Verkoudheid is dé Nederlandse volksziekte en wordt veroorzaakt door een virale besmetting van de bovenste luchtwegen (neus en keel). Een verkoudheid kan door uiteenlopende virussen worden veroorzaakt (o.a. rhinovirus en coronavirus) en is besmettelijk van mens op mens. Verkoudheid is voor relatief gezonde mensen ongevaarlijk en gaat meestal binnen een week vanzelf weer over.
De symptomen van verkoudheid
Verkoudheid kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
- Verstopte neus, niezen & snotteren
- Keelpijn, heesheid & hoesten
- Hoofdpijn en/of oorpijn
- (Lichte) verhoging tot koorts
- Vermoeidheid & algehele malaise
- Pijnlijke lymfeklieren (in de hals)
- Verlies van smaak en/of geur
Soms raken door een verkoudheid ook de kaak- en voorhoofdsholten ontstoken, waardoor hevige kiespijn en hoofdpijn kan optreden.
Hoe ontstaat verkoudheid
Je bent vatbaar voor virussen en virale infecties wanneer je weerstand is verminderd, bijvoorbeeld door toedoen van:
- Slechte voeding
- Oververmoeidheid
- Ongezonde leefstijl
Fabels omtrent verkoudheid…
- Je kunt verkoudheid pertinent voorkomen – Dit is gewoonweg onmogelijk. Een virus is nooit uit te sluiten.
- Zonder jas naar buiten gaan is vragen om verkoudheid – Kou kan geen verkoudheid veroorzaken, hoogstens de weerstand aantasten.
- Je neus snuiten is goed – Vaak en krachtig snuiten zorgt ervoor dat besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren kan doordringen. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Af en toe zachtjes snuiten of de neus ophalen is dus beter.
- Stomen en het gebruik van menthol, kamfer of kamille verdrijft verkoudheid – Deze middelen kunnen misschien prettig aanvoelen en verlichting brengen, maar doden het virus niet.
- Bij verkoudheid dien je medicijnen in te nemen – Virussen, dus ook een verkoudheidsvirus, zijn niet sneller te genezen; er dient gewoon uitgeziekt te worden.
- Snot is een teken dat het slecht gaat – Slijm wordt aangemaakt om het virus af te voeren, dus snot zorgt ervoor dat het virus verdwijnt.
- Je kunt immuun worden jegens verkoudheid – Wanneer je een verkoudheid hebt doorgemaakt ben je levenslang immuun tegen één specifiek virus. Er zijn echter honderden virussen die verkoudheid veroorzaken.
- Vitamine C kan de duur en de ernst van verkoudheid verminderen – Dit is nooit onomstotelijk wetenschappelijk vastgesteld.
Waarheden t.a.v. verkouden zijn
- Blootstelling aan kou, tocht en vocht veroorzaakt geen verkoudheid, maar kan de weerstand wel ondermijnen waardoor je vatbaar wordt voor een virale infectie zoals verkoudheid.
- Virussen –dus ook een verkoudheidsvirus– kunnen van huid op huid worden overgedragen, bijvoorbeeld door een besmet persoon een hand te geven.
- Virussen kunnen ook via de lucht worden overgedragen, bijvoorbeeld door niezen of hoesten.
- Verkoudheid geeft de toch al verzwakte weerstand een extra opdoffer. Hier maken nieuwe bacteriën en virussen vaak handig gebruik van, waardoor een tweede (vaak ernstigere) besmetting ontstaat. Bijvoorbeeld een griepinfectie of keelontsteking.
- Hoewel griep vaak volgt op verkoudheid moet een verkoudheidsvirusinfectie niet worden verward met een griepvirusinfectie.
- Het risico op besmetting met verkoudheid kan worden verkleind door een goede hygiëne. De meest efficiënte manier om infectie te voorkomen is regelmatig je handen wassen met lauwwarm water en handzeep.
- De beste maatregel tegen verkoudheid is een goede lichamelijke weerstand, conditie en immuniteit. Wat helpt is voldoende beweging, goede voeding en veel water drinken.
- Symptomen van verkoudheid zoals pijn en verhoging zijn te onderdrukken met pijnstillers, ontstekingsremmer en/of koortsremmers.
- Bij een verstopte neus kun je het best een fysiologische zoutoplossing gebruiken in de vorm van een neusspray.
- We halen dagelijks zo’n 17.000 keer adem en met iedere ademteug krijgen we honderden tot miljoenen bacteriën, schimmels en virussen binnen. Eén ingeademd virusdeeltje kan al verkoudheid veroorzaken.
Ken jij aanvullende tips, feiten en fabels ten aanzien van verkoudheid? Deel ze in een berichtje hieronder!