Een binnenoorontsteking oftewel ‘otitis interna’ betreft een diepe infectie van het interne oor. Het gaat hierbij om een bacteriële infectie van een of meerdere van de volgende weefsels:
- Gehoorcentrum (slakkenhuis)
- Evenwichtsorgaan (labyrint)
Een infectie van het evenwichtsorgaan oftewel labyrint wordt ook wel “labyrintitis” genoemd. Meestal zijn ook het basilair membraan en/of de gehoorzenuw betrokken bij een binnenoorontsteking. In dit artikel bespreken we de symptomen & behandeling van een binnenoorinfectie…
Symptomen binnenoorontsteking
Als het evenwichtsorgaan (oor-labyrint) ontstoken raakt, kunnen verregaande complicaties optreden m.b.t. evenwicht en oriëntatie. Als het slakkenhuis ontstoken raakt, dan ontstaat doorgaans permanente gehoorschade & gehoorverlies. De belangrijkste symptomen van een interne oorinfectie zijn:
- Duizeligheid & draaierigheid
- Heftige aanvallen van draaiduizeligheid
- Braken & misselijkheid
- Evenwichtsverlies & oriëntatieproblemen
- Acuut gehoorverlies (verslechtering in zeer korte tijd)
- Volledige doofheid
- “Vol gevoel” in het oor
- Loopoor (bloed & wondvocht uit het oor)
- Oorsuizen & ruis
Vanwege de permanente schade die een interne oorontsteking kan veroorzaken, is een binnenoorontsteking veruit de gevaarlijkste vorm van oorinfectie.
Oorzaak binnenoor-infectie
Aan beide zijden van het hoofd, binnenin het rotsbeen van de schedel bevindt zich een evenwichtsorgaan. Beide evenwichtsorganen bestaan uit drie gebogen buisjes. Elk buisje is gevuld met vocht (endolymfe & perilymfe). Bij een ontsteking van de evenwichtsorganen zijn er bacteriën in de buisjes en het “evenwichtsvocht” terechtgekomen. De bacteriën bereiken het evenwichtsorgaan meestal via de gehoorgang…
1. Primaire oorzaak van binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking ofwel ‘otitis interna’ ontstaat meestal als een heftige bacteriële gehoorgang-, of middenoor-infectie onbehandeld blijft en steeds dieper in het oor doordringt. De bacteriële infectie slaat dan van het middenoor over op het binnenoor waarin zich het evenwichtsorgaan + slakkenhuis bevindt. Hierdoor ontstaan allerlei complicaties.
2. Secundaire oorzaken van binnenoorinfectie
De oorzaak van een binnenoorontsteking (otitis interna) is dus meestal een onbehandelde middenoorinfectie. Toch zijn er een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een binnenoorinfectie. Deze secundaire oorzaken van een binnenoorontsteking zijn als volgt:
- Verkoudheid & griep
- Astma & allergieën
- Overmatig alcoholgebruik
- Hoofdtrauma (letselschade)
- Poliep of tumor in het oor
- Cholesteatoom (cyste van huidcellen & oorsmeer)
- Mazelen, herpes, bof & rode hond (virussen)
Indien een binnenoorontsteking niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de oorontsteking chronisch wordt. Ga dus bijtijds naar de huisarts met hevige oorpijn & oorklachten.
Behandeling van binnenoor-ontsteking
Je kunt een infectie van het binnenoor voorkomen door een buitenoorinfectie of middenoorinfectie niet uit de hand te laten lopen. Ga daarom bij hevige oorpijn en looporen direct naar de huisarts. Als het binnenoor geïnfecteerd is geraakt door bacteriën, dan zijn er de volgende mogelijkheden ter behandeling van het binnenoor…
- Behandeling met sterke antibiotica-oordruppels tegen bacteriën.
- Buis van Eustachius (tussen neus-keelholte & middenoor) openen met eenvoudige neusdruppels (zoutoplossing of xylometazoline)
- Rust om duizeligheid & misselijkheid te verlichten.
- Paracetamol & ibuprofen om oorpijn te verlichten.
- Bij infecties van het evenwichtsorgaan (labyrintitis) worden doorgaans sterkere medicatie voorgeschreven met meer bijwerkingen.
- Eventueel lange “buisjes” (trommelvliesbuisjes) implanteren.
- Eventueel een operatie om ophopingen van pus, vuil & bacteriën te verwijderen.
Autorijden en ladders beklimmen is overigens geenszins raadzaam i.v.m. oriëntatie & evenwichtsverlies.
Tot slot
Een binnenoorontsteking is een extreem risicovolle vorm van oorontsteking. In veel gevallen gaar de oorinfectie vanzelf over, maar in veel andere gevallen ontstaat permanente schade. Hierbij valt te denken aan chronische oorontsteking, permanente gehoorstoornissen en blijvend gehoorverlies. In zeldzame gevallen kan de binnenoorinfectie zich zelfs ontwikkelen tot een hersenvliesontsteking. Schakel daarom bij twijfel direct een arts in!
Heb jij ervaring met ‘otitis interna’ oftewel een binnenoorontsteking? Laat hieronder jouw ervaring achter m.b.t. de interne oorinfectie…
10 comments
Jesse
17 maart 2018Ik heb heel vaak last van middenoorontsteking en mijn oren maken een knappend geluid als ik slik.
Engeltje
4 oktober 2017Mijn moeder heeft momenteel een zeer ernstige binnenste oorontsteking. Nog geen medicatie. Haar gezichtszenuw is hierdoor beschadigd en hierdoor hangt haar ooglid en haar lip. Er wordt verteld dat dit hoogstwaarschijnlijk niet meer goed komt. Gehoor zelf is wel aanwezig.
Patty
13 augustus 2016Mijn zoon heeft 2 jaar geleden een binnenoorontsteking gehad met alle gevolgen van dien, doof aan de aangedane kant, tinnitus en Ménière aan overgehouden, hij heeft sinds een paar dagen weer last van een oorontsteking met duizeligheidsklachten en heeft antibiotica. De eerste keer werden zijn oorklachten niet serieus genomen met alle gevolgen van dien. Het protocol van een oorontsteking is vaak neusspray en paracetamol, laat je niet wegsturen met klachten want het kan een hoop (gehoor)schade aanrichten. Ik hoop dat de antibiotica aanslaat bij mijn zoon en de evenwichtsklachten en oorpijn snel weggaan. Je realiseert je niet wat een hoop ellende met blijvende schade een binnenoorontsteking kan veroorzaken. — een verdrietige moeder
Dombo
29 maart 2019Bij mij is na virusinfectie de middenoorontsteking naar een binnenoorontsteking overgeslagen. Evenwicht orgaan ontstoken 4 maanden klachten met pijn en duizelig zijn. Geen pretje. Trek op tijd aan de bel en zet door als je niet serieus genomen wordt door welke arts dan ook. Zo ook in mijn geval. Je weet zelf precies hoe je je voelt en weet ook wanneer iemand goed naar je luistert. Laat je bijstaan!
Eppe
26 april 2016Hallo Henri, Wat voor medicijnen heb je toen gehad want de symptomen die je beschrijft heb ik ook met een oorontsteking.
anja
31 maart 2016Ik kreeg ’s nachts heftige oorpijn, voor het eerst in mijn leven, er kwam bloed uit mijn oor, ben ’s morgens naar de huisarts gegaan die me doorverwees naar de KNO-arts. Die vond het nodig om mijn trommelvlies door te prikken, waarna ik vreselijk duizelig werd. De dag erna gebeld omdat ik nog steeds duizelig was, ik kreeg tabletjes en dan zou het wel overgaan volgens de arts. Maar helaas verbeterde het niet en na 3 dagen ben ik naar een ander (academisch) ziekenhuis gegaan. Na onderzoek werd daar meteen verteld dat mijn gehoor aan dat oor weg zou blijven en dat mijn evenwichtsorgaan aan die kant ook niet meer zou herstellen, ik werd meteen opgenomen en heb een week in het ziekenhuis gelegen. Twee dagen dachten ze dat ik hersenvliesontsteking had, omdat ze de koorts die ik had niet weg kregen. Het heeft daarna zeker 2 maanden geduurd voordat het evenwichtsorgaan van de andere kant het had overgenomen. Door dit alles was ik dus op 32-jarige leeftijd doof aan één oor en kon ik niet zomaar een koprol of zo maken zonder duizelig te worden. Ik ben nu een één-oorpatiënt, als ik ooit aan mijn goede oor pijn krijg, moet ik onmiddellijk naar het ziekenhuis.
Jennifer Hormann
2 januari 2016Ik had vorig jaar Chikungunya in de maand augustus opgelopen, waardoor ik kliertjes achter mijn oor kreeg en oordoofheid. Ik heb een oorspoeling laten doen bij mijn huisarts, maar hebt nog steeds last van mijn oor, dat ik niet goed kan horen. Klachten zijn: verstopte neus maar niet verkouden. Last van smering (vloeibaar). Af en toe doet het pijn. En hoor geluiden heel ver. Wat kan de oorzaak hiervan zijn en kan ik als nog horen met mijn rechter oor?
Merel
20 november 2015Ik ben al 4 dagen er verkouden.. En ging eigenlijk alweer een stuk beter. Tot gisteravond.. Ik snoot mijn neus gewoon en hoorde harde klap in mijn oor en toen zat mijn oor dicht. Nu ben ik vanmorgen naar de huisarts te gaan en blijkt dat ik een binnenoorontsteking en middenoorontsteking heb. Ik heb daarvoor antibiotica gekregen en de druk op het oor is er al meer af. Helaas zit mijn oor nog wel helemaal dicht??? Hoop dat het snel open gaat???
sabrina
23 juli 2013Als kind altijd verkouden. Later op 16-jarige leeftijd buisjes gehad. Toen ik 23 was keel- en neusamandelen verwijderd. Daarna links 2 keer geopereerd. Verkalking verwijderd. Later rechts, daarna ook links. Gehoorbeentjes verwijderd, prothese geplaatst, prothese weer verwijderd omdat het was gaan verzakken… Als ik m’n oor maar iets aanraakte leidde dat tot duizelingen. Als kind veel oorontstekingen gehad. Nu 38 en veel gehoorverlies. Draag al vanaf m’n 28e een gehoorapparaat. Veel oogoperaties gehad en heb nu sinds maandag een binnenoorontsteking en een gescheurd trommelvlies, zowel links als recht. Ook aan het rommelen. Had al een paar weken minder gehoor, maar dacht dat het aan m’n gehoorapparaat lag. Niet dus, nu echt heel doof; oren zitten dicht, veel suizen, een loopoor en veel pijn. Heb nu antibiotica en moet volgende week maandag terug komen om te laten zien hoe het gaat.
Henri Jolling
19 augustus 2013Ik ben geruime tijd in de morgen opgestaan met draaiingen die zeker 2 uren duurden. Ben nu sinds 7 dagen met medicatie voor de eerste keer zonder draaiingen opgestaan. Zeer vreemde en angstige ervaring omdat deze aandoening zo een impact heeft op je dagelijks leven en vrij onbekend is.