Een aseksueel persoon voelt weinig of geen seksuele aantrekkingskracht, maar kan wel aan seksuele activiteit doen. Aseksualiteit is een seksuele oriëntatie. Het is iets anders dan celibaat of onthouding. Aseksualiteit is echter een spectrum en niet iedereen is het eens over de definitie.
Het spectrum van aseksualiteit bevat veel diversiteit in de ervaringen van mensen met aantrekkingskracht en opwinding en verlangens naar relaties.Naar schatting 1% van de bevolking is aseksueel, hoewel experts denken dat het aantal in werkelijkheid hoger zou kunnen liggen.
Dit artikel gaat in op wat aseksualiteit is, wat het niet is en enkele van de spectrums waarmee mensen zich kunnen identificeren.
Wat is aseksualiteit?
Iets anders dan andere seksuele oriëntaties, die worden gebruikt om seksuele voorkeur uit te drukken, is aseksualiteit een seksuele oriëntatie die wordt gedefinieerd door iemand die geen seksueel verlangen heeft naar het geslacht van zijn of haar voorkeur.
Dit betekent niet dat iemand die zich identificeert als aseksueel geen romantische gevoelens ervaart of een verlangen heeft naar fysieke nabijheid en veel aseksuele mensen genieten van liefdevolle relaties, maar ze voelen zich gewoon niet seksueel aangetrokken tot hun partners.
Elke aseksuele persoon zal een andere ervaring hebben, die kan bestaan uit:
- verliefd worden
- opwinding ervaren
- orgasmes hebben
- masturberen
- trouwen
- kinderen krijgen
Verschillende spectrums
In het initialisme LGBTQIAP+ staat de A voor aseksueel spectrum, of a-spec. Het aseksuele spectrum kent twee oriëntaties; seksuele oriëntatie en romantische oriëntatie. Verschillende identiteiten vallen onder deze categorieën.
Aseksuele mensen hebben dezelfde emotionele behoeften als ieder ander. Iedereen is anders en hoe individuen die behoeften vervullen varieert sterk. Sommige azen kunnen romantische relaties willen. Ze kunnen zich romantisch aangetrokken voelen tot andere mensen, waaronder hetzelfde geslacht of andere geslachten.
Andere azen geven de voorkeur aan hechte vriendschappen boven intieme relaties. Sommigen zullen opwinding ervaren, en sommigen zullen masturberen terwijl ze geen interesse hebben in seks met een andere persoon. Sommige aseksuele mensen willen geen seksueel contact, terwijl anderen zich “sekseneutraal” kunnen voelen. Andere aseksuele mensen gaan seksueel contact aan om een emotionele band te krijgen.
Andere veel voorkomende identiteiten die in het aseksuele of aromantische spectrum vallen zijn:
Aromantisch
Aromantiek is een romantische oriëntatie, die verschilt van een seksuele oriëntatie. Hoewel de twee voor de meeste mensen met elkaar verweven zijn, zijn ze toch verschillend. Aromantische mensen ervaren weinig of geen romantische aantrekkingskracht. Ze geven de voorkeur aan hechte vriendschappen en andere nietromantische relaties.
Veel aromantische mensen vormen queer platonische partnerschappen, of QPP’s. QPP’s zijn platonisch maar hebben dezelfde mate van verbintenis als romantische relaties. Sommige mensen in QPP’s kiezen ervoor om samen te wonen of samen kinderen te krijgen.
Biseksueel
Mensen die demiseksueel zijn, ervaren seksuele of romantische aantrekkingskracht, maar pas nadat ze een hechte, emotionele band met iemand hebben opgebouwd.
Grijsseksueel of grijsromantisch
Grijsseksuele of grijsromantische mensen identificeren zich ergens tussen seksueel en aseksueel in. Dit kan omvatten, maar is niet beperkt tot:
- mensen die alleen soms romantische aantrekkingskracht ervaren
- mensen die soms alleen seksuele aantrekkingskracht ervaren
- mensen die seksuele aantrekkingskracht ervaren maar een zeer lage seksdrive hebben
- mensen die verlangen naar en genieten van seksuele of romantische relaties, maar alleen in zeer specifieke omstandigheden
Maar is dat niet gewoon een lage seksdrive?
Aseksualiteit klinkt misschien vergelijkbaar met een laag libido of een lage geslachtsdrift, maar er zijn een paar belangrijke verschillen die het van elkaar onderscheiden. Een lage geslachtsdrift kan een aantal oorzaken hebben, van hormonale veranderingen tot verschillende medicijnen. Aseksualiteit daarentegen is een geldige seksuele geaardheid waarmee iemand zich kan identificeren. Het wordt niet veroorzaakt door iets en het hoeft niet behandeld te worden – het is gewoon hoe iemand geboren is.
Kun je verliefd worden als je aseksueel bent?
Hoewel een aseksueel persoon misschien geen seksuele aantrekkingskracht ervaart, kan hij of zij toch romantische aantrekkingskracht ervaren. Het is een wijdverbreide misvatting dat mensen die zich aseksueel identificeren geen romantische relaties hebben, en velen kiezen ervoor om nauwe emotionele intimiteit met iemand te hebben die verder gaat dan vriendschap.
Waarom worden zoveel mensen plotseling aseksueel?
Het lijkt misschien alsof veel mensen plotseling zeggen dat ze zich identificeren als aseksueel, maar aseksualiteit is niets nieuws. Het is gewoon zo dat de maatschappij is geëvolueerd naar een meer open houding tegenover verschillende geaardheden en mensen voelen zich meer gesterkt en op hun gemak om open te zijn over wie ze zijn.
Soms wil ik seks en soms niet – ben ik aseksueel?
Zoals bij alles wat met seksualiteit en geaardheid te maken heeft, is er een grijs gebied en je hoeft jezelf niet te labelen met een bepaalde term als dat niet goed voor je voelt. Het is heel goed mogelijk dat je je gedurende je leven anders voelt over je seksualiteit en je hebt nog steeds het recht om je te identificeren met welke geaardheid je maar wilt.
Zijn aseksuele mensen celibatair?
Sommige aseksuele mensen kiezen ervoor om helemaal niet deel te nemen aan seksuele handelingen, simpelweg omdat ze daar geen verlangen naar hebben. Veel aseksuele mensen vinden het echter niet erg om deel te nemen aan consensuele seksuele ervaringen als onderdeel van een hechtingservaring, ze vinden het misschien leuk om hun partner plezier te laten voelen of ze willen misschien proberen een baby te krijgen.
Sommige aseksuele mensen masturberen ook om stres te verlichten of gewoon omdat ze genieten van het gevoel van een orgasme, maar er zal geen seksuele opwinding zijn die hen motiveert om dit te doen.
Ik denk dat mijn partner aseksueel is. Wat moet ik doen?
Praat met hem of haar. Communicatie is de sleutel tot elke gezonde relatie, zolang je de discussie benadert vanuit liefde en met een open mind. En onthoud: als ze zich identificeren als aseksueel, betekent dat niet dat ze niet van je houden of dat jullie uit elkaar moeten gaan en het betekent niet dat jullie moeten stoppen met seks hebben. Maar het kan wel helpen om elkaar beter te begrijpen, dus het is altijd een goed idee om erover te praten.