Er zijn niet veel mensen die géén chocolade lusten; en lekker is nu eenmaal niet altijd gezond. Dat belooft niet veel goeds… In de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de eerste cacaobonen vanuit Mexico en Zuid-Amerika mee naar Europa. Sindsdien kunnen Europeanen niet meer zonder. Na een langdurig bewerkingsproces kan van cacaobonen namelijk chocola worden gemaakt. Chocolade bestaat meestal uit cacaomassa, suiker, melkpoeder, cacaoboter en lecithine. Maar wat doen deze ingrediënten met je lichaam? Kortom: is chocola goed of slecht voor je?
De goede eigenschappen van chocolade
Chocolade heeft bepaalde positieve voedingskundige eigenschappen. Hierbij de voordelen van chocola voor de gezondheid op een rijtje:
- Chocola bevat lecithine dat een gunstig effect heeft op de cholesterolgehaltes van het bloed.
- Chocolade is rijk aan polifenolen. Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.
- Cacao is rijk aan magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, de zenuwprikkeloverdracht en de spierfunctionaliteit.
- Er zijn aanwijzingen dat pure chocolade bloeddrukverlagend werkt.
- Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen.
- De smaakervaring van chocola zorgt voor de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn.
- Chocola bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken.
De slechte eigenschappen van chocola
Chocola kent niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van chocolade:
- Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker. Van een overschot aan suikers word je dik; daarnaast is suiker slecht voor je tanden.
- Voornamelijk witte chocola –maar ook melkchocolade– bevat grote hoeveelheden cacaoboter (theobromineolie). Cacaoboter bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, maar is hoe dan ook extreem vet.
- Chocola bevat melk, suiker en vet. Deze combinatie is in bepaalde samenstellingen slecht verteerbaar door het menselijk gestel.
- Vette chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Chocolade maakt dus dik en dient met mate te worden gegeten.
- Cacao bevat tannines. Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van de ijzerabsorptie, van de eiwitbeschikbaarheid en van bepaalde goede bacteriën in het menselijk lichaam, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
- Chocola bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam. Een ‘mineralenrover’ dus.
- Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen.
- Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie van onder meer: theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, ocotpramine, ethylamine en isobutylamine.
- Chocola kan negatief uitwerken op reuma(patiënten).
- Cacao is erg belastend voor de lever.
Conclusie
Chocolade heeft absoluut goede eigenschappen! Desalniettemin moet cacao worden gezien als genotmiddel. Veel chocola eten maakt namelijk dik, vooral als je kiest voor de ‘reguliere chocolade’ chocola zoals je die in de meeste supermarkten vindt. De meeste consumptiechocolade zit namelijk boordevol suikers en synthetische toevoegingen. Als je wilt profiteren van de gezonde eigenschappen en voedingswaarden van cacaobonen, kies dan voor pure, rauwe en biologische chocolade met een cacaopercentage vanaf 70%. En laat melkchocolade, witte chocolade, chocoladefantasie, chocolademelk, chocopasta en (gekleurd) snoepgoed op basis van chocolade liever links liggen.
Al met al dient chocolade met mate te worden gegeten en bij voorkeur in de vorm van ‘pure’ chocolade. In dit artikel over ‘rauwe cacao’ oftewel ‘raw chocolate’ kun je alles lezen over de gezondste vormen van chocolade. En in dit artikel over samenstelling & cacaopercentages kun je lezen hoe en waar je de gezondste soorten chocolade kan kopen…
Ben jij een chocoladeliefhebber? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en suggesties met betrekking tot deze lekkernij!
27 comments
Lutteke
23 mei 2018Als ik een stukje pure chocolade eet van 70% krijg ik het heel erg warm. Waardoor ontstaat dat?
Paul
24 mei 2018Dit zou bijvoorbeeld een cacao-allergie kunnen omhelzen…
Krul
11 mei 2017Ik ben verslaafd aan chocolade, ik eet elke dag 2 ons melkchocolade. Met tussenpozen eet ik het een paar weken niet, dan ben ik afgekickt. Maar zodra ik weer een stukje melkchocola proef, ben ik weer verkocht. Ik ben wel wat dikker geworden in de loop der tijd, maar niet extreem. Ik heb mijn cholesterol regelmatig laten opmeten die was altijd goed. Ik heb wel vaak last van een slechte stoelgang, dat zou zomaar door de chocolade kunnen komen. Ik drink en rook niet, maar ben mij ervan bewust dat ik extreem veel chocolade eet.
An
29 april 2017Ik denk dat je best chocola mag snoepen hoor , in ons gewonnen eten zit ook een hoop rotzooi wat niet goed is voor ons . Alleen doe het met maten . Ik eet elke dag een paar stukjes chocola en ben kern gezond . Doe dit al 40 jaar . Lekker een stukje melk chocola bij de koffie ☕️
mare
5 december 2015Is het erg als je veel chocolade eet in de tijd van Sinterklaas en daarna veel minder?
Jurjan
5 december 2015OMG, ja, dat is echt kei gevaarlijk! Zulke chocoladeschommelingen kunnen levensbedreigende situaties tot gevolg hebben!
Lovechocolade
1 februari 2017Hoi ik hou van chocolade maar wat kan er gebeuren als je 2-5 repen op hebt???
Paul
1 februari 2017Als je 5 chocoladerepen ineens hebt opgegeten, kan ik me voorstellen dat je buikpijn krijgt. Bovendien kan het aanzienlijke aantal calorieen dat de repen met zich meebrengen ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht, al denk ik dat dat met een eenmalige eetbui wel zal meevallen.
obama
9 januari 2015I love chocolateh yes we ceaaaan!
Ya
22 juni 2014Hallo, Ik sport nu nog iedere dag van de week gemiddeld anderhalf uur per keer. Ik heb er nu nog tijd voor. Dan kunnen twee blokjes chocolade met 85% cacao wel vind u? En als ik terug ga naar drie a vier keer sporten per week? Groet, Ya
Ya
22 juni 2014Hallo, Ik eet iedere dag twee blokjes chocolade met een cacaopercentage van 85% van het merk Lindt, uit de supermarkt. Is dit te veel of gezond te noemen? Groet, Ya
Paul
22 juni 2014Ik vind 2 blokjes per dag van een 85% cacaoreep prima kunnen, maar dat is natuurlijk altijd een beetje persoonsafhankelijk (lichamelijke activiteit, lichaamssamenstelling, overall eetpatroon etc.). Groeten, Paul
Mc
22 juli 2013Oké, maar je wordt toch niet in een keer dik van een reep of een blok chocola?
Paul
23 juli 2013Hallo Mc, Nee, je wordt zeker niet dik van een blok chocolade, het gaat er veeleer om of het eten van grote hoeveelheden chocolade onderdeel is van je algehele leefstijl en eetpatroon, dus of je stelselmatig (te) veel chocola eet, naast alle andere calorierijke, vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen.. Om een aanvullende kilo lichaamsvet op te slaan moet je een calorieoverschot opbouwen tussen de 7000 en 8000 kilocalorieën, dus meer dan een kilo chocolade. Groeten, Paul
Kitte is verslaafd aan Xocai chocolade
4 april 2012Voor mij alleen nog 1 chocolade! Deze heb ik gevonden via ’n natuurgeneeskundige, die zit in Nieuwstadt! Ik ben toen ook bij ’n bijeenkomst geweest en ben helemaal verkocht! Thuis eten we alleen nog maar xocai! Deze praktijk heeft ook proefpakketjes, ’n aanrader! Nadeel, hierna vindt je gewone chocolade echt niet meer lekker en al helemaal niet meer als je weet wat xocai allemaal wel heeft. Natuurgeneeskundige van duinen in Nieuwstadt, ze hebben van alles. Grts Kitte! P.S. Ik ben ook 10 kilo afgevallen mede door xocai!
Chocoholic
22 juni 2011Wat een blabla geplas zeg, of chocola wel/niet (levens)bedreigend is voor de gezondheid. Ik zie het verschil dan ook niet in die opzichte tussen roken en té veel chocola eten… Ik zeg ik dauw nu lekker een mega brok pure chocola mét hele hazelnoot én marsepein naar binnen. Smikkel!
paul v e
28 maart 2016Wat je nu verteld is pure onzin , een mega blok chocolade en marsepein (enorm veel suiker) Je hebt blijkbaar niet veel verstand van voeding . Je neemt maar wat en denkt lekker . Denk aub om je gezondheid , maar ga je gang dat moet je natuurlijk zelf weten.
Anna
30 mei 2011Beetje jammer van het : van ‘Van suikers wordt je dik.’ en ‘Van chocolade wordt je dus dik’. Dat is (zoals Niek ook al zei) echt veel te kort door de bocht. Dit geldt niet voor iedereen en is dus eigenlijk niet waar. Beter gezegd: Chocolade (of suikers) kan voor overgewicht zorgen of zo iets. Ook vind ik het woord: dik, een erg onprofessionele term en daardoor neem ik deze pagina minder serieus.
Desiree
31 mei 2011Een betere onderbouwing is wellicht op z’n plaats: Simpele koolhydraten (waaronder geraffineerde suikers, zoals in chocolade) worden eenvoudig door je lichaam omgezet in de stof glucose. Glucose is makkelijk te verbranden energie voor je lichaam, maar als het niet direct wordt verbrand, dan slaat je lichaam het op als vet. Afhankelijk van lichamelijke inspanning en/of je huidige eetpatroon verschilt dit van persoon tot persoon, maar in principe werkt dit voor iedereen hetzelfde. Dus als je een marathon aan het lopen bent dan is er niets aan de hand omdat je lichaam de energie uit chocolade direct gebruikt. Maar chocolade wordt doorgaans gegeten naast de normale maaltijden, waardoor je al snel te veel calorieën binnen krijgt. Daarom word je dus in de meeste gevallen dik van chocolade. En ‘dik’ is volgens mij nog steeds een normaal Nederlands woord voor overgewicht. Dekt de lading beter dan het woord ‘volslank’. :P
Niek
23 mei 2011“Van suikers wordt je dik” Veel te kort door de bocht… Gaan bovendien de eerste 4 negatieve punten niet over een en dezelfde slechte eigenschap?
Paul
24 mei 2011Beste Niek, Dat je van een overschot aan suikers dik wordt, staat vast. Als suiker niet wordt verbruikt als brandstof, wordt het namelijk als vet opgeslagen in je vetcellen.
Bert
22 mei 2011Koudgeperste chocolade en puur, zie Bussiness Class 22-5-2011 op RTL7, hier wordt de geneeskracht van chocolade uiteengezet.
Iymbe
22 april 2011Chocola is gewoon lekker, dus eet maar lekkerrr…
amber
5 oktober 2010Hey, Dankjewel voor de informatie, maar ik ben kind en ik snap er soms niks van. Groetjes, Amber
Rox
25 juni 2010Er is nu een chocolade in de biologische winkel en die bevat geen cacaoboter geen caocoamassa of poeder en geen transvetten en geen melktoevoegingen. Zit vooral pure coaco in en ongeraffineerde rietsuiker, maar je hebt ook van hetzelfde merk dat gezoet is met bananenpuree in plaats van rietsuiker, deze is wel duur maar, wel waard denk ik…
Paul
26 juni 2010Beste Rox, Chocolade zonder cacaomassa (cacaopoeder/cacaoboter) is geen chocolade. Als er dan ook nog rietsuiker in zit, denk ik dat je bedrogen uitkomt. :P
Dana
26 juni 2010Klinkt goed! Ik ga het ook een keer proberen! :)