Borstvoeding wordt door talloze voedingsdeskundigen, diëtisten, gynaecologen en verloskundigen als de meest complete en hoogwaardige voeding voor baby’s beschouwd. De WHO (World Health Organization) adviseert zelfs om gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend moedermelk te gebruiken. Let wel: er zijn echter ook wetenschappers die beweren dat de voordelen van moedermelk alleen opgaan als de levensstijl van de moeder optimaal is (gezond & gevarieerd eten, voldoende bewegen, geen tabak, drugs & alcohol, etc.)…
Beginnen met lactatie / lacteren
Als je voornemens bent borstvoeding te geven, dan dien je daar zo snel mogelijk na de geboorte mee te beginnen. Hoe eerder je met ‘lactatie’ c.q. ‘lacteren’ begint, des te beter en sneller je lichaam zich aanpast. Door het zuigen aan je tepels worden de hypothalamus en de hypofyse namelijk gestimuleerd. Hierdoor komen oxytocine en prolactine vrij in het bloed. Deze hormonen zorgen er onder meer voor dat de borstklieren worden geactiveerd. Zodoende ontstaat al snel een optimale en hoogwaardige moedermelkproductie.
Voordelen van borstvoeding geven
Moedermelk biedt een aantal praktische voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
- Moedermelk is altijd beschikbaar; dus flexibel qua planning
- Borstvoeding beschermt tegen bacteriën & virussen
- Lactatie / lacteren beschermt tegen bepaalde ziekten, allergieën en afwijkingen
- Melk van de moeder bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft
- Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur
- ‘De borst geven’ heeft een troostende & kalmerende werking
- Voor borstvoeding hoef je nagenoeg niets te doen (flessen meezeulen & reinigen, voeding aanmaken & opwarmen, etc. is niet nodig)
- Moedermelk kost niets
Nog even een korte persoonlijke noot over lacteren in het openbaar… Het geven van moedermelk aan hongerige baby’s behoort tot de natuurlijkste en belangrijkste handelingen die er bestaan! Als je dit niet wilt zien, kijk er dan gewoon niet naar. Velen onder ons kijken maar al te graag naar borsten, maar als er een baby aan te pas komt, slaan de stoppen door… Normaliter worden schaars geklede vrouwen maar al te vaak nagekeken of nagefloten (helaas…), maar een lacterende vrouw zou zichzelf en haar kindje moeten bedekken… Ikzelf vind deze opvattingen en gedragingen ronduit hypocriet! Het op natuurlijke wijze voeden van een baby heeft niets met seksualiteit te maken en is alles behalve vulgair of onsmakelijk! Met een beetje geluk kreeg ook jij ooit borstvoeding en was je er bijzonder blij mee… dus waarom zou je het een ander misgunnen?
Moedermelk bewaren
Afgekolfde moedermelk kan op verschillende manieren worden bewaard. Hoe warmer de omgevingstemperatuur, des te korter de bewaartijd
- Kamertemperatuur (+/- 22 °C): tot 10 uur
- Koelkast (0 tot 4 °C): tot 8 dagen
- Diepvries (< 18 °C): tot 6 maanden
Stoppen met borstvoeding geven
De meeste vrouwen stoppen met borstvoeding geven wanneer hun kindje tandjes krijgt, of in ieder geval wanneer de baby 8 maanden oud is. Er zijn echter ook moeders die pas stoppen met het geven van moedermelk als een kind anderhalf of zelfs twee jaar oud is. Ga in ieder geval niet door met het geven van borstvoeding als het –voor jou of voor de baby– met tegenzin gebeurt. Er zijn tegenwoordig overigens handige hulpmiddelen verkrijgbaar (o.a. kolf, tepelhoedje & tepelbeschermer) die lactatie vergemakkelijken en minder pijnlijk maken.
Heb jij vragen of opmerkingen over het geven van borstvoeding? Deel jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van moedermelk en ‘de borst geven’ in een reactie hieronder!
Voeding & borstvoeding – Jouw dieet afstemmen op moedermelk
Als je als vrouw borstvoeding geeft, dan eet je letterlijk voor twee. Je kindje krijgt namelijk alles wat jij eet ook binnen via de borstvoeding. Het is in dat geval dus belangrijk om jouw voeding te baseren op de voeding die jij je kindje wilt geven. Daarom hierbij 6 tips om je eetpatroon (en dus borstvoeding) af te stemmen op de voeding die je kind nodig heeft…
1. Drink veel water
Het is erg belangrijk om voldoende te drinken. Vooral water en thee zijn absolute aanraders. Als je voldoende drinkt, kan je lichaam eventuele schadelijke, chemische afvalstoffen gemakkelijker kwijt, waardoor ook je moedermelk “schoner” wordt.
2. Essentiële eiwitten
Eiwitten zijn van cruciaal belang voor een goede ontwikkeling, herstel en groei van cellen en weefsels. Vooral essentiële eiwitten uit vlees, vis, eieren en soja zijn belangrijk omdat het lichaam van je kindje deze niet zelf kan aanmaken.
3. Essentiële vetzuren
Als je nog met een post-zwangerschapsbuikje rondloopt, zul je misschien geneigd zijn om vetarm te eten. Het is echter belangrijk dat je kindje voldoende vetzuren binnenkrijgt via de borstvoeding. Vooral de essentiële omega 3-vetzuren die veel voorkomen in vette vis zijn erg belangrijk.
4. Vitamines & mineralen
Vitamines en bepaalde mineralen (ijzer e.a.) zijn letterlijk van levensbelang voor je kindje. Eet daarom volop groenten, fruit en graanproducten. Ook in vlees, vis, paddenstoelen, noten, zaden, kiemen, eieren, algen en zuivel zitten essentiële vitamines en mineralen.
5. Voldoende calorieën
Lijnen is niet raadzaam als je borstvoeding geeft. Je bent nu immers niet meer de enige die afhankelijk is van je calorie-inname. Gebruik daarom niet te weinig calorieën, zodat je borstvoeding voldoende energie bevat.
6. Eet koolhydraten
Eet voldoende koolhydraten uit natuurlijk voedsel om je baby te voorzien van efficiënte brandstof (energie). Een bijkomend voordeel is dat koolhydraatrijke voeding doorgaans veel vezels/voedingsvezels bevat. Eet complexe koolhydraten in de vorm van volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, hele ontbijtgranen en havermout. En haal simpele c.q. snelle koolhydraten uit fruit. Koolhydraten uit suiker, snoep, roomijs, chips enzovoort zijn overigens overbodig en ongezond voor je kindje.
Meer over borstvoeding…
- Lees hier een artikel boordevol praktische informatie over het geven van borstvoeding…
- Bekijk hier 3 tips als jij problemen ondervindt bij het geven van borstvoeding…
- Lees hier meer over gifstoffen die onder andere kunnen voorkomen in borstvoeding…
Heb jij aanvullende tips om je voeding en borstvoeding af te stemmen op de behoeftes van je kindje? Laat hieronder jouw mening achter m.b.t. optimale moedermelk!
“De borst geven” – 3 tips bij het geven van borstvoeding
Over het geven van borstvoeding bestaan nog steeds talloze fabels en misvattingen. Er zijn namelijk veel mensen met een uitgesproken mening over borstvoeding ofwel lactatie, maar niet al deze meningen zijn even gegrond of weldoordacht. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar borstvoeding. Daardoor zijn er vele nieuwe inzichten verworven die borstvoeding in een nieuw daglicht stellen. Hieronder lees je 3 actuele tips m.b.t. “de borst geven”…
1. Leg je baby goed aan
Dat veel vrouwen te weinig melk produceren is pertinent onwaar. Sterker nog: de meeste moeders produceren doorgaans een overschot aan melk. Als een kindje niet genoeg drinkt, ligt de oorzaak in de meeste gevallen bij de manier waarop een baby wordt aangelegd. Als een kindje onjuist wordt aangelegd, krijgt hij/zij de melk niet uit de tepel gezogen. Zorg er daarom altijd voor dat je van tevoren inlichting krijgt over aanleggen en borstvoeding geven van een deskundige (bijv. een lactatiekundige, kraamhulp of verloskundige).
2. Afkolven is niet nodig
Er is niets zo natuurlijk als het geven van borstvoeding. Je hoeft je dan ook geenszins te schamen als je in het openbaar borstvoeding geeft. Mensen die beweren dat het gepaster is om melk af te kolven hebben het niet bij het rechte eind. Moedermelk afkolven en via een drinkfles toedienen kan namelijk leiden tot ontwenning of zelfs borstweigering. Borstvoeding geven mag op iedere plek waar je je wetmatig mag bevinden. Dus ook in het openbaar vervoer, op bruiloften en op het strand…
3. Je kan (vrijwel) altijd ‘de borst geven’
Er zijn veel zogenaamde redenen waarom moeders geen borstvoeding zouden mogen of kunnen geven… Roken, alcoholgebruik, borstvergroting, borstverkleining, gebruik van anticonceptiepil, kindje met hazenlip, bloedende tepel, gebruik van bepaald voedsel, röntgenonderzoek, inentingen tegen bepaalde ziekten en ga zo maar door. Zolang je kindje geen immuniteitsstoornis heeft, wegen de voordelen van borstvoeding in tienvoud op tegen de nadelen van een beetje alcohol of nicotine.
Wat zijn jouw opvattingen en bevindingen omtrent moedermelk als babyvoeding? Laat hieronder een berichtje achter!