Aambei-behandeling: hoe voorkom, genees & behandel je aambeien?

Lifestyle · Door Ilse

De ‘aambei’ oftewel ‘hemorroïde’ wordt door velen nog altijd als taboe beschouwd. Toch zijn er onwijs veel mensen die met terugkerende regelmaat –of zelfs chronisch– last hebben van aambeien. Hemorroïden veroorzaken doorgaans pijn, jeuk en ontstekingen rondom de anus. Daarom hierbij alles over het voorkomen, genezen en behandelen van aambeien…

Wat zijn aambeien?

De anus en de endeldarm moeten luchtdicht en lekdicht afgesloten kunnen worden om ontlasting binnen te houden. Daarom zitten er enorm veel spiertjes, peesjes en bloedvaten rondom de anus en darmen. Een aambei is een uitstulping (zwellichaampje) in de wand van de anus of de endeldarm die ontstaat door overmatige druk op een vaatwand. Een hemorroïde is dus een soort spatader in je anus of darm. (bron)

Hoe ontstaan aambeien?

Een aambei ontstaat door overmatige druk op gezonde aderwanden of bij normale druk op verzwakte aders. Zo kunnen hemorroïden onder andere ontstaan door toedoen van:

  • Hard drukken c.q. persen bij het ontlasten
  • Obstipatie / constipatie (darmverstoppingen)
  • Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
  • Overgewicht & zwaarlijvigheid
  • Zwangerschap & hormoonschommelingen
  • Verstoorde bloedsomloop (bijv. door hart- & vaatziekten)
  • Bindweefselaandoeningen (sclerodermie, collagenose e.a.)
  • Gebrek aan vezelrijke voeding (voedingsvezels)

In de meeste gevallen lopen de aders leeg zodra de druk weer afneemt. Als er echter een zeer hevige of langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden, dan kan het bloedvat uitgestulpt en opgezwollen –en dus een aambei– blijven.

Inwendige aambeien & uitwendige hemorroïden

De medische wetenschap onderscheidt 2 verschillende soorten aambeien, namelijk inwendige & uitwendige exemplaren. Hierbij het verschil tussen beide soorten hemorroïden:

1. Inwendige aambeien

Inwendige aambeien zitten binnenin de anus of endeldarm. Ze zijn van buitenaf dus niet zichtbaar. Bijna elke aambei begint als inwendige hemorroïde.

2. Uitwendige hemorroïden

Een uitwendige aambei zit ter hoogte van de sluitspier of zelfs op de anus, en is dus aan de buitenkant zichtbaar. Hemorroïden worden meestal uitwendig van aard doordat inwendige aambeien onbehandeld blijven zodat ze tot buiten de anus kunnen ‘groeien’ c.q. verzakken. (bron)

Klachten & symptomen van aambeien

Doordat een hemorroïde is voorzien van bloedvaten, is ze erg gevoelig en kwetsbaar. Zo kunnen hemorroïden enorm jeuken, stukgaan en zelfs gaan bloeden. De belangrijkste klachten en symptomen door toedoen van een aambei zijn als volgt:

  • Zwellingen (opgezwollen aders)
  • Pijn rond de anus (mild tot zeer hevig)
  • Bloedingen (vers, rood bloed vanuit de anus)
  • Anale jeuk

Als bloed langdurig in een verwijde ader blijft staan, dan kan een trombus ofwel bloedstolsel ontstaan. Een dergelijk stolsel kan een zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekken die maandenlang kan aanhouden.

Gradaties & ontwikkelingsstadia van aambeien

Buiten het feit of een aambei inwendig of uitwendig is, onderscheiden medici 4 verschillende ontwikkelingsstadia oftewel gradaties van aambeien. Deze gradaties zijn als volgt:

1. Stadium 1 aambei

Een aambei van de eerste graad betreft licht vergroot, inwendig aambeiweefsel dat niet extern zichtbaar of voelbaar is. Je hebt er dus geen last van.

2. Graad 2 hemorroïde

Een tweedegraads aambei betreft duidelijk vergroot aambeiweefsel rondom de anus. Symptomen als jeuk, branderigheid en gevoeligheid doen zich voor. Je hebt dus nauwelijks tot matig last van deze hemorroïde.

3. Graad 3 aambeien

Een aambei in stadium drie betreft een hemorroïde die tot buiten de anus gedaald is en niet meer teruggaat zonder hulp. Deze aambei is duidelijk voelbaar, oncomfortabel, drukkend en/of pijnlijk. Je hebt er dus matig tot veel last van zulk soort aambeien.

4. Stadium 4 hemorroïden

Een graad 4 aambei betreft een aambei die buiten de anus hangt en zelfs niet meer kan worden teruggeduwd. Dit soort aambeien veroorzaakt pijn, jeuk, branderigheid en/of bloedingen en maakt zitten welhaast onmogelijk. Je hebt er dus erg veel last van!

Hemorroïden voorkomen (preventie)

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om aambeien te voorkomen. De beste preventieve middelen om hemorroïden te voorkomen zijn als volgt:

1. Vezelrijk dieet kan aambeien voorkomen

Gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en bovendien vezelrijk eten kan aambeien voorkomen. Eet daarom hele ontbijtgranen, volkorenbrood, meergranenproducten, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten, fruit, peulvruchten & aardappels. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om hemorroïden te voorkomen.

2. Voldoende lichaamsbeweging voorkomt aambeien

Hoe meer je beweegt, des te beter je algehele gezondheid.Als je bindweefsel, hart, bloedvaten, stofwisseling, spijsvertering, darmen en hormoonhuishouding optimaal zijn, dan is de kans op hemorroïden relatief klein. Ga dus vooral niet de hele dag stilzitten als je aambeien wilt voorkomen!

3. Aambeien voorkomen door zacht te drukken

Het hard drukken bij het poepen of ontlasten, kan aambeien in de hand werken. Als je zacht en gecontroleerd druk uitoefent, kun je hemorroïden dus helpen voorkomen. Ben bovendien voorzichtig met toiletpapier en houd niet te lang op!

4. Overgewicht beperken = aambeien voorkomen

Overgewicht vergroot de kans op hemorroïden enorm. Probeer je lichaamsgewicht en vetpercentage dus binnen de perken te houden om aambeien te voorkomen. Als je overgewicht vermijdt, voorkom je bovendien een verhoogde bloeddruk, hartklachten en constipatie.

Aambeien behandelen & genezen

Voordat je eigenhandig overgaat tot het behandelen van je hemorroïden, dien je allereerst 100% zeker te weten dat het daadwerkelijk om een aambei gaat. Bekijk daarom eerst eens een foto van aambeien.

Google bijvoorbeeld maar eens op ‘foto aambeien’. Als de foto van de aambei overeenkomt met jouw zwelling, dan kun je desgewenst tot behandeling van de hemorroïde overgaan. De beste tips om aambeien te behandelen & genezen, zijn als volgt:

1. Darmonderzoek bij aambeienbehandeling

In geval van inwendige aambeien zal een huisarts, darmspecialist, internist of proctoloog met een vinger voorzien van een rubberen handschoentje je darm inwendig onderzoeken. Soms wordt een aanvullende endoscopische foto gemaakt om de aambei efficiënter te kunnen behandelen.

2. Aambeienzalf & -crème ter behandeling van hemorroïden

Bij de apotheek zijn allerlei soorten aambeienzalf te koop met vaseline, lidocaïne en/of zinksulfaat. Met aambeienzalf (o.a. Sperti®) kunnen hemorroïden en de bijbehorende symptomen effectief worden behandeld. Voorbeelden van merken aambeienzalf die je zonder recept kunt kopen bij de drogist zijn Sperti®, HemoClin® en Hamamelis®, Theranal® en Epianal®.

3. Zinkoxide zetpillen om aambeien te behandelen

Zetpillen met zinkoxide worden heel vaak ingezet ter behandeling van hemorroïden. Met een zetpil is een aambei doorgaans namelijk goed naar binnen te duwen. Het nadeel van een zetpil is echter wel dat ie vaak te hoog in de endeldarm terechtkomt en dus niet dicht genoeg bij de anus blijft zitten.

4. Aambei behandelen d.m.v. aambeienoperatie

Als een aambei niet vanzelf weggaat en ook niet dankzij aambeienzalf, dan kan een aambeien-operatie nodig zijn. Onder lokale verdoving wordt de aambei ingesneden en uitgedrukt… Of volledig weggesneden (hemorrhoidectomie).

5. Sclerotherapie inzetten als aambeienbehandeling

Kleine, inwendige aambeien kunnen worden behandeld door middel van sclerotherapie. Het aangetaste deel van de ader wordt ingespoten met een licht-irriterende vloeistof. Hierdoor zal de opgezette ader slinken en verkleven. Deze aambeienbehandeling wordt zeer vaak uitgevoerd.

6. Rubberbandligatie ter behandeling van aambeien

Aambeien kunnen worden afgebonden met een rubberen bandje (elastiekje). De aambei sterft zodoende af, wordt afgestoten en verdwijnt via de ontlasting. Rubberbandligatie ter behandeling van hemorroïden kan erg pijnlijk zijn en wordt daarom niet vaak meer toegepast. Het is dan ook een relatief ouderwetse aambeibehandeling.

7. PPH-methode om aambeien te behandelen

PPH staat voor ‘Procedure bij Prolaps en Hemorroïde’. Bij deze aambeienbehandeling worden de hemorroïden naar binnen geduwd, een ringetje slijmvlies wordt weggenomen en de bloedtoevoer naar de aambei wordt verminderd. De PPH-methode bij aambeien is relatief nieuw, maar ook vrijwel pijnloos en wordt daarom steeds vaker toegepast.

8. Corticosteroïden tegen jeuk & zwellingen door hemorroïden

Crèmes en zetpillen met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om de jeuk en zwelling van aambeien te behandelen. Let wel: corticosteroïden zijn enkel op doktersrecept verkrijgbaar. In geval van darmverstoppingen kan een klysma uitkomst bieden. Ook is er medicatie verkrijgbaar om de ontlasting soepel te houden.

9. Pijnstillers bij pijn door aambeien

Bij lichte tot matige pijn door hemorroïden kun je het beste paracetamol nemen. Bij hevigere pijn kun je eventueel ibuprofen slikken, maar dit kent meer bijwerkingen m.b.t. het maag-darmstelsel.

Aambeien door eetgewoonten & leefgewoonten…

De aambei behoort tot de minst favoriete gespreksonderwerpen óóit, maar ook tot de populairste zoektermen op gezondheidsgebied (niet gek, want plusminus 50% van alle mensen krijgt vroeg of laat te kampen met hemorroïden). Het is dan ook de hoogste tijd om de concrete en wijdverspreide aambeienproblematiek uit zijn taboesfeer te trekken. Hemorroïden zijn lichaamsweefsels voorzien van bloedvaten –zogenaamde zwellichamen– die kunnen aanzwellen om de anus luchtdicht af te sluiten. In principe heeft iedereen dus aambeien, maar bij sommigen staan de hemorroïden té geregeld onder té hoge druk, waardoor ze (semi)permanent uitzetten.

Wanneer het gebruikelijke aambeiweefsel dusdanig uitzet, geïrriteerd raakt en opzwelt dat er lichamelijke klachten door ontstaan, spreekt men in de medische wereld pas van aambeien of hemorroïden. Wanneer hemorroïden niet tijdig worden behandeld, kunnen ze in omvang toenemen en dalen tot buiten de anus. Een aambei voelt onaangenaam, veroorzaakt jeuk nabij de anus en soms ook anale pijn, branderigheid en/of bloedingen. Hierbij enkele aspecten t.a.v. eetgewoonten en leefgewoonten om rekening mee te houden als je hemorroïden wilt voorkomen…

1. De stoelgang…

Van alle factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van aambeien, zorgt vooral de stoelgang voor problemen. Harde ontlasting en overmatig druk zetten oftewel ‘persen’ tijdens de stoelgang verhogen de druk op de bloedvaatjes in de aambeiweefsels, die daardoor geïrriteerd en beschadigd kunnen raken. De onderliggende oorzaak hiervan is vaak een gebrek aan vezelrijke voeding. Vezelstoffen verteren namelijk niet (of onvolledig) en houden vocht vast, hetgeen de ontlasting zachter maakt en waardoor minder hard hoeft te worden ‘geperst’. Optimale stoelganggewoonten en hygiënemaatregelen zijn erg belangrijk ter voorkoming van hemorroïden.

2. Inwendige verstoppingen

Je loopt een verhoogde kans op de ontwikkeling van hemorroïden indien je regelmatig last hebt van inwendige verstoppingen. Dit fenomeen staat ook wel bekend als darmverstopping, obstipatie of constipatie Maar ook wanneer je hard uitdrukt bij het ontlasten of wanneer je langdurig ontlast. Ook erfelijkheid binnen je familie kan een rol spelen, evenals de leeftijd van 30 passeren.

3. Leefstijl & eetpatroon

Daarbuiten spelen je leefstijl, eetpatroon en beweegpatroon een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van hemorroïden. Wanneer je te hoog scoort op de BMI (Body Mass Index) en kampt met overgewicht of wanneer je te weinig beweegt, neemt de kans op aambeien aanzienlijk toe. Ook zittend werk kan zijn tol eisen… Wanneer je zwanger bent (geweest) is de kans op hemorroïden eveneens relatief groot. Een uitdijende baarmoeder en bevallen doet de druk op de bloedvaten namelijk toenemen. Een gezonde, regelmatige, vezelrijke en evenwichtige voeding helpt hemorroïden voorkomen, zo ook het drinken van voldoende water gedurende de dag.

4. Medicijngebruik

Bij de apotheek zijn middeltjes verkrijgbaar waarmee aambeien en diens symptomen effectief kunnen worden behandeld, waardoor ze niet kunnen vorderen c.q. doorontwikkelen naar een volgend ontwikkelingsstadium. Bij aambeiklachten kun je overigens het beste spoelen met lauwwarm water.

Hemorroïden: tot slot…

Behandel aambeien dus in eerste instantie met lauw tot lauwwarm water en eventueel aambeienzalf (Sperti e.a.). Ga met pijnlijke of bloedende aambeien naar de huisarts. Hopelijk helpt bovenstaande informatie jou om hemorroïden te voorkomen, behandelen & genezen.

Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullende tips m.b.t. (de symptomen van) aambeien? Laat dan hieronder een reactie achter!

13 comments


  • furgail

    13 juli 2018

    kan je antibiotica gebruiken

  • Sam

    26 juni 2018

    Ik ben zwanger, en heb nu voor het eerst last van een uitwendige aambei. Kan het ook vanzelf weg gaan? Ik lees niks over het natuurlijke genezingsproces namelijk.

    • Sabrina

      26 juni 2018

      Het is inderdaad mogelijk dat een kleine aambei vanzelf weer geneest. Indien je geen klachten ervaart, kun je het dus even afwachten. Je zou het ook even met je verloskundige kunnen bespreken, want aambeien zijn een zeer veelvoorkomende klacht bij zwangerschap. Je zou eventueel Curanol zalf kunnen proberen. Deze is bij de (internet)drogist verkrijgbaar en specifiek bedoeld voor zwangere vrouwen met klachten rond de anus.

    • Fryslan

      26 juni 2018

      Je moet de aambei laten schrikken,s`morgens vroeg met een zacht doekje ijskoud water gebruiken,evt herhalen binnen een dag of 3 is ie weg mogelijk nog eerder.

  • Richard

    15 februari 2018

    Hallo, Ik had ook erg veel last van aambeien, tot ik Venapro ging gebruiken. Dit homeopathische middel uit Amerika werkt echt. Hoop dat anderen er ook baat bij vinden. Groeten, Richard

    • bla

      15 februari 2018

      Ik heb even op VenaPro gegoogeld, maar komt echt over als een enorme scam. Kortom: oplichterspraktijk!

    • Marry

      6 juni 2022

      Hoi Richard, heb je toevallig de link? Hoor graag van u. Mvg, Marry

  • geebelen

    17 september 2016

    Ben gestopt met Daflon, kreeg maagpijn en buikpijn. Hoelang daarna blijven die bijverschijnselen werken?

  • Anita

    7 maart 2016

    Klachten verminderen en de pijn verzachten? Aambeienzalf helpt. Kijk op Aambeienzalf.eu voor voordelige prijzen en de beste zelfzorgmiddelen voor uw anale klacht. Het werkt echt!

    • Paul

      8 maart 2016

      Hallo Aambeienzalf.eu, Het reactiesysteem van Gezondr is geen reclameplatform; vandaar dat ik de commerciële links naar jullie webwinkel met aambeienproducten heb verwijderd. Groeten, Paul

  • aambeien hater

    6 juni 2015

    Gebruik Curanol, het is bedoeld voor zwangere vrouwen, maar ik gebruik ‘m ook met succes. Het zijn twee versies. pillen en zalf. De Curanol (40 pillen) zorgt ervoor dat de aders meer normale bloedsomloop krijgen en de aders elastisch rond de anus voor 98% normaal worden. Zalf is voor de buitenkant. Ik heb nu maar 2% last ervan, nog ff doorgaan met die Curanol-kuur en hopen dat alles verdwijnt. Dit is gewoon te koop bij de apotheek en drogist. Investeer in goed werkend producten, troep van huisarts heeft mij niets opgebracht. Afz. Gelukkige ex-aambei gozer.

  • karl

    6 mei 2014

    Het is me niet duidelijk of een acute externe hemorroïde kan ontzwellen en teruggestoken worden in de beginfase door de patiënt zelf.

  • jan

    6 november 2011

    ik heb al 3 maanden een aambei. Deze is al aan de betere kant. Verkleind, maar nu vandaag heb ik opeens een nieuwe aambei en veel groter. Wat kan ik eraan doen? Ik dieet wel en toch gaat het niet weg. Ik gebruik daflon en natuurlijke aambeienzalf. Eerst had ik scheriproct gebruikt maar dat doe ik nooit meer. Het ging weg de aambei door bloeding maar kwam direct een week later terug en slechter! En slecht heb ik mij gevoeld. Alles in mijn hoofd ging als een spoel, draaierig en duizelig. Zwak was ik. Mijn hart bonsde bijna niet meer? Nee die zalf niet meer.ik voel me nu goed maar heb wel 2 aambeien. Wat kan ik doen?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.