Allergisch voor koemelk-eiwitten: 5 tips bij koemelkallergie

Health · Door Ilse

Koemelk-allergie ofwel koemelkeiwit-allergie houdt in dat je allergisch bent voor bepaalde eiwitten in koemelk (o.a. caseïne-eiwit & wei-eiwit). Een koemelkeiwit-allergie is erg lastig, omdat er veel producten zijn waar koemelk in wordt verwerkt. Zo bestaan zuivelproducten grotendeels uit melkeiwitten, maar worden (sporen van) melkeiwitten ook toegevoegd aan producten waarvan je het niet zou verwachten… Daarom hierbij 5 praktische tips voor volwassenen, kinderen en baby’s met een koemelk-allergie…

Koemelkallergie: symptomen herkennen

Mensen die allergisch zijn voor koemelk en desalniettemin melk drinken of zuivel eten, kunnen last krijgen van allerlei symptomen. De meest voorkomende symptomen van een koemelkallergie ofwel koemelkeiwit-allergie zijn:

  • Vroeg begin – Kinderen hebben meestal al klachten voordat ze 4 maanden oud zijn.
  • Relatie met voeding – Klachten (huilen, kramp, ademhaling e.a.) treden vaak op binnen 2 uur na het eten (overigens lang niet altijd).
  • Allergie in het gezin –  De kans op koemelk-allergie is groter als ook broer(s) en/of zus(sen) last hebben van allergie(ën).
  • Huidproblemen – O.a. huiduitslag, jeuk,  blaasjes, korstjes, zwellingen, galbulten en/of eczeem (rode & schilferige huid).
  • Luchtwegproblemen – Astmatische klachten, benauwdheid, kortademigheid, chronisch verstopte neus, sufheid e.a.
  • Spijsverteringsproblemen – Vaak & veel overgeven, refluxklachten, vaak krampen, regelmatig diarree,  obstipatie/constipatie, slecht eten & drinken, groeiachterstand e.a.

Let wel: koemelkallergie is moeilijk te herkennen. Klachten en symptomen zijn vaak mild en passen tevens bij allerlei andere aandoeningen. Koemelkallergie bevestigen of uitsluiten is dan ook vaak een kwestie van puzzelen.

2. Alle zuivel vermijden (ook geitenmelk)

Vermijd alle zuivel als je koemelk-allergie hebt. Onder zuivel vallen alle producten die grotendeels uit koemelkbestanddelen bestaan, waaronder kwark, yoghurt, vla, kaas, boter, karnemelk en room. Zo zijn er echter nog veel meer zuivel- en zuivel-gerelateerde producten.

Kijk dus altijd goed in de ingrediëntenlijst van een product. Ook geitenmelk is overigens niet raadzaam als je lijdt aan koemelkallergie. De eiwitten in geitenmelk vertonen namelijk veel overeenkomsten met de eiwitten in koemelk. Zodoende kan men op den duur ook allergisch worden voor geitenmelk.

3. Ook op andere producten letten

De voedingsmiddelenindustrie verwerkt bestanddelen van melk en sporen van koemelkeiwitten in de meest uiteenlopende producten waarvan je het niet zou verwachten. Hierbij valt o.a. te denken aan:

  • Chocomel, Yogho!Yogho!, Fristi, Vifit, Optimel, Yakult, Danone etc.
  • Kwark, kefir, pap, umer, hangop, hüttenkäse, smeerkaas etc.
  • Brood (vooral zacht witbrood)
  • Roomijs, consumptie-ijsjes, softijs e.a.
  • Niet-plantaardige margarine
  • Wrongel + melkpoeder + melkderivaat (caseïne, wei/whey & weipoeder)
  • Bepaalde vleeswaren voor op brood
  • Slagroom, slankroom, zure room, crème fraîche, koffieroom
  • Melkvet, boterconcentraat, boterolie & boterpoeder
  • Fruitzuiveldrankjes (Taksi, Rivella, GoedeMorgen! e.a.)
  • Magere c.q. droge melkbestanddelen
  • Melksuiker/lactose, melkzout & gehydrolyseerd melkeiwit
  • Nagenoeg alles met “lacto”: lactalbumine, β-lactoglobuline, lactoferrine, lactoperoxidase, lactova etc.
  • Transglutaminase (enzym) & nisine-eiwit (E234)
  • Etc.

Houd er rekening mee dat je al deze producten niet mag als je koemelk-allergie hebt.

4. Oppassen met baby’s & borstvoeding

Koemelkeiwit-allergie is vooral een probleem onder baby’s en zeer jonge kinderen. Zij kunnen immers niet aangeven dat ze last hebben van symptomen die duiden op een koemelkallergie. Om die reden duurt het vaak lang voordat een koemelk-allergie wordt ontdekt en vastgesteld. Als een baby of jong kind lijdt aan een koemelk-allergie, dan dient overigens ook de moeder melkeiwitten te mijden als zij borstvoeding geeft. Pas ook op met het alternatief sojamelk, want ook daar kunnen baby’s en jonge kinderen allergisch voor zijn…

5. Hypo-allergene melk proberen

Kinderen jonger dan 1 jaar met een koemelkallergie kunnen gebruikmaken van zuigelingenvoeding op basis van een eiwit-hydrolysaat. Dit betreft hypo-allergene babyvoeding op basis van voorverteerde melkeiwitten (wei & caseïne). De eiwitten in hypo-allergene melk zijn in zulke kleine brokjes verdeeld dat het lichaam ze niet meer als zodanig herkent, en een allergische reactie blijft dan ook uit. Sommige hypo-allergene zuigelingenvoedingen zijn overigens verder voorverteerd dan andere. Het is daarom mogelijk dat baby’s en jonge kinderen allergisch reageren op hypo-allergene voeding van twijfelachtige kwaliteit.

Koemelkeiwit-allergie dient overigens niet te worden verward met lactose-intolerantie (overgevoeligheid voor melksuikers). Heb jij ervaring met koemelkallergie? Laat hieronder een berichtje achter!

34 comments


  • Cambrie

    4 december 2020

    Bij veel kindjes die allergisch zijn voor koemelk wordt de allergie rond de eerste verjaardag al milder. De meeste kinderen zijn er rond hun vierde overheen gegroeid. Een klein deel blijft voor de rest van het leven allergisch. Dit is vooral zo als er sprake is geweest van anafylaxie.

  • Fien

    18 januari 2020

    Is er een app waar je in de winkel producten mee kan scannen om te zien of je iets mag eten? Ik geef momenteel nog borstvoeding aan men dochtertje van 2maand maar ik moet even letten op mijn voeding om te zien of ze geen melkeiwit allergie heeft en ik heb geen idee wat ik nu nog mag eten….

  • ikke

    21 november 2019

    Hallo! Ik heb jarenlang ontzettend gehoest en had voortdurend slijm dat opgehoest moest worden. Ontstekingen in mijn bijholten en dus was antibioticum mijn vaste begeleider, totdat ik een artikel las van een man die ditzelfde probleem had gehad. Bij artsen in Holland is dit nauwelijks bekend… zojuist heeft een bloedtest weer aangetoond dat ik niks mankeer, maar mijn medische status geeft andere informatie. Inmiddels neem ik ruim 4 jaar lang geen koemelkproducten meer. Je leest je suf in de supermarkt en verder af en toe geitenkaas of melk of/of. Al 4 jaar lang niet meer ziek geweest! Je begint een nieuw leven… maar pas op: het zit inderdaad overal in verstopt: zelfs in medicijnen als vulstof en dan…. begint het hoesten weer! Het is zeker de moeite waard om vol te houden, de vermoeidheid is weg, het hoesten is weg, de ontstekingen zijn weg, je energie groeit,. Een nieuwe manier van leven, dat wel! Maar… zeker de moeite waard!

  • Daphne

    30 november 2016

    Mijn baby v bijna 4 maanden heeft na overstap van bv naar kv obstipatie. Morgen 6e dag dat ze niet gepoept heeft na ophoging lactulose van huisarts zelfs. Ik heb zelf melkallergie maar juist dunne ontlasting wanneer ik het eet. Heeft zij waarschijnlijk dat ook en welke voeding is goed, de pepti? Mijn kind v 3 heeft zo’n erge obstipatie dat hij pas klysma’s, pillen en zakjes heeft gehad…

  • audrey plumat

    13 november 2016

    Hallo ik heb ondervonden da mijn dochter vn 6 weken allergisch is voor koemelkeiwitten wa kan ik doen om haar allergie te beteren ze krijgt borstvoeding dus ik moe mij aanpassen en hoe weet ik dat ze niet meer allergisch is

  • Lisa

    22 juli 2016

    Ik heb een koemelk allergie. Bevat Ghee (geklaarde boter) ook caseïne? En ghee van A2 melk?

  • Lasa

    21 juli 2016

    Hallo Paul, kunt u mij vertellen of ghee van A2 melk of ghee van gewone melk ook caseïne bevat? Ik ben allergisch voor koemelk.

  • Anneke

    24 mei 2016

    Vraag… Ik ben 73. Nu is er na heel veel klachten pas koemelkallergie geconstateerd. Hoe kan dat op latere leeftijd? Heb wel darmparasieten…

    • Paul

      24 mei 2016

      Beste Anneke, Er zijn verschillende overgevoeligheidsreacties jegens koemelk, waaronder koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie. De exacte oorzaak van een allergie of intolerantie blijft maar al te vaak onduidelijk. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar individuele gezondheidsproblemen c.q. spijsverteringsprobelen (t.a.v. darmperistaltiek, spijsverteringsenzymen, darmbacteriën, darmparasieten, darmontstekingen e.a.) kunnen eveneens een rol spelen. Een heuse koemelkallergie (een ongewenste reactie op eiwitten uit koemelk door een abnormale reactie van het immuunsysteem) komt hoofdzakelijk voor op zuigelingenleeftijd en manifesteert zich doorgaans binnen de eerste 3 tot 4 levensmaanden. Dat wil niet zeggen dat een (IgE-gemedieerde of niet-IgE-gemedieerde) koemelkeiwitallergie ook op latere leeftijd kan ontstaan; de exacte oorzaak kan ik niet 1-2-3 voorspellen… De kans dat lactose-intolerantie zich op later leeftijd ontwikkelt, is overigens des te groter! Naarmate de leeftijd vordert, neemt de productie van lactase (het enzym dat lactose / melksuiker verteert) geleidelijk aan af. Zodoende ontstaat bij ongeveer 15% van de Nederlanders boven de veertig jaar in meer of minder mate lactose-intolerantie doordat men lactose niet meer volledig kan verteren. Wie heeft de diagnose koemelkallergie gesteld? Nog even ter verduidelijking… Er zijn twee vormen van koemelk(eiwit)allergie: de IgE-gemedieerde vorm en de niet-IgE-gemedieerde variant. Deze twee vormen van koemelkallergie manifesteren zich elk op hun eigen (totaal verschillende) manier. Bij IgE-gemedieerde koemelkallergie is sprake van een directe reactie na blootstelling, binnen circa 2 uur. Denk aan anafylaxie, urticaria en angio-oedeem, vooral aan lippen, tong en gehemelte. Niet IgE-gemedieerde koemelkallergie manifesteert zich later dan 2 uur na blootstelling, tot enkele dagen nadien, met gastro-intestinale symptomen als reflux, atopisch eczeem en spijsverteringsproblemen tot gevolg. IgE-gemedieerde koemelkallergie (veelal door erfelijke aanleg) kan een aanwijzing zijn voor atopie; vaak is dan ook één van beide ouders atopisch… Een atopische patiënt ontwikkelt met de leeftijd doorgaans een spectrum van atopische aandoeningen, ook wel ‘allergische mars’ genoemd. Daarbij is veelal sprake van meerdere voedselallergieën. Al met al is de kans op lactose-intolerantie beduidend groter dan de kans op (al dan niet atopische / IgE-gemedieerde) koemelkeiwitallergie… Dit zou je nog even kunnen navragen bij de arts die de overgevoeligheidsreactie jegens koemelk heeft geconstateerd… Sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Saskia

      17 januari 2017

      Beste Anneke, bij mijn dochter is sinds 2014 ook koemelkallergie geconstateerd. Zij was toen 25. Jaren van vage klachten gingen hieraan vooraf, vermoeidheid, regelmatig blaasontstekingen e.d.. Toen zij zelf dacht aan een glutenallergie, stelde de gynaecoloog voor om een allergietest uit te voeren in het bloed, toen bleek dus dat zij i.t.t. haar eigen idee een melkeiwit-allergie te hebben, 2 dagen voor Kerstmis!!! Acuut is ze gestopt met alle melkproducten en ook alle etiketten worden nu voor aankoop minutieus gespeld. Ze voelt zich nu ‘extreem gezond’. het blijft reuze lastig want melkeiwit zit werkelijk overal in: bouillonblokjes, vitaminepreparaten riboflavine (vit. B) is vaak ook uit melk gehaald, zelfs aan plantaardige margarine wordt soms weipoeder toegevoegd! een heel gepuzzel, maar de moeite waard. Zij draagt een epi-pen bij zich en bij etentjes legt ze omstanders / disgenoten altijd uit hoe deze werkt en wanneer ze deze moeten gebruiken, want bij haar komt de eventuele reactie altijd snel. Zelfs als ze een mes gebruikt, dat gebruikt is om gewone kaas mee te snijden, leidt dat al tot reacties. Ondanks dat een melkeiwitallergie erg lastig is en voor de meeste mensen ‘ongrijpbaar’ vindt zij zelf dat haar kwaliteit van leven erop vooruit is gegaan. in plaats van geitenkaas, eet zij schapenkaas, dit lijkt niet teveel op koemelkkaas en geeft geen problemen. verder eet ze vaak veganistische producten want daar mag geen melk in zitten..

  • chloe

    16 november 2015

    ik zag u tips over koe melk allergie en wilde u vragen of u op de hoogte bent van A2A2 melk. deze bevat de lichaamsvreemde stof die bij mensen de allergische reactie veroorzaakt niet, en zou daarom dus door mensen met een koe melk allergie gedronken kunnen worden.

    • Paul

      19 november 2015

      Nee, helaas is die stelling incorrect en onvolledig. Op websites als ‘The Milk Story’ wordt dit wel beweerd, maar het is helaas veel te kort door de bocht. In beginsel bevat koemelk 2 verschillende eiwitten, namelijk wei/whey en caseïne. Caseïne wordt weer onderverdeeld in alfa-caseïne, bèta-caseïne en kappa-caseïne. Het belangrijkste allergeen in koemelk is bèta-caseïne. Bèta-caseïne komt voor in ten minste 13 verschillende genetische varianten, waaronder de A1- en A2-vorm. Nu blijkt dat bepaalde koeien zogenaamde ‘A1-melk’ leveren en andere koeien ‘A2-melk’. En A2-melk bevat de A2-vorm van bèta-caseïne waarop doorgaans niet allergisch wordt gereageerd… Maar helaas bevatten de melkeiwitten in koemelk –naast bèta-caseïne– nog veel meer potentiële allergenen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Vaak wordt er zelfs allergisch gereageerd op meerdere koemelkeiwitten tegelijkertijd. Het is dan ook onjuist dat er per definitie geen allergische reactie optreedt als bèta-caseïne verandert van A1 naar A2. In theorie zou A2A2-melk voor sommigen kunnen volstaan, maar uitsluitend bij diegenen met een koemelkeiwitallergie waarbij de allergie specifiek en uitsluitend gericht is jegens beta-caseïne. En helaas is dat slechts een uiterst klein deel van alle allergiepatiënten. Dat het drinken van A2- of A2A2-melk een veralgemeende oplossing is voor alle patiënten met koemelkallergie is in elk geval een wijdverspreid misverstand, gebaseerd op het feit dat een kleinschalig en verkennend onderzoek heeft uitgewezen dat A2A2-melk bepaalde vormen van overgevoeligheid jegens koemelk in bepaalde gevallen KAN verminderen… Maar anti-allergene koemelk laat dus nog wel even op zich wachten. :(

  • Rowena

    21 april 2015

    Ik had als baby koemelkallergie. En sinds een jaar weer eczeem. Het is heel lang goed gegaan. En ik eet van de week weer koek met weipoeder, mijn kop zit weer stijf onder de uitslag. Als ik ermee aan kom zetten bij het UMCG dat ik koemelkallergie heb, verklaren ze mij voor gek. Ik heb hierbij mijn conclusie getrokken, ze willen je gewoon niet beter hebben, want aan gezonde mensen verdienen ze niks. Ik heb straks 33x lichttherapie gehad, en heb weinig stress, doe veel aan yoga en meditaties. En ik heb nog steeds eczeem. Ik denk gewoon dat voeding zeker kan bijdragen om eczeem te krijgen, waaronder weipoeder. Lactose gaat volgens mij wel goed. Ik snap gewoon niet waarom artsen je “koekoek” noemen bij deze bevindingen…? En koemelkallergie bij volwassenen kwam volgens hen zeer weinig voor. Yeah right! Koemelk is voor kalfjes… Het was destijds een reclamestunt voor boeren om hun melk kwijt te raken. In koemelk zit een enzym wat mensen niet kunnen verteren. Om dat te kunnen verteren heeft het lichaam calcium nodig, oftewel, je kan een ongelooflijk calciumtekort krijgen door de troep die melk heet, met botbreuken tot gevolg! Nooit meer aanraken die bende! Ik leef nu op de manier van de Voedselzandloper met ongezoete amandelmelk, wat ik zoet met honing.

    • Harriet

      4 september 2015

      Rowena, Mag ik je aanraden om eens te kijken op Allergie-weg.nl. Hier wordt NAET therapie beschreven. Het heeft mijn zoontje in slechts een paar behandelingen van zijn eczeem afgeholpen. Ook kan hij nu weer heel veel voedingsstoffen eten zonder erop te reageren.

  • Paula

    28 juli 2014

    Paul mijn dochter is nu 7 maanden oud kan ik haar naar haar groenten s avonds nog web toetje aanbieden? Iets van soja misschien of raad jij dit niet aan???

    • Ramona

      9 september 2014

      Ik zou het niet doen, gewoon helemaal afstappen van toetjes. En echt, het went, zorg dat je voldoende groenten en vlees en vette vis binnenkrijgt. Ze heeft nu de goede leeftijd om aan alle smaken te wennen. Wil je echt toetjes blijven geven, dan is amandelmelk of havermelk een beter alternatief dan soja. De kans dat ze ook voor soja een allergie ontwikkelt is namelijk erg groot. Ik heb zelf een dochter van 5 met een koemelk-caseïneallergie. Wij zijn alleen maar gezonder en bewuster gaan eten.

    • Rowena

      21 april 2015

      Amandelmelk is een geweldig toetje voor je kind, mijn zoontje vind het heerlijk en is nog gezond ook! 25 milliliter ongezoete amandelmelk, 1 banaan, half doosje frambozen (diepvries) en 1 eetlepel honing. Het is eigenlijk een smoothie. Dus een glas voor jezelf en een klein Senseo kopje voor je kind. ;-) Ik zou bij jonge meisjes soja niet aanbevelen. In soja zit planten-oestrogeen wat de menstruatiecyclus kan verstoren (op latere leeftijd). Ik heb vroeger alleen maar sojaproducten gehad en ik heb een menstruatiecyclus van jandoedel! Zo ben ik het 3 maanden niet, zo weer 3 weken achtereenvolgens, dan weer 6 maanden niet, dan weer een paar dagen wel. Nee, soja kan ik niet aanbevelen. Ook omdat ze al praten over gemanipuleerde soja van Monsanto. Dat moet je niet willen voor je kind…

  • jeanne

    27 juli 2014

    Mijn vraag is: als een kind allergisch is, kan het dan allergieën krijgen van mensen, die ’t aanraken met melk aan hun handen?

    • Paul

      28 juli 2014

      Ja, dat kan in principe wel. Het ligt aan de hoeveelheid allergenen die iemand aan diens handen heeft zitten, aan de ernst van de allergie en hoeveel van de allergenen uiteindelijk in contact komen met slijmvliezen (mond, neus, ogen). Als een kind erg allergisch is en aan een duim sabbelt die vol met melk zit, dan is dat zeker mogelijk.

    • jeanne

      28 juli 2014

      ik bedoelde niet melk in de vloeibare vorm, maar bv. een andere baby heeft in ’t bedje gelegen en een beetje spuw (van de voeding) is al opgedroogd. Als de baby met de allergie dan in datzelfde bedje ligt en de huid komt ermee in aanraking. Het is voor mij heel belangrijk om dat te weten. Ik ben er als oma erg mee bezig.

    • Paul

      28 juli 2014

      Heeft je kleinkind daadwerkelijk koemelkwieitallergie of lactose-intolerantie? In geval van allergie wordt het afweersysteem (onterecht) geactiveerd omdat koemelkeiwitten als lichaamsvreemde indringers worden gezien. In geval van lactose-intolerantie is er een gebrek aan lactase-enzymen en kunnen melksuikers niet goed worden afgebroken binnenin de dunne darm. Lactose-intolerantie is dus het onvermogen om de melksuiker lactose te verteren. Is je kleinkind allergisch, dan kan ik me voorstellen dat de melkeiwitten die in opgedroogd speeksel achterblijven in theorie voldoende kunnen zijn om een allergische reactie uit te lokken; al lijkt me die kans in de praktijk uiterst gering. De ernst van een koemelkeiwitallergie verschilt namelijk nogal van persoon tot persoon en je moet flink allergisch zijn om een allergische reactie te krijgen van zulke minieme hoeveelheden melkeiwit. In geval van lactose-intolerantie kan ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat er problemen kunnen ontstaan door een opgedroogd melkrestje, aangezien er voor zo’n residu niet of nauwelijks verteringsenzymen nodig zijn. Ik ben overigens GEEN arts, dus ik durf niets met zekerheid te zeggen. Wellicht is het een idee om je huisarts te raadplegen, contact op te nemen met een allergoloog of Stichting Voedselallergie te contacteren? Succes in ieder geval! Groeten, Paul

  • Paula Melis

    30 juni 2014

    Hoi Paul, Bedankt voor je snelle reactie en je advies. Dit had ik nou net ff nodig, ik ben een beetje licht ‘getraumatiseerd’ door hetgeen wat ik met mijn dochter mee heb gemaakt, niet dat het levensbedreigend was maar door het huilen en haar pijn en heel de rompslomp er omheen wil ik dit gewoon niet nog een keer mee maken. Ze doet het nu zo goed dus ik snap ook niet waarom ik weer terug moet gaan proberen. Het is toch geen proefkonijn. Ik ga het niet proberen je hebt gelijk, en ik ga een second opinion aanvragen bij een ander ziekenhuis daar heb ik al eerder aan zitten denken maar ik dacht steeds laat maar. Maar deze kinderarts wil niet eens naar me luisteren. En ik heb ook geen goed gevoel bij haar. In ieder geval bedankt voor je reactie!

  • Paula

    30 juni 2014

    Hoi Paul, Ik had net geantwoord maar mijn reactie is weer weg? Maar ze gebruikt nu Neocate had het verkeerd gezegd sorry. Met de Nutramigen bleef ze klachten houden. Maar omdat ze geen bloed in haar ontlasting had en geen groeiachterstand vond de kinderarts ’t niet nodig om op de Neocate over te gaan. Toen ben ik er zelf mee begonnen en binnen 1,5 dag sliep mevrouw door en was er niks aan de hand. Nu heb ik gewoon een vrolijk kind. Maar nu vinden ze dat ik weer met de Nutramigen moet gaan proberen. Ze is nu 6 maanden en d’r darmen zijn meer ontwikkeld en dat zou de kans op eroverheen groeien groter maken als met de Neocate. Heeft u hier ervaring mee?

    • Paul

      30 juni 2014

      Hoi Paula, Even voor de duidelijkheid: ik ben GEEN arts of diëtist, dus praktische ervaring met anti-allergene babyvoeding heb ik nauwelijks. Desalniettemin vind ik het erg merkwaardig dat men (de kinderarts?) je kind een voeding wil geven waar ze in het verleden zeer slecht op reageerde, terwijl ze het momenteel zo goed doet. In theorie zou het natuurlijk hartstikke fijn zijn indien je dochter over haar koemelkeiwitallergie heen zou groeien, maar de voordelen moeten natuurlijk wel opwegen tegen de potentiële nadelen/risico’s. Nogmaals: ik ben geen arts, dus ik kan geen feilloze inschatting maken van de voor- en nadelen van elk van beide voedingen, maar ik zie geen concrete reden om de gok te wagen. Ik kan bijvoorbeeld nergens herleiden waarom de kans om over koemelkallergie heen te groeien groter zou zijn met Nutramigen dan met Neocate?! Daartoe zie ik echt geen enkel aanknopingspunt, maar nogmaals, ik ben geen expert… Sowieso zullen de meeste kinderen met koemelkallergie eroverheen groeien op 3 a 4-jarige leeftijd, dus ook in dat opzicht zie ik het voordeel er niet van in om te gaan lopen ‘experimenteren’ met een kind dat eindelijk goed reageert op een bepaald soort voeding. En dan nog: mijn persoonlijke ervaring is dat je (afhankelijk van de ernst van de allergie) prima kan leven met een koemelkallergie. Het is vooral een kwestie van jezelf wegwijs maken in de verschillende zuivelhoudende ingrediënten, opletten met bepaalde additieven en goed de etiketten van voedingsmiddelen bestuderen wanneer je boodschappen doet Misschien moet je eens expliciet aan de betreffende kinderarts vragen wat het voordeel is van Nutramigen boven Neocate of desnoods een second opinion aanvragen bij een andere kinderarts en daar je vraag wegleggen? Let wel: dit is mijn persoonlijke opvatting, dus GEEN medisch advies. Groeten & sterkte, Paul

  • Paula

    26 juni 2014

    Ik heb een dochter van een half jaar bij wie met de 3 maanden KMA is geconstateerd d.m.v. provocatietest. Eerst had ze Pepti, toen Nutramigen en daarna ben ik zelf overgestapt op Neocate, maar ze bleef klachten houden: diarree, huilerig, onrustig, windjes, ieder half uur wakker ’s nachts. Nu moet ik op advies van kinderarts en consultatiebureau weer overstappen naar de Nutramigen (i.v.m. eroverheen groeien zeggen hun). Dit zit me echter niet lekker omdat het nu zo goed gaat. Ook de bijvoeding verloopt prima! Wat vind u hiervan?

    • Paul

      26 juni 2014

      Beste Paula, Ik ben GEEN arts, dus ik kan me niet mengen in de medische dieetadviezen. Wat ik overigens niet helemaal snap is welke voeding je dochter momenteel gebruikt; ik begreep namelijk dat ze met Neocate klachten bleef houden? Waar reageert ze momenteel dan wel goed op?

    • Paula

      30 juni 2014

      Hoi Paul, sorry zei het verkeerd met de Nutramigen bleef ze klachten houden nu met de Neocate heb ik gewoon een normaal vrolijk kind. Maar zit ik 2 strijd of toch maar met de Nutramigen weer proberen of op de Neocate blijven? En heeft u ervaring met het ‘eroverheen groeien’ betreft?

  • Olga van der Drift

    31 mei 2014

    Mijn kleindochter van 4 maanden krijgt borstvoeding, maar weigert ieder aanvullend alternatief als haar moeder niet genoeg heeft kunnen kolven omdat ze niet meer heeft op dat moment (sinds ze is gaan werken). Als de kleine borstvoeding krijgt, is er wel genoeg voeding. We hebben alle soorten kunstvoeding geprobeerd, ook de HA soorten, en ze reageert overal hetzelfde op… krijsen, spugen, uitslag, lucht in de darmen en krampjes. Fruithapje vindt ze lekker en trek heeft ze genoeg. Eczeem, astma en lactose-intolerantie zit in de familie. Graag uw advies.

  • antonia arendsen

    14 mei 2014

    Dag Gezondr team, Mij is ooit uitgelegd dat gefermenteerde eiwitten zoals in yoghurt, kaas en karnemelk van de koe geen kwaad kunnen en ook dat geitenmelk beter verteerd kan worden dan de niet gefermenteerde eiwitten van de melk van de koe. Ik verdraag deze producten momenteel ook goed. Er komen geen nieuwe eczeem plekken bij, ik heb geen diarree meer en voel me niet meer zo moe. Maar jullie raden dat ook af…? Soja melk vind ik ronduit vies smaken. Voor de cappuccino is geitenmelk wel een mooie vervanging voor mij. Weet het even niet meer. Stress en conserveringsstoffen in toiletartikelen zijn ook funest voor mijn huid. Het blijft verschrikkelijk oppassen en inderdaad iedere keer goed lezen wat er in de producten zit. Graag wat reacties en tips van anderen!

    • Paul

      15 mei 2014

      Hoedanigheid en verloop van een koemelkallergie kunnen behoorlijk verschillen per persoon. Wat voor de een prima uitpakt, is voor de ander funest. Bovendien spelen randfactoren en overige gezondheidsproblemen een rol; zo lijkt het erop dat jij niet alleen een voedingsallergie hebt, maar ook lijdt aan allergisch contacteczeem (aangaande cosmetica). Het is ook niet zo dat geitenmelk per definitie wordt afgeraden… Omdat de kans groot is dat iemand met koemelkallergie op den duur óók een geitenmelkallergie ontwikkelt, kán het verstandig zijn om geitenmelk te mijden. Maar als je geitenmelk lekker vindt en goed verdraagt, kun je deze ook gewoon blijven nuttigen, en ingrijpen indien het fout zou gaan.

  • Jose Hermans

    13 augustus 2013

    Mijn kleindochter heeft speciale voeding voor koemelkallergie, maar ook van fruithapjes krijgt ze uitslag. Weet iemand hier een vervanging voor? Ik hoor graag uw reactie. Bij voorbaat dank. Jose Hermans

    • Paul

      13 augustus 2013

      Beste Jose, Dat is helemaal afhankelijk van de oorzaak. Als de fruithapjes voor 100% uit fruit bestaan, dan is de kans zeer groot dat je kleindochter niet alleen aan koemelkallergie lijdt, maar ook aan een allergie voor een bepaalde fruitsoort. In dat geval is het niet effectief om een vervanging te zoeken voor fruithapjes, maar dien je erachter te komen voor welke soort (of soorten) fruit zij allergisch is. Zo zijn er relatief veel jonge kinderen allergisch voor aardbeien (en die zitten echt in enorm veel verschillende producten!). Twee andere veelvuldige boosdoeners zijn kiwi en appel. Nu ja, je snapt m’n punt denk ik wel: je moet zien uit te dokteren welke fruiteiwitten de allergische reactie uitlokken indien er sprake is van een allergie. Vraag je huisarts desnoods om een allergietest. Groeten en sterkte, Paul

  • Joan Hodson

    11 maart 2012

    Lactose intolerantie verscheen pas nadat losse rauwe melk uit de verkoop was en gepasteuriseerd en gehomogeniseerd werd. Rauwe melk, van niet onthoornde koeien die zomers buiten staan en gras eten, geeft dit probleem niet. Melk wel eerst paar minuten koken. Zo ging het altijd en er was niks mis mee.

    • Joan Hodson

      9 mei 2012

      Hoe lang duurt dat nog?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.