De waarheid omtrent zonnebanken: wel of niet goed voor huid & gezondheid?

Self-Care · Door Ilse

 

Er bestaan vele spookverhalen over de zonnebank. Zo zou zonnebanken goed zijn omdat je lichaam er vitamine D door aanmaakt. Bovendien zou een regelmatige bezoekje aan een zonnestudio of zonnecentrum depressiviteit helpen voorkomen, met name in de herfst. Toch wordt er ook volop beweerd dat zonnebanken schadelijk is voor je huid; en zelfs dat een zonnebank de kans op (huid)kanker kan vergroten. Maar wat is de waarheid?

Is een zonnebank nu goed of slecht? Is zonnebanken schadelijk of bevorderlijk voor de huid en de algehele gezondheid? Kortom: wat zijn de voordelen van een zonnebank en wat zijn de nadelen? Hieronder vind je de voor- en nadelen van zonnebanken op een rijtje…

Voordelen van een zonnebank

Hierbij de voordelen van een zonnebank:

1. Gezond en mooi uiterlijk

In de westerse cultuur zie je er gezond en mooi uit als je een kleurtje hebt. Een mooie, gebruinde huid is dan ook de meest voorkomende reden waarom mensen regelmatig een zonnestudio of zonnecentrum bezoeken om onder de zonnebank te gaan liggen.

2. Je beter voelen

Je kunt je beter voelen door regelmatig onder de zonnebank te gaan. Ik merk het aan mezelf: ik voel me beter, voornamelijk omdat mijn huid egaler lijkt en de warmte een heerlijk ontspannend moment oplevert. Ook helpt het enigszins tegen acne.

3. Regelbaarheid

UV-licht uit een zonnebank is niet schadelijker voor je dan UV-licht van de zon. Het voordeel van een zonnebank is echter dat de exacte hoeveelheid straling zelf kan bepalen. Je kunt een zonnebank immers exact instellen, regelen en doseren zoals jij dat wilt. De zon daarentegen doet haar eigen ding.

4. Bescherming

Als je je huid langzaamaan en gedoseerd laat wennen aan UV-straling, dan bouwt deze een bepaalde beschermingsfactor op. Zodoende kun je jezelf beschermen tegen de felle zon in een warm vakantieland door van tevoren enkele keren gebruik te maken van een zonnebank (thuis of in een zonnestudio).

5. Vitamine D

De vitamine D aanmaak die je van het liggen onder de zonnebank krijgt, is leuk, maar wordt zwaar overschat. Bovendien krijg je deze vitamine bij een normaal eetpatroon voldoende binnen via je voeding. Je moet vitamine D dus niet als excuss gebruiken voor zonnebanken. Bovendien maak je steeds minder vitamine D aan naarmate je bruiner wordt. Als je vaak onder de zonnebank gaat, dan is de aanmaak van vitamine D zelfs te verwaarlozen (bron).

Bij een bleke huid, zonloze dagen of een vitamine D-tekort kan gematigd zonnebanken overigens raadzaam zijn, maar ben ervan verzekerd dat de voordelen van een zonnebank blijven opwegen tegen de nadelen.

Nadelen van een zonnebank

Hierbij de nadelen van een zonnebank:

1. Te vaak onder de zonnebank gaan

De meeste mensen die onder de zonnebank gaan liggen, doen dit te vaak en te lang. Dermatologen (huidartsen) adviseren om niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan, maar zonnebank studio’s beweren dat eens per twee weken ook prima is. Het grootste probleem is alleen dat zonnestudio’s je gerust vaker laten gaan. Pas als je elke dag wilt gaan zullen ze er iets van zeggen. Zodra je eens per twee dagen gaat, hoor jij ze niet klagen.

2. Kans op huidkanker neemt enorm toe

Als je te vaak en te lang onder de zonnebank gaat, dan heeft dit dramatische gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker neemt dan namelijk enorm toe. De kans op huidkanker wordt extra groot als je je huid rood hebt laten verbranden. Spring daarom veilig om met een zonnebank!

3. Je krijgt rimpels & leerachtige huid

Voor wie vaak onder de zonnebank gaat, is het onvermijdelijk: rimpels. Een zonnebank droogt je huid namelijk uit; het vocht in je huid wordt simpelweg verdampt. Bovendien wordt de kwaliteit en kwantiteit van elastine en collageen in je huid minder. Hierdoor wordt je huid leerachtig.

4. Zonnen is verslavend

Als je een regelmatig bezoeker bent van de zonnestudio, dan heb je het vast wel eens gemerkt: zonnen is verslavend. Daarom gaan de meeste mensen ook te vaak en te lang. De Belgische professor Gerald Piérard van het universitair ziekenhuis in Luik beweert zelfs dat UV-straling van zon en zonnebank net zo verslavend is als alcohol en sigaretten!

5. Zonnebanken is slecht voor je ogen

Je ogen kunnen worden aangetast of beschadigd door hoge doseringen UV-straling. Zodoende kan zonnebanken zorgen voor vertroebelde ooglenzen, “sneeuwblindheid”, staar en netvliesverbranding. Voor je eigen veiligheid dien je altijd een speciale zonnebank-bril of oogdopjes te dragen onder de zonnebank. Houd je ogen bovendien te allen tijde dicht. Lezen onder de zonnebank is onveilig en not-done!

Tot slot

Is het de moeite waard om onder de zonnebank te gaan ondanks de gezondheidsrisico’s en de rimpels die je ervan krijgt? Dat moet je natuurlijk zelf bepalen, maar mijn advies is om het zeker niet vaker dan één keer per twee à drie weken onder de zonnebank te gaan als je een lichte huid hebt, en zeker niet totdat je rood begint te worden (’s avonds of de volgende dag). Verder geldt het algemene advies wat op bijna alles van toepassing is: geniet, maar doe het met mate.

Heb jij aanvullende tips of adviezen voor het gebruik van een zonnebank? Laat ze hieronder achter!