Een hometrainer wordt nog altijd door talloze mensen gebruikt. De hometrainer is namelijk een ideaal fitnessapparaat voor cardiotraining. Zo is de hometrainer efficiënt voor:
- Afvallen (lichaamsgewicht)
- Vet verbranden (vetpercentage)
- Conditie (hart-longfunctie)
Een hometrainer kan erg snel gaan vervelen als je onvoldoende variatie, intensiteit, uitdaging & doelstellingen inbouwt. Om die reden is een trainingsschema voor de hometrainer een absolute aanrader. Daarom hierbij een gevarieerd, intensief en uitdagend programma oftewel schema voor de hometrainer…
Afvallen met hometrainer & trainingsschema
Hieronder vind je een effectief schema c.q. programma om af te vallen met de hometrainer. Het trainingsschema voor de hometrainer is gebaseerd op een aantal ‘rotaties per minuut’ (RPM). Veruit de meeste moderne hometrainers hebben een ingebouwde computer waarop je de volgende waardes kunt aflezen en/of instellen:
- Snelheid (kilometers per uur)
- Tijdsduur (in minuten)
- Rotaties (per minuut)
- Intensiteit (weerstand)
- Hartslag (per minuut)
- Voorgeprogrammeerd level
Let op: als je onderstaand trainingsschema voor de hometrainer wilt gebruiken voor afvallen, dan dien je op jouw specifieke toestel in ieder geval de rotaties per minuut af te kunnen lezen…
Afvallen met hometrainer…
Het is extreem handig als je een ‘level’ oftewel ‘niveau’ op je hometrainer kunt instellen. Met één druk op de knop wordt er dan een aantal specifieke functionaliteiten gebruikt. Een level instellen betekent dat je gebruikmaakt van een specifieke moeilijkheidsgraad…
Onderstaand schema c.q. programma voor de hometrainer is volledig gebaseerd op het aantal rotaties per minuut (RPM). De rotaties heb je volledig zelf in de hand. Immers: hoe sneller je “fietst”, des te meer rotaties. Stel bij dit trainingsschema voor de hometrainer een level in dat aansluit op je huidige conditie & ervaring. Verhoog de weerstand als het level je te gemakkelijk afgaat. En verlaag de weerstand als het level te zwaar blijkt.
Hometrainer-trainingsschema voor afvallen!
Onderstaand trainingsschema voor de hometrainer is een effectief hometrainer-programma voor 37 minuten. Hierbij het super-effectieve trainingsschema voor de hometrainer:
- 00:00 ‒ 00:00 (0 min.) – Gangbare weerstand instellen
- 00:00 – 00:05 (5 min.) ‒ Warming up (40 RPM)
- 00:05 – 00:10 (5 min.) ‒ Versnellen (80 RPM)
- 00:10 – 00:12 (2 min.) ‒ Verder versnellen (100 RPM)
- 00:12 – 00:14 (2 min.) – Vertragen (60 RPM)
- 00:14 – 00:19 (5 min.) ‒ Versnellen (80 RPM)
- 00:19 – 00:21 (2 min.) ‒ Verder versnellen (100 RPM)
- 00:21 – 00:23 (2 min.) – Vertragen (60 RPM)
- 00:23 – 00:28 (5 min.) ‒ Versnellen (80 RPM)
- 00:28 – 00:30 (2 min.) ‒ Verder versnellen (100 RPM)
- 00:30 – 00:32 (2 min.) – Vertragen (60 RPM)
- 00:32 – 00:37 (5 min.) – Cooling down (40 RPM)
Dit is een zeer effectief trainingsschema voor afvallen met een hometrainer. Lees de tijdsduur per rotatiesnelheid af op een stopwatch. (bron)
Intervallen = afvallen met hometrainer
Bovenstaand trainingsschema voor de hometrainer is ideaal voor afvallen, omdat het met intervallen werkt. Je wisselt zeer snel trappen namelijk af met uiterst langzaam “fietsen”, waardoor een zekere variatie ontstaat qua trainingsintensiteit. Dit is uitstekend als je wilt afvallen met de hometrainer, want uit onderzoek blijkt dat intervallen uiterst efficiënt zijn voor de vetverbranding.
Tip: ook het artikel op Gezondr over ‘Interval Training’ kan interessant voor je zijn…
Ideale hartslag voor afvallen met hometrainer
Het is handig om een hartslagmeter te gebruiken. Voor afvallen & vetverbranding is het namelijk belangrijk om een ideale hartslag voor afvallen aan te houden. De ideale hartslag voor afvallen ligt rond de 125 hartslagen per minuut voor een jongvolwassene, rond de 110 voor een vijftiger en rond de 90 voor een zeventiger; dit verschilt logischerwijs per individu en is afhankelijk van o.a. leeftijd en trainingsniveau. Ga met je trainingsschema voor de hometrainer nooit boven de 170 of onder de 120 zitten.
Tip: lees ook het artikel op Gezondr over de ideale hartslag voor afvallen…
Tot slot
Als je optimaal wilt afvallen met de hometrainer, dan dien je bovenstaand trainingsschema drie keer per week in de praktijk te brengen. Gebruik het programma ofwel schema voor de hometrainer bijvoorbeeld op maandag-, woensdag- & vrijdagavond. Je verbrandt ongeveer 400 kilocalorieën per trainingssessie en je kunt bovendien muziek luisteren of televisie kijken tijdens de “hometraining”!
Heb jij het trainingsschema voor de hometrainer al geprobeerd? Wat vind jij van bovenstaand programma? Laat hieronder weten of jij al bent afgevallen met de hometrainer…
56 comments
Adriaan
23 januari 2018Goedendag mijn naam is Adriaan, bijna 60 jaar, gewicht voor hartinfarct bijna 120KG. Na mijn infarct gaan sporten eerst onder begeleiding daarna zelf doorgegaan. Anders gaan eten, na 6 maanden 30KG verloren. Echter ik ben ondernemer, maak veel uren, eet slecht en haastig… Daardoor zaten de KG’s er zo weer aan. Bij 117KG vond ik het welletjes en ben weer op mijn hometrainer gestapt. Ook flink erbij gaan lopen: normaal, niet hardlopen. Na 3 maanden zit ik nu op 100KG en wil er graag nog 20KG af. Ik fiets op de hometrainer 6 dagen in de week een uur per dag met intervallen. Lopen doe ik tijdens de hond uitlaten en als ik boodschappen ga doen. Draag stappenteller. Ik verbrand ruim 1000kcal per dag. Voel me inmiddels geweldig maar er moet nog meer af. Ik eet gezonder en gevarieerd soms wel 6x op een dag, maar altijd kleine beetjes. Inmiddels fiets ik op de hometrainer op standje 5 a 6 met intervallen naar 7. De hometrainer is geen uitdaging meer daarom denk ik er over om een spinningbike te kopen. Deze keer houd ik vol totdat ik op mijn gewenste gewicht van rond de 80KG uitkom. Ik wens eenieder veel sterkte met het afvallen maar doe het met je kop erbij. Ik zeg het nog maar eens en spreek uit ervaring: “je hebt maar één hart”.
pieter
20 september 2017hallo ik ben een persoon van 180 kg ik doe op de hometrainer 6 keer per dag te samen 31 km op geteld ik kan niet meer doen omdat ik zeer last
heb aan mijn knie mijn vraag is zou ik zo als ik bezig ben ook gewicht verlies bekomen groetjes p
fjo
20 juni 2017ik sport nu 3x in de week. ik fiets op de hometrainer 18 km in 35 minuten. ik wil fiets in verschillende intensiteiten dus bergje op bergje af. ik wil nu graag dit trainingsprogramma proberen maar vraag me af moet ik verschillende intensiteiten kiezen of 1 stand
Peter Parren
20 oktober 2016Ik ben 78 en fitness al jaren maandag woensdag en vrijdag minstens 2 uur. Ik doe 1 uur krachttraining. Gewicht tot 40 kg. Ik weeg 90 kilo en wil afvallen. Hoe doe ik dat? Ik fiets op de hometrainer 3 keer per week 1 uur op max hartslag 128. Daarna doe ik 30 minuten op Hartslag 90. Voel mij super. Drink water of een heel enkele keer Isostar . Afvallen… Helpt geen moer.
Yasmine
27 augustus 2017Beste, Laat die krachttraining, doe alleen maar cardio. Met krachttraining ga je alleen je vetten omzetten in spieren. Het is helemaal niet slecht natuurlijk, maar dan blijf je op je zelfde gewicht. Ge gaat wel effectief minder vet hebben, maar als je wilt afvallen is cardio het beste. Grts
Paul
28 augustus 2017Nee, juist niet! Want in feite wil niemand afvallen (qua kilo’s), maar juist afslanken (qua omvang). En hoe minder krachttraining je doet, des te minder spierweefsel je behoudt. En hoe minder spierweefsel je behoudt, des te langzamer je ruststofwisseling wordt en des te minder calorieën je lichaam verbruikt in rust. Hierdoor ga je juist gemakkelijker jojoën, waardoor je in een mum van tijd omvangrijker EN zwaarder bent dan voordien. Vandaar ook dat je niet het gewicht op je weegschaal in de gaten moet houden, maar juist je omtrekken en vetpercentage. Meer over effectief afvallen en vetverbranding, lees je in de volgende artikels:
Naast cardiofitness en krachttraining is vooral ook je voedingspatroon van cruciaal belang voor afslanksucces. Je moet NIET weinig of minder gaan eten als je wilt afvallen middels lichaamsbeweging, maar juist hetzelfde –of zelfs MEER– gaan eten. Zie ook de volgende artikels:
Wendela
16 augustus 2016Hooi ik ben 20 jaar en weeg 67 kg ik wil graag 10 kilo er af. Nu doe ik elke dag 1 uur op de hometrainer en dan na een week 10 minuten der bij. Ik ben net gestart en het gaat lekker ik vind de hometrainer fijn. Want ik zelf heb ik een hekel aan sporten. Ik heb alleen wel een vraag als ik mijn schema aan hou doe ik het dan goed?
TV
14 augustus 2016Beste is dit trainingsschema voor de hometrainer ook geschikt voor iemand met een heupprothese? Ben 46 jaar en heb sinds een 5 weken een heupprothese… fietsen op de hometrainer gaat super maar ben een beetje bang voor het hoge “toerental” van het schema… heb geen overgewicht maar het is de bedoeling om mijn beenspieren te verstevigen = beter voor de prothese. Groetjes, TV
Paul
15 augustus 2016Beste TV, Ik ben geen (sport)arts en mag dan ook geen trainingsadvies geven bij medische indicaties. Of dit trainingsschema voor de hometrainer geschikt is voor jouw individuele situatie zou je dan ook moeten navragen bij een arts; die kan de exacte status, aard en belastbaarheid van de prothese optimaal inschatten. Sterkte!
Henk
5 januari 2017Hallo TV ik ben 65 jaar en heb op mijn 48e een totale heupprothese gekregen mijn ervaring wil ik graag met je delen. s,morgens na het opstaan eerst een sneetje brood en daarna 10 km op de hometrainer zonder weerstand alleen maar de beweging maken s,avonds na het eten het zelfde ritueel, alleen maar bewegen bewegen bewegen de kracht komt vanzelf wel. Mijn prothese zit er nu 18 jaar in net een controle foto laten maken alles ziet er perfect uit maar ik ontzie hem wel en doe er geen gekke dingen mee zoals springen en rennen moet jij ook echt niet doen krijg je last van, wees er zuinig op. Groetjes!
Edith claes
21 juli 2017Ja zeker. Heb ook een volledige nieuwe heup sinds 6 jaar. Het eerste wat ik moest doen in het ziekenhuis was fietsen. De tweede dag na de heupoperatie al.
MamaN
30 juli 2016Hoeveel weken achterelkaar kan ik dit schema aanhouden voordat mijn lichaam hieraan went en in spaarstand raakt, waardoor je niet (verder) afvalt? En welk schema / oefeningen kan ik daarna gaan doen?
Paul
1 augustus 2016Ja kan dit trainingsschema voor de hometrainer zo vaak doen als je zelf wilt. Zolang je voldoende voedzame voeding nuttigt, hoef je niet bang te zijn voor een intredende ‘spaarstand’… Bovendien is het raadzaam om ook krachttraining te doen, zodat je spiermassa op peil blijft.
Remon
21 juli 2016Belangrijk vraagje: Helpt een hometrainer ook voor het verhelpen van een “bierbuikje”? Ik ben 39 en merk dat ik echt veel kleding niet meer pas, of het ziet er niet uit omdat mijn buik zo dik is geworden. :/ Ik hoor graag of een hometrainer hier ook tegen helpt tegen dat buikvet.
Paul
22 juli 2016Ja, alle vormen van cardiotraining zorgen voor evenredig verdeelde vetverbranding (over je hele lichaam), dus op den duur zal dankzij (efficiënte en intensieve) work-outs op de hometrainer ook je ‘bierbuikje’ verdwijnen. Logischerwijs is het raadzaam om ook niet al te veel bier te drinken, want een half kratje per dag, daar valt bijna niet tegenop te hometrainen. ;)
Johan
21 maart 2016Ik woog op 1 januari 2016 118 kg. Ik heb me toen – zoals het die dag betaamd – één en ander voorgenomen. Namelijk geen alcohol, geen frisdrank, gezond en regelmatig eten en… fietsen op een hometrainer. Dan trainingsduur (anderhalf uur), dan interval, dan RPM, dan duur enz. enz. Elke dag minstens een halfuur op de hometrainer. We zijn nu half maart en ik weeg 83 kg. Dat is op 10 weken tijd 35 kg minder. Ik voel me ongelooflijk goed en ben ervan overtuigd dat je – als je hometrainen combineert met andere zaken – wel degelijk veel kan afvallen met een hometrainer!
Johan
21 maart 2016misschien nog bijvertellen: ik kocht Ergo S van Kettler. Een schitterende ‘machine’!
Herman
9 augustus 2016Wat een prestatie. Hoe hoog was de weerstand waarop je fietste?
Luc
24 december 2015Kan me iemand zeggen welke hometrainer ik me best aanschaf . Moet dit een duur , of kan ik ook een goedkopere aanschaffen . Zoals ik de reacties lees , is het gewoon belangrijk dat de RPM kan op aflezen .
Sue
1 januari 2016Wij huren de CardioStrong Ergometer BX-60 van FitShop maar gaan deze waarschijnlijk ook kopen. Wij hebben hem sinds 24 december in huis en zijn erg blij mee. Hij kost €699,- maar hij hij helemaal elektronisch met een comfortabel zadel en heel stabiel. Ik vind deze dingen o.a. ook belangrijk als de bedoeling dat je hem serieus wilt blijven gebruiken. Tot nu toe zit ik er op de dagen dat ik niet sport, dagelijks op en wil sowieso een minimum van 3-4 dagen per week (indoor) fietsen.
Els
2 november 2015Hallo, Sinds een tijdje zit ik ook op de hometrainer en wil ook graag wat kilo’s kwijt en conditie opbouwen. Maar nu zag ik de RPM. Mijn hometrainer heeft stand 1-8. Heb een schema gemaakt. Waarbij ik i.p.v. de RPM de stand heb veranderd tussen de 3 en 6. Maar is dit nou de bedoeling, hoe zwaarder de stand hoe sneller trappen en hoe lichter de stand hoe lichter fietsen? Of moet ik gewoon in 1 stand fietsen en in die stand zwaarder of lichter. Misschien een beetje een domme vraag hoor. Heb je ook nog een mooie oefening om in die tussentijd je bovenlichaam te trainen? In ieder geval heel erg bedankt!! Groetjes, Els
Jaap
23 oktober 2015Al enkele jaren sport ik niet meer vanwege gezondheid klachten. In 2005 een kijkoperatie gehad in m’n knie, diagnose, er moet een prothese in. Kreeg ik niet omdat ik te jong zou zijn. Fietsen gekocht en aan het eind van het tweede jaar kon ik zo goed als probleemloos mountainbike in het Limburgs heuvel landschap. Zo erg bleek het dan toch niet te zijn met die knie. Dat er wat aan mankeert is me wel duidelijk. In die tijd veel aan sport gedaan. Zwemmen, sportschool en mountainbike dus. In 2013 krijg ik ineens in zo goed als alle gewrichten pijn. In twee maanden tijd kon ik trap niet eens meer normaal aflopen. Na vele onderzoeken, en nog steeds, is men er niet achter wat ik mankeer. Nu had ik er beetje genoeg van om stil af te wachten wat ik wel niet mag/kan. Een goede hometrainer zou wel eens een oplossing kunnen zijn dacht ik zo. Op zoek naar waar ik aan moet denken bij een aankoop van een goede hometrainer kwam ik ook op deze site uit. Doel is spieren versterken, afvallen en aan m’n conditie werken. Hier vond ik dus enkele goede tips waar een goede hometrainer aan moet voldoen. RPM aangeven bv. Maar ook een HRC programma zou wenselijk zijn. Met die tips in m’n achterhoofd deze week een hometrainer aangeschaft en wel de FitBike Ride 6 iPlus. Gisteren de hometrainer binnen gekregen en meteen het schema om af te vallen hier geprobeerd. In het begin dacht ik, is het dat? Wat later is het toch zwaarder als ik dacht. Totaal geen conditie meer dacht ik dus. Met de kapotte knieën is het wel goed te doen. Nu zit op deze hometrainer ook de HRC functie. Ik las hier ergens dat dit goed zou zijn om conditie op te bouwen. Leeftijd ingevuld, ahum 56 jaar, hartslagpercentage op 75% gezet, tijd 40 min. Stevig trance muziekje opgezet en aan de slag. Was weer eens lekker om los te gaan, in die zin, heb me rond de 70-75 RPM gehouden. Na 40min de recovery knop ingedrukt en klaar. Bij een hartslag van rond 125 merkte ik dat het trappen minder zwaar werd. Hometrainer past zich zelf aan zo lijkt het. Hartslagpercentage is ook af te lezen. Als die 75% aangeeft werd het trappen ook minder zwaar. Aan het eind van het programma zie ik F5 staan. Omai, na in het boekje gekeken te hebben betekend dat de hometrainer ook je conditiegesteldheid aangeeft. F5 is onder het gemiddelde. Ahum. Positief denken dan maar want het had slechter gekund. Het afvalschema is me wel duidelijk. Wil ik één keer per dag gaan doen in de namiddag. ’s Morgens wil ik aan m’n conditie werken met dat HRC programma. Hoeveel RPM kan ik dan het beste aanhouden? Of maakt dat niks uit met dit programma?
Paul
23 oktober 2015Beste Jaap, Cardiotraining (waaronder hometrainer) is eigenlijk 2 in 1: afvallen + aan je conditie werken. Je hoeft dus niet per se het RPM aan te passen, al kan het wel leuk zijn om af te wisselen qua trainingsschema’s. Het gaat er met het oog op afvallen hoofdzakelijk om dat je hartslagfrequentie binnen de perken blijft en dat je niet te erg buiten adem raakt tijdens het trainen. Heel veel succes met crosstrainen! Groeten, Paul
Diana
9 augustus 2015Ik loop normaal hard voor conditie en afvallen, maar door een overbelaste binnenband in mijn knie mag ik alleen maar fietsen. Dus begonnen op de hometrainer. Ik zit al heel snel veel te hoog met aantal rotaties, mijn hartslag stijgt niet hard. Wat voor schema kan ik t best volgen? Dank in elk geval voor de nuttige informatie!
Diana
9 augustus 2015Vergeet te zeggen dat ik n 56-jarige vrouw ben en zo’n 10 kilo wil afvallen.
JeePee
11 juni 2015Het aantal aangegeven kcal op de hometrainers klopt van geen kanten. Ik heb een tijdje in de sportschool op de hometrainer gezeten en kwam daar op zo’n 10 kcal per minuut. 600 per uur dus ongeveer. Op mijn zelf aangeschafte Kettler kom ik tot 800-900 kcal per uur, veel te hoog dus. Ik ga echt niet de Alpe d’Huez op. Ik ben daarom gestopt met het kijken naar de kcal en fiets op gevoel (cardiotraining).
Hans
23 mei 2015Volgens de website Wijvallenaf.nl en Calorieënverbranden.nl verbrand ik, met een gewicht van 80 kilo, 148 calorieën als ik 15 minuten gemiddeld op een home-trainer train. Mijn hometrainer geeft aan dat ik gemiddeld +/- 130 calorieën in 15 minuten haal. Dat komt dus aardig overeen. Voedsel blijkt veel meer calorieën te bevatten dan dat ik even kan verbranden op een hometrainer. Bijvoorbeeld: op een pak vanillevla staat dat de voedingswaarde per 100 milliliter 89 Kcal is. Die K staat voor kilo en betekent 1000. Dus 100 milliliter vanillevla bevat 89.000 calorieën. Volgens die websites kom ik uit op: 15 minuten/148 calorieën * 89.000 calorieën = 9020 minuten = 150 uur = 6.2 dagen. Dat zou dus betekenen dat ik 150 uur moet trainen op mijn hometrainer om de calorieën van 100 milliliter vanillevla te verbranden. Dat lijkt mij erg lang. Maak ik ergens een denkfout? Of worden Kcal en cal door elkaar gehaald.
Paul
24 mei 2015Ja, het gaat om dat laatste: calorieën en kilocalorieën worden door elkaar gehaald. Wanneer men op afslankwebsites en sportwebsites spreekt over calorieën bedoelt men nagenoeg altijd kilocalorieën. Een beetje een gekke gewoonte, aangezien het heel veel verwarring kan scheppen (meters en kilometers worden logischerwijs ook niet zomaar door elkaar gebruikt)… Het punt is echter dat de term ‘calorie’ (zoals ‘ie oorspronkelijk bedoeld is) nogal in de vergetelheid is geraakt omdat ‘ie in de praktijk irrelevant/onbetekenend is. Bij een onbewuste pinkbeweging verbruik je namelijk al een paar calorieën. Calorieën zetten dus geen zoden aan de dijk. Vandaar dat vrijwel iedereen rekent in duizenden calorieën oftewel kilocalorieën. En puur voor het gemak wordt de term kilocalorie afgekort tot calorie. Lekker kort… :P
Luc
28 april 2015Kent iemand een goed model hometrainer maar niet superduur?
Els
2 april 2015Beste, Boeiend en leerrijk artikel. Ik fiets op de hometrainer (zonder wattagemeter) met hartslagmeter. Nu ben ik op zoek naar een document voor mijn Filofax Pocket (A5) waar ik mijn kilometers, datums, maand en afstand op kan invullen en printen. Ook een document met grafiek waar ik mijn kilometers op kan aanduiden. Enig idee waar ik zoiets kan vinden? Groetjes, Els
Paul
2 april 2015Helaas niet; ik ben namelijk onbekend met Filofax. Wellicht kun je deze firma een mailtje sturen?
John Smulders
16 februari 2015Zeer leerzaam artikel. Nu weet ik waarom ik het hometrainen nooit voor langere tijd volhield; ik fietste te hard van stapel. Maar deze manier, met intervallen van 60 RPM, 80 RPM en 100 RPM, dit kan ik gemakkelijk voor een langere tijd volhouden. Omdat ik het niet gemakkelijk vind om steeds op klokjes te kijken, heb ik voor mijzelf een MP3’tje gemaakt waarbij ikzelf de intervallen en wisselingen het ingesproken. Ook geef ik aan hoe lang de huidige interval nog duurt. Voor mij een erg goed hulpmiddel!
John Smulders
16 februari 2015Ik heb dit trainingsschema voor de hometrainer bekeken, en het ziet er wel goed uit. Ik hield fietsen nooit lang vol en nu begrijp ik waarom. Ik ging fietste te snel van stapel. Omdat ik geen zin heb om steeds op klokjes te kijken heb ik een MP3 gemaakt die ik zelf heb ingesproken. Ik geef dus zelf aan dat ik moet versnellen naar 80, versnellen naar 100 of vertragen naar 60. Ook geef ik ruim van tevoren aan dat een volgende interval eraan komt. Voor mij werkt het heel goed. Probeer twee dagen tussen twee trainingen te houden (omdat ik die dagen andere dingen doe) en ik stap steeds voldaan van de hometrainer af.
Wanda
7 september 2015Wat een goed idee, John!!! Ben je bereid dit document/mp3 te delen met anderen???
Aimee
18 december 2014Ik (70 kg) zit sinds kort zo’n 4x per week op de hometrainer, maar ik vraag me af of het calorieverbruik wel klopt dat er wordt aangegeven. Ik fiets steeds 30 min, c.a. 75 rotaties per minuut c.a. 27 km/uur, c.a. 220 Watt en met een weerstand (stand 12 van de 16). De ene keer met versnellingen, de andere keer niet, maar ik verbruik dan volgens de hometrainer c.a. 650 calorieën. Dat is echt veel meer dan wat ik in de schema’s op internet tegenkom bij mijn gewicht etc. Kan dit toch kloppen of is dit echt onzin?
Paul
19 januari 2015Nee, met een hometrainer 650 kilocalorieën verbranden in een halfuurtje is pertinent onmogelijk. Er zijn intensieve fitnessmethodes waarmee je tussen de 600 kilocalorieën per UUR haalt, maar dan moet je flink je best doen. Met extreem intensieve HIIT krachttraining kun je als zeer ervaren fitnessbeoefenaar zelfs de 1000 kilocalorieën per uur benaderen. Maar omgerekend 1.300 kilocalorieën per uur verbruiken op een hometrainer is op geen enkele manier mogelijk. Ik denk dat je eerder aan 250 kilocalorieën moet denken. Groeten, Paul
Jo
27 oktober 2014Goedemorgen, Ik heb de crosstrainer Golf P van Kettler aangeschaft. Het weerstandsniveau is instelbaar tot 15. Helaas wordt niet aangegeven hoeveel watt dit per niveau is. Is hier een indicatie per niveau voor? Graag advies. Groet, Jo
Marijke
9 oktober 2014Hallo, wie kan me helpen. Hoe ik RPM om kan rekenen naar kilometers per uur. Ik heb wel een computertje op mijn hometrainer maar daar kan ik niet op aflezen hoeveel RPM ik fiets zeg maar. En ik heb er geen gebruiksaanwijzing bij. Hopelijk kan iemand mij helpen.
Paul
9 oktober 2014RPM staat voor ‘rotaties per minuut’. Omdat iedere hometrainer een andere omvang heeft en voorzien is van andere verhoudingen, verschilt ook de grootte van een rotatie. Heb je een hele kleine hometrainer met een beperkte diameter tussen beide pedalen, dan maak je hele kleine rondjes, waardoor je veel rotaties moet maken per kilometer. Heb je daarentegen een hele grote hometrainer met een omvangrijke diameter tussen beide pedalen, dan hoef je slechts een klein aantal rotaties te maken per kilometer. Je kunt een X-aantal rotaties dus niet zomaar omrekenen naar kilometers.
Marijke
9 oktober 2014Hoi Paul, Oké, helaas. Weet je ook of er dan schema’s bestaan in kilometers per uur i.p.v. RPM?
Paul
9 oktober 2014Ik ben ervan overtuigd dat die er zeker zijn; google eens op “trainingsschema hometrainer km/h”.
Marijke
9 oktober 2014Hallo Paul, Misschien rare vraag. Maar hoe meet je het diameter van het wiel van de hometrainer? Groetjes Marijke
Paul
9 oktober 2014Ik bedoel de afstand tussen beide pedalen (qua hoogte); deze afstand bepaalt de omtrek van de cirkel die je bij iedere rotatie beschrijft met je trappers, en deze omtrek is weer indicatief voor de ‘afstand’ die je aflegt per rotatie. Het is een indicatieve factor, dus opmeten heeft denk ik niet veel nut. Het gaat erom dat de cirkel die je met je trappers beschrijft bij de ene hometrainer groter is dan bij de andere.
Marijke
9 oktober 2014Hallo Paul, Oké, bedankt voor je uitleg. Groetjes, Marijke
rob vente
11 juli 2014Hallo, ik heb een vraag. Ik train op de hometrainer en staat op stand 3. Ik fiets 45 minuten en fiets ongeveer 23 km en verbrand dan ongeveer 650 kcal. Mijn hartslag zit tussen de 120 en 130, ben ik nu goed bezig om af te vallen? Ik weeg 85,5 en wil naar de 80. Of moet ik meer intervallen zoals ik soms lees? P.S. Ik ben nu ongeveer 2 weken bezig
Paul
12 juli 2014Zeker goed bezig; het is alleen wel een kwestie van lang volhouden. Sommigen merken na een aantal weken al verschil, anderen pas na een aantal maanden. Dit is voornamelijk afhankelijk van je huidige lichaamssamenstelling en metabolisme.
JeePee
11 juni 2015650 kcal in drie kwartier verbranden is op de hometrainer onmogelijk. Dan moet je al bijna Alpe d’Huez op fietsen. Ook ik heb het probleem dat er veel te veel verbrande kcal worden weergegeven. Ik let daar nu maar niet meer op. Fiets overigens niet om af te vallen, maar voor cardiotraining.
Bart
17 april 2014Ik ben 47 jaar. 1 jaar geleden woog ik 90kg. Door gezondere voeding en veel te bewegen weeg ik nu 74kg. Hometrainer? 5x per week, 20 tot 30 minuten, zonder weerstand, dus tussen de 10 en de 15km. Sportarts stelde: het is de regelmaat die telt, niet de uitdagingen en extremen… Gewoon zo veel mogelijk iets i.p.v. af en toe veel. En ziet, makkelijk vol te houden, effectief, niet ingrijpend… Ik kan het u aanraden.
keba
25 juni 2014Ik ga dit proberen, want sinds ik geen mountainbike meer heb zoeft mijn gewicht omhoog en komende maand koop ik een hometrainer.
AdR
16 maart 2014De onderstaande passage is de grootste onzin die hier vermeld wordt. Er wordt meer vet verbrand door tussen de 60 en 70 % van je maximale hartslag te trainen. een hartslag van 150 is killing en daarmee verbrand je alleen koolhydraten en spieren. Het is handig om een hartslagmeter te gebruiken. Voor afvallen & vetverbranding is het namelijk belangrijk om een ideale hartslag voor afvallen aan te houden. De ideale hartslag voor afvallen ligt rond de 150 hartslagen per minuut; dit is enigszins afhankelijk van je leeftijd. Ga met je trainingsschema voor de hometrainer nooit boven de 170 of onder de 120 zitten.
Paul
17 maart 2014Beste AdR, Hierin moet ik je gelijk geven. Een hartslag van 150 is inderdaad alles behalve ideaal. De ideale hartslag voor afvallen en vetverbranding voor een 25-jarige ligt veeleer tussen de 115 en 135 slagen per minuut. Voor een 50-jarige geldt plusminus tussen de 100 en 120 hartslagen per minuut. En voor een 75-jarige ongeveer tussen de 85 en 100. Natuurlijk verschilt dit per individu, maar ter illustratie zijn dit beduidend gunstiger hartslagwaarden dan 150 BPM. Bedankt voor je berichtje! Ik pas het direct aan. Groeten, Paul P.S. De link die vermeld staat onder de door jou aangekaarte passage bevat wel accurate info.
celestinus
12 maart 2014Over enkele dagen wordt mijn hometrainer geleverd en ik zie ernaar uit om hem te gebruiken. Voornamelijk om wat meer soepelheid in mijn alsmaar stijver wordende benen te verkrijgen. Mocht ik tegelijkertijd wat gewicht verliezen, dan zou dat super zijn. Wat is belangrijk om als tachtigjarige ten volle te kunnen genieten van mijn aanwinst?
Wim Overgoor
19 november 2013Hallo, Ik ben een gevorderd beoefenaar van de hometrainer. Ik doe het nu 3 jaar en ben inmiddels in het bezit van de Kettler PASo 309 met 16 weerstandsniveaus. Drie jaar geleden woog ik 115 kg en nu rond de 90; soms eronder soms erboven (89 – 91 kg). Ik train nu 4 keer per week en verbrand per sessie 2.700 kcal, maar ben dan wel 3 uur bezig. Nu ben ik dus op zoek naar een schema dat me ook bij de laatste kg gaat helpen, want ik sta al een poosje stil en mijn schema’s zijn eentonig. De afgelopen 2 weken zag mijn schema er als volgt uit: eerst een uur op niveau 11 à 27 km p/u (70 rpm) en dan zeg maar 1 /2 uur op niveau 8 à 30 km per uur (80 rpm). Wellicht kan iemand mij tips geven voor een goede work-out voor een duurtraining waarbij ik ook nog wat gewicht kan kwijtraken. Alvast bedankt!
Paul
19 november 2013Beste Wim, Wat een geweldige resultaten die je reeds hebt geboekt! Als je eenmaal op een plateau terechtkomt waarbij je met eenzelfde inspanning (plots) niet meer afvalt, zit er niets anders op dan meer uitdaging aanbrengen. Bouw elementen in je training die je lichaam verrassen. Wat je allereerst kunt proberen is (High Intensity) Interval Training oftewel (HI)IT. Het welbekende Tabata Protocol is wat mij betreft een uitstekende methode om hiermee bekent te raken. Ook lijkt het me niet verkeerd om naast duurtraining een stukje krachttraining toe te voegen. Hiervoor heb je niet veel nodig. Doe “losse oefeningen” op een fitnessmatje en schaf desgewenst een halter (halterstang + gewichtsschijven), dumbbells of barbells (handgewichtjes) en/of een kettlebell (gewichtskogel aan één stuk) aan voor aanvullend gewicht en extra weerstand. Heel veel succes! Groeten, Paul
marcel
3 september 2012Als je een opwarming begint met 40 RPM gebruik je de rest van de training dan dezelfde weerstand, want als ik 40 rpm wil fietsen moet ik echt minimaal weerstand 8 van 15 pakken anders is het net alsof er helemaal niks gebeurt bijna onmogelijke zo langzaam betekend dat je elke 1,5 seconden 1 x ronddraaid is volgens mij iets te langzaam voor een warming up
Dirk
30 september 2012Ik kan je stelling goed volgen Marcel en ik vind zelf ook dat 40 RPM echt een slakkengangetje is. Persoonlijk train ik tot 5-maal per week (30 tot 40 minuten op werkdagen en 60 minuten in het weekend). Een echt schema heb ik niet want ik gebruik steeds dezelfde weerstand. Mijn hometrainer heeft immers een slechte weerstand-controlefunctie en de tweede stand krijg ik al bijna niet rond. Ik rijd meestal tegen 34 tot 35 km per uur (+/- 95 RPM) en verbruik in 30 minuten 390 kcal. Na 60 minuten loopt dat op tot 800 kcal. Maar echt afvallen doe ik niet. Mijn hartslag blijft steeds onder de 110, hoe snel ik ook fiets. Ik ben 52 en lijd al jaren aan diabetes mellitus type II. Toen ik bijna 8 jaar geleden begonnen ben met trainen, verloor ik op 18 maanden ongeveer 28 kg, maar daar zijn ondertussen weer 10 kg bij gekomen die ik niet meer kwijt kan, hoe intensief ik ook fiets. Maar de insulinespuit en de tientallen pillen die ik moest nemen zijn allemaal het raam uitgekieperd en ik voel me (met uitzondering van de koude voeten) prima.