Een binnenoorontsteking oftewel ‘otitis interna’ betreft een diepe infectie van het interne oor. Het gaat hierbij om een bacteriële infectie van een of meerdere van de volgende weefsels:
- Gehoorcentrum (slakkenhuis)
- Evenwichtsorgaan (labyrint)
Een infectie van het evenwichtsorgaan oftewel labyrint wordt ook wel “labyrintitis” genoemd. Meestal zijn ook het basilair membraan en/of de gehoorzenuw betrokken bij een binnenoorontsteking. In dit artikel bespreken we de symptomen & behandeling van een binnenoorinfectie…
Symptomen binnenoorontsteking
Als het evenwichtsorgaan (oor-labyrint) ontstoken raakt, kunnen verregaande complicaties optreden m.b.t. evenwicht en oriëntatie. Als het slakkenhuis ontstoken raakt, dan ontstaat doorgaans permanente gehoorschade & gehoorverlies. De belangrijkste symptomen van een interne oorinfectie zijn:
- Duizeligheid & draaierigheid
- Heftige aanvallen van draaiduizeligheid
- Braken & misselijkheid
- Evenwichtsverlies & oriëntatieproblemen
- Acuut gehoorverlies (verslechtering in zeer korte tijd)
- Volledige doofheid
- “Vol gevoel” in het oor
- Loopoor (bloed & wondvocht uit het oor)
- Oorsuizen & ruis
Vanwege de permanente schade die een interne oorontsteking kan veroorzaken, is een binnenoorontsteking veruit de gevaarlijkste vorm van oorinfectie.
Oorzaak binnenoor-infectie
Aan beide zijden van het hoofd, binnenin het rotsbeen van de schedel bevindt zich een evenwichtsorgaan. Beide evenwichtsorganen bestaan uit drie gebogen buisjes. Elk buisje is gevuld met vocht (endolymfe & perilymfe). Bij een ontsteking van de evenwichtsorganen zijn er bacteriën in de buisjes en het “evenwichtsvocht” terechtgekomen. De bacteriën bereiken het evenwichtsorgaan meestal via de gehoorgang…
1. Primaire oorzaak van binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking ofwel ‘otitis interna’ ontstaat meestal als een heftige bacteriële gehoorgang-, of middenoor-infectie onbehandeld blijft en steeds dieper in het oor doordringt. De bacteriële infectie slaat dan van het middenoor over op het binnenoor waarin zich het evenwichtsorgaan + slakkenhuis bevindt. Hierdoor ontstaan allerlei complicaties.
2. Secundaire oorzaken van binnenoorinfectie
De oorzaak van een binnenoorontsteking (otitis interna) is dus meestal een onbehandelde middenoorinfectie. Toch zijn er een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een binnenoorinfectie. Deze secundaire oorzaken van een binnenoorontsteking zijn als volgt:
- Verkoudheid & griep
- Astma & allergieën
- Overmatig alcoholgebruik
- Hoofdtrauma (letselschade)
- Poliep of tumor in het oor
- Cholesteatoom (cyste van huidcellen & oorsmeer)
- Mazelen, herpes, bof & rode hond (virussen)
Indien een binnenoorontsteking niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de oorontsteking chronisch wordt. Ga dus bijtijds naar de huisarts met hevige oorpijn & oorklachten.
Behandeling van binnenoor-ontsteking
Je kunt een infectie van het binnenoor voorkomen door een buitenoorinfectie of middenoorinfectie niet uit de hand te laten lopen. Ga daarom bij hevige oorpijn en looporen direct naar de huisarts. Als het binnenoor geïnfecteerd is geraakt door bacteriën, dan zijn er de volgende mogelijkheden ter behandeling van het binnenoor…
- Behandeling met sterke antibiotica-oordruppels tegen bacteriën.
- Buis van Eustachius (tussen neus-keelholte & middenoor) openen met eenvoudige neusdruppels (zoutoplossing of xylometazoline)
- Rust om duizeligheid & misselijkheid te verlichten.
- Paracetamol & ibuprofen om oorpijn te verlichten.
- Bij infecties van het evenwichtsorgaan (labyrintitis) worden doorgaans sterkere medicatie voorgeschreven met meer bijwerkingen.
- Eventueel lange “buisjes” (trommelvliesbuisjes) implanteren.
- Eventueel een operatie om ophopingen van pus, vuil & bacteriën te verwijderen.
Autorijden en ladders beklimmen is overigens geenszins raadzaam i.v.m. oriëntatie & evenwichtsverlies.
Tot slot
Een binnenoorontsteking is een extreem risicovolle vorm van oorontsteking. In veel gevallen gaar de oorinfectie vanzelf over, maar in veel andere gevallen ontstaat permanente schade. Hierbij valt te denken aan chronische oorontsteking, permanente gehoorstoornissen en blijvend gehoorverlies. In zeldzame gevallen kan de binnenoorinfectie zich zelfs ontwikkelen tot een hersenvliesontsteking. Schakel daarom bij twijfel direct een arts in!
Heb jij ervaring met ‘otitis interna’ oftewel een binnenoorontsteking? Laat hieronder jouw ervaring achter m.b.t. de interne oorinfectie…