Bedplassen: 8 tips voor als je (kind) in bed plast

Body · Door Ilse

De meeste baby’s en jonge kinderen zijn onzindelijk. Onzindelijkheid houdt in dat je je niet bewust bent van je blaasimpuls, waardoor je je urine laat lopen. Veel jonge kinderen zijn dan ook bedplassers. Ze laten in bed –al dan niet tijdens de slaap– hun urine lopen.

Veel kinderen zijn met 2 of 3 jaar al overdag zindelijk. Zindelijkheid ’s nachts ontstaat meestal tussen 5 en 7 jaar. Hieronder lees je alles over bedplassen bij baby’s, kinderen & volwassenen, maar ook over (on)zindelijkheid & incontinentie…

1. Oorzaak van bedplassen achterhalen

Voorheen werd gedacht dat bedplassen oftewel bedwateren altijd een psychologische oorzaak heeft. Inmiddels is echter bekend dat er verschillende lichamelijke oorzaken zijn voor bedplassen. Zo kan een bedplasser:

  • Een onderontwikkelde blaas hebben
  • Een (extreem) kleine blaascapaciteit hebben (dus snel vol)
  • Te veel ADH-hormoon aanmaken, waardoor er ’s nachts te veel urine wordt geproduceerd
  • Een blaasontsteking hebben opgelopen
  • Extreem vast slapen en dus niet wakker worden door het blaasimpuls

In al deze gevallen is het raadzaam om ’s avonds –en met name vlak voor bedtijd– zo min mogelijk te drinken.

2. Luiers tegen onzindelijkheid & bedplassen

Bedplassen hoeft in principe geen probleem te zijn. Veruit de meeste kinderen krijgen namelijk direct na de geboorte een luier om, die ze zowel overdag als ’s nachts dragen. Rond het vierde levensjaar dragen de meeste kinderen echter geen luiers meer, tenminste niet overdag.

Veel kinderen die overdag zindelijk zijn, kunnen ‘s nachts in bed plassen. Daarom blijft de luier voor ’s nachts vaak vele jaren langer om; soms zelfs tot de puberteit of volwassenheid. Omdat een luier urine absorbeert en nauwelijks zichtbaar is onder een pyjamabroek, is het een ideale oplossing waar men zich niet voor hoeft te schamen.

3. Aanleren dat niet in bed plassen wenselijk is

Hoe lang het duurt voordat de nachtelijke luier achterwegen kan worden gelaten, is volledig afhankelijk van hoe snel een kind zich bewust wordt van zijn/haar blaas. Nachtelijke zindelijkheid kan dan ook niet worden opgedrongen middels dwang of straf. Probeer een bedplasser dus altijd positief te stimuleren en nooit afkeurend of agressief te bejegenen.

Het is echter wel belangrijk om een kind te prijzen als hij/zij niet in bed plast. Zodoende voorkom je dat bedwateren als iets prestigieus wordt beleefd. Als een kind niet wordt bijgebracht dat het wenselijk is om niet in bed te plassen, zal het ook niet gaan proberen om de plas op te houden. Zo kan een kind wat allang ’s nachts zindelijk is, puur uit gewoonte, verlangen of zelfs plichtsgevoel in bed plassen…

4. Zindelijkheidstraining voor peuters

Als een kind niet uit zichzelf zindelijk wordt, dan kun je hem/haar in zeker mate zindelijk maken. Het proces om een kindje zindelijk te maken, wordt ook wel zindelijkheidstraining genoemd. Zindelijkheidstraining is overigens niet bedoeld voor baby’s of dreumesen, maar voor peuters. De doelen van zindelijkheidstraining zijn onder andere:

  • Stoppen met bedplassen
  • Uit de luiers geraken
  • Zelfstandig het potje leren gebruiken
  • Hygiëne aanleren & toepassen (handen wassen, bril poetsen e.a.)
  • Houding op potje of toilet
  • Praktisch toiletgebruik (toiletbril verstellen, doorspoelen, billen afvegen e.a.)

Bij zindelijkheidstraining gaat het vooral om bewustwording door stapje voor stapje ervaring op te doen. Je leert een peuter spelenderwijs bewust worden van de blaas (plassen) en darmen (poepen). Hierbij is het vooral belangrijk dat de “training” leuk is en een vrijblijvend en ongedwongen karakter heeft.

5. Plaswekker gebruiken bij bedplassen

Een plaswekker oftewel ‘plas wekker’ is een apparaatje dat aangesloten is op een speciaal soort broekje of inleg-stukje. De plaswekker wordt voor het slapengaan geïnstalleerd. Zodra er ‘s nachts enkele druppels urine worden verloren, gaat de plaswekker af. Zodoende wordt men direct gewaarschuwd als de blaas (over)vol is.

Hoe langer je een plaswekker gebruikt, des te bewuster je wordt van je eigen blaas. Het is overigens wel belangrijk om volledig wakker te worden bij het geluid, dus niet slaapdronken naar het toilet te gaan en half versuft het broekje te verschonen. Het is namelijk niet de bedoeling om te wennen aan de plaswekker en de waarschuwing als vanzelfsprekend te gaan beschouwen. (bron)

6. Medicijnen tegen bedplassen

In sommige gevallen worden medicijnen (Minrin e.a.) tegen bedplassen voorgeschreven… Vaak in combinatie met een plaswekker. Medicijnen tegen bedplassen zorgen ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt, waardoor er op den duur meestal niet meer in bed wordt geplast.

Wanneer het bedplassen ophoudt, voelt een kind zich doorgaans al snel trots en tevreden. Deze positieve en motiverende gevoelens vergroten doorgaans het zelfvertrouwen van kinderen. Meer zelfvertrouwen betekent vaak meer controle over de blaas, waardoor de medicijnen al vrij snel niet meer nodig zijn.

7. Bedplassen na de peutertijd (5 jaar & ouder)

Als een kind jong is (tot +/- 5 jaar), dan hoeft bedplassen niet zo’n probleem te vormen. Komt een bedplasser echter richting het einde van de kleutertijd (6 jaar) of middenin de schoolgaande leeftijd (8 of 9 jaar), dan wordt bedplassen problematisch. Kinderen hebben nu eenmaal de neiging om andere kinderen te kleineren, en onzindelijke kinderen (broekplassers & bedplassers) zijn vaak slachtoffer.

Een logeerpartijtje of schoolkamp kan zodoende op een fiasco uitlopen voor een bedplasser. Hoewel er praktisch gezien niets aan de hand is, kunnen kwetsende reacties van andere kinderen psychologisch en emotioneel gezien zeer belastend zijn. Een bedplasser wordt hierdoor onzeker, waardoor het bedplassen alleen maar erger wordt. Het is dan ook zeer belangrijk om bedplassen niet te laten voortduren, maar er bijtijds iets aan te doen.

8. Bedplassen door incontinentie & incontinentiemateriaal gebruik

Je moet onzindelijkheid niet verwarren met incontinentie. Onzindelijkheid houdt in dat je je (nog) niet bewust bent van je blaasimpulsen. Als je incontinent bent, dan ben je je wel bewust van je blaasimpuls, maar kun je er geen (of niet voldoende) controle over uitoefenen. De meeste volwassenen die in bed plassen, zijn dan ook incontinent en niet onzindelijk.

Incontinentie ontstaat meestal doordat de bekkenbodemspieren verslappen. In geval van incontinentie bij volwassenen, wordt vaak een speciaal soort katoenen luier gebruikt (incontinentiemateriaal) gebruikt. Vooral bij bejaarden, verstandelijk gehandicapten en vrouwen na de overgang komt incontinentie veelvuldig voor. Voor bedplassen door incontinentie zijn speciale behandelingen mogelijk.

Tot slot

Heb jij last van bedplassen? Of heb je een kind dat regelmatig in bed plast? Laat hieronder weten wat jij zoal hebt geprobeerd en wat jouw ervaring is met betrekking tot bedplassen en zindelijkheid!

19 comments


  • Roger

    3 januari 2020

    Onder punt 1 staat ; te veel ADH hormoon aanmaken, waardoor er ’s nachts te veel urine wordt aangemaakt. Dit is niet juist. ADH is anti diuretisch hormoon. Er wordt dus minder urine aangemaakt. Het ADH zit ook in het RAAS. Renine-angiotensine-aldosteron systeem. Dit systeem zorgt er in meerdere stappen voor dat de nieren minder urine gaan produceren ten faveure van de ciruclatie (bloedsomloop). En ook in dit systeem wordt er meer ADH geproduceerd zodat er in de verzamelbuis in een nefron meer resorptie is van water en er dus minder urine wordt geproduceerd. Zo wordt er ook minrin voorgeschreven bij bedplassen. En minrin is vasopressine (ADH)

  • Giegie

    11 oktober 2018

    Mijn dochtertje van 9 jaar is een bedplasser. Ze wilt zo graag meedoen met schoolkamp, maar ik ben bang dat ze straks de mikpunt wordt van pesterij. Moet ik mij daarmee geen zorgen maken en haar gewoon meesturen met wat underjams?

  • 13 jarig meisje

    10 december 2017

    Hey, Ik ben een meisje van 13 en ik plas nog steeds in m’n bed. Ik vind het heel vervelend want ik werd erdoor gepest, ze zeiden dat ik reclame moest gaan maken voor luiers. Ik heb heel veel dokters gehad in mijn hele leven voor mijn blaasprobleem, en heeft veel pillen, ik vraag me af is er dan helemaal niets aan te doen? Moet ik hiermee rond blijven lopen tot m’n 23e? Kan ik ooit wel is normaal naar een logeer partijtje? Kan ik ooit weer eens naar een logeer partijtje? Ik hoop dat et ooit nog eens weg gaat! Groetjes, 13 jarig meisje

  • Diana

    8 december 2017

    Een wasbaar dekbed met vaste overtrek lost het probleem van het bedplassen niet op, maar maakt het verschonen wel een stuk gemakkelijker. Zo wordt het voor mama ook een stuk dragelijker, want ze heeft al zoveel werk door dat bedplassen.

  • Marwa

    26 oktober 2017

    Ik ben negen en ik plas nog steeds ik word er gek van ik weet niet wat ik moet doen help me met een paar tips alstublieft

  • 16jarigeema

    2 oktober 2017

    Ik ben 16 jaar oud en ik plas nog steeds in bed. Niet elke dag, maar wel vaker dan normaal. Ik weet niet wat ik moet doen. Dit is toch helemaal niet leuk meer… ik heb elk mogelijke oplossing geprobeerd. Plaswekker hielp niet. Na 6 uur niks drinken ook niet. Ik ga denk ik proberen die medicijnen te slikken.

  • anoniem

    20 september 2017

    ik ben 9 jaar oud en plas in bed. ik heb een pamper, een plaswekker, warme melk en een matrasbeschermer geprobeerd, wil je weten wat het beste hulpmiddel is… lees dan gauw door. bij en pamper leer je juist aan om in bed te blijven liggen! bij de plaswekker werd ik juist bang of werd het helle huis wakker behalve ik! warme melk schijnt goed te zijn voor slaap en opstaan in de nacht maar dat het helpt kun je niet zeggen, ik plaste alleen maar meer door warme melk in de avond te drinken en als laatste de matrasbeschermer als je in je bed plast dan voelt dat naar aan maar daarna moet je opstaan om je bed te verschonen maar voor je dat doet plas dan eerst uit op de toilet! maar hierdoor leerde ik wel s nachts uit bed te stappen. dus als je de tekst goed hebt gelezen dan is de matrasbeschermer!

  • Ranoniem

    19 september 2017

    Ik ben 9 jaar. En vroeger plaste ik niet in bed, maar toen ik 6 was begon ik in bed te plassen. Ik vond het heel erg. Ik heb een plaswekker geprobeerd. Maar toen werd ik nooit wakker. Ik heb ook een pamper gedragen. Maar daar werd het niet beter op. Toen leerde ik juist in bed te blijven liggen. Dus de oplossing is dat je gewoon een matrasbeschermer op je matras moet doen. Zo leer je weer aan om gewoon op te staan. Anders wordt je vies en nat. Dat ligt naar. Dat weten je hersens, dus dan is het makkelijker om op te staan als je moet plassen. Dit was mijn raad. Stel je vraag maar, en ik beantwoord het door nog een reactie te plaatsen. Reageer alsjeblieft!

  • Anoniem

    8 augustus 2017

    Ik ben een meisje en ik ben pas 12 geworden. Ik plas ook nog in bed. Ik heb heel lang luiers gedragen. En ik heb ook een medicijnen gehad. Die hielpen pas toen ik er 2 per avond nam. Ik heb een plaswekker geprobeerd maar dat is echt een rotding. Ik word dan heel erg bang dat dat ding af gaat. Ik heb iets van een half jaar of zo niet meer in bed geplast maar het kwam weer terug. Logeer dingetjes zijn daarom altijd een probleem. Ook merk ik dat ik regelmatig moet plassen overdag. En ik plas wel helemaal uit. Ik probeer het ‘natte bed’ voor mijn ouders te verbergen. Soms lukt dat. Maar als ze bij mijn bed komen om welterusten te zeggen of zo ben ik wel bang dat ze de lucht ruiken. Ik ben vannacht om 4 uur ongeveer naar de wc geweest. Iets voor 7 werd ik wakker met een nat bed. Nou lekker dan. Zeker nu we op de camping zijn. Van: een anoniem persoon.

  • Meisje 13 jaar

    25 mei 2017

    Dingen die je ook kan proberen: – Hypnose (klinkt gek ja, maar het schijnt echt te werken). Dit werkt overigens wel alleen als het probleem in de hersenen zit en niet als het een lichamelijke oorzaak is. – De pyjamaluier! Dit is een pyjama de die veel plas opvangt en die je dus aan kan bij logeerpartijtjes! Zeker de moeite waard om ff op te zoeken!

    • Paul

      26 mei 2017

      Dankjewel voor de tips. Ik had nog nooit eerder van de pyjamaluier gehoord en kan me heel goed voorstellen dat dit een hele goede oplossing is als je eenmaal wat ouder bent en aan logeerpartijtjes deelneemt… Nogmaals dank!

  • Nils

    2 januari 2017

    Ik ben Nils ik plas nog steeds in mijn bed ben 12 jaar oud heb al plaswekker geprobeerd het werkte ik was een half jaar droog maar toen kwam het weer terug ik weet niet meer wat ik moet doen ik plas goed uit voordat ik naar bed ga en drink ook niet veel maar mijn bed is wel doorweekt wat moet ik doen?

  • Eve

    28 december 2016

    Ik heb zelf tot mijn 13de in bed geplast. Van de plaswekker werd het hele huis wakker, maar ik sliep er echt doorheen. Het was van de een op de andere dag over. Een van mijn kinderen plast nog altijd in zijn bed, hij is bijna 20 jaar. Ook hij slaapt erg vast en heeft verschillende zaken geprobeerd als plaswekker, DroogBedCentrum, Minrin tabletten, niet meer drinken na 18.00 uur, etc. Als moeder had ik iedere dag veel was, waaronder ook zijn dekbed. Voor het dekbed heb ik nu een oplossing gevonden: een super zachte, kleurig en waterdichte dekbedovertrek. Resultaat: veel minder was, geen urinelucht meer in zijn kamer en een blijer kind. Het is al erg genoeg voor hem dat hij dit probleem heeft.

  • Nova

    15 november 2016

    Ik Ben 11 en plas nog steeds in bed. Ik doe het zeg maar al heel mijn leven. Mijn geval is dat ik een extreem vaste slaper ben.. Ik heb wel een paar tips voor de mensen die het zelfde probleem hebben of iets dat daar op lijkt. 1. Ga als je in bed ligt nog even lezen, of muziek luisteren, of gamen. Doe iets waarvan je even wakker blijft. Doe dat 20-á-30 minuten. Heb je dat gedaan, GA Dan even naar de wc, Dan heb je een lege blaas voor de nacht. ???? 2. Probeer 1 week met luier(broekje) en dan een week niet, een week wel, een week niet, etc. En als het dan in een niet-week goed gaat, doe je twee weken niet, een week wel, en Dan 3 niet, 1 wel, etc.

  • Tim Kruger

    22 december 2015

    Tip! Om je matras te beschermen bestaan er waterdichte hoeslakens en ook professionele incontinentiematrashoezen je kunt deze online bestellen.

  • Piet

    31 mei 2015

    Zelf heb ik ook tot een jaar of 10 in bed geplast. Van de ene op de andere dag was het over. Inmiddels heb ik al zo’n 25 jaar niet meer in bed geplast, dus het houdt bijna altijd vanzelf op. :)

  • ddami stocer

    7 april 2015

    Ik ben 11 en plas nog steeds in bed en ik heb al luiers geprobeerd, maar die zitten niet zo lekker als ze vol zitten. En bij de plaswekker word ik niet wakker. Hebben jullie nog een oplossing?

    • Os

      21 december 2015

      Ik heb tot mijn 9de in bed geplast. ‘S nachts liet mijn vader me altijd plassen. Op een gegeven moment zijn we begonnen met het volgende. Net voordat ik ging plassen moest ik voor de wc staan en mijn plas nog 5 seconden ophouden. Ook ’s nachts. Na een paar dagen 10 seconden en daarna 15 seconden. Binnen een week plaste ik niet meer dankzij deze ‘plastraining’. Nu 30 jaar droog. ;)

  • evelien

    7 februari 2014

    Mijn dochter van 10 jaar plast nog elke nacht in bed. We hebben een plaswekker geprobeerd, maar ze sliep er dwars doorheen… Toen een weekopname in ’t ziekenhuis om daar ’n soort plastraining met wekker te doen… Homeopathie… Spiritueel… Eigenlijk alles hielp voor 1 – 2 dagen en daarna was ze weer nat. Ze wordt er erg boos omdat ze die luierbroekjes moet dragen, maar ik kan er niet tegenop wassen. Gelukkig wordt ’t wel in d’r vriendenkring geaccepteerd, dus logeerpartijtjes zijn geen probleem. Hopelijk vinden we een oplossing…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.