Bloedonderzoek is een gemeenschappelijke benaming voor allerlei metingen van aftgetapt bloed. Een arts of assistent zet een holle naald in een bloedvat (vaak in de elleboogplooi) en het bloed loopt vervolgens in een deels vacuüm gezogen buisje. Voor sommige bloedonderzoeken is bloedplasma vereist, voor andere bloedserum. De bloedcellen worden in zo’n geval van het waterige deel gescheiden middels centrifugering.
Bloedonderzoek: aard & eigenschappen
Hematologisch bloedonderzoek betreft research naar de aantallen (concentratie), aard en eigenschappen van de witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Afwijkingen in de concentratie en eigenschappen van de bloedcellen kunnen een teken zijn van uiteenlopende ziekten en gebreken.
Bloedwaarden bepalen
Het bloed heeft bepaalde functies. Allerlei stoffen spelen hierbij een rol. Enkele belangrijke voorbeelden hiervan zijn hormonen, cholesterol en glucose. Een hoog bloedcholesterolgehalte, een te hoge of te lage bloeddruk of een onvolmaaktheid in de hormoonhuishouding kan in het afgenomen bloed terug te zien zijn.
Voedingsstoffen in je bloedbaan
Het bloed dient bepaalde voedingsstoffen te bevatten. Via je voeding krijg je deze voedingsstoffen binnen. Voeding speelt een zeer belangrijke rol bij vermoeidheid, maagklachten, huidproblemen, overgewicht enzovoort, enzovoort. Een NOVO-bloedtest wijst uit of de waarden van 115 verschillende voedingsstoffen al dan niet op pijl zijn. Aan de hand van de testresultaten kun je je eetgewoonten aanpassen.
Allergieën: allergenen in je bloed
Wanneer je last hebt van bepaalde allergieën, dan kan bloedafname en bloedonderzoek dienstdoen. Serologisch bloedonderzoek dient ertoe antistoffen en allergenen op te sporen in het bloed. Zodoende kan in sommige gevallen worden herleid waarvoor je allergisch bent en in welke mate.
Bloedonderzoek naar virussen & bacteriën
Virussen en bacteriën zijn doorgaans indirect terug te vinden in je bloed. Ze zijn veelal te herleiden via antistoffen. Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een ontsteking of infectie, dan kan bloedonderzoek dit dus in veel gevallen uitwijzen; soms zelfs wat de exacte oorzaak is.
Kanker herleiden uit bloedonderzoek
Er is geen bloedtest die definitief uitsluitsel kan geven of je al dan niet kanker in je lichaam hebt. Als je kanker hebt, dan is de kans echter groot dat er zogenaamde tumormerkers in je bloed zitten. Dit zijn stoffen die in hogere mate in je bloed aanwezig zijn bij bepaalde vormen van kanker.
Heb jij ervaring met bloedonderzoek, bloedanalyse of bloedwaardebepalingen? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!