Bezoek aan diëtist & vergoeding via zorgverzekering

Fitness · Door Ilse

Het aantal mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid is nog altijd groeiende, en steeds meer mensen zoeken professionele hulp. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe je bij een diëtist terechtkomt en hoe het zit met vergoeding door je zorgverzekering. Hieronder lees je er alles over…

Wat is een diëtist?

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen. Hij of zij is in bezit van het hbo-diploma ‘Voeding en Diëtetiek’ (of een buitenlandse tegenhanger). Iemand met een gerelateerd mbo-diploma is assistent-diëtist of voedingsassistent.

Vanaf 1 augustus 2011 op eigen initiatief naar een diëtist

Tot voor kort mochten erkende diëtisten uitsluitend cliënten behandelen met een verwijsbrief van hun huisarts of specialist. De Raad van State (RvS) heeft onlangs echter het besluit ‘Directe Toegankelijkheid Diëtetiek’ (DTD) goedgekeurd. Zodoende mogen diëtisten sinds 1 augustus 2011 ook patiënten behandelen die op eigen initiatief dieethulp zoeken.

De voordelen van dieetadvies door een diëtist…

Het besluit ‘Directe Toegankelijkheid Diëtetiek’ verlaagt de drempel voor mensen om hulp te zoeken bij overgewicht of zwaarlijvigheid. Ze hoeven immers niet langer voor een doorverwijzing naar hun arts of specialist. De directe toegang tot een diëtist zou:

  • De kwaliteit van de zorg verbeteren.
  • Een snellere behandeling mogelijk maken.
  • Een gezondere leefstijl in de hand werken.

Helemaal super, zou je zeggen…

Vergoeding van dieetadvies door je zorgverzekeraar

Let op: niet elke zorgverzekeraar vergoedt dieetadvies zonder doorverwijzing. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) adviseert dan ook om eerst navraag te doen bij je zorgverzekeraar.

Sterker nog: momenteel (2011) worden de kosten van dieetadvies (4 uur per jaar) door een erkend diëtist – mét verwijsbrief – vergoed vanuit het basispakket van iedere zorgverzekeraar. Vanaf 1 januari 2012 gaat de vergoeding van dieetbegeleiding echter uit het basispakket van de zorgverzekering…

Kortom: de regering maakt het mensen op dit moment gemakkelijker om dieethulp te zoeken… Maar de zorgverzekeraars zorgen er in 2012 voor dat je er als cliënt zijnde zelf voor moet betalen… Tenzij je afdoende – en dus aanvullend – bent verzekerd.

Wat vind jij van de ontwikkelingen omtrent dieetadvies van een diëtist? Of heb jij ervaring met dieethulp van een diëtist? Laat hieronder je mening achter!

Afvallen met een diëtist betekent succes!

De diëtist kwam de afgelopen tijd veel in het nieuws. En positief welteverstaan! Met ‘de diëtist’ bedoelen we in dit geval niet één diëtist in het bijzonder, maar professionele diëtisten in het algemeen. Ruim 30 procent van alle Nederlanders die proberen af te vallen met behulp van een diëtist bereikt op den duur zijn of haar streefgewicht! Ruim 10 procent van hen komt hier heel dicht bij in de buurt. De resultaten zijn nagenoeg constant over twee volle jaren. Dit in tegenstelling tot doe-het-zelvers. Mensen die op eigen kracht proberen af te vallen, bereiken namelijk zelden hun gestelde doelen.

Afvallen met diëtist: 6 tips

Behandeling door een diëtist (tot een x-aantal uren) wordt nog steeds vergoed door ziektekostenverzekeraars, dus het hoeft niet eens duur te zijn. Dieetadvies door een diëtist of diëtiste kan geweldig uitpakken, maar uiteindelijk moet je het toch zelf waarmaken. Houd je daarom aan onderstaande dieetregels van Nederlandse diëtisten en maak zelf alvast een goed begin. Een goed begin is immers het halve werk en bij alle goede dieetnormen die je jezelf aanleert hoeft een diëtist niet meer te helpen.

1. Groente & fruit aanvullen zegt diëtist!

Zorg voor voldoende groenten en fruit. Heb je aan het eind van de dag geen fruit of groenten op, maak dan een gemengde salade of fruitsalade klaar om dit gemis in te halen. Vervang desnoods je avondmaaltijd door een maaltijdsalade (sla, paprika, tomaat, komkommer etc.), bijvoorbeeld met noten, mozzarella, bessen, verse kruiden en/of geitenkaas om er meer smaak aan te geven.

2. Diëtist: “Niet meer dan 1 glas frisdrank”

Frisdrank (cola, sinas, 7-up, siroop, gezoete sappen etc.) is ongezond en calorierijk. Light frisdrank of dieetfrisdrank mag dan calorie-armer zijn, maar is in werkelijkheid niet gezonder. Water, suikervrije thee, zwarte koffie of ongezoet vruchtensap is ontzettend veel beter. Daarom: niet meer dan 1 glas fris per dag en aanvullen met water (en evt. zwarte koffie en/of thee).

3. Vezelrijke + suikerarme ontbijtgranen

Kies voor ontbijtgranen met veel vezels en weinig tot geen suiker. Een kommetje cornflakes of muesli lijkt onschuldig, maar kan veel suiker (en dus calorieën) bevatten. Vezelrijke en suikerarme ontbijtgranen zorgen voor een vol gevoel en weinig calorieën.

4. Alcohol uitsluitend in het weekend, aldus diëtist

Een glaasje wijn, bier, whisky of port bevat verrassend veel calorieën. Beperk je alcoholgebruik daarom tot de vrijdag- en/of zaterdagavond en drink niet meer dan enkele glazen.

5. Diëtist: “Drankje in plaats van dessert”

Wen aan een kop koffie of thee na de avondmaaltijd i.p.v. een dessert met room en/of veel suiker. Het gemiddelde Nederlandse dessert bevat namelijk een veelvoud aan calorieën, zelfs als er melk en/of suiker in de thee of koffie zou zitten.

6. Slimmere keuzes qua fastfood

Een keer per week fastfood (friet / pizza / pannenkoeken / snacks etc.) moet kunnen, maar maak wel relatief gezonde keuzes. Een pizza met groenten is beter dan een pizza met veel kaas. Friet gebakken in zonnebloemolie is beter dan friet uit vast vet. En een magere biefburger van de grill op een volkorenbroodje is beter dan een vette gefrituurde hamburger op wit plakbrood.

Enkele jaren geleden kwamen diëtisten nog verrassend negatief uit de bus en in het nieuws omdat men zich niet genoeg focuste op een gezonde en actieve leefstijl: sporten en natuurlijk eten. Inmiddels lijken er verregaande verbeteringen op te treden. Hoe sta jij tegenover diëtisten? Deel jouw opvattingen en bevindingen in een berichtje hieronder!

15 comments


  • rob

    3 november 2011

    De dietist heeft het er deels ook zelf naar gemaakt dat ze uit het paket gaan
    Waarom moe tene consult van 1 uur 65 euro kosten?

    • Wil

      5 november 2011

      Kijk ook naar wat het je oplevert als je naar de prijs kijkt. Iedere professional heeft ook veel indirecte kosten, zoals verplichte bijscholing, verzekeringen, praktijkruimten huren en administratieve kosten. Het gaat er om wat het je waard is om af te vallen. Soms is het ook een goed idee om een maatje te zoeken om mee af te vallen of iemand anders die je de juiste steun geeft of een zetje in de juiste richting, bijvoorbeeld om van de bank op te staan en in beweiging te komen. Degezondgewichtcoach.nl

  • marga

    14 augustus 2011

    schandalig ik heb nu een jaar begeleiding en ben 9 kilo afgevallen wat veel moeite kost als ze de dietiste er uit halen ben ik bang dat ik terug val

    • Wil

      17 augustus 2011

      Je kunt ook overwegen naar een gewichtsconsullente te gaan. Vaak wordt dit vergoed uit de aanvullende verzekering, dus vraag er naar. Als het goed is heb je handvatten gekregen, zodat je zelf verder kunt met afvallen.
      Een terugval hoeft op zich niet zo erg te zijn. Daarna ga je gewoon weer je weg vervolgen. Succes, Wil Degezondgewichtcoach.nl

  • Theo en Greet Sprong

    9 augustus 2011

    een dietist heeft ons wel geholpen !! maar er werdt wel ieder maand!! van de verzekering wel ff 8.95 pp afgehaal van de eigen bijdrage . dus dan moeten ze die roken,s ook niet meer vergoeden . want dat is ook schandelig . hun zijn er mee begonnen met het roken . en wij hebben ook last van overgewicht . we hebben dat er ook zelf naar gemaakt sommigen ?? niet iedereen uiteraard . er zijn ook ziekte,s waar je niks aan kunt doen, dat je last krijgt van overgewicht .

  • Rob Mulder

    9 augustus 2011

    Ik ben vaak naar verschillende diëtistes ge-weest, en ik weet dat elk pondje door mijn mondje gaat. En ken “Ik kies bewust” Een diëtiste helpt mij dan ook niet als ik om 22 uur een onbedwingbare lust tot eten krijg.

    Wij worden weer aan ons lot overgelaten, wat het ene kabinet opbouwt, breekt het andere kabinet weer af. En dan vraag je, je af wie is geloof waardig, en waar en op wie kan ik mijn toekomst opbouwen.

  • Isolde

    9 augustus 2011

    Drie jaar terug ben ik naar een diëtiste geweest op aanraden van de huisarts. Jammer genoeg was dit er een van de school van 5 volkoren boterhammen per dag en ik doe het heel slecht op gluten. Maar dat was het enige liedje dat er gezongen werd. Ik vond dat persoonlijke wel meevallen, je krijgt gewoon een standaard lijstje. Misschien dat er een yoghurtje aan toegevoegd word of iets in die richting. Als ik begon over voedingsupplementen, zat ze me schaapachtig aan te kijken en kon me al heel snel niet meer volgen. Niet heel erg geïnformeerd. Het heeft me heel veel gekost vanwege het eigen risico. Het wordt wel vergoed, maar als je je eigen risico nog niet aan iets anders opgemaakt hebt, betaal je het dus hiervoor. Dan is de prijs van 60 euro per uur, behoorlijk aan de prijs voor wat je ervoor krijgt, vind ik. Mijn huisarts had me aan het eind van het een jaar ernaar toe gestuurd, dus het kostte me twee keer mijn eigen risico. Al me al een enorm fiasco. Ik weet dat er veel mensen wel profijt van hebben. Voor die mensen zou ik graag willen dat het vergoed blijft worden vanuit het basis pakket. Daar ben ik toch wel een voorstander van! Inderdaad beter dan al die andere kosten die je krijgt van overgewicht, tot aan operaties toe. Maar ik wilde mijn verhaal toch ook eens hierbij vermelden. Hoe ben ik nu wel 25 kilo afgevallen hierna. Ik heb veel gehad aan de boeken Minder eten van Gillian Rilley, Wat je eet ben je zelf van Gillian McKeith, Fitonics van Marilyn Diamond, en Eet goed, blijf gezond en fit van Adelle Davis. Van darmspoelingen heb ik ook veel profijt gehad.

  • Biegmama

    9 augustus 2011

    Niet mee eens!!
    Mensen willen alles voor niets. Als je (flink) moet betalen voor een dienst dan haal je het niet in je hoofd om er met de pet naar te gooien. Het is maar wat gemakkelijk om naar een (gratis) dietiste te gaan en te zien waar het schip strandt. Wel veel geld uitgeven aan kostbare vakanties, dure laarzen/kleding maar niets over hebben voor goede begeleiding voor je gezondheid. Holland op z’n smalst!!

    • anne

      9 augustus 2011

      Beste Biegmama,

      Ik bewijs dat ik met de dietiste in het basis pakket heel goed afval.
      Waarom zou ik er met de pet naar gooien dan!?
      Tenslotte kost het me nu niets extra’s, en toch val ik heel goed af met die
      begeleiding. Ik heb er alleen moeite mee dat ik er volgend jaar weer
      extra voor moet laten bijverzekeren of zelf betalen.
      En nee….ik geef geen geld uit aan vakanties, dure kleding, enz enz,
      want ik heb niet zoveel geld.
      Ik zou het prettig vinden als men mijn verhaal eerst eens goed leest, eer men commentaar geeft.

      vr, gr,
      Anne.

    • Theo Backx

      9 augustus 2011

      Beste Biegmama Je doet net of veel nederlanders zomaar zich al die vernoemde luxes kunnen veroorloven, geloof me dat is echt niet zo, als dat bij jouw zo is ben je een geluksvogel. Je hebt bij mij ook niet gelezen dat die dietisten althans voor mij als vegetarier niks kunnen beteken want daar weten ze niks van dus moet ik het zelf uitzoeken. Ben met chia zaden begonnen schijnen erg goed te zijn.

    • danielle

      25 augustus 2011

      zeker niet last van heel veel overgewicht???????

    • Mirjam

      3 januari 2013

      Houd er rekening mee dat niet alleen mensen met overgewicht naar de diëtist(e) toe gaan.
      Ook mensen met bepaalde intolleranties, zoals gluten en lactose intollerantie, hebben een goed voedingsadvies nodig.
      Dus waarom betalen voor de begeleiding voor iets waar je niet om gevraagd hebt en de nodige (erge) last van hebt.
      Dit heeft niets met dure kleding, vacanties, e.d. te maken.
      Juist de mensen die een hulpvraag hebben, hebben (meestal) maar heel weinig te besteden.

  • Theo Backx

    9 augustus 2011

    Anne ik ben het helemaal met jouw eens. De ziekenfondsen betalen liever veel geld voor mensen die alsnog geholpen moeten worden terwijl ze goedkoper uit zijn als meer mensen van een diëtiste gebruik willen maken. Alhoewel ik daar ook slechte ervaring heb want als iemand vegetarisch is kunnen ze geen zinnig advies kunnen geven en dat vindt ik jammer.

  • Ilona

    9 augustus 2011

    Ik ben het helemaal met je eens Anne.
    Versoepeling van toelaten is een goede zet.
    Zelf ben ik 6 jaar geleden bezig geweest bij een dietiste te komen via de dokter.
    Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en na 3 jaar ben ik gestopt met het zoeken naar en afwachten op een dietiste. En de stap naar de dokter hiervoor was al zo groot dat na deze toestand de moed me wederom in de schoenen zakte.
    En als iemand met een B.E.D stoornis verleden is een dietist wel raadzaam maar ja dat werd steeds moeilijker.
    Nu wordt het makkelijker maar gaan ze het na een jaar weer moeilijker maken.
    Belachelijk….

    Mensen met een drugs of drank probleem krijgen ook kosteloos of vergoede hulp waarom wij niet??

  • anne

    9 augustus 2011

    Het is schandalig dat de toegang wordt versoepeld, en met ingang van 2012 ook meteen
    weer wordt geweerd via je verzekering. Ik zit te denken om te stoppen met m’n
    bezoeken aan de dietiste. Je wordt aan alle kanten financieel uitgetrokken.
    Als protest wil ik mijn bezoeken staken. Ik heb er erg veel baat bij, maar ergens houdt
    het op. Ik moet steeds meer betalen (en ook zelf bijbetalen) en ik krijg er steeds minder
    voor in mijn pakket (basis). En dat terwijl die super dure operaties van maagverkleining
    en bypass enz wel vergoed worden. Schandalig toch!? Degene die het op eigen kracht
    willen bereiken, het gewichtsverlies, worden finaal tegengewerkt.
    En ik dacht, dat ik met meer dan 30 kilo gewichtsverlies, wel een mening
    mocht uiten hierover.
    Zo zie ik het, maar jah….

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.