Afvallen: mannen versus vrouwen

Zowel mannen als vrouwen letten steeds beter op hun gewicht en beginnen steeds vaker met afvallen. Opmerkelijk is dat mannen en vrouwen totaal andere methodes en beweegredenen lijken te hebben voor afslanken en gewichtsafname. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen afvallen bij mannen en vrouwen…

Afvallen voor vrouwen

Vrouwen vallen voornamelijk af om gezonder te worden. Zij zijn zich namelijk bewust van het feit dat overgewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Natuurlijk willen vrouwen ook graag een slank uiterlijk, maar zij hebben altijd nog een leuke outfit, een trendy kapsel, een flinke make-uptas en vrouwelijke charmes om op terug te vallen.

Genetische nadelen

Vrouwen die willen afslanken, krijgen het zwaarder te verduren dan mannen. Vrouwen hebben van nature namelijk meer vetweefsel: borsten, heupen, billen e.a. Vrouwen met een gezond gewicht hebben gemiddeld 20 à 30 procent lichaamsvet; mannen slechts 10 à 15 procent. Zodoende is het voor vrouwen moeilijker om gericht buikvet te verbranden met behulp van cardiotraining. (bron)

Vrouw = emotioneel

Vrouwen schamen zich bovendien sneller voor overtollig vetweefsel. Zij verbergen vetrolletjes onder wijdvallende tuniekjes. Ook zijn vrouwen minder rationeel ingesteld, wat weer deels te wijten is aan de vrouwelijke hormoonhuishouding. Zij worden zodoende vaker het slachtoffer van emotionele eetbuien.

Afvallen voor mannen

Mannen zijn overwegend minder bezig met innerlijke veranderingen (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker e.a.) en meer met uiterlijk vertoon. Ook mannen willen graag gezond zijn, maar zij willen er voornamelijk beter uitzien en een boost geven aan hun zelfvertrouwen.

Evolutionaire voordelen

Mannen die willen afvallen, krijgen dit doorgaans makkelijker voor elkaar dan vrouwen. Dat komt omdat mannen van nature meer spieren hebben. Spierweefsel is actief weefsel. Het verbruikt continu energie, waardoor de ruststofwisseling van mannen relatief hoog is. Zodoende kan een man meer eten en minder bewegen dan een vrouw en alsnog afvallen.

Man = rationeel

Mannen maken zich minder druk om overgewicht en gaan er bovendien humoristischer mee om. Terwijl een vrouw zich onzeker of zelfs ellendig kan voelen door een halve kilo, sluiten sommige mannen een vriendschapsband met hun bierbuik. Zo zijn er mannen die hun buik trots naar voren steken zodat ie extra in het oog springt.

Heb jij weleens verschillen m.b.t. afvallen bemerkt tussen mannen en vrouwen? Geef hieronder een reactie…

3 reacties op “Afvallen: mannen versus vrouwen

 1. Freek ·

  Ik mis een beetje in het artikel, dat men het ook(zoals in mijn geval), kan doen om meer energie te krijgen. Als men namelijk een fysiek zware baan heeft(wisseldiensten), is ieder bouwsteentje meer energie meer dan welkom. Natuurlijk doe ik het ook om een beetje in vorm te blijven. Lekker slank is niet lelijk. O, ja darnaast kun je dan ook veel meer kledingstukken aan, zogoed als alles eigenlijk.

  Reageer
 2. Anne ·

  Klopt…ik moet er veel meer moeite voor doen dan m’n man…terwijl ik nu toch echt lichter ben
  als hij. Maar….hij heeft geen last van hormoon schommelingen iedere maand opnieuw….
  ik heb 2 a 3 dagen per maand dan eet ik b.v de trap nog bijna op…

  succes allemaal,
  groetjes,
  Anne.

  Reageer
  • linda ·

   Hoi Anne,
   Je hebt gelukkig wel een humoristisch kijk erop! Ik heb om je trap grapje gelachen! Misschien steeds twijfelen over of je bovenaan of onderaan de trap wilt beginnen. Zo loop je hem steeds op en af…:-)

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.