Ratten in huis – Bestrijding van rattennest & rattenplaag!

Living · Door Ilse

Veruit de meeste mensen vinden wilde ratten vies. Zolang ratten in riolen, vuilnisbelten en hooizolders bivakkeren, zijn ze nog te verdragen, maar ratten in je huis dien je direct te bestrijden! Hierbij een aantal tips en adviezen ter bestrijding van ratten, rattennesten & rattenplagen in huis, tuin en keuken…

Ratten in huis…

Bijna alle wilde ratten die je in Nederlandse huizen tegenkomt zijn ‘bruine ratten’. De bruine rat wordt ook wel ‘rioolrat’, ‘waterrat’ en ‘stadsrat’ genoemd, maar de meeste mensen noemen hem kortweg ‘rat’. Bruin staat voor de soort, dus ze zijn niet altijd bruin van kleur. Ratten zijn snel. Ze kunnen bovendien graven, klimmen, springen en zwemmen.

Naast de bruine rat komt ook de ‘zwarte rat’ in Nederland voor. De zwarte rat wordt ook wel ‘scheepsrat’, ‘huisrat’, ‘dakrat’ en ‘pestrat’ genoemd. In Nederland is de zwarte rat grotendeels verdrongen door de bruine rat, maar de laatste jaren groeit de populatie weer. Heb jij ratten in huis, dan moet je naar alle waarschijnlijkheid bruine of zwarte ratten bestrijden!

Hoe herken je ratten in huis?

Ratten in huis kun je vooral herkennen aan grote keutels die achterblijven. Rattenkeutels zijn veel groter dan muizenkeutels; circa 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. De uitwerpselen van ratten zijn bovendien afgestompt en grijsbruin van kleur. In de buurt van keutels kun je doorgaans ook vettige sleepsporen van “buikvet” op muren of vloeren terugvinden.

Ratten zijn sterk en knagen overal doorheen. De voortanden van een rat groeien continu. Om hun tanden te doen slijten, knagen ratten op harde materialen zoals hout, plastic en zelfs metalen. Als je ’s nachts geknaag, gekras, gescharrel & geritsel hoort in plafonds, kasten, dakbeschot of muren, dan gaat het waarschijnlijk om ratten. Vind je ook nog eens knaagsporen (“zaagsel”) of gaten, dan is een ratten-besmetting zeer waarschijnlijk! Als je op zoek gaat naar de rattenplaag, dan kun je een flink rattennest van papier, zaagsel en isolatiemateriaal op het spoor komen met jonge ratjes erin.

Waar komen ratten op af?

Vanwege hun grote aantallen zijn ratten afhankelijk van mensen. Ze leven dan ook altijd in bewoonde omgevingen waar voedsel en water te vinden is. Bruine ratten leven graag in kruipruimtes, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten, vuilstortplaatsen, slootwallen en mestputten. Zwarte ratten vind je eerder op hoge, droge plaatsen zoals vlieringen, pakhuizen en hooizolders.

Ratten eten nagenoeg alles en passen zich moeiteloos aan, zelfs aan de meest bizarre omstandigheden. Ratten vreten alles: granen, fruit, vlees, vis, knollen, bladgroenten en allerlei verse en bedorven voedselresten. Als ratten honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, konijnen, duiven of cavia’s aanvallen. Ook muizennesten roven ze leeg.

Ratten worden dan ook aangetrokken door je huis als er veel eten te halen valt. Open vuilcontainers, rondslingerende voedselverpakkingen, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin is voor ratten aantrekkelijk. Een rat vindt eigenlijk iedere locatie acceptabel, zolang er maar voedsel in de buurt is. Het bestrijden van ratten begint daarom met het afsluiten en verwijderen van voedselbronnen!

Zijn ratten in huis gevaarlijk?

Ratten behoren tot het schadelijkste ongedierte dat in Nederlandse huizen voorkomt. Ratten verspreiden namelijk allerlei ziektes en ziekteverwekkers. Ze dragen hoofdzakelijk bacteriën en virussen bij zich zoals TBC, paratyfus, salmonella, E. Coli, hanta-virussen, varkenspest en de Ziekte van Weil… Maar ook parasieten zoals vlooien, luizen, teken, wormen & mijten.

Ratten piesen en poepen bovendien alles onder, waardoor ze apparatuur, meubels en tapijten bevuilen. Ze knagen aan menselijk voedsel, waardoor ook voedselvoorraden besmet raken en voedselvergiftiging kan ontstaan. Ze vreten tevens aan hout, leidingen en elektriciteitskabels, waardoor schade kan ontstaan aan bouwwerken & machines en zelfs kortsluiting of brand kan uitbreken.

Ratten in huis bestrijden

Dankzij optimale bescherming, netheid en hygiëne kun je ratten uit je huis en tuin houden. Als er eenmaal ratten, rattennesten of rattenplagen in je huis zitten, dan ben je echter te laat. In dat geval kun je het volgende doen om ratten te bestrijden…

1. Oppassen met voer

Rattenbestrijding begint met het afsluiten en verwijderen van voedselbronnen die ratten aantrekken. Verpak voedsel luchtdicht in verpakkingen van had pvc of metaal, laat geen voedselrestjes slingeren en maak regelmatig schoon. Wees discreet met vogelvoer, hondenvoer, kattenvoer en “eendjes voeren”. Als er restjes overblijven, ruim deze dan dezelfde dag nog op.

2. Sluit in- & uitgangen

Houd ramen en deuren ’s avonds dicht. Sluit eventuele gaten en kieren in muren met cement. Wees opmerkzaam bij openstaande putjes, kelderraampjes, zolderraampjes en leegstaande of defecte leidingen. Ook gaten in plinten, kozijnen en isolatiemateriaal zijn link, omdat ze in verbinding kunnen staan met kruipruimtes, spouwmuren en/of oud leidingwerk. En pas vooral ook op met kattenluikjes.

3. Discreet met afval

Houd afval buiten bereik. Laat geen afvalhopen in je tuin ontstaan en zorg dat vuilcontainers hermetisch worden afgesloten. Ratten knagen moeiteloos door plastic vuilniszakken heen, dus doe vuilniszakken altijd in een harde container. Houtstapels, hooibergen en composthopen zijn ideale schuilplekken voor ratten, dus laat ze niet te lang onbenut. Maak ze op, herschik ze regelmatig of verwijder ze.

4. Rattengif

In geval van een rattenbesmetting of rattenplaag in huis is rattengif de enige effectieve optie. Rattengif bestaat uit tweede-generatie antistollingsmiddelen en andersoortige chemicaliën. Het is raadzaam om bij een rattenplaag professionele rattenbestrijding in te schakelen. Een ervaren bedrijf kan namelijk de grootte van de rattenplaag inschatten, de besmettingsbron opzoeken en het rattengif hierop aanpassen.

5. Rattenval

Een rattenval is vergelijkbaar met een klassieke muizenval: hap, klap, dood! Een rattenval is echter veel groter en krachtiger dan een muizenval en dient daarom buiten bereik van huisdieren en kinderen te worden gehouden. Een rattenval is handig voor één of enkele ratten in huis, maar absoluut niet toereikend om een plaag of nest van ratten te bestrijden.

6. Honden & katten

Een jachthond of flinke kat kan ratten uit je huis verjagen en uit je tuin weren. Je hebt wel een pittig dier nodig, want ratten zijn hondsbrutaal en niet van de poes… Een groot uitgevallen alfamannetje kan zomaar in de lip van je Jack Russell Terriër bijten als deze zich bedreigd voelt.

Tot slot

Een kolonie ratten heeft een eigen territorium (leefgebied) waar geen soortgenoten worden geduld. Als een territorium vrijkomt dankzij geslaagde rattenbestrijding of ratten-verdelging, dan is de kans groot dat deze op den duur wordt ingenomen door een rivaliserende rattenkolonie. Rattenbestrijding is dus geen alternatief voor het weren van ratten.

Rattenbestrijding is een noodzakelijk kwaad als er eenmaal een rattenplaag of groot rattennest in je huis is ontstaan. Weringsmaatregelen (waaronder hygiëne, netheid & afscherming) moet je dus moet je dus sowieso treffen! Zijn er ratten geconstateerd in een nabijgelegen woning, werk dan zo nodig samen aan blokbestrijding om onderlinge migratie te voorkomen.

Heb jij ervaring met ongewenste ratten in huis? Laat hieronder weten wat jij hebt gedaan om de ratten te bestrijden & verdelgen en hoe de rattenbestrijding heeft uitgepakt!

142 comments


  • J Bos

    10 juni 2018

    Wij hebben sinds enkele maanden een nieuw geluid onder de vloer. Het doet sterk denken aan koeren van duiven. Maar ik weet zeker dat het geen duiven kunnen zijn. Het geluid is zowel overdag als ‘s avonds hoorbaar. Soms even weg. Dan komt het weer. We hebben eerder vleermuizen en een rat in de kelder gehad. Maar dit geluid ken ik niet. Wie kan helpen?

    • Paul

      11 juni 2018

      Het enige beest waarvan ik weet dat het een dergelijk geluid maakt, is de das…

  • suzan geerlings

    28 januari 2018

    Ik ben ten einde raad. Vorig jaar heel veel ratten in mijn kruipruimte, ze kwamen zelfs in mijn kast (uit het luik). Er zijn toen verschillende mensen geweest om ze uit te moorden, bij elkaar 6 maal. Helaas blijven ze komen en hangt er een lucht in mijn huis die niet te harden is. Ik heb tranende ogen en heel benauwd en veel hoesten (ik heb COPD). En er was niemand van de bestrijdingsdienst die ook de kruipruimte in ging om de dode ratten te pakken. De buurman heeft het 1 maal gedaan en heeft 8 dode ratten gevonden. HELP wat kan ik nu doen? En hoe kom ik er vanaf. Ik ben een vrouw alleen en woon in een flat met VVE. A.U.B. help mij!!!

  • Arthur

    8 november 2017

    De typische stank die ratten achterlaten was hier opeens en zeer nadrukkelijk aanwezig. Er wordt aan het riool gewerkt in de straat. Er is geen manier om van buiten naar binnen te komen voor ratten anders dan via kruiptruimten van andere huizen vermoed ik. 2 dagen geleden heeft een professionele bestrijder 16 blokjes Bromadiolon gelegd in de kruipruimte. Vandaag was de geur heftiger dan voorheen en alle blokjes zijn op. Er is flink wat activiteit hoorbaar uit de kruipruimte, ook overdag. Overduidelijk is dat ik meer gif nodig heb, maar de bestrijder komt pas weer over een week. Ik ben een beetje bang dat ik resistentie in de hand werk als ik niet snel meer vergiftig. Wat is uw opinie?

  • peggy

    26 september 2017

    beste sinds vorige week heb ik in onze badkamer een rat ontdekt, ik schrok, vond geen keutels, toen zag ik ze in de wasmand, we hebben een klem gezet maar tevergeefs, ook op zolder ligt vergift en in badkamer een doos met vergif omwille ons hondje maar tevergeefs, nu een paar dagen al s nachts horen wij in onze woonkamer gekrabbel, heb me al zot gezocht, maar onze kelderdeur is ook in de woonkamer, maar die word niet gebruikt, dus staan daar een paar spullen voor, ik verplaatste een waswand en zag een hele hoop keutels, en zaagmeel en geknabbel aan de deur, heb nu alles aan deur verwijdert want zou eigenlijk in kelder moeten voor de watermeter, ik durf er nu niet in, kan een rat door een gat van 2cm, wat doe ik in godsnaam ertegen, heb een hondje, naast ons staat een huis leeg al 2 jaar met inboedel erin.

  • Jo

    28 juli 2017

    Rattenkeutels — Ik woon in een 90 jaar oud vrijstaand huis op het platteland, geen riolering (septic tank), landbouwgrond met sloten om me heen. Ik hoor al jaren in de herfst en winter ’s nachts af en toe krabbelgeluiden achter de gipswand en het plafond van mijn slaapkamer op de bovenverdieping, die direct onder het schuine dak zit. Achter de gipsplaten zit isolatiemateriaal , daarachter de buitenmuur, respectievelijk het dak (hier lopen ook de cv-leidingen en stroomleidingen). Er is bij geen van de kanten van het huis toegang tot die ruimte achter de gipsplaten, behalve op 1 stuk waar een bergruimte zit onder het verlengde dak. Daar zet ik iedere herfst een muizenval en tot december vang ik daar regelmatig muizen, incidenteel een spitsmuis. In huis (boven zowel als beneden) nooit keutels gevonden, etenswaren hebben geen schade. Het lijkt er dus op dat ze niet in huis komen. Nu had ik onlangs geen stroom meer op een paar stopcontacten boven, de elektricien heeft gisteren in zijn zoektocht een gipsplaat in mijn slaapkamer weggehaald en van wat ik daar aantrof schrok ik vreselijk; op het stukje tussen de buitenmuur en de balk voor de gipsplaat lag een dikke laag uitwerpselen, je zag de houten vloer niet eens meer. Volgens de elektricien waren dat RATTENKEUTELS omdat ze te groot waren voor muizen. Maar omdat het getrippel wat ik af en toe hoor niet heel hard is en omdat ik ergens las dat de keutels van spitsmuizen even groot kunnen zijn als rattenkeutels houd ik het er vooralsnog (zelfbescherming?!) maar op dat daar in de winter spitsmuizen zitten die in de zomer naar buiten gaan (in de tuin zie ik nu inderdaad regelmatig spitsmuizen). Waar ze naar binnen komen, weet ik niet, maar waar het mij om gaat is dit… Op het stuk waar de gipsplaat is weggehaald zag ik dus die laag uitwerpselen, het is aannemelijk dat dat over alle kanten van het huis het geval zal zijn, en onder het schuine dak ook. Ik ben boven dus omgeven en bedekt door een laag uitwerpselen! Hoe gezond is dat, want die keutels liggen niet helemaal afgesloten van het huis, op de plekken waar de cv-leiding door de gipsplaat gaat, zit ruimte. Iedere kamer heeft een paar van die plekken. Adem ik nu constant vervuilde lucht in? Hoelang overleven die virussen die in de keutels zitten? Ik neem aan dat in huizen waar ratten in de spouw zitten zich daar ook keutels ophopen, maar die muur is tenminste afgesloten van de leefomgeving. Ik gruw ervan, wil alles graag schoonmaken, maar daarvoor moet ik dus overal gipswand wegzagen. En zijn muizenkeutels minder erg dan rattenkeutels? Wie heeft raad? — Jo

    • Paul

      31 juli 2017

      Ja, de keutels van een spitsmuis kunnen qua omvang aardig in de buurt komen van rattenkeutels. Maar spitsmuizen zijn eigenlijk geen muizen… Het zijn niet eens knaagdieren, maar insecteneters… Spitsmuiskeutels zijn dan ook zeer herkenbaar. De uitwerpselen van ECHTE muizen lijken op hagelslag. De keutels van een bruine rat zijn pindavormig en de uitwerpselen van een zwarte rat zijn meer banaanvormig. De uitwerpselen van een spitsmuis zijn doorgaans veel grilliger van vorm en ze bevatten nogal wat zand. Bovendien bevatten ze heel veel resten van INSECTEN, vooral veel herkenbare glanzende schildjes van torren en kevers. Hoe ongezond het is om in een huis vol uitwerpselen te bivakkeren is moeilijk te zeggen. Het hoeft ook niet per se gevaarlijk te zijn om je leven lang op een toilet door te brengen. Het ligt er maar net aan hoeveel stof daadwerkelijk in de leefruimten terechtkomt en hoeveel sporen je daadwerkelijk inademt. Dit ligt aan de constructie en ventilatie binnen je huis.

  • Frans

    25 april 2017

    Ik heb een rat in de tuin gezien en een klem geplaatst. Ik lees her en der dat de klem gemeden wordt wanneer deze “mensengeur” draagt; hoe verwijder ik “mensengeur”?

  • Yvonne

    8 maart 2017

    Beste Paul, Ik woon in een beenedenappartement, het dak bevindt zich niet in mijn huis maar ergens op de 4e etage. Maar je denkt dus ook aan een rat? Als het een rat is ben ik bang dat hij zich door die holle muur kan werken want zo stevig is het niet. Raar ook dat ik geritsel van plastic hoorde. Misschien met iets aan het slepen uit de opvulling in die muur? Hopelijk houdt het zich rustig vannacht en komt het voorlopig niet terug. Navraag bij de GGD blijkt dat ze in dit geval niet zouden komen omdat het in een muur zit. Daar hebben ze toestemming voor nodig van de eigenaar (verhuurder) en uit mijn ervaring is gebleken dat deze zich liever drukt met ingewikkelde klusjes. Zelf ben ik natuurlijk ook niet zo blij als die muur opengebroken zou moeten worden.Alvast bedankt voor je antwoord. M.v.g. Yvonne

    • Paul

      8 maart 2017

      De hardheid van het geluid duidt op ratten. Maar als het om een dun tussenwandje gaat, kan het ook best zo zijn dat het hier om muizen gaat. Het geluid kan immers worden versterkt door de holte… Geritsel van plastic duidt ook meer op muizen. Muizen bouwen namelijk graag nesten met allerlei restmateriaal. Maar hoe dan ook, als je zekerheid wilt, zal er gebroken moeten worden. Hetzelfde geldt als je de lastpak wilt vangen of vergiftigen… :(

    • Naomi

      12 april 2017

      Ik slaap nu sinds een aantal nachten op de bank, omdat ik op m’n kamer gekras hoor vanachter de muur. Ik lig onder een schuine wand en daar hoor ik dus ’s nachts gekras achter en zelfs geren. Mijn ouders zeggen dat er waarschijnlijk gewoon een vogelnestje zit, maar ik geloof er niks van. Het gekras en geren begint al rond half 1. Welke vogel is er rond dat tijd stip wakker. We hebben geen zolder, dus ik weet niet hoe ze achter de muur komen, en of ze er wel achter kunnen. Weet iemand of dit misschien een rat zou kunnen zijn?

    • Paul

      12 april 2017

      Vogels rennen niet… Vleermuizen evenmin… Dit is naar alle waarschijnlijkheid een muis en heel misschien een rat.

  • Yvonne

    8 maart 2017

    Beste Paul, Er is een holle muur in mijn gang wat grenst aan de kast/ruimte waar mijn wasmachine staat. Gisteravond voor het slapen hoorde ik daar iets flink tekeergaan, krassen maar ook geritsel van (met?) plastic. Dit speelde zich af tot halverwege de muur. Als ik erop klopte hield het zich stil, maar zodra het weer stilletjes werd, kwam het opnieuw tevoorschijn. Ik heb het verschillende keren per nacht horen tekeergaan, tegen 5 uur in de ochtend was het heel heftig. Mijn kat staat dan ook op scherp en houdt dan urenlang de wacht bij die muur. Ik heb alles nagekeken, ook in de ruimte waar die holle muur aan grenst en gecheckt op poepjes, maar niets. Ook geen sporen gevonden van aangevreten openingen. Ik moet erbij vermelden dat het niet de eerste keer is dat ik dit hoor. Voorheen hoorde ik het eens een keer op een avond, erna was het weer geruime tijd stil, maar gisteravond was het echt enorm en heeft het me goed uit mijn slaap gehouden. Beste Paul heb jij een idee? M.v.g. Yvonne

    • Paul

      8 maart 2017

      Hoe ratten in een holle muur terechtkomen, is moeilijk te zeggen. Mogelijkerwijs van boven (onder dakpannen door), wellicht vanaf beneden (vanuit de kruipruimte), misschien vanuit een aangrenzende spouwmuur, of zelfs vanaf buiten…

  • Eva

    13 februari 2017

    Wij wonen op t platteland en vonden in de schuur een enorme hoop zand van wel 40 cm hoog bij een meter met veel lege walnoten, keutels en afdrukpootjes. Op onderzoek uit gegaan rondom de schuur, garage en in tuin meerdere hopen zand (zeker geen molshopen die zijn een stuk kleiner en niet zo langwerpig) Helaas kan ik geen foto’s plaatsen. Ons huis staat op een heuveltje waar ook een duiker is, de sloot komt 4 huizen verder weer te voorschijn. Wij verdenken de sloot deze loopt ook onder de schuur door. Mijn vraag is maken ratten zulke grote hopen?! Ten tweede hebben we iets geks meegemaakt afgelopen week. 2 rattenklemmen geplaatst 1 muizenklem. Muis zat er van de week in, maar er niet eruitgehaald… Vandaag gekeken, muizenklem weg en rattenklem weg?!?!?! De schuur zit op slot, niemand anders heeft de sleutel en wij zijn kindervrij, heel heel vreemd!!! Iemand een verklaring??? Hebben we te maken met een rattenplaag??? Vorig jaar hebben we twee ratten gevangen in de schuur. Ik zit eraan te denken de gemeente te bellen. Ik ben echt bang dat we een plaag hebben. Wij hebben zelfs een behoorlijk aantal verzakkingen en flinke hopen in de tuin. Radeloos…

    • Paul

      13 februari 2017

      Voor zover ik weet zijn er niet zo veel verschillende beesten die zandhopen opwerpen… Misschien woelratten? Hoe de klemmen zijn verdwenen, durf ik echt niet te zeggen. Een muizenklemmetje kan nog wel worden meegesleurd als ie vast komt te zitten aan de staart van een bovenmaatse rat of woelrat, maar een rattenklem lijkt me zeer onwaarschijnlijk…

  • natascha

    17 januari 2017

    bedankt voor uw antwoord het zijn inderdaad ratten… ik moet een afspraak maken met de RRS om de rioleringen na te laten kijken.. verder kon ik weinig doen nu had ik gelezen dat ratten niet van de deur eucalyptus houden dus ga dat ff proberen.. het lawaai word steeds erger en vooral s nachts we worden er knettergek van!

  • Debby

    13 januari 2017

    Wij hebben sinds enkele weken een rat of meerdere ratten… Afgelopen zondag heeft mijn man, eindelijk, het geluid zelf gehoord wat ik al een tijd aangaf. Nu staat er sinds maandag een rattenklem en 3 blokken gif maar er word maar niet van gegeten… Ik ben panisch van ratten en slaap dus noodgedwongen op de bank sinds zondag. De rat of ratten zitten tussen ons slaapkamerplafond en de zoldervloer. Tot overmaat van ramp is er op zolder, achter een laag schot, een plek waar dat beest of beesten onder de vloer uitkomen. Er ligt een grote plas urine, keutels van 2.5cm en een hoop isolatie materiaal wat is aangevreten… De klem en gif is neergelegd door iemand die is aangewezen door de gemeente. Wij wonen in een oud rijtjeshuis en hebben 2 buren al op de hoogte gebracht omdat een buurman zijn zoon ook wat had horen lopen.. Wat voor gif kan ik het beste gebruiken waar ze wel aan knagen?? Ik word aanstaande woensdag geopereerd en wil dat beest of beesten zo snel mogelijk mijn huis uit hebben.. Zaterdag gaat mijn man het schot weghalen en kijken of hij wat kan vinden. Overigens hebben wij NIKS op zolder staan wat eetbaar is en de rat komt alleen achter het schot op zolder omhoog.. Ik hoor graag wat echt effectief en snel werkt want ik ben in staat om het hele slaapkamerplafond eruit te halen…

    • Jeroen

      17 januari 2017

      Beste Debby, Heel naar inderdaad! Ik heb een eigen werkplaatsje op een industrieterrein in Arnhem. Ook ik heb al een poosje last van ratten. Het lijkt wel of er steeds mee komen! Inderdaad een rattenval is een goede optie. Zet hem langs een muur o.i.d. vaak lopen ratten langs muren en afscheidingen. Succes en sterkte!

    • Debby

      25 januari 2017

      Beste Jeroen. Dank je wel voor je reactie. Er staan nu 4 vallen waar de rat van een balk springt om onder de vloer te komen. Vorige week woensdag waren ze hier om extra vallen neer te zetten en toen liet de rat zich zien. Volgens de man van RMN zou het om een bruine rat gaan, maar de keutels wijzen op een zwarte rat. Morgen komen ze weer en gaan ze met een camera onder de vloer kijken, want het vermoeden is dat dat beest drachtig is…

  • f de Mari

    11 januari 2017

    Hallo heb nu ongeveer 3 jaar last van ratten (in de spouw muur) ze komen via de daken bij ons binnen en ja als je het gat dicht stopt knagen ze gewoon een ander gat zelfs door beton komen ze heen. We hebben 2 gaten in de muur laten maken om gif te kunnen strooien, dit werkt wel maar kost veel geld en tijd en een hele hoop onrustige nachten. Ik heb nu rattenklemmen geplaatst werk goed als ze in 1 keer dood zijn anders gaan ze met klem en al door de spouw rennen. Dus ik heb nu een elektro val gekocht daar worden ze in geëlektrocuteerd doe het liever niet maar helaas het moet. Tevens heb ik zo een apparaat die over de aarde leiding een signaal stuurt (+/- 100 euro). Dit werkt wel maar ze blijven toch binnen komen maar gaan geen nest bouwen omdat het signaal de ratten verstoort en niet fijn vinden. Hopen dat de nieuwe val werkt en dat ik veel ratten mag doden. Groeten F.

    • Jan

      4 februari 2017

      1e. Leg de rattenklem altijd vast aan een ijzerdraad zodat de rat er niet mee weg kan. Probeer altijd eerst met klemmen. Dan heb hè de rat.

  • natascha

    10 januari 2017

    Hoi ik woon met m’n zoontje in een duplex echt een oud huis.. nu hoor ik sinds een paar weken super veel kabaal op zolder heb dit eerder gehad milieudienst erbij geweest uiteindelijk tegen m’n gevoel in een bakje eten neergezet met gif maar werd niet van gegeten… nu hoor k het dus weer en word steeds erger.. echt super veel kabaal gerommel gerol geschuif geren.. zouden dit ratten kunnen zijn? en zo ja wat kan k eraan doen. hoorde ze eerst op een plek van de zolder maar nu echt overal.. k ben echt bang dat ze op een of andere manier beneden kunnen komen.. of dat een van ons nu ziek word als we iets van zolder nodig hebben. … Groetjes Natascha

    • Paul

      11 januari 2017

      Ja, dit zouden ratten kunnen zijn, maar daar is helaas niets concreets over te zeggen zolang je nog nooit rattensporen (knaagsporen, keutels e.a.) hebt waargenomen. Misschien een nachtcamera neerzetten?

  • Bertus

    19 december 2016

    Hoi, Wij hebben op zolder etenswaren staan. Gewoon een zolder, niet gerioleerd, met vlizo trap naar boven. Nu is het geval dat er 1 zak pasta (500 gram), op 3 stuks na is opgegeten. Dit in een tijd bestek van 1 dag. Wat voor dier kan dit doen? Of heeft het ergens een voorraad aangelegd? Ik kan nergens keutels etc vinden op de zolder. Enigste wat ik kan bedenken is dat het dier via de regenpijp / dakgoot binnen in de zolder komt. hoor graag gr Bertus

  • Louise

    12 december 2016

    We hebben sinds enkele weken last van ratten. Vooral ’s nachts zitten ze te knagen en te scharrelen. Het probleem is dat ze onder de vloer zitten en we hebben op geen enkele plaats een plek gevonden waar ze naar boven zouden kunnen komen. Omdat we in een rijhuis wonen, vermoeden we dat ze bij de buren ook voor overlast zorgen en misschien daar naar boven komen. We zouden gif willen plaatsen maar op uw website lees ik dat dat misschien voor geuroverlast kan zorgen en dat dat misschien voor andere problemen zorgt. We kunnen geen rattenval plaatsen omdat ze gewoon niet tevoorschijn komen. Wat is hier dan de beste oplossing?

  • sjoerd

    12 december 2016

    Ik lees enkele malen op deze site dat als je de spouwmuur laat vullen er geen rat of muis meer ingaat. Dat klopt absoluut niet! Zowel bij mij thuis als bij een kennis, maakten de muizen gewoon een gangenstelsel in de spouwmuurisolatie! Bij die kennis kwam een muis uit een wandcontactdoos , dus isolatie werkt niet.

    • Paul

      12 december 2016

      Je kunt hier juist overal lezen dat muizen en ratten heel graag nesten bouwen in (of van) isolatiemateriaal. Er zijn echter typen isolatiemateriaal die expliciet muizenwerend en rattenwerend zijn. Het gaat dan om isolatieschuimpanelen waar gif in wordt verwerkt en vormen van staalwol en verstevigde glaswol (zoals Knauf Supafil spouwisolatie)… Isoleren an sich helpt dus inderdaad niet om muizen en ratten te weren, maar er zijn wel speciale vormen van isolatie die werkzaam zijn tegen ratten en muizen. Overigens zijn losse korrels ook ideaal, aangezien muizen en ratten er geen houvast op krijgen. In vaste platen of verlijmde korrels kunnen muizen en ratten tunnels knagen, maar in los materiaal kun je geen gangenstelsel maken.

  • Ronald

    18 augustus 2016

    Ik had onlangs onder de keukenkast een gat gemaakt om een nieuwe leiding te leggen, naast het kookfornuis is het afgewerkt met een Gyproc-plaat. Hier hoorde ik geregeld gekras achter de plaat en heb inderdaad een staart gezien, maar weet niet van rat of muis. Heb ook keutels zien liggen en dat waren korte kleintjes. Heb toen zakjes muizengif tussen de muur en fornuis gegooid (zakjes met gel) en die verdwenen allemaal in één keer, tot op een gegeven moment de zakjes bleven liggen, dus een drietal weken niets meer gehoord of gezien. Nu vanaf deze week is het vergif (ook blokjes Storm BB gelegd een 10-tal) terug allemaal verdwenen, en heb er nu weer gegooid en ze verdwijnen. Toen wij thuis kwamen lag er een blokje vergif voor het fornuis? Dus nu vraag ik me af of er meerdere muizen of ratten zitten? Ik vermoed dat ze onder het fornuis zitten, want heb het fornuis op een houten plaat geplaatst omdat het eronder is opgebroken en gewoon zand ligt. Leven deze dieren dan onder de stenen of onder het zand, want ik weet begon niet waar ze vandaan komen, en diegene die er nu zit horen we zelfs niet het vergif komen halen…

    • Paul

      21 augustus 2016

      Muizen en ratten kunnen zowel bovengronds of ondergronds leven; als het maar een afgesloten ruimte is die alleen via tunnels of tunnelachtige kleine openingen bereikbaar is. Het hoeft dus niet per se zo te zijn dat muizen of ratten in of onder je keuken leven… de kans is des te groter dat ze in je kruipruimte of in je spouw leven en dat er een ’tunnel’ onder of achter je keuken uitkomt…

    • Gerbert

      24 september 2016

      Ik had bij de watergang muizen of ratten zitten. Ik heb Muskil pasta voor muizen gehaald en dat gepresenteerd in een voerdoos. De pasta zit in een soort zakje en ik heb 6 zakjes op een ijzeren pinnetje geregen en dat vast gelegd in de voerdoos zodat ze de pasta niet kunnen verslepen. Na 1 week heb ik het herhaald omdat ze opgevreten waren en ben op die manier binnen 14 dagen van die vieze knaagdieren af gekomen. Wel 2 dode ratten gevonden, dus het waren geen muizen, maar ratten… maar dat was voor mij wel het teken dat ik effectief bezig ben geweest.

  • Tanja

    21 juli 2016

    Hoi, Ik ben in het bezit van een stuk bouwgrond. Nu is het zo dat er al jaren niks is onderhouden. Er staan pruimenbomen en voor de rest is het dichtgegroeid met allerlei onkruid. Nu zijn er rattenholen geconstateerd op de bouwgrond. De bouwgrond ligt aan de rand van de bebouwde kom en er is geen water in de nabijheid, alleen landbouw. Kan het inderdaad zo zijn dat op mijn grond ratten leven? Groetjes, Tanja

  • Wilm

    16 juni 2016

    Al ruim een jaar last van ratten die onder de vloer en in me spouw en plafond lopen. Gemeente heeft een keer gif bij t Luik me voordeur gedaan, 3 weken lang niks dus hij komt niet meer, nou, de volgende dag vraten ze aan t gif. Paar dagen later begon t te stinken onder de de vloer, dat lag natuurlijk zo dood beest. Dat duurde zeker 9 maand eer die lucht weg was. ???? FF was t stil, maar begin dit jaar ving ik met rattenval div ratten model kat. En als t stonk lag er weer een dooie rat bij de voordeur onder de grond. Ze graven gangen onder me spouwmuur door om onder de vloer te komen. Vreten ligt er nergens dus wat die stomme beesten toch bij ons zoeken begrijp ik niet?? Gister heb ik beton gestort bij me voordeur en en aan de binnenkant kruipruimte. Zal van de week eens kijken of ik wat nieuws daar gaat zien. Zag ook dat ik op de bovenste verdieping een lekkage had, bleek dat die beesten isolatie materiaal hebben gebruikt om iets te bouwen, dat heb ik opgeruimd en volgespoten met peurschuim… Blijft dit zo doorgaan verkoop ik dit huis. Buren verderop hebben ook last van die beesten gehad en ook beton en tegels geplaatst. Had van de week een lekkende kraan, kunnen ze die soms ook open draaien???

    • Peter

      24 oktober 2016

      Zelfde probleem van ratten die kennelijk per se onder mijn huis willen bivakkeren. Al vier gevangen met klemmen en gif. En alle kieren en gaten dicht gemetseld. En dan zie ik weer dat via de wateraansluiting een ruimte in de kuur wordt weg geknaagd waardoor ze in de watermeterput uitkomen en vervolgens weer daar een gaat in graven om onweer de keukenvloer (beton op zand) uit te komen. Waarom toch? Valt niets te eten te halen. Bij de buren in de tuin in steeds sprake van holen en gangen. Als ik die dichtstop komt er weer een nieuwe. Een half uur een tuinslang met water er in en het water blijft doorlopen. Maar waarom willen ze per se onder mijn keukenvloer en doen ze daar zoveel moeite voor?

    • Jan

      4 februari 2017

      Hallo, hen je nog steeds last van ratten in de kruipruimte. En ja een dode rat stinkt enorm en zeer lang. Zet een glazen schaal met een passende lap in het zand onder het kruipluik. Giet deze vol met ammoniak. Zolang de lap ruikt, geen rat in de buurt.

  • bjorn

    30 mei 2016

    Hoi ik heb een muis of rat gezien in men woning ongeveer 10 cm lijfje en dan nog iets klein van 5cm zo iets maar geen keutel of urine sporen gif gelegd 1 lading is beetje weg 2 de lading niets van weg we zijn 10 dagen verder en hoor toch nog geritsel?

    • Kristof

      1 juni 2016

      Is het nu een rat of een muis, als je één ziet zitten er nog, die ene kan misschien dood zijn maar zijn “familie” nog niet. Als je met vergif werkt best in het nest, hol leggen met een beetje ervaring vind je die wel. Indien vergif je legt best in een buis, dakgoot in het midden met zware steen op zodat enkel zij er aan kunnen. Honden niet, en andere (kind ook natuurlijk) tegen gif is vitamine K1, voor honden zover ik me nog herinner, van in het verleden. Toen andere kinderen (10 jaar) andere spelletjes deden ging ik met mijn hond de “grachten kuisen” om telkens fier terug te komen. Totdat mijn oudere broer eens ging mee gaan toen mijn “boerenfox” stokstijf bleef staan met zijn staart(je) ook stokstijf stil -couperen mocht dan nog- zag ik een moederrat die voor haar nest zorgde. En toonde het mijn 5 jaar oudere broer. Die ging “helpen” (eerste keer mee) en sloeg met stok op de rat -dat was zijn bedoeling- op hetzelfde moment sprong mijn hond op de rat, waarschijnlijk zag hij dat de (grote) rat een moment niet oplette… Eindresultaat: stok op neus van hond tussen zijn ogen op schedel (hersenbloeding), einde van een goeie vriend, rattenvanger en hond. Verschillende weken gingen voorbij voor ik nog iets zei tegen mijn broer. Nu vele jaren en honden verder doe ik het ratten vangen nog telkens enkel met een hond / honden (zonder ander personen) als werk. Honden en werken met honden zijn altijd passies geweest.

  • Kristof

    27 mei 2016

    Heb in het verleden vele ratten gevangen (Duitse jachtterriër) die kwamen volgens mij van de buren die daar huurden en kippen, kortom “Flodder familie” in het begin smeet ik ze (dood) in een put daarna over de omheining want die van de gemeente dachten dat ik overdreef toen ik ze allemaal dood naast de omheining smeet kreeg ik hulp (vergif) voor rattenvallen of kooitjes gebruik ik korst, oud brood met choco of chocolade. Wel had ik eenmaal verschoten hoeveel “LEF” ze hebben ik was eens langere periode ernstig ziek en had bed in living gezet. Ik had ook de achterdeur iets tussen gestoken zodat honden met hun neus zelf de deur konden opendoen om naar tuin te gaan (daar ik bijna mijn bed niet uit kon, weinig mobiel was) toen ik op een dag honden hoorde janken, vechten in de gang (was mijn eerste gedacht dat er een gevecht was i.v.m. hun etensbak) maar ze hadden al gegeten. Groot was mijn verbazing dat er een rat dood in de gang lag, bloed aan de muur enzovoorts (met staart en lichaam was hij 2 maal mijn 44 schoenmaat lang)! Ze hebben toch lef om binnen te komen waar (jacht)hond zit en 2 Mechelse herders. Ondertussen 6 jaar verder andere buren (andere zijn buiten gezet en hebben container moeten laten komen voor ganse inboedel weg te smijten). Ben ik opnieuw begonnen maar minder erg heb er nog maar 3 gevangen, nest ontdekt en zo kwam ik op deze pagina omdat ik wilde weten hoeveel “inwoners” er nog onder de grond zitten. De vorige keer 6 jaar terug heb ik er minstens 100 gevangen ???? (die van gemeente geloofden het ook niet totdat ik ze dood over de omheining smeet en het ze zodoende toonde).???? Hopelijk is het deze keer minder erg gesteld met het rattenprobleem.

  • Vicky

    5 mei 2016

    Wij hebben al enkele jaren last van ratten… We zien ze zelfs soms lopen in de tuin. Hebben er ook al 3 gevangen in het tuinhuis. Heb er nog nooit gehoord of gezien binnen, maar hoe groot is de kans dat ze binnen zitten?

    • Jurjan

      5 mei 2016

      De kans dat er ratten binnenshuis zitten is pak ‘m beet 24,7%, enigszins afhankelijk van (de samenstelling van) het lopend buffet dat je ze aanbiedt. Evenals van de hoeveelheid / omvang der gaten en kieren in je woning…

    • Kristof

      1 juni 2016

      Zoals je boven jou reactie kan zien is de kans er wel degelijk, hoeveel % kan ik niet zeggen zoals “Jurjan” zegt feit is wel eten of niet aanwezig. Ik zelf ben verdeler van hondenvoer en heb zakken liggen voor verkoop. Waar soms al eens al geknabbeld werd doch de weg naar “het paradijs” ???? is zoals een mijnenveld ???? de meesten halen de jackpot niet. ????

  • Anja de Boer

    7 april 2016

    De grond in de voortuin verzakt bij ons al jaren. Het tuinpad is zelfs een keer ingezakt toen er iemand op stond. We zien ook regelmatig gaten naast de voordeur. Hoe kunnen we voorkomen dat ratten gaten graven? We wonen tussen een kanaal en een rivier in een grote stad. We zien op dit moment geen keutels in de kruipruimte, achter bij de vijver zat wel een gang, ook daar geen keutels. Heeft het zin een elektrische rattendoder aan te schaffen? We willen liever geen gif gebruiken. We dachten altijd dat ze uit het riool kwamen of het zand in het riool verdween, maar na een inspectie gisteren zeiden ze dat dat niet kon. Van tijd tot tijd strooien de buren gif, dan stinkt het een paar dagen. We horen geen geknaag, wel geritsel op het platte dak van de dakkapel. Ons werd aangeraden voor te graven om te kijken of er een gat in de fundering zit. Advies?

    • Paul

      7 april 2016

      Als je niet eens zeker weet of je te maken hebt met wilde ratten, is advisering lastig. Geritsel op plafonds duidt meestal op muizen en soms op vleermuisjes. Gaten naast buitendeuren, tunnels onder stoepjes door en verzakkende tuingrond lijkt me eigenlijk veeleer een mollenprobleem. Zitten er veel molshopen in de buurt? Een elektrische rattendoder / muizendoder KAN zeker helpen, maar dan moet er natuurlijk wel daadwerkelijk sprake zijn van ratten of muizen. Zolang je nergens keutels, knaagsporen, nestsporen, vergiftigde kadavertjes of ‘live’ rattenactiviteit of muizenactiviteit waarneemt, kan ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat je te kampen hebt met ratten, laat staan een rattenpopulatie die groot genoeg is om grond te doen verzakken.

  • Marte

    30 maart 2016

    Goedemiddag, Mijn buren en wij hebben gaten in de voortuin zitten. Nu zijn we bang dat er ratten zitten en dat ze misschien het riool e.d. hebben open gebeten. Nu vroeg ik me af als het riool kapot is, is dit dan voor rekening van de gemeente of voor ons? Waarschijnlijk komt dit omdat een buurvrouw 2 huizen verder een kippenhok heeft of zoek ik dit te ver? Alvast bedankt voor je reactie.

    • Paul

      30 maart 2016

      Voor zover ik weet, geldt over het algemeen dat de woningeigenaar verantwoordelijk is voor de riolering binnen een perceelgrens… En dat de gemeente verantwoordelijk is voor de rioleringen buiten de perceelgrenzen. Bij een verstopt riool is het van belang of de verstopping zich binnen het perceel (huisaansluiting) of op gemeentegrond bevindt. Sowieso duiden gaten in je tuin nier per se op ratten… Mocht er inderdaad sprake zijn van ratten, dan is het nog maar de vraag of de rattenholen daadwerkelijk in het riool uitkomen… Loopt er op die plek überhaupt riolering? Zijn er rattensporen (pootafdrukjes, keutels, knaagsporen, versleept nestmateriaal of voedsel, et cetera) gevonden? En mocht er inderdaad sprake zijn van rattenholen die uitkomen op het riool, dan is het natuurlijk nog maar de vraag of de ratten worden aangetrokken door het kippenhok… In dat geval zou men daar natuurlijk rattenoverlast moeten ondervinden… Persoonlijk zou ik eerst eens proberen duidelijk te krijgen of er überhaupt sprake is van ratten en/of rioolschade, alvorens na te gaan denken over aansprakelijkheid. :)

  • sophie cerpentier

    6 maart 2016

    In ons waskot horen we boven de plafond vaak geritsel, als we op de valse plafond kloppen met een stok dan horen we ze en horen we ook een soort korrels. We vermoeden, we zijn er zeker van dat het ratten zijn, maar we vragen ons echt af hoe ze er komen. We hebben echt alles bekeken en zien niks. Het huurhuis is ook volledig gerestaureerd. Of kunnen we een gat in de plafond maken en het bekijken? heb je soms een idee? Of kunnen ze naar boven langs de muur?

    • Paul

      6 maart 2016

      Ik ken de exacte situatie niet, dus ik heb geen idee hoe de beestjes op het plafond geraken. Dat kan in theorie vanonder een dakpan zijn, maar ook via een spouw, een kruipruimte, een zolder, een boeiboord, een muurscheur of een stootvoeg. Een gat in het plafond boren is zeker een goede optie. Overigens is de kans op muizen minstens zo groot als de kans op ratten. Succes!

  • Yolinde

    4 maart 2016

    Wij hadden al een week last van gaten bij ons in de volière van de vogels en mijn broer was vandaag gaan kijken om half 9 en er was niks en 2 uur later waren er 2 kwartels, 1 parkiet en 2 duiven weg. Wij hebben alle vogels naar binnen gedaan, maar zijn nu ontzettend bang voor onze kippen en voor onze cavia’s en ons Vlaamse konijn. Heeft u hier een oplossing voor?

  • san

    1 maart 2016

    Na een periode van gif, geplaatst door de GGD, hebben we nu op een aantal plekken gaten gedicht met cement of staalwol met purschuim. Nu horen we een rat (in paniek) heftig krabben en knagen en af en toe naar beneden vallen in de muur: kennelijk hebben we er 1 opgesloten. Hoelang houdt die dat vol? Kan hij zich door een gipswand heen knagen of de pvc leiding die zich in de muur bevindt doorknagen? Wat te doen?

    • Paul

      5 maart 2016

      Door massieve gipsblokken kan een rat zich niet heen knagen, maar met een dun, poreus gipswandje of gipsplafonnetje hoeft een rat niet zo veel moeite te hebben. Ik heb weleens een koppel eksters gezien die zich via een gipsplaat een weg hadden gepikt naar een zolder en knus op een waslijn zaten te bivakkeren. Of de rat opgesloten blijft, is dus maar net afhankelijk van de exacte situatie. Als de rat zich opgesloten voelt en in paniek is, zie ik eigenlijk geen reden waarom ’t beest aan leidingen zal gaan knagen, maar uitsluitsel hieromtrent kan ik je logischerwijs niet geven. Hoelang een rat precies zonder voedsel kan, is ook niet zomaar 1-2-3 te zeggen. Dat ligt maar net aan zijn laatste maal en aan de eventuele aanwezigheid van voedsel (resterende rattengif?) achter je muur. Ik verwacht dat de rat nog eerder al sterven door uitdroging bij gebrek aan vocht / water. Meer dan enkele dagen zou ik de rat eigenlijk niet geven. Als je het beestje uit z’n lijden wilt verlossen, zou je een gaatje kunnen boren, een buisje erin stoppen, daar een trechtertje in steken en rattengif erdoorheen gieten… Sterkte!

  • Ken

    12 februari 2016

    Beste Paul, Ik kocht 4 jaar terug een vrijstaand huis op een km van een bos en met akkers in de buurt. Tijdens de zomermaanden hoorde ik enorm lawaai in de slaapkamermuur en op de zolder. Ik dacht in eerste instantie aan een rat (te veel lawaai voor een muis + snelheid van het rond trippelen). Maar iemand merkte me op dat dit een steenmarter kon zijn gezien ik enkel in de zomer last had van dit ‘beest’. Ik liet anderhalf jaar geleden speciaal een nieuw dak leggen en de dakwerker zei dat het nu zeker meer binnen kon. Voorbije zomer heb ik het 1 nacht gehoord, dus ik was opgelucht dat het blijkbaar niet meer binnen geraakte. Tot een paar weken terug ik het opnieuw hoorde. En deze keer bijna zo goed als elke nacht tot nu toe en zelfs overdag heb ik het ook al gehoord toen ik ziek in bed lag! De rattendienst van de gemeente kwam langs voorbije week. Hij kroop op de zolder en zag totaal niks buiten enkele kleine krasjes aan den Isomo dat kon wijzen op de aanwezigheid van een beest op de zolder. Ook zag hij nergens openingen langs waar een dier binnen zou kunnen geraken. Hij liet voor de zekerheid rattenvergif achter op zolder en zei me dat hij dacht dat het eventueel muizen waren. Dit kon ik moeilijk geloven gezien het enorme lawaai elke nacht! Ik kocht ook een nachtcamera die op de zolder werd geplaatst. En jawel, de dag nadien was al op beeld een grote rat te zien op mijn zolder! Via mijn spouwmuren moet het dus binnen geraken en alsook op de zolder. Hoe pakken we het best dit probleem aan om eindelijk na al die jaren eens verlost te zijn van deze ratten? M.v.g. Ken

    • Paul

      13 februari 2016

      Als je in een omgeving woont waar veel ratten aanwezig zijn, dan kun je niet veel anders doen dan je woning hermetisch afsluiten. Blijkbaar moet er nog ergens een opening zitten (dakpannen, kruipruimte, stootvoegen, muurscheuren, bovenkant spouw?) die ratten van buitenaf toegang verschaft tot je zolder, dus afdichten die hap. Kun je de ratten niet weren, dan zul je ze moeten bestrijden met rattengif en/of rattenvallen.

  • anoniem

    6 februari 2016

    Ik ben bang dat we 2× ratten hebben. We kwamen er vandaag achter dat ratten op de bank kunnen springen en kunnen ze ook op de bedden komen? En doen ze ons wat kwaad?

    • Paul

      8 februari 2016

      Wat heeft jouw doen vermoeden dat je 2 ratten in huis hebt? Heb je rattenkeutels of rattenknaagsporen gevonden? Of heb je daadwerkelijk een rat in levenden lijve op je bank zien springen? Ratten kunnen inderdaad goed klimmen, dus ze komen overal op, ook op banken, bedden, daken… Normaliter doet een rat niks; veruit de meeste ratten zijn veeeeel banger voor mensen dan veruit de meeste mensen bang zijn voor ratten. Als een rat echt honger heeft, dan wordt het echter een heuse opportunist, hij eet dan alles wat los en vast zit. Enkele jaren geleden werd op Mallorca zelfs een ernstig verzwakte zwerver doodgebeten door ratten. (bron) :( En vorig jaar werd in India een couveusebaby door ratten gedood. (bron) :( En zo zijn er nog wel meer rattenincidenten (met name bijtincidenten) bekend (bron + bron)… Dit zijn echter absolute uitzonderingen… situaties waarin ratten in groten getale voorkomen en wanhopig op zoek zijn naar (schaars) voedsel. Ook als een rat bang is, in het nauw gedreven wordt of klem komt te zitten, kan ‘ie bijten, met mogelijkerwijs infectieziekten tot gevolg. Maar onder normale omstandigheden zal een rat echt geen mensen aanvallen; zeker geen verkennende rat die een mensenwoning is binnengeslopen. Het ergste wat er in feite kan gebeuren, is dat een rat knaagt, urineert of ontlast nabij etenswaren of etensgerei, waardoor de ziekteverwekkers die een rat bij zich draagt direct of indirect op jouw voedsel kunnen worden overgedragen en uiteindelijk in jouw spijsverteringskanaal terecht kunnen komen.

  • @

    31 januari 2016

    Hoi, Wij denken last te hebben van ratten. We hebben nu 2x lekkage gehad in de ruimte achter de wc. Het lijkt erop dat ze zich een weg bijten in ons flexibele kunststof aansluitpunt van de wc en hierdoor uiteindelijk in de tussenruimtes van ons toilet komen. Wat kunnen we hier aan doen?

    • Paul

      1 februari 2016

      Heb je ook daadwerkelijk ratensporen gevonden, dus knaagsporen, rattenkeutels, pootafdrukjes? Ik snap tot dusverre niet zo goed welke aanwijzingen op de aanwezigheid van ratten zouden moeten duiden…

  • Ruud

    11 december 2015

    Ik wil een ervaring delen: Wij hadden over een periode van enkele jaren, met tussenpozen, telkens een (andere) rat op zolder. In die periode had ik al eens een rattengang in de tuin gevonden en dichtgegooid. Het riool in de straat was pas gerenoveerd, bovendien hebben we veel kachelhout in de tuin opgeslagen. In de omgeving hebben mensen volières (en dus voer). Aan de overkant van de straat een spoorsloot. Kortom: allemaal ingrediënten voor de aanwezigheid van ratten. De overlast bestond vooral uit lawaai en verstoring van de nachtrust. In eerste instantie heb ik de ratten bestreden met ‘plankjes’, de gewone groot uitgevallen muizenval. Daarmee ving ik telkens een rat en dan was het weer een tijdje stil op zolder. In latere gevallen heb ik ook gif gebruikt, wat resulteerde in maden op zolder die helaas via een elektra-centraaldoos in de slaapkamer van mijn zoon vielen… Samen met een ongediertebestrijder van de gemeente hebben we ons riool (gres) geïnspecteerd met een rioolcamera. Een schade die we aantroffen bleek geen bron / pad te zijn voor ratten. De ongediertebestrijder gaf aan dat ratten niet in de regenpijp omhoog klimmen, ondanks beweringen van anderen… Toch deed ik voor de zekerheid proppen met gaas boven in de regenpijpen (in de goot). Sinds de laatste maatregel hebben we geen ratten meer op zolder. Een paar keer hoorde ik een rat aan het gaas knagen vanuit de regenpijp. Toen het niet lukte om voorbij het gaas te komen kroop de rat hoorbaar voorzichtig weer terug naar beneden het riool in.

  • hennez

    7 december 2015

    Hoi ik heb ratten op zolder onder de pannen. Nu hebben ze een gat gevreten waardoor ze de zolder zelf op kunnen. Ik heb dit gat dichtgemaakt met kippengaas en een plank. Kunnen ze hier doorheen knagen? Het is gaas van 1cm2 mazen en geplastificeerd.

    • Paul

      8 december 2015

      Ratten kunnen zich niet door metaal heen knagen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet langsheen kunnen knagen…

  • Anita

    19 november 2015

    Paar dagen geleden ontdekt dat er geknaagd werd aan koek, pasta, cakemeel wat in onze kelder staat. Heb alles opgeruimd, etenswaren in plastic afsluitbare bakken gedaan. Waar niet aan geknaagd was, gewoon laten staan. De volgende dag waren 4 pakken schoolkoekjes open gevreten, de inhoud compleet weg! Dus 36 zakjes koek weg, niet open gevreten. We hebben alles dicht gepurd, maar dit hebben ze ook weer open geknaagd. Er is zelfs aan de deksels van de potten pindakaas en chocopasta geknaagd. Hebben we te maken met muizen of ratten? Met vriendelijke groet, Anita

    • Paul

      23 november 2015

      Of je te maken hebt met muizen of ratten is aan de hand van je verhaal moeilijk te zeggen. Naar alle waarschijnlijkheid liggen er volop keutels in de kelder. Aan de vorm en grootte hiervan kun je bepalen of er sprake is van muizen of ratten. Of hang een webcam weg in je kelder…

  • Thomm

    18 november 2015

    Beste Paul. Ik ben hier een jaar geleden komen wonen. Woon in een flat 3 hoog. Nu hoorde ik gister geritsel op het balkon. Hier stond een oude doos waarin ik eens m’n boodschappen heb meegenomen. Ik dacht toen ach het zal wel. Maar nu heb ik er ook in de keuken een gat zitten waarop eerder een buis zat van aircosysteem en had deze simpel dichtgemaakt met tape. Nu was ik vandaag keuken aan het schoonmaken was het gat open. En ook vond ik tijdens het stofzuigen zwarte hagelslag-vormige dingen in me woonkamer. Nu ben ik bang dat ik een rat heb. Heb alles van de muren gehad. Meubels bankstellen alles kledingkasten uitgemest keuken alles van de muren maar niks op 3 van die (denk ik keutels) na. Nu weet ik niet hoelang dat gat wat dicht getapet was al open was maar. Gaat zo beest er met zo opening ook in en uit. Of eenmaal binnen blijft die binnen? Ik vind het maar niks maar ook vreemd niks te kunnen vinden nu.

    • Paul

      20 november 2015

      Die hagel-slagvormige dingetjes zijn inderdaad keutels. Als ze ook net zo dun waren als hagelslag, gaat het niet om rattenkeutels, maar om muizenkeutels. Waarschijnlijk heeft de muis een nestje aan de andere kant van het gat, maar als dat niet het geval is en je woning wordt als prettig onderkomen ervaren, dan KAN een muis ook een nestje in je woning bouwen. Dat gebeurt niet vaak –vooral niet als een woning intensief door mensen wordt gebruikt– maar je hoort nog weleens dat muizen een gat knagen in de onderkant van banken en binnenin bankkussens een nestje maken… Of dat ze tussen een stapel met kleren of in isolatiemateriaal kruipen. Een muis heeft 0,4 tot 10 millimeter nodig om zich ergens naar binnen of naar buiten te wurmen, dus of de muis binnen is gebleven of weer naar buiten is vertrokken, durf ik niet te zeggen. Succes!

  • gerrit

    7 november 2015

    Dacht van die beesten af te zijn, op de stank na dan… Nu hoorde ik sedert een paar dagen wat gezaag in de muur, dacht dat het bij de buren vandaan kwam maar in de richting van het geluid gegaan en het kwam toch echt bij ons uit de muur, dacht zelfs achter de meterkast vandaan! Onder de vroed zag ik niks, nadere inspectie in de voortuin, ongelofelijk, zag tussen 3 grote stenen weer een gegraven gang en nog een onder mijn tegels naar het huis… Ratten zijn slimme beestjes zeg, een heel goed gecamoufleerd gat. Boel uitgegraven wat richting de buren ging… Ga nu beton storten in mijn tuin rond mijn huis. Is het probleem dan nog niet opgelost verlaten wij deze woning en gaat het in de verkoop…

  • Chris

    3 november 2015

    Mijn zoon heeft een grote donkere rat op z’n kamer gezien na het al een tijd hebben horen lopen en ik zie korte poepjes met een puntje op z’n bureau waar hij hem ook op gezien had. Nu heb ik wel eens gehoord dat de buren muizen en ratten met knauf bestreden. Heeft daar iemand ervaring mee?

    • Paul

      3 november 2015

      Het enige product van Knauf tegen ratten dat ik ken, is Knauf Supafil spouwisolatie. Dit is een semi-vloeibaar isolatiemateriaal (glaswolvlokken) dat via enkele gaatjes in de buitenmuur in je spouw wordt gespoten, waardoor de spouwen volledig worden opgevuld en ratten er niet meer in kunnen huizen. Anders zou ik niet weten wat je bedoelt.

  • Berry ten Hoven

    25 oktober 2015

    Hallo, Ik heb net een dode lichtgrijze rat (onder een klem van de Rova) uit het kachelhok gehaald. Heb nu het gat (onder de CV ketel) weer gedicht met een steen. We hoorden al een aantal nachten gemorrel (geschraap) in de hoek van het het huis (onder het plafond van mijn dochters kamer, we hebben maar gezegd dat het een vogeltje is). Ook was het goed waarneembaar in de hoek van onze slaapkamer (zelfde plek). Dus geen muis, maar toch een rat. Hoe groot is nu de kans dat er meer (een nest) zit. Ik weet niet of de ratten net als de vogels in mei alleen voortplanten? Ik hoop het. Of zijn het altijd een mama, een papa (en eventueel wat jonkies). Mijn dakgoten zijn vrij vies. Zou het een enkele rat kunnen zijn die via de dakgoot binnen is gekomen. Dakgoot maar snel schoonmaken hè? Hoor graag even. Groetjes, Berry

    • Paul

      28 oktober 2015

      Een exacte kansberekening voor de waarschijnlijkheid op een rattenkolonie kan ik je helaas niet geven. Als het een jonge/juveniele rat betrof, is de kans vrij groot dat het er maar 1 is/was. Een lichtgrijze rat betreft meestal een jong exemplaar van de bruine rat (waarschijnlijk zeer lichtbruin/bruingrijs van kleur), dus hopelijk was het een juveniel op zoek naar voedsel. Helaas is het wel zo dat bruine ratten groepsdieren zijn, dus de kans is wel vrij groot dat er ergens in de buurt een populatie/kolonie huist. Zolang het geluid wegblijft, hoef je je in ieder geval nergens zorgen om te maken. Wel is het zo dat de bruine rat zich het hele jaar door voortplant. De voortplanting van de bruine ragt neemt toe als er voldoende voedsel aanwezig is en de temperaturen niet extreem (koud of heet) zijn, maar het voortplanten van de bruine rat is in principe niet gebonden aan jaargetijden of maanden. Sterkte!

    • Berry ten Hoven

      1 november 2015

      Hallo Paul, Bedankt voor je reactie. Het blijken toch meerdere volwassen bruine ratten. Heb er al drie in de klem gehad (2 onder de keukenvloer). Vind het echt akelig dat ze soms achter het plafond hoorbaar zijn. Het probleem komt door een kapot (open) riool bij mijn buurman (ze komen onder de fundering doorgekropen). Er komt nog wel iemand veel opnieuw aanleggen, maar dat duurt even. Ik heb sterk de neiging om een partij gifblokken (naast de 2 klemmen) onder de keukenvloer te mikken (richting kruipgang). Misschien ook een paar onder de vloer van de buurman. Nou zegt de 1 dat de ratten gaan stinken als er van doodgaan. De ander zegt dat ze indrogen en geurloos doodgaan (zijn). Graag zou ik die gifblokken waar de rat niet van gaat stinken. Hoe heten deze en waar zijn ze te koop? Bedankt alvast. Berry

    • Paul

      2 november 2015

      Beste Berry, Er zijn inderdaad heel veel producenten van muizengif en rattengif die beweren dat hun product ervoor zorgt dat muizen en ratten sterven aan interne bloedingen en vervolgens indrogen c.q. mummificeren, waardoor ze slechts zeer kortstondig geur blijven verspreiden en waardoor hooguit enkele dagen stankoverlast kan optreden. Om die reden ben ik in het verleden al meermaals intensief op zoek geweest naar de exacte werkzame stof waaraan muizengif/rattengif zijn uitdrogende c.q. indrogende c.q. opdrogende c.q. mummificerende effect ontleent… Maar helaas heb ik vooralsnog geen concreet ingrediënt kunnen achterhalen dat ervoor zorgt dat rattenkadavers en muizenkadavers mummificeren. Inmiddels vraag ik me dan ook af wat er waar is van het uitdrogende effect van rodenticiden. Muizen hebben nauwelijks een blaas, waardoor ze continu vocht verliezen, dus wellicht zijn muizen zodanig klein en droog qua lichaamssamenstelling dat ze veelal uitdrogen voordat ze gaan rotten/ontbinden, maar dat kan niet voor ALLE muizen gelden, laat staan voor ratten. Bovendien zal het uitdrogingsproces te allen tijde afhankelijk zijn van randomstandigheden (droogte in kruipruimte/spouw, hoeveelheid binnengekregen gif, omvang van het knaagdier e.a.). Ik denk dan ook dat je het risico dat een muizenkadavertje of rattenkadaver gaat rotten/stinken nooit volledig kan uitsluiten. Al met al beweert zon beetje ieder producent van muizengifkorrels en rattengifkorrels dat zijn product ervoor zorgt dat dode muizen en ratten niet gaan rotten/ontbinden, waardoor je geen last krijgt van vervelende luchtjes c.q. geurtjes… Maar hoe dit in de praktijk gebeurt, valt nergens te lezen en blijft dus een raadsel. Uit de verhalen op Gezondr over rattenoverlast, muizenoverlast en vliegenoverlast blijkt in elk geval dat de kadavertjes van –aan gif gestorven– ratten en muizen enorme stankoverlast kunnen veroorzaken en heel veel klein ongedierte kunnen aantrekken. Zodoende kunnen vergiftigde ratten en muizen zelfs zorgen voor vliegenplagen en hordes verdwaalde vliegenmaden. :( Dus pas op met het vergiftigen van ongedierte dat op plekken komt waar je zelf niet bij kunt. En probeer muizen en ratten dus liever te vangen. Aangezien je klemmen lijken te werken, zou ik daarmee doorgaan. Succes!

  • Inge

    14 oktober 2015

    Hallo, ik heb een probleem misschien dat iemand me hier kan helpen. Als ik ’s nachts na bed ga hoor ik heel de nacht iets knagen en dat gaat niet zachtjes. Ik kan er niet van slapen en ben bang dat hij dadelijk in me slaapkamer komt. Het komt bij mijn raam vandaan onder de dakpannen. Hier kan ik dus niet bij en zou niet weten hoe ik er nu vanaf moet komen. Kan iemand mij helpen?

  • Ellen

    10 oktober 2015

    Beste, Mijn mama kampt met zwarte ratten op een geïsoleerde zolder. De uitwerpselen zijn onderzocht en het blijkt om de zwarte rat te gaan. We hebben al van alles geprobeerd: vergif, vallen, platen met lijm, camera gehangen Toch blijft het kabaal ’s nachts onhoudbaar. Niets gevangen in de vallen of op de lijmplaten. We zijn ten einde raad, de buren hebben er ook last van maar in mindere mate. Heeft iemand tips hoe we het probleem kunnen aanpakken? M.v.g. Ellen

  • Karen

    9 oktober 2015

    Sinds drie dagen hoor ik in de late avond of erg vroeg in de ochtend flink geknaag aan hout in een hoek van de kamer. Ik heb het vermoeden dat er een rat in de kruipruimte zit. We hebben fretten en vanavond heb ik een van de fretten in die hoek gezet tijdens het knagen. Ze was flink aan het snuiven en heb daarna ook geen geknaag meer gehoord. Twee dagen geleden hetzelfde gedaan bij het luchtrooster van de buitenmuur/kruipruimte. Kennelijk is het dier niet echt onder de indruk, want het komt terug. Ik ben erg bang om met gif te werken vanwege mijn eigen dieren. Wat is de beste oplossing om van de rat af te komen?

    • Paul

      15 oktober 2015

      Moeilijk te zeggen of het om een muis of een rat gaat. Heb je al eens keutels of knaagsporen gevonden? Het enige wat je kunt doen tegen muizen of ratten is gif plaatsen, dodelijke of ‘levende’ vallen plaatsen of actief op jacht gaan…

  • Johan

    7 oktober 2015

    Beste, Wij hebben nu een jaar geleden een huis gekocht, deze winter merkte ik enkele soorten muizen op in de garage (spitsmuis en veld muis). Vergif en valletjes gezet. Nu slapen wij onder het dak, en horen wij soms geknaag, en alsof ze met een eikeltje aan het spelen zijn (horen iets heen en weer rollen) het duurt maar max 10 minuten. Kunnen dit ratten zijn? Wij kunnen niet aan de ruimte waar we ze horen, hoe kunnen we dit oplossen?

    • Paul

      10 oktober 2015

      Ik verwacht niet dat het hier om ratten gaat, maar veeleer om muizen. Meer over het bestrijden van muizen in je woning kun je desgewenst lezen in dit artikel over muizenbestrijding en de 240+ reacties daaronder. Succes!

  • lorentz

    28 september 2015

    Help, bij ons in de lorentzstraat zijn er ratten bij de buurvrouw in de tuin staan vallen en overal in de kruipruimtes gifzakjes. Toch helpt het niet. Wat nu!@@

  • Amina

    5 september 2015

    Hey Paul kan jij even helpen,’ik heb een ratten of muis probleempje mijn moeder heeft er een gespot ik probeer hem nu te doden maar ik kan hem niet vinden ze heeft rattengif gestrooid en keutels gevonden we denken nu dat het een vrouw is omdat zij stukjes tapijt afbijt en denken dat ze gaat bevallen en we willen geen ongedierte bestrijding bellen wat nu?

  • Mart Romers

    21 juli 2015

    Hallo Paul, Ik woon in een hoekhuis van een blok van 4 huizen. De 2 middelste huizen hebben last van een of meerdere ratten. Nou hebben wij de zolder met steenwol geïsoleerd, zijn ratten hier vies van? Groetjes, Mart

    • Paul

      22 juli 2015

      Ratten zijn überhaupt niet snel bang of vies van iets, en ze laten zich al helemaal niet zomaar weerhouden door bepaalde synthetische isolatiematerialen. Er zijn sowieso talloze gevallen bekend waarbij ratten zich juist nestelen in steenwol… :(

  • Nanda

    15 juli 2015

    Beste, wij hebben last van ratten bij het kippenhok. De ratten zijn volgens mij effectief bestreden (door de gemeente) met gif. Nu vond ik een dode rat en heel vee keutels nabij de kippenren. De ren wil ik echter uitbreiden naar het gedeelte waar ik de rat en keutels vond. Ik heb de rat opgeruimd (wat een stank!) en de keutels ook. Enig idee hoelang ik de kippen uit dit deel weg moet houden om te voorkomen dat ze ziek o.i.d. kunnen worden? Waar ik de rat vond (en waar de kippen dus heen gaan) ligt zand en het zit in een soort kas, het regent daar dus nooit en het zand weg scheppen is lastig (het is te veel). Ik hoop dat je me kunt helpen, tot nu toe kan ik nergens advies vinden.

    • Paul

      15 juli 2015

      Ik ben geen bacterioloog, dus ik zou niet weten hoelang bacteriën van een rattenkadavertje op kale grond in leven kunnen blijven. Ik denk eigenlijk niet al te lang… Misschien is het een idee om voor de zekerheid een emmer met chloorbleekmiddel en water over de plek heen te kieperen. Niet erg milieuvriendelijk, maar waarschijnlijk wel effectief.

  • mel

    4 juli 2015

    Hoi, Ik wilde me opfrissen en daar zat het enge baby dier in mijn bad, het baby ratje was kletsnat en zag vieze voetspoortje op de bad rand. de vraag is nu van waar kwam het kan zon beestje uit het bad kruipen of uit de wc? het was echt klein en leek eerst op een muisje tot ik wat dichterbij kwam. Erg gemeen was het ook. Echt eng. We hebben niks gevonden van uitwerpsels (of nog niet) maar het idee dat dat in huis misschien zit of in huis kan geraken brrrrr… Ik heb hier kindjes rondlopen en een hond wat kan ik het beste doen? Vergif vind ik dan eng men schoonzus is ooit zo haar hondje bijna kwijt geraakt door rattengif (en dat kwam dan nog van den duivenmelker die naast haar woont die strooit dat als zoete broodjes maar in het rond).

    • Paul

      5 juli 2015

      Bruine ratten (Rattus norvegicus) komen onder andere in ons rioolsysteem voor. Als ze op zoek gaan naar een drogere plek of voedsel kunnen ze inderdaad via de huisaansluitingen van het straatriool gebouwen binnenkomen. De ‘rioolrat’ maakt namelijk dankbaar gebruik van rioolgebreken om in woningen nestelgelegenheid en voedsel te zoeken. Ratten kunnen via de zwanenhals de wc-pot in zwemmen. En afhankelijk van de vorm van je badafvoer (sifon en afvoerputje) ook in je bad terechtkomen. In zo’n geval is het belangrijk om de riolering onder je woning eens te laten inspecteren op breuken, gaten, scheuren en verzakkingen.

  • Mary

    22 juni 2015

    Beste Paul, Ik weet niet zeker of ik ratten ( het kunnen ook steenmarters of iets dergelijks zijn) heb, maar hoop dat jij me toch kunt helpen… We hebben een kippenhok met aangebouwde ren. En we hebben een konijnenhok. Deze twee staan weer in een hele grote ren. Die ren is gemaakt van volièregaas en is twee meter hoog, 30 centimeter ingegraven en het dak is ook van volièregaas. Er zitten nergens gaatjes of kieren groter dan 1 centimeter. Elke nacht probeert er een roofdier onder het kippenhok te komen, daar hangt de voerklok. De voerklok weghalen is niet erg zinvol omdat de kippen altijd knoeien met eten en er dus in het zand altijd wel voer blijft liggen. Had ik overigens wel geprobeerd, maar als het voer er niet hangt graven ze evengoed onder het kippenhok. Ik maak me veel zorgen om m’n kippen en konijnen, ben best bang dat ze gedood worden… Is 30 cm ingegraven gaas genoeg? Moet ik er ook een bodem van gaas in maken? Wat voor gaas zou dat moeten zijn om ratten, hermelijn, of steenmarter tegen te houden? Heb nu een gifbox staan maar er wordt niet van gegeten! Ik woon in een buitengebied, dus sloten rond m’n grond. Ik heb ook 5 honden lopen, maar die zijn ’s nachts binnen. De gangen die gegraven worden hebben een diameter van ongeveer 4 centimeter. Er liggen geen uitwerpselen bij, en ik kan geen pootafdrukken vinden.

  • tzortz

    9 juni 2015

    Beste, Ik heb vandaag buiten in mijn garage een rat zien lopen achter een oude materiaalkast wat ik daar heb staan… heb niet juist kunnen zien of het een bruine of zwarte rat was… hij kwam namelijk van bij mij langs waar 16 appartementen zijn… en die allemaal hun vuilnis bakken buiten hebben staan… wil nou namelijk achter die kast gaan kijken zal wel een hol zijn waar die rat zijn nest heeft… mijn vraag moet ik daar rattenvergif plaatsen en hoe? of moet ik het proberen met een rattenval… Zouden er meerdere ratten zitten WEET HET NIET?

  • gerrit

    27 mei 2015

    Beste Paul, Ja, ’t vrouwtje heeft op de meeste plekken wel geurtjes en dergelijke geplaatst, dat helpt wel. Ik denk dat ’tgeen we in de huiskamer ruiken toch ergens boven ’t plafond ligt, dan zou ’t dus door de gipsplaten heen komen! We wachten ’t lange ontbindingsproces nog maar even af. Ik denk ook dat er iets onder de grond moet liggen, maar daar ga ik niet kijken… Bedankt nog!

  • Gerrit

    26 mei 2015

    Hoi, Sedert een half jaar last gehad van ratten, had eerst muizen, maar die niet meer gezien. De rat ging via een gegraven gang onder me fundering door en wandelde onder in de kruipruimte en op mijn verlaagde plafond. Eten hebben we altijd in plastic bakken zitten i.v.m. vorige muis ervaringen. Afijn, gemeente gebeld en die had gif aan een draad onder me vloer gedaan, na 3 weken begonnen ze ’t op te eten en werd ’t stil. Maar nu, jezus wat een lucht, en dat al maanden! Vliegen werden we ook niet goed van! Hoe komen we van die stank af, heb al beetje spijt van ’t vergiftigen…

    • Paul

      27 mei 2015

      Als er dode ratten in een vochtige kruipruimte liggen te rotten, kom je helaas niet zomaar van de stank af. De ‘lijkenlucht’ van de rattenkadavers zal pas verdwijnen als de vliegenmaden alle weke delen volledig hebben opgevreten, waardoor het ontbindingsproces een halt wordt toegeroepen. Helaas is het enige wat helpt de rattenkadavertjes verwijderen. Tenzij je de kruipruimte 100% luchtdicht afsluit met bijvoorbeeld schellak. En eventueel de geur verbloemen met wierook, geurkaarsen, geurstokjes, et cetera…

  • Hemma

    10 mei 2015

    Beste, Mijn man heeft tijdens het opruimen van de opslagruimte ongeveer 20 minuten de lucht van een dode rat ingeademd. Hoe schadelijk kan dat zijn? Hij voelde zich niet lekker… misselijk en braken. M.v.g. Hemma

    • Paul

      12 mei 2015

      Beste Hemma, Als je man alleen de geur van een dode rat heeft ingeademd, hoeft hij zich geen zorgen te maken. Misselijkheid is namelijk een gevoel van onbehagen vanuit het maag-darmstelsel. En het gaar inderdaad vaak vooraf aan overgeven. Braken is een reflex om te voorkomen dat gifstoffen de darmen bereiken en via die weg worden opgenomen in de bloedbaan. Misselijkheid en braken worden gestuurd door het braakcentrum in de hersenstam. In geval van vieze geuren waarschuwt misselijkheid je als het ware voor iets potentieel gevaarlijks. De stank van een rattenkadavertje triggert bijvoorbeeld je braakcentrum om je te laten weten dat je er uit de buurt moet blijven. Misselijkheid is dus een waarschuwingsmechanisme en educatiemechanisme. Zolang je man geen microberijke stofdeeltjes heeft ingeademd, hoeft hij zich in principe geen zorgen te maken. Als hij de boel (zonder mondkapje) heeft aangeveegd en/of gestofzuigd, waardoor hij mogelijkerwijs uitgedroogde restjes van het rattenkadaver of van de rattenkeutels heeft ingeademd, kan er echter sprake zijn van een zekere mate van ‘vergiftiging’. Zoals er ook in het maag-darmstelsel en de ontlasting van mensen schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en parasieten aanwezig zijn, zijn deze micro-organismen ook aanwezig in het spijsverteringssysteem en de keutels van ratten. In de uitgedroogde restjes van rattenuitwerpselen kan onder andere het hantavirus huizen. Dit virus kan onder meer zorgen voor spierpijn, hoofdpijn, temperatuurverhoging en algehele malaise. In ernstige gevallen kunnen nierklachten optreden, gepaard gaande met hoge koorts, braken, buikpijn, wazig zien en pijn in de zij. Mochten zich meer symptomen voordoen dan misselijkheid en braken, ga dan uit voorzorg naar de huisarts. Sterkte! Groeten, Paul

  • jack

    29 april 2015

    Kon de rat elke keer horen met het gebonk uiteindelijk ze weg naar buiten gevonden en daar in de plaats genomen met de luchtbuks en um geschoten in/uitgang dicht gespoten met purschuim daarna geen probleem meer gehad.

  • Hannie post

    29 april 2015

    We hebben ratten in het kippenhok. Nu zat er gisterenavond een kip op de grond, waarschijnlijk te broeden… Nu was die kip vanmorgen dood en mee naar buiten getrokken en haar kop lag eraf. Ook zaten er nog meer wonden op haar lijf. Kan dit een rat hebben gedaan? We hebben dit al eens eerder meegemaakt, toen was de kip helemaal opgegeten op de ribben na, er was alleen een kaal geraamte over. Er sneuvelen ook regelmatig eieren; de schaal vinden we dan op een andere plaats terug. In een ander hok zit een kip helemaal alleen, die zit altijd op de grond… Waarom wordt die niet eerder gepakt? Gr. Hannie Post

    • Paul

      29 april 2015

      Beste Hannie, Ratten kunnen kippen doden, maar dit komt niet vaak voor. Mocht je te kampen hebben met een verrassend grote rat of met meerdere ratten die goed samenwerken, dan kan een kip zeker slachtoffer worden. En kleine hennen of jonge kuikens des te makkelijker… De kippen zouden ook door een bunzing, hermelijn of steenmarter kunnen zijn gedood, maar dan moeten de gaten van je kippengaas wel erg groot zijn. Of via een andere weg toegankelijk… Het komt ook nog weleens voor dat ratten een kip niet doden, maar ernstig verwonden aan de kop of keel. Als een kip eenmaal verwond is, kunnen de overige kippen zelfs overgaan tot kannibalisme. Een kippenkadaver kan dan ook worden opgepeuzeld door zowel ratten als de overige hennen en hanen in het kippenhok. Een kaalgevreten skelet ontstaat niet binnen een kwartiertje, maar mogelijkerwijs wel in de loop van een volledige nacht. Wie de eerste schade heeft aangericht, is lastig te achterhalen, maar een verwonde kip is een gemakkelijk slachtoffer voor zowel ratten als de overige kippen in een ren. Kippen kunnen elkaar sowieso tot bloedens toe verwonden, zelfs tot de dood erop volgt. Vaak begint het met ‘veren pikken’ uit verveling, een fenomeen dat losstaat van het natuurlijke pikken wat kippen gewoonlijk doen om de onderlinge rangorde c.q. pikorde te bepalen. Een ‘verenpikkende’ kip trekt nagenoeg iedere soortgenoot die ze tegenkomt veren uit. De exacte oorzaak van dit ‘pikgedrag’ is vooralsnog onbekend, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft ‘verenpikken’ te maken met o.a. ras (rustige/nerveuze kippenrassen), genetische aanleg, huisvesting, licht in hok/stal/ren, groepsgrootte, mogelijkheid tot afzondering, bezetting, eventuele overbevolking, aanwezigheid van zitstokken, binnenklimaat, temperament van individuele dieren, mogelijkheid tot uitloop en samenstelling, vorm en aanbod van het kippenvoer en strooisel. Deskundigen vermoeden dat het welbekende ‘verenpikgedrag’ van gedomesticeerde kippen een evolutionair overblijfsel is van het scharrelen door boskippen. Boskippen waren namelijk het grootste deel van de dag bezig met zoeken naar eten en pikten dan ook de ganse dag in de rondte… Vanwege het moderne, energierijke, aldoor voorradige kippenvoer zijn legkippen echter pijlsnel voldaan en klaar met eten, waardoor ze zich maar al te vaak vervelen. Eten is voor kippen (net als voor mensen) tegenwoordig veel te makkelijk; voer ligt voor het oprapen en er hoeft geen moeite meer voor te worden gedaan. Slaat ‘verenpikken uit verveling’ eenmaal toe in een groep kippen, dan blijft het zelden bij één dier. Kippen kopiëren namelijk massaal elkaars gedrag en dit gedrag kan niet of nauwelijks meer worden afgeleerd. Is ‘veren pikken’ eenmaal uitgebroken binnen een kippenpopulatie, dan is het eigenlijk niet meer te stoppen… ‘Verenpikken’ zou in theorie kunnen worden voorkomen door het aanbieden van traag- of niet-verterend voer en kleine baaltjes luzerne waar kippen lekker mee in de weer kunnen blijven… Maar ook door de snavels van kippen te behandelen. Al met al zullen veel kippen zich vergrijpen aan een gewonde of dode kip als ze daar de kans toe krijgen. Nou ja… nog even terug naar het onderwerp… Als er ook regelmatig eieren sneuvelen, is de kans op een bunzing, hermelijn, steenmarter of egel groter dan de kans op een rat. De meeste ratten zijn namelijk niet goed in staat om kippeneieren te roven… Maar een grote, behendige rat weet wel raad met een klein uitgevallen kippeneitje. Meerdere ratten die samenwerken des te beter. Succes in elk geval! Groeten, Paul

  • van de velde johnny

    20 april 2015

    Beste, Heb nu al een 6 maand ratten op men vals plafond en achter de muren badkamer, rattenbestrijder al meermaals geweest, maar kan niks doen omdat oorzaak niet gevonden word. Nu ben ik zover gekomen dat ik alles aan het plannen ben voor alles uit te breken! Waar moet ik vooral op letten? Er zijn nog dode ratten op het plafond waar ik nu niet bij kan, en er leven er ook nog een aantal! Badkamer en bijkot stinken enorm! Heeeeeeeeeeelp!

    • Paul

      20 april 2015

      Ratten geraken op verlaagde plafonds via verbindingen met buitenkant woning (dakpannen, dakbeschot, boeiboorden, dakgoten, grote stootvoegen, gaten in bakstenen & voegwerk etc.), via verbindingen met kruipruimtes en spouwen of via verbindingen met oude (open) waterleidingen of rioolbuizen. Bij het breken moet je dus vooral letten op gaten, gleuven, kieren en buizen waardoor ratten op het plafond terecht kunnen komen. Deze dien je hermetisch te dichten, liefst met cement, stalen gaas of roosters of een andere oplossing waar ratten niet doorheen kunnen knagen. Sterkte met je rattenprobleem!

  • Sama

    31 maart 2015

    Hallo, Vandag was ik mijn schuur aan het opruimen. We hebben een huis waarvan op de eerste verdieping een dakterras is van 11 meter. Aan het einde hiervan zit onze schuur. De schuur staat dus op een betonnen dakterras. Afijn, ik was aan het opruimen en tot mijn grote schrik zag ik helemaal achteraan kleine zwarte keutels liggen op 1 plek. Help! Zijn dit ratten of muizen? Ik was er zo van geschrokken! Wel het merendeel van de spullen weggeschoven, maar een aantal planken en 1 doos niet. Ik was te bang dat een aantal ratten me tegemoet zouden komen rennen… Nu vraag ik me af, hoe zijn ze hier gekomen? Aller belangrijkste hoe kom ik er vanaf? Ik heb voor de schuur wel 2 vuilniszakken met aarde, afgeknipte takken en zooi liggen, wat er nu wel een halfjaar ligt. We wonen er nog niet zo lang en de vuilnis v/d tuin was mijn laatste zorg. Nu dus niet meer… Verder is alles heel erg opgeruimd, ook de schuur. Geen eten, drinken of wat dan ook ligt er. Waarschijnlijk zijn ze op de vuilnis afgekomen? Ik ga dit morgen direct weggooien! Wat kan ik verder doen?

    • Paul

      1 april 2015

      Er is een duidelijk verschil tussen muizenkeutels en rattenkeutels. Muizenkeuteltjes zijn meestal pikzwart/gitzwart van kleur en echt piepklein (omvang/grootte is logischerwijs enigszins afhankelijk van de muizensoort -huismuis, spitsmuis, bosmuis, et cetera- en de leeftijd/omvang van de individuele muis). De lengte van een muizenkeutel varieert van 3 tot 8 millimeter; de dikte van 1 tot 3 millimeter. Meestal zijn muizenkeutels slechts enkele millimeters lang en één millimeter dik. Ze zijn dus dun en langwerpig qua vorm en spits aan de uiteinden. De uitwerpselen van een muis zijn dus zwart, gemiddeld 4 à 5 millimeter lang (zelden langer dan 7 à 8 millimeter) met vrij spitse uiteinden. (bron + foto’s) Rattenkeutels daarentegen, zien er totaal anders uit. Rattenuitwerpselen zijn véél groter en dikker dan muizenuitwerpselen en bovendien totaal anders qua vorm en verhoudingen. De keutels van een rat zijn pindavormig of zelfs banaanvormig. Ze zijn dikker, ronder, minder langgerekt en ongeveer 2 centimeter lang. Ze zijn spits aan slechts één van beide kanten. (bron + foto) Muizen kunnen op allerlei mogelijke manieren je woning binnenkomen; onder dakpannen door, onder deuren door, via stootvoegen, via gaatjes, kiertjes of scheurtjes in stucwerk of voegwerk… Ratten hebben beduidend grotere openingen nodig dan muizen… Wat je kunt doen om muizen en ratten uit je schuur te weren is vooral het aantal mogelijke verstopplekken en potentiële slaapplaatsen tot een minimum beperken. Het tuinafval opruimen is denk ik een uitstekende stap in de goede richting. Mocht je daadwerkelijk te maken hebben met ratten, dan zou je de gemeentelijke sanitaire dienst kunnen contacteren. Succes!

  • Rudy

    26 maart 2015

    Hallo, Bij het huren van een huis hebben we ontdekt dat er ratten zitten in een schuur naast het huis. We hebben alle gaten afgestopt enz. maar die dieren hebben zich gewoon een nieuwe doorgang geknaagd via het raamwerk. Elke soort rattengif heb ik al geprobeerd, klemmen en al wat er te verkrijgen is… De ratten eten er zelfs van, maar gaan gewoon niet dood. Kan je me helpen, want ik ben echt ten einde raad met alles te proberen?!

    • Paul

      26 maart 2015

      Beste Rudy, Als ratten dusdanig veel moeite doen om in een schuur te geraken, dan moet er wel bijna iets te vinden zijn wat voor hen van enorme waarde is. Zitten er wellicht rattennesten in de betreffende schuur? Zit er een toegankelijke opening naar een riolering? Is er heel veel voedsel aanwezig? Als ratten van rattengif blijven eten zonder dood te gaan, zitten er meestal “te veel” ratten navenant de hoeveelheid gif… Het aanbod aan rattengif is dan te gering omdat de rattenpopulatie simpelweg te groot is. Iedere rat krijgt dan wel wat gif binnen, maar onvoldoende om de bloedstolling toereikend te ontregelen. Op den duur kunnen ratten zelfs resistent (of semi-resistent) worden voor rattengif doordat de vitamine K-productie wordt opgehoogd na blootstelling aan kleine beetjes rattengif. Deze resistentie is zelfs genetisch overdraagbaar… Zodoende is naar schatting al ongeveer een kwart van alle bruine ratten in Nederland resistent voor rattengif / rodenticide. (bron) In geval van een resistente rattenplaag zit er eigenlijk niet veel anders op dan preventieve maatregelen treffen, waardoor een locatie (qua onderdak, voedselaanbod en strategische ligging) niet langer interessant is voor ratten. Haal rotzooi weg, zodat ratten zich niet makkelijk kunnen verstoppen, verwijder rattennesten, verwijder voedsel en stop kieren, gaten, scheuren en gleuven hermetisch dicht. Daarnaast kun je zware, overmaatse rattenklemmen zetten, waardoor ratten op slag dood zijn. Ook met een luchtbuks/windbuks in de weer gaan is een optie, maar dit zou kunnen indruisen tegen de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) en de Flora- en faunawet (FFW). Hier heb ik geen inhoudelijke kennis van, maar voorop staat dat je dieren niet onnodig pijn mag laten lijden, waar ik 100% achter sta. Als puntje bij paaltje komt, is ongediertebestrijding de taak van gemeente en waterschap, dus wellicht loont het zich om deze instanties te contacteren… Heel veel sterkte met je rattenprobleem! Groeten, Paul

    • Rudy

      27 maart 2015

      Hallo Paul, Bedankt voor de uitleg! Het is zo dat ik alles, maar dan ook alles heb verwijderd in de schuur. Maar het betreft een zeer oude schuur, dus is er genoeg berging waar ze zich kunnen verstoppen. Voedsel of zo is er zelfs nooit (of in ieder geval nooit bij ons) geweest. We hebben de rattenplaag namelijk overgekregen van de vorige huurders en weten zelfs niet hoeveel ratten er zijn, daar we echt geen nest vinden. Het is wel zo dat achter onze schuur een boerderij is en dat we de ratten meestal van daar zien komen. Ook hebben we alles dichtgemaakt voor zover ik weet. Nu heb ik rattenklemmen en nog sterker gif (althans, volgens de winkel) geplaatst. Jammer voor de dieren, maar nu is het echt oorlog tussen mij en de ratten. Als ze nu niet dood gaan, zal ik een speciale dienst hiervoor inschakelen zodat ze echt weg zijn.

    • Paul

      27 maart 2015

      Ja, als je een boerderij in de buurt hebt -waar doorgaans volop voedsel voor ratten aanwezig is- dan kan ik me inderdaad voorstellen dat je schuur een ideale uitvalsbasis is. Wellicht kun je de boer benaderen en aangeven dat je regelmatig ratten vanaf zijn erf op bezoek krijgt. Wellicht is hij niet van het rattenprobleem op de hoogte en er zelf ook niet al te blij mee. Sterker nog: Ik kan me voorstellen dat hij juridisch verplicht is om stappen te ondernemen omdat hij (indirect/onbewust) jullie woongenot ondermijnt.

    • Rudy2

      8 november 2015

      Beste als alles al geprobeerd is kijk eens op YouTube.

    • Paul

      9 november 2015

      Dit is een Amerikaans filmpje. In Nederland is het bij wet (Flora en Fauna Wet) verboden om met een luchtbuks (luchtdrukpistool of luchtdrukgeweer) op ratten te schieten, aangezien een luchtbuks niet wordt benoemd als toegestaan middel voor rattenbestrijding. Bovendien wordt aangenomen dat het (door onervaren/onbevoegde schutters) schieten op ratten onnodig dierenleed teweegbrengt. Geen optie dus…

  • lize

    6 maart 2015

    Beste Paul, Wij hebben al 6 jaar last van ratten in de spouwmuur, kruipruimte en tussen de plafonds. Heb jij ervaring met spouwmuurisolatie als oplossing? We hebben ons riool al vernieuwd, en denken dat de ratten door de spouw van de buren naar ons komen… Helaas zijn de buren niet zo meelevend om mee te werken aan het probleem… dus moeten we zelf een oplossing vinden… Alvast bedankt voor het meedenken!

    • Paul

      7 maart 2015

      Ik weet dat je spouwmuren kan laten vullen met isolerende kunststof schuimkorrels. Dan boren ze hier en daar een gaatje in de voegen aan de buitenkant van je woning en spuiten er isolatiemateriaal in. Logischerwijs kunnen er dan geen ratten (noch ander ongedierte) meer in je spouwen huizen. Het lastige is misschien wel dat er verbindingen lijken te zijn tussen jouw spouwen en de spouwen van je buren en wellicht je kruipruimte. In dat geval moet je zien te voorkomen dat je ook je kruipruimte en het huis van je buren isoleert. ;) Maar dit zou je kunnen bespreken met een isolatiebedrijf. Al met al lijkt het me een zeer efficiënte oplossing! Wel prijzig, maar je krijgt er ook nog eens een beter geïsoleerde woning voor terug, waar in bepaalde gevallen ook nog eens subsidies voor gelden.

    • lize

      9 maart 2015

      Bedankt voor je reactie! Inderdaad is dat het geval, de spouw van het hele blok is 1 grote verbinding… We nemen het in ieder geval in overweging! :)

  • Francis Nerinckx

    3 maart 2015

    Ik geef alle dagen mijn merels en musjes brood. Onlangs heb ik ontdekt dat een rat dat brood kwam opeten. Wat kan ik daar aan doen? Graag zou ik daar een reactie op krijgen. Met dank, Francis

    • Paul

      4 maart 2015

      Je kunt de manier waarop je het brood aanbiedt aan de vogels aanpassen… A. Je kan ervoor kiezen je tuinvogels kleine hoeveelheden brood tegelijkertijd te voeren, waardoor het snel op is en ratten niet de mogelijkheid krijgen een graantje mee te pikken; B. Brood inruilen voor zaad en dit aanbieden in speciale, hangende voerkorven, zodat ratten er niet bij kunnen; C. Leg het brood op een voederplank, een plank die bovenop een smalle paal gespijkerd wordt… eventuele ratten kunnen dan nog altijd via de paal omhoog klimmen, maar kunnen niet om het plateau heen om er bovenop te geraken. Hopelijk heb je hier wat aan. Succes ermee! Groeten, Paul

  • Beppie

    19 februari 2015

    Hallo, Wij hoorden met regelmaat muizen onder het aanrecht zitten. En hebben ook geconstateerd dat ze er inderdaad ook zijn, ondertussen ook wat gevangen, maar om alles schoon te maken hebben we de lijsten van het aanrecht weggehaald en tot onze schrik zagen we daar allemaal vermiste sokken, handschoenen, handdoeken en dweilen liggen! Kan dit door een muis versleept zijn of moeten we aan ratten denken? We wonen wel vrij en op een boerderij.

    • Paul

      20 februari 2015

      Als je meerdere muizen hebt gevangen in huis, dan is de kans op ratten relatief klein. Muizen zijn namelijk bang voor ratten omdat de rat een natuurlijke vijand is van de muis… ratten doden en eten muizen. Muizen raken dan ook zeer gestrest van rattengeur, het beïnvloedt hun gedrag in negatieve zin. Men beweert nog weleens dat ratten muizen niet KUNNEN samenleven, dus nooit op één en dezelfde plek voorkomen, maar in de praktijk worden ratten en muizen nog weleens in dezelfde woning of ruimte aangetroffen. Ik weet niet hoe groot je woonoppervlakte is en waar je de muizen hebt gevangen, maar als dit een flink eind uit de buurt was van je aanrecht, lijkt me de kans op ratten vrij aanzienlijk. Ik zie een muisje in ieder geval niet zo snel een handschoen of handdoek versjouwen, in ieder geval niet in z’n geheel. Muizen knagen er veeleer stukjes vanaf om deze vervolgens mee te nemen naar hun nestje. Bruine ratten staan eveneens bekend om het verslepen van nestmateriaal en lijken me wel degelijk in staat (qua kracht en formaat) tot het verslepen van grote stukken textiel. Vrouwelijke bruine ratten gebruiken overigens allerhande zachte materialen om de binnenkant van hun nest -veelal in de vorm van een kom- mee te bekleden (plastic, stof etc.). Was er aan het textiel geknaagd en had de stapel met voorwerpen echt de vorm van een nest? En heb je ook keutels of knaagsporen onder het aanrecht of daar vlak in de buurt bespeurd?

  • Rebecca

    3 februari 2015

    Al een paar dagen horen wij hard geknaag en geschuif en geritsel tussen het plafond van de slaapkamers en de zoldervloer. Ik slaap zelf op zolder. Het is zo luidruchtig dat ik niet denk dat ’t een muis is, maar een rat. Ik wil morgen gif kopen, maar welk soort is te adviseren? Ik wil (wat ’t ook is) wel dat het uitdroogt en niet de kans lopen op een vliegen- en madenplaag zoals iemand hierboven had. Help! Vind het smerig en ben bang dat de rat of muis door ’t plafond knaagt en in de slaapkamer van de kids terechtkomt. Ik heb namelijk geen idee hoe hij aan voedsel komt of water. We hebben al geprobeerd te kijken door wat vloerdelen onder de zolderdrempel weg te halen, maar ik zie niets. Weet ook niet hoe de rat/muis binnen is gekomen en ben bang voor meer exemplaren!

    • Paul

      3 februari 2015

      Beste Rebecca, Muizen kunnen behoorlijk veel herrie maken voor zulke kleine diertjes, vooral als je probeert te slapen en het in de rest van je woning ‘muisstil’ is. Dat geldt des te meer als een muis zich in een holte bevindt die als klankkast fungeert. Op zolders komen vooral huismuizen voor en zelden ratten, spitsmuizen of bosmuizen. Ik ben al verscheidene keren heel intensief op zoek geweest naar de exacte werkzame stof waaraan muizengif/rattengif z’n uitdrogende c.q. indrogende c.q. opdrogende c.q. mummificerende effect ontleent, maar ik kan er niks concreets over vinden. Ik dacht eerst nog dat het een soort koolstof zou zijn, maar ik kan in de ingrediëntenlijsten van muizengiffen en rattengiffen geen ingrediënten, hulpstoffen, processtoffen of verwerkingsstoffen vinden die een uitdrogend effect verlenen aan rodenticiden. Heel gek, want bijna alle fabrikanten en verkopers adverteren met dit veronderstelde effect van hun gif. Inmiddels vraag ik me af wat hier waar van is. Misschien dat muizen zo weinig vocht in zich dragen dat ze in veel gevallen zijn uitgedroogd voordat hun kadavertjes kunnen gaan rotten/ontbinden, maar dat kan niet voor ALLE muizen en ratten gelden. Bovendien kan men dan niet garanderen dat muizen en ratten VOLLEDIG uitdrogen/indrogen door dit dehydraterende effect. Ik denk dus dat je het risico dat een muizenkadavertje of rattenkadaver gaat rotten/stinken nooit volledig kan uitsluiten. Bijna alle moderne rattengiffen en muizengiffen betreffen zogenaamde multidosismiddelen waarvoor nog maar weinig resistentie is opgebouwd. Bij sommige giffen leggen muizen al snel het verband tussen het lokmiddel en de direct optredende vergiftigingsverschijnselen, waardoor muizen het al snel gaan mijden; misschien gaat een enkeling dood, maar daarna zul je een andere gifsoort moeten toepassen. De overgebleven muizen zullen namelijk niet langer van het bestrijdingsmiddel eten. Veruit de meeste moderne muizengiffen en rattengiffen veroorzaken deze ‘aasschuwheid’ echter niet; ratten en muizen zullen ervan blijven eten totdat ze allemaal zijn doodgegaan. Alle multidosismiddelen die worden ingezet tegen muizen en ratten, zijn zogenaamde anticoagulantia: middelen die de stolling/coagulatie van het bloed tegengaan. Deze anticoagulentia oftewel antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat de rat of muis overlijdt aan inwendige bloedingen, doordat het bloed niet meer kan stollen. Men veronderstelt dat er eveneens sprake is van een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor de muizen/ratten nauwelijks stress of pijn ervaren, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Muizen moeten ten minste enkele dagen van het giftige lokvoer eten om het stollingsvermogen van het bloed te ontregelen; ratten soms wel een week. Er moet continu voldoende gif aanwezig zijn, als er een tijdje geen gif beschikbaar is, zal het bloedstollingsvermogen zich weer herstellen (dankzij vitamine K). Voorbeelden van anticoagulantia tegen muizen en ratten zijn als volgt: Brodifacoum (Klerat e.a.); Bromadiolon (Bromatrol, BromaGraan, Tomcat e.a.); Difenacoum (Difenard, Fentrol, Ratak, Rattox-G, Roxasect, Somitrol, Sorkil e.a.); Difethialon (Finion Frap, MS Somitrol, Muizen STOP, Rodilon, Target e.a.); Flocoumafen (Storm e.a.). Al met al beweren veel producenten van muizengif en rattengif dat hun product ervoor zorgt dat dode muizen en ratten niet gaan rotten, waardoor je geen last krijgt van vervelende luchtjes/geurtjes… Maar hoe dit gebeurt en met welk middel, blijft een groot raadsel. En ook al zou een dode muis of rat van binnenuit volledig kunnen indrogen en mummificeren, dan nog zou dit volledig afhankelijk blijven van de hoeveelheid gif die ’t beestje heeft binnengekregen voordat ’t stierf. Nou ja, in ieder geval heel veel succes ermee! Groeten, Paul

  • Wilma

    28 december 2014

    Dag, Mijn kat heeft deze week al een paar keer een rat mee naar binnen genomen, dood weliswaar. Ik woon op een woonark. Mijn kat is een goede jager want hij vangt echt van alles hier. Maar ratten in mijn huis vind ik echt te ver gaan. Ik houd het kattenluik nu ook dicht. Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kat zo vaak ratten meeneemt? En duidt dit op een nest vlakbij mijn woonark?

    • Paul

      30 december 2014

      Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat je kat ratten mee naar huis sjouwt, is je kat binnenshuis houden. Ik weet niet wat je bedoelt met ‘een paar’, maar als je kat binnen een week tijd meerdere ratten te pakken heeft gekregen, dan duidt dit inderdaad op de aanwezigheid van een rattenkolonie.

    • Wilma

      30 december 2014

      Dank je. Het waren twee ratten op een dag en de week daarvoor ook een rat. Kan de gemeente hier iets aan doen denk je?

    • Paul

      31 december 2014

      Als je weet waar de ratten zich ongeveer bevinden, zou je de gemeente inderdaad kunnen bellen met het verzoek iets aan de ratten-infestatie te doen. De aanwezigheid van ratten op een woonlocatie kan immers maar beter zo vroeg mogelijk worden ingeperkt. Dus hoe eerder de gemeente erbij is, des te geringer en goedkoper de maatregelen die men dient te treffen.

  • Hilde

    11 december 2014

    Beste, Een aantal nachten heb ik al last van geritsel en geknaag op zolder. Omdat ik hier uiteenlopende reacties lees, vraag ik me af of ik nu met een muizenplaag of rattenplaag zit. Het probleem is dat ik niet op zoek kan gaan naar keutels omdat de zoldervloer geïsoleerd is en afgedekt met houten platen, net als aan de zijkanten. Ze zijn vooral diep in de nacht actief, lopen dan rond en ze maken zo’n lawaai dat ik er wakker van word. Iemand enig idee of ik met welke knaagdieren ik te doen heb en welk bestrijdingsmiddel ik het best kan gebruiken voor moeilijk bereikbare plaatsen? Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Hilde

  • Ellen

    1 december 2014

    Hallo, Een tijdje horen we in ’t plafond rumoer, naar onze mening zwaarder dan een muis, misschien een rat of eekhoorn. Knagen, rennen nogal veel lawaai, ik kan daardoor niet slapen. Er is maar een hoogte van een hand wat er tussen plafond en de bovenste verdieping zit. Ik heb zelf gaten geboord in plafond en daarin een zakje muizengif gestopt met daarop licht pindakaas gesmeerd. Twee dagen later dit nogmaals gedaan. Toen ik het plaatje weghaalde kwam er rotzooi uit, stukje hout, wat gif en isolatie. Blijkbaar is ’t gif wel aangevreten, maar nog steeds elke avond lawaai en geknaagd. Ook kwam er een leeg gevreten eikeltje uit ’t gat. Hoe weet ik nu wat daar zit te knagen? Wat kan ik doen om onze nachtrust weer te krijgen, word hier radeloos van. Dank, Ellen.

    • Paul

      1 december 2014

      Waarschijnlijk heb je met muizen te maken; heel misschien met een rat; ze verraden hun identiteit meestal via de grootte van hun keutels. Dat het muizengif wordt aangevreten, is een goed teken, uiteindelijk zal de muis of rat eraan doodgaan. Persoonlijk zou ik muizengif blijven voeren totdat het geknaag ophoudt. Wil je sneller resultaat, dan zit er denk ik niet veel anders op dan het hele plafond weghalen en het gat (of de gaten) waardoor muizen/ratten naar binnen kunnen goed afdichten. Succes ermee! Groeten, Paul

  • Dan

    5 oktober 2014

    Hoi, Hoe zit het met recht op bestrijding in geval van een huurhuis? In mijn geval is het vreemd, bestrijding voor kakkerlakken wordt betaald door de verhuurder, maar alles daarbuiten is voor eigen rekening. Waar zou je ongeveer op moeten rekenen in geval van kosten als het gaat om bestrijding van ratten? Ik denk dat het ratten zijn, gisteravond hoorde ik rennen, piepende geluiden en krassende geluiden tussen het plafond en de zoldervloer in. Ik heb ongeveer een half jaar eerder ontdekt dat je vanaf de zolder zo naar buiten kan kijken als je kijkt bij het punt waar het schuine dak samenkomt met de (buiten)muur. De huizen waarin ik woon zijn zeer slecht geïsoleerd, en in zo een geval is het naar mijn idee geen kunst om ongedierte binnen te krijgen. Tevens zitten er ook ieder seizoen vliegen aan de binnenkant van het zolderraam, die naar buiten willen. Ik kom zelf praktisch nooit op zolder, er ligt geen voedsel, en de toegang vanuit binnen naar zolder is dicht voor vliegen. Dus ik denk dat de vliegen ook naar binnen kunnen door de spleten tussen dak en muur. Op zo een manier heb ik weinig zin om zelf voor de kosten op te draaien als het niet te wijten is aan hygiënische problematiek of iets dergelijks.

    • Paul

      5 oktober 2014

      De exacte regels v.w.b. onderhoud van een huurwoning verschillen nogal per woningcorporatie. Dit is na te zien in je huurcontract. Als je huurt van een particuliere eigenaar of tussenpersoon, staan dit soort zaken niet altijd op contract. Sowieso zou je je kunnen beroepen op Nederlandse wetgeving en jurisprudentie, althans, indien je woonachtig bent in Nederland. Meestal geldt het volgende: A. De verhuurder draait op voor de kosten van constructieve GEBREKEN en achterstallig ONDERHOUD die het mogelijk maken voor ongedierte om je huurwoning te betreden. B. De huurder betaalt voor alle vormen van ongediertebestrijding, tenzij er sprake is van OVERMACHT. Voor zover ik weet is het aan de huurder om aan te tonen dat er sprake is van overmacht, dus dat de aanwezigheid van ratten in je woning niet aan jezelf te wijten is, maar aan bepaalde misstappen door de verhuurder. In gesprek treden met de verhuurder lijkt me in dit soort gevallen de beste manier om tot een oplossing te komen. Succes! Groeten, Paul (bron)

    • Jeroen

      12 oktober 2014

      Zo’n 400 euro dan voor professionele rattenbestrijders, maar zelf kun je ook wat aan bestrijding doen zoals schuursponsen en met ‘Mouse Stop Kit’, dit is niet zó duur schuursponsen 0,69 voor 10 sponzen bij Wibra, ‘MouseStop Gatenstopmiddel Muis & Rat’ kitspuit o.i.d. is zo’n 8,95 per tube van 500 milliliter, te koop bij de bouwmarkt, ben er zelf ook mee bezig, heb ongeveer dezelfde situatie als jij en een houten dakconstructie.

  • Sophie

    29 september 2014

    Hallo, Nu hier maar een berichtje van mij. Mijn vorige berichtje had ik geplaatst bij de vliegen. Ik had een serieuze madenplaag die uit de voeg van mijn wc muur kwam. Bah wat vies! Via het dak de oorzaak gezocht en een hele grote zwarte rat gevonden. Was niet heel veel meer van over… pikzwart en een hele lange, best wel dikke staart… vol met maden! Jak! Terwijl ik echt zwaar gif had neergelegd, waardoor ze zouden moeten uitdrogen. Alle mogelijke kieren en gaten dichtgemaakt. Nu na 1,5 week wachten alles ontsmet en zijn ook de laatste maden verdwenen. Heerlijke frisse lucht weer! Tot vanmorgen… Weer een echte rattengeur/lijkengeur! Ik word echt gek! Alweer in de wc. Ze hebben mijn plafond toen gecheckt en niks meer zien liggen… 3 blikken met maden verwijderd en zo goed mogelijk schoongemaakt. Hoe kan het dan toch dat ik het weer ruik? Help!

  • Dingemans

    19 augustus 2014

    Neem maar van mij aan dat zwarte ratten ook elders in Nederland voorkomen. Wij wonen in Limburg en ook daar is de zwarte rat aanwezig. Wij hebben de gemeentelijke bestrijdingsdienst gevraagd om de ratten te bestrijden. We hebben 1 dode rat gevonden. Ratten worden actief tegen zonsondergang.

  • Dewulf N.

    15 juli 2014

    Goedemorgen, Ik heb twee in de tuin loslopende konijntjes. En deze morgen kwamen ze (althans hun gewoonte) niet bij me knuffelen. Ze zaten eindeloos te staren naar iets. Toen ik ging kijken zag ik een bruine rat (denk ik) snel over de houten omheining terug naar boven klimmen bij de buren. Ik weet dat ze waarschijnlijk worden aangetrokken door het konijnenvoer. Ik merk ook dat m’n twee konijnen niet meer op hun gemakje loslopen door de tuin. Heeft iemand enig, maar ook enig idee, hoe ik dit probleem kan aanpakken a.u.b.? M’n konijntjes lopen ’s nachts buiten en hun hokje blijft ook openstaan, voor het geval ze er terug in willen om te drinken, eten, of bij regen… Ik zou het enorm appreciëren mocht iemand mij kunnen helpen. Alvast bedankt, N.

    • Paul

      15 juli 2014

      Beste N, Het is echt heel erg belangrijk om de rat bij je konijntjes vandaan te houden. Ratten kunnen namelijk het konijnenvoer besmetten via urine en uitwerpselen. Bovendien willen ratten nog weleens bijten als het ze niet zint. Volgens mij zijn er eigenlijk maar een paar dingen die je kunt doen: A. De ren overkappen met gaas, waardoor ratten met geen mogelijkheid in de ren kunnen komen. B. Een voerautomaat c.q. voederautomaat voor konijnen oftewel een automatische konijnenvoerbak aanschaffen die op vooraf ingestelde tijden een afgemeten portie voer aanbiedt. Zodoende is er voor de rat niks te halen. Misschien dat anderen nog tips hebben om ratten bij je konijnen vandaan te houden??? Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • anja

    28 maart 2014

    Beste, Ik heb last van ratten in mijn tuin, dat kwam mede doordat ik brood in de tuin zette voor de vogels. Heb mijn tuin nu grondig schoongemaakt en rattengif geplaatst. Vandaag, een week later, zie ik 7 ratten. Vind het maar eng, durf m’n achtertuin niet eens meer in. Wat moet ik nu doen?

  • ruud

    28 maart 2014

    Ik heb waarschijnlijk een rat in de fundatie van de spouw, gezien de lucht en stront die ik buiten onder het tuindeurkozijn zie liggen. De lucht ruik ik zelfs binnen, wat kan ik hieraan doen? Is er spul op de markt wat ik kan inspuiten, want ik kan niet onder het huis en vanaf buiten kan ik niet in deze spouwfundatie… Wie weet raad? Gr. Ruud

  • Alexandra

    25 maart 2014

    Ik heb je artikel gelezen, Paul, dank voor de uitgebreide info. Kun je met me meedenken: ik hoor elke avond tussen 20.00 en 21.30 dieren lopen en rennen tussen het plafond en het dak van de uitbouw van ons huis in een oude binnenstad. Er is geen normale opening waardoor ik kan onderzoeken welke dieren het betreft. Ze klinken veel en tamelijk zwaar – ik denk ratten. Alleen, hoe kom ik dat te weten en hoe kom ik van ze af? Wat zoeken ze daar überhaupt – er is daar geen eten, alleen een schuilplaats die, voor zover ik kan zien, geïsoleerd is van de rest van het huis. Ik hoor ze nergens anders in huis, dus alle tips over hygiëne zijn nuttig en goed, maar hier niet van toepassing. De buitenmuur van de uitbouw heeft een spouw (met ventilatie-openingen); hoe mijn muur en dak aan die van de buren vastzitten (gesloten of open verbinding?) weet ik niet. Ik kom niet verder dan een opening maken in de buitenmuur en dan… ja wat? De rattenvanger van Hamelen bellen? Ik hoop dat je me kunt adviseren.

    • Paul

      25 maart 2014

      Beste Alexandra, Onderaan dit artikel over de bestrijding van muizen in huis staan heel veel vergelijkbare ervaringen. Ik heb een keer een muis bovenop een verlaagd plafond gehad. Volgens mij zat ‘ie er voornamelijk voor een droge en warme schuilplek, maar op een gegeven moment hoorde ik ook iets rollen, waarvan ik achteraf denk dat het een hazelnoot moet zijn geweest van de hazelaar naast mijn woning. Ik kom namelijk ook nog weleens hoopjes opengeknaagde hazelnootjes (dus schaaltjes) bij de ventilatieschachten in mijn garage tegen. Gerol en geknaag wisselden elkaar op een gegeven moment continu af op het plafond. Wellicht dat muizen (en misschien ratten?) dus niet alleen warmte en droogte opzoeken, maar ook wel voedsel verzamelen c.q. ‘hamsteren’ in de ruimtes tussen plafonds… Wat ik destijds heb gedaan: een gaatje geboord in het verlaagd plafond en muizengif erdoorheen geduwd. Ik ben geen voorstander van gif, maar omdat ik van het getrippel, geknaag en gerol niet kon slapen, zag ik geen andere oplossing. Na 3 dagen was het muisstil. :( Succes ermee! Groeten, Paul

  • Berend van Breda

    8 maart 2014

    Hallo, Ik las het artikel omdat ik ook op zolder (slaapkamer) geritsel hoor. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk ratten. Er komt geritsel, getik of geknaag onder de dakpannen vandaan. Meestal van 8:00 tot 9:30, dan is het overduidelijk te horen. Weet iemand wat ik hieraan kan doen? Hoe kan ik ze wegkrijgen? Ik hoor het graag. Bij voorbaat dank! Groet, Berend

  • jade

    8 maart 2014

    Hallo, Ik heb een situatie. op mijn balkon vier hoog hebben de vorige bewoners vuilniszakken laten liggen, ik durf ze niet weg te halen. Nou durf ik al ruim een week mijn keuken niet in omdat ik geritsel hoor (in de keuken liggen drie vuilniszakken en voor de rest tassen met kleding (ruimtegebrek). Ik ben er als de dood voor dat het ratten zijn (ik heb wel een muis zien rennen)… Ik durf die zakken dus ook niet weg te halen. Kunnen dit ratten zijn of betwijfelt u dit? Ze maken wel geluid, hard ook, echt geritsel. Kan dit van een muisje afkomen?

    • Paul

      8 maart 2014

      Ik kan natuurlijk niet met zekerheid bepalen of je te kampen hebt met ratten of muizen, maar reken maar dat muizen een hels kabaal kunnen maken. Als ze eenmaal aan het knagen zijn, dan kun je er nauwelijks van slapen. Misschien een idee om een stukje lokaas weg te leggen: een beetje pindakaas of iets dergelijks?

    • Anne J

      8 maart 2014

      Ik hoor altijd: als je muizen hebt, kan je geen rat hebben. Een rat eet muizen namelijk op. Dus dat valt mee. Ik zou er desalniettemin wel wat aan doen, want ook muizen vermeerderen zich snel. Succes!

  • Anne J

    21 januari 2014

    @ Paul: Bedankt voor de info. Weet zeker dat het ene bruine rat is (wonen ook in Zuid-Limburg). Gisternacht hoorde ik weer wat op zolder en ik vrees dat er weer eentje zit. Wij wonen in een blok dus met 8 huizen geschakeld aan elkaar en het kan dus zijn dat ‘ie bij één van de buren uit het riool komt en via spouwmuren of evt. dakgoten naar ons toe komt. Heel vervelend natuurlijk! Doe geen oog meer dicht. Nu moeten we morgen echt de zolder opruimen en alle spullen weghalen i.v.m. plaatsen CV. Hoe kan ik dat aanpakken? Eerst gewoon herrie maken met muziek of zo? Zodat ik de rat de kans geef om weg te komen? En dit een paar keer? Ik wil koste wat kost voorkomen dat ik er eentje in levenden lijve tegenkom. Het voordeel is dat als de zolder eenmaal leeg is, er ook niet meer veel te halen valt voor de rat: geen verstopplek, geen voedsel…

    • Paul

      21 januari 2014

      Beste Anne, Kun je niet iemand (die niet bang is voor muizen of ratten) vragen of diegene je zolder wil verkennen? Eerlijk gezegd lijkt me de kans op muizen in dit geval trouwens beduidend groter dan dat er opnieuw een rat zit. Bruine ratten zijn geen fervente klimmers, dus via dakgoten zullen ze zich niet zo snel verspreiden. Via spouwen misschien wel; en als er inderdaad gaten zitten in de muren van huis naar huis, dan zou er zelfs sprake kunnen zijn van een kolonie, maar dan zouden meer mensen in de buurt daar last van moeten hebben… In dat geval is het trouwens raadzaam om de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen! Hoe dan ook denk ik eerder dat je last hebt van muizen, en muizen bouwen overal nestjes: onder dakpannen, in isolatiemateriaal, in bankkussens etc. Eigenlijk inalles wat warm en isolerend is. Omdat je nooit zeker weet of je een muis (of rat) daadwerkelijk hebt weggejaagd (of dat ‘ie zich gewoon stilhoudt/schuilhoudt), lijkt het me niet bepaald effectief om te experimenteren met herrie, muziek, bonzen, kloppen, schreeuwen etc. Zoek voor de zekerheid iemand die de hele boel op stelten zet: grote voorwerpen verplaatsen, isolerende materialen controleren etc. De kans is namelijk groot dat er een of meerdere muizennestjes aanwezig zijn, en indien je eveneens bang bent voor muizen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan op een hooggelegen zolder. Nogmaals sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Anne J

    20 januari 2014

    Ik vraag me af, hoe weet ik nu zeker dat er geen ratten meer zijn? Twee weken geleden hoorden wij op zolder geknaag en gestommel. We wisten eerst niet wat het was, maar hebben toen gif gestrooid, vallen gezet en de gaten op zolder met pur dicht gespoten. Na drie dagen vonden we een dode rat en hebben toen de gemeentelijke bestrijdingsdienst laten komen. Deze man constateerde dat we waarschijnlijk een gat hebben in een put onder een uitbouw, waar de riolering op uitkomt. Daardoor kunnen ze in de spouwmuren komen (5 jaar geleden verbouwd en aannemer heeft dit niet goed gemaakt, grrr). Dit betekent dat de vloer eruit moet die vijf jaar geleden gestort is, inclusief ijskast, vaatwasser etc. Omdat we dat niet op korte termijn kunnen realiseren, hebben we nu een terugslagklep in de riolering laten plaatsen. En ja, hoor de eerste nacht was ongelooflijk. De klep is anderhalf uur aangevallen door een rat. Het was een hels kabaal, leek wel een inbreker. Nu moeten we deze week de zolder opruimen en ik ben bang om er nog levende ratten aan te treffen. Het is nu anderhalve week stil en de terugslagklep zit er nu drie dagen in. Wanneer kan ik met een gerust hart ademhalen? Wie heeft raad?

    • Paul

      20 januari 2014

      Beste Anne, Ik denk niet dat iemand je die garantie kan geven. Maar als je in al die tijd niks meer hebt gehoord, lijkt me de kans dat er nog ratten zitten wel heel erg klein. Vond je de dode rat overigens in een val of los in een hoekje, gestorven door het gif? In het eerste geval zou je opnieuw vallen kunnen zetten voor aanvullende zekerheid; in het tweede geval extra gif neerzetten. Hoe dan ook: heel veel succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Anne J

      20 januari 2014

      Bedankt voor de reactie. Ik vraag me af of er nog een nest kan zitten, aangezien ik wel kleine geluidjes hoor onder de dakpannen en we daar plastic hebben weggehaald wat die de rat daar naartoe heeft gesleept (kan overigens ook wat anders zijn geweest, bijvoorbeeld muizen). Verlaat een moeder het nest? Met andere woorden: moet ze elke dag terug naar het riool? Volgens mij vindt ze ook water en voedsel in de put namelijk. In ieder geval éénmaal terug naar het riool is blijven in het riool! Althans, in ons geval.

    • Paul

      20 januari 2014

      De zwarte rat (grijs tot zwart van kleur) is volgens de GGD momenteel (binnen de Nederlandse landsgrenzen) alleen te vinden in het havengebied van Amsterdam; al zijn er ook berichten van zwarte ratten op boerderijen en veehouderijen, en dan met name rondom hooibalen. De zwarte rat is de rattensoort die het liefst leeft op zolders en zich verplaatst langs balken en richels. Als je niet in Amsterdam woont, zou er dus eigenlijk sprake moeten zijn van een bruine rat (roodbruin tot donkerbruin van kleur). Binnenlevende bruine ratten vormen meestal kleine groepjes, bestaande uit een dominant mannetje, een harem van vrouwtjes en enkele ondergeschikte mannetjes. Ze hebben een klein territorium en een activiteitengebied van plusminus 100 strekkende meter rondom het nest. De bruine rat heeft als rustplaats een nest in een holenstelsel, dus de kans dat er een nest met bruine ratten op je zolder aanwezig is (geweest), is minimaal. Binnenlevende bruine ratten maken hun nesten veeleer op of onder vloeren of tussen muren en in andere holle ruimtes rond menselijke nederzettingen, maar het liefst laag bij de grond. De kans is dus relatief groot dat het een enkele rat is geweest die op zoek was naar voedsel. Voor enige zekerheid kun je het beste kijken naar de hoeveelheid vraatsporen, loopsporen en uitwerpselen. Is er weinig te zien, dan is de kans op een NEST minimaal. Groeten, Paul

  • F.vander Ploeg

    8 juli 2012

    Ik heb een vraag: wij staan op een boerencamping en wij hebben last van muizen of woelratjes. Hoe weet je nou wat het is? Wij hebben muizengif gezet en het schaaltje was in een mum van tijd leeg, maar het gekke is… Als wij er weer zijn, dan hebben wij nergens last van. Kunnen jullie mij vertellen wat dit zijn? M.v.g. Folkert

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.