De vakantieperiode is alweer in volle gang, maar het kan best zijn dat je je vakantie nog moet boeken. Stel je eens voor: je pakt er een stapeltje reisgidsen bij en kijkt nog even rond op internet… Maar dan blijkt dat je alleen per vliegtuig je favoriete vakantiebestemmingen kunt bereiken!
Als je het angstzweet je al op de rug staat bij het denken aan een vliegtuig, dan is je vakantie al bij voorbaat verpest. Bang zijn om te vliegen – of vliegangst – is dan ook een serieus probleem. Hieronder bespreken we wat vliegangst is, waarom sommigen bang zijn om te vliegen en tips om vliegangst te overwinnen…
Is vliegangst te overwinnen?
Bang om te vliegen? Doe er dan wat aan! Vliegtickets zijn vandaag de dag namelijk voordeliger dan een trein- of busreis. Bovendien beperkt vliegangst je reis- & vakantiemogelijkheden enorm. Zo is vliegangst extra frustrerend als je:
- Dient te vliegen voor je droombaan
- Familie in het buitenland hebt wonen
- Graag lange, overzeese reizen maakt
Toch heeft vliegangst ook een positieve keerzijde. Vliegangst is namelijk te overwinnen… En het proces om vliegangst te overwinnen, brengt verregaande persoonlijke ontwikkeling teweeg!
Oorzaken van vliegangst
Er is vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak als je bang bent om te vliegen. Zo is er in meer dan de helft van de gevallen van vliegangst sprake van een andere (verwante) angst. Men lijdt als het ware aan een achterliggende vrees die vliegangst in de hand werkt. Zo hebben veel mensen die bang zijn om te vliegen eigenlijk last van één of meerdere van de volgende gerelateerde fobieën:
- Hoogtevrees (angst voor grote hoogtes)
- Claustrofobie (angst voor afgesloten ruimtes
- Hypochondrie (angst om ziek te worden / besmet te raken)
- Angst voor controleverlies (controle niet uit handen durven geven)
- Emetofobie (angst voor overgeven)
- Anticipatie-angst (bang om angstig te worden)
Als je bang bent om te vliegen, dan kunnen daar overigens ook hele andere psychische oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo kun je vliegangst worden veroorzaakt door een slechte vlieg-ervaring uit het verleden, door parten-spelende onwetendheid m.b.t. de techniek van vliegtuigen, of door twijfels over de bekwaamheid van de bemanning.
Omdat vliegangst zelden vanzelf verdwijnt, is het in alle bovenstaande gevallen goed om je vliegangst te overwinnen of behandelen m.b.v. onderstaande tips tegen vliegangst, d.m.v. professionele vliegangst-training of met middelen tegen vliegangst.
Symptomen van vliegangst
Direct als de vliegtuigdeuren dichtgaan, voelt iemand met vliegangst zich al opgesloten; en daarmee begint het gesodemieter pas. Sommige mensen die bang zijn om te vliegen, zitten totaal verkrampt in hun stoel met drie millimeter zweet in hun handpalmen. De belangrijkste en meest kenmerkende symptomen & klachten bij vliegangst zijn:
- Emotionele stress & onrust
- Hevige angstgevoelens
- Overmatig transpireren (zweten)
- Beven & trillen
- Hartkloppingen (palpitaties)
- Maag- & darmklachten
- Hyperventilatie (i.c.m. extreem snelle ademhaling)
- Verkramping van spieren
- Duizeligheid & misselijkheid
Wanneer je lijdt aan échte, intense vliegangst, kun je zodanig bang zijn om te vliegen dat je het gevoel hebt elk moment te kunnen neerstorten. Als dit soort gevoelens voor jou herkenbaar zijn, kun je maar beter onderstaande tips tegen vliegangst lezen…
Hoe kun je je vliegangst onderdrukken
Wanneer je bang bent om te vliegen, kun je je vliegangst simpelweg proberen te onderdrukken. Sommige mensen kunnen hier niets aan, maar veel mensen hebben er baat bij. Als jij je vliegangst wilt proberen te overwinnen of onderdrukken, dan kun je de volgende 8 technieken & tips tegen vliegangst proberen:
Tip 1. Taxeer de risico’s
Besef dat vliegangst irreëel en onwezenlijk is. Zitten in een vliegtuig is immers niet risicovoller dan “veilig” thuis op de bank tv-kijken. De kans dat je binnenshuis aan een brand overlijdt is namelijk groter dan dat je omkomt bij een vliegtuigongeluk. Bekijk het risico van vliegen eens kritisch; zoek desnoods eens cijfers op… Elke seconde maakt ergens ter wereld een vliegtuig een veilige start of landing!
Tip 2. Sta stil bij de veiligheidsregels
Een vliegtuig functioneert naar behoren; anders zou het nooit hebben mogen opstijgen. Vliegtuigen zijn namelijk continu aan controles onderhevig, zowel nadat ze zijn geland als voordat ze opstijgen. Met name in westerse landen komen gebrekkige vliegtuigen niet van de grond. Het is een ander verhaal als je in een uithoek van Azië in een tweepersoons verroeste rammelbak stapt.
Tip 3. Verdiep je in de techniek
Verdiep je eens in de techniek van een vliegtuig. Wanneer je begrijpt hoe een vliegtuig functioneert, is het doorgaans veel gemakkelijker om te vertrouwen op de techniek van het vliegtuig en op de expertise & competentie van de bemanning. Laat je desnoods inlichten door een technisch expert! Want hoe meer kennis & inzicht, des te minder reden tot angst & paniek.
Tip 4. Sta stil bij commercieel belang
Realiseer je dat er enorm veel geld omgaat in de wereldwijde luchtvaart. Niemand heeft er dus baat bij dat een vliegtuig neerstort; de luchtvaartmaatschappij in de allerlaatste plaats. Besef daarom dat een luchtvaartmaatschappij er alles, maar dan ook alles aan doet om vliegen zo veilig mogelijk te maken, al is het maar uit financieel gewin.
Tip 5. Probeer de controle uit handen te geven
Probeer je dwangmatige drang naar controle eens helemaal te laten varen, en accepteer de situatie waarin je verkeert zoals die op dat moment is. Ten eerste is angst en opwinding met betrekking tot vliegen overbodig en ongegrond. Ten tweede is de bemanning veel capabeler dan jij.
Tip 6. Zoek afleiding
Negeer de grote hoogte en de kleine, afgesloten ruimte. Zoek afleiding door een boek te lezen, een film te kijken, naar muziek te luisteren, kruiswoordpuzzels te maken, sudoku’s te ontcijferen, te slapen of medepassagiers lastig te vallen. Elke minuut die je niet stilstaat bij je vliegangst is er weer één.
Tip 7. Leer van kinderen!
Veruit de meeste peuters en kleuters vinden vliegen leuk en opwindend; slechts een enkeling vindt vliegen spannend. Feit is echter dat kinderen geen échte vliegangst kennen. Kinderen zijn zich simpelweg niet bewust van de exacte situatie waarin ze verkeren en hebben bovendien geen besef van de relatieve hoogte of krapte.
Tip 8. Kalmeringsmiddelen (Oxazepam e.a.)
Angstverminderende kalmeringsmiddelen (anxiolytica) zoals oxazepam, alprazolam en clobazam kunnen je rustig maken en de scherpe randjes van je angstgevoelens wegnemen. Medicijnen zijn in geval van vliegangst niet ideaal, omdat ze het achterliggende probleem niet verhelpen. Bovendien zijn veel kalmeringsmiddelen sterk verslavend. Daarnaast bestrijden ze enkel tijdelijk een symptoom en ze maken je sloom, suf, achteloos en onoplettend. Als je iemand bij je hebt, kun je dankzij een diazepam/Valium o.i.d. wel lekker slapen in het vliegtuig, waardoor je vliegangst gedwongen van je afvalt. Bespreek dit desgewenst eens met je huisarts…
Hoe kun je je vliegangst voorgoed overwinnen!?
Niet iedereen kan zijn/haar vliegangst op eigen houtje onderdrukken of overwinnen. Sommige mensen die bang zijn om te vliegen, zijn dan ook meer gebaat bij professionele hulp zoals een vliegangst-cursus, vliegangst-training of Mind Tuning. Als jij bang bent om te vliegen, probeer dan één van de volgende wetenschappelijk onderschreven methodes & therapieën tegen vliegangst:
1. Stichting VALK
Stichting valk is een gespecialiseerde organisatie tegen vliegangst. Het is een samenwerkingsverband van KLM, Schiphol, Universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly en Martinair. `stichting VALK vliegangst-training heeft geen winstoogmerk, maar de vliegangsttrainingen zijn desalniettemin vrij prijzig (Prijs 2-daagse training: 960 euro).
2. Mind Tuning tegen vliegangst
Ben jij bang om te vliegen? Wellicht is Mind Tuning dan wel iets voor jou. Mind Tuning bestaat uit mentale coaching, meestal door een erkend psycholoog of psychotherapeut. Deze vorm van vliegangst-therapie werd ontwikkeld door (zelfbenoemd) vliegangst-expert Pieter Frijters. Overigens is niet iedereen te spreken over Mind Tuning en Pieter Frijters in het algemeen.
3. Vliegangst training
Vliegangst training betreft in de meeste gevallen relatief praktische groepstherapie. Als je bang bent om te vliegen, kan deze vorm van vliegangst-overwinning je misschien van je vliegangst verlossen. Omdat je vliegangst training samen met lotgenoten doorloopt, ontleen je steun aan elkaar en vergroot je de kans op succes.
4. Vliegangst cursus
Je kunt vliegangst overwinnen met behulp van een ééndaagse of meerdaagse vliegangst cursus. De inhoud verschilt sterk per cursus, maar het doel is altijd vliegangst overwinnen. Vliegangst-cursussen die goed staan aangeschreven zijn onder meer de VALK vliegangst-cursus, de Transavia vliegangst-cursus en de FearFighters vliegangst-cursus.
Tot slot
Veel mensen kunnen zich niets bij vliegangst voorstellen. Toch komt vliegangst veelvuldig voor en is deze fobie alles behalve vreemd. Vliegangst is immers reëler dan angst voor bijvoorbeeld muizen of stof. Desalniettemin is het (statistisch gezien) logischer om bang te zijn voor auto’s dan voor vliegtuigen. Probeer je vliegangst daarom te verhelpen met bovenstaande tips om vliegangst te overwinnen.
Ben jij bang om te vliegen en wil je er iets aan doen? Of heb je vragen of opmerkingen m.b.t. vliegangst overwinnen? Laat hieronder een reactie achter!
109 comments
Mesut
1 augustus 2017Wat jammer is is dat niemand achteraf schrijft hoe de vlucht ging…
Dinally
10 juni 2017Nou, ik woon al bijna 35 jaar hier in Nederland. Toen ik 15 jaar was ben ik hier gekomen. Ik ben nooit meer teruggegaan… zo bang ben ik om te vliegen. Nu willen mijn familieleden uit Zwitserland dat ik met het vliegtuig naar hun toe kom. Maar ik zou het niet weten hoe ik dat moet gaan doen, want ik ben echt echt echt bang. Zelfs op Schiphol loop ik niet zo lekker. Help help help! ????????????????
Albert
5 juli 2017Het is jammer dat mensen nog steeds bang zijn om te vliegen, terwijl je er gewoon van af kan komen. Angst is een amygdala ‘dingetje’ (amygdala noem je ook wel je emotionele brein). Ik ga hier niet te technisch worden, maar je amygdala heeft geleerd om stresshormonen te produceren als je aan vliegen denkt. Dit is gewoon een natuurlijk (irreëel) mechanisme dat je in leven wilt houden. Maar mechanisme gaat ook op voor hondenangst, hoogtevrees, rijangst, PTSS, enz. Het is dus aangeleerd en wat je aangeleerd hebt kan je ook afleren. Iedereen moet het voor hem of haarzelf zelf weten, maar ik leef het liefst zonder enige fobie, trauma of angst en dat kan jij ook.
Brunne
1 augustus 2017Dan ga je toch autorijden. Zwitserland is niet zo ver of je pakt de trein. Keuze zat.
Branco Bonn
27 april 2017Nou mijn reden van vliegangst staat er NIET bij. Maar zal even de reden vertellen waarom ik vliegtuigen vermeid. Ik heb vlieg angst omdat ik denk / bang ben dat het vliegtuig neer stort. Als je Air Crash Investigation gezien hebt, stap ik niet meer in een vliegtuig. er hoeft maar 1 boutje niet goed aangedraaid te zitten en je hebt een vliegtuig cabrio. Men zegt dat je niet alles geloven moet wat je op tv ziet. Maar air crash Investigation is toch echt gebaseerd op waar gebeurd verhaal. Ook zeggen ze dat vliegtuigen het veiligste zijn betreft vervoer. Dit is helaas niet waar. als in 1 jaar tijd ongelukken gebeuren in het verkeer en je hebt in 12 maanden 300 doden geregistreerd, kan ik je mededelen dat wanneer een vliegtuig neer stort dat de doden taal meteen voor 12 maanden telt, maar dan in 1 dag. betref doden getallen scoort de vliegtuigen toch echt meer dan verkeer ongevallen in 1 jaar. Je moet net de pech hebben dat je op de verkeerde moment de verkeerde vliegtuig genomen hebt. Ergste is, je kunt niet vluchten uit een vliegtuig, je leven zit in de handen van de piloot zodra hij met beide wielen van de grond zijn. En tot nu toe de laatste 10 jaar van neerstortende vliegtuigen heeft het niemand kunnen na vertellen. Dus hoe veilig is een vliegtuig dan? antwoord: NIET, je moet enkel geluk hebben dat je de goede vliegtuig hebt. pak nooit de goedkoopste vlucht ticket, want je zou het met je leven kunnen betalen. want maatschappijen die goedkope vluchten aanbieden, onderhouden hun vliegtuigen niet zo goed dan bv KLM. want KLM is erg duur. maar dan heb je wat. Dus een goedkope ticket betekend hoger risico dat je de hoogste prijs betaald! ik pak liever de auto of de boot. Ik vermeid vliegtuigen. Heb wel 1x gevlogen, heb extreem hoogtevrees maar kan iedereen vertellen. jou hoogtevrees gaat alleen tot een bepaalde hoogte. wanneer de hoogte overschreden wordt is de hoogtevrees weg. is het zelfde als je bv op een ladder staat van 10 meter hoog. en je staat te trillen op je benen. ben je op de grond is het weg. kom je hoger dan 10 meter is het ook weg, omdat je angst enkel tot een bepaalde hoogte optreed. In een vliegtuig raad ik mensen met hoogtevrees aan om bij de start alleen je ogen dicht te doen, want de start is mega kicken echt waar. wanneer je in de lucht voelt gaan kun je naar 2 minuten uit het raam kijken. je hebt geen hoogtevrees omdat het vanuit de lucht de grond eruitziet als een militaire broek. licht groen en donker groene kleuren in vlekken. dus je kunt gerust vliegen. spreek uit ervaring. ik vlieg puur niet meer vanwege de angst dat je elke moment neer storten kan. heb te veel air crash investigation gekeken. maar het behoed je wel om niet te vliegen. althans in dien mogelijk te vermijden.
Paul
28 april 2017Beste Branco, Je beschrijft je angst voor neerstorten… Maar waar ben je in dat geval precies bang voor? Voor de snelle daling? Voor het feit dat je geen controle hebt? Voor het besef dat je zodadelijk plotsklaps zou kunnen sterven? Voor het feit dat je wellicht niet direct sterft, maar wellicht nog een tijd gewond en hulpeloos in leven blijft? Hoe dan ook zitten er nogal wat haken en ogen aan je retoriek… Natuurlijk zijn de vliegrampen en bijna-vliegrampen uit Air Crash Investigation verschrikkelijk! Maar tv-programma’s als Collision, Traffic Cops en Accident Investigator (over verkeersongevallen op de weg) zijn dat evengoed. Natuurlijk sterven er sinds 1970 steeds minder mensen in het Europese verkeer. Dat komt omdat auto’s steeds veiliger worden en wegsituaties steeds strenger worden gecontroleerd. Maar het aantal ernstig gewonden neemt nog altijd toe door de extreme verkeersdrukte vandaag de dag! Hoe dan ook is wegverkeer veeeeeel risicovoller dan vliegverkeer! De kans op een ongeluk is PER vlucht hoger, maar dat komt simpelweg doordat de gemiddelde mens extreem veel korte autoritjes maakt: even naar de supermarkt… even naar de bioscoop… even naar de stad… Dergelijke korte vluchten met een vliegtuig zijn onmogelijk, vandaar dat de kans op een auto-ongeval PER autorit lager ligt… Maar per kilometer ligt de kans op een auto-ongeval extreem veel hoger! Bovendien is de statistiek voor vliegtuigen van Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen nog veeeeeel gunstiger dan dit! Je cijfers qua dodenaantallen zijn dan ook volledig uit de lucht gegrepen. Natuurlijk sterven er meer mensen tijdens een fataal vliegtuigongeluk dan tijdens een fataal auto-ongeluk, maar dat komt enkel en alleen doordat er meer mensen in een vliegtuig zitten dan in een personenauto. Bij een kettingbotsing waarbij personenbussen betrokken zijn, kunnen in theorie minstens zo veel mensen om het leven komen! En vliegtuigen houden per definitie afstand tot elkaar, dus er zijn in principe nooit meerdere vliegtuigen bij betrokken. Feit blijft dat wereldwijd jaarlijks zo’n 1.240.000 verkeersdoden te betreuren vallen op de weg. En in het vliegverkeer waren dit er de afgelopen 16 jaar ‘slechts’ 629 tot 1.586 op jaarbasis: een fractie dus! De enige reden waarom vliegen zo gevaarlijk lijkt, is simpelweg omdat vliegtuigcrashes schaars zijn en om die reden groot in het nieuws komen. Zou ieder verkeersongeval in het wegverkeer media-aandacht krijgen, dan zou wellicht niemand meer durven autorijden. En het is natuurlijk niet zo dat er maar 1 boutje verkeerd hoeft te zitten… Natuurlijk is dit afhankelijk van het betreffende boutje, maar in dat geval hoeft er in een auto ook maar 1 boutje verkeerd te zitten… Hierbij de daadwerkelijke cijfers / statistieken qua overlijdenskans (in relatie tot de vaakst voorkomende overlijdensrisico’s / overlijdensoorzaken), bijgewerkt tot 2015:
In deze lijst vindt je de meest recente cijfers expliciet voor de VS, en daarbij komt vliegverkeer NOG beter uit de bus, namelijk 1 op 9.821… De kans dat je om het leven komt door een verdwaalde kogel is ongeveer net zo groot… Ook is het niet zo dat er een causaal verband is tussen ticketprijs en sterftekans. Bovendien ben je niet per definitie overgeleverd aan een vliegtuigtoestel… Het is maar GOED dat je bent overgeleverd aan een piloot, want diegene kan nu eenmaal een vliegtuig besturen! En er is altijd nog zoiets als een succesvolle noodlanding… Hoe dan ook is vliegangst niet reëler dan auto-angst. Ik vlieg relatief vaak en zit tijdens een lange vlucht heerlijk ontspannen filmpjes te kijken. Dit in tegenstelling tot het bijzitterschap in een personenauto op de snelweg… Dit even ter relativering. Groeten, Paul
Branco Bonn
28 april 2017hele lange en mooie uitleg. Ik vind auto veiliger. gek hen. heb in 30 jaar nooit een ongeluk gehad. even afkloppen. en 10 jaar waarvan ik zelf rij ook niet. De angst is meer dat het vliegtuig niet goed is onderhouden, en plotseling uit eens breekt in de lucht of in dit geval was er een boutje niet goed aangedraaid waardoor het hele cabine dak eraf is gebroken in de lucht. eind effect de noodlanding was succesvol met kleine dode tal van de 200 inzittende. Het idee te hebben dat je niet vluchten kunt, het idee dat je ineens van 10 km hoog kaarsrecht naar beneden valt (net als in een achtbaan) het vertrouwen hebben in een vliegtuig zowel de piloot heb ik niet. Je weet niet in welke staat een vliegtuig is. Vorige week bij air crash was een vliegtuig met 300 inzittende neer gestort nadat er namaak onderdelen gebruikt werden en door metaal moeheid afbrak van de staart. natuurlijk zijn er ook vele verkeer ongelukken. deze worden echter veroorzaakt door jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald en of oudere mensen die te voorzichtig rijden (te langzaam rijden) dat is gewoon geen combinatie. Bij een verkeer situatie kun je zelf nog uitwijken en heb je het nog zelf in de hand. In een vliegtuig niet. Ben gewoon bang dat die neerstort door achterstalling onderhoud om het kort samen te vatten.
Paul
28 april 2017Het is niet dat ik je angst niet snap… Ik probeer alleen duidelijk te maken dat je angst niet reëel, noch gerechtvaardigd is. Bovenstaand artikel gaat nu eenmaal over tips tegen vliegangst, dus ik zie het als mijn plicht de feiten te benoemen. Dat vliegen veiliger is dan autorijden, is geen kwestie van “vinden”… Het is een feit, geen mening… Feit blijft dus dat de kans op een fataal auto-ongeluk 133x groter is dan de kans op een fatale vliegtuigcrash. Dat jij in 30 jaar geen auto-ongeluk hebt gehad, doet natuurlijk niets af aan deze statistieken… Bovendien heb je in 30 jaar ook geen vliegtuigongeluk gehad… De kans dat een auto niet goed wordt onderhouden, is overigens veeeeeel groter dan de kans op achterstallig onderhoud bij een vliegtuig. Vliegtuigen staan immers onder permanente controle van technici. En ja, in 1988 werd het dak van een Boeing 737 (Aloha Airlines-vlucht 243) eraf gerukt. Extreem erg voor de inzittenden natuurlijk, maar ‘gelukkig’ viel hierbij ‘slechts’ 1 dode: Clarabelle Lansing, een 58-jarige stewardess. De overige 4 bemanningsleden en 90 passagiers overleefden de vlucht. Dit lijkt me een uiterst relevant stukje informatie in deze context… Bovendien was de oorzaak van dit ongeval jarenlange zouterosie (dus ouderdom), en NIET 1 boutje dat niet goed was vastgedraaid! Tot slot is een dergelijk voorval sindsdien nooit meer gebeurd, terwijl we inmiddels bijna 30 jaar verder zijn. Hoe dan ook is je angst irreëel, want als er zelfs bij zo’n extreem vliegtuigongeval maar 1 dode valt, wat heb je dan te verliezen?! Als een hoogbejaarde of onlangs rijbewijsgemachtigde een stuurfout of inschattingsfout maakt op de autosnelweg, kan hij/zij voor jou minstens zo levensbedreigend zijn als een slecht onderhouden vliegtuig. Bovendien zijn er tegenwoordig niet of nauwelijks slecht onderhouden vliegtuigen meer; in elk geval niet in het ‘westen’. Volgens VROM (ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) is vliegen nog altijd de veiligste manier om van A naar B te komen en is de kans dat je sterft als gevolg van een bepaalde vlucht 1 op 800.000. Overigens is het sinds 9/11 nog nooit zo veilig geweest om te vliegen vanwege de aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Op ieder willekeurig moment zijn er ongeveer 6.000 vliegtuigen en 1 tot 2 miljoen mensen in de lucht, dus als je dan kijkt naar het aantal vliegtuigongevallen, is vliegen absoluut veilig. Misschien schuilt de oplossing in je kijkgedrag? Gewoon je televisie uitzetten, dus stoppen met ‘Air Crash Investigation’ kijken… :) Boeiende sensatietelevisie als je ertegen kunt, maar niet geschikt voor vliegangstige kijkers…
Lena
5 juli 2017Elke luchtvaartmaatschappij betaalt evenveel voor het onderhoud etc. Het is niet dat je een goedkope ticket te pakken krijgt, dat je leven hiervan op het spel staat. Ryanair bijvoorbeeld heeft in die 30 jaar denk ik bijna geen 1 vliegtuigongeluk veroorzaakt! Terwijl ik 40 euro voor een ticket (retour) betaald heb! Dus tja…
Paul
5 juli 2017Ryanair heeft tussen 1985 en 2016 800.000.000 passagiers vervoerd die allemaal veilig zijn aangekomen. Goedkoop en (statistisch gezien) inderdaad veilig…
Lisa
11 januari 2017Uiterst bemoedigende opmerking in een stuk met vliegangstigen als doelgroep: “Het is een ander verhaal als je in een uithoek van Azië in een tweepersoons verroeste rammelbak stapt.”…
Paul
12 januari 2017Goeie hemel, wat een zure opmerking dit… Humor is nog altijd een geweldig medicijn tegen angst! Ik neem aan dat je als vliegangstige heus wel snapt dat dit een poging is om te relativeren en dat je zelfs als niet-aviofoob snapt dat het raadzaam is om weloverwogen keuzes te maken tijdens het leven en risico’s tot een minimum te beperken. Het is nu eenmaal een feit dat afgedankte vervoersmiddelen meer risico’s met zich meebrengen dan high-end toestellen, dus dan kom ik terug op een van bovenstaande punten: het is heel erg belangrijk om vertrouwen te hebben in het vliegtuig waarin je wordt vervoerd, en dat vertrouwen zul je eerder krijgen in een hypermodern personenvliegtuig dan in een decennia-oud propellervliegtuigje dat in westerse landen niet eens luchtwaardig zou worden verklaard. Bovendien zit je veel minder goed beschermd in een dergelijk vliegtuigje. Gelukkig verdwijnen steeds meer notoire brokkenpiloten en gaan steeds meer dubieuze luchtvaartmaatschappijen hartstikke failliet dankzij de slechte reputatie die zich tegenwoordig in sneltreinvaart over het internet verspreidt, maar dan nog loont het zich altijd om de Europese zwarte lijst te checken, zeker ook als je last hebt van vliegangst / aviofobie. But that’s just my 2 cents…
Branco Bonn
28 april 2017in 2016 is een Boeing 727 van maatschappij Aerosucre in Vichada neer gestort 5 doden… Zo zijn er wel meer voorbeelden die recent zijn. Vind ik dat mijn angst best wel terecht is als je dat zo allemaal leest en ziet. Het is niet alleen in 1970 of 1980.. ook nu gebeuren fatale ongelukken met vliegtuigen. Daarom stap ik er niet meer in. daarvoor is me angst te groot. Is het terecht? ja en nee..
Paul
28 april 2017Beste Branco, Ik heb de lijst met vliegtuigongevallen die je wilde plaatsen ingekort. Belangstellenden kunnen ze desgewenst zelf inzien, bijvoorbeeld op Wikipedia (bron). Nogmaals: ik begrijp jouw individuele angst, maar blijf het ongerechtvaardigd vinden om vliegangst als een reëlere angst weg te zetten dan rijangst. Er gebeuren inderdaad nog steeds vliegtuigongevallen; in 2016 waren dit er wereldwijd 6… En dat is –ondanks de schrijnende gevolgen– zeeeeeer weinig, aangezien het aantal commerciële vluchten de afgelopen decennia is verveelvoudigd. Dat jij niet meer in een vliegtuig stapt vanwege je angst, snap ik. Maar dat je anderen vliegangst aanpraat, snap ik niet. Hier laat ik het bij. Groeten, Paul
Sanna
13 december 2016Twee jaar geleden ging ik naar mijn familie in het noorden. Ik was toen 15 jaar. De heenweg ging prima. Ik heb daarvoor al een paar keer gevlogen naar mijn familie en andere warme vakantiebestemmingen. Op de terugweg, onderweg naar Denemarken, was ik er achteraf achtergekomen dat er een storm in Denemarken was. In het vliegtuig wist ik dat nog niet. Toen we gingen landen was er een grote grijze wolk beneden ons. Toen we daar in vlogen was er hoge turbulentie die ik nog nooit zo had meegemaakt. Ook kwam er een vrije val en toen we uit de wolk kwamen was het toestel zo gedraaid dat ik alleen de grond zag. Ik was nog nooit zo bang geweest en dacht dat we gingen neerstorten. Toen we naar de auto liepen was het moeilijk om te lopen, omdat het zo hard waaiden. Zelf zag je ook vliegtuigen landen die helemaal aan het schudden waren. 1.5 jaar later ging ik weer voor het eerst vliegen met mijn vriendinnen naar Lloret de Mar. Ik had er heel erg zin in, ook voor het vliegen aangezien ik vliegen altijd heel leuk vond. Maar zodra het vliegtuig van de grond kwam werd ik zo angstig, ik had me nog nooit zo onveilig gevoeld en de hele tijd het gevoel dat we gingen neerstorten. De terugweg ging nog slechter dan de heenweg. Bij het opstijgen was er een moment van zware turbulentie en het toestel vloog veel hoger dan normaal, ver boven de wolken. Ik heb geen hoogtevrees, maar hierbij moest ik wel even slikken. Mijn vriendin probeerde me te afleiden, maar niks merkte. Op een gegeven moment hoorde ik de motor wat zachter gaan en dacht meteen dat we gingen neerstortte, ik barstte gelijk in tranen uit. Omdat we zo hoog waren gingen we al vrij vroeg landen. Het toestel maakte een grote hoek naar beneden waar ik heel erg voor schok. Bij mijn vriendin gebeurde dat ook, maar bij haar ging het gelijk weg. Bij mij niet. Zelfs toen we bijna bij de grond waren was ik nog bang. Mijn ouders vinden dit verhaal moeilijk te geloven, omdat ze dachten dat ik vliegen leuk vond. nu is het december 2016 en in 2017 willen mijn vriendinnen en ik naar Albufeira. Wekelijks kan ik niet slapen, omdat ik in paniek raak of heb ik nachtmerries dat we neerstorten. Ik ben er net van wakker geschrokken en ben gaan googelen. Ik denk nu dus dat mijn angsten veroorzaakt zijn door een verleden ervaring. Mijn angsten zijn vooral dat ik continu denk dat ik neerstort en om de controle uit handen te geven. Ik weet heel goed hoe een vliegtuig werkt. Weet iemand wat ik het beste kan doen?
Albert
12 januari 2017Vervelend wat je hebt meegemaakt, Sanna. De ervaring die je hebt meegemaakt en waarbij je de angst hebt gecreëerd is een trauma geworden. Een deel van je brein (de amygdala) is nu in verhoogde staat van alertheid met betrekking tot deze angst. Wanneer jij maar denkt aan vakantie of vliegen komt de amygdala in actie om je daar van weg te houden. Het is puur een primitief overlevingsmechanisme. Ik kan hier wetenschappelijk diep op in gaan, maar dat heeft nu geen zin. Echter, de receptoren in de amygdala moeten weg en daar zijn technieken voor. Ik gebruik zelf 3 technieken: NLP, Hypnotherapie en Havening. In maximaal 2 uur ben je dan van je vliegangst af. Het is van belang om je onbewuste te (her)programmeren. Klinkt allemaal “spooky”, maar is het zeker niet. Het is eenvoudig en als je weet hoe het te doen kan je het ook zelf. Kijk eens op BeEvalued.nl of bel en ik kan je meer vertellen hoe het werkt.
Sandra
22 april 2017Ik leef met je mee! Wat ik altijd doe (want ik herken je gevoel van vliegangst) is Rescue Spray! Dit haalt angstgevoelens weg en is op basis van natuurmiddelen (kan je bij drogist kopen) ze hebben ook snoepjes en het werkt prima. Zorg dat je muziek op je oren zet tijdens landen en stijgen waar je blij van wordt en water bij de hand! Boek hardop lezen kan ook helpen voor je ademhaling te herstellen en zorg dat je negatieve ervaring omgezet wordt naar positief. Uiteindelijk is personeel echt super behulpzaam en weet je 80% van inzittenden heeft vliegangsten dus je bent niet alleen!
Natasja
24 april 2017Hypnose therapie probeer dat is, ik had ook mijn twijfels tot iemand vertelde die het had gedaan en geen angsten meer had. Ik ben voor mijn gewicht pas geweest en ik ben heel anders gaan denken. En gaat langzaam wat vanaf. Ik ben bij Arlette geweest in Breda.
Branco Bonn
27 april 2017ben ik blij dat ik niet de enige ben. Ik weiger ook om in een vliegtuig te stappen. heb totaal geen vlieg angst. enige angst die ik heb is dat we elke ogenblik neer storten kunnen. Nadeel is, het gebeurd onverwachts zonder enkele waarschuwing of wat dan ook. is gewoon knop om zetten en het vliegtuig valt zo uit de hemel. ik pak de auto of de boot.. duurt wel langer. maar weet ik zeker dat ik aan kom zonder angsten.
Jurjan
28 april 2017@Branco: Vliegangst IS onder andere de (irreële) angst om neer te storten. Als je (onnodig) bang bent dat je neerstort, heb je dus neerstortangst: een vorm van vliegangst… Het gaat hier natuurlijk niet om “bang zijn dat je per ongeluk opstijgt doordat je te snel met je armen flappert”…
Branco Bonn
29 april 2017Mijn excuus, wil niemand een angst aanpraten. is zeker niet mijn intentie. Vind juist de antwoorden heel nuttig voor mij. Betreft Jurjan. Precies je zegt het goede woord.. Neerstort angst! hoe kom ik van die angst vanaf?
Philip
31 januari 2016Ik heb zelf ook licht vliegangst, en ik heb 1x gevlogen, gelukkig heb ik er een geheel mooie methode voor gevonden. Graag wil ik het met iedereen delen! Probeer eens thuis een lekkere stoel te vinden en pak een laptop/computer erbij, speel erbij de muziek af die jij prachtig vindt en waarmee je er van houdt dat je echt leeft, en dan moet je eens denken aan een mooi land waar je ooit nog eens naar toe wil. Het geeft een positief gevoel op je geest, waarbij je van het leven houdt en dat haalt die grijze waas weg, die je steeds ziet als je het woord “vliegen” al hoort, denk aan leuke dingen, geniet er van dat je heerlijk door de lucht zweeft in gedachten, en probeer in gedachten lekker te denken aan de mooie vlieg trip en probeer de angst te vergeten, en telkens herhalen als het niet lukt, speel desnoods ook steeds filmpjes af op YouTube waarbij je in de cockpit zit wanneer de vliegtuigen opstijgen, op den duur zal je vliegangst wegnemen en zul je nieuwsgierig worden omdat je telkens ziet dat vliegtuigjes heel makkelijk opstijgen en heerlijk door de lucht zweven en ook zo weer heel simpel kunnen landen. Elk vliegtuig is uitgerust met moderne apparatuur, de nieuwste ontwikkelingen zijn al in gang om in passagiersvliegtuigen de zogeheten “Flares” te gaan maken, dat is nu al bezig in enkele passagiers vliegtuigen in het buitenland, F16 vliegtuigen zijn ook uitgerust met “Flares” om doelzoekende raketten te misleiden, dus we gaan naar VEILIG VLIEGEN want een raket zal dan niet zomaar een vliegtuig neer kunnen halen, en dan zouden het echt kogels moeten wezen die hinder geven, bovendien komen kogels niet door de romp heen, en zou het hooguit de motoren kunnen raken, bovendien weet een piloot ook heel goed wat hij moet doen als de motor defect is, er zijn een heel aantal vliegtuigen netjes geland, zonder problemen, er zijn ook enkele vliegtuigen in zee geland waarbij iedereen het overleefd heeft en de mensen per boot netjes naar hun bestemming vervoerd werden. Tegenwoordig (geen radiocontact, hulpdiensten in aantocht). LAAT JE NIET GEK MAKEN DOOR DE MEDIA! ZE ZIJN ER OP UIT OM JE ANGST IN TE BOEZEMEN! Je kunt eerder door de bliksem getroffen worden dan dat je een vliegtuigcrash meemaakt. Niemand anders kan bepalen of jij een vliegtuig in gaat, je bent niets verplicht, gaat het niet dan gaat het niet… wanneer je er voor open stelt om toch er iets aan je vliegangst te gaan doen, moet je zorgen dat je een beetje nieuwsgierig wordt naar het vliegen, bekijk anders veel over vliegtuigen en zoek veel op, en kijk naar hoeveel mensen er per dag met het vliegtuig reizen, sommige piloten zitten 20 jaar op een vliegtuig en gaan dag in en uit de lucht in zonder dat er ook maar iets gebeurd, hetzelfde geldt voor Stewardessen. Het is hetzelfde als met de trein, er kan ook een boom op de rails liggen en de trein kan met 130 km/h vol in de remmen gaan vanwege de boom en toch ontspoort hij… Wat de media ons nu weer loopt in te boezemen is allemaal angst, dat met MH17 en dat met Syrië… Ik kijk tegenwoordig bijna geen nieuws of televisie meer, het nieuws is alleen maar negatief, ik kijk alleen positief nieuws, zo hoef ik niet te denken aan alle narigheid die er gebeurd, en gebeurd het dan is het jammer… Het is een keuze: Of je riskeert je leven om je leven te leven of je blijft thuis en gaat evengoed dood door ouderdom zonder wat leuks of moois mee te maken. Dan kunnen we net zo goed toch lekker het vliegtuig in stappen, want thuis kunnen we ook dood doordat het plafond in kan storten… En dat is ook een héle kleine kans omdat bouwwerkzaamheden ook gecontroleerd worden door aannemers. Wat zou je liever willen? Een (kort) leven waarbij je kan genieten van alles? Of een lang leven dat uitzichtloos is en je uiteindelijk door depressies in ouderdom overlijdt? We moeten leren te vertrouwen op onze omgeving en de mensen, vergeet niet je bent niet alleen als je in een vliegtuig zit, er zijn altijd mensen om je heen om je te helpen. Vaak zie je door de angst een grijze grauwe tunnel, als we dat beeld eens veranderen in onze gedachten naar een prachtig mooi beeld die we in onze gedachte kunnen voorstellen hoe het goed zou kunnen gaan! Bedenk in gedachten een vliegtuig reis en ga die eens helemaal na in gedachten, jij bent de filmmaker nu in dit geval, je bent er goed in om een horrorfilm te maken dankzij de media, dus laten we er nu eens een grappige film van maken dat we zelf willen: Je gaat met een vriend naar het vliegveld, samen ga je het vliegtuig in, je begint te praten met die goeie vriend en hij vertelt je een hele leuke grap waar je ontzettend van moet lachen! Je kunt maar niet stoppen met lachen, en het is zo grappig dat je geheel vergeet dat die deur achter je dichtgaat en je blijft gezellig lekker kletsen met die vriend, op den duur ga je de lucht in, je staart uit het raampje naar buiten en ziet de huisjes om je heen kleiner worden, het lijkt precies op dat miniatuur bouwpakket dat je vorige week uit de winkel had gekocht waar je mooi naar kon kijken. Op een gegeven moment vliegt het vliegtuig rustig verder en ga je lekker met die vriend praten over allerlei mooie dingen, op den duur raakt de gespreksstof op en je besluit om je lekkere zachte kussen te pakken en gaat eens heerlijk achteruit liggen om te gaan slapen. Je begint weg te dromen en je wordt ineens wakker en je hoort het bericht dat je al bijna gearriveerd bent op je bestemming. Je bedenkt ineens, het is wel heel erg snel gegaan, en uiteindelijk wordt er vriendelijk gevraagd om de riemen om te doen omdat ze gaan landen, je kunt uit het raampje zien dat de huizen weer groter worden en het vliegtuig landt heel netjes op de landingsbaan, het vliegtuig zet zich netjes neer zodat mensen er weer uit kunnen lopen, je loopt samen met je goede vriend mee naar buiten, je bespreekt samen wat je voor leuks gaat doen, en vol enthousiasme ga je heerlijk beginnen aan je welverdiende vakantie, of je prachtige baan die je voor ogen had. En op de terugreis ga je weer hetzelfde doen, je pakt een stel foto’s in gedachten en gaat lekker kijken naar de foto’s en gaat heerlijk denken aan de momenten waarop jij je goed voelt in die foto’s, het kan zijn dat je heerlijk op het strand lag tijdens je vakantie, of dat je een leuke collega had en dat je heel veel leuke contacten er bij hebt gelegd waar je zeker de moeite voor neemt om nog eens terug te komen, want zeg nou zelf, je bent dan gevlogen, je bent weer terug en je denkt niet meer aan de angst die je had, nee je moet het lekker vergeten, laat alles lekker LOS, geniet van elk mooi moment, want elke seconde kan toch je laatste wezen, dus waarom zouden we alle moeite en energie gebruiken om ons bezig te houden met dingen waar we niets aan hebben, we kunnen niets voorkomen, als we gaan, dan gaan we, al is het in mijn dikke stoel in de woonkamer of dat een vliegtuig neerstort, er kan ALTIJD iets gebeuren, waar je ook maar bent, je kunt je leven door al die zorgen met geen enkel stukje verlengen, als we geen stappen ondernemen komen we nergens en dan ben je oud en dan denk je, had ik het maar gedaan toen ik het nog kon, je kunt beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan. Oh ja tussen haakjes ik heb me veel verdiept in vliegtuigen, en daarbij komen allerlei controles en checklijsten aan te pas, ik heb velen van die checklijsten gezien die ze moeten controleren voordat ze de lucht in gaan. Een aantal daarvan zijn dat ze moeten controleren of er geen defecten zijn, of de radio het doet, dat het veilig is om op te stijgen en ze vragen via de radio ook voor toestemming om op te mogen stijgen. Hoop dat diegenen met vliegangst hier iets aan hebben! Anders moet er echt professionele hulp komen met hypnose en maak je niet druk hypnose is niet je vrije wil overgeven, zoals die onzin op tv… maar het is een hulpmiddel waarbij je zelf in je onderbewustzijn je knoppen kan verstellen in je controlekamer en uiteindelijk in je hersenen het programmafoutje kan oplossen!
Philip
31 januari 2016Oh en hier heb ik nog een link voor als het echt niet gaat, en de onderstaande link (NLPLifeAcademy.nl) kun je een volledige hypnose sessie nemen die gericht is op jouw problemen. Nog een tip: Let na verloop van tijd niet meer op je ademhaling en vertrouw er op dat het van nature goed is.
Branco Bonn
27 april 2017geloof me geen 1 hypnose kan de angst weg nemen. dat het vliegtuig neerstorten kan. want dat is enkel een feit dat gewoon gebeuren kan. hoogtevrees , claustrofobie etc is inderdaad te behandelen. Maar niet dat een vliegtuig zonder reden neerstorten kan. kun je hypnotiseren wat je wilt. Want je bent bang voor het “noodlot” dat elke moment gebeuren kan. Want je weet, je kunt niet vluchten, je kunt het niet tegen houden, en te weten dat je in 10 min overlijd als het vliegtuig met 200km/h eind snelheid free val van 10 km naar beneden raast. helpt geen een hypnose. tenminste niet bij mij.
Jurjan
28 april 2017Maar een auto kan –net als een vliegtuig– toch ook elk moment crashen?! Bovendien is dit per definitie NOOIT zonder reden… Hoe dan ook kan het noodlot onder alle mogelijke omstandigheden toeslaan. Wat Paul ook al aangeeft: de kans dat je overlijdt door een vliegtuigongeval is ongeveer 1 op 6000. De kans dat je overlijdt aan kanker of een hartaandoening is 1 op 7…
Albert
7 januari 2016Ik heb zelf totaal geen vliegangst. Het helpt natuurlijk als je vliegtuigbouw hebt gestudeerd. Maar goed, ik coach wel heel veel mensen om van de vliegangst af te komen. Mensen die echt huilend, bibberend, zwetend in het vliegtuig zitten heb ik na twee sessies van de angst af. Klinkt misschien iets te eenvoudig? Misschien zijn de technieken die ik gebruik toereikend en effectief. In ieder geval helpt het mijn klanten enorm. Neem eens een kijkje op Wegmetjeangst.nl
Ingrid
17 januari 2016Albert Klinkt ideaal. Ik ben nog nooit wezen vliegen. Maar weet ik n hoogtevrees claustrofobie heb en graag liefste controlekamer hebben op de situatie. Niet perse de bestuurder te zijn. Alleen bij n opname van andere in n vliegtuig. Krijg ik t gevoel van zweet, krachtverlies en flauwvallen. Ik vind de cursussen belachelijk duur. Dat vind ik geen hulp maar misbruik van n emotionele situatie van een ander maken. Toch wil ik ook graag durven. Tropische of warm land. Nog nooit geweest. De Veluwe is mooi. Maar toch. :-)
Renée
21 september 2015Tips alsjeblieft!! School gaat super awesome naar Rome en een gastgezin en zo!! Ik zou dat zo graag willen ik vind Engels praten ook heel erg leuk! Maar als ik nu aan vliegen denk raak ik al helemaal in paniek! Mijn vriendinnen gaan ook en zeggen steeds: ga mee alsjeblieft het word zo leuk. Maar zij hebben al eens gevlogen heeft nog iemand een tip???!!!
Hanne
5 september 2015Hallo, vorig jaar heb ik voor het eerst gevlogen. Ik heb toen nogal een slechte vliegervaring gehad. Ik hyperventileerde, had een enorme hoge hartslag. Ik voelde me benauwd in die kleine ruimte, en tot slot werd ik enorm misselijk dat bij de kleinste turbulentie mijn middagmaal er terug uitkwam. Ik schaamde mij toen enorm. Morgen moet ik opnieuw vliegen en ik ben nu al enorm zenuwachtig. Ik ga sowieso een Motilium innemen voor vertrek. Hebben jullie nog tips?
Arjan
8 augustus 2015Ik heb vrijdag te horen gekregen dat ik woensdag voor mijn werk naar Polen moet vliegen. Mijn voornaamste angst wordt veroorzaakt doordat ik de controle uit handen moet geven en ook dat het een vrij klein vliegtuig is. Nu heb ik me voorgenomen me niet te laten kennen (al was het maar dat ik samen met een klant vlieg) maar hoe pak ik dag het beste aan? Dank jullie voor jullie reactie. Arjan
Albert
7 januari 2016Hi Arjan, Wellicht is het goed er iets aan te doen. Zelf help ik mijn klanten met NLP en hypnose. Het fijne hieraan is dat je de vliegangst voorgoed wegneemt. De reden van de angst dus. Verder is het belangrijk dat je heel ontspannen blijft en dat kan je doen door bewust bij je ademhaling te blijven. Wanneer er nu weer eens een paniekstemmetje komt dan kan je eens tegen dat stemmetje zeggen: “oké, je wilt me helpen, maar je zegt steeds hetzelfde, kan je iets nieuws bedenken?” Dit doe je net zo lang tot het stil wordt in je hoofd. Let maar op, dit helpt echt. Succes. Albert
Gerry
17 juli 2015Morgen moet ik ook het vliegtuig op. Ik heb al enkele keren gevlogen, maar mijn angst om te vliegen wordt steeds maar erger. Ik heb last van hyperventilatie en ben bang dat ik daar tijdens de vliegreis verder ook nog last van ga hebben zoals vorige keer. Dit is voor mij geen vakantie, dit is puur stressen… Je kan je afvragen waarom ik dan in godsnaam heb toegestemd om te vliegen, wel ik kan mijn familie toch ook niet hun vakantie die ze willen ontzeggen… Wat nu zou helpen tegen deze vliegangst? Ik weet het niet…
Laura Stelpstra
15 juli 2015Wij gaan over anderhalve week vliegen met ons gezin naar Guatemala. Iedereen heeft er erg veel zin in, maar ik blijf ertegenop zien vanwege vliegangst. Ik ben van de week bij de huisarts geweest voor vliegangstmedicijnen. Maar nu moet ik voor de oxazepam en de lorazepam een medicijnrapport aanvragen wat eigenlijk vier weken van tevoren had gemoeten. De apotheek heeft me wel een medicijnpaspoort meegegeven, maar dit schijnt niet voldoende te zijn. Iemand hier ervaring mee? Ik heb nu de medicijnen nog bij de apotheek laten liggen en ga nog op zoek naar ander middelen. Is Valdispert ook een aanrader bij vliegangst?
Francoise
23 juli 2015Ik heb vorige maand dat ook moeten aanvragen bij ministerie van volksgezondheid in Den Haag en kreeg het al binnen een paar dagen ingevuld teruggestuurd, dus het gaat best snel!
Diederik
7 juli 2015Ik heb ook last van vliegangst. Maar ik neem voordat ik het vliegtuig in stap valium (van de huisarts gekregen) en dan wordt ik wakker zodra ik ben geland. Valium is echt een perfect middel tegen vliegangst, want je valt in slaap waardoor je niet meer bang kunt zijn om te vliegen! Je moet dan natuurlijk wel iemand bij je hebben die goed op je kan letten, want je kunt niet op je eentje slaperig en een beetje verdoofd/duf over het vliegveld lopen en je bagage in de gaten houden. En neem altijd je recept of medicijnenpaspoort mee als je op doktersrecept valium gebruikt, want anders kun je problemen krijgen bij de douane. Valium is echt mijn REDDER in nood v.w.b. vliegangst!
Paul
7 juli 2015De werkzame stof in het kalmeringsmiddel Valium is diazepam. Het heeft een vergelijkbare werking met de middelen onder tip 8 hierboven… Oxazepam heeft echter een piekwerking; als je een oxazepam inneemt, bereikt deze binnen 2 a 3 uur een piek, waarna de werking geleidelijk aan afneemt. Na zo’n 4 tot 6 uur moet je dan ook weer opnieuw een oxazepam innemen om de werking ervan te laten voortduren, waardoor oxazepam een verslavende werking heeft. De werking van Valium, Stesolid en Diazemuls oftewel diazepam heeft echter een totaal ander beloop; de werkzaamheid duurt +/- 24 uur en bouwt zich op in je bloedspiegel als 1 gelijke lijn, dus zonder pieken en dalen. Overigens is ook diazepam erg verslavend. Maar door de gelijkmatige werking wordt het middel vaak ingezet om af te kicken van sterk ‘piekende’ kalmeringsmiddelen. Hoe dan ook: altijd voorzichtig zijn met dit soort anxiolytica; niet alleen t.a.v. sufheid, maar ook de verslavende werking.
nathalie
4 juni 2015Ik ga voor het eerst in 3 jaar op vakantie. Op 20 juni 2015 vertrekken we vanuit Schiphol naar Alanya in Turkije. Enkel het vliegtuig bezorgt mij kriebels. Ik heb het best benauwd ondanks dat het nog 2 weken duurt voordat we vertrekken. Help, wat kan ik tegen deze vliegangst doen?!
Paul
4 juni 2015In (en onder) dit aanvullende artikel over vliegangst vind je desgewenst meer tips tegen angst om te vliegen. Hopelijk heb je er iets aan… Sterkte!
jose
14 juni 2015O wat grappig om te lezen dat jij ook de 20e juni naar Alanya gaat. Wij ook en ik heb ook vliegangst. Ik heb er pillen voor gehaald bij de huisarts. Hoe laat vlieg je? Misschien kunnen we elkaar steunen! :)
jose
14 juni 2015Hoi Natalie! O wat grappig om te lezen dat jij ook de 20 juni naar Alanya vliegt, wij namelijk ook en ik heb ook vliegangst. Ik heb inmiddels pillen gekregen van m’n huisarts. Hoe laat vertrekt je vliegtuig? Wellicht kunnen we elkaar steunen…
Emma
4 mei 2015Ik ga zelf vannacht vliegen en ik heb vliegangst, maar echt super bedankt voor deze tips, vooral de eerste, want hierdoor vind ik het een stuk minder eng om te vliegen! :)
Paul
5 mei 2015Goed om te horen! Heel veel plezier op vakantie en een hele fijne vlucht toegewenst! ;)
Sabine
5 mei 2015Ik vlieg nu vrijdag voor eerste keer naar New York en voel mij zo angstig! Wat kan ik doen?
Amber
29 april 2015Ik vlieg aanstaande vrijdag, en ik vind dit best wel spannend! Twee jaar geleden vloog ik ook en toen was er niks aan de hand. Ik ben njet bang om neer te storten, maar ik heb een beetje last van claustrofobie. ? Ik weet ook wel in mezelf dat ik me aanstel, maar toch! Weet iemand een tip?
Stefanie
20 april 2015Ik heb vroeger veel gevlogen, elk jaar namen we het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Nu sinds de laatste jaren durf ik niet meer te vliegen. Het idee alleen al bezorgt me hartkloppingen, ademhalingsproblemen… Zeker met de vliegtuigcrashes van de laatste tijd. Mijn vriend wil met de vlieger op reis dit jaar, maar ik wil stand te pede met de auto op reis. Er is wel lichte twijfel voor met de vlieger te gaan, maar dan komen die angstgevoelens weer naar boven. Ik durf gewoon niet meer…
Ulrike Smet
30 maart 2015Dit jaar ga ik 2 keer op vakantie. Super leuk! Alleen is het met het vliegtuig. Met al die vliegtuigcrashes de laatste tijd, durf ik niet meer op een vliegtuig te stappen. Ik ben niet bang om neer te storten. Ik heb vooral de angst om ziek te worden en over te geven. De laatste keer dat ik gevlogen had was mij ook niet zo goed bevallen. Ik bibberde over mijn hele lichaam, kreeg het koud en dan weer warm, en natuurlijk was ik misselijk. Help mij! Want zo stap ik nooit meer op een vliegtuig… :(
L.
25 maart 2015Hoi, Vorig jaar oktober (2014) heb ik te horen gekregen dat de familie i.v.m. een zoveel jarig huwelijk op vakantie wil gaan met het VLIEGTUIG! Ik kon het helaas niet leuk vinden! :( De vakantie wel, maar het eerste wat ik dacht was, “nee ik ga niet vliegen!”. Ik heb in totaal 6x gevlogen omdat ik van mezelf moest. Maar wel met angst! Nu zitten we in maart en de bedoeling is om op vliegvakantie te gaan in januari 2016. Nou, ik voel me nu al beroerd! Zit er zelfs over te denken om te zeggen dat ik niet mee ga! Ik zit liever in een hutje op de hei. De grotere angst is ontstaan sinds de rampen van vorig jaar MH17 en nog wat andere vliegtuigcrashes in die periode. En nu natuurlijk die van 24 maart. “Ik wil niet en ga niet vliegen”, is het enige wat ik denk. Bang om neer te storten… Is hier nog wat aan te doen, behalve zo’n achterlijk dure vliegangstcursus… Of zal ik echt maar in dat hutje op de hei gaan zitten? ;) Bij het schrijven van dit bericht zit ik gewoon al te trillen van angst… Belachelijk toch…?!
Kelly
27 februari 2015Hallo, Ik weet niet of ik vliegangst heb, maar wij gaan waarschijnlijk dit jaar naar Spanje lekker op vakantie, heerlijk! Maar toen hoorde ik met het vliegtuig, ik kreeg gelijk buikpijn… Ik ben niet bang dat het vliegtuig neerstort of zo, nee, ik ben bang voor het gevoel als je opstijgt en landt. Ik ben ook niet bepaald fan van achtbanen, maar oké, kan iemand een tip geven? Bedankt!
Alen
10 maart 2015Dat heb ik dus ook… bang van opstijgen en van landen… wat er gebeurt in de lucht maak ik me geen zorgen over.
Jaap
18 maart 2015Ik ga zaterdag morgen vliegen en ik sta nu al doodsangsten uit. Ik heb al 40 keer gevlogen, maar de vliegangst blijft hetzelfde. Ik drink voor het vliegen altijd een paar whiskeys en weg is de angst.
kris
9 april 2015Hey Kelly, Het opstijgen en landen is nu net het leukste van het vliegen. Gaat allemaal zeer vlotjes en is zo snel voorbij dat het geen enkele kopzorg mag zijn. Op 2 minuutjes zit je al boven de wolken en kan je aan een rustige vlucht beginnen. En het dalen is altijd leuk: toekomen op je vakantiebestemming of terug thuis! :-) Groetjes, Kris
merel
25 februari 2015Hoi, Ik heb vroeger nooit last gehad van vliegtuigangst. Sterker nog in mijn kinderjaren wilde ik ooit piloot worden. Toen ik 12 was en er een vliegtuig in de Bijlmer neerstortte ben ik anders tegen vliegen aan gaan kijken. Ik ben me er door de jaren heen te bewust van geworden dat een vliegtuig kan neerstorten, en laat ik nou net heel toevallig in dat vliegtuig zitten… De angst is eigenlijk nog groter geworden sinds ik kinderen heb. Wat als ik er niet meer ben? Wat als we met zijn allen neerstorten? Ik weet dat het dat de angst niet reëel is en dat de kans erg klein is, daar ben ik me wel degelijk van bewust. Toch bedenk ik me (vooral bij het landen, opstijgen of bij turbulentie) dat dit weleens het ‘verdoemde’ vliegtuig kan zijn wat neerstort. Het zelfs zo erg dat ik totaal verkramp en met zweethanden in mijn stoel zit. Zelfs mijn partner merkt op dat de vliegangst de afgelopen jaren erger is geworden doordat ik hem om het minste of geringste angstig beetpak. Nu zijn we vorig jaar niet wezen vliegen, maar dit jaar willen we wel weer naar het buitenland. Ik zie er nu al zo erg tegenop en voel het als een soort van ‘doomday’. Ben dagelijks met de vliegtuigangst bezig, terwijl we nog niet eens iets hebben geboekt. Ik reageer enthousiast als we op zoek zijn naar leuke vakanties, maar ga kapot van binnen bij de gedachte dat ik moet vliegen met m’n gezinnetje. Helaas zijn de hulpcursussen veel te duur. Wat kan ik doen voordat ik nooit meer durf te vliegen? Met een psycholoog praten of zo? Wat zou mij helpen zodat ik wel normaal een vliegtuig in durf? Help, ik vlieg al over 7 maanden!
Nelly
7 juli 2015Hoi Merel, Ik heb precies dezelde angst als jij, dat ‘doomsday’ gevoel en dat gevoel dat ik echt niet lekker in mijn stoel kan zitten bij het idee dat er een kans is dat het vliegtuig neer gaat storten. Dat hele ‘de kans is zo en zo klein’ kalmeert mij om de een of andere reden niet. Ik durf ook bijna niet te relaxen omdat ik bang ben dat als ik ervan uitga dat ik niet neerstort ik mezelf verdoem of zo en het jinx (ik weet dat het belachelijk is, maar helaas gaat de vliegangst met dat besef nog niet weg). Ik heb de afgelopen vier jaar sinds ik vijftien was al 12 vluchten gehad maar de vliegangst wordt jammer genoeg niet minder. Over een week vlieg ik naar Thailand en ik heb nu last van hyperventilatie en kan niet goed slapen ik weet niet precies waar het door komt maar ik heb een vermoeden dat het komt omdat ik zenuwachtig ben voor die reis. Ik ben ook bang dat de hyperventilatie blijft als ik straks eenmaal veilig in Thailand aan de grond sta. Heb jij al een manier gevonden om met je vliegangst om te gaan? Ben jij al van je doomsday angsten af? Ik probeer me vaak dingen te bedenken waar een grotere kans op is, bijvoorbeeld dat ik vandaag word doodgereden door een auto, dat ik vandaag zal stikken in mijn eten of dat ik vandaag omkom in een brand of zo. Dan probeer ik tegen mezelf te zeggen als je bang bent om neer te storten moet je voor al deze dingen ook bang zijn anders ben je hypocriet maar helaas werkt het niet echt. Heb ook valeriaan pilletjes bij de Kruidvat gehaald maar eerlijk gezegd merk ik daar helemaal niets van.
Mevrouw S.A
25 februari 2015Hallo, Het gekke aan mijn verhaal is, is dat ik dus al vaker heb gevlogen. Veel als kind zijnde en een paar keer in de afgelopen jaar. Op huwelijksreis naar Mexico en paar maanden terug naar Marokko. Mexico ging verrassend genoeg best goed met ff wat angstige momenten. Misschien kwam dit door de oxazepam of doordat het de huwelijksreis was? Marokko was ik zwanger en kreeg ik wat valeriaan pilletjes, de heenweg heel angstig maar de terugweg sloeg alles. Zodra ik ook instapte zowel heen als terug denk ik ook te weten dat ’t toestel zal neerstorten. Paniekaanvallen, 3 uur lang lopen huilen en hyperventileren. Het was ook wel een klein vliegtuig, misschien dat dat ook een verschil uitmaakte? Nou baal ik ontzettend van die vliegangst, ik heb regelmatig nachtmerries over vliegen en ik wil toch echt meer van de wereld zien. Geen goeie combinatie dus…
Alen
15 februari 2015Hoi, Ik heb nooit gevlogen, zou het wel graag willen doen. Maar ben al bang van de gedachte hoe het eruitziet als je met volle snelheid de lucht in gaat… Brrrrrrrr… En dan steeds hoger en hoger… dat is m’n eerste angst. Tweede angst is, hoe zou dat helemaal boven in de lucht eruitzien? Zou ik in begin in paniek raken? Ik weet zelf als ik dit kan overwinnen, dan zou ik met gemak kunnen vliegen. Eerste keer lijkt mij echt heel angstig… Ben niet bang van verhalen over motor-uitvallen, crashes, slecht weer enz. Zie vliegtuig als alle anderen voertuigen, daar is het geen probleem. Alleen start en begin op de allergrootste hoogte… ben 1x in Parijs in de Eiffeltoren geweest, tot eerste verdieping kon ik gaan, bij de tweede moest ik uit de lift komen, werd misselijk, erg bang/angstig, en ben meteen naar beneden gegaan… Woon al wel lang op de achtste verdieping van een flat, maar dat is niet te vergelijken denk ik? In begin was ik ook klein beetje bang toen ik in de flat hoog kwam wonen… Alvast bedankt voor eventueel advies.
naci
7 februari 2015he ik eindelijk de vertrouwe krijg je vandaag te hore dat asianse vliegtuig nee ris gestort door 2 kapot motors :( dacht als de motor niet doen blijft het toch zweve of is dat andere :( ze zegge dat klm en turkish airlines beste onderhoud doen klm word meest gecontroleerd en meest op veiligheid klm heeft nooit een ongeluk gekrege? kloot dat? ik heb nooit in nieuws gehoort dat een nederlansdse vliegtuig is in gestort ik ben nu wel bang geworde agian ben zo bang dat ik Nachtmerries krijg ik vind het eng
Paul
7 februari 2015Het punt van het zweven is niet dat er niks mis kan gaan tijdens een vlucht, enkel dat een vliegtuig niet zomaar als een baksteen neerstort indien de motoren uitvallen. En dat een kundig piloot een vliegtuig in glijvlucht kan houden en naar het dichtstbijzijnde vliegveld kan laten zweven. Hoe het zit met ’t aantal vliegtuigongevallen per luchtvaartmaatschappij durf ik niet te zeggen (dit soort gegevens zijn vast wel te vinden als je ernaar op zoek gaat).
naci
5 februari 2015Dus stel de motor valt uit tijdens het vliegen, dan zweeft het gewoon? Hoe komt dat? Ik heb geen verstand van vliegtuigen al weet ik wel dat er een hotel in past. :P Ik denk altijd dat omdat het zo groot is en zo zwaar dus als de motor uitvalt valt het als een baksteen naar beneden. Maar als de motor uitvalt zweeft het gewoon, hoe komt dat? Oké, als ik in een vliegtuig zit zou zitten word ik warm, stressvol en verward en denk gelijk bang dat het misgaat of neerstort. Als ik in de lucht zit heb ik er geen last van, behalve hoogtevrees. Het blijft de hellevlucht in me hoofd, dus dan word ik bang.
Paul
5 februari 2015Dat een vliegtuig in de lucht blijft is een natuurkundig fenomeen waaraan allerlei krachten, weerstanden en snelheden te pas komen. Om dezelfde reden blijven ook vogels zonder motoren in de lucht zweven. Vliegtuigvleugels hebben echter geen spieren en kunnen niet flapperen, waardoor ze motoren nodig hebben voor de nodige kracht om op te stijgen en snelheid te maken. ;) Ik ben geen natuurkundige of luchtvaartingenieur, dus een gedetailleerd technisch verhaal kan ik je niet bieden; lees het verhaal rondom glijvlucht eens in het bronartikel dat ik aanhaalde in mijn vorige bericht.
naci
3 februari 2015Hoi, ik ben Naci. Ik heb een groot probleem. Ik wil naar Turkije, ik heb mijn Turkse familie al 13 jaar niet gezien. Ik mis ze en dat breekt me. We willen allemaal onze familie zien. Eindelijk kan ik erheen, 1 mei a.s. ga ik naar Turkije, maar ik ben bang om te vliegen, bang dat het vliegtuig neerstort of naar beneden wordt geschoten of andere dingen. :( Het geeft te veel stress, ik ben echt heel erg bang. Maar ik hoor van 2 mensen (een vriendin en familielid), stel dat de vliegtuigmotoren uitvallen in de lucht, dan blijft een vliegtuig gewoon zweven!? Dus het kan niet neerstorten, tenzij je neer wordt geschoten. Sommige klojo’s maken me er opzettelijk bang mee. Ik vind ’t bizar dat vliegangsttraining zo duur is; 900 euro voor 2 cursussen! Als de vliegmaatschappijen ons echt willen helpen, vraag dan eenmalig 100 euro of minder. Eerste cursusdag gratis praten, kijken, waar je mee zit… Ik zit hier erg mee, help!
Paul
4 februari 2015Beste Naci, Luchtvaartmaatschappijen zijn er helaas niet om de consument te helpen, maar om geld te verdienen aan de verkoop van vluchten. Als een maatschappij jou een gratis cursus aanbiedt, heeft zo’n commercieel bedrijf (want dat is het) nog niet de garantie dat jij bij hen een vlucht boekt. En het wordt voor zo’n partij natuurlijk pas echt interessant om goedkope (of zelfs gratis) vliegangsttrainingen aan te bieden als zij de garantie krijgen dat ze hun ‘investering’ eruit zullen halen. Dus dat jij garandeert om de komende jaren een flink aantal vluchten bij ze te boeken… En die situatie is natuurlijk irreëel. Het klopt overigens dat een vliegtuig gewoon in de lucht blijft als alle motoren zouden uitvallen; dat je als een baksteen naar beneden valt, is een absoluut fabeltje. Het vliegtuig geraakt dan inderdaad in ‘glijvlucht’, want om te kunnen vliegen heeft een vliegtuig enkel vleugels en snelheid nodig. Sterker nog: tijdens normale vluchten verzetten vliegtuigmotoren weinig werk; ze zijn vooral belangrijk bij het opstijgen. Overigens komt een algehele motorstoring zelden tot nooit voor. Het is in veruit de meeste gevallen zo dat een enkele vliegtuigmotor uitvalt, en dat hoeft (enigszins afhankelijk van het aantal en de soort motoren) geen enkel probleem te zijn. En ZELFS in het extreem onwaarschijnlijke geval dat alle vliegtuigmotoren tegelijkertijd uitvallen, kan het vliegtuig op snelheid worden gehouden door het onder een kleine hoek in glijvlucht te brengen en richting het dichtstbijzijnde vliegveld te zweven. Want ook zonder werkende vliegtuigmotoren is een vliegtuig bestuurbaar en controleerbaar. Dit klinkt heel simpel, maar natuurlijk gaat er een extreem ingewikkeld en technisch verhaal achter vliegtuigtechniek schuil; de exacte protocollen zijn afhankelijk van het aantal motoren (propellers versus turbofans), de kritieke motor, vliegeigenschappen, vliegprestaties etc. Maar als puntje bij paaltje komt, moeten er echt HELE gekke dingen gebeuren voordat een vliegtuig neerstort. Uit de lucht geschoten worden, opzettelijk laten neerstorten etc. (bron) Groeten & sterkte, Paul
Beelen
14 januari 2015Mijn angst is dat ik niet weet hoe ik al die routes op Schiphol werken… bij inchecken op de luchthaven en dan verder met die slurf… of hoe ik in het vliegtuig kom. En velen met mij, wat ik om mij heen hoor. Het zijn allemaal mensen die vaker gaan, maar ik (die bij 66-jarige leeftijd 2 keer heb gevolgen) is het steeds weer een ellende hoe dat gaat. Er is daar toch een uitleg van wat ik kan verwachten… Die angst is voor mij een ellende. Wat doe ik fout? Ik ben echt niet onderontwikkeld hoor. Kan ik daar een dag heen om het te leren? Net als bij vliegangst… Want daarom vliegen ook veel mensen niet… Of zouden ze daarom dan gewoon geen vliegvakantie nemen? Ben ik dan toch de enige hierin?
Paul
15 januari 2015Beste Beelen, Dit neigt denk ik veeleer naar algemene onzekerheid, faalangst of verdwaalangst en heeft in beginsel niets van doen met vliegangst. Ervaar je daadwerkelijk irreële angstverschijnselen zoals die zich ook voordoen bij fobieën en paniekstoornissen? Dus piekeren, ademhalingsproblemen (hyperventileren, kortademigheid, oppervlakkige ademhaling e.a.), transpireren, gevoelens van onrust, prikkelbaarheid en nervositeit, trillen/beven, een benauwend of beklemmend gevoel rond maag of borst, licht gevoel in het hoofd, flauwtes, moeite met spreken (hakkelen e.a.), snelle & bonkende hartslag, duizeligheid, zwakte, brok in de keel, verstijfde nek, misselijkheid, vaak plassen, stemmingswisselingen, je bedreigd voelen door de situatie, gevoel van controleverlies, onsamenhangende gedachtegang, detaildenken en/of geagiteerd gedrag? Of is het meer onzekerheid dan angst? Ik vlieg relatief vaak en er is echt geen enkele reden om te denken dat je verdwaald raakt op een vliegveld. Mocht je geïntimideerd raken door de omvang van Schiphol, probeer dan eerst eens een kleiner vliegveld. Vliegen is eigenlijk heel simpel… Eerst inchecken, via internet of ter plekke… Als je ruimbagage hebt, check je deze in… Vervolgens ga je langs de douane… Je handbagage wordt gescand… Op je ticket staat de vertrekhal; de route staat perfect aangegeven op de borden… Bovendien zijn er informatiebalies aanwezig op vliegvelden en lopen er talloze medewerkers rond die je kunnen assisteren. Mocht je om welke reden dan ook toch niet op tijd in het vliegtuig zitten, dan is er nog altijd geen man overboord… Vertrek gewoon een halfuurtje eerder om dit te voorkomen. Mocht je daadwerkelijk angsten ervaren, dan zou een psychotherapie wellicht kunnen helpen. Sterkte & groeten, Paul
Thijs
14 december 2014Tip 3 is niet echt een goede tip. Want een vliegtuig is gemaakt van alleminum ( zelfde metaal als blije cola) en hard kunstof. Daarbij zitten de vleugels vol met 206.000 liter brandstof (kerosine). Met jet motoren die een temp halen van 1000 graden. Ook zit de hydrogeen (soort oili dat in pijpen zit door het hele vliegtuig om het te kunnen besturen) pijp boven de jet en onder de brandstof tank en zit er een gaatje in van nog niet groter dan een spelt laat alle hydrogeen er uit en kan je niks meer besturen. Dus conclusie: een rotje met alluminium folie er om heen.
Paul
14 december 2014Ik denk dat je ‘aluminium’, ‘blikje cola’ en ‘waterstof’ (Engels: ‘hydrogen’) bedoelt… Dat vliegtuigbeplating net als bepaalde drankblikjes uit aluminium bestaat, zegt natuurlijk niet zoveel. Aluminium is even sterk als staal, maar drie keer zo licht. Het is slijtvast, laat zich makkelijk vormen, is corrosiebestendig, goed geleidbaar, niet ferromagnetisch, en het vonkt niet. Kortom: aluminium is het ideale constructiemateriaal voor vliegtuigen en ruimtevaartuigen. Momenteel wordt er zelfs steeds vaker GLARE (meerlaags aluminium-glasvezellaminaat) gebruikt met een minder snelle vermoeibaarheid. Hoe dan ook is het aluminium dat voor een vliegtuig wordt gebruikt veel sterker dan een blikje cola. Bovendien worden de brandstoftanks en motoren van vliegtuigen niet uit aluminium vervaardigd omdat aluminium vervormt door intense hitte; ze worden uit hittebestendig en brandstofbestendig materiaal vervaardigd. Ook een gaatje in de hydrauliek (het olieleidingsysteem) van een vliegtuig prikken (al dan niet met een ‘speld’) is volkomen irreëel. Hydraulische vloeistoffen zijn bovendien oliën; hydraulische cilinders of hydromotoren op basis van waterstof(gas) -wat licht ontvlambaar is, met een lage ontbrandingstemperatuur- bestaan niet eens en zijn bovendien op geen enkele manier realiseerbaar. Wel kan men inmiddels vliegtuigen laten vliegen op brandstof bestaande uit hydrogen/waterstof. Al met al denk ik dat je de spreekwoordelijke klok hebt horen luiden en dat je mensen met vliegangst onterecht bang maakt door te veronderstellen dat een vliegtuig een rotje is met aluminiumfolie eromheen.
biko
14 augustus 2014Mijn god… wat doen jullie jezelf aan? Feilbare techniek, feilbaar menselijk handelen op 10 km hoogte, terrorisme, luchtvaartmaatschappijen die kosten willen besparen en over oorlogsgebied vliegen. Pfff… dan maar iets dichter bij huis ‘iets van de wereld zien’…. met de trein, altijd nog veiliger dan vliegen.
Ruth
7 augustus 2014Ik heb claustrofobie en vlieg over 2 weken naar Ibiza. Zie er dus als een berg tegenop! Als tip kreeg ik om de spray Rescue van Bachbloesem te gebruiken. Even op je tong sprayen als je paniek voelt opkomen. Mijn vriendin zweert erbij. Inmiddels heb ik ook een speciale Bachbloesem kuur op maat laten maken, om zo blijvend van mijn claustrofobie af te komen. Ik hoop dat het helpt!
Lien
29 december 2014Hai Ruth, Hoe is het afgelopen? Hebben de druppels je geholpen tijdens de reis?
linda biebuyck
25 januari 2015Beste, Wij hebben deze zomer geboekt voor het zuiden van Spanje. Mijn man en kinderen willen met het vliegtuig, maar ik ben zo bang. Ik heb een grote angst voor gesloten ruimtes. Ik voel me pas op mijn gemak als ik weet dat ik ergens uit kan. Moeilijk in een vliegtuig hè! Hebben die druppels je geholpen? Gr. Linda
claudia
1 augustus 2014Overmorgen ga ik met mijn hele gezin op vakantie. Veel zin in… We gaan met ’t vliegtuig erheen… en oh, daar zie ik tegenop! Ik haat ’t opstijgen, ’t gevoel dat je niks onder je voeten hebt. En dan die geluiden…. als kind een nare ervaring meegemaakt, door storm en bliksem gevlogen boven de grote oceaan… mensen die huilden en schreeuwden en bidden…. dat heeft veel invloed op mij gehad. Maar goed, ik neem lekker een wijntje in ’t vliegtuig, dat geeft mij rust. Hopelijk mag ik mijn muziek luisteren tijdens ’t opstijgen. Ik wens iedereen veel sterkte voor wat betreft de vliegangst en fijne vakantie allemaal! We gaan genieten!
wim
26 juli 2014Ik ben 41 jaar en nog nooit gevlogen en ik zal nooit vliegen ook. Ja ik ben bang om te vliegen, omdat je zo kwetsbaar bent zo hoog. En techniek, moet ik daarop vertrouwen? Ik ga liever met een boot mee, kan ik mezelf altijd nog redden. Tegenwoordig trouwens met die terroristen enz.
Shan
25 juli 2014Goedenacht, Ik vlieg over twee weken voor het eerst naar Turkije met mijn vriend en zat er nog niet zo tegen op. Helaas gebeuren er deze week rare dingen met vliegtuigen en kan ik die gedachtes niet met rust laten: ‘Wat nou als…’ ik ben er super erg mee bezig en zelf zo erg dat ik denk: waarom zou ik mijn leven op het spel zetten om de zon op te zoeken? En iedereen zegt wel: je stort niet neer, er gebeurt niks, maar toch gebeurt er af en toe nog wat en het idee dat je zo hoog bent en gewoon nergens geen kant op kan gaan maakt me bang… Dat ga ik nooit overleven… Ik weet nu ook niet of ik wel of niet iets moet halen bij de dokter? Ik hoop dat ik niet de enige ben…
tamara
18 juli 2014Ik ben 34 en binnen twee weken eerste vlucht en ik ben heeeeeel bang. Op zich weet ik dat vliegen misschien wel het veiligste transport is, maar… Zelf heb ik hoogtevrees en een angststoornis voor wat betreft ziek worden en voor de dood. Zelf ik heb al meerdere keren serieuze paniekaanvallen gehad hyperventilatie: hartkloppingen, gevoel van stikken… Ik neem nu een jaar medicatie die mijn leven terug leefbaar heeft gemaakt, dus eigenlijk ben ik bang om de angst! Dus van mezelf… heb van de huisarts Temesta Instant (lorazepam) gekregen, dus hoop dat het wat werkt. Het ergste van al is dat je dan ook nog eens moet terug vliegen… Pfff… wish me luck. Hoe hebben ze me toch zover gekregen?!
Silke
26 juli 2014Ik snap je volledig. Zelf leid ik ook al enkele jaren aan een angststoornis en verschillende fobieën, waaronder vliegangst. Angstaanvallen e.d. zijn mij dan ook niet vreemd. Ik vertrek 4 augustus met het vliegtuig en snap niet hoe ik mij hiertoe heb kunnen laten overhalen.
Thijs
14 december 2014Weet je wat een vliegtuig allemaal kan? Hier 10 dingen die je waarschijnlijk noch niet wist maar je wel gaan helpen: 1. Het kan een looping malen in de lught. 2. Het kan een rol van 360 graden maken. 3. Het kan zweefen dus als de motoren uitvallen zweef je gewoon door. 4. Het kan landen op water. 5. De vleugels zitten vast met een metalen balk van 125 cm dik en daar 3 van 6. Als het dak er van af zou vallen zouw het gewoon door kunnen vliegen en veilig landen. 7. Als alle electriciteit zouw uitvallen kan alles handmatig worden gedaan 8. Bij een vliegtuig is alles dubbel gemaakt dus gaat er bijv. Een jet motor kapot hebben ze er noch een. 9. Het kan turbelentie aan wat heel normaal is dus dat het vliegtuig opeens 300 meter vrij valt. Ook dat doet hem niks. 10. Het kan brandstof dumpen zodat als er iets mis is dat hij lifter word voor het landen. 11. Er zitten overal sproeiers in voor als er vuur ontstaat zelfs in de motoren! Nouw hoop dat dit je help want porbeer nu maar iets te zoeken wat er mis kan gaan aan zoon vliegtuig.
Paul
14 december 2014Huh, dit is echt het tegenovergestelde van wat je een halfuurtje geleden nog predikte over vliegtuigen. :P
Demi
10 juli 2014Hallo allemaal, Ik ga binnenkort op vakantie naar Italië met mijn oma. Ik heb zelf nog nooit gevlogen, dus vind ik het ook super eng om te vliegen… Ik ben dan bang dat er iets kapot is aan het vliegtuig en dat we dan neerstorten. Ook al is dit mijn 1e keer, ik heb al heel mijn leven angst voor vliegen! Ik moet er ook niet aan denken dat ik mijn ouders opbel dat het vliegtuig is gekaapt of kapot is, of briefjes moet schrijven en bidden… Bahbah, iemand tips? Graag! xxx Demi (12 jaar)
Thijs
16 december 2014Deze is voor Paul reactie en het klopt precies wat je zegt hahaha.
Robbert
6 juli 2014Ik heb al diverse keren gevlogen, waarvan een aantal keren alleen en zonder al te veel problemen. Soms had ik zelfs nergens last van, zelfs bij turbulentie. De laatste keer dat ik vloog, ging het wel mis en meteen behoorlijk. Bij het raampje zit ik niet graag omdat ik hoogtevrees heb. Meestal zit ik daarom in het midden en als ik wat onrustig word, lees ik een tijdschrift. Dat werkte meestal wel. De laatste keer dat ik vloog, had ik last van mijn rug en gebruikte ik een pijnstiller en ontstekingsremmer. Halverwege de vlucht begon een paniekaanval zoals ik die wel meer heb, maar deze ging niet weg. Ik probeerde wat te lezen, focussen op andere mensen die niet bang zijn en een film kijken. Helaas niets hielp en de minuten kropen voorbij, terwijl ik niets liever wilde dan het vliegtuig uit. Bij mij is het voornamelijk het idee dat ik 10km niets onder mijn voeten heb wat mij zenuwachtig maakt. En ik ben bang dat de medicijnen het gevoel van angst hebben versterkt. Met een beetje geluk lag het inderdaad aan de medicijnen. Maar ik durf het risico nu niet te nemen om weer zo’n heftige angstaanval te krijgen.
Arif
4 juli 2014Hey, Ik heb voor het laatst 8 jaar geleden in een vliegtuig gezeten. Daarvoor heb ik meerdere malen gevlogen, maar wat ik later kreeg was als de deur dichtging van ’t toestel, dan kon ik ineens niet meer ademhalen. Toen het toestel bewoog werd ik duizelig, ik moest handmatig ademhalen, ik kreeg last van me hart en zo voelde ik me heel erg raar. Sindsdien ben ik er nooit meer in een vliegtuig geweest, maar ik wil de angst overwinnen. Wat kan ik het beste doen? Er wordt gezegd dat ik een angstpil kan gebruiken, maar ik ben ook bang dat dat pil niet zal gaan werken, dus ik weet het niet… Kunnen jullie mij misschien helpen?
Raymond
1 juli 2014Hallo. Ik ben Raymond van 35. Ik heb hoogtevrees gerelateerde vliegangst. Maar ik wil graag naar Amerika (heb daar iemand leren kennen). Maar ik wil het land ook zien. Alleen begrijp ik niet hoe een cursus mij van mijn vliegangst af zou kunnen helpen. Naar mijn idee zou praten je niet van een angst af kunnen helpen. Of is dat niet wat een cursus doet? Ik ben (helaas) een nadenker, bijvoorbeeld “vliegen is het veiligst”… of “gewoon doen”… Ik ga zitten denken wat er zou kunnen gebeuren, en denk altijd aan het nummer “Ironic” van Alanis Morissette. Maar ben bijvoorbeeld ook iemand die denkt dat psychologen niks kunnen doen voor je… is het tegendeel te bewijzen? En kan ik toch van mijn vliegangst afkomen? Of ben ik te sceptisch, waardoor zo’n cursus voor mij niet werkt? Hoop dat iemand het antwoord weet. Groeten, Raymond
Jeanette
21 juli 2014Hi Raymond, Ongelofelijk, wat je beschrijft heb ik exact! Ook met het nummer Ironic van Alanis Morissette! Fijn om te weten dat ik niet de enige ben… Ik moet over 3 weken naar Amerika voor mijn werk en ga aan de medicijnen om mijn angst te onderdrukken. Mijn angst is zo erg dat ik er 24 uur per dag mee bezig ben, zeker nu met het MH vliegtuig… Ik ben zelf toen ik jong was stewardess geweest en weet wat voor gevaren er ‘loeren’. Het heeft me heel erg bewust gemaakt denk ik en toen ook nog een doorstart meegemaakt. Dus ja, niet fijn allemaal. Toch ga ik dit doen, want ik wil inderdaad ook wat van de wereld zien. Sterkte allemaal!
Aniek
23 juli 2014Hooi! Ik ben pas bezig met n opleiding psychologie. Wat betreft jou vraag of je er misschien te sceptisch voor bent. Psychologische hulp kan alleen helpen op het moment dat je ervoor openstaat. Wil niet zeggen dat je er positief en vol goede moed naartoe moet gaan, maar bespreek wat je voelt en dat je niet zeker weet of dat praten jou wel kan helpen. Heel veel mensen worden geholpen door het praten met een psycholoog. Dit houd in het zoeken naar waar komt je angst vandaan, en sommigen kiezen ervoor om je ervaringen proberen te krijgen op de stoel tegenover je psycholoog. Het meest ideale is natuurlijk psychologische hulp in het vliegtuig, maar is gewoon heel duur. Soms word dit uiteraard wel gedaan! Grootste punt bij angsten overwinnen is succes-ervaringen! Dus hoe vaker je ziet dat er niks gebeurd, hoe sneller je van je angst af bent (beetje kort door de bocht natuurlijk). Succes!
Amber
21 juni 2014Hoi allemaal. Ik ga deze vakantie met het vliegtuig naar Italië. Ik vind het doodeng! Ik heb heel veel van die programma’s met vliegtuigcrashes gekeken en nu ben ik er dus heel bang voor. Bang om neer te storten en dus dood te gaan. Hoe kan ik dit loslaten? Amber (14 jaar)
Maya
30 juni 2014Hey Amber, Ik ben 11 jaar en heb ook zo’n angst dat het vliegtuig gaat neerstorten. Ik heb een paar tips: 1. Probeer je rustig te houden een denk je in dat je bijvoorbeeld ergens rustig in een bos zit of waar jij je rustig kan houden; dat doe ik meestal ook. 2. Je kan je ook bezig houden met iets, wat het ook is, als je maar niet aan je vliegangst denkt. 3. Je kan ook (als er peuters zijn) naar hen kijken en eens nadenken waarom zij niet bang zijn. Ik ga op vakantie met een vriend en z’n ouders, maar ik heb ook echt veel schrik. Daarom volg ik de tips op deze website en de tips die ik heb uitgevonden.
Manon
3 maart 2014Hallo, ik ben Manon 20 jaar. Ik heb altijd al vliegangst gehad, maar nog nooit gevolgen. Alleen al als ik aan het idee denk om te vliegen word ik gek. Ik voel me dan helemaal ongemakkelijk en bang. M’n vriend wil onwijs graag naar Turkije op vakantie, maar dat kan niet omdat ik zo bang ben. Ik heb al gegoogeld om een cursus te doen, maar dat is allemaal belachelijk duur. Iemand tips voor een cursus die redelijk goedkoop is? Of kan je er ook mee naar de dokter of zo? Groetjes, Manon
Po Trng
10 februari 2014Hallo, Ik ben een meisje die elf jaar is. Ik ben doodsbang voor vliegtuigen! Ik vlieg elke zomervakantie naar een landje (ik weet het naam niet meer) 14 uur heen en terug. Ik ben zelfs bang voor achtbanen! Want het gaat op en neer dat vliegtuig en dan krijg ik pijn in mijn buik en zweet ik en ik tril! Dat is pas echt eng. Maar ik kan ook niet uit het raampje kijken want ik heb hoogtevrees. Wat kan ik doen?
Kelly
29 december 2013In 2011 zijn wij bij Corendon begonnen met vliegangsttrainingen in samenwerking met psychologen van het Aviation Medical Center (AMC). De cursus is gebaseerd op de succesvolle Engelse methode (British Airways en Virgin Atlantic) waarbij wij in 1 dag vliegangstigen helpen, dit in tegenstelling tot andere cursussen die veelal maanden duren. Er wordt in 3 stappen geleerd om te gaan met de angst en uiteindelijk wordt er een therapeutische vlucht gemaakt in een Boeing 737 van Corendon Dutch Airlines. Het groepsproces een belangrijke factoor die je tijdens de therapeutische vlucht zult helpen: iedereen aan boord heeft de cursus doorlopen en is lotgenoot. Extra bemanning en psychologen zijn aanwezig om je te helpen tijdens deze vlucht om het geleerde in praktijk te brengen. Na deze dag heb je de “spanningsboog” in 98% van de gevallen weer onder controle, maar zoals Emiel al schreef: het is geen wondermiddel want dat bestaat niet. Echter, iedereen is gebaat bij de cursus en zal na iedere vlucht hierna minder angst ervaren, wij spreken hier van uitdoving. De cursus wordt circa 2x per jaar gegeven. Wat uw keuze om de vliegangst aan te pakken ook is, veel succes!
Mesut
1 augustus 2017Zeker weer met vertraging. De vloot van Corendon bestaat uit toestellen van circa 15 a 20 jaar oud. Ik ben paar keer met Corendon op reis geweest en mijn vliegangst is door Corendon begonnen. Dank hiervoor…
Abel
28 december 2013Dit heeft mij heel erg geholpen, bedankt.
Noa
22 augustus 2013Die programma’s op N-G maken mensen bang. Ze spelen gewoon in op je gevoelens. Als er wat gebeurt ben je 99,99% zeker dood. Maar ja, dood ga je toch een keer, dus gewoon doen.
Ann
6 januari 2014Goh, wat een fijne opsteker, maar niet heus… Wil je mensen nog banger maken?!
Saartje
21 augustus 2013Ik heb ook ontzettende vliegangst. Ik vlieg jaarlijks. Ik maak ook wel eens vluchten van 8 a 12 uur, maar ik kom niet af van die angst. Bang dat ik neerstort of een gestoorde terrorist de boel wil opblazen. Het is bij mij echt een controledrang. Wat me wel iets helpt is het kijken uit het raam. Dit leidt me af en hierdoor heb ik het gevoel dat ik weet wat er speelt wanneer er bv. turbulentie is. Is natuurlijk onzin, maar goed… Ik ben al blij dat iets helpt. Ik heb ook wel eens oxazepam geslikt, maar dan ben ik zo van de wereld en dan heb ik dus ook geen controle meer over mezelf, haha. Lastig probleem, echt waar! Maar het weerhoudt me er niet van om iets van de wereld te zien.
Nathalie
11 december 2013Hi Saar, Respect dat je je er ondanks je ontzettende vliegangst niet van laat weerhouden om toch de wereld te zien. Ik heb hetzelfde. Ik vertrek over 3 weken voor een maand naar Brazilië en heb mezelf ook al gek gemaakt dat er iets gaat gebeuren en zo. Ook omdat ik daar nog 1-3 binnenlandse vluchten zal maken. Ik vlieg heen en terug met KLM, dus dat geeft me wel al een goed gevoel. De binnenlandse vluchten met TAM, ik heb nog geen ervaring met TAM. Ik weet dat ze in 2007 een crash hebben gehad en dat het wel een van de beste Braziliaanse vliegmaatschappijen is. Ik weet dat de kans op een vliegtuigongeluk heel erg klein is, maar ik denk dan: wat als ik net in dat ene vliegtuig zit dat gaat crashen. -_- Grmbl… ik wil nog heel erg lang gezond en gelukkig leven! Ik vind vliegen dus ook eng, maar het zal mij er niet van weerhouden de wereld rond te reizen. Deze reis naar Brazilië is mijn eerste lange reis. Ik heb tot nu toe nog maar 3x gevlogen, 2x naar Rome en 1x naar Londen haha… Dat vond ik ook wel spannend, maar wel een veel kortere afstand. Nja…
Miriams
5 augustus 2013Ook ik ben bang om te vliegen, maar om een heel andere reden… Bang om neer te storten ben ik niet, alleen bang om een hartaanval te krijgen of ziek te worden… En het idee dat er dan geen hulp is, maakt dat ik volkomen in paniek raak. Iemand nog een tip daarvoor misschien?
Maartje
28 juli 2013Sinds 3 jaar vlieg ik eigenlijk weer, maar dat komt omdat mijn vriend altijd vliegvakanties boekt. En ja, waarom ook niet, het is de meest “comfortabele” manier van reizen. Geen uren in de auto of ongemakkelijk in een reisbus waar je vervolgens ook lang in zit. De eerste 2 jaar ging het vliegen heel goed, maar vorig jaar op de terugweg toch weer een beetje last van een paniekaanval. Ik wist het regelmatig wel te onderdrukken, maar echt relaxt was het niet. Zelfs een dag naderhand had ik er nog naweeën van: kon moeilijk vast voedsel doorslikken etc. Na een paar dagen was het over en kon ik ook weer normaal eten. Sowieso eet ik in een vliegtuig nooit, omdat ik dan moeilijk kan slikken. Wat bij mij nu het meeste speelt, is de anticipatie-angst zoals die hierboven beschreven staat. maar ik heb dat de laatste tijd ook geregeld in de trein. Zodra dat fluitje afgaat en de deuren dichtgaan komt er al lichte paniek. Zodra die angstpiek bereikt is, zakt het weer en dan ben ik de rest van de reis wel gewoon rustig. Maar ja, een vliegreis duurt wel iets langer dan 20 minuten. Dus kijk er al een beetje tegenop. Ik ben dus nu al bezig met wat afleiding te bedenken zoals MP3-speler. Sinds ik ben gaan vliegen, neem ik valium mee, maar tot nu toe nog nooit gebruikt. Zelfs vorig jaar niet. Misschien is het idee dat ik het bij me heb voldoende “rustgevend”. En de angst om zo’n pilletje in te nemen is misschien groter dan de vliegangst. Een glas rode wijn doet ook wel wonderen, schat ik, maar aankomende vakantie vliegen we om 6.45 ’s ochtends, iets te vroeg denk voor een borrel… Ach, we zien het wel weer!
Amal
24 juli 2013Ik ben Amal en ik ben elf jaar. Ik ga naar Marokko vliegen volgende week en ik kijk altijd naar dat programma op 18 dat een vliegtuig neerstort, dus dan snap je wel dat ik heel veel maatregelen heb ondernomen om te concluderen dat ik er niet aan zal overlijden. Ik was einde raad en toen dacht ik op internet wel een oplossing te oriënteren. Nou dat is gelukt en ik dank u hier erg voor. Met vriendelijk groet, Amal
Didwi
18 maart 2013De helft van mijn familie woont in Californië en deze zomer ga ik daar 45 dagen heen. Het enige probleem is dat ik alleen moet vliegen. Ik heb al meer dan 12 keer gevlogen met familie (16 uur heen en terug), maar nog nooit zonder. Ik ben altijd zo bang dat ik op het moment dat ik de taxi naar Schiphol in stap ik doodziek word, dus nu ben ik van plan om een cursus te volgen. Echt jammer dat die zo duur zijn!
verleyen amber
28 oktober 2012Ik vertrek volgende week naar Roemenië en zit nu al met stress. Ik vlieg namelijk met Blue Air, en aangezien ik de maatschappij al niet ken, denk ik al direct dat er van alles gaat gebeuren. Ik word zelf al gek van het woord vliegtuig of luchthaven! Ik heb het gevoel als ik in een vliegtuig stap dat ik er nooit meer ga uitkomen!
René
12 december 2011Ik heb in totaal 3 x gevlogen, waarvan de 2de keer een drama was, en de laatste keer viel mij reuze mee, maar wil volgend jaar naar de USA en zie dat echt niet zitten zolang vliegen!! Ik heb nu wel een site ontdekt die niet zo duur is geloof ik (cursus vliegangst) maar die moet ik nog goed doorlezen… Die site is Levenskracht trainingsbureau.
Dries
22 november 2011Ik ga echt nooit of te nimmer vliegen. Ik vind het van de ene kant wel zonde, maar ben zo panisch van het idee alleen al, dat ik het niet in mijn hoofd haal om in een vliegtuig te stappen… Zelfs niet met professionele hulp!
Merel
8 november 2011Ik zou ook graag in contact komen met mensen die erin geslaagd zijn om van hun vliegangst af te komen. Ik snap namelijk ook niet hoe iemand via een training of cursus zijn vliegangst kan overwinnen. Werkt dat met hypnose of zoiets? Graag reacties van mensen die hun vliegangst hebben overwonnen en de naam van degene die hen hierbij heeft geholpen. Ik ben vooral benieuwd naar exacte trainers, coaches, workshops en klinieken. Ik heb er echt alles voor over om van mijn vliegangst af te raken, maar ben ook bang om honderden euro’s neer te tellen voor niks.
Tom
21 augustus 2012Ik was vroeger ook bang om te vliegen, maar door maar steeds te doen word je iedere keer een stukje zekerder dan je eerst was. Vlieg gewoon eens! En maak het je comfortabel tijdens de vlucht. Wanneer je dit vaker doet begint het normaal te worden en voelt het comfortabeler aan dan in je eigen auto stappen. Ik begin vliegen zo leuk te vinden dat ik nu een opleiding doe op de KLM flight academy.
S. Zagarie
1 november 2011Ik ben ook als de dood voor vliegtuigen. Ik kan niet eens aanzien hoe anderen in het vliegtuig stappen. Toch zou ik graag meer van de wereld willen zien. Zijn er mensen die met succes hun vliegangst hebben overwonnen? Laat het a.u.b. weten, want ik ben ten einde raad!
Tom
21 augustus 2012Stap in het vliegtuig en alles komt in orde, een beetje uit het raam kijken en het wordt een stuk aangenamer. Maak het je gerust comfortabel. En zolang de steward(essen) nog vrolijk rondkijken zelfs tijdens turbulentie is er niets aan de hand.
Mesut
1 augustus 2017Helaas bestaat dat niet. Ik heb er alles aan gedaan. Gesproken met piloten en cursussen.
Arjen v. Maurik
15 oktober 2011Ik zie op internet allerlei aanbieders van “psychologische” cursussen tegen vliegangst, maar ik zie er geen enkele bij staan die specifiek aangeeft hoe de angst wordt aangepakt. Zijn dit allemaal oplichters of zit er een bepaalde training of techniek achter? Ik zou echt heel graag van mijn vliegangst afkomen, maar zou eerst graag in contact komen met mensen die zo’n vliegangst-cursus hebben gevolgd… Groeten, Arjen
Emiel
8 augustus 2013Zo bijna een jaar later, maar goed! Ik heb een cursus gedaan bij Corendon! Er wordt over angst gesproken en over vliegtuigen samen met deskundige mensen: piloten en stewardessen. Naderhand ga je echt vliegen in een Boeing 737! Ik vond het verschrikkelijk, maar eenmaal in de lucht viel het toch allemaal wel mee! Heeft het geholpen? Jawel, ik vlieg tenminste weer! Maar het is geen wondermiddel dat in 1 dag je angst weg tovert… Het is een grote stap in de goede richting. Het zijn zeker geen oplichters. En deze dag was het geld sowieso waard. Want tijdens de vlucht konden we gezellig even bij de piloot gaan zitten, en da’s wel wijs! Succes!
Bas van Doorn
13 februari 2011Ik ben echt doodsbang om te vliegen; ik stap gewoon met geen mogelijkheid het vliegtuig in! Ik vind het wel erg jammer, maar vind jet niet per se nodig om me ervoor te laten behandelen. Ik ga dus gewoon met de bus op vakantie. :D