Het verzorgen van je gelaat is erg belangrijk om je gezichtshuid mooi en gezond te houden. Het reinigen van je gezichtshuid is misschien nog wel belangrijker. Afvalstoffen kunnen je huid er ongezond doen uitzien en aanzienlijke schade aanrichten. Het effectief en efficiënt reinigen van de gezichtshuid is dus van cruciaal belang. Hierbij 5 tips voor optimale gezichtsreiniging en gezichtsverzorging…
Tip 1: Reinig je huid goed, maar niet te vaak
Vooral een gemengde tot vette huid is ontvankelijk voor ontstekingen. Wanneer je je gelaat niet goed schoonmaakt, kunnen jeugdpuistjes, acne, jeuk en irritatie ontstaan. Maak je huid schoon totdat er op je wattenschijfje geen zichtbaar vuil meer achterblijft. Maak je huid echter niet te vaak schoon, want telkens wanneer je je huid reinigt –al is het maar met water– tast je de opperlaag van de huid aan. Deze aangetaste opperlaag herstelt zich vanzelf, maar beschermt de huid tijdelijk niet tegen vuil en andere externe invloeden. Optimale gezichtsverzorging betekent dan ook dat je je gezicht niet te vaak, te intensief of te agressief mag reinigen…
Tip 2: Schoonmaakbeurt in de ochtend
Iedere gezichtshuid en elk huidtype is gebaat bij een grondige schoonmaakbeurt in de ochtend… Zelfs wanneer je je gezichtshuid de avond ervoor nog grondig hebt gereinigd. ’s Nachts scheidt de huid namelijk afvalstoffen uit die de hele dag op je huid blijven inwerken wanneer je ze er ’s ochtends niet afhaalt. Bovendien kan je huid flink wat vuiligheid oplopen door je kussen en beddengoed. Een goede schoonmaakbeurt in de ochtend helpt de huid dan ook om gedurende de rest van de dag schoon te blijven. Dus gezichtsverzorging = gezichtsreiniging!
Tip 3: Gezichtsverzorging: gezicht scrubben
Van een regelmatige scrub wordt je huid mooier en egaler bruin. Een scrub reinigt je huid door dode huidschilfers te verwijderen. Hierdoor komt onder de oude huid een nieuwe, glanzende huidlaag tevoorschijn. Ook een scrubwashandje is een degelijk alternatief. Scrub je gezicht echter nooit te hard, te lang of met een te grof scrubproduct.
Tip 4: Drink voldoende & douche verantwoord
Water in je lichaam zorgt voor een goede vochttoevoer naar de huid en houdt je huid schoon. Water op je lichaam droogt je huid echter uit; dit klinkt raar, maar het klopt wel. Drink minstens één tot anderhalve liter water per dag. Drink –vooral ook ’s winters– veel water, want je gezichtshuid heeft vocht nodig om mooi en soepel te blijven en om afvalstoffen af te voeren. Douche niet te vaak en vooral niet te warm om je huid niet te laten uitdrogen. Een optimale vochthuishouding is al met al cruciaal voor een goede gezichtsverzorging!
Tip 5: Puistjes verhelpen
Puistjes kun je het best aanstippen met een zwavelpreparaat of etherische olie zoals Tea Tree Oil en verder met rust laten. Knijpen maakt een puistje doorgaans des te opvallender en kan tot meer en hevigere ontstekingen leiden.
5 verzorgingstips voor een mooie en gezonde huid
Een mooie, gezonde, stralende en vitale huid, wie wil dat nou niet? Stress, roken, slechte voeding, alcoholgebruik en gebrek aan frisse lucht of slaap doen de huid natuurlijk geen goed. Maar er is meer! Hierbij 5 tips voor sensationele huidverzorging en het voorkomen van huidproblemen…
Tip 1: Dagcrème & Lotion
Gebruik na het reinigen van de huid een –al dan niet alcoholhoudende– lotion. Een lotion herstelt de zuurmantel van de huid en sluit de poriën, waardoor vuil niet direct weer naar binnen kruipt. Alcohol heeft een desinfecterende werking, maar een gevoelige huid kan hier vaak niet goed tegen. Een dagcrème breng je aan ná de lotion. Een goede dagcrème beschermt tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf zoals zonlicht, airconditioning en cv. Wanneer je make-up gebruikt dient je dagcrème specifiek geschikt te zijn als basis voor cosmetica.
Tip 2: Nachtcrème
Overdag beschermt de huid zichzelf tegen invloeden van buitenaf. ’s Nachts herstelt de huid de schade van overdag door de doorbloeding, zuurstoftoevoer en stofwisseling te versnellen en de aanmaak van collageen. Aan dit nachtelijke herstelproces kun je bijdragen door het gebruik van een goede nachtcrème. Een goede nachtcrème trekt snel in en laat geen vettig laagje achter. Nachtcrème houdt de huid soepel en glad, helpt bij de natuurlijke herstelwerkzaamheden, houdt de vocht- en vethuishouding in balans en helpt rimpelvorming voorkomen.
Tip 3: Gezichtsmasker
Een vette huid of gemengde huid kan veel baat hebben bij een gezichtsmasker. Ook normale huid krijgt er een flinke boost door. Vooral een moddermasker of algenmasker is goed voor de huidconditie. Een gezichtsmasker breng je altijd aan ná het reinigen van de huid.
Tip 4: Houd je huid strak!
Je houdt je huid strak door veel aan lichaamsbeweging te doen. Denk hierbij onder meer aan fietsen, hardlopen, zwemmen en krachtoefeningen. Vooral oefeningen voor billen, buik, benen en armen zijn van cruciaal belang voor een mooie, strakke lichaamshuid. Anti-cellulitecrèmes kunnen misschien een handje helpen tegen de beruchte sinaasappelhuid, maar de verregaande claims van producenten worden zelden waargemaakt.
Tip 5: Voorkom een te droge of vette huid…
Het vermogen van de huid om vocht vast te houden neemt continu af. Wanneer de vochthuishouding van de huid uit balans raakt, ontstaat een droge of vette gezichtshuid. De vochthuishouding van de huidcellen is terug in balans te brengen met specifieke mineralenproducten. Een droge lichaamshuid kun je na een zachte bodyscrub insmeren met wat olie. Hierdoor verdwijnen schilfertjes. Droge lippen, kloofjes en velletjes kun je voorkomen met een vette lippenbalsem of vaseline.
Wat is huid? 5 weetjes en feiten over onze huid
Veel mensen denken niet echt na over wat de huid nu precies is, tenzij je huidproblemen hebt of wanneer jij je insmeert voor een zonnige dag (als je dat vergeet dan denk je zeker aan je, ietwat verbrande, huid).
Maar huid is meer dan een laagje vlees dat spieren en ander weefsel bedekt. Zonder huid zouden we zelfs verdampen. In dit artikel vind je vijf feiten over onze huid en het beantwoordt de vraag: wat is huid nu eigenlijk?
- De huid, niet de lever, is het grootste orgaan van ons lichaam. Onze huid weegt in totaal bij volwassenen ongeveer 3 tot 4 kilo. Huid kan sneller groeien dan welk orgaan dan ook en elke minuut worden er 50.000 oude huidcellen afgestoten.
- De huid van een gemiddelde volwassen persoon heeft een oppervlak van ongeveer twee vierkante meter en bevat ongeveer 1,7 kilometer aan bloedvaten. Dit terwijl onze huid op de meeste plaatsen maar twee millimeter dik is. Overigens zijn je oogleden de dunste stukjes huid en je voetzolen de dikste stukken.
- Op een warme en vochtige dag kan je lichaam tot 11 liter zweet produceren per 24 uur. Maar niet de huid op ons hele lichaam kan zweten; nagelbedden, kleine stukjes van de lippen, het topje van de penis en trommelvliezen zijn hiertoe niet in staat.
- Huid bevat tenminste vijf verschillende soorten neuroreceptoren die reageren op pijn en aanraking. Deze neuroreceptoren zijn in principe één van de verbindingen die onze hersenen hebben met de buitenwereld.
- Onze huid doet meer dan het bijeen houden van ons lichaam. Huid scheidt ook vele stoffen uit die bacteriën doden die niet in ons lichaam thuishoren. Daarmee is onze huid een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, een taak die dus niet alleen voorbehouden is aan ons spijsverteringsstelsel. Ook produceert onze huid door middel van zonlicht vitamine D. Dit zorgt er voor dat onder andere calcium goed wordt opgenomen in ons lichaam en botten sterk blijven.
Hoewel je het niet zou denken is de vraag ‘wat is huid’ een belangrijk onderdeel om te begrijpen hoe ons lichaam in elkaar zit.
Dermatologie: 10 huidmythes ontkracht!
Met je huid kan van alles aan de hand zijn. Te vet, te droog, te bleek, te rood, pukkels, eczeem, schraalheid en ga zo maar door. Over elk aspect van de menselijke huid gaan honderden theorieën, tips en adviezen de ronde. Een fractie ervan is op medisch-wetenschappelijke waarheid gebaseerd, maar het overgrote merendeel bestaat uit lariekoek en mythes. Hierbij 10 mythes over de huid die we stuk voor stuk ontkrachten…
1. Van scheren worden haren dikker
Als je haren aan het oppervlak wegscheert, dan zouden ze dikker terugkomen. Dit is volledig onwaar, aldus dermatoloog dr. Arielle Kauvar. Het kan echter wel zo zijn dat scheren de illusie wekt van dikkere haren. Het uiteinde oftewel de “punt” van iedere haar is namelijk smaller dan de basis.
Van een doormidden geschoren haar zie je uiteindelijk de botte, stompe dwarsdoorsnede terug. Als je waxt, dan verwijder je de volledige haar, waardoor er weer een haar met smalle haarpunt voor in de plaats groeit. In werkelijkheid ontstaat er echter geen verschil in dichtheid of dikheid van haren door toedoen van scheren.
2. Rimpels ontstaan door ouderdom; niet door fronzen
Van fronzen krijg je wel degelijk rimpels, helaas! Rimpels ontstaan namelijk op plaatsen waar huidcellen miljoenen keren bijeen worden geperst door gelaatsuitdrukkingen. Naarmate de huid ouder wordt, verliest deze zijn stevigheid (collageen) en elasticiteit (elastine).
Pas dan worden de rimpels zichtbaar die in de loop der jaren ten gevolge van gezichtsuitdrukkingen zijn ontstaan. Elke gezichtsuitdrukking kan rimpels veroorzaken. Denk maar eens aan lachen, fronzen, mieren of boos kijken; als je ‘t maar vaak genoeg doet. Dus als je volledig uitdrukkingloos door het leven gaat, dan krijg je geen rimpels.
3. Borstelen helpt tegen cellulite
Cellulite oftewel sinaasappelhuid kun je absoluut niet behandelen door er met een droge borstel overheen te schuren (Dry Skin Brushing). De huid raakt er geïrriteerd of zelfs ontstoken door. De huidirritatie kan je het gevoel geven dat er iets in je huid gaande is en dat de cellulite-behandeling dus werkt. Het enige wat er kan gebeuren, is dat de huid opzwelt en dat er onder de geïrriteerde huid vochtophopingen ontstaan. De huid gaat dan strakker staan, waardoor de cellulite minder opvalt. Zodra de ontsteking verdwijnt, keert de sinaasappelhuid echter gewoon weer terug. Cellulite is namelijk vet, en vet verdwijnt niet vanzelf.
4. Een zonnebank beschermt tegen de zon
Het mooie bruine tintje van een zonnebank ziet er appetijtelijker uit dan een kreeftrode zonverbranding. Beide verschijnselen zijn echter slecht voor je huid. Het klopt dat je niet meer zo snel verbrandt als je onder de zonnebank hebt gelegen, maar de blootstelling aan de zon blijft schadelijk.Alle overbodige UV-straling (zowel zon als zonnebank) dient dan ook te worden vermeden als je je huid zo lang mogelijk mooi, sterk en soepel wilt houden. UV-straling veroorzaakt namelijk uitdroging, huidveroudering, rimpelvorming en huidkanker.
5. Je moet gezichtscrème van onder naar boven smeren
Men zegt nog weleens dat je gezichtsproducten van boven naar onder moet smeren, omdat je anders rimpels in je gezicht wrijft. Dit is pertinente onzin. Je kunt met je handen geen rimpels maken, zelfs niet als je continu met je handen over je gezicht zou wrijven. Jarenlang op precies dezelfde manier en in precies dezelfde richting een plooitje in je huid knijpen is de enige manier om handmatig rimpels te veroorzaken.
6. Acht glazen water = prachtige huid
Deze vergelijking gaat niet helemaal op. Als je veel te weinig water drinkt, dan is de kans groot dat je een droge, grauwe huid krijgt… Maar 8 glazen water per dag bieden geen garantie voor een schitterende huid. Water is namelijk van cruciaal belang voor je huid, maar er zijn meer factoren die je huidkwaliteit kunnen verslechteren of verbeteren. De beste manier om een droge huid te verhelpen of voorkomen is het gebruik van een goede dagcrème, nachtcrème en extreem milde zeep.
7. Baden in melk zorgt voor een mooie huid
Melk staat erom bekend dat het goed is voor de huid. Cleopatra baadde immers in ezelinnenmelk en olieachtige huidreinigingsproducten worden ook nog weleens ‘bodymilk’ genoemd. Melk kan inderdaad een verzachtende werking hebben op je huid, bijvoorbeeld als je last hebt van eczeem. Dat geldt echter ook voor beduidend goedkopere producten. Zo kun je een scheutje olijfolie of een handje havermout in je bad doen. In een bad gaat immers al snel 120 liter melk, dus dat een melkbad zou een duur bad worden.
8. Je erft je huid van je ouders
Sommige eigenschappen van je huid zijn erfelijk. Denk maar eens aan je huidstructuur, de grootte van je poriën en je huidskleur. De kwaliteit van je huid is echter niet erfelijk, maar wordt bepaald door hoe je je huid verzorgt. Vooral blootstelling aan zonlicht, roken, alcoholgebruik, medicijnen, drugs, dieet, stress en slaapgewoonten zijn van invloed op de kwaliteit en het verouderingsproces van je huid.
9. Zonnebrandcrème is overbodig op bewolkte dagen
Dat je de zon niet op je huid voelt branden, wil niet zeggen dat je huid geen UV-straling absorbeert. Smeer je huid op warme dagen altijd in met zonnebrandcrème, ook op bewolkte dagen. En gebruik vooral ook zonnebrandcrème als je het water ingaat. Zelfs in het water en onderwater ben je namelijk niet veilig voor de zon.
10. Gezichtscrème kan het huidverouderingsproces terugdraaien
De schade die het huidverouderingsproces op je huid heeft achtergelaten kan niet worden teruggedraaid. Er bestaan dan ook geen wondertjes in flesjes. Er zijn wel medicijnen die de structuur van je huid kunnen verbeteren, maar deze mogen wetmatig niet in cosmetische crèmes worden verwerkt. En extreem dure huidproducten zijn dan ook niet per definitie beter voor je huid dan extreem goedkope huidproducten.
Wat denk jij van bovenstaande huid-mythes? Laat hieronder je reactie achter! Heb jij aanvullende tips voor een optimale gezichtsverzorging / gezichtsreiniging? Deel ze dan ook in een berichtje hieronder!
6 comments
Marie de Jonge
20 juni 2019Ik geloof ook dat velen de fout maken door hun gezicht te vaak te reinigen. Op deze manier wordt je gezicht erg droog of krijg je last van een juist vettere huid. Ik maak mijn gezicht ’s ochtends en ’s avonds schoon, maar gebruik nooit middelen waar zeep inzit.
Amee
20 april 2015Hoi, ik heb een vraag over het schoonhouden van het gezicht met betrekking tot hele kleine moedervlekjes die recent zijn verschenen. Kort geleden heb ik een ongeluk gehad en in het ziekenhuis hebben ze mij helaas een verkeerde combinatie van medicijnen 1 maal gegeven. Aangezien de reactie hierop heel erg slecht was, is dit gelukkig niet meer dan 1 keer gebeurd en besloten dat ik geen medicijnen nodig heb. Fysiek helemaal gezond verklaard, maar nu heb ik wel de vorming van een paar hele kleine moedervlekjes zien ontstaan. Is dit een reactie op de verkeerde medicijnen die toegediend zijn of moet ik nu meerdere malen per dag mijn gezicht grondig gaan reinigen om deze startende moedervlekjes weer uit mijn gezicht weg te krijgen? Ze zijn ook nog niet geheel gevormd met bult, maar wel donkerdere plekjes op mijn gezicht en omdat ik weet dat ze er eerder niet zaten, zie ik ze elke keer als ik mijn gezicht was. Wat is het beste advies om deze weer weg te krijgen? Advies dat niet te maken heb met weg laten branden of pillen etc. innemen a.u.b.
Paul
21 april 2015Beste Amee, Als het echt om moedervlekjes gaat, betekent dat dat er iets veranderd is binnen je huidpigmentatie. Huidpigment kun je (helaas) niet zomaar wegpoetsen met huidreinigingsmiddelen. Persoonlijk zou ik eerst eens even langs de huisarts gaan om te vragen of er überhaupt sprake is van moedervlekken en niet van een andersoortige huidverkleuring. Aan de hand daarvan kun je een behandelingsplan opstellen. Zolang je niet zeker weet wat de verkleuring van je huid veroorzaakt, is de behandeling ervan nagenoeg onmogelijk. Groeten, Paul
soumaya
15 december 2014Hoi Paul, Ik heb alles gelezen over de huid. ik zie zeer interessante dingen. Ik ben zelf een enorme snoeperd en Red Bull drinker. ik ben 20 jaar en sinds ik gemeenschap heb nu een jaar, is me huid veranderd. Ik heb last van vette huid zegt de dermatoloog maar voelt droog aan… Ik zou het zo top vinden als u mij producten aanraadt… Zoals reinigingsmelk, dag/nacht crème, scrub, peeling etc. Alles om een goede huid te bewerkstelligen en m’n huidklachten te verhelpen. Heeft u ook tips voor een goede shampoo met goeie ingrediënten voor voller en gezonder haar. Ik heb zelf een enorm bos krullen gehad… maar heb veel haar uitval en gaat niet meer zo goed, heb geen krullen meer. Ben onzeker geworden… Please help me! Ik kijk er naar uit tot u reageert. Liefs, Soumaya
Gerard Maasland
23 april 2014Wat bij mij persoonlijk het beste helpt is zo vaak mogelijk per dag even het gezicht te wassen met alleen water. Geen schoonmaakmiddelen, geen cremes, gewoon simpel, puur, water. Je zult er van opkijken hoeveel baat je erbij zult hebben.
Paul
23 april 2014Beste “Gerard”, Ik zag dat je hier een link wilde plaatsen naar je website SchoneHuid.com. Mij vielen echter een paar dingetjes op… Je profileert jezelf als alternatief geneeskundige, maar voor zover ik weet, bestaat er helemaal geen arts genaamd Dr. Gerard Maasland. Daarnaast ontbreken contactgegevens, praktijkgegevens, adresgegevens et cetera. Je beweert bovendien een oplossing tegen moedervlekken en pigmentvlekken te verkopen, genaamd het revolutionaire “Schone Huid Systeem”, zonder operatieve ingreep. Al met al lijkt het erop dat je je voordoet als arts en mensen geld uit de zak probeert te kloppen met een duur en zinloos E-book, wat een zeer dubieuze en kwalijke zaak is. Dat je domeinnaamregistratie is afgeschermd en je site wordt gehost vanuit Panama, is overigens niet echt vertrouwenwekkend. Mocht je opheldering kunnen geven, dan verneem ik dat graag; tot die tijd heb ik je link verwijderd. Groeten, Paul