Artrose is een aandoening van de gewrichten. De gewrichten zorgen voor de flexibiliteit van het lichaam. De gewrichten zijn de punten waarop twee beenderen (botten) samenkomen. Dankzij je gewrichten kun je o.a. je armen en benen buigen en strekken. Om de botuiteinden zit gewrichtskraakbeen. Als dit kraakbeen beschadigd raakt, dan ontstaan er tevens problemen met het onderliggende bot. Het bot wordt niet meer naar behoren beschermd en kan zelfs gaan vergroeien. Hierdoor ontstaat pijn en door de pijn ga je je gewrichten ontzien. Het ontzien van je gewrichten veroorzaakt op zijn beurt stijfheid en zwakte van de spieren…
Symptomen van artrose
Artrose wordt gekenmerkt door o.a. de volgende klachten en symptomen:
- Pijn (met name startpijn)
- Stijfheid (vooral na een periode van rust)
- Bewegingsbeperkingen
- Crepitatie (krakend geluid bij het bewegen)
- Gewrichtsontstekingen (o.a. in knieën en vingers)
Hoe ontstaat artrose (de oorzaken)?
De gladde bekleding van de botuiteinden heet gewrichtskraakbeen. Gewrichtskraakbeen beschermt de gewrichtsuiteinden en vangt schokken op. De beschadiging hiervan heet artrose. Beschadiging van het gewrichtskraakbeen ontstaat onder meer door natuurlijke ouderdomsslijtage. Overbelasting (sport, werk e.a.) kan echter ook een belangrijke rol spelen bij artrose. Zo krijgen veel voetballers op den duur last van artrose in de knieën en balletdansers van artrose in de voeten. De belangrijkste oorzaken van artrose zijn onder meer:
- Overgewicht & (over)belasting
- Lichaamshouding & werkhouding
- Aanleg & erfelijkheid
- Bepaalde afbraakenzymen
Artrose: Slijtagereuma of niet?
Artrose wordt vaak slijtagereuma genoemd. Dit is geen correcte naamgeving, want bij artrose komen geen veranderingen voor in het bloed; ook is men het er niet over eens dat artrose slijtage betreft. Artrose zou namelijk alleen de structuur van het gewrichtskraakbeen veranderen, maar er zou niets verdwijnen (afslijten of wegslijten). Dit is van groot belang omdat versleten structuren dienen te worden ontzien. Bij artrose dient er juist te worden bewogen, omdat de klachten anders alleen maar erger worden.
Conclusie
Artrose komt erg veel voor. Bijna iedereen krijgt er op latere leeftijd last van. Af en toe last hebben van pijnlijke stijve gewrichten is geen ramp. Als de verschijnselen echter erger worden, kun je maar beter een afspraak maken met de huisarts. Nog enkele tips:
- Fysiotherapie
- Blijf bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen, tai-chi, fitness e.a.)
- Vermijd overgewicht
- Vermijd zware belasting (traplopen, hurken, kniebuigen etc.)
- Draag kwalitatief hoogstaand schoeisel
- Vooral niet langdurig stilzitten!
Kortom: blijf bewegen binnen de grenzen van de belastbaarheid. Neem eventueel pijnstillers om belasting draaglijker te maken. Artrose dient overigens niet te worden verward met osteoporose (botontkalking).
Heb jij ervaring met artrose? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van artrose…