Tegenwoordig zeggen mensen al snel dat ze allergisch zijn voor een bepaald stofje of voor bepaalde voedingsmiddelen. In heel veel van deze gevallen is er geen sprake van een allergie, maar van een andersoortige overgevoeligheidsreactie. Zo onderscheiden we:

  • Irritatie
  • Allergie
  • Intolerantie
  • Pseudo-allergie
  • Malabsorptie
  • Overgevoeligheid

De gevolgen van een allergie, intolerantie, pseudo-allergie of overgevoeligheid kunnen nagenoeg hetzelfde zijn. Toch kunnen een allergie en een intolerantie ook als dag en nacht van elkaar verschillen. Hieronder bespreken we in het kort het verschil tussen allergieën, intoleranties en andere overgevoeligheidsreacties…

1. Irritatie

Met de term irritatie wordt iedere sensatie bedoeld die als irritant wordt ervaren. Met irritatie wordt vaak jeuk, branderigheid of lichte, zeurderige pijn bedoeld. Meestal zijn de huid en/of slijmvliezen geïrriteerd; irritatie gaat dan vaak gepaard met roodheid, zwelling en/of schilferigheid. Naast huid en slijmvliezen kunnen ook de interne organen geïrriteerd raken.

Irritatie is geen medische aandoening, maar een veelvoorkomend symptoom van allerlei lichamelijke reacties. Zo kan irritatie worden opgewekt door een allergie of intolerantie, maar ook door een verkoudheidsvirus of bacteriële infectie. Ook zijn er bepaalde stoffen – waaronder chloor, ammoniak en bepaalde zuren – die bij iedereen irritatie opwekken. Deze stoffen worden daarom ook wel “toxische stoffen” genoemd.

2. Allergie

Een allergie is een overdreven felle verdedigingsreactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten of eiwitachtige stoffen (allergenen). Mensen kunnen allergisch zijn voor zo’n beetje alles waar eiwit-onderdelen in zitten. Denk maar eens aan melk, eieren, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen, zaden, paddenstoelen. Maar ook stuifmeel, huidschilfers, huisstofmijt en insectenspeeksel. Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar het lichaam ziet ze als gevaarlijk en valt ze aan.

Bij een échte allergie is altijd het immuunsysteem betrokken. Allergieën zijn namelijk immunologisch gemedieerde reacties, die veelal volgens het “IgE-mechanisme” verlopen. Het immuunsysteem reageert extreem fel op de eiwitachtige stof en maakt er heel veel antistoffen tegen aan. Hierdoor krijgt men last krijgt van jeuk, benauwdheid, tranende ogen, een loopneus. Een allergie kan in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn!

Let op: contacteczeem wordt in veel gevallen veroorzaakt door een contactallergie (nikkel e.a.) of door een toxische en/of irriterend bestanddeel in cosmetica, reinigingsmiddelen of verzorgingsproducten.

3. Intolerantie

Met de term ‘intolerantie’ bedoelen we het medische onvermogen om iets te verdragen. Iemand kan niet tegen een bepaalde  stof die bij de meeste andere mensen geen abnormale reactie teweegbrengt. Het gaat hierbij om stoffen die niet-toxisch en niet-allergeen op het lichaam uitwerken. Een bekende vorm van intolerantie is voedselintolerantie. Hieronder vallen o.a. fructose-intolerantie (fruitsuikers), lactose-intolerantie (melksuiker) en gluten-intolerantie (graanbestanddelen).

Een voedselintolerantie wordt meestal veroorzaakt door een lichamelijke afwijking, maar kan ook worden veroorzaakt door een psychosomatische afkeer ofwel aversie van bepaalde voedingsmiddelen. Behalve voor voeding kunnen mensen ook intolerant zijn voor chemische bestanddelen in o.a. medicijnen en cosmetica. In dat geval ontstaat veelal huidirritatie, jeuk en roodheid. Als er geen specifieke benaming voor een intolerantie bestaat, dan spreekt men ook vaak van pseudo-allergie.

4. Pseudo-allergie

Een pseudo-allergie is een vorm van intolerantie die soortgelijke klachten teweegbrengt als een echte allergie. De klachten ontstaan echter zonder tussenkomst van het immuunsysteem. Een pseudo-allergie is dan ook een niet-immunologische reactie op externe stoffen. Toch is het gevolg van een pseudo-allergie in veel gevallen vergelijkbaar met dat van een echte allergie. Zo uit een pseudo-allergie zich meestal in eczemateuze huiduitslag, vochtophopingen, zwellingen, roodheid en huidirritatie.

Alle overgevoeligheidsreacties (jeuk, roodheid, ontstekingen e.a.) die niet kunnen worden herleid tot een specifieke oorzaak, worden vaak – bij gebrek aan een betere beschrijving – afgedaan als pseudo-allergie. De meeste pseudo-allergieën zijn tot op heden niet of nauwelijks in kaart gebracht, maar men weet van veel stoffen wél dat ze een pseudo-allergie kunnen veroorzaken. Het gaat om allerhande medicijnen, cosmetica, lichamelijke verzorgingsproducten, alcoholische dranken, metalen en voedseltoevoegingen (E-nummers).

5. Malabsorptie

Malabsorptie houdt in dat het lichaam slecht reageert op een voedingsmiddel omdat het spijsverteringsstelsel niet in staat is bepaalde stoffen uit het betreffende product te absorberen via de darmwand. Malabsorptie ontstaat in veel gevallen doordat het lichaam niet in staat is om bepaalde verteringsenzymen te produceren. In dat geval gaat de malabsorptie hand in hand met voedselintolerantie.

Naast een enzymgebrek kunnen er nog vele andere mogelijke oorzaken ten grondslag liggen aan malabsorptie. Zo kan malabsorptie worden veroorzaakt door een infectie, een slijmvliesafwijking, laxeermiddelen of een verstoring van de spijsvertering.

6. Overgevoeligheid

Overgevoeligheid kan in allerhande contexten voorkomen. In de context van allergieën en intoleranties wordt met overgevoeligheid doorgaans een overgevoeligheidsreactie van de huid bedoeld. Men spreekt doorgaans van een overgevoelige huid als huidklachten niet worden veroorzaakt door een allergie, toxische irritatie, intolerantie of pseudo-allergie. De huid wordt dan om onverklaarbare redenen droog, rood, branderig, jeukerig en/of eczemateus.

Men heeft een overgevoelige of hypergevoelige huid als de huid heel snel geïrriteerd raakt. Men kan nergens tegen, zelfs niet tegen hypo-allergene en 100% organische huidproducten. De oorzaak van overgevoeligheid is moeilijk te achterhalen, maar het komt opvallend vaak voor bij mensen met een lichte, matte en dunne huid. Overmatige blootstelling aan zonlicht, water en reinigings- & verzorgingsproducten kunnen overgevoeligheid in de hand werken.

Let op: voedselallergie en (niet-allergische) voedselintolerantie worden tezamen ook nog weleens voedselovergevoeligheid genoemd.

Tot slot

Al met al is het belangrijkste onderscheid dat tussen een allergie en een intolerantie. Overgevoeligheid en pseudo-allergie kunnen namelijk onder de noemer ‘intolerantie’ worden geschaard. Hierbij de belangrijkste verschillen tussen een allergie en een intolerantie:

 Allergie Intolerantie / pseudo-allergie
Immuunsysteem wordt geactiveerd
+ antistoffen in het bloed
Immuunsysteem is niet betrokken
Gering aantal mogelijke oorzakenTalloze mogelijke oorzaken
Reactie treedt doorgaans snel op na huidcontact of innameReacties treden meestal geruime tijd na contact of inname op
Een klein beetje of vluchtig contact kan al schadelijk zijnMeestal sprake van veelvuldige inname of langdurig contact
De veroorzaker (allergeen) is doorgaans gemakkelijk te achterhalenDe oorzaak blijft meestal onduidelijk en aspecifiek
Het klachtenbeeld van een bepaalde allergie blijft constantHet klachtenbeeld kan continu schommelen (afzwakken & verergeren)
Kan levensbedreigend zijnIs nooit levensbedreigend

Heb jij te kampen met een allergie, pseudo-allergie, intolerantie of overgevoeligheid? Laat a.u.b. hieronder weten waar jij slecht op reageert. Op die manier zou een waslijst met mogelijke oorzaken (en dus aanknopingspunten) kunnen ontstaan voor diegenen die nog altijd in het duister tasten…

93 Reacties

  1. Na een creatief uurtje waarin we epoxygieten ofzoiets gingen doen (sieraden maken dmv 2 componeten, zonder verhitten (al werd t van zichzelf wel warm na de verharder erbij te hebben gedaan) geen stoom gezien of wat geroken ofzo)
    Iig werd ik volgende ochtend wakker met dikke dichtzittende ogen rode pukkelige/vlekkerige huid (ook handen en onderarmen). Mn gezicht leek getroffen door een enorme eczeemaanval en jeukte als een gek. Na wat gegoogle zag ik op you tube tot mijn schrik -Amerikaanse- filmpjes/waarschuwingen over dat epoxyharsgieten.. Kon er niks van verstaan maar de beelden spraken voor zich: dát was precies wat ik had.. Maar wat nu? Betekend dit dat ik nu allergisch ben voor epoxyharsgieten en gewoon dat niet meer moet doen of ben ik ineens overgevoelig voor alles wat dmv 2-componenten wordt vervaardigd? En vooral belangrijk FF voor nu: de tandarts: ik heb gaatje en die moet gevult worden trekken gaat niet want is de laatste kies aan die kant en kan nu al moeilijk kauwen.. Dus t wordt vullen.. Mijn tandarts gebruikt altijd composiet? (met blauwe lamp) kan dit nu nog of ga ik hier nu ook op reageren? Eerdere vullingen gingen goed.
    Heb vaker dat ik wel eens huidreacties heb in mn gezicht van “iets” maar nooit zo erg als die ene keer van de epoxy. Meestal blijft t bij schrale jeukende soort eczeem vooral rondom ogen/neus.. Waarvan is altijd een raadsel. Vermoedelijk een keer van bepaalde medicijnen. Het enigste waar ik met zekerheid bekend mee ben is dat ik geen penicilinnes mag (antibiotica).
    Kan ik veilig naar de tandarts? Door t hele gebeuren stelde ik t maar uit, maar kiespijn wordt echt ondragelijk inmiddels

  2. Hallo Paul, ik was aan het googelen op paprika en kwam hier terecht. Ik zie dat er hier wel over paprika-allergieën is gesproken maar het volgende (mijn eigen probleem) kwam ik niet tegen: Bij het verhitten (dus in de pan in olie bereiden) van paprika’s krijg ik last van heftige benauwdheid en hoesten. Ik moet dan meteen naar buiten en frisse lucht inademen. Zegt jou dat wat?

    • O ja, en het eten van die paprika geeft daarna geen enkel probleem…

  3. Ik ben erg intolerant (overgeven, krampen en diarree bij kleine hoeveelheid) voor: Paprika (E160c), Tomaat (E160d), Aardappel, Zoete aardappel, Courgette, Aubergine, Granaatappel, Chilipepers (pimento, chili, tabasco, cayenne), Verder heb ik nog wat allergieën (benauwd en eczeem) : Koemelkeiwit, hazelnoten, kiwi, peer, wespen/bijen. Waar ik erg tegenaan loop is dat niet alle ingrediënten altijd op de verpakking staan. Soms alleen de verplichte allergenen die ze moeten vermelden en daar zijn de mijne niet bij. Daarnaast worden vooral tomaat en paprika vaak onder de schuilnaam als “specerijen”, “aroma” en kleurstof in voedingswaren gestopt. Ik kan dan niet nagaan wat erin zit, en de fabrikanten willen het niet vertellen. Wat ik ook bizar vind is dat er steeds meer dingen gestopt worden in voedingsmiddelen die daar van origine niet thuishoren, maar ze kunnen nu wel hun product goedkoper produceren. Zoals aardappelzetmeel in cake, appeltaart, knakworst, soep, snoep, borrelnootjes, banketbakkersroom en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eerst werd als vulmiddel vaak melk overal ingestopt, nu is dat vervangen door aardappelzetmeel.

  4. Na mijn zwangerschap was ik opeens heel erg allergisch geworden, eerst had ik gewoon astma en eczeem, maar nu zwelt mijn keel op na het eten van verschillende soorten chips zoals: paprika chips, cheese onion, kaasknabbels, bolognese, heartbreakers… En ik krijg ook reactie na het eten van gember citroengras. En misschien ook door kurkuma.

  5. Ik heb overduidelijk allergische reacties op diverse soorten voedsel (bijv. bij het eten van amandelen krijg ik acuut een opgezette keel en kan ik bijna niet meer slikken) en op diverse dieren en stofmijt (vooral een constant verstopte neus en ontzettende jeukende huid, rood, dik met galbulten). Maar uit bloedonderzoek komt helemaal NIETS. Nu denkt mijn revalidatiearts (waar ik onder behandeling ben voor EDS) aan MCAS/MCAD, mede doordat ik naast de allergische reacties ook maagproblemen / darmproblemen heb en problemen met mijn lichaamstemperatuur. Maar waar kun je daar onderzoek naar laten doen?

  6. Naast allergie voor dieren, huisstofmijt, pollen en grassen, heb ik in een aantal jaar een allergie voor speciaalbier ontwikkeld. Niet voor alle bieren maar voor een aantal. De reactie is zo heftig dat ik tegenwoordig een epi-pen bij me draag.

  7. Dag Paul. Ik heb sinds kort (een maand, schat ik) last van hevige maagpijn na het eten van banaan. Dit begint vaak vrij snel na het eten ervan, maximum een half uur, en duurt gemakkelijk een uur of twee. Nu vraag ik me af of dit inderdaad een allergie kan zijn of eerder een intolerantie / malabsorptie. Ik vind het vreemd dat ik 24 jaar lang geen last heb gehad, en nu plots wel. Al heb ik gehoord dat dat best kan bij allergieën.

    • Bananenallergie komt voor. Naar alle waarschijnlijkheid is het eiwit / enzym ‘chitinase’ de boosdoener. Deze proteïne zit eveneens in kiwi en avocado; ervaar je eveneens maagpijn na het eten van deze vruchten? Overigens komen intoleranties jegens bananen evengoed voor. En afhankelijk van de gesteldheid van je maag-darmstelsel kan het zélfs zo zijn dat je spijsvertering niet goed reageert op bananen, waardoor ze ‘zwaar op de maag vallen’. Dit kan te maken hebben met de rijpheid van de banaan in kwestie, maar bijvoorbeeld ook met de potentiële aanwezigheid van o.a. maagontstekingen, maagzweren en maagzuurtekorten. Zelfs bestrijdingsmiddelen kunnen een rol spelen… Zie ook:

  8. Hoi! Ik weet niet wat ik precies heb maar als ik chips eet dan krijg ik de volgende dag volgens mij uitslag want m’n huid bij mijn neus word rood en hard, ook jeukt het soms en is het vettig. En het verspreid nu ook naar mijn wangen. Waar heb ik mee te maken.

    • Om wat voor chips gaat het en welke ingrediënten zitten erin?

  9. Ik weet niet precies wat het is maar denk dat ik intolerant ben voor ananas. Elke keer weer als ik ananas eet krijg ik hevige buikpijn en heb ik steeds het gevoel dat ik moet overgeven. Ik weet niet hoe ik moet liggen of zitten dan. Zou ik hiermee naar de huisarts moeten? Of moet ik gewoon stoppen met ananas eten aangezien het wel duidelijk is dat het daardoor komt. ???? Met vriendelijke groeten, Thirza van der Does

    • Er zijn relatief veel mensen die allergisch zijn voor ananas. Buikpijn door toedoen van het eten van ananas heeft mééstal te maken met een allergische reactie. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center treedt maagpijn vanwege een ananasallergie binnen het eerste uur na ananasconsumptie op. (bron + bron + bron) De pijn is het directe gevolg van een allergische ontstekingsreactie in het gastro-intestinale systeem. De bekleding van maag en darmen kan opzwellen en dit geeft aanvullende druk. Overigens zijn er ook veel mensen bij wie ananas juist maagpijn helpt voorkomen en verhelpen.

      In jouw geval lijkt het me inderdaad het makkelijkst om gewoon te stoppen met het eten van ananas. :)

    • Oké dank je wel voor de snelle reactie. Vind het wel erg jammer, ben zo dol op ananas. ???? En ik heb gelezen dat als je ananas verwarmt dan zou je er geen last van hebben dus dan zou ik het nog wel door me eten kunnen doen of op de BBQ? Want dat zou wel tof zijn. ????????

    • Verhitting kán de moleculaire structuur van eiwitten veranderen. In dat opzicht zóú het verhitten van ananas in theorie een allergische reactie kunnen voorkomen. Maar dit is slechts een gokje… Ik citeer de Nederlandse Vereniging voor Allergologie: “Sommige allergenen zijn niet stabiel, dat wil zeggen: ze gaan kapot door vertering of verhitting. Als antistoffen binden met deze instabiele allergenen, dan veroorzaken ze lang niet bij iedereen klachten. Ontstaan er wél klachten, dan betreft het vaak milde klachten van jeuk, prikkeling en soms wat zwelling in de mond en keelholte. Deze klachten staan bekend onder de naam ‘Oraal Allergie Syndroom’ (OAS). Als de voeding waar deze allergenen zich in bevinden voldoende verhit wordt, dan gaan de allergenen kapot en kan er géén allergische reactie meer optreden. Stabiele allergenen gaan echter NIET kapot door verhitting en vertering. Ze bereiken intact het maag-darmkanaal en kunnen na opname in het bloed ernstige allergische reacties veroorzaken.” (bron)

  10. Ook ik heb een paprika intolerantie (?). Als ik verse paprika eet dan krijg ik geheid last van mijn maag, ga overgeven en mijn hele lijf wordt gevoelloos alsof ik ga flauwvallen. Maar ik kan ook dezelfde symptomen krijgen van gemengde specerijen / poeders waar mogelijk overeenkomsten met paprika (of mogelijk nachtschade producten?) in zitten. Het vreemdst van alles is… ik krijg dezelfde symptomen van de blauwe bes en cassis (die laatste is dan mild).

  11. Dag Paul, ook mijn lichaam reageert in de loop der jaren steeds heftiger op rauwe / gekookte / gestoomde rode / gele / groene paprika. Naast dat ik niet van pepers houd, krijg ik dezelfde reacties als na het eten van paprika. Het begint met veel moeten oprispingen, dan misselijkheid, dan buikkrampen / buikpijn en soms de dreiging van flauwvallen. Met een anti histamine tablet zijn de reacties iets milder, maar de sufheid van de tabletten maakt dat ik deze liever niet neem (niet handig tijdens mijn nachtdienst in de zorg). Voor mijn puberteit heb ik een aantal jaren slecht op banaan gereageerd. Deze kan ik nu wel weer verdragen mits ze nog wat groen zijn. Groeten, Sandra (34 jaar)

  12. Hallo, Ik heb pas een bio resonantie intolerantie test laten doen omdat ik er zelf niet meer uit kwam. Er waren er natuurlijk een aantal al bekend zoals: Lactose Koemelk-eiwit Soja Wijn Fruitbier (behalve Radler) Havermout Kokosolie… Maar nu is er aardig wat bijgekomen uit de test: Tarwe Avocado Spaanse peper Rivierkreeft E151, E161b, E223, E327, E635, E904 Gerookte haring (rood) Maisbloem Paprikapoeder Pecan noten Witte peper Radijs Rozijnen Ree Groene thee Walnoten En nu weet ik dus niet meer wat ik moet of kan eten. Ook vraag ik me af of er zogenaamde kruis intoleranties zijn. Zoals witte peper – alle peper? Tarwe en havermout – alle graansoorten? Paprikapoeder – paprika? Maisbloem- maïs? Rozijnen- druiven? Of had dat er dan bij moeten staan? Wil je me hiermee helpen? Groetjes, Susan

    • Hoe zijn je aanvankelijke allergieën gediagnosticeerd? Je kunt namelijk allergisch zijn voor bijvoorbeeld sulfiet in wijn en bier, maar niet voor wijn en bier an sich. Ook een ‘Radler-onafhankelijke fruitbierallergie’ klinkt niet erg aannemelijk. Bovendien vraag ik me af hoe betrouwbaar een bioresonantie-intolerantietest is… Ik kan me echt niet voorstellen dat men op die wijze maisbloemintolerantie kan vaststellen. Wat je zelf al aangeeft: hoe kun je specifiek intolerant zijn jegens maisbloem, maar niet jegens andere maisproducten? Mijns inziens kun je je vragen het beste wegleggen bij de bioresonantie-expert die de test heeft uitgevoerd, want hij/zij zou naar mijn mening moeten weten welk ontstaansmechanisme en werkingsmechanisme hierachter schuilgaat. Op Bioresonantie.nl was voorheen te lezen: “Bioresonantietherapie is, zoals altijd het geval is bij alternatieve behandelwijzen, niet gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde theorie, maar ontsproten aan de fantasie van de uitvinder.” Op mij komt dit eerlijk gezegd over als onwetenschappelijke hocus-pocus. :( Vandaar dat je na zo’n test doorgaans alleen een gortdroog lijstje mee naar huis krijgt, maar nooit inhoudelijke uitleg of praktische adviezen.

  13. Ik ben al een hele tijd op zoek naar wat de oorzaak is van dagelijkse hoofdpijn. Ik word ofwel in de nacht wakker van voorhoofdspijn ofwel is er de ganse dag een gevoel van moeheid en hoofdpijn verstopte neus, een grieperig gevoel. Ik probeer alle histaminerijke voeding te vermijden maar dit helpt niet helemaal. Wel een verbetering. Sommige dagen voel ik me kiplekker en vol energie. Ik denk dat granen ook hoofdpijn geven, maar ik word er soms hopeloos van omdat het zo onduidelijk is, ik weet haast niet meer wat ik moet eten. Nu lees ik dat ik een maand GEEN granen zou moeten eten? Het probleem met het laten van brood en histaminerijk fruit is dat mijn darmen stilliggen… Kunt u me hierin wegwijs maken of een goede allergoloog aanraden?

  14. Ik heb o.a. soja-intolerantie bij mij zijn de reacties op een spoortje soja echt enorm (en vrijwel gelijk na inname). Ik krijg het ernstig benauwd, opgezwollen keel, hartkloppingen, verlies van stem, roodheid van huid, duizelig en misselijk. De allergoloog heeft me dan ook gezegd dat ik altijd 2 epipennen bij me moet hebben en mijn astmamedicijnen en antiallergiemedicijnen. Dus mijn reacties zijn zo heftig dat ik eraan zou kunnen overlijden. Dus ja dat kan dus ook bij een intolerantie. Op sommige andere allergenen reageer ik ook (binnen een halfuur), maar die veroorzaken bij mij heftige darmkrampen, duizeligheid en misselijkheid. Ook reageer ik op inhalatie-allergenen, echter is het niet te achterhalen waarop precies. de klachten daarop zijn ernstige benauwdheid, neusverstoppingen, last van ogen, opgezette lymfeklieren en nog vele andere klachten. Tevens schijnen al mijn luchtwegproblemen en mijn reuma in verband te staan met de intolerantie.

    • Je hebt het over allergologen, allergenen, anti-allergetica en epipennen… Bedoel je dan niet een soja-allergie?

    • Snap dat je aan een allergie denkt. Maar ik heb echt intolerantie.

  15. Hallo, ik ben een meid van 19,5 jaar oud. Ik ben bijna de hele dag gespannen, ik slaap minimaal 10 uur per nacht, ik heb last van hartkloppingen. als ik buk om bijv. Iets op te pakken en daarna weer recht op sta krijg ik heel vaak zwarte vlekjes voor m’n ogen en word ik een beetje duizelig/licht in het hoofd, ik heb last gehad van paniekaanvallen, maar die heb ik gelukkig al een hele tijd niet meer gehad. ’s middags heb ik soms buikpijn en ’s avonds na een sigaretje + ijsthee / cola krijg ik regelmatig hele erge buikpijn… ook in bed heb ik regelmatig stekende buikpijn, als ik op dat moment diep ademhaal dan voel ik een stekend gevoel onder mijn borst… ook ben ik vaak onrustig, en kan me dan moeilijk concentreren, ook heb ik vaak nekpijn, maar misschien komt dat omdat ik vaak met mn mobiel bezig ben. Ook heb ik de laatste tijd een beetje kaakpijn en als ik lang op m’n zij heb gelegen dan doet m’n oor zeer, ook heb ik heel soms een piepje in mn oor, maar dat is na 30 seconden wel weer weg. Soms heb ik ook depressieve gevoelens, en ik ben vaak moe, terwijl ik veel uren slaap. Ik gebruik Cipramil druppels en Vitamine D druppels, en ik krijg de prikpil. 3 maanden geleden begon ik met het afbouwen van mijn Cipramil druppels, de eerste week ging goed, van 15 druppels naar 13, de tweede week ging al iets minder, want toen ging ik naar 11 druppels… uiteindelijk voelde ik me zo raar en kut… ik ging dus weer 2 druppels omhoog met overleg van mijn huisarts. En ik zit nog steeds op 13 druppels per dag. Ik weet echt niet waar mijn klachten vandaan komen… Ongeveer 3 jaar geleden heb ik een keer bloed geprikt om te kijken of ik een vermoeidheidsziekte had, of iets aan m’n schildklier, er kwam dus uit dat ik geen vermoeidheidsziekte had maar wel dat mijn schildklier sneller werkte dan normaal, maar niet zó snel dat het ernstig was…. een paar maand geleden heb ik weer bloed geprikt omdat ik dacht dat het misschien toch aan m’n schildklier lag, maar dat bleek dus niet zo, alles was goed zeiden ze, ook m’n lever, nieren etc. werkt goed… misschien moet ik vragen of ze een hartfilmpje kunnen maken, of mn ontlasting laten onderzoeken… Ik denk echt dat er iets is namelijk, of zou het toch van de stress komen? En / of m’n slechte dag en nachtritme? Of misschien moet ik stoppen met roken… :P

    • veel van de klachten die je hier beschrijft heb ik ook gehad maar ik denk dat je hypochondrie heb oftewel angst voor ziek zijn want ik was ook angstig bij die symptomen maar meeste zijn onschuldig de oorsuizen zijn normaal en vlekjes bij opstaan hebben zo ongelooflijk veel mensen kan door angst of uitdroging komen, hartkloppingen zijn onschuldig (al helemaal aangezien jouw leeftijd) die vermoeidheid komt echter door de spanning of stress ik heb precies all jouw klachten plus meer maar de meeste komen door stress alleen over die steken in je buik of borst kan ik niet veel zeggen alleen als je ze beter omschrijft kunnen bijv. door verstopping komen in ieder geval hoef je niet zo angstig te zijn want dat maakt de klachten juist een stuk erger

    • Beste Rebecca; Het is maar een hint, en misschien zijn jouw klachten al verdwenen, echter wil ik jou vertellen dat mijn “meissie” zelf ook gelijkwaardige klachten had, die bleken (bij haar) écht gerelateerd aan de “prikpil” en zelfs de “gewone” pil gaf zelfs ook klachten bij haar, tot zelfs psychologische klachten; lusteloos, depressief, somber en soms ook heel opvliegend en ook paniek!!! Zij had een beetje een hekel aan condooms, echter ik vond, gezien de klachten dat we dat maar voor lief moesten nemen, en haar gezondheid voorop moesten zetten (condooms dus)!!! Het heeft écht heel veel verbetering van haar / onze klachten opgeleverd, dus: WIE WEET??? Veel succes, enne, sterkte, we geven nooit op hé?! Doei… Eric

  16. hoi goede avond, ik heb ook erg veel last van aardappel, paprika, tomaat. krijg dan veel pijntjes kan overal zijn, nu vermijd ik het voedsel vaak wel maar het roken nog niet gestopt tabak is ook familie van de nachtschade, heb genoeg testje gehad komt weinig uit alleen testosteron iets lager, en elke keer bij tests fosfor iets te laag, alvast bedankt

  17. Beste Paul, Mijn vader heeft een NET-tumor (neuro-endocriene tumor) gehad; deze is ongeveer 2 jaar geleden succesvol weggehaald en +/- een jaar geleden hebben ze zijn bloed gecontroleerd om te zien of er nog iets van het hormoon (serotonine) te vinden was die ze aan een dergelijke tumor kunnen linken. De uitslag was bijzonder goed, de waarden waren zelfs beter dan gemiddeld genomen. Mijn vader heeft door complicaties tijdens de operatie een zware hartconditie aan het hele gebeuren overgehouden (slecht functionerende hartpomp, hartfalen e.a.). Dit is inmiddels onder controle, maar wel met de nodige medicatie. De hartmedicatie is ook een aantal maal aangepast, o.a. omdat hij -vermoedelijk door een bepaald type vochtafdrijver- een vervelende hormoonproductie kreeg, waardoor hij opgezette / pijnlijke borsten kreeg (groei). Dit is inmiddels ook opgelost. Echter, hij heeft geregeld last van flushes — iets wat ook vaak verband houdt (symptoom) met een NET-tumor die voor hormoonschommelingen in het lichaam zorgt. Aangezien het type tumor dat hij heeft gehad een zeer langzame en niet agressieve vorm betrof + de goede bloeduitslag van een jaar geleden in principe geen reden geeft tot grote zorgen. Maar ze kunnen de flushes niet aan een oorzaak verbinden. Soms heeft hij ze dagen niet, soms wel, meestal tijdens / na het eten of in combi met wijn / bier. Hij heeft het van bepaalde rode wijnen, bieren en bepaald eten, maar het is moeilijk vast te stellen van wat precies. Onlangs is hij eerder van een vakantie terug gekomen (Zuid-Frankrijk) omdat hij zo’n beetje de hele dag last van flushes had. Eenmaal thuis gingen de klachten echter direct weer terug naar hoe ze waren, dus af en toe. Totaal niet te vergelijken met hoe het op vakantie was. Hij is intussen naar een allergoloog geweest, maar na de nodige testen komt er niet uit dat hij allergisch is voor het een of ander. Er is dus ook een buisje bloed opgestuurd om toch te checken op serotonine, voor alle zekerheid — de uitslag laat nog een aantal weken op zich wachten. Is het mogelijk dat die flushes dan wellicht niet door een allergie worden veroorzaakt, maar toch als een soort reactie ergens op? Zeker gezien de mate waarin het op vakantie was (wellicht een bepaalde soort pollen in de lucht, of het gieren van de boeren en de warmte in het algemeen) en hoe ‘af en toe’ het nu weer is? Het lijkt toch iedere keer door iets te worden getriggered, maar op het gebied van allergieën kan er dus niets gevonden worden. (Hart-)Medicatie? Intolerantie voor iets? Alvast bedankt voor het antwoord! Met vriendelijke groet, Cindy

    • Beste Cindy, Kun je misschien enkele voorbeelden noemen van voedingsmiddelen die de flushes / blossen triggeren? Gezien je rept over wijn en bier moet ik eigenlijk direct denken aan een sulfietallergie of gistallergie… Deze allergieën (of eigenlijk intoleranties) komen niet zo veel voor, maar stiekem reageren veel mensen slecht op gisten en sulfieten… En allergologen en dermatologen testen er (helaas) zelden op. Sterkte en groeten, Paul

    • Hi Paul, Dank voor je snelle reactie! Het duidelijkst zijn bier en wijn. Daarvan weet hij dat sommige merken het oproepen. Qua eten is het lastiger. In de vakantie reageerde hij sterk op tomatenpuree, maar eenmaal thuis heeft precies diezelfde tomatenpuree zonder problemen gegeten. Qua voeding is hij voorzichtig met pittige kruiden, maar er is eigenlijk geen lijstje te geven met voeding die aanwijsbaar bij inname een reactie veroorzaken. Wat de allergoloog precies heeft getest weet ik niet. ‘Bloeduitslagen toonden geen voedselallergie en ook de tryptase is normaal (dus geen algemene mastocytose als verklaring)’… Qua ‘allergieën’ m.b.t. voedsel lijkt er dus geen verklaring voor te zijn. Zou een intolerantie oorzaak kunnen zijn? Testen ze dat ook als ze allergieën testen? En kunnen warmte of bepaalde bomen reacties oproepen (Nederland versus Zuid-Frankrijk)? Verder vraag ik me af of zijn (hart)medicatie een veroorzaker kan zijn. Wederom alvast bedankt voor uw antwoord! Groet, Cindy

    • Eerlijk gezegd behoren alle scenario’s die je beschrijft (helaas) tot de mogelijkheden… Een (voedsel)intolerantie zou zeker een optie kunnen zijn; een kruisreactie eveneens. Op intoleranties kan niet op dezelfde manier worden getest als klassieke allergieën / atopieën, dus intoleranties zijn niet uitgesloten. Sowieso zullen ook niet alle (voedsel)allergieën zijn uitgesloten; dat is namelijk nagenoeg onmogelijk middels één of enkele allergietests. Hooikoorts / pollenallergie / stuifmeelallergie jegens bepaalde typen boompollen zou inderdaad ook kunnen meespelen. De hartmedicatie eveneens, maar ik weet niet om welk hartmedicament het hier gaat… Een sulfietintolerantie lijkt me overigens nog altijd aannemelijk, want sulfiet zit ook als conserveermiddel in veel tomatensauzen en zelfs in allerlei medicamenten.

  18. Aan iedereen die met een allergieprobleem te maken heeft. Al zowat heel mijn leven, ik ben er ondertussen 61 geworden, heb ik last gehad van darmproblemen, meestal verstopping en pijn in de buik. Talloze onderzoeken wezen op geen enkel probleem, maar ondertussen verergerde de situatie mee met mijn leeftijd. Huiduitslag en symptomen van astma waren ondertussen ook opgedoken. Aangezien er in geen enkel ziekenhuis een diagnose kon gesteld worden ben ik dan naar mijn huisarts gestapt en die stelde me voor om een voedseltest (acupunctuur van Voll) te proberen. Daarmee kan ieder soort voedsel evenals andere stoffen getest worden. Wanneer je lichaam er dan een niet goed aanvaard kan je dit dan vermijden. Ik moet zeggen dat het er bij mij een hele waslijst waren, onder andere alles met melk, alles met tarwe, rogge, spelt, mais, enz… en dan nog eens alles met suiker… Ik raapte mijn moed bij elkaar en begon eraan. Het resultaat was eerst veelbelovend. Maar na een tijdje ondervond ik dat het toch nog niet was zoals het moest. IK deed de test opnieuw ( ondertussen wel een keer of vier) waarna er telkens een toch wel lichte wijziging uit de bus kwam, die ik opnieuw volgde. Nog altijd is mijn toestand niet zoals het moet, maar wel aanvaardbaar, als ik zoals eerder gezegd, de melk, de granen en het suiker achterwege laat. Ondertussen heb ik door eliminatie ondervonden dat ook champignons, tomaten, rode wijn, aardbeien en eveneens veel ander fruit ook uit den boze zijn. Kortom mijn voedsel bestaat nu uit enkele zuiver en vers voedsel. Groenten vis en vlees niet gemalen of gekruid, aardappelen, eieren. Maar toch ben ik er achter gekomen van bijvoorbeeld glutenvrije spaghetti met quinoa en boekweit wel goed zijn voor mij. Ook lactosevrije yoghurt is blijkbaar geen probleem. Enkele maanden geleden ben ik nogmaals naar het UZ Gent gestapt om toch nog wat meer uitleg en inzicht te kunnen krijgen in mijn situatie, maar na acht consultaties en onderzoeken sta ik nog altijd even ver. Dus doe ik nog altijd verder zoals voorheen.

  19. Hallo, Ik heb nu al 4x een anafylactische reactie gehad in anderhalf jaar tijd. En meerdere malen een allergische reactie in milde vorm (dan hielp alleen Tavegyl / Tavegil wel). Het kwam elke keer binnen 40 minuten na het eten. De eerste keer had ik alleen druiven op, een keer appel / noten taart, andere keer taco’s en de laatste keer broodje brie met walnoten. Ik heb precies al deze voedingsmiddelen geprovoceerd bij de allergoloog en dan gebeurt er niks, ik kan het dan allemaal eten en reageer nergens op. Ik eet nu ook gewoon weer de dingen waarvan ik een anafylactische reactie heb gehad. Ik begrijp zelf niet hoe dit mogelijk is en de allergoloog die zegt je bent nergens allergisch voor en je kan alles eten… Maar waarvan krijg ik dan die reacties??? Ik wordt er echt heel onzeker van en het beïnvloed mijn leven zo erg! Ik hoop op een reactie. Groeten, Paul

    • Zo, dat is lastig… Ik zit te denken over een gemene deler, maar die is niet erg voor de hand liggend… Druiven… Appel-notentaart (appels + noten + bloem + suiker + kaneel + slagroom + zout + rozijnen?)… Taco’s (weet je daar de ingrediënten nog van? waarschijnlijk in ieder geval mais + olie + ui + tomaat + zout)… Broodje brie met walnoten (bloem + kaas + zout?)… Het enige wat ik me kan bedenken is een bepaald gewasbeschermingsmiddel. Of een bepaald voedingsadditief / E-nummer. Iets van sulfiet of gist of salicylaat. Je zou bijna denken dat het iets te maken heeft met bestek, servies, afwasmiddel, vaatwastabletten, opbergsystemen, verpakkingsmateriaal of een andere externe factor die met voedingsmiddelen in aanraking kan komen. Ik ga er nog eens goed over nadenken, maar zo 1-2-3 schiet me helaas niks zinnigs of concreets te binnen. :( Had je voorafgaand aan de druiven iets van granen gegeten? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

    • Hoi Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Lukte me niet om op jou bericht te antwoorden, dan maar zo!! Ik heb ook alles zitten bedenken, helaas zonder enig resultaat. De taco’s zat in een pakje van Knorr en die eet ik nu ook, precies het zelfde. Aan de druiven vooraf heb ik niks gegeten daarna wel een paar gewone naturel chips. Alle reacties zijn ook ergens anders begonnen 1 keer op mijn werk ander keer in de v&d, keer thuis en een keer bij iemand thuis. Ik heb een keer een reactie gehad op een salade van de Plus daar zat in, paprika, sla, kip en een sausje, toen moest ik van de allergoloog hetzelfde de volgende dag weer eten en gebeurde er niks. Het is zo vreemd… Ze hebben alle testen gedaan en het vervelende is dat ik allergisch ben voor LTP, een bepaald eiwit wat in alle voedingsmiddelen zit, vandaar dat ze het ook niet kunnen specificeren. Ik heb een huidtest gehad en zelfs het krasje met water zette op, ze zei dit kan niet en is het overnieuw gedaan en gebeurde er niks. Het krasje met mais zette ook 5cm op, later dubbelblind geprovoceerd en gebeurt er niks. Waar ik ook last van heb ik dat ik zo’n jeuk in mijn ogen heb en als ik dan ’s ochtends wakker word heb ik een heel dik oedeem oog. Ik ben ook getest op de ziekte mastocytose en dit heb ik ook niet. Ik heb wel een te trage schildklier en slik daarvoor Euthyrox. Zou er ook een verband kunnen zijn met de schildklier, periode van stress, dat je na het eten een anafylactische reactie krijgt zonder dat je een allergie hebt? M.v.g. Eline

    • Dat was dus precies de manier om op mijn bericht te reageren! ;) Ik weet niet wat de onderliggende oorzaak is van je vertraagde schildklierwerking, maar je hoort nog weleens dat overgevoeligheidsreacties op t.a.v. voeding gerelateerd zijn aan auto-immuunstoornissen en vice versa. Denk maar eens aan coeliakie (gluten-intolerantie) en auto-immuunschildklierziekten zoals Graves en Hashimoto. Ook lupus (SLE: systemische lupus erythematoses), netelroos / urticaria / galbulten en oedeemklachten / vochtstapelingen komen hierbij maar al te vaak ‘in the picture’… Is er in jouw situatie sprake van een auto-immuunschildklieraandoening?

  20. Hoi Paul, Ik heb sinds een maand of 3 af en toe een heftige reactie. Voeten en handen gaan tintelen me gezicht en lichaam worden rood. Me oren klappen dicht en ik krijg slikproblemen (ik krijg angst en benauwd) ook ontstaan er over me lichaam bulten. Deze reactie lijk minnen 1 minuut op te treden na het eten van iets. Ik had dit de eerste keer na het eten van een runderworstje. De tweede keer had ik deze reactie na het eten van een broodje met gebakken ei. Ik had die dag al 2 keer eerder een broodje met gebakken ei gegeten en nergens last van. Bij het derde broodje had ik er witte peper opgedaan. Ik heb het nadien nog wat keren gehad en ik vermoeid nu echt dat het in de Witte peper zit. Is hier wat aan te doen? Witte Peper zit in zo veel dingen…

    • Beste Berend, Zwarte peper (Piper nigrum) is een slingerplant waarvan peperbessen / peperkorrels worden gewonnen. De van oorsprong groene bessen groeien in trosjes. Afhankelijk van de (na)bewerking die de betreffende peperkorrel ondergaat en van de rijpheid en de onderdelen die worden gebruikt, bestaan er 4 verschillende soorten peperkorrels, afkomstig van dezelfde plant: zwarte, witte, groene en rode / roodbruine peperkorrels. Zwarte peper bestaat uit de steenvruchten, inclusief de schil… Witte peper wordt vervaardigd van uitsluitend de zaden… Point being: als je allergisch bent voor witte peper, ben je ook allergisch voor zwarte, groene en rozerode peperkorrels. Peperallergie is vrij zeldzaam, maar er zijn enkele allergenen bekend die voorkomen in Piper nigrum. (bron) Het enige wat je in geval van een zwarte peperallergie / witte peperallergie kunt doen, is peper in voeding mijden. Daarnaast kun je (histaminische) allergische reacties onderdrukken met behulp van een antihistaminicum. Dit zou je kunnen bespreken met je huisarts. Sterkte en groeten, Paul

  21. Oké, ik weet dat dit raar gaat klinken, en dat de meesten zullen denken dat het geen intolerantie kan zijn. Maar ik heb een intolerantie voor alcohol. Ik hoef maar één slokje te nemen van een alcoholisch drankje en ik word er ziek van. Met ziek bedoel ik overgeven, soms maar een paar uur, soms enkele dagen achter elkaar. Soms binnen een paar uur, soms pas de volgende dag. Ook krijg ik er enorme buikpijn van, zelfs als ik niet ziek wordt. Het is echt geconstateerd als intolerantie bij de huisarts, en gelukkig is dit eentje die makkelijk te omzeilen is. Maar ik vroeg me af of er meer mensen zijn met deze intolerantie.

    • Beste Meral, Hierbij enkele vragen van bezoekers met vergelijkbare, gelijkende of deels overeenstemmende klachten die ik heb beantwoord: link, link, link en link

  22. Beste Paul, Hartelijk dank voor je reactie op de paprika-allergie. Ik heb destijds de uitzending van paprikapoeder ook gezien. Maar dat was mij allang bekent. Bij mij is het probleem ook echt de blokpaprika. Dus een handje paprikachips kan ik rustig eten, maar een huismerk sinaasappel-ijsje is funest. Want daarin wordt regelmatig paprika-extract gebuikt om de mooie overdreven oranje kleur te krijgen. Voor een buitenstaander is dat niet te volgen, en dat is begrijpelijk. Het blijft opletten en soms gaat het toch mis, dan gebruik ik een desloratadine voor als het toch mis gaat. Niet dat ik me dan happy voel, maar ik hou binnen.

  23. Ik zoek met redelijke spoed antwoorden. Ik heb een serieuze paprika-allergie, ik draag een epi-pen en heb al meerdere malen deze moeten gebruiken, ook heb ik een anafylactische shock gehad. Het lijkt erop dat bij contact met paprika in welke vorm dan ook de reactie erger wordt, waar ik eerst nog ruim twee uur had voordat ik merkte dat mijn luchtwegen opzwollen, heb ik nu nog maar een minuut of 20 voordat ik bijna stik en mijn huid opzwelt. Ik zoek daar hele duidelijke wetenschappelijke geschriften over. Wat gebeurt er en is het ook aangetoond ergens dat bij steeds nieuwe inname van paprika de reacties sneller komen en serieuzer worden? Kan iemand mij daarbij helpen? Er is maar zo weinig geschreven over paprika-allergie. Maar het is zo levensbepalend, voor mij, het zit werkelijk overal in! Het leven lijkt steeds bedreigender te worden. Ik ben zeer benieuwd. Mijn dank alvast.

    • Hallo Kirsten, je staat er niet alleen voor. Inmiddels leef ik al ruim 20 jaar met dit paprikaprobleem. En lees, ik leef nog!!! ;) Over paprika-allergie is inderdaad erg weinig bekent. Ook bij mij worden de overgevoeligheidsreacties op paprika elke keer heftiger. Van de huisarts krijg ik gewoon het advies paprika te mijden. Tuurlijk doe ik dat al jaren. Maar wat nou als een fabrikant mijn favoriete kruidenmix “nog lekkerder” heeft gemaakt??? Dat betekent gewoon ‘nog alerter’ zijn!!! Ik kook voor 90% zonder pakjes en zakjes. Dat gaat helemaal goed. Ja, je moet soms wat meer tijd voor koken nemen, maar dan heb je ook geen last van “verborgen paprika” en dat is heel veel waard. Ik merk wel dat ik de laatste jaren in restaurants meer serieus genomen wordt. Daar waar ze vroeger de paprika uit de rauwkost haalden voor het opdienen, wordt er tegenwoordig keurig vermeld dat er paprika in kan zitten en weet ik al genoeg. Contactallergie is bij mij al een boosdoener. Dus veel verpakkingen lezen en bij buiten de deur eten eerst goed vragen of het zonder paprika kan. Succes…

    • Sorry Kirsten, ik heb je berichtje omtrent paprika-allergie destijds over het hoofd gezien en het komt nu onder mijn aandacht dankzij Gerdiens antwoord… Zijn jullie beide allergisch voor paprika in elke vorm en bij elk soort contact? Dus verse paprika’s (rood, oranje, geel, groen, paars, roomwit…), rauwe paprika, gebakken / geroerbakte / gegrilde paprika, paprikapoeder, diepgevroren paprika, snackpaprika / minipaprika en zelfs biologische geteelde / gekweekte paprika’s die goed zijn gewassen voorafgaand aan consumptie? En manifesteert de paprika-allergie zich zowel bij ’t eten van paprika als bij fysiek contact als bij inademing van paprikapoeder? De reden waarom ik dit vraag is als volgt… Paprikapoeder en paprika-extract oftewel E160c (hetgeen in talloze producten wordt verwerkt en doorgaans als ‘paprika’ binnen de ingrediëntenlijst wordt vermeld) wordt in werkelijkheid zelden gemaakt van paprika’s zoals die in Nederland worden gegeten. Bepaalde gekweekte vormen van de paprikaplant (Capsicum annuum) zijn commercieel belangrijk als leverancier van paprika’s oftewel paprikavruchten, maar de Capsicum annuum levert eveneens bepaalde soorten chilipepers?! De soortomgrenzing van ‘Capsicum annuum’ en/of ‘Capsicum frutescens’ (en daarmee van het ingrediënt ‘paprika’ an sich) is zodoende behoorlijk vaag. Paprika-extract (met daarin de carotenoïde capsanthine, waaruit capsaïcine, capsorubine en enkele apocarotenoïden worden gewonnen) wordt al met al extreem veelvuldig gebruikt als kleurstof, smaakstof en geurstof, maar heeft in veel gevallen dus weinig te maken met paprikavruchten zoals we die in Nederland gewend zijn om te eten… Het overgrote merendeel van alle paprikapoeders is in werkelijkheid afkomstig van een relatief mild type Spaanse peper, een andere ‘cultivar’ van min of meer dezelfde plant. Paprikapoeder smaakt om die reden totaal niet naar de (blok)paprika zoals we die bij Nederlandse supermarkten en groenteboeren vinden; paprikavruchten zijn zoet… Paprikapoeder daarentegen, smaakt behoorlijk wrang en bitter… Daarnaast is paprikapoeder altijd helderrood tot roodbruin van kleur is… en nooit geel, oranje of groen. Op potjes met paprikapoeder worden echter wel altijd foto’s van rode blokpaprika’s geplakt, maar er zit dus 0,0 van dit type paprika in. Het gaat om een van de +/- 50.000 andere paprikatypen of aanverwante cultivars (cayenne, jalapeño, capsicum baccatum, ají amarillo, ají limon, criolla sella, capsicum chinense, habanero, Scotch Bonnet, Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia, Carolina Reaper, Capsicum pubescens, Rocoto, Manzano pepper, Capsicum frutescens…). Dat komt omdat ‘echte’ paprika’s veel te weinig paprikapoeder per kilo vers product zouden leveren, dus doorsnee paprikaboeren verkopen hun lekkere zoete paprika’s altijd aan versmarkten en nooit aan poederfabrikanten. Zie eventueel ook de aflevering van ‘Keuringsdienst van Waarde’ over paprikapoeder… Nou ja, mijn punt is als volgt: Hebben jullie gemerkt dat jullie ook op andere type (al dan niet paprika-achtige) pepers overgevoelig, intolerant of allergisch reageren? Zo ja, dan zou er wellicht sprake kunnen zijn van een veralgemeende peper-allergie in plaats van een paprika-allergie (afgebakende paprika-allergieën komen voor zover ik weet zelden voor)… Zo niet, dan zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een overgevoeligheidsreactie jegens een bepaalde hulpstof, processtof of bestrijdingsmiddel. (bron + bron) Ik heb weleens gelezen dat mensen met een paprika-allergie gevoelig reageren op groene paprika’s, maar niet op rode… eigenlijk moet dit niet kunnen, tenzij er wordt gereageerd op een stof die van nature niet in/op paprika voorkomt… Wellicht iets om bij stil te staan… Hoe dan ook, heel veel sterkte allebei! Groeten, Paul

  24. Beste Paul, Ik heb al jaren last van lactose intolerantie, in bijna alles wat je koopt in zit melk. Is er zoiets als lactase tabletten die de lactose afbreken? Volgens mijn huisarts is dat niks. Soms ben ik er echt heel ziek van als ik iets gegeten heb waarvan ik dacht dat er geen lactose in zat. Misschien kan jij me een beetje helpen?

    • Beste Theo, Voor de vertering van lactose is inderdaad het enzym lactase vereist. Na het derde levensjaar neemt de lactaseproductie binnenin de darmwand van mensen af. De meeste West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven echter voldoende lactase aanmaken om lactose te kunnen afbreken. Is dit niet het geval, dan ontstaat lactase-deficiëntie met lactose-intolerantie tot gevolg. Zuivel vermijden is in dat geval de beste optie, maar dat is inderdaad lastig, want koemelk wordt in talloze producten verwerkt… In dit artikel over koemelkeiwitallergie kun je alvast een hele lijst met voedingsmiddelen vinden waarin koemelk wordt verwerkt. Koemelkeiwitten (whey en caseïne) zijn dan wel totaal andere nutriënten koemelksuikers (lactose en galactose), maar de voedingsmiddelen die je dient te vermijden bij lactose-intolerantie en koemelkallergie overlappen elkaar grotendeels. In dit artikel over het koemelkvrije dieet vind je nog meer informatie over koemelkvrij eten. Er bestaan inderdaad ook lactasetabletten (dus met lactase-enzym als exogeen voedingssupplement) die het enzym lactase bevatten. In Nederland worden uitsluitend lactasesupplementen met een relatief lage hoeveelheid FFC (fluid catalytic cracking)-eenheden verkocht. In theorie zouden deze lactasetabletten kunnen helpen als je ze gelijktijdig inneemt met een portie zuivel, maar in de praktijk lossen ze de klachten en symptomen van lactose-intolerantie lang niet altijd op. Maar wellicht is een lactosesupplement het proberen waard… Succes ermee! Groeten, Paul

  25. Ik heb onlangs een priktest gehad , en had een kleine reactie op huismijt en de controleprik met histamine. Maar na 24 uur kreeg ik jeuk op mijn armen en benen, inclusief blaasjes en bultjes. Kon niet meer slapen van de jeuk. Dit was pas over na 2 maanden behandeling met een zalf. Heb sindsdien nog steeds jeuk, maar niet heel erg meer. Hoe kan dit?

    • Beste MB, In veel gevallen zorgen allergieen voor directe/onmiddellijke allergische reacties. Er zijn echter ook vertraagde allergieen die pas enkele uren of zelfs 3 dagen NA contact met het betreffende allergeen voor allergieklachten zorgen. In principe bestaan er 4 verschillende typen allergieën, namelijk:

      • Type I allergie: IgE-antistof-gemediëerde allergische reactie (waarvan anafylaxie een extreme vorm is)
      • Type II allergie: IgG-antistof-gemediëerde allergishe reactie
      • Type III allergie: allergische reactie die zich richt op oppervlakte-antigenen op weefsels
      • Type IV allergie: cel-gemediëerde allergische reactie (waartoe ook vertraagde allergieën behoren)

      Trage type allergieën hebben allerlei bijnamen, waaronder ‘late respons reactie’, ’traag type allergie’, ‘vertraagd type overgevoeligheid’ (VTO), ‘cellulaire allergie’ en ’type-IV-vertraagd-overgevoeligheidsreactie’… De bottom-line is dat de allergische reactie pas later (op zijn vroegst enkele uren, maar meestal één of meerdere dagen na contact met het betreffende allergeen) tot stand of tot uiting komt. Een vertraagde allergie uit zich veelal in huidirritatie, eczemateuze huiduitslag (contacteczeem) en rode bultjes. De klachten zullen dus niet direct/onmiddellijk na het contact optreden zoals het geval is bij een directe/onmiddellijke allergie, maar pas later. Veruit de meeste vertraagde allergieën behoren tot de contactallergieën, zoals deze zich voordoen bij huidcontact met o.a. nikkel, chroom en latex. Maar –ook al komen ze niet zo veel voor– er bestaan ook vertraagde inhalatieallergieën/ademhalingsallergieën. Het allergeen kan het lichaam binnendringen via de (beschadigde) huid, maar dus ook via de slijmvliezen van het ademhalingsstelsel. De allergenen die het lichaam via de luchtwegen binnenkomen, lossen in dat geval bij contact op in het vochtige slijmvlies. De vertraagde allergische reactie wordt gemediëerd door lymfocyten en macrofagen. Wanneer een helpercel zich bindt aan een antigen zal de betreffende lymfocyt worden gestimuleerd tot het uitscheiden van cytokine en verscheidene soorten chemokines. Dit gebeurt waarschijnlijk door een specifieke populatie van speciale T-helpercellen. De chemokines kunnen lymfocyten, monocyten en andere ontstekingscellen aantrekken en activeren. De belangrijkste ontstekingscel is de geactiveerde macrofaag, welke op zijn plek wordt gehouden door macrofagen-migratie-inhibitiefactoren (MIF’s). De betreffende macrofaag kan met behulp van mediatoren weefselschade veroorzaken en gefagocyteerd materiaal verteren, waarbij de doelwitcel wordt gedood. Dit uit zich veelal in weefselbeschadiging en ontstekingsreacties. De vaakst voorkomende type-IV-vertraagd-overgevoeligheidsreactie is de allergische huidreactie. Ik weet echter niet 100% zeker of huisstofmijten (of eigenlijk uitwerpselen van de huisstofmijt) zulke vertraagde allergieën kunnen veroorzaken. Op welke stoffen ben je die betreffende dag precies getest? Uitsluitend op huisstofmijt of ook op andere potentiële allergenen (schimmels, huisdierenhuidschilfers e.a.)? En wat zei je allergoloog of dermatoloog van de vertraagde reactie? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul

    • Paul, dank je wel voor je erg gedetailleerde antwoord! Ik heb een standaard huidpriktest gekregen van ongeveer 30 prikjes er zat van alles tussen: tarwe, pollen, etc. Ik heb mijn late reactie besproken met de allergoloog, maar die kon er verder niks mee. Ik moest gewoon wachten tot het overging. Verder geen vervolgonderzoek. Nog enige informatie wat ik verder kon doen?

    • Het vervelende is dat je nog altijd niet weet WAT de vertraagde allergische reactie heeft uitgelokt, aangezien men je gelijktijdig heeft blootgesteld aan allerlei verschillende allergenen. Waren er prikjes bij die uiteindelijk (extreem) dik en rood werden? En zo ja, welke?

    • Dag Paul, Huisstofmijt en Histamine kwam vrijwel direct op. Groter dan 5mm, maar zeker niet veel meer dan dat. De late vervelende reactie zat het meest op mijn linker arm (waar dus ook histamine en huisstofmijt zat), maar verspreide zich naar mijn andere arm, rug en benen. Ik loop ook bij een diëtiste en die denkt dat mijn lever niet optimaal functioneert, en dat ik daardoor allerlei allergische reacties heb. Ik kan bijvoorbeeld maanden lang geen problemen hebben met zaagsel, en dan een dag een erg slechte reactie hebben als ik het gewoon wat zaagsel aanraak/ruik/inadem, de volgende dag kan ik weer OKÉ zijn, en geen enkel probleem hebben met hetzelfde zaagsel. Ik zit op een erg strikt dieet, geen gluten/granen, suiker, kleurstoffen, lactose, tomaten, alcohol, beperkte groenten/vlees, etc. in de hoop dat mijn lever tot rust komt en dat dan de allergische reacties afnemen. Dank je wel!

  26. Ik heb een contactallergie voor MMA, in de volksmond mond (Methyl Methacrylate, wellicht de monomeren = hardingsgoedje), dat is een materiaal waar ze dentale beugels en zo van maken. Alleen is nog niet precies vastgesteld voor welke stoffen dat precies allemaal is. Er is een algemene test gedaan waaruit bleek dat ik allergisch ben voor MMA, Benzoyl Peroxide, Kalium Bichromaat, maar ook voor de Fragance mix (dit zijn kunstmatige en natuurlijk geurstoffen). Nu wil ik de allergie verder in detail laten testen, maar lees ik ook dat het niet goed is om te veel te testen omdat er dan alsnog een allergie kan optreden??? Wat nu???

    • Beste Ger, Welke klachten ervaar je precies bij huidcontact met MMA? Methylmethacrylaat (voorheen E-1207) is een methacrylzuurpolymeer met methylacrylaat en methacrylzuur. Voor de stabilisatie van deze polymeer wordt o.a. natriumlaurylsulfaat en polyoxyethyleensorbitaanmonoöleaat gebruikt. Bovendien kunnen er zuurresten in zitten, evenals monomeerresten, emulgatorresten, oplosmiddelresten, sulfaat-as, arseen, cadmium, kwik, lood en andere potentieel schadelijke processtoffen. Ik betwijfel dan ook of het zin heeft om erachter te komen voor welke ‘sporen’ in MMA je precies allergisch bent. Het lijkt me effectiever, praktischer en veiliger om -waar mogelijk- volledig uit de buurt te blijven van methylmethacrylaat, benzoylperoxide en kaliumbichromaat/kaliumbichronicum. Want wat je al zegt, ze zullen voor al allergieën gaan proberen uit te lokken om te zien waar je precies allergisch op reageert, en een allergische reactie is nou juist hetgeen je wilt voorkomen/vermijden. Aangezien je het hebt over dentale beugels, trad de contactallergische reactie in jouw geval op door een orthodontische beugen, gebitsprothese of iets dergelijks? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul

    • Hallo Paul, Maar even op mijn input reageren, ik weet niet hoe ik op jou antwoord moet reageren. Ik heb apneu en daarom een MRA, waar ik heftige reacties op kreeg (opgezette/ontstoken en gevoelloze wangen, geen speeksel, smaakverlies, brandende tong). Ik heb al veel uitgeprobeerd met leverancier/maker, maar geen resultaat (niemand geloofde in eerste instantie van mijn allergie). Na drie maanden zonder ging het veel beter, maar ja, je mag nog steeds niet rijden. Nu al een tijd een CPAP maar nog steeds (lichtere) allergische reacties (kan geen warme dranken hebben, opgezette/ontstoken en gevoelloze wangen), leverancier kan mijn niet vertellen welke materialen zijn gebruikt. Ik ben lang op zoek geweest naar specialisten die mij hierbij kunnen helpen. Nu wellicht iemand gevonden bij AMC en bij universiteit van Amsterdam. Maar er is geen integraal verhaal die alle disciplines coördineert (huisarts, longarts, KNO, dermatoloog, tandarts, apneu afd), dat moet ik nog steeds zelf doen, zelfs bij hetzelfde ziekenhuis. Overigens zijn de apneu klachten (o.a. vermoeidheid) nog steeds niet opgelost.

    • Beste Ger, Ik denk dat ik m’n punt slecht duidelijk hebt gemaakt. Het punt dat ik probeerde te maken is dat MMA heel veel stoffen kan bevatten waar je overgevoelig/allergisch op kan reageren. Het kan dus een lange weg zijn om exact te achterhalen voor welke stoffen je precies allergisch bent, met name ook omdat het om stoffen gaat waar vooralsnog weinig onderzoek naar is gedaan. De vele allergietests die men zal uitvoeren, kunnen dus minstens zoveel impact hebben op je gezondheid als de allergische reacties die van nature (zouden kunnen) optreden bij sporadisch contact met MMA… Nu lees ik dat je een apneubeugel (mandibulair repositie-apparaat) tegen slaapapneusyndroom gebruikt, wat het vermijden van MMA logischerwijs lastig maakt. Maar misschien bestaan er wel hypoallergene varianten… Allergieën komen overigens maar al te vaak in groepjes voor… Dus als de apneubehandeling niet aanslaat, zouden je klachten wellicht met andere allergieën te maken kunnen hebben… Bijvoorbeeld inhalatieallergieën jegens stof, huisstofmijt, pollen, schimmelsporen of huisdierallergenen. Ben je hier al eens op getest door een allergoloog? Overigens zijn er (naast slaapapneu en allergieën) talloze andere mogelijke oorzaken voor vermoeidheidsklachten waar je rekening mee zou kunnen houden. Dat het in (veel) ziekenhuizen ontbreekt aan interne en integrale beleidsvoering, coördinatie, communicatie en samenwerking kan ik beamen. Mensen moeten vandaag de dag strijden voor adequate gezondheidszorg. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

    • Dank voor je snelle en goede antwoorden Paul. Je hebt het bij het rechte eind, maar ja, ik moet toch ook van die apneu af. Weliswaar met een hulpmiddel waar ik dan geen last van heb. Men geeft wel aan dat als je apneu allang hebt het ook wel twee jaar kan duren voordat een MRA of CPAP effect heeft. En verder, ja veel klachten zijn overlappend… Burn Out (heb ik dus ook, door apneu?), apneu, allergie, etc. Ik wil inderdaad ook naar de vitamine waardes laten kijken zoals B12, omdat ik vele jaren maagzuurremmers heb gebruikt (nu niet meer), die de opname van B12 ernstig verstoren. Maar zoals je zegt, als ik wil onderzoeken aan welke andere stoffen ik verder nog allergisch ben moet ik toch eerst de testen doen. Ik gruwel bij sommige omgevingen (ook mijn werk) om naar het toilet te gaan omdat ik de kunstmatige ‘luchtverfrissers’ niet uit kan staan, zo ook bij de fitness van de mannen die al die ‘lekkere’ geurtjes opspuiten… De effecten hierop zijn niet leuk. In ieder geval bedankt voor jou reacties, zulke uitgebreide en ter zake doende kennis ben ik nog niet veel tegengekomen, alleen door eigen analyses en research ben ik gekomen waar ik nu ben, maar nog niet voldoende medisch ondersteund!!!

    • P.S. Paul, je had je punt goed gemaakt, ik ben inderdaad op de hoogte van allerlei soorten hulpstoffen in de MRA beugel. Sinds een viertal maanden gebruik ik een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), waarbij ik de allergie dus nog steeds ervaar, zij het in lichtere mate. (zie mijn eerste bericht). Dus nu met de luchtbehandeling heb ik de allergische reacties nog steeds en kan de leverancier mij niet aangeven welke materialen er gebruikt zijn in het apparaat. Ik moet om te mogen autorijden (en mij beter te voelen) een apneu index (AHI) van onder de 5 hebben.

  27. Ik kan niet tegen paprika’s, met name rauwe paprika. Als ik dit eet, krijg ik heel erg last van mijn maag. Het lijkt dan alsof mijn maag stopt met werken. De pijn is zo erg dat ik niks meer kan. Ik krijg koortsaanvallen en hartkloppingen. Het enige wat dan helpt is een vinger in mijn keel steken en overgeven. En dan zie ik duidelijk dat de paprika onverteerd is. Na zo’n aanval kan ik nog dagen koorts hebben en weinig tot geen voedsel binnenhouden. De dokter heeft me sterke maagzuurpillen gegeven en pillen om mijn maag weer op gang te helpen. Ze zegt dat de koorts komt omdat ik me dan druk maak om de pijn. Ik eet nu geen paprika meer. Maar zijn er nog andere voedingsmiddelen die ik beter kan vermijden? Ik heb namelijk ook andere klachten.

    • Hi Tess, Ik heb al jaren een paprika-intolerantie. In mijn jeugd was ik nog gek op goulash, maar toen ik in de twintig wasm is het begonnen (nu ruim 30 jaar). Ik kan niet tegen paprika door het eten, of dat rauw is of gekookt of geroosterd. Ook prefab salades, mixen e.d. met paprika zijn een drama. Het verwijderen van de paprikastukjes helpt niks, de stof heeft zich al verspreid door de overige bestanddelen blijkbaar. Ik proef het meteen, maar als ik het negeer krijg ik onvermijdelijk last van mijn maag, oprispingen (soms tot de volgende morgen). Heel lastig, want overal zit bijna wel paprika in; blikken soep, tomatensaus en salades. Van dingen als paprikachips en paprikapoeder heb ik geen last, maar ik lees net dat dat ook niets met paprika uit te staan heeft. Ik heb me ooit over laten halen om gebarbecuede paprika te eten. Volgens de gastvrouw kon dat omdat ze vooraf de schil had verwijderd en dat bleek inderdaad te kloppen. Voor mij is dat echter geen reden geweest om geschilde paprika’s te gaan eten. Voor de zekerheid mijd ik het gewoon.

    • Wat gek dat de geschilde paprika geen klachten blijkt te geven! Dan zou je bijna gaan denken dat de overgevoeligheidsreactie te maken heeft met iets dat OP de paprika’s wordt aangebracht… Een beschermingsmiddel of bestrijdingsmiddel bijvoorbeeld.

    • Hi Paul, ik reageer maar even zo. Dank voor je antwoord. Inderdaad, het geeft te denken. Ik hoorde een paar jaar geleden dat veel paprikatelers last hebben van allergie voor hun eigen product, maar dat gaat dan om stuifmeel/pollen. Hoe dan ook vind ik het een vervelend plantje wat ik voor de zekerheid maar liever mijdt.

    • Ik begrijp je voorzichtigheid volledig! Overigens is je verhaal omtrent paprikapollen / paprikastuifmeel ook wel interessant…

    • Hoi Paul, Nog even een nabrander; eerlijk gezegd geloof ik niet onmiddellijk dat het daadwerkelijk om pollen / stuifmeel gaat, na het lezen van jouw eerste reactie. Het kan net zo goed een bestrijdingsmiddel zijn waar de telers niet tegen kunnen.

    • Hoi Paul, Mijn lichaam reageert extreem wanneer ik iets met paprikapoeder heb gegeten. Wanneer de verteringssappen tot aan de S-bocht net voor de endeldarm zijn gekomen krijg ik enorme pijn in mijn darmen en moet alles uit mijn dikke darm geperst worden. Dat is is telkens een zeer pijnlijke gebeurtenis die blijft duren tot alles uit mijn dikke darm is geperst! Eenmaal de laatste resten met aanwezigheid van de paprikapoeder voorbij de S-bocht zijn, is ook de pijn voorbij. Nadien ben ik nog wel misselijk en totaal uitgeput. M.v.gr. Dirk

  28. Hallo allemaal, Ik moet vanaf vandaag een pseudo-allergeenvrij dieet volgen… Fit is een eliminatiedieet om te kijken waarvoor ik allergisch ben… Pfff… dit wordt zoeken wat je nog mag eten… Iemand tips, ideeën… Bedankt alvast!

    • Beste Willeke, Een allergeen is pas een allergeen als je er allergisch voor bent. Er zijn inderdaad ZO ontzettend veel potentiële allergenen dat het onmogelijk is om ze allemaal uit je dieet te schrappen. Dan kun je inderdaad nagenoeg niks meer eten. Wat je wilt weten is immers WAARVOOR je allergisch bent. Als je alle mogelijke allergenen uit je dieet schrapt, en de klachten blijken daardoor inderdaad te verdwijnen, dan weet je nog steeds niet welk van de potentiële allergenen de veroorzaker van je klachten was. Het is dan ook gebruikelijk om eliminatiediëten 1 voor 1 uit te proberen. De meeste mensen beginnen eerst met een granenvrij dieet. Eet bijvoorbeeld 1 maand lang GEEN granen, dus geen tarwe, rogge, gerst, mais, rijst, spelt, haver en teff. Mochten je klachten verdwijnen, dan weet je dat één of meerdere granen de boosdoener zijn. Na een maand kun je de granen 1 voor 1 weer toevoegen aan je dieet, het liefst met tussenpozen van een week. Mochten je klachten ineens terugkomen, dan weet je nagenoeg zeker dat graan X de boosdoener is. In geval van overgevoeligheidsreacties ten aanzien van granen is er meestal sprake van glutenintolerantie OF tarwe(eiwit)allergie. Deze reeks van een voedingsmiddelengroep elimineren (en het 1 voor 1 herintroduceren) van de individuele voedingsmiddelen herhaal je voor ALLE bekende allergene voedingscategorieën. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

      • Granen (met name tarwe)
      • Zuivel (met name koemelk)
      • Noten, pitten, zaden & pinda’s
      • Eieren (met name kippenei)
      • Vis, schaal & schelpdieren
      • Synthetische voedingsadditieven (E-nummers)
      • Soja
      • Gist
      • Fruit (meloen, appel, sinaasappel, banaan, ananas, mango, papaja, passievrucht, abrikoos,pruim, kiwi, perzik, abrikoos, kers, kiwi, peer, pruim, avocado, banaan, lychee, vijg e.a.)
      • Groenten (bonen, erwten, peulvruchten, paprika, tomaat, prei, ui, pompoen, knoflook, komkommer, wortel, aardappel e.a.)
      • Kruiden & specerijen (koriander, peterselie, selder e.a.)

      Het lastige is dat je niet alleen de voedingsmiddelen ZELF moet vermijden, maar ook alle levensmiddelen waarin bestanddelen/voedingsstoffen uit deze producten worden verwerkt. Overigens is er in geval van groenten en fruitsoorten vaak niet eens sprake van een daadwerkelijk allergeen wat de allergische reactie uitlokt, maar veeleer van kruisreactiviteit ten aanzien van pollen (hooikoorts) of contactallergie (t.a.v. latex, rubber, mineralen, metalen e.a.). Dit wordt ook wel een kruisallergie genoemd. Een allergische reactie op voedselallergenen kan overigens IgE-gemedieerd zijn, maar ook NIET-IgE-gemedieerd. Een dergelijke niet-allergische voedselovergevoeligheid staat ook wel bekend als voedselintolerantie. Beide vormen van voedselallergie kunnen vergelijkbare allergiesymptomen veroorzaken, zowel van de huid als van het maag-darmstelsel als van de luchtwegen als van het hart- en vaatstelsel. Niet-allergische voedselovergevoeligheid is een ongewenste en reproduceerbare niet-immuungemedieerde reactie op voedsel. Hierbij valt te denken aan lactose-intolerantie, glucose-intolerantie, fructose-intolerantie, gluten-intolerantie, histamine-intolerantie, sulfiet-intolerantie, gist-intolerantie, cafeïne-intolerantie, caseïne-intolerantie, cacao-intolerantie, nicotine-intolerantie, fenylalanine-intolerantie, alcohol-intolerantie, schimmel-intolerantie, colofonium-intolerantie en medicijn-geïnduceerde intolerantie. Ook hiermee dien je dus rekening te houden als het elimineren van de belangrijkste allergenen geen duidelijkheid oplevert. Ik weet niet precies waarom je eliminatiediëten overweegt, dus welke (veronderstelde) allergieklachten je ervaart, maar mijn ervaring is dat er heel veel bij komt kijken. Wat mij persoonlijk heel goed heeft geholpen is een eetdagboek bijhouden waarin je precies bijhoudt wat (en hoe laat) je op een dag eet en welke klachten je die dag ervaart (en hoe laat). Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  29. Goedenavond. Ik ben door een wespensteek helemaal van de kaart gegaan en naar het ziekenhuis afgevoerd. Kan ook niet tegen veel medicijnen; wordt er super duizelig van. Duidt dit op histamine-overgevoeligheid? Komende vrijdag moet ik een CT-scan van darmen ondergaan waarvoor ik contrastvloeistof moet drinken. Zie hier erg tegenop omdat ik niet weet hoe ik hierop reageer. Graag uw reactie…

    • Beste Desiree, Histamine heeft verscheidene functies binnen het menselijk lichaam. En histaminische reacties zijn dan ook niet per definitie een teken van (over)gevoeligheid of allergie jegens histamine. De meeste histamine bevindt zich in speciale blaasjes in je mestcellen/mastocyten en in basofiele granulocyten. Mestcellen bevinden zich in weefsels die contact maken met lichaamsvreemde stoffen uit de buitenwereld (huid, slijmvliezen, longen, maag-darmkanaal e.a.). Histamine wordt vrijgemaakt bij immunoglobuline (IgE)-gereguleerde allergische reacties, maar ook bij bepaalde niet-allergische reacties. Bijvoorbeeld door toedoen van medicijnen. In het lichaam werkt histamine op verscheidene receptoren, die onder andere invloed hebben op de diameter van bloedvaten en de doorlaatbaarheid van bloedvaten voor bloedplasma. Histamine fungeert daarnaast als neurotransmitter, adrenalineproducent en slaapregulator in de hersenen en als maagzuurproducent in de maag. Het klopt dat er een histaminische reactie optreedt als je gestoken wordt door een wesp, maar histamine is bij lange na niet de enige stof die klachten uitlokt na een wespensteek. De exacte samenstelling van wespengif is vooralsnog niet goed in kaart gebracht en bovendien verschilt deze per wespensoort, maar de biochemische samenstelling bestaat onder meer uit serotonine, histamine, acetylcholine, hyaluronidase, fosfolipasen, kininen, polypeptiden en neurotoxinen. De immunologische reactie op wespengif verschilt ook nog eens sterk per persoon. Het is aan de hand van je verhaal dan ook niet zomaar te bepalen of er in jouw individuele situatie sprake is van histamine-overgevoeligheid of histamine-intolerantie. Vaak is histamine-intolerantie het gevolg van een tekort aan diamino-oxidase (DAO); dit enzym helpt histamine af te breken… Wanneer er te weinig DAO is, neemt de hoeveelheid histamine in het bloed dus toe. Een overschot aan DAO kan weer het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B6 of vitamine C. Het is aan een arts om histamine-intolerantie aan te tonen dan wel uit te sluiten. In geval van histmaine-intolerantie reageer je doorgaans ook niet goed op histaminerijke voedingsmiddelen zoals (met name ingeblikte en verpotte) vis, schaaldieren, schelpdieren, bier, rode wijn, gefermenteerde kazen, gist, tomaten, spinazie, worst, chocola, gefermenteerde sojaproducten en zuurkool. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

    • Will Muurstickers

      Ik heb hetzelfde gehad! Maar ik kreeg toen een bepaalde sticker om op de wespensteek te plakken. Dit heeft het wondje gekalmeerd. Bleek dat ik ook allergisch was.

  30. Ik heb een heftige intolerantie (?) voor schaaldieren en hazelnoten en ik denk nog wel meer dingen. Mijn ademhaling is wel 4 tot 6 uur verstoord, maar ook hartkloppingen en hevig zweten. Verder heftige buikpijn (alsof ik een biljartbal ingeslikt heb) en pas als het er letterlijk uit is, bijna meteen weer, voel ik me weer een stuk beter. D.m.v. bloedtesten is een allergie uitgesloten. Hopelijk is er een methode om erachter te komen waardoor het nog meer komt.

    • Laat voor de zekerheid alsnog een priktest of plaktest bij de dermatoloog of allergoloog doen. Als je zo heftig reageert op bepaalde voedingsmiddelen, direct nadat je ze hebt gegeten, is er meestal toch wel echt sprake van een (potentieel anafylactische) allergische reactie. Aan de hand van een bloedtest kijkt men meestal naar ontstekingsindicatoren en allergiegevoeligheidsindicatoren zoals histamine en citokines. Zulke onderzoeken zijn doorgaans vrij algemeen van aard. Met een priktest of plakproef kun je veel gerichter en concreter specifieke voedselallergieën bevestigen dan wel uitsluiten. Mocht er echt geen sprake zijn van voedingsallergieën, dan zou er onder andere nog sprake kunnen zijn van een spijsverteringsstoornis, bijvoorbeeld gerelateerd aan de maag, galblaas of alvleesklier. Zo kan een overschot of tekort aan maagsappen, galzuren en/of alvleesklierenzymen al verregaande spijsverteringsklachten teweegbrengen. Heel veel sterkte in ieder geval!

  31. Ik word benauwd van paprika en soms als ik curry eet gaat mijn maag protesteren. Ben dan echt een dag heel beroerd. Zou graag willen weten waar het van komt, omdat ik niet altijd van curry ziek word. Durf het alleen nu niet meer te eten. Ketchup gaat goed.

    • Beste Christy, Tomatenketchup wordt gemaakt op basis van tomaten en bevat normaliter geen paprika… Bedoel je met curry het Oosterse gerecht op basis van curryblaadjes of de kant-en-klare saus in de knijpflessen uit de supermarkt (o.a. van ’t welbekende merk Hela)? In currysaus zit in ieder geval maar al te vaak paprika, paprikapoeder of paprika-extract, dus (aangezien je ook van ‘losse’ paprika’s ziek wordt) wellicht is er sprake van een paprika-allergie… Kijk eens op de ingrediëntenlijst van de curry of er paprika in zit… Paprika behoort tot de nachtschadefamilie, dus sommige mensen met paprika-allergie hebben eveneens te maken met andere nachtschade-allergieën. Zo kun je ten aanzien van nachtschade-achtigen (naast paprika) ook (kruis)allergisch zijn voor o.a. aardappel, aubergine, chilipeper, cayennepeper, groene peper, Spaanse peper, tomaat, gojibessen, kruisbessen en tabak. Ik ben GEEN arts en beweer dan ook geenszins dat je allergisch bent voor paprika, maar het zou wel kunnen. Misschien is het een idee om een priktest te ondergaan bij de allergoloog? Sterkte! Groeten, Paul

    • Ik dacht dat ik alleen last had van currysaus maar ik heb woensdag penne met kipcurry gehad en nu ben ik al 2 dagen ziek. Veel overgeven, heb gister cola gehad omdat ik wel eens had gehoord dat dat helpt tegen misselijkheid maar ga er nu pas van boeren. Eten wil nog niet, alleen water met hele kleine slokjes. Baal er goed van…

    • Wat bedoel je precies met “last van currysaus”? Denk je allergisch of intolerant te zijn voor een bepaalde stof in curry? ‘Kip Kerrie’ of een Aziatische currygerecht met kip bevat inderdaad enkele overeenkomstige bestanddelen, maar des te meer totaal verschillende ingrediënten dan curry uit een fles. Sowieso zouden je klachten evengoed kunnen wijzen op een buikgriep oftewel voedselvergiftiging, bijvoorbeeld door slecht verhitte kip. Dus van een voedselallergie of voedselintolerantie hoeft niet per se sprake te zijn…

  32. Hoi, Ik heb een heftige anafylactische reactie gehad bij een CT-scan met jodiumhoudende contrastvloeistof. Ben nu anderhalfjaar onder behandeling bij een allergoloog. Bij elk medicijn wat ik nu krijg, heb ik een reactie van urticaria, flushing, jeuk, rode schrijnende huid en zweten. Is dit nu een allergie of een pseudo-allergie?

    • Beste Yill, Dat is niet zomaar vast te stellen. Zo’n contrastvloeistof bevat naast jodium veel meer bestanddelen waar je ‘hypersensitief’ (overgevoelig, intolerant, allergisch…) op kan reageren. De eerste vraag is dus of de overgevoeligheidsreactie is uitgelokt door jodium of een ander bestanddeel. Mocht het element jodium de uitlokkende factor zijn, dan is er geen sprake van een klassieke allergie, want jood is een spoorelement en geen eiwit. De term ‘jodiumallergie’ wordt dus eigenlijk verkeerd gebruikt, meestal in de context van schaaldierenallergie en een overgevoeligheidsreactie op RAJ (contrastvloeistof met radioactief jodium). Maar dit is eigenlijk helemaal niet zo relevant; waar het om gaat is dat je lichaam heel hevig heeft gereageerd op een stof in de contrastvloeistof en dat lees je wel vaker. Voor zover ik weet is men er nog steeds niet helemaal over uit hoe deze anafylactische reactie wordt uitgelokt en waardoor, maar pin me er niet op vast, want ik ben GEEN arts. Dat je momenteel overgevoeligheidsreacties krijgt door allerlei andersoortige medicijnen snap ik niet, het lijkt me in ieder geval enorm belangrijk dat men z.s.m. de onderliggende trigger achterhaalt. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul (bron + bron)

    • Lieve allemaal, Ik zie dat meerdere mensen naar oplossingen aan het zoeken zijn. Na 10 jaar lang zelf van het kastje naar de muur gestuurd te zijn in het reguliere circuit had ik besloten om zelf op onderzoek uit te gaan. Dit is mijn bevinding… In Weert is een laboratorium genaamd Pro Health. Daar kan je deskundige, privétests laten uitvoeren. Een ImuPro testmengsel op voedsel, inclusief de goedkeuring van een huisarts om overal in Nederland bij willekeurige prikpoli je bloed te laten prikken en daarna in een speciale envelop terug naar Weert te sturen voor analyse kost ongeveer 45 euro. Blijkt uit de resultaten dat er iets niet klopt, dan kan je er een zeer uitgebreide test op loslaten die je bloed onderzoekt op 300 verschillende soorten (voedsel)ingrediënten. Op deze manier kun je erachter komen of er iets in je voeding zit dat gevaarlijk voor je is. Na 45 jaar ben ik er zo achter gekomen dat ik 17 extreme voedselintoleranties heb. Voedselintoleranties zijn langzame sluipmoordenaars; beetje bij beetje krijg je steeds minder energie en steeds meer symptomen, totdat langzaam de aller belangrijkste lichaamsfuncties ermee ophouden. Doe op tijd deze test, het kan je leven veranderen! En geef deze informatie a.u.b. door aan mensen in je directe omgeving die aan oververmoeidheid en het gevoel van algehele malaise lijden. Door er op tijd bij te zijn en de bron van het probleem aan te pakken met een persoonlijk, aangepast dieet, kan je in de meeste gevallen weer herstellen. Succes, en laat me weten of Pro Health net als bij mij tot resultaten heeft geleid!

  33. Dag Paul, Dank je wel voor je reactie. Het is nu 2 keer gebeurd bij opwarmen van een gerecht van de vorige dag. Beide keren zat er kip in verwerkt. Eenmaal betrof het gestoofde kip in een tomatensaus met paprika en ui. De tweede keer kip in groene curry en kokosmelk met broccoli, wortel, paprika en ui…

    • Beste Netty, Twee keer overgevoelig of intolerant reageren op een opgewarmd gerecht zou nog toeval kunnen zijn. Mocht het nogmaals voorkomen, dan zou je eigenhandig de proef op de som kunnen nemen door een eliminatietest te doen. De belangrijkste overeenkomstige ‘allergenen’ in beide gerechten zijn kip, paprika en ui; alle drie kunnen ze overgevoeligheidsreacties veroorzaken. In geval van kip is doorgaans sprake van een klassieke, atopische voedselallergie aangaande voedingseiwitten c.q. eiwitbouwstenen / aminozuren. Bij mensen die slecht reageren op ui worden vaak de vezels niet goed verdragen, waardoor de darmen gaan protesteren. Ook kan er bij een intolerantie voor ui sprake zijn van een kruisreactie aangaande knoflook-allergie. Het immuunsysteem kan namelijk vrij nauwkeurig een knoflook-allergeen herkennen, maar dat gebeurt aan de hand van een stukje van het allergeen: het epitoop. Het epitoop is het onderdeel van van het antigeen (een allergeen dat een allergische reactie uitlokt) dat wordt herkend door de antistoffen in je bloedbaan. Omdat ui en knoflook beide tot de lookfamilie behoren, komt de epitoop van knoflook sterk overeen met die van ui, waardoor het immuunsysteem nóg verder in de war wordt geschopt. Zodoende kan iemand met knoflookallergie dus ook slecht reageren op ui. Bij paprika gaat het meestal om een kruisreactie of om een histaminische reactie. In paprika zit namelijk histamine, bovendien behoort paprika tot de nachtschaden en bevat dan ook bepaalde alkaloïden; zodoende zijn er relatief veel mensen intolerant voor paprika. Bij rauwe paprika’s heeft de overgevoeligheidsreactie veelal met achterblijvend stuifmeel van de paprikaplant te maken. Probeer één voor één eens een tijdje geen kip, geen ui en geen knoflook te gebruiken om te zien of er verbetering optreedt in de situatie… Maar de overgevoeligheidsreactie kan natuurlijk ook nog altijd met een bepaald voedingsadditief te maken hebben. En zelfs de verhitting van voedingsmiddelen verandert op moleculair niveau suikerketens en aminozuurstructuren, dus dat het alsnog met de voedselbereiding te maken heeft, sluit ik niet uit. Ik ben overigens GEEN arts; ik probeer enkel met jullie mee te denken. Mochten de klachten aanhouden, raadpleeg dan alsjeblieft je huisarts. Groeten, Paul

  34. Mijn man heeft een voedselallergie. Wij denken dat het een allergie is voor smaakversterkers (E621). Symptomen zijn een erg benauwd gevoel bij de slokdarm, (opgezette slijmvliezen?), overmatige slijmvorming en het overgeven van overmatig slijm. Hij voelt zich gedurende 30-60 minuten erg beroerd, trekt zich terug op het toilet en moet braken. Na de aanval vaak een etmaal erg moe. Ik houd overal rekening mee met koken en meestal gaat het goed. Nu heb ik al een paar keer meegemaakt dat hij bij het opwarmen van eten de eerste keer zonder problemen kon eten, maar na het opwarmen ernstige verschijnselen kreeg. Nu weet ik helemaal niet meer waar ik aan toe ben wat betreft koken. Maaltijden die probleemloos waren zijn na opwarmen ineens heftig problematisch. Kunt u mij helpen en advies geven?

    • Beste Netty, Ik heb nog nooit gehoord van mensen die goed reageren op een vers product, maar na opwarming ervan ineens intolerantie- of allergieverschijnselen vertonen. Zou het aan de manier van opwarmen kunnen liggen? Gebruik je een magnetron, een bepaald soort olie/invetmiddel, een aparte ‘opwarm-koekenpan’ met een vreemdsoortige antiaanbaklaag? Er zijn natuurlijk bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen die überhaupt niet geschikt zijn om op te warmen. Kun je misschien één of enkele voorbeelden van producten/gerechten noemen?

  35. Dus klopt het dat je van een pseudo-allergie geen dodelijke reactie kan hebben? Dus geen angio-oedeem (anafylaxie). Reden waarom ik het vraag is omdat ik al 3x een anafylactische reactie heb gehad (dus wel fataal indien geen medische hulp geboden wordt), en ik nog steeds geen uitsluitsel heb gekregen waarvoor ik precies allergisch ben. Bedankt alvast!

    • Beste An, Ik begrijp de motivatie achter je vraagstelling niet helemaal. Probeer je een pseudo-allergie uit te sluiten? In dat geval denk ik dat je verkeerdom redeneert. Er zijn namelijk volop overgevoeligheidsreacties en intolerantiereacties waarvan men het achterliggende ontstaansmechanisme nog niet heeft ontcijferd. Ze worden dan veelal onder de noemer pseudo-allergie geschaard, maar het kan best zijn dat na verloop van tijd wordt ontdekt dat er wel degelijks sprake is van een ‘klassieke’ allergie en/of atopie. De sticker pseudo-allergie zegt dus eigenlijk niet zo veel en je kunt er dus niet echt een waardeoordeel aan verbinden, zoiets als ‘ik heb een pseudo-allergie, dus ik ben veilig’. Als je anafylaxie c.q. anafylaxis hebt gehad, dan mag je er overigens van uitgaan dat er sprake is van een daadwerkelijk allergie. Anafylaxie hangt namelijk samen de werking van immunoglobuline E (IgE) en anafylatoxines, die ervoor zorgen dat er een grote hoeveelheid histamine vrijkomt uit je mestcellen (= degranulatie). Voor anafylaxie moet je dus gesensibiliseerd zijn voor het betreffende antigeen; je moet dus antilichamen (IgE) aanmaken vooraleer een anafylaxische reactie kan plaatsvinden. Toch vindt men niet altijd de oorzaak van anafylaxie; in dat geval spreekt men ook wel van idiopathische/spontane anafylaxie. Toch denk ik dat er óók in veel van dit soort gevallen sprake is van een allergie, al weet men (nu nog) niet precies waarvoor. Angio-oedeem is overigens niet per definitie gerelateerd aan allergie en/of anafylaxie (wordt soms ook veroorzaakt door ontsteking, infectie of problemen met plasmaeiwitten), al is angio-oedeem wel een veelvoorkomend symptoom van anafylaxie. Ze gaan dus vaak hand in hand. Ernstig angio-oedeem dat de luchtwegen vernauwt of afsluit behoort zelfs tot de gevaarlijkste symptomen van anafylaxie i.v.m. verstikking (dat hoef ik jou natuurlijk niet uit te leggen), maar hoe dan ook: deze complicatie treedt dus niet in elk geval van anafylaxie op. Hebben ze jou al veelvuldig getest op potentiele allergenen (voedingseiwitten, latex, cosmetica, insectengif, medicatie e.a.) die anafylaxie kunnen uitlokken? Of kan men ondanks de vele tests nog altijd het allergeen niet vinden en ben je daardoor gaan twijfelen of er daadwerkelijk sprake is van een allergie? Wat ik ervan weet is dat anafylaxie in zeer zeldzame gevallen kan worden uitgelokt door inhalatie van omgevingsallergenen (pollen, huisstofmijt, huisdieren e.a.). Een afwijkende vorm is nog fysische anafylaxie (door koude c.q. ‘koude-allergie’ of lichamelijke inspanning). Er zijn vormen van inspanningsanafylaxie die gerelateerd zijn aan voeding (zoals tarwe-afhankelijke, inspanning-geïnduceerde anafylaxis en andere vormen van voedsel-inspanningsanafylaxieën), maar men gaat er vooralsnog van uit dat er ook inspanningsanafylaxie bestaat die niet gerelateerd is aan voeding… In andere zeldzame gevallen wordt anafylactische shock uitgelokt door mestcelziekte (mastocytose), sperma of ethyleenoxidegas. Hopelijk kun je hier iets mee. Heel veel sterkte in ieder geval; het klinkt allemaal erg naar! Groeten, Paul

    • Bedankt voor je reactie Paul. Vandaag weer weggeweest voor tests (na een maand een eliminatiedieet te hebben gevolgd) en er is toch wel wat uitgekomen (appel en boomnoten). Nu moet ik ook met een provocatiedieet beginnen voor de bewaarmiddelen en kleurstoffen… Deze zouden enkel in grote hoeveelheden anafylactische reacties kunnen uitlokken. Het is een lange weg, maar uiteindelijk geraken we er wel uit. Het ineens ‘leren leven’ met voedselallergieën vergt wel een aanpassing. Vooral als het niet duidelijk is in welke hoeveelheid van een product een anafylactische reactie kan optreden…

    • Leticia Coenen

      Hoi An, Heb je ooit al gehoord van een histamine intolerantie/allergie? Dit wordt door menig huisarts gewoon niet herkend omdat ze hieromtrent niet over de nodige kennis (betreffende histamine) beschikken, dit lokt in ernstige gevallen ook anafylaxie uit. Dit kan komen door bepaalde voedingstoffen: E-nummers, vitamine B12 en talloze andere stoffen. Ondanks dat ons lichaam deze stof van nature aanmaakt, kan het ook heftig reageren wanneer er te grote hoeveelheden histamine aan het lichaam worden afgegeven. Het is een hele complexe aandoening, en aangezien histamineallergie geen aangeboren afwijking is, is er dus sprake van sensibilisatie, waardoor in zeldzame gevallen anafylaxie kan ontstaan. Andere symptomen van histamine-allergie zijn: slapeloosheid, vermoeidheid, hart- en vaatproblemen, verwardheid, migraine, spierpijn (zonder inspanning), versnelde hartslag, slecht zien, het gevoel dat er iets ergs staat te gebeuren…

    • Bedankt Leticia, ik mag nu inderdaad geen bewaarmiddelen of additieven meer eten (geen enkele e nummer) omdat de reactie inderdaad blijkbaar gerelateerd is. Ik volg nu al een 3 tal maanden aan additiefvrij dieet dat ook rekening houd met mijn andere allergieën en het gaat nu goed. Ik heb ook veel meer energie terug. Het is wel moeilijk omdat ik nooit ver van huis kan (ik moet altijd zelf koken), maar het lukt wel. Bedankt voor de hulp. Groetjes An

    • Mijn vrouw en ik eten al jaren geen E-nummers / additieven meer in verband met intoleranties. Als je niet gewend bent om iedere dag zelf te koken, is dat inderdaad wennen, maar op de langere termijn heb je er echt heel veel profijt van. Velen bagatelliseren de nadelen van voedingsadditieven, maar het is echt te gek voor woorden wat voor rotzooi er allemaal in eten mag worden gestopt. :( Sterkte An!

  36. Mijn zoon heeft koemelkallergie en soja-allergie. Bij koemelk heeft hij diarree, overgeven, huiduitslag en benauwdheid. Hij heeft hier ook een puffer voor gekregen, net voordat we wisten dat het koemelkallergie was. Van de soja-allergie krijgt hij oorontsteking omdat zijn slijmvliezen in zijn holtes opzwellen; dit gaat gepaard met koorts. Daarnaast krijgt hij ook diarree van de soja. We vielen dus van de ene in de andere allergie. Maar met een strikt dieet is het verder een gezond kind!

  37. Ik ben allergisch voor konijnen. Dit is al 30 jaar geleden geconstateerd. Toen had ik zelf konijnen. Nu kom ik wekelijks bij mensen die een konijn hebben. Heb vreselijke hoestbuien gehad. Kwam erachter dat ik m’n kleren e.d. moest wassen.

  38. Ik heb een amoxicilline intolerantie. Ik produceer dit spul en kreeg na een paar maanden eczeem op mijn handen. In de weekends wordt dit vaak minder, halverwege de werkweek weer erger, ook afhankelijk van welke soort ik produceer: met de “klassieke” amoxi (50% pen) heb ik er duidelijk minder last van dan met Purimox (90% pen).

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.