ABSI staat voor ‘A Body Shape Index’. Het betreft de allernieuwste methode waarmee kan worden bepaald of iemand aan overgewicht lijdt. Is je ABSI te hoog, dan ben je te zwaar en draag je te veel lichaamsvet met je mee. Het unieke aan ABSI is dat je ermee kan vaststellen of jouw specifieke overgewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit zou ABSI beduidend effectiever maken dan bijvoorbeeld de BMI…
BMI
Veel deskundigen en instanties bepalen of iemand aan overgewicht lijdt aan de hand van de BMI (Body Mass Index). Dit is ietwat opmerkelijk, want je BMI vertelt alleen maar hoe je massa (in kilo’s) zich verhoudt tot je lengte (in centimeters). Je kan dan ook een hoge BMI hebben en ondertussen kerngezond zijn (of precies andersom), bijvoorbeeld als je extreem groot, klein of gespierd bent.
Bovendien is er een belangrijke randvoorwaarde voor risicofactoren bij overgewicht, namelijk de exacte locatie waar vetweefsel zich bevindt…
Locatie van lichaamsvet
De gezondheidsrisico’s van overgewicht zijn afhankelijk van de exacte plek waar lichaamsvet zich ophoopt. Zo is diepliggend vet (met name rondom de vitale organen) veel gevaarlijker dan oppervlakkig vet. Sterker nog: een vetlaagje dat direct onder je huid ligt kan bevorderlijk zijn voor je gezondheid omdat het isolerend, schokdempend en ontstekingsremmend werkt.
Bovendien is vet dat zichtbaar is rond je buik (appelfiguur) beduidend gevaarlijker dan vet rond de heupen, billen en/of bovenbenen (peerfiguur).
ABSI
Het belangrijkste aspect van ABSI is dat er rekening wordt gehouden met méér factoren dan lengte en gewicht, waaronder tailleomvang en lichaamsvetlocatie. Dit gebeurt via een nogal ingewikkelde formule: je deelt je tailleomtrek in centimeters door de vierkantswortel van je lengte en vermenigvuldigt deze met de derdemachtswortel van je BMI. (bron)
Tip: Met deze ABSI-calculator kun je jouw ABSI automatisch laten berekenen, evenals je BMI en “new BMI”.
Tot slot
Al met al is vet rondom de vitale organen in je buikholte veel gevaarlijker dan dikke billen of een bol gezicht. De variabele die ABSI interessanter maakt dan bijvoorbeeld de BMI is dan ook hoofdzakelijk ‘tailleomvang’.
Let jij op je BMI of ABSI? Waarom wel/niet? Laat hieronder je reactie achter!
One comment
BBC
16 april 2013Dit is wel een zeer ingewikkelde formule. Niet geschikt om zelf snel even uit te rekenen. Met de calculator gaat het snel, maar die heb je niet overal ter beschikking.
Een veel eenvoudigere methode is
“kijk eens naar jezelf, en vraag eens aan jezelf, hoe voel ik mij”.
Als ik mij goed voel en fit, en mijn figuur ziet er goed uit, DAN IS ALLES OK!
Groetjes
BBC