Werk wordt vaak aangedragen als reden om niet te kunnen porten. Als je het druk hebt met je werk, kun je immers niet naar de sportschool. En met de auto ben je nu eenmaal sneller op je werk dan met de fiets. Toch kan jouw werk enorm bijdragen aan afvallen en gewichtsverlies. Hieronder lees je alles over het verband tussen afvallen en arbeid…
Zwaar lichamelijk werk vs. zittend beroep
Vooral het soort werk dat je doet is van enorme invloed op je lichaamsgewicht. Je werk is zelfs één van de belangrijkste factoren voor afvallen, want mensen werken gemiddeld 8 uur per dag! Als je de hele dag druk in de weer bent met lopen, sjouwen en trappen klimmen, dan verbrand je de hele dag door calorieën. Voorbeelden van dit soort beroepen zijn:
- Bouw & constructiewerk (tillen, gereedschap gebruiken e.a.)
- Winkelvloer-medewerker (lopen, sjouwen e.a.)
- Bediening (lopen, tillen e.a.)
- Schilder (rolleren, ladders beklimmen e.a.)
- Verhuizer (tillen, lopen, traplopen e.a.)
- Verzorging (tillen, lopen, verzorgen e.a.)
- Kok (pannen hanteren, lopen, tillen e.a.)
- Schoonmaak (lopen, poetsen e.a.)
- Tuinman (snoeien, zagen, lopen e.a.)
- Etc. etc. etc.
Heb je echter een kantoorbaan of ander zittend werk, dan verbrand je nauwelijks calorieën. Zo zit je als beeldschermwerker of chauffeur de hele dag stil.
Keerzijde van zwaar lichamelijk werk!?
De keerzijde van een actieve baan is dat je waarschijnlijk meer gaat eten. Mensen die zwaar lichamelijk werk doen, eten misschien wel meer, maar hebben ook veel meer spieren. Zodoende verbranden zij ook als ze thuis op de bank zitten meer calorieën. Een actieve baan werkt dus dubbel-voordelig voor afvallen! Ook als je tenger gebouwd bent, kun je overigens veel spieren hebben.
Plotseling aankomen door beeldschermwerk…
Stel je iemand voor die zijn hele leven lang een lichamelijk actief beroep heeft uitgeoefend, bestaande uit zwaar lichamelijk werk… Diegene is vanaf zijn twintigste geen kilo aangekomen en zijn hele leven lang mager en (pezig) gespierd geweest. Hij zal echter direct kilo’s gaan hamsteren als hij/zij zittend werk gaat doen. De kans zit er zelfs dik in dat diegene binnen enkele jaren een klein buikje en “love handles” heeft ontwikkeld.
Als je je hele leven lang actief bent geweest, dan ben je namelijk gewend om veel te eten. Het is echter niet zo dat je automatisch je eetgewoonten aanpast en minder calorieën gaat gebruiken als je gedurende de dag stelselmatig minder actief wordt. Als je (veel) minder zwaar werk gaat doen en hetzelfde blijft eten, is aankomen het logische gevolg. Let hier dus op als je van baan wisselt!
Eten op het werk
De meeste mensen lunchen op hun werk en sommigen ontbijten en/of dineren zelfs op hun werk. Bovendien worden op het werk gemiddeld de meeste (ongezonde) snacks & tussendoortjes gegeten. Dat betekent dat een groot percentage van je dagelijkse calorie-inname op je werk plaatsvindt.
Het is dan ook erg belangrijk om kritisch te kijken naar hetgeen je tijdens werk eet. Neem bij voorkeur een gezonde en gevarieerde lunchtrommel van thuis mee naar je werk. Maak bovendien gezonde keuzes als je gebruikmaakt van een bedrijfskantine of cateringservice. Als er nauwelijks gezonde keuzes zijn, dan kun je desgewenst een gezonde alternatief in de buurt van je werk zoeken via internet.
Tot slot
De moraal van dit verhaal is dat jouw baan voor gewichtsverlies, maar ook voor gewichtstoename kan zorgen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die je met je dagelijkse werkzaamheden verbrandt en het aantal calorieën dat je tijdens je werk binnenkrijgt. Doe jij beeldschermwerk, beperk dan je calorie-intake. Als stratenmaker hoef je logischerwijs minder streng te zijn wat betreft je calorie-inname.
Wat voor werk doe jij? En merk jij dat jouw baan van invloed is op je gewicht? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!
Verhoogd risico op overgewicht door toedoen van je werksituatie
Een hekel hebben aan je werk komt meestal niet ten goede aan de gezondheid. Maar zelfs wanneer je je baan helemaal top vindt dan hoeft dat niet direct te betekenen dat je werk wel goed is voor je lichamelijke gesteldheid en lichaamsgewicht.
Zittend werk en lichamelijke gezondheid
Australische onderzoekers ontdekten dat mannen met een kantoorbaan die langer dan zes uur per dag achter hun bureau zitten, ruim twee keer zo veel kans maken op overgewicht dan mannen die minder dan 45 minuten per dag zittend werk verrichten. Vrouwen doen het ietwat beter dan mannen, zij lopen gemiddeld namelijk 20 minuten meer gedurende de dagelijkse kantooruren dan mannen. De onderzoekers concludeerden dat sedentair ofwel zittend werk een ernstig gezondheidsrisico vormt voor zowel mannen als vrouwen.
Overgewicht
Het is ook een feit dat sedentaire banen (en leefstijlen) dramatisch hebben bijgedragen aan het uitdijen van de overgewichtscijfers van de laatste 20 jaar. En ‘dramatisch’ mag best beklemtoond worden, een onderzoek door de Universiteit van Chicago wees namelijk uit dat iemand met sedentair of zittend werk tot 3,3 punten hoger scoort op de BMI index dan iemand met een actieve baan. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand met zittend werk en een lichaamslengte van 1,65 meter, een lichaamsgewicht kan hebben van 70,3 kilo in plaats van 63,5 kilo, puur door toedoen van arbeidgerelateerde factoren.
Na het negatieve deel, nu de positieve kanttekeningen… Je kunt je inactieve baan geweldig vinden én fit blijven. Hierbij een paar tips:
1. Zorg dat je eet
Het is makkelijk om een maaltijd over te slaan tijdens een dag vol meetings, e-mails en telefoontjes. Het kan best voorkomen dat je er pas om 4 uur ’s middags achterkomt dat je sinds het magere ontbijtje van vanochtend niks meer hebt gegeten. Je lichaam heeft echter energie nodig om de dag door te komen. Zorg dat je het een prioriteit maakt elke dag 3 lekkere, gezonde en voedzame maaltijden te nemen en 2 à 3 gezonde tussendoortjes. Het is niet eens slecht om het er af en toe vanaf te brengen met magnetronmaaltijden, zolang je de etiketten maar leest en ingrediënten, calorieën en natriumgehalte in de gaten houdt.
2. Compenseer
Doe aan lichaamsbeweging om je sedentaire werkdag te compenseren. Word lid van een gymschool of fitnesscentrum, ga vroeg in de ochtend joggen of maak tijd voor sport en fitness met familie of vrienden. Haal 1 of 2 fitnessapparaten in huis zodat je, ondanks slecht weer, toch kan sporten.
3. Hergebruik je netwerk
De kans zit er dik in dat je medewerkers – net als jij – na hun werk aan hun lichamelijke conditie moeten werken. Bedenk eens een activiteit die niks met eten te maken heeft. Organiseer een wekelijks volleybal- of tennisuitje, ga tijdens de middagpauze joggen of ga snel een potje basketballen of hockeyen na het werk.
4. Betrek je collega’s tijdens werktijd
Wanneer je je collega’s zover krijgt om eens wat actiefs te doen tijdens de pauzes of na het werk, kun je ze misschien ook wel zo ver krijgen om tijdens werktijd op de lijn te letten. Laat iedereen op een vaste dag in de week een klein gezond gerechtje mee naar het werk nemen om op die manier gezamenlijk een gezellige, gezonde maaltijd te gebruiken. Of wissel met een aantal collega’s recepten uit, heb je meteen iets om over te praten. En ook morele steun is nooit weg. Je kunt zelfs de Human Resources afdeling betrekken bij iets leuks, want gezonde werknemers besparen nu eenmaal geld.
5. Eet niet uit verveling
Dit spreekt voor zich, neem een appel mee van huis en laat je niet verleiden door snoepautomaten.
6. Wissel af
Bijna iedereen heeft wel zo’n steevaste routine. Wanneer je koffie gaat halen ook maar meteen een muffin meepikken. Dit is zeker niet verkeerd, maar doe het af en toe, en niet altijd. Grote veranderingen doorvoeren in je leven doe je door middel van kleine stapjes.
7. Laat de technologie vallen
De hedendaagse techniek is geweldig, maar het is goed om eens eigenhandig een memo af te geven in plaats van te mailen. Ga op een stabiliteitsbal zitten achter je bureau voor een goede lichaamshouding, neem de trap in plaats van de lift, zet je auto aan het uiteinde van het parkeerterrein of neem gewoon de fiets. Kleine veranderingen zijn van grote invloed op je energieniveau.
8. Kies doordacht
Of je je lunch nu bestelt in de kantine of de deur uit gaat, kies je producten bewust. Wanneer je vindt dat de kantine van jouw werk geen gezonde keuzes mogelijk maakt, ga dan eens te rade bij degene die daar verantwoordelijk voor is.
Houd de bovenstaande ideeën in je achterhoofd en merk dat je je gedurende de (werk)dag fitter, energieker en gezonder voelt. Deel hieronder jouw werk-gerelateerde ervaringen en bevindingen!
3 comments
Moon
30 juni 2019Na een jaar thuis waar afvallen maar niet lukte ben ik nu ruim twee maanden weer aan het werk in de zorg en ben zonder moeite 8 kilo kwijt geraakt. Het klopt dus!
frieske
13 augustus 2014Heel herkenbaar! Ik werk in de winkel en als ik een dag van 10/11 uur van lopen, sjouwen en tillen zonder zitten (behalve in de pauze) heb gehad, merk je heel goed dat je meer trek hebt dan als je de hele dag achter de kassa hebt gezeten. :)
marianne
14 november 2013Ik heb een traag werkende schildklier, maar ben slank. Dat komt waarschijnlijk doordat ik in de schoonmaak werk en veel moet bewegen.