Afslankland is al geruime tijd in de ban van superfoods en superfruits: veelal exotische voedingsmiddelen die over talloze gezondheidsbevorderende eigenschappen zouden beschikken en overtollige kilo’s als sneeuw voor de zon zouden doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn gojibessen, chiazaden, Afrikaanse mango, spirulina, chlorella en maca. De nieuwste aanvulling op dit lijstje met superieure voedingsmiddelen is baobab oftewel apenbrood…
Wat is baobab oftewel apenbrood?
Baobab is een familie van acht verschillende bomen die ook wel bekendstaan als ‘apenbroodbomen’. Ze groeien voornamelijk in Afrika, Madagaskar en Australië. Inheemse bevolkingsgroepen verwerken de vruchten, bladeren en bast van de baobab daarginds in allerhande traditionele medicijnen. Daarnaast zijn bepaalde delen van de baobabboom prima te eten en drinken…
De vrucht van de baobab is ongeveer zo groot als een kokosnoot en de smaak doet denken aan een mix van grapefruit, peer en vanille.
Baobab eten & drinken
Van baobabschors kan thee, koffie en een soort limonade worden getrokken en de bladeren worden nog weleens bereid als een soort spinazie. Omdat de vruchten, vruchtenpulp, bladeren, zaden, schors en olie van de baobab niet of nauwelijks naar Europa worden verscheept, moeten we het in Nederland echter met ‘baobab-extract’ zien te stellen. Baobab-extract is gedroogd poeder dat wordt gewonnen uit baobabvruchten. (bron)
Baobabpoeder wordt meestal opgelost in een drankje: vruchtensap, melk, fruitsmoothie of groenteshake; of vermengd met yoghurt of kwark.
Waarom is baobab zo gezond?
De eetbare delen van de apenbroodboom worden door velen als superfoods beschouwd omdat ze rijk zijn aan nuttige voedingsstoffen, waaronder vitamines, macromineralen, spoorelementen, antioxidanten, enzymen en fytonutriënten; voornamelijk:
- Calcium & kalium
- Vitamine C
- Voedingsvezels
- Eiwitten (alle 8 essentiële aminozuren)
Daarnaast bevat baobab o.a. vitamine A, B1, B2, B3 en B6 en de elementen magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, zink en molybdenum. Baobabolie (wat zich in de vruchtzaden bevindt) bevat bovendien de essentiële vetzuren omega 3 & 6.
Tot slot
Hoewel baobab zeer gezond is, zul je er niet op wonderbaarlijke wijze door afvallen. Er is in ieder geval geen enkele aanwijzing voor. Doe dus gerust een gezonde schep baobab-poeder in je smoothie of kwark, maar laat irreële afslankverwachtingen liever varen.
Ben jij bekend met baobab(-extract)? Deel hieronder jouw ervaring!
3 comments
Greetje
15 april 2017Ben het helemaal met Jannie eens.ook ik gebruik al jaren groene smoothies met acaibessen en pompoenpitten en maanzaad sesamzaad. Nu sinds 1 jaar gebruik ik dus Baobab. Incabes. Lucuma. Camu-camu. En sinds een paar maand Maqui poeder in plaats van acai poeder. En vorige week net guarana poeder erbij gekocht. Ik meng alle poeders in een grote glazen pot (zet droog koel en donker weg) daar neem ik dus 3x daags een halve theelepel van door mijn groentesmoothie. En 1x per dag een halve theelepel gember, kaneel en kurkuma. Hier voel ik mij al super gezond bij. Eet al jaren geen brood meer. En 2x per week warm eten, de rest gewoon heerlijke groene smoothies. Doe dit al jaren. Nooit kwaaltjes (bijvoorbeeld last van spieren of gewrichten) of griep. Ben 55 jaar.
Paul
15 april 2017Mogelijkerwijs vind je de volgende artikels over gezonde smoothies interessant:
Jannie
9 april 2013Een tijdje geleden ben ik begonnen met het drinken van iedere dag een groene smoothie. Je neemt 2 stuks fruit, bijv. een appel en een peer, deze blenderen, dan bladgroente erbij, bijv. spinazie, water erbij voor de vloeibaarheid. Dan heb ik 2 grote glazen, 1 als onderdeel van het ontbijt en het 2e glas ’s middags of ’s avonds, wat je maar wenst. Doe er ook sinds kort nog een eetlepel chiazaadjes bij, die je koopt in de reformwinkel. Heerlijk en zooo gezond. Had ik dit maar eerder gedaan. Wondermiddeltjes beloven veel maar plunderen alleen je beurs. Ik raad het iedereen aan om te doen. Belangrijk is om het fruit en de groente af te wisselen. Wanneer je zak spinazie op is koop je andijvie, of sla. Dit is uiteindelijk maar een kleine aanpassing in je leef- en eetwijze en levert heel veel op aan energie en gezondheid. Groet, Jannie