?). Dit was 14 jaar gelden in het MCA. Ik was toen 22 jaar. Het was een hele zware ingreep dus als drainage kan zou ik dan zeker extra laten onderzoeken. Sterkte en succes!

  • Anja

    3 september 2015

    Hallo vandaag te horen gekregen dat ik een vervetting van de alvleesklier heb. Wie kan mij vertellen wat dit precies is want ik lees van alles over ontstekingen en kanker maar niet hierover.

    • Paul

      4 september 2015

      Vervetting is een verstoring van de vetstofwisseling, waarbij vettige infiltraten optreden in organen, weefsels of vloeistoffen. Zo onderscheidt men onder andere leververvetting, niervervetting, hartvervetting, spiervervetting, bloedvervetting en inderdaad ook alvleeskliervervetting oftewel pancreasvervetting. Er zijn diverse redenen waardoor een orgaan, weefsel of vloeistof vet opslaat in diens cellen, met vervetting tot gevolg. De belangrijkste oorzaken zijn voor zover ik weet overgewicht… overmatige consumptie van alcohol, suikers en/of transvetten… ouderdom… ontstekingen… eiwittekort door ondervoeding… medicijngebruik (corticosteroïden e.a.)… chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn… en vergiftiging. Het vervetten van organen wordt ook wel ‘Fatty Infiltration’ (FI) of ‘vet-infiltratie’ genoemd; in principe houdt dit in dat een orgaan in vetweefsel verandert, door vet omhuld wordt of erdoor geïnfiltreerd wordt. Een vette, vettige of vervette alvleesklier heeft minder capaciteit en kan zijn functie dan ook minder goed uitvoeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld diabetes/suikerziekte optreden. (bron + bron + bron) Over de exacte oorzaken en gevolgen van een vervette alvleesklier/pancreas is helaas niet zo heel erg veel bekend. Wat heeft je arts je precies aanbevolen/aangeraden?

  • Gerda

    9 juni 2015

    Hallo mensen. Wie heeft er ervaring met een steen middenin de alvleesklier. Ik ging van de Methotrexaat (MTX) ARTS te Haarlem. Naar een professor MDL ARTS in het VU te Amsterdam 20 scopie gehad via mijn keel. Scan en echo. Na onderzoek of het kanker was. Blijkt het een steen in de alvleesklier te zijn van ongeveer 0,8 ml te zijn. Dit wordt niet in het tv VU behandeld daar blijken ze geen geschikte apparatuur te hebben. Nu wordt ik doorverwezen naar het Erfstuk ziekenhuis in Rotterdam. Het laat zich allemaal in mijn ogen lang duren. Ik heb gigantische veel pijnen mijn bovenuit, kan haast niet meer eten, en mijn suiker gaat omhoog ben heel moe en heb rechts veel steken in mijn zij wat vaak met dunne ontlasting gepaard gaat. Wie heeft hier ervaring mee en wat is er bij jou gedaan? Groeten Gerda

    • N

      24 augustus 2015

      Ga naar de alvleeskliervereniging, daar kunnen ze goede adviezen geven.

    • Djafar

      1 februari 2017

      Hallo beste Gerda, ik hoop dat het goed met u gaat en dat steen verwijdert is. Na al jaren onderzoek in 4 verschillende ziekenhuizen, konden bij mij niks vinden. De ene arts zei dat ik prikkelbare darm heb, en de andere stuurde mij met stoelgangprobleem naar fysiotherapie!!! Ik heb me in buitenland laten onderzoeken aan mijn pancreas, daar hebben ze 2 stenen (van 5 en 6 mm) in mijn pancreas gevonden, 3 maanden terug ben ik met bewijs naar mijn huisarts geweest, toen geloofde hij mij dat ik al die jaren pijn heb. Maar ze wilden het zeker weten dat het klopt, hebben ze zelf MRI, CT-scan en endoscopie gedaan. Nu wordt gezocht naar specialist en methode hoe ze het aanpakken. Wil je mij met je ervaring helpen, a.u.b. alvast bedankt.

  • Ine

    4 juni 2015

    Hallo ik wil vragen als iemand naar mijn wil luisteren ik heb al een jaar las van boven buik ze hebben gezwe of een knobbel l gevonden en al ja wat het is weten ze ik heb nou overal pijn misselijke en al ia net of ik stik of ik geen lucht krijg ik krijg nou een echo om te kijken wat het is ? 12 krijg te horen als ik een vleesboom of kanker heb of gezwel heb ik wordt naar de ene kast naar de kast gestuurd hun weten geen raad ik durf nauwelijks te slapen als ik zit is net of ik stik of dat ik bal in de buik heb ik ben gewoon radeloos help me

    • dina

      6 juni 2015

      Hoi, Ik wilde even reageren. Ik snap je ongerustheid ik heb namelijk ook een groot gezwel gehad in mijn bovenbuik (links) en ook kreeg ik moeilijk adem en het voelde echt als een harde bal. Na een echo en CT-scan bleek het een cyste te zijn. Geheel onschuldig. Ik weet natuurlijk niet wat jij hebt maar het zou dus ook iets onschuldigs kunnen zijn. Maak je niet al te veel zorgen. En ik was ook erg getest en dacht alleen maar aan kanker. Groetjes, Dina

  • J.

    1 juni 2015

    Ik heb 3 jaar geleden een alvleesklierontsteking gehad, hiervoor ben ik een aantal keer in en uit het ziekenhuis geweest. In totaal heb ik 3 maanden in het ziekenhuis gelegen met alleen infuus en niets eten of drinken tot het weer langzaam opbouwen naar een normale maaltijd. Meestal ging het bij de vaste voeding dan meteen weer mis en was ik weer terug bij af. Uiteindelijk hebben ze geconcludeerd dat ik een chronische alvleesklierontsteking heb en die hebben ze behandeld met een hoge dosis prednison. Nu heb ik na 3 jaar weer een ‘vreemd’ gevoel op de plaats van de alvleesklier. Zijn er meer mensen die hier last van hebben? Mijn waardes zijn gecontroleerd en die waren goed. Het is niet de hevige pijn die ik had toen ik een pancreasontsteking had, maar het is wel een vervelend zeurderig gevoel.. En soms steken.

    • Paul

      3 juni 2015

      Misschien iets met je galblaas? Of galsteentjes in de achtergebleven gangen, buizen en wegen… Zijn er sinds de operatieve galblaasverwijdering ooit nog foto’s of scans van de pancreasregio gemaakt?

    • dina

      6 juni 2015

      Hoi, Ik wil hier even reageren op jou verhaal. Ook ik heb meerdere malen een alvleesklierontsteking gehad, 3x in 1 maand. Ook het ziekenhuis in en niks eten en te drinken. Na 5 dagen mocht ik weer naar huis en dan ging het weer mis (door een galsteentje). Na 3 maanden geopereerd en gelukkig geen pancreatitis meer gehad. Maar wat jij beschrijft over dat rare gevoel bij de alvleesklier… dat heb ik ook! En ben hier meerdere malen voor naar de huisarts en MDL-arts geweest, maar ze weten het niet. Het is een raar gevoel nabij de alvleesklier dat ik niet kan beschrijven. Alsof je een stomp krijgt in je bovenbuik. Verder is er niks met de alvleesklier en de waardes zijn prima. Het blijft een raadsel…

    • J.

      15 juni 2015

      Hallo, Bij mij is er inderdaad ook niets te ontdekken. Wel ‘fijn’ om te horen dat ik niet de enige ben die dat rare gevoel nabij de alvleesklier heeft… Ik heb geen galblaasverwijdering gehad… en er zijn ook nooit meer scans van mijn alvleesklier gemaakt…

    • glenn

      1 maart 2017

      Ja ik hebt het zelfde als u, ik hebt ook een acute alvleesklierontsteking gehad en ze hebben het ook behandeld net als bij jou, maar na een tijdje krijg ik veel last van heftige pijnen aan mijn linker onderbuik en ook misselijk en slijm overgeven en veel last van winderigheid en ook stopverfontlasting… En dat trekt dan weer langzaam weg. Ik word nu door de internist behandeld, ik ga nu een kijkoperatie ondergaan, ik hoop dat ze iets onschuldigs kunnen vinden.

  • kimberley pex

    12 mei 2015

    Ha die Paul. Tuurlijk, wat je zegt; Rennie niet te lang innemen! Twee a drie dagen met aangepaste voeding moet het grotendeels verholpen zijn. Ik weet dat de nieren onder Rennie lijden langdurig gebruik. ’t Is ook goed om veel water te drinken als je medicijnen gebruikt. Lever en nieren zijn in deze huidige pillentijd vaak zwaar overbelast. Gr. Kim

    • Paul

      13 mei 2015

      Klopt helemaal wat je zegt! Ik wilde enkel eventjes tot terughoudendheid manen… :)

  • Kimberley Pex

    11 mei 2015

    TIP: Alvleesklierontsteking is ook vaak ‘t gevolg van chronische gastritis/maagontsteking. Die kan ontstaan door een overschot aan maagzuur of door stress. Stress ligt altijd op de loer. Hoeveel mensen in Nederland slikken jarenlang Omeprazol of andere troep die de maagzuurpompjes blokkeren. Neem dan liever ‘n paar Rennies, die binden alleen ‘t maagzuur. ‘n Paar Rennies bij opkomende maagpijn kan je behoeden voor ‘n daaropvolgende alvleesklierontsteking. Overmatig maagzuur kan in de alvleesklier komen, bij de twaalfvingerige darm, daar komt ook de galbuis op uit. Al die verterende sappen en zuren zijn niet altijd in balans. Die balans krijg je alleen door goede voeding (ja, zo cliché, maar ‘t is wel waar) en ‘n stressvrij leven (wie heeft dat nou nog?)… Zorg dus zelf dat al die spijsverteringssappen in balans blijven. Dan worden ook geen organen aangetast, met de daaropvolgende vervetting. En als dat al zo is –zoals bij mij– zoek dan zoveel mogelijk uit. Gebruik o.a. gember bij ‘t eten, dan help je de alvleesklier en de maag een handje mee. Eet nooit ‘s avonds laat (zo moeilijk, maar wel belangrijk). Neem -als je dat toch doet- een paar Rennies of wat zuiveringszout voor de nacht. Of een paar magnesiumoxide-tabletten. ‘t Begrip Maag-Darm-Lever moet eigenlijk aangevuld worden met Alvleesklier/Pancreas, ze werken allemaal samen, liggen ook allemaal bij elkaar en dragen allemaal bij tot ‘n goede spijsvertering. Sterkte allemaal, want pancreaspijn is helse pijn!

    • Paul

      11 mei 2015

      Hoi Kim, Leuk om weer eens een berichtje van je voorbij te zien komen; bedankt voor de tip ook! Rennie kan inderdaad fantastisch werken in geval van een verhoogde maagzuurproductie, zuurbranden en aanverwante refluxklachten. Houd er echter wel rekening mee dat Rennie behoorlijk belastend is voor de nieren. De werkzame stoffen in Rennie zijn immers magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat, een tweetal stoffen dat bij veelvuldige inname tot de vorming van flinke nierstenen kan leiden. Ik ben er om die reden uiterst spaarzaam mee. Nogmaals dank! Groeten, Paul

  • Moussa

    27 april 2015

    Heb geen milt en staart van alvleesklier verwijderd. Ik heb geen nazorg en ben ten einde raad. Denk vaak aan overlijden, psychologisch heb ik het zwaar.

    • C. Oostdam

      3 mei 2015

      Hoi Moussa, Heb je al eens gedacht aan voetreflextherapie? Een goede voetreflextherapeut kan je klachten bekijken vanuit de TCM en gericht behandelen d.m.v. voetreflexmassage en advies over voeding.

  • Moussa

    27 april 2015

    Heb geen milt meer. Ook de staart van m’n alvleesklier is verwijderd. Krijg echter totaal geen nazorg…

  • almir

    4 april 2015

    Mijn vrouw heeft een pancreasontsteking. De specialist voor dit probleem noemde het idiopathische pancreas. Zij heeft voor 8 weken Medrol (cortisone-medicijn) voorgeschreven. Dit heeft mijn vrouw ook ingenomen en daarna voelde ze zich veel beter. We waren terug op controle en de pancreatitis bleek volledig te zijn genezen. Maar nu is de ontsteking van de alvleesklier weer terug. Een andere ontsteking, op de pancreas zelf. Ze is zichzelf nu net weer een beetje beter aan het voelen en ze gebruikt nu ook andere pillen (Imuran). Ik hoop dat het eventjes kan duren voordat het effectief gaat zijn. Ik wil vragen wat voor dieet nodig is? En of ze veel moet eten? Ik ben zelf bang omdat door de pillen haar immuniteit gaat zakken.

    • Paul

      6 april 2015

      Een idiopathische pancreas is een alvleesklier die om onduidelijke reden ziek is. De werkzame stof in Imuran is azathioprine, inderdaad een Immunosuppressivum wat het immuunsysteem onderdrukt. Immunosuppressiva onderdrukken de immunologische afweerreactie van je lijf en remmen zodoende ontstekingen en onderdrukken ontstekingsverschijnselen. Doorgaans duurt het inderdaad enige tijd voordat het effect van immunosuppressiva merkbaar wordt. Of er een bepaald dieet ‘nodig’ is, betwijfel ik. Immunosuppressiva zijn juist bedoeld om het immuunsysteem te onderdrukken, dus gezonde voeding beschiet er in zo’n geval niet aan. Sterker nog: zou dat wel het geval zijn, dan ga je als het ware de werking van de medicatie tegen. Overigens is gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en overwegend natuurlijk eten in iedere situatie raadzaam. Heel veel sterkte met je vrouw!

  • Kees

    18 februari 2015

    Bij mij is een ontsteking van de alvleesklier geconstateerd en ik ben 4 dagen opgenomen geweest. Veel infuuszakken gehad met kaliumchloride en zout. Ging na een paar dagen goed en ben naar huis gestuurd maar nu ben ik weer misselijk. Oorzaak onbekend. Wat voor voeding kan ik nu nemen?

    • Paul

      19 februari 2015

      Beste Kees, Aangezien de oorzaak van je misselijkheid onbekend is, durf ik niet te zeggen wat je wel en niet kunt eten. Sowieso kan en mag ik geen persoonlijk medisch advies geven, hiervoor zul je echt terug moeten gaan naar je huisarts. Heel veel sterkte in ieder geval met het herstel van je alvleesklierklachten! Groeten, Paul

  • dana

    12 februari 2015

    Ja, ik ga zeker vragen om een doorverwijzing! Op het moment dat de cyste is ontdekt vroeg ik aan de MDL-arts wat ermee moest gebeuren. Hij antwoordde dat hij zich daar totaal geen zorgen om maakte. Ik heb toen een MRI-scan, CT-scan, ERCP en echo gehad. Kunnen ze met die onderzoeken zien of een cyste kwaadaardig is? Want een punctie heb ik niet gehad. Ik heb trouwens vandaag de echo gehad en de arts zei dat de cyste nu 15 centimeter is (in september 2013 was hij 10 cm). Over 2 dagen kan ik de huisarts bellen en ik ga er zeker achteraan. Maar ik ben wel nerveus. Stel de cyste is kwaadaardig geworden, zou de radioloog dat kunnen zien op de echo?

    • Paul

      12 februari 2015

      Nogmaals, ik ben GEEN arts of expert en kan enkel spreken uit persoonlijke ervaring. Mijn moeder is enkele jaren geleden overleden aan kanker… Zij heeft scans en foto’s ondergaan, maar daarmee kon men volgens mij enkel het vermoeden van kwaadaardigheid vergroten of verkleinen. Voor uitsluitsel dient er naar mijn weten altijd weefsel of vocht op kweek te worden gezet om de aanwas van kwaadaardige cellen aan te tonen dan wel uit te sluiten. MDL-artsen hebben overigens heel veel ervaring met allerhande goedaardige en kwaadaardige gezwellen, dus als men er destijds laconiek op reageerde en vandaag wederom, hoef je je denk ik totaal geen zorgen te maken. Er zijn namelijk veel typen cysten die per definitie goedaardig zijn. Mocht je je zorgen maken, dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met het ziekenhuis, je zorgen uitspreken en vragen of er überhaupt sprake zou kunnen zijn van potentiële maligniteit. Sterkte ermee!

  • dana

    11 februari 2015

    Hoi Paul, Of de cyste BIJ of IN de alvleesklier zit weet ik niet. In ieder geval ergens bij de pancreas. Ik vind het ook heel raar dat mijn dokter het niet wist. Het ergste was dat ik vorige week naar een vervangend arts ging en hij voelde niet eens de zwelling! En stuurde me naar huis… Ik vraag me af of de cyste niet in de gaten moest worden gehouden? Het is nu bijna 1,5 jaar geleden dat de cyste is ontdekt. Op Internet lees ik dat je elk half jaar een echo moet doen. Maar dit is mij nooit verteld… Met vriendelijke groet, Dana

    • Paul

      11 februari 2015

      Daarom vroeg ik ook waar de (pancreas)cyste zich precies bevindt. Afhankelijk van de aard, locatie, grootte en ontwikkeling van een (alvleesklier)cyste kan het namelijk raadzaam of zelfs nodig zijn om deze operatief te laten verwijderen… Daaraan voorafgaand wordt veelal onderzoek gedaan naar potentiële kwaadaardigheid van een cyste middels echografie, punctie of biopsie, althans, als men dat nodig acht. Daarnaast kan men ervoor kiezen om de ontwikkeling van een pancreascyste/alvleeskliercyste periodiek te toetsen, dus om te kijken of er sprake is van een ontwikkelingscyste (die verandert qua aard, omvang, samenstelling etc.). Ik beweer GEENSZINS dat er in jouw geval sprake is van nalatigheid of wat dan ook, ik ben immers geen arts en totaal niet bekend met je situatie of de exacte hoedanigheid van je cyste… Maar ik vind het wel frappant dat je zo slecht geïnformeerd wordt over je alvleesklierstatus en de aard van je cyste. Misschien een idee om een second opinion aan te vragen? Of desnoods aan te dringen op doorverwijzing naar een specialist (algemeen internist of MDL-arts c.q. maag-, darm- en leverarts c.q. gastro-enteroloog).

    • Monique

      27 maart 2023

      Dit is idd erg jammer. Mijn man heeft ook een cyste (pseudo) en deze wordt iedere 4/5 maanden nagekeken met echo of mri

  • dana

    9 februari 2015

    Beste Paul. Ik ben vanochtend bij de huisarts geweest. Hij heeft geluisterd naar mijn darmen en hij voelde ook de harde plek linksboven in mijn buik. Hij zei waarschijnlijk iets met je milt. Totdat ik vertelde dat ik een cyste heb (hij wist dit nog niet, want dit is door de MDL-arts gezien). Na 10 minuten in zijn computer te zijn gedoken vond hij inderdaad een aantekening van de MDL-arts waarin stond dat ik een cyste heb van 10 bij 8 bij de pancreas. Hij vermoedt dat de cyste is gegroeid, vandaar dus de druk links in mijn buik. Ik heb donderdag een afspraak voor de echo. Hartelijk dank voor uw snelle reactie!

    • Paul

      9 februari 2015

      Begrijp ik goed dat het daadwerkelijk om een alvleeskliercyste oftewel pancreascyste gaat? En dat de cyste zich dus niet elders in je buik bevindt… Vreemd dat je huisarts niet van zoiets belangrijkst op de hoogte was… Voor zover ik weet worden medische gegevens in de computer van je huisartsenpraktijk verzameld en blijkbaar kon je huisarts ’t uiteindelijk wel vinden, dus je MDL-arts heeft de boel wel netjes doorgestuurd en centraal geüpdatet. Sowieso vraag ik me soms af hoe goed huisartsen op de hoogte zijn van het medisch dossier/elektronisch patiëntendossier van hun patiënten. Heel veel sterkte in ieder geval met de echo van je alvleesklier; hopelijk ben je snel van je (pancreas)klachten verlost!

    • kimberley pex

      18 juni 2015

      Dana, Ik lees dit en ga weer helemaal over m’n nek. Huisartsen lezen géén verslagen van specialisten! Ik heb nu zelf ook wéér ervaren dat de huisarts niks wist, daarom had ik 2 weken geleden ’n medicijnvergiftiging, nog steeds gammel nu. De MDL-arts had ontdekt dat ’t cytochroom P450 cyp2d6 niet door m’n lever wordt aangemaakt. Oppassen met medicijnen dus. $H#T wat ’n miscommunicatie. Je moet naast je ziekte ook nog alles zelf in de gaten houden. Dana, sterkte ermee! Beterschap.

  • Jacky

    8 februari 2015

    Ik lees dat er heel veel mensen last hebben van een alvleesklierontsteking. Mijn moeder heeft dat ook gehad en de artsen wisten niet waar de oorzaak vandaan kwam. Na 8 weken ziekenhuis en ten einde raad hebben wij een homeopaat bezocht en die kwam erachter dat mijn moeder overgevoelig was voor tarwe. Na behandeling en een dieet heeft mijn moeder geen koliekaanvallen meer gehad. De arts in het ziekenhuis wist niet wast hij zag toen mijn moeder op controle kwam en was blij dat de homeopaat een oorzaak had gevonden. Hij had nog een patiënt meer die hij niet verder kon helpen, maar die ging hij nu verwijzen voor een allergie-onderzoek. Dit is misschien een tip voor mensen die ook pijnaanvallen hebben gerelateerd aan een ontstoken alvleesklier. Succes garandeer ik niet, maar misschien wel minder pijn.

  • dana

    7 februari 2015

    Hallo, Ik ben een 25-jarige vrouw en ik heb een 3 keer een alvleesklierontsteking gehad door galstenen. Het begon allemaal tijdens de zwangerschap van mijn 1ste kindje. Toen ik 6 maanden zwanger was kreeg ik een aantal keer verschrikkelijke pijnaanvallen. Ik gaf de baby de schuld omdat ik dacht dat hij alle organen opzij schoof. Drie weken na de geboorte van mijn zoon kreeg ik echter weer een ondraaglijke pijnaanval. Ik ben naar de dokter geweest en hij vermoedde al dat ik galstenen had en een alvleesklierontsteking. Na bloed te hebben geprikt werd ik door het ziekenhuis gebeld dat ik meteen moest komen. Om een lang verhaal kort te maken: Ik kreeg in 1 maand tijd 3 keer een alvleesklierontsteking waarvoor ik in het ziekenhuis werd opgenomen. Na een CT- en MRI-scan bleek dat ik ook nog een grote cyste in mijn buik heb. De dokter zegt dat de cyste al een tijdje in m’n buik zit. In januari ben ik uiteindelijk geopereerd en is mijn galblaas verwijderd. Het gaat nu gelukkig beter, maar helaas heb ik nog steeds klachten zoals buikpijn en diarree na het eten. Ook voel ik dat mijn linker bovenbuik (net onder de rib) aanzienlijk harder is dan de rechterkant (alsof je je buikspieren aanspant). Is dit normaal? Of komt dit Door de cyste in m’n buik? Ik maak me zorgen! Gr. Dana

    • Paul

      8 februari 2015

      Beste Dana, Ik durf echt niet te zeggen of je klachten ‘normaal’ zijn. Ze kunnen te maken hebben met de genezing/littekenweefsel van je verwijderde galblaas, met de afwijkende spijsvertering en/of darmperistaltiek (door het ontbreken van je galblaas), met je cyste, met je alvleesklier of met een totaal ander probleem… Alleen een arts kan hier onderzoek naar en uitspraken over doen. Heel veel sterkte in ieder geval!

    • André

      7 maart 2015

      Ik kwam hier toevallig even voorbij waaien en wilde even op het verhaal van Dana reageren. Ik heb jarenlang met dit probleem gelopen en na heel wat artsen, ziekenhuizen en onderzoeken die verder die niks opleverden, ben ik er zelf achter gekomen dat ik niet tegen lactose (melkeiwit) kan. Verging jarenlang iedere dag van de pijn en inderdaad alsof er een rotsblok links in je buik zit. Klinkt een beetje als hetzelfde probleem en ik kreeg ook klachten, zoals holle rug, waardoor rugklachten, zware migraine-aanvallen, vermoeidheid, trillerig , vermagerd gezicht, grieperig en zelfs straatvrees enz. Elke dag stond ik op of er letterlijk een mes links in mijn buik stak. Bij mij is toen ook een cyste van 2,5 cm gevonden die gelukkig niet in maar tegen mijn alvleesklier zat. Sinds ik lactosevrij eet kan ik gelukkig weer normaal leven en heb ik die pijn niet meer, mijn rug is weer kaarsrecht en dus geen rugklachten meer en geen straatvrees meer gehad en dat was echt een nachtmerrie. Als ik niet achter mijn probleem was gekomen, was ik nu gegarandeerd arbeidsongeschikt geweest. Lactose zit zo ongeveer in alle verpakte voedsel, in chips, in snoep, in vruchtensap en laatst zelfs doodziek van een bakkie oploskoffie. Ik ben nu al zo’n twee jaar bezig mijn dieet aan te passen en dat gaat gelukkig erg goed en is lastig maar ik eet nog steeds heel erg lekker zonder lactose. Soms eet ik nog per ongeluk iets verkeerds en met het kleinste beetje lactose gaat het meteen weer mis. Bij het lezen van jouw klacht dacht ik meteen dat dit ook jouw probleem zou zijn en hoop dat dit ook voor jou de oplossing is. Ik doe mijn boodschappen altijd bij de AH omdat die heel veel producten hebben die lactosevrij zijn en zetten dat er ook duidelijk op. Ze hebben ook ergens een lijst met deze producten op internet en dat is erg handig. Onderschat lactose-intolerantie niet, want die troep zit echt overal in. Moedermelk is gezond voor een baby, maar verder is melk voor een mens puur vergif. Melk, vergif voor elk! Het wordt vanwege de hele industrie gewoon iedereen wijsgemaakt dat het gezond is en dat je de calcium uit melk zo hard nodig zou hebben. Ik ga maandag ook een echo laten maken omdat ik het vermoeden heb dat galstenen de oorzaak zijn van deze problemen en ben benieuwd. Maak je niet teveel zorgen Dana. Ik had ook nooit meer verwacht er bovenop te komen. Een hele uitleg maar kan hier nog wel een heel boek over schrijven en denk dat veel mensen hier iets mee kunnen. Hoop dat je er wat aan hebt en wens je het beste!

    • Paul

      8 maart 2015

      Beste André, Lactose-intolerantie (maar ook andere voedselallergieën, voedingsintoleranties en opnamestoornissen) is inderdaad een belangrijke potentiële oorzaak van maagklachten, darmklachten, alvleesklierklachten en aanverwante spijsverteringsproblemen. Voor eventuele geïnteresseerden hierbij een artikel over koemelkallergie, meer informatie over het koemelkvrij dieet, de nadelen van melk en de haken en ogen van calcium. Wellicht dat mensen er wat aan hebben… Heel veel sterkte in ieder geval met de lcatose-intolerantie! Groeten, Paul

    • Natasja

      17 april 2015

      Hey Dana! Hoe is het verlopen? Ik heb namelijk nu precies hetzelfde probleem… Bij mij hebben ze “iets” op de echo tussen m’n maag en alvleesklier gevonden… Vorig jaar CT gehad en echo konden ze niets op zien… Nu wel op de echo… Alleen onduidelijk… Bij mij na de zwangerschap van m’n tweeling 3 weken later galblaas eruit met 2 mega-grote galstenen…

    • dana

      1 oktober 2015

      Hoi André, Dankjewel voor je reactie. Ik lees het helaas nu pas omdat ik geen melding krijg. Maar ik ga dat zeker uitproberen! Wil graag van mijn klachten af. Dankjewel. NATASJA: Het lijkt net mijn verhaal wat je typt. Heel herkenbaar. Mocht je meer info willen of vragen stel ze. Ik ben helaas nog niet geholpen. De geheel onschuldige cyste moet er nu ineens snel uit d.m.v. een open buik operatie. Ik ben hier heel angstig over. Mijn cyste is net zo groot als een 5 maanden baby in de buik. Weet jij al wat ze hebben gevonden bij jou?

  • Marianne Hoegaerts

    29 januari 2015

    Beste, Sinds begin januari heb ik buikpijn, stekende pijn in mijn linker en rechter bovenbuik en rond mijn navel. Als er druk wordt uitgeoefend is er een verschil tussen de pijn links en rechts en de pijn in het midden. Druk onder de navel geeft pijnlijke steken, druk boven de navel geeft een pijn die moeilijk te beschrijven is, behalve dan dat ze misselijkmakend is. Ik heb bijkomend last van misselijkheid, pijn in de onderrug en rechter zij. De pijn kan van het ene op het andere moment verdwijnen, ook kan ik me van het ene op het andere moment leeg (energieloos) voelen. Mijn zus zegt dat ik op zo’n momenten erg bleek wordt, het kan dan even later even snel terug verdwijnen. Ik voel me dan veel helderder en de kleur in mijn gezicht komt terug. Ik heb een wisselende stoelgang van diarree tot een brei. Ik moet niet overgeven en heb geen koorts. Heb ondertussen een aantal onderzoeken gehad, maar de focus ligt vooral op mijn dikke darm, daar is links immers een (lichte) ontsteking gevonden. Over mijn pancreas wordt niet gesproken. Past mijn ziektebeeld binnen dat van het ziektebeeld van de (“ongezonde”) pancreas?

    • Paul

      29 januari 2015

      Beste Marianne, Ik ben GEEN arts, dus medische adviezen kan en mag ik niet geven. Desalniettemin is mijn persoonlijke indruk dat je klachten absoluut gerelateerd zouden KUNNEN zijn aan je alvleesklier (of zelfs aan je galblaas). In principe hoeft een alvleesklierontsteking, galblaasontsteking of vastzittende galsteen (tussen galblaas, alvleesklier en/of twaalfvingerige darm) niet per se pijn rondom de navel te veroorzaken, maar dat kan wel, vooral naarmate een dergelijke ontsteking of infectie zich verder ontwikkelt en verspreidt. Dat neemt overigens niet weg dat je artsen helemaal gelijk kunnen hebben en dat er inderdaad sprake is van een darmprobleem. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Marloes

      2 maart 2015

      Ik zou graag even op Marianne willen reageren. Zelf heb ik afgelopen 28januari 4 dagen in het ziekenhuis gelegen met een alvleesklierontsteking. Maanden daarvoor had ik ook al veel verschillende pijnen in mijn buik en dacht de huisarts eerst aan een overactieve milt door de nasleep van pfeiffer die ik doormaak. Ik ben al meer dan een jaar extreem moe en vaak duizelig/grieperig. En ben 25 jaar. Maar de dag van de alvleesklierontsteking heeft de huisarts ook op allerlei plekken op mijn buik gedrukt en deed het eigenlijk overal wel pijn. Toen dacht ze ook aan een dikkedarmontsteking. Maar wat ik wil zeggen is dat met voelen alleen, er niet achtergelaten kan worden welk orgaan misschien ontstoken is. Vaak heb je namelijk uitstralingspijn. Door middel van bloedprikken kan het meteen duidelijk worden. Ik zou op het moment dat je zo een extreme pijn hebt direct naar de dokter gaan zodat ze op dat moment je bloed kunnen prikken. Want het kan ook zo zijn dat je een sluimerende ontsteking hebt die steeds weer weggaat waardoor je het in het bloed niet duidelijk kunt zien. Ik heb nog 1 vraag voor andere mensen hier. Hebben jullie na je alvleesklierontsteking ook nog wel pijn klachten gehad of last van dunne ontlasting? Ik moet 13 maart terug voor controle bij mijn MDL-arts maar ben er niet gerust op dat mijn alvleesklier optimaal werkt. De ontsteking is gelukkig wel weg.

  • Marjan

    3 januari 2015

    Hallo, Ik ken iemand die een ongeluk heeft gehad tijdens het voetballen en daarbij is de alvleesklier doormidden gescheurd. Hij moet thuis rusten en kan ook niet naar school. Hij is erg snel moe, maar mag al wel weer eten. Hoe zijn hierbij de vooruitzichten? Met vriendelijke groet, Marjan

  • Gert

    17 december 2014

    Dank je wel voor dit interessante artikel. Ik ben gediagnosticeerd met een onregelmatige werking van mijn pancreas. Deze geeft in zo’n 30 tot 40% van alle metingen te weinig Pancreatine af. Vandaag kreeg ik – na een CT scan – te horen dat er zich veel vetafzetting op mijn pancreas zitten. Ik slik inmiddels medicinale Pancreatine. Maar ik houd – hoewel door het medicament in mindere mate – last van buikpijn na de hoofdmaaltijd en regelmatig optredende diarree. Is er iets bekend over de mogelijke oorzaak van deze vetafzetting?

  • Priscilla

    8 december 2014

    Beste, Vijf maanden geleden heb ik alvleesklierontsteking gehad door galstenen. Maar mijn tante heeft chronische alvleesklierontsteking, dus wellicht is het bij mij dan toch aangeboren. Ik blijf namelijk pijn bij borstbeen houden die uitstraalt naar de rug. Dit krijg ik meestal een tijdje na het eten, bij geringe inspanning of bijvoorbeeld als ik 2 glazen water achter elkaar heb gedronken. Het is net alsof er dan ergens spanning op komt te staan. Ook word ik dan van de een op andere minuut erg moe, alsof alle energie zo uit me stroomt. Mijn bloed is weer goed, lipase 26. Kan het toch chronische alvleesklierontsteking zijn? Als ik mij niet vergis, was het bloed van mijn tante ook niet altijd afwijkend. Ik hoor heel graag van jullie.

    • dana

      7 februari 2015

      Hoi hoi, Ik wilde even reageren. Ook ik heb helaas ervaring met galstenen en alvleesklierontsteking. Ik heb in totaal 3 keer een alvleesklierontsteking gehad. Na 3 maanden is mijn galblaas verwijderd. Maar helaas nog steeds klachten als pijn in bovenbuik. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest vorige week. Hij denkt aan een bacterie of parasiet. Ik moet nu mijn ontlasting inleveren. En een maagonderzoek doen. De uitslag heb ik nog niet. Ik adviseer je om met je klachten naar de huisarts te gaan. Want een alvleesklierontsteking is een ernstige ziekte. Veel sterkte! Gr. Dana

  • suze

    14 november 2014

    Ik wil graag weten of her kwaad kan als je elke dag 1 groot glas alcohol neemt mix dan vanwege mijn mild verwijdering? Ik heb sinds gisteren last van mijn buik helemaal als ik diep ademhaal lijkt wel op soort spierpijn of menstruatiepijn maar ben al 5 jaar niet meer aan her menstrueren, ook beetje zeurderig in mijn onderrug ik ben 53 en in de overgang misschien is deze vraag overbodig maar toch alvast bedankt. Suze

  • Priscilla

    25 september 2014

    Beste meneer/mevrouw, Vier maanden geleden ben ik bevallen van een gezond zoontje. Ik ben die 9 maanden lang erg ziek geweest. Vooral op het eind. Erge pijn in mijn buik en veel braken. Ze zeiden dat het lag aan een grote baby. Nu bleek ik later acute alvleesklierontsteking te hebben. Mijn galblaas is verwijderd. De galkolieken zijn nu dus verleden tijd. Maar ik blijf misselijk, afvallen en ook spuug ik nog regelmatig. Daarnaast blijft het zeurende gevoel in mijn buik en de pijn op de rug, soms steken in mijn buik en bij borstbeen voornamelijk na een maaltijd. Mijn bloedwaardes waren nu goed, alleen lipase verlaagd. Nu ben ik alleen bang dat het misschien chronische alvleesklier ontsteking is. In mijn ontlasting zit veel onverteerbaar voedsel, ook heb ik veel last van opvoeren. Zou het gezien mijn klachten aan de alvleesklier kunnen liggen?

    • Priscilla

      25 september 2014

      Ik ben trouwens 17 kg lichter als voor mijn zwangerschap.

  • kimberley pex

    20 september 2014

    Totáál geen een gram vet meer. Groentesoep, speltbrood, speltcrackers, magere kwark en tijmthee. Ik heb vannacht kunnen slapen! 5 weken alvleesklierontsteking, en hier ben ik nu zelf achtergekomen. Alvleesklierontsteking is een van de meest pijnlijke aandoeningen. Niet normaal! Bij mij was hij veroorzaakt door ’n maagontsteking.

  • monique

    28 augustus 2014

    Mijn vrouw heeft een chronische alvleesklierontsteking en ligt alweer in het ziekenhuis, nu houdt ze geen eiwitten meer vast. Wie heeft er ooit met dit probleem te maken gehad? Laat het me a.u.b. weten. In het ziekenhuis weten ze het namelijk ook niet…

  • lindsay

    15 augustus 2014

    Ik zit nu in een dilemma waarin ik heel graag iemands advies zou horen… Korte toelichting: Toen ik 20 jaar oud was zijn er allerlei tests en onderzoeken gedaan om de oorzaak te achterhalen van mijn alvleesklierontsteking. Een professor kwam toen met de vraag of ik een ongeluk had gehad, waarvan die toen de relatie met de ontsteking legde. Doordat ik 3 maanden daarvoor een frontale botsing heb gehad waarbij de auto total loss was. Inmiddels een aantal jaren verder en in totaal 6 alvleesklierontstekingen gehad. Al met al een zware impact op alles en toen de rechtsbijstand ingeschakeld om dit aan te kaarten bij de tegenpartij. Om een lang verhaal kort te maken willen ze geen aansprakelijkheid erkennen van de alvleesklierontsteking omdat hiervoor te weinig bekend is zoals de tegenpartij aangeeft. Wel hebben ze een redelijk bod gedaan wat ik voor 1 september moet accepteren. Het weegt niet op tegen alle kosten en ongemakken. En de manier waarop is bovendien niet erg prettig. Ik heb al veel advies ingewonnen, maar omdat er erg weinig bekend is dacht ik aan u en wilde ik u vragen om uw advies en gedachtegang hierin. Of eventuele literatuur of bronnen waarin het misschien ook duidelijker is voor de tegenpartij of dat u juist zegt er is hier te weinig over bekend. Alvast heel erg bedankt voor uw tijd en hopelijk uw medewerking. Ik zou er echt heel erg blij mee zijn… Dit was een e-mail aan mijn toenmalige professor, helaas nog geen reactie… Maar mijn vraag is of er mmeerdere mensen last hebben van alvleesklierontstekingen na een auto-ongeluk… M.v.g. Lindsay

    • Paul

      16 augustus 2014

      Beste Lindsay, In de medische literatuur zijn talloze gevallen bekend waarbij een auto-ongeval tot verregaande pancreasklachten heeft geleid, waaronder een alvleesklierbreuk (fractuur, ruptuur, barst, scheuring) en/of pancreatitis (acute dan wel chronische alvleesklierontsteking). De alvleesklier wordt goed beschermd door benige structuren en retroperitoneum, dus het gaat doorgaans om een harde klap, dus om specifiek bot, stom, bars en bruusk trauma/letsel, bijvoorbeeld wanneer het autostuur vol in de borst/bovenbuik stoot. Google bijvoorbeeld eens op ‘pancreatitis after car accident’. Zulk soort alvleesklierletsel kan overigens ook worden veroorzaakt door complicaties door toedoen van o.a. galstenen of alcoholmisbruik en heel soms door medicatie, operatie, chemicaliën of erfelijke (auto-immuun)aandoening, dus het is afhankelijk van de individuele situatie hoe makkelijk/moeilijk een vaststaand verband kan worden aangetoond tussen auto-ongeluk enerzijds en alvleesklierletsel anderzijds. Ik ben overigens GEEN arts, dit is enkel wat ik zo 1-2-3 kon vinden over alvleesklierproblemen door verkeersongevallen. Ik denk dat het raadzaam zou zijn om niet alleen medische hulp in te schakelen, maar (vooral) ook juridische hulp van iemand die gespecialiseerd is in medisch recht, medische letselschade en schadeclaims. Ik weet dat er forums zijn waarop ervaringsdeskundigen alsmede professionals actief zijn. Al met al denk ik dat het lastig zal zijn om een causaal (oorzaak-gevolg) verband aan te tonen tussen het auto-ongeluk enerzijds en de alvleesklierschade anderzijds, maar wellicht dat er bepaalde omstandigheden zijn die beoordeeld kunnen worden aan de hand van waarschijnlijkheid, redelijkheid en billijkheid. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • greet

    21 juli 2014

    Ik zou graag wat ervaringen willen delen met andere mensen die een goedaardige cyste in de staart van de pancreas hebben gehad. De staart is nu 5 weken geleden inclusief de milt verwijderd en ben ik thuis… maar ik heb ontzettend veel pijn gehad en erg misselijk geweest. Momenteel kan ik niet veel eten en ik heb een groot obstipatie-probleem… heb nog steeds een ontsteking, want er komt troep uit de insteekopening van de drains die er zaten… Heb vandaag weer laten bloedprikken en vraag me af waar dit naartoe moet… ben extreem moe en slap…

    • T

      20 januari 2015

      Goedenavond, Heeft u voor de alvleesklieroperatie ook veel pijnaanvallen gehad?

    • Erik

      18 augustus 2015

      Hallo allemaal. Ik heb 3 jaar geleden uit het niets een alvleesklierontsteking gehad en heb bijna een maand in het ziekenhuis gelegen. Ik kan niet vertellen hoeveel pijn ik heb gehad en hoe slecht ik was. De doktoren zeiden dat als ik geen sportman was geweest dat ik er ook niet meer na had kunnen vertellen. Nu na 3 jaar ben ik nog steeds mega moe en ben na mijn werk echt op. Heb nog wel af en toe steken in mijn buik en rare ontlasting. Ben weer naar het ziekenhuis geweest en kunnen er niets aan doen helaas. Vrolijk word ik er niet van maar probeer vrolijk te blijven. Gr. Erik

    • D

      1 oktober 2015

      Hoi Greet, Hoe gaat het inmiddels? Ik moet binnenkort ook een operatie ondergaan waarbij de milt en alvleesklierstaart worden verwijderd (door een enorme cyste). Hopelijk hoor ik wat van je!

    • Greet

      18 maart 2016

      D, Het gaat redelijk met me, erg moe en ben diabeet… Daar kwam dus de ontsteking vandaan. Volgens de arts kwam dit bijna niet voor, diabeet na een pancreasstaartverwijdering… Vraag me wel soms af wat de levensverwachtingen zijn met een halve pancreas… :(

  • Elwira

    4 juli 2014

    Bedankt voor je snelle reactie Paul! Ik heb geen idee hoe de cyste is ontstaan; het zal best wel kunnen dat het door een ontsteking is ontstaan… De dokters zelf zeggen dat ik zo ook misschien aangeboren ben en dat het op latere leeftijd is gaan groeien of dat het erfelijk is of alcohol wat ik vrij weinig dronk. Dus eigenlijk weet ik zelf ook niet waar het allemaal mee begon. Tijdens het onderzoek van al die maanden lang vonden ze in me bloed vrij weinig… niet meer dan een lichte ontsteking elke keer. De ene keer was het weg en de andere keer was het weer een lichte ontsteking. Heel apart dus. Helaas weet ik niet of de cyste erin of erop zat maar, ik denk dat ie volgens mij erop zat. Tijdens al die maanden heb ik geen koorts gehad en nu nog steeds niet met me klachten. Me bloed hebben ze een tijd geleden gecontroleerd en als het goed is, was het allemaal prima. Ik snap niet waar al me klachten vandaan komen… Ik snap heus wel dat het niet zomaar een operatie is geweest en dat het tijd kost om te herstellen en die tijd neem ik zeker. Maar wat mijn lichaam aangeeft voelt niet goed en als ik dat aan de dokter uitleg, krijg ik altijd hetzelfde verhaal te horen: “Mevrouw, dit is niet zomaar een operatie geweest, klachten zijn normaal.” Ik moet achter m’n zorgverlening aanrennen, wat niet altijd gaat, want me lichaam is op. ’t Enigste wat ze doen is me allemaal medicatie geven en kijken hoe me lichaam erop reageert en dan een week of 2 wachten en dan weer wat anders… Ik voel me net een proefkonijn. Ik weet het zelf ook niet meer en heb het maar geaccepteerd… Het is zoals het is. Nu heb ik weer contact gehad met het ziekenhuis en word ik weer naar een maag-darm-leverspecialist doorverwezen om nog een keer goed te kijken. Dus even afwachten en hopen natuurlijk!

    • Paul

      4 juli 2014

      Dat je geen koorts hebt is volgens mij erg positief; een bloedvergiftiging gaat namelijk vaak (niet altijd…) gepaard met hoge koorts. Ook heel positief dat er vervolgonderzoek is ingepland bij de internist/MDL-arts. Hoe meer onderzoek, des te duidelijker het totaalplaatje en des te kleiner de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien v.w.b. de interne organen die ik eerder al noemde. Nogmaals heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Elwira

    3 juli 2014

    Hallo, Ik ben Elwira, ik ben 22 jaar oud. Graag wil ik mijn verhaal kwijt en misschien dat jullie mijn klachten herkennen… Begin januari 2013 stond ik op met vervelende rugpijn, die met de dagen alleen maar erger werd. Het werd zo erg dat ik niet meer kon staan, niet lopen, niet meer eten, overgeven, verschrikkelijk! Toen maar aan de bel getrokken en langs de huisarts gegaan. Die ging uit van spit in me rug (dat is een spier die omgedraaid is en heel veel pijn kan doen). En wat kan je er zelf aan doen? Zo veel mogelijk lopen… Het kan 6 tot 8 weken duren. Ik verging van de pijn in me rug, maar ik bleef maar lopen en lopen met de hoop dat het weg zou gaan. Twee maanden later had ik er nog steeds last van, dus weer terug naar de huisarts en die heeft me toen een verwijzing gegeven naar het ziekenhuis (IJsselland Ziekenhuis – Capelle aan den IJssel), waar foto’s zijn gemaakt van me rug. Ook bloed geprikt, maar alles was prima op de foto’s. Ik hield het niet meer; de pijn was zo heftig dat zelfs mijn huisarts op bezoek kwam. Maanden lang verschillende medicamenten gekregen, maar niks hielp. Mijn huisarts was radeloos en wist het zelf ook niet meer. Ik moest op een gegeven moment elke avond naar de huisartsenpost voor een morfineprikje omdat ik niet meer kon slapen van de pijn. We zijn al zo’n 3 maanden verder en toen begon de pijn ook in m’n bovenbuik. Het was een hel, ik heb er geen ander woord voor… Mijn lichaam was al helemaal uitgeput! Door de pijn in me rug sliep ik al niet en toen ook nog de buikpijn erbij. Een scan laten maken, echo’s bloedprikken, scopie van alles… Zo gingen er 11 maanden voorbij. Ik verging ik van de pijn en mijn hoop was weg. Mijn lichaam was op en ik wist het niet meer. De dokters wisten het ook niet meer. Toen heeft het IJsselland mij verwezen naar ’t Erasmus MC, daar hebben ze nogmaals een scan gemaakt en toen na al die maanden hebben ze het eindelijk gevonden: ik had een cyste van drieënhalve centimeter op m’n alvleesklier, op de staart van de pancreas. Toen besloten ze me te opereren; operatie heeft zo’n 8 uur geduurd. M’n milt moest er helaas uit vanwege de verhoogde infecties. Het is nu al bijna 6 maanden gelden en m’n herstel was verschrikkelijk. Ik had niet verwacht dat ik er nog zou zijn, heb het meerde keren bijna willen opgeven van de pijn en m’n herstel verliep te traag! Tot de dag van vandaag ga ik nog steeds naar ’t ziekenhuis, want ik heb heel erg last van bepaalde dingen… vooral diarree, nadat ik heb gegeten, moet ik binnen een uur enorm naar het toilet, wat heel vervelend is, want daardoor wil ik niet buiten de deur eten. Maar ook nog altijd m’n rug, wat wel veel minder is dan voor de operatie. En na het eten en drinken pijnsteken op de plek waar me milt verwijderd is. Het zijn allemaal dingen waar ik me zorgen over maak. Ik hoop dat iemand met mij mee kan praten of dat iemand het zelfde heeft meegemaakt als ik. Graag hoor ik van jullie! Ik ga dus nog steeds naar het ziekenhuis en hoop dat ze snel de oorzaak vinden…

    • Paul

      4 juli 2014

      Beste Elwira, Poeh, poeh, wat een verhaal… Op zich goed dat ze er na zo’n langslepende medische geschiedenis uiteindelijk achter zijn gekomen dat (in ieder geval een deel van) je klachten werden veroorzaakt door een cyste op de alvleesklier. Ik ben GEEN arts, maar eerlijk gezegd deed de beschrijving van je symptomen direct denken aan een alvleesklierprobleem… maar bij een alvleesklierontsteking (pancreatitis) met pancreascyste -ik neem aan dat je cyste tot een ontsteking heeft geleid?- zou men doorgaans ontstekingswaarden/antistoffen in je bloed hebben moeten vinden (al hoeft dat niet per se). Zat de cyste echt op de alvleesklier of erin? Hoe dan ook: als er zich nog steeds klachten voordoen, kan er wellicht sprake zijn van aanvullende problemen, bijvoorbeeld met de lever en/of galblaas (galstenen, galblaasontsteking, galweginfectie, o.i.d.) maag (reflux, maagzweer, gastritis o.i.d.) of iets met nieren (nier- of nierbekkenontsteking, nierstenen o.i.d.). Weet je waarop je zoal bent onderzocht? En heb je in het verleden ooit te maken gehad met koliekaanvallen en/of fysiologische stenen? Misschien zijn het toch ‘gewoon’ restverschijnselen, genezingssymptomen of complicaties, verwant aan je operatie hoor, dus ik beweer zeker niet dat er meer aan de hand moet zijn, maar dat je al zolang pijnklachten en aanverwante problemen ondervindt… Heb je trouwens koorts bovenop je andere klachten? En wordt je bloed momenteel nog regelmatig afgenomen en gecontroleerd op ontstekingswaarden? Ik lees namelijk nog weleens over gevallen van alvleesklieroperaties en miltverwijderingen waarbij de boel niet goed is gaan genezen, de ontsteking is gaan doorwoekeren en de pancreas is gaan lekken. Ik wil je absoluut niet bang maken, maar wel op het hart drukken dat het héél erg belangrijk is dat er goede nazorg en controle plaatsvindt na een dergelijke ingrijpende operatie, dus blijf hier desnoods eigenhandig op aandringen; vooral ook omdat je klachten blijft houden! Het belangrijkste is denk ik dat de ernst van je klachten in hevigheid blijft afnemen. Als ze gelijk blijven of erger worden, of als er nieuwe klachten bij komen, zou ik sowieso direct aan de bel trekken bij je artsen. Beter het zekere voor het onzekere nemen, toch? Nogmaals, ik ben geen arts; dit zijn enkel mijn persoonlijk opvattingen. Wellicht heb je er iets aan, misschien ook niet; hoe dan ook, heel erg veel sterkte en beterschap toegewenst! Ik heb het oprecht met je te doen en hoop dat er snel verbetering in de situatie optreedt. Wat je trouwens nog kunt doen is je zorgverzekeraar vragen of deze iets voor je kan betekenen. Of indien je je ernstig zorgen maakt desnoods een second opinion aanvragen bij een andere arts; wellicht dat die je een hart onder de riem kan steken… Groeten, Paul

    • Silphya

      4 juli 2014

      Heftig zeg! Sorry ik kan niet meer voor je betekenen dan je heel veel succes en sterkte te wensen. Luister naar je lichaam en dan pas naar de dokter. En blijf, zoals Paul zegt, aandringen bij artsen indien nodig.

  • Silphya

    17 juni 2014

    Sinds 2011 heb ik de ziekte van Hashimoto, hypothyreoïdie en fibromyalgie. Sindsdien meerdere malen het ziekenhuis in geweest wegens maag/darmklachten. Eenmaal bleek het te gaan om diverticulitis en in 2013 bleek ik een ernstig ontstoken alvleesklier te hebben. Heb een week in het ziekenhuis gelegen. Geen eten en geen drinken, behalve wat kleine slokjes water. Uit voorzorg mag ik de rest van mijn leven geen alcohol meer. Tevens is mijn galblaas preventief verwijderd. Er bleken heel veel kleine galsteentjes aanwezig te zijn. Suiker werd iedere dag geprikt en bleek licht verhoogd (rond de 7 meen ik). Afvallen lijkt een hopeloze zaak. Mijn vraag: gezien bovenstaande, is het verstandig om mijn suiker jaarlijks te laten controleren?

    • Paul

      17 juni 2014

      Beste Silphya, Wat een boel narigheid zeg! Je bloedsuiker periodiek laten controleren is natuurlijk nooit verkeerd. Als je een bewogen verleden hebt v.w.b. schildklier, alvleesklier en galblaas lijkt me dat inderdaad niet onverstandig. Of het noodzakelijk is, is echter aan een arts om te bepalen. Groeten, Paul

    • Silphya

      17 juni 2014

      Hartelijk dank voor het snelle antwoord. Ik zal met mijn arts overleggen of dit inderdaad jaarlijks moet gebeuren.

    • Paul

      17 juni 2014

      Sterkte!

  • Vermaas, Eric

    21 mei 2014

    Moet binnenkort ter observatie worden opgenomen na een verkeersongeluk daar mijn suikerspiegel als diabeet mellitus extreem hoog wordt. Mijn waarden die voor het ongeluk onder de 10 waren, zaten een week na het ongeluk rond de 30 tot Hi. De insuline die ik moet gaan spuiten zijn 5 x de waarden van normaal. Zit momenteel top 107 kg. Maar ik weet dat deze meer dan 120 kg wordt. Als de verhoogde insuline aanslaat… Haat het om zo extreem te spuiten. Kan mijn alvleesklier beschadigd zijn door dit ongeval? Ben benieuwd of men hier op tijd achterkomt. Iemand ervaring met een ineens superhoge suikerspiegel na een ongeluk? Laat dit a.u.b. weten… Groeten, Eric

  • pien

    1 mei 2014

    Vraagje: Na steeds buikpijn is een CT-scan gemaakt. Blijkt dat er ‘knobbeltje’ in de staart v/d alvleesklier zit. Arts gaf aan omdat ’t knobbeltje vergeleken bij vorige scan niet groter is geworden ze ervan uitgaan dat het niet kwaadaardig is. Zou zelfs een piepkleine extra milt kunnen zijn volgens hem… Ga nu wel ongerust naar huis. Wat kan het zijn? Moet ik me zorgen maken? Heb eerder pancreatitis gehad en ook maagzweren. Gr Pien

    • miranda hagebout

      23 juni 2014

      Hallo, Dit zou ook kunnen duiden op de zeer zeldzame ziekte Zollinger-Ellison syndroom (ZES).

  • Ron

    12 januari 2014

    Hallo, Bij mij (man nu 47 jaar) is na een aantal onderzoeken en een tweetal ontstekingen aan de alvleesklier geconstateerd dat ik kanker in de kop van de alvleesklier had. Ik ben toen in december 2011 geopereerd en daarbij hebben ze de galblaas, de twaalfvingerige darm en de kop van de alvleesklier verwijderd. In januari 2012 een chemokuur gehad i.v.m. sporen van uitzaaiingen. Alles goed hersteld, maar geregeld hevige pijnaanvallen van de maag of alvleesklier gehad (ik weet niet zeker welke van die twee). In september 2013 uitzaaiingen in de nek, wat resulteerde in pijn in nek en schouderpartij. Dit is bestraald en onder controle. Echter vanwege de hevige pijnen voorafgaand aan de bestraling morfine gekregen wat problemen in het maag-darmkanaal opleverde. Nu is de nek onder controle, maar ik ervaar nog steeds hevige pijn in de maag, de ruggengraat en de rand van het linker schouderblad (op tepelhoogte). Deze pijnen moet ik onder controle zien te krijgen door middel van pijnstillers, wat nog niet echt wil lukken. Zou dit ook een probleem van de alvleesklier kunnen zijn, welke door antibiotica verholpen kan worden? Graag een antwoord/advies hierop… Ik begin behoorlijk moe en gefrustreerd te raken door pijn en slaapgebrek. Vast bedankt voor de reactie.

    • Elien

      4 april 2014

      Beste Ron, De pijn die je vermeldt te voelen aan je schouderblad is naar mijn mening afkomstig van je pancreas. En inderdaad, deze pijn is niet te verhelpen met pijnstillers… Ik begrijp 100% wat je doormaakt! Ik ben geboren met een erfelijke vorm van chronische pancreatitis, dus er zijn maar weinig symptomen die me niet bekend in de oren klinken… jammer genoeg. Ik had mijn eerste aanval toen ik 2 weken oud was en de dagen zonder pijn die kan ik op 1 hand tellen. Sinds eind 2011 heb ik wel een neurostimulator en dat is een groot verschil. Veel sterkte!

  • patricia

    17 augustus 2013

    Hoi Rita, Ik heb op 29 aug 2012 een algehele pancreas verwijdering gehad (31 goedaardige cystes van mijn erfelijkheidsziekte men 1 syndroom) de alvleesklier is er in ’t UMC Utrecht uitgehaald door dokter Vriend. Is mij heel goed bevallen, want alle andere organen werden gespaard. Ik kreeg natuurlijk diabetes en had dit met 2 maanden onder controle. Daarna werd ik vaker verkouden, grieperig en suiker niet meer onder controle (tussen de 18 en 35 elke dag). Veel insuline gespoten. In dec 2012 werd ik geel, maar verder geen klachten. Wel onderzoeken gehad maar leverde niks op. In maart kreeg ik pijn erbij op mijn borstbeen. Weer onderzoeken en weer niks gevonden totdat ik het niet meer kon verdragen van de soms opstekende pijn. Ziekenhuisopname en na een toevallig radiologie onderzoek bleken mijn galwegen op klappen te staan. Dus drain erin om de gal af te laten lopen. Ruim 9 liter kwam eruit! Daarna operatie galwegen en galblaas eruit; was helemaal ontstoken! Dit kwam door littekenvorming doordat de alvleesklier eruit gehaald was. Bij de een groeit het harder dan de ander. Bij mij super snel bleek achteraf. Na dit heb ik 2x bloeding gehad door dat onderzoek omdat men iets had geraakt met de verdovingsspuit naast mijn lever. Nu op 17 aug 2013 nog in de ziektewet, maar aan het opknappen en suiker staat goed.

    • odet

      26 augustus 2014

      Hallo Patricia, ik heb ook 18 tumoren in de alvleesklier. Bij mij is een gastronoom actief. Mijn vraag is waarom ervoor gekozen is om de gehele alvleesklier eruit te halen. Groet, Odet

    • Inge Kerdijk

      6 maart 2016

      Hallo Patricia, Hoe gaat het nu met je? Is het herstel van je pancreas goed verlopen? Mijn man ondergaat binnenkort een zelfde pancreasoperatie. Wil je over je verdere herstel vertellen alsjeblieft? Vriendelijke groet, Inge Kerdijk.

    • barbara

      28 augustus 2016

      Hoi patriciaat lees ik nu dat je hele alvleesklier eruit is? in 2013 is bij mij het middenstuk en staart verwijdert dus alleen nog kop. omdat ik een insulinoom häd nu weer hypo’s dus moet waarschijnlijk ook de kop eruit. maar er is mij verteld dat het een zwaar leven gaat word

  • Bert v.d. Bovenkamp

    3 juli 2013

    Door een auto-ongeluk in 1966 is mijn alvleesklier zodanig beschadigd geraakt dat deze verwijderd moest worden. Veiligheidsgordels bestonden toen nog niet. Heb nu 47 jaar diabetes. De laatste jaren valt me dit erg zwaar, o.a. neuropathie. Ik ben nu 68 jaar.

    • Inge Kerdijk

      6 maart 2016

      Beste Bert, Wil je alsjeblieft vertellen wat je nog weet van het herstel van je alvleesklieroperatie destijds? Mijn man staat binnenkort eenzelfde operatie van zijn alvleesklier te wachten. Vriendelijke groet, Inge Kerdijk

  • Gyssens, Paola

    18 april 2013

    Hallo iedereen, Ben een beetje op zoek naar allerlei info i.v.m. met chronische pancreatitis. Deze is vastgesteld bij mijn 21-jarige zoon in november 2012. Ontsteking en trombose/trombi aan de pancreas. Hij dronk af en toe eens een pintje, dus niet dagelijks en ook geen kommadrinken. Ik als mama ben op zoek naar andere oorzaken, vraag me af dat een stenose of pylorushypertrofie er iets mee te maken kan hebben. Graag had ik ergens een liga of vereniging gevonden die me wat kan helpen naar de toekomst toe. Vetarm eten doet hij goed; alcohol drinken helemaal niet meer. Hoe kan ik het beste voorkomen dat ‘ie diabetes krijgt zonder vitamines tekort te hebben. Nu eet hij alle dagen verse fruitsla; is dat goed of niet? De dokter sprak om eventueel een stent of zoiets te zetten om de vernauwing te openen, maar waar zijn er mensen met zo een ervaring? Zijn er alternatieve of plantaardige/homeopathische geneesmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat zijn amylase en lipase gestabiliseerd blijven? Kan ik men pancreas afstaan of gedeeltelijk aan m’n zoon? Wie kan mij een beetje wegwijs maken waar ik terechtkan met al deze vragen? Met dank aan allen die dit lezen en sterkte aan ieder die het kan gebruiken! Groetjes, Polletje

    • Paul

      19 april 2013

      Beste Paola, Ik verwacht dat de alvleeskliervereniging Stichting Pancreas de aangewezen bron is voor aanvullende specialistische informatie.

    • gerard

      27 oktober 2013

      Geachte, Waar niet veel op gezocht wordt door de artsen is een genetische afwijking, en zeker als uw zoon nog zo jong is bestaat deze mogelijkheid. Het is een genetische afwijking die verbonden is met mucoviscidose; hij is dan niet ziek, maar de afwijking veroorzaakt wel problemen met de pancreas. Bij mij werd dit pas na bijna 20 jaar ontdekt!

    • Elien

      4 april 2014

      Beste, Zoals hier reeds vermeld werd, is een erfelijke aandoening ook een optie. Bij mij is dat ook het geval, maar ik heb mijn eerste aanval reeds gekregen toen ik 2 weken oud was… Alcohol is zeker 100% verboden! Puur vergif voor een pancreaspatiënt. Een stent, indien goed geplaatst, is zeker een kans waard. Ik heb er al meerdere gehad, en met resultaat! Nu is de uitgang van mijn pancreas terug “open” i.p.v. vernauwd door littekenweefsel gevormd door pijnaanvallen. Heeft hij alle dagen pijn of niet? Indien dagelijks valt ook een neurostimulator te overwegen. Veel sterkte voor uw zoon en voor u, want ook voor ouders is dit slopend.

  • S.H. van Veen

    11 april 2013

    In april 2007 kreeg ik klachten die wezen in de richting van de alvleesklier. Van een endo-echografie met punctie kreeg ik een ontsteking. 14 dagen in ziekenhuis gelegen. Uiteindelijk bleek dat ik een goedaardige tumor in de alvleesklier had, die ze de naam “Hamoedie” hebben gegeven. En op dringend advies van Prof. H. Gooszens is er 70% verwijderd, gerekend v.a. de staart v/d alvleesklier. Dit was in december 2010. Vanwege wat complicaties (lekkende alvleesklier-sappen) heb ik 1 maand in het ziekenhuis gelegen. Maar ik ben goed hersteld. Elk half jaar wordt er een suikercurve gemaakt. Nu heb ik waarschijnlijk toch diabetes. Dat neemt niet weg dat ik besef dat ik ontzettend veel geluk heb gehad. Ik wacht af hoe de behandeling van diabetes gaat.

  • S.H. van Veen

    11 april 2013

    correctie op bovenstaand bericht: de operatie was in december 2007 en niet in 2010

  • Ria

    25 oktober 2012

    Zou graag informatie willen van anderen die ook een totale verwijdering van de alvleesklier, galblaas en gedeelte van de maag en dunne darm hebben ondergaan. Kan haast nergens informatie vinden over de gevolgen hiervan. En hoe er het best mee te leven is? Bij mij was het overigens geen kanker.

  • ellie peschke

    27 februari 2012

    Wie heeft voor mij het dieet voor een acute alvleesklierontsteking. Ik heb er zo’n last van! Ben al geopereerd, maar dat heeft helaas niet geholpen. Ik heb iedere 2 weken een aanval; komt waarschijnlijk door problemen op m’n werk. De precies onderliggende oorzaak kunnen ze niet vinden; ik drink en rook niet.

    • Paul

      28 februari 2012

      Beste Ellie, Veel ziekenhuizen hanteren bij een chronische alvleesklierontsteking inderdaad een aangepast dieet. Mensen die al geruime tijd te kampen hebben met een niet overgaande alvleesklierontsteking zijn veelvuldig te licht en lijden dus aan ondergewicht. Dat komt hoofdzakelijk doordat de ontsteking veel energie vergt van het lichaam, waardoor de calorie-intake niet langer aansluit op het calorieverbruik. Daarnaast is het lichaam van een alvleesklierpatiënt doorgaans minder goed in staat om voedingsvetten op te nemen (i.v.m. de insulinehuishouding). Het kan dan ook raadzaam zijn om een groter deel van je energie uit eiwitten te halen, maar dat kun je het beste doen in overleg met je arts. Over het algemeen kan worden verondersteld dat je in geval van een chronische alvleesklierontsteking een eiwitrijk dieet dient te volgen, waarbij je veel van je energie uit eiwitten c.q. proteïnes c.q. aminozuren haalt. Daarnaast is het goed om regelmatig kleine porties te eten, dus je totale calorie-inname verdelen over meerdere momenten op de dag. Bijvoorbeeld 5 tot 8 kleine maaltijdjes. Op die manier wordt de alvleesklier niet te sterk belast. Bij eiwitrijke voedingsmiddelen moet je o.a. denken aan:

      • Eieren
      • Mager vlees (kipfilet, kalkoenfilet, varkenshaas, biefstuk e.a.)
      • Volop vis, schelpdieren, schaaldieren en weekdieren
      • Brood met vleeswaren, pindakaas en kaas; eventueel met boter
      • Volle melkproducten

      Maar daarnaast ook voldoende groenten, fruit en aardappels blijven eten. Je kunt het beste met je diëtist bespreken welke voedingsmiddelen en hoeveelheden in jouw individuele situatie geschikt zijn. Indien nodig kan hij/zij je ook nog helpen om het voedingspatroon nog calorie- en eiwitrijker te maken. Wanneer de alvleesklier niet meer voldoende spijsverteringsenzymen uitscheidt worden deze in de vorm van enzymcapsules c.q. enzymsupplementen voorgeschreven. Ook zuurremmers worden vaak gebruikt door patiënten met chronische alvleesklierontsteking; ze voorkomen namelijk dat het maagzuur de enzymen aantast. Soms is het nodig om tekorten aan vitaminen, macromineralen en spoorelementen in te nemen; dat geldt vooral als vetten (maar ook vet-oplosbare vitamines: A, D, E en K en elementen) niet goed meer worden verteerd, verdragen en opgenomen via de darmwand. Dat zie je doorgaans aan vetdiarree. Tot slot kan drinkvoeding (een soort eiwitshake) dienstdoen bij ondergewicht door chronische alvleesklierontsteking; er zijn zelfs drinkvoedingen met toegevoegde vitamines en mineralen. Via je diëtist kun je zelfs in aanmerking komen voor vergoeding van dieetsupplementen t.b.v. je alvleesklierontsteking. Sterkte + groeten, Paul

    • lenie

      4 oktober 2013

      Hallo, U zegt dat u elke 2 weken een aanval krijgt. Waar bestaat zo een aanval uit. Welke symptomen heeft u op het moment van de aanval? Ik ben namelijk bang dat ik dit ook heb. M.v.g. Lenie

  • Smeulders P

    16 juli 2011

    Heb een te hoge suikerspiegel en ben op zoek naar liefst een natuurlijke behandeling! Als er al middelen zijn? Het is moeilijk de suikerspiegel onder controle te houden. Hoe hoog mag de meting van een gezonde mens zijn?

    • Paul

      18 juli 2011

      Beste, P. Smeulders, Een te hoge bloedsuikerspiegel kun je tot op zekere hoogte voorkomen door simpele koolhydraten (suiker/bloem) te mijden en meer complexe (volkoren)koolhydraten te nuttigen. Dat geldt echter alleen als er geen sprake is van een medische indicatie. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. In principe is deze bloedsuikerwaarde van toepassing op zowel volwassenen als kinderen; met of zonder diabetes. Het kan zijn dat een arts een gepersonaliseerde bloedsuikerwaarde hanteert, o.a. bij hoogbejaarden met ouderdomsdiabetes die vanwege hun insuline-injecties en beperkte dieet gemakkelijk een veel te lage bloedsuikerspiegel (hypo) kunnen krijgen. Groeten & sterkte, Paul

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.