Low Cal Low Carb dieet

Naam: Low Cal Low Carb dieet
Dieetsoort: Koolhydraatarm dieet
Aantal calorieën per dag: Persoonsgebonden
Caloriewaarde:

  • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Low Cal Low Carb dieet – In het kort

Low Cal Low Carb dieet betekent zoiets als “weinig calorieën en weinig koolhydraten dieet” en dit verklaart ook direct de basis van het dieet. Het Low Cal Low Carb dieet heeft twee hoofdregels, namelijk:

  1. Je dient minder calorieën te nuttigen dan je verbrandt.
  2. Je dient slechte koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden.

Naast het inperken van de calorie-inname, staat het vermijden van slechte koolhydraten dus centraal bij het Low Cal Low Carb dieet. Goede koolhydraten mogen overigens wel gegeten worden, deze bevatten namelijk veel waardevolle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

Low Cal Low Carb dieet – Voedingsschema en richtlijnen

Om het Low Cal Low Carb dieet goed te kunnen volgen, is het belangrijk om het verschil tussen goede en slechte koolhydraten te begrijpen. Koolhydraten vormen brandstof voor het lichaam. Je lichaam heeft dus koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Er bestaan echter veel verschillende bronnen van koolhydraten en ze zijn niet allemaal even goed voor je lichaam en voor afvallen.

  • Slechte koolhydraten
    Slechte koolhydraten worden zeer snel opgenomen door je lichaam en veroorzaken een grote stijging van de glucosespiegel. Van slechte koolhydraten blijf je minder lang verzadigd en slechte koolhydraten zorgen voor trek in meer.
  • Goede koolhydraten
    Goede koolhydraten worden een stuk langzamer opgenomen door het lichaam en zorgen niet voor een hevige stijging van de glucosespiegel. Van goede koolhydraten blijf je dus langer verzadigd en door het nuttigen van goede koolhydraten krijg je veel minder snel hongeraanvallen.

Naast het mijden van slechte koolhydraten, dien je tijdens het Low Cal Low Carb dieet minder calorieën te nuttigen dan je verbruikt. Dit laatste kan door minder te eten of door meer te bewegen.

Low Cal Low Carb dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen

Goede koolhydraten staan tijdens het Low Cal Low Carb dieet centraal.

Goede koolhydraten vind je o.a. in:

  • Volkerenproducten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta)
  • Zuivelproducten
  • Appels, peren, sinaasappels, druiven & aardbeien
  • Noten
  • Olijven
  • Paddestoelen
  • Bonen
  • Bladgroenten, sperziebonen, tomaten, aubergine, courgette

Slechte koolhydraten vind je o.a. in:

  • Suiker, honing & dextrose
  • Aardappels, friet & chips
  • Wit meel, witte pasta & witte rijst
  • Koek, snoep & gebak
  • Doorgerijpte banaan, meloen, lychees & dadels
  • Maïs, gekookte wortelen & rode bieten

Low Cal Low Carb dieet – Tot slot

Aan de hand van de glycemische index van een voedingsmiddel kun je uitzoeken of een product goede of slechte koolhydraten bevat. Voedingsmiddelen met een glycemische index van 50 of minder bevatten over het algemeen goede koolhydraten. Op deze website kun je de glycemische index van voedingsmiddelen opzoeken.