Bloedonderzoek is een gemeenschappelijke benaming voor allerlei metingen van aftgetapt bloed. Een arts of assistent zet een holle naald in een bloedvat (vaak in de elleboogplooi) en het bloed loopt vervolgens in een deels vacuüm gezogen buisje. Voor sommige bloedonderzoeken is bloedplasma vereist, voor andere bloedserum. De bloedcellen worden in zo’n geval van het waterige deel gescheiden middels centrifugering.
Bloedonderzoek: aard & eigenschappen
Hematologisch bloedonderzoek betreft research naar de aantallen (concentratie), aard en eigenschappen van de witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Afwijkingen in de concentratie en eigenschappen van de bloedcellen kunnen een teken zijn van uiteenlopende ziekten en gebreken.
Bloedwaarden bepalen
Het bloed heeft bepaalde functies. Allerlei stoffen spelen hierbij een rol. Enkele belangrijke voorbeelden hiervan zijn hormonen, cholesterol en glucose. Een hoog bloedcholesterolgehalte, een te hoge of te lage bloeddruk of een onvolmaaktheid in de hormoonhuishouding kan in het afgenomen bloed terug te zien zijn.
Voedingsstoffen in je bloedbaan
Het bloed dient bepaalde voedingsstoffen te bevatten. Via je voeding krijg je deze voedingsstoffen binnen. Voeding speelt een zeer belangrijke rol bij vermoeidheid, maagklachten, huidproblemen, overgewicht enzovoort, enzovoort. Een NOVO-bloedtest wijst uit of de waarden van 115 verschillende voedingsstoffen al dan niet op pijl zijn. Aan de hand van de testresultaten kun je je eetgewoonten aanpassen.
Allergieën: allergenen in je bloed
Wanneer je last hebt van bepaalde allergieën, dan kan bloedafname en bloedonderzoek dienstdoen. Serologisch bloedonderzoek dient ertoe antistoffen en allergenen op te sporen in het bloed. Zodoende kan in sommige gevallen worden herleid waarvoor je allergisch bent en in welke mate.
Bloedonderzoek naar virussen & bacteriën
Virussen en bacteriën zijn doorgaans indirect terug te vinden in je bloed. Ze zijn veelal te herleiden via antistoffen. Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een ontsteking of infectie, dan kan bloedonderzoek dit dus in veel gevallen uitwijzen; soms zelfs wat de exacte oorzaak is.
Kanker herleiden uit bloedonderzoek
Er is geen bloedtest die definitief uitsluitsel kan geven of je al dan niet kanker in je lichaam hebt. Als je kanker hebt, dan is de kans echter groot dat er zogenaamde tumormerkers in je bloed zitten. Dit zijn stoffen die in hogere mate in je bloed aanwezig zijn bij bepaalde vormen van kanker.
Heb jij ervaring met bloedonderzoek, bloedanalyse of bloedwaardebepalingen? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!
10 comments
Suus
19 februari 2019Hoi Paul, Bij mijn vader wordt bloed afgenomen i.v.m. spierafbraak en ernstig ondergewicht. Waar kijken ze naar in zijn bloed???
irma verolme
7 september 2016Hoi, ik heb al 2 maanden een ontsteking aan mijn kleine teen en de rand van mijn linkervoet. Ook heb ik een opgezette lymfeklier in de lies. En ik val af… ik weeg nog maar 52 kilo… Meerdere bloedtests wijzen echter uit dat er geen ontsteking zit. Terwijl m’n voet toch rood, gezwollen en zelfs gedeeltelijk gevoelloos is… De huisarts weet niet goed wat ze er mee moet, en ik ook niet. Hoe kan het dat je een ontsteking hebt die niet terug te vinden is in m’n bloedwaardes? Er is ook op reuma, jicht, suikerziekte e.d. getest. Volgens m’n bloed ben ik kerngezond…
Ron
2 oktober 2015Beste Paul, Mijn zoon van 23 jaar is al 3 maanden onder behandeling van een Internist / endocrinoloog vanwege extreme vermoeidheid. Hij heeft constant hoofdpijn, is bijna iedere dag misselijk, heeft een lage lichaamstemperatuur (temperatuur ’s ochtends ongeveer 36°C welke gedurende de dag daalt tot zelfs 34,8°C), lage bloeddruk (tot 80 / 40), lage hartslag en veel last van zijn benen, knieën en enkels. Hij slaapt erg slecht, maximaal zo’n 4 – 5 uur per nacht. Inmiddels heeft hij ook concentratieproblemen en voelt hij zich warrig in zijn hoofd. Hij was altijd gewend veel te sporten, maar dat kan helemaal niet meer. De internist-endocrinoloog doet enorm zijn best en heeft zo ongeveer alles gecontroleerde wat mogelijk is, zoals vele bloedonderzoeken, urine, ontlasting en echo’s, CT-scans en MRI’s van hart, hypofyse, schildklier, alvleesklier, nieren en andere ingewanden. Tevens is er een beenmergpunctie gedaan. Zijn bloedwaardes zijn laag, bijna allemaal aan de onderzijde van de normale waardes. Zijn testosteron was extreem laag en is door smeren met testosteron inmiddels weer wat opgelopen, maar nog steeds te laag. Zijn T3 waarde is te laag, echter de andere schildklierwaardes FSH en T4 zijn normaal. De Internist-endocrinoloog is ervan overtuigd dat er een onderliggende ziekte is die dit veroorzaakt, maar kan het niet vinden. We worden nu overgedragen aan het academisch ziekenhuis in Rotterdam, in de hoop dat we daar wel een oplossing en oorzaak vinden. We zijn zo ongeveer ten einde raad. Alle hulp is welkom.
Paul
2 oktober 2015Beste Ron, Ik ben GEEN arts, dus helaas kan ik je echt niet meer vertellen dan een volleerd en ervaren internist-endocrinoloog. Zou je hier voor de absolute zekerheid toch de exacte testwaarden willen vermelden van de TSH, FT4, T4, FT3, T3, (reverse) rT3, schildklierantistoffen (anti-TPO, anti-TG & anti-TSH-R), testosteron (vrij + totaal), cortisol, oestradiol, vitamine B12, vitamine D, ijzer, magnesium, kalium, ferritine, hemoglobine, transferrine, totale ijzerbindingscapaciteit (TIJBC) en bloedsuiker? Ik krijg veel bloeduitslagen onder ogen, dus wellicht dat me aan de hand van de bloedwaarden/bloeduitslagen iets opvalt of te binnen schiet… Hypogonadisme is bijvoorbeeld iets om eventueel rekening mee te houden, evenals een auto-immuunschildklierziekte (AITD), diabetes, pernicieuze anemie en de ziekte van Addison. (bron + bron) Maar ik neem aan dat je internist hier reeds onderzoek naar heeft gedaan… Sowieso zijn dit allemaal zeer vergezochte aannames van mijn kant en ik wil dan ook geenszins beweren DAT er sprake is van één van deze aandoeningen. Omdat je aangaf dat je ten einde raad bent en alle hulp welkom is, wilde ik je deze aanknopingspunten simpelweg niet onthouden. Ontzettend veel sterkte toegewenst met je zoon! Groeten, Paul
Petra
7 augustus 2015Ik heb een vraag, ik hoorde vanavond dat mijn broer van 72 jaar een virus heeft doodmoe is, maar het is niet terug te vinden in het bloed. Hij is zo moe vertelde mijn zus dat hij geen visite kan ontvangen. Maar het is wel zeker dat hij een virus heeft, Hoe is het dan mogelijk dat het niet in het bloed terug te vinden is, terwijl hij die virus echt wel heeft?
Paul
8 augustus 2015Virussen komen in principe niet zo vaak als zodanig in de bloedbaan voor. Maar ze kunnen wel worden opgemerkt aan de hand van specifieke antistoffen en ontstekingsparameters in het bloed. Een biopt, kweek of uitstrijkje van huid, slijmvlies, urine, ontlasting of iets dergelijks kan soms wel virussen bevatten. Zolang ik niet weet door welk soort arts het virus is aangetoond, en middels welk soort onderzoek, kan ik eigenlijk niets zinnigs zeggen over de exacte situatie van je broer. Overigens wordt er soms ook gewoon verondersteld dat iemand een virus onder de leden heeft aan de hand van symptomen; denk maar eens aan griepvirussen en verkoudheidsvirussen… Sterkte!
laura
15 juli 2014Hallo. Zijn er ook virusinfecties die niet terug te vinden zijn in je bloedonderzoek? Bijvoorbeeld maaginfectie of een griepvirus?
Paul
16 juli 2014Beste Laura, De motvatie achter je vraagstelling is me niet duidelijk, maar ik zal desalniettemin proberen een wenselijke uitleg te geven… In je bloed is veeleer te zien dát je een infectie hebt; niet per se wat voor soort of vorm… Door bepaalde parameters (ontstekingswaarden zoals witte bloedcellen c.q. antilichamen c.q. antistoffen e.a.) in je bloed kan men zien dat er sprake is van een ontstekingsreactie; deze kan worden veroorzaakt door een parasitaire, bacteriële , virale, fungale of andersoortige infectie, maar er kan ook sprake zijn van een steriele of (auto-)immunologische ontsteking. Als een huisarts een virusinfectie vermoed, kan hij/zij ervoor kiezen om een specialistische bloedanalyse te laten uitvoeren, maar dat gebeurt meestal niet. Zolang er namelijk geen sprake is van ernstige ziekteverschijnselen wegen de voordelen van het bepalen van de exacte ziekteverwekker niet op tegen de hoge kosten van zulk soort onderzoek. Wat nog weleens wordt gedaan is differentiatie-onderzoek, dan weet men in ieder geval of er sprake is van óf bacterie óf een virus óf een schimmel. Men kijkt dan naar welk soort witte bloedcellen/antistoffen in je bloedbaan circuleren, dus naar de verdeling ervan. Maar bij een standaard bloedmeting kijkt men doorgaans alleen of er überhaupt sprake is van een ontsteking en/of infectie. Sowieso is standaard bloedonderzoek hoofdzakelijk indicatief en niet doorslaggevend. Je kunt dan ook niet zomaar zien in je bloed of je bijvoorbeeld een virale maaginfectie of specifiek griepvirus te pakken hebt. Dit wordt veeleer door een arts geïndiceerd/gediagnosticeerd aan de hand van aanvullende lichamelijke symptomen. Mochten zich daarentegen wél hevige ziekteverschijnselen voordoen (hallucineren, hoge koorts, bloedbraken etc.), dan kan er sprake zijn van een daadwerkelijke bloedinfectie, dus van ziekteverwekkers ín je bloedbaan (sepsis/bloedvergiftiging), wat uiterst gevaarlijk kan zijn. In zo’n geval kiest een arts er doorgaans voor om bloed op kweek te zetten, waardoor de microbiologische ziekteverwekkers gaan groeien/vermenigvuldigen en ze onder een microscoop goed zichtbaar worden. Men kan dan exact bepalen welke ziekteverwekker verantwoordelijk is voor de infectie, waardoor men heel gericht smal-spectrum of breed-spectrum medicamenten kan toepassen. Naast een viruskweek kunnen ze in microbiologische laboratoria overigens ook PCR (‘polymerase chain reaction’) toepassen. Al met al zal een algemeen bloedonderzoek wat ‘standaard’ door een huisarts wordt voorgeschreven vooral aanwijzingen geven v.w.b. hetgeen je onder de leden hebt en dus geen uitsluitsel. Overigens is het in de meeste gevallen ook niet nodig om precies te weten welke specifieke pathogene microbe de onderliggende veroorzaker is van een al dan niet infectieuze ontsteking. Hopelijk maakt dit het een en ander duidelijk. Groeten, Paul
Schellekens nancy
2 november 2013Beste, Kan een bloedonderzoek uitwijzen of je allergisch bent voor schimmel en vocht in huis?
Paul
2 november 2013Jazeker, ook bij schimmelallergie kan een “normale” bloedtest of priktest uitkomst bieden. (bron)