Waar drankjes, poedertjes, pillen en apparaten falen, kunnen aanzienlijk drastischere maatregelen zoals bariatrische chirurgie soms uitkomst bieden. Bariatrische chirurgie is chirurgie met als doel het lichaamsgewicht te verminderen. Elk jaar stijgt het aantal mensen dat probeert overtollige kilo’s kwijt te raken door middel van een bariatrisch-chirurgische ingreep. Waar pilletjes en poedertjes zinloos, maar ongevaarlijk zijn, brengt dit soort operatieve ingrepen echter verregaande risico’s en hoge kosten met zich mee. Hierbij een uiteenzetting van de verschillende bariatrische ingrepen, de werking ervan en de bijbehorende risico’s.

Maagband

De maaginhoud wordt in dit geval verkleind door een band van siliconen rondom de aanloop van de maag te plaatsen. De maag bestaat uit twee gescheiden delen die middels een kleine opening met elkaar in verbinding staan. Voedsel wordt verplaatst van het bovenste naar het onderste deel en omdat dit proces traag verloopt is de mate van voedselopname beperkt. Doordat dit proces extra wordt vertraagd door middel van de band verdwijnt de eetlust en eet je minder. De band kan worden verstrakt of ontspannen door er vloeistof in te spuiten of uit te laten lopen. Deze ingreep is voornamelijk populair onder mensen met obesitas (ziekelijk overgewicht).

De risico’s van een maagband

Een maagband brengt risico’s met zich mee. Zo kan de maag oprekken waardoor de maagwand zwakker wordt. Ook kunnen bijwerkingen optreden zoals overgeven, ontstekingen op de slokdarmwand en brandend maagzuur. Daarnaast brengt de operatieve ingreep waarmee de band wordt geplaatst risico’s met zich mee zoals verstoorde wondgenezing, infecties, nabloeding en onesthetische littekenvorming.

Maagballon

Ook met een maagballon kan de maaginhoud worden verkleind. Net als bij een maagband vermindert het hongergevoel door middel van een maagballon, waardoor men minder eet. De ballon wordt gevuld met een zoutoplossing. Ook wordt er een kleurstof aan toegevoegd die bij lekkage als waarschuwing de urine kleurt. Nadeel is wel dat de ballon gemiddeld eens per half jaar moet worden vervangen om risico op lekkage tegen te gaan.

De risico’s van een maagballon

De ballon wordt naar binnen gebracht via de slokdarm, waardoor de operatierisico’s van een maagband komen te vervallen. Lekkage kan levensgevaarlijk zijn. Het knappen van de ballon kan leiden tot een maagperforatie. Ook bijwerkingen als spierpijn, overgeven, oprispingen en maagkramp komen voor.

Gastroplastiek

Een nog ingrijpendere vorm van maagverkleining is gastroplastiek. Bij een gastroplastische maagoperatie worden beide kanten van de maag aan elkaar vast gemaakt met een soort stalen hechtingen, die lijken op nietjes, waardoor een soort voormaag ontstaat. Deze voormaag wordt met een ring vastgezet die maaguitzetting tegengaat. Een gastroplastische maagoperatie is een complexe en risicovolle ingreep. Deze operatie wordt doorgaans alleen ondergaan uit medische noodzaak, gerelateerd aan obesitas (ziekelijk overgewicht). Iemand die deze operatie ondergaat zal levenslang onder controle blijven van artsen.

De risico’s van gastroplastiek

Deze operatie brengt zeer ernstige risico’s met zich mee. Voorbeelden van complicaties die zich kunnen voordoen zijn trombose, infecties, lekkage, nabloeding, gevoelsstoornissen en onesthetische littekenvorming.

Kaakklem

Een kaakklem is misschien wel de meest drastische operatieve ingreep voor het verliezen van lichaamsgewicht. Een kaakklem bestaat uit twee beugels die op het tandvlees worden bevestigd. Hierdoor kun je alleen nog maar vloeibaar voedsel nuttigen. Je wordt daardoor gedwongen je eetgewoontes aan te passen en eens goed over je huidige eetgedrag na te denken. Het zetten van een kaakklem gebeurt dan ook maar heel sporadisch.

De risico’s van een kaakklem

Het torsen van een kaakklem is erg pijnlijk. Daarnaast zijn er verscheidene risico’s en mogelijke bijwerkingen aan verbonden zoals oorpijn, ademhalingsproblemen en aantasting van het gebit. Ook bestaat het risico dat je na verwijdering van de kaakklem terugvalt in je oude eetpatroon.

Bypassoperatie

Door middel van een bypassoperatie of maagomleiding wordt een gedeelte van de dunne darm stopgezet. De eetlust verandert niet, maar er worden minder voedingsstoffen opgenomen door het lichaam.

De risico’s van een bypassoperatie

Een bypassoperatie brengt dezelfde risico’s met zich mee als andere operatieve ingrepen. Voorbeelden hiervan zijn infecties, nabloeding, gevoelsstoornissen en onesthetische littekenvorming. Een bypassoperatie heeft echter meer risico’s. Zo neemt de kans op nierziekten toe en kunnen er levercomplicaties ontstaan.

Liposuctie / liposculptuur

Liposuctie is een plastisch-chirurgische methode waarbij onderhuids vetweefsel wordt weggezogen. Een canule of zuigbuis, aangesloten op een vacuümpompsysteem, wordt via een incisie het lichaam binnengebracht en de canule zuigt vervolgens overtollig vetweefsel weg. Per behandeling kan tot twee liter vet worden weggezogen. Liposculptuur is de benaming voor de verfijndere vorm van liposuctie. Afslanken doe je overigens niet door liposuctie of liposculptuur. Alleen de plaatselijke vetophopingen verdwijnen. Wanneer je op streefgewicht bent tijdens de ingreep zal het resultaat het beste zijn. Wanneer je aankomt na de operatie, zullen ook de behandelde delen weer in omvang toenemen.

De risico’s van liposuctie / liposculptuur

Ook aan liposuctie of liposculptuur zijn risico’s verbonden. De behandeling kan oneffenheden veroorzaken en ook kunnen nabloedingen, verstoorde wondgenezing, infecties of onesthetische littekenvorming optreden.

Afvallen dankzij hersenchirurgie… Stap te ver of niet?

Wie moeite heeft met afvallen –correctie– wie héél veel moeite heeft met afvallen, kan in de toekomst mogelijkerwijs diens overtollige kilo’s kwijtraken met behulp van hersenchirurgie. In de Verenigde Staten zijn inmiddels enkele klinische tests gaande die de mogelijkheden op dit gebied verkennen. (bron)

Tweede persoon onder het mes…

Vorige maand is in de VS de tweede persoon onder het mes gegaan voor een operatie waarbij neurochirurgen een gat in je schedel boren en draadjes in de hersenen bevestigen. Deze draadjes worden vervolgens verbonden met twee apparaatjes die geïmplanteerd worden in de borstkas. (bron)

Door stroomstootjes te versturen vanuit de twee apparaatjes naar de hersenen, wordt een vol gevoel gesimuleerd en worden de hunkeringen naar voedsel verminderd. Door in de loop der maanden het voltage een beetje op te krikken, kun je ogenschijnlijk véél makkelijker afvallen.

Gelijk aan huidige batriatische chirurgie?!

De vraag die bij mij opkomt is: hoe ver gaan we om succesvol af te vallen?! Natuurlijk zijn maagballonnen, maagbandjes, maagverkleiningen en dat soort bariatrische operaties reeds veelvuldig toegepaste afslankmethodes. Ze zijn zelfs al een tikkeltje ‘normaal’ geworden. Toch blijf ik met het gevoel zitten dat je aan de buitenkant niet kunt repareren wat er verkeerd zit aan de binnenkant.

Anderzijds worden reeds lange tijd pacemakers en omleidingen bij hartproblemen toegepast. En eerlijk is eerlijk: veel problemen met het hart worden net als overgewicht veroorzaakt door een leven lang slecht eten en weinig bewegen.

Afvallen dankzij hersenchirurgie: tot slot…

Dus is het wel terecht om op dit soort nieuwe technieken te reageren met ‘Dat doe je toch niet?!’, als we eigenlijk al hetzelfde doen bij andere kwalen en ziekten die voortkomen uit eenzelfde soort leefpatroon? Ik ben er nog niet helemaal over uit in elk geval. Wat vind jij?

1 Comment

  1. Liposuctie gehad aan mijn benen wegens een ziekte lipoedeem,daarna flinker gewoorden maar niet op mijn benen meer…is zeker aan te raden de pijn valt mee,plaatselijk verdoofd.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.