10 dingen die eigenlijk niemand zou moeten eten!

Health · Door Ilse

Van het feit dat er in de supermarkt voedingsmiddelen mogen worden verkocht die de gemiddelde rioolrat links laat liggen, kijkt niemand meer op. Het is simpelweg ‘de norm’ geworden. Onderstaande 10 voedingsmiddelen zou eigenlijk niemand moeten eten…

1. Verwerkt vlees is té ranzig

Verwerkte vleeswaren bestaan uit de restjes van de restjes van de restjes van een kaalgeplukt karkas. Ze worden gesepareerd, vermalen en chemisch bewerkt met processtoffen/chemicaliën zoals ammoniak, waarna ze opnieuw tot een toonbaar geheel worden samengeperst. De kwaliteit en voedzaamheid van frituursnacks (frikadellen e.a.), knakworsten, hotdogs, hamburgers etc. is niet beter (en soms zelfs slechter) dan hondenvoer. Transvet + suiker + zout + E-nummers.

2. Kant-en-klare karton-pizza’s

De doorsnee, zielloze kant-en-klaarpizza levert niet of nauwelijks nuttige voedingsstoffen. Het is een schijf die vrijwel volledig uit ‘lege calorieën’ bestaat. Je zou een kant-en-klare pizza kunnen zien als een kartonnen frisbee met een krenterige hoeveelheid ‘analoogkaas’, je weet wel, van die smaakloze geelwitte nepkaas.

De belangrijkste ingrediënten van kant-en-klare pizza’s zijn geraffineerde olie, geraffineerde bloem, geraffineerde suiker, geraffineerd zout en gist. Met een beetje geluk vind je in de ‘tomatensaus’ sporen terug van de welbekende tomaat… En ben je een heuse bofkont, dan krijg je een karige topping van schrale ui, verlepte paprika, en/of armzalige ananas op de koop toe.

Het maken van een goeie pizza is overigens helemaal geen ‘rocket science’. Volg een cursusje pizzabakken (desnoods via YouTube) en je maakt in een handomdraai smaakvollere én gezonder pizza’s.

3. Flessenwater is funest

Flessenwater wordt tegenwoordig niet of nauwelijks meer verpakt in glas, maar veelal in plastic petflessen. Men heeft jaren geleden aangetoond dat mineraalwater en bronwater wordt besmet met schadelijke xeno-oestrogenen door de weekmakers in plastic flessen. (bron) Daarbij komt dat er plasticeilanden in de oceanen drijven die grotendeels bestaan uit deze flessen. In de Stille Oceaan drijft momenteel de zogenaamde ‘Plasticsoep’ die ongeveer 34 x zo groot is als Nederland.

Het kraanwater in Nederland is bovendien van absolute topkwaliteit! Twijfel je aan de kwaliteit van de waterleidingen in je woning (i.v.m. kalk en/of lood), koop dan desnoods een tap-apparaat met waterfilter. Dat verdien je gegarandeerd terug als je nu nog stopt met de aanschaf van duur flessenwater.

4. Voorgebakken friet is éxtra vet

De verse, voorgebakken friet uit het koelvak van de supermarkt lijkt relatief gezond omdat ‘ie er vers uitziet. Maar schijn bedriegt. Deze frietsoort is net zo goed voorgebakken en heeft zodoende behoorlijk wat vet in zich opgeslorpt. Bekijk de hoeveelheid calorieën maar eens in voorgesneden friet…

Gouden tip: koop een zogenaamde Airfryer en doe er aardappelschijfjes, aardappelpartjes of krieltjes in met een theelepel olijfolie. Veel knapperiger en smaakvoller dan friet!

5. Diepgevroren bapao’s zijn vreselijk ongezond

Je kent ze wel: van die kant-en-klare bapao’s uit het vriesvak die je in de magnetron opwarmt en als kauwgom aan je vingers blijven plakken. Deze uit bloem bestaande kleverige broodjes werken verstoppend. Omdat de vulling van deze gestoomde deegballetjes ook nog eens bestaat uit een vettige vleessmurrie en enkele tientallen E-nummers, is de voedzaamheid van koelvak- en diepvries-bapao’s vrijwel nihil.

6. Instant noodles…

Van die pakjes met instant noodles waarin een zakje kruiden en een zakje olie zijn bijgesloten… De hoeveelheid calorieën in zulk soort zakjes van o.a. YumYum, Unox en Conimex zijn enorm (+/- 300 kcal. per 100 gram), terwijl je twee zakjes met gemak in je holle kies stopt. Dat komt omdat er nauwelijks vezels en eiwitten in instant noodles zitten en er enorme hoeveelheden smaakmakers aan toe worden gevoegd, waaronder synthetische smaakversterkers, zout, suiker en andere smaakstoffen. Je eet als het ware tarwebloem, rijstebloem of aardappelzetmeel met een kunstmatig smaakje. Hoeveel moeilijker is het om verse noodles te wokken met een zak verse gemengde roerbakgroenten?

7. Frisdrank = calorierijk suikerwater

Dit standpunt omtrent frisdranken is al zo vaak uiteengezet en verdient eigenlijk geen nadere toelichting… Cola, sinas en vergelijkbare drankjes zijn redelijk vergelijkbaar met suikerwater. Drankjes met een ietwat beter imago –zoals lightfrisdrank, zuiveldrankjes, gezoete vruchtendranken en ice tea– komen overigens niet veel beter uit de bus. Drink voortaan standaard water en/of groene thee, en je geeft jezelf een enorme gezondheidsboost!

8. Fluorescerend snoepgoed

In principe is alles wat je in het suikerrijke snoepschap van de supermarkt vindt hartstikke slecht voor de algehele gezondheid. Toch kan het altijd slechter. Zo is een niet al te zoet kwaliteitsdropje of een stuk pure chocolade (>70% cacao) vele malen beter te verantwoorden dan fluorescerend snoepgoed zoals winegums, kalkblokken, schuimpjes, kleefsnoep en spekjes. Probeer altijd ingrediënten te herleiden naar de natuur, zélfs als het aankomt op snoep. Cacao, zoethout, kokos, melkpoeder, pinda’s en Arabische gom zijn nog altijd verkiesbaar boven glucose-fructosestroop, aspartaam, tatrazine, glutamaat en transvet. Kies bij voorkeur voor snoep zonder kunstmatige kleurstoffen en zoetstoffen.

Zo neem ikzelf heel af en toe Oldtimers van Autodrop; zeker niet gezond, maar wat mij betreft een te verrechtvaardigen ‘guilty pleasure’. ;)

9. Cake & koeken

Ik denk niet dat er iets is waarin zo veel ongezonde rotzooi wordt samengepropt als fabrieksgebak en -banket. Niet alleen taart, cake, roomsoezen en Bossche bollen, maar ook boterkoeken, roze koeken, kerststol en ga zo maar door. De hoeveelheid suiker, siroop en bloem is tot daaraan toe… Maar de toevoeging van talloze chemische hulpstoffen en geharde transvetten is echt om voorafgaand aan het eten ervan al een darmverstopping te krijgen. :( En ga er niet zomaar van uit dat de ‘ambachtelijke’ varianten van de broodafdeling beter zijn dan de standaard fabrieksproducten; bestudeer dus grondig de ingrediëntenlijst. Wil je écht ambachtelijke taart of cake, bak deze dan zelf. Gezond zal het nooit worden, maar hiermee blijft de ‘schade’ beperkt. En voor roomijs en zoutjes geldt overigens grotendeels hetzelfde.

10. Multivitamines

Vitaminepillen zijn echt heel vaak van erbarmelijk slechte kwaliteit. Bekijk de ingrediëntenlijst eens van jouw pot met pillen en loop de naam van iedere stof eens na met behulp van Google. De vorm, kwaliteit en biologische activiteit van desbetreffende vitamines, mineralen en spoorelementen is doorgaans belabberd. En wat een berg chemisch-synthetische zoetstoffen, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen! Ga liever voor één of enkele ‘losse’ vitamines en/of mineralen (D, B12, ijzer etc.) van hoogstaande kwaliteit.

Tot slot

Laat je niet gek maken. Probeer zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven als het aankomt op eten en laat je niet verlijden door ‘groene’ logo’s en ‘natuurlijke’ slogans op voedselverpakkingen. Ga hoofdzakelijk voor natuurproducten en ‘whole foods’. In dat geval ga je de ongezondste voedingsmiddelen die eigenlijk niemand zou moeten eten automatisch uit de weg.

Van welke voedingsmiddelen vind jij dat niemand ze zou moeten eten? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!

35 comments


  • Hannie

    2 februari 2022

    Na jaren gezond te hebben gegeten met allerlei klachten naar de dokter: ijzerstapelingsziekte! Ik weet even niet meer wat ik moet eten, ik krijg de indruk dat er weinig meer overblijft. Dus met onbegrepen klachten naar de dokter: gezond kan ook ongezond zijn

  • Anoesia

    19 oktober 2021

    Gezonde Geest, in een gezond lichaam. Waarom wordt ER steeds vanuit gegaan bij velen, dat je geen leuk leven meer kunt hebben als je goed voor je lichaam zorgt met goede voeding ???
    Het Zou toch echt bij moeten dragen aan je levensgeluk tot op hoge leeftijd. Sinds ik wfpb eet , is mijn leven een stuk aangenamer hoor.
    Alleen dat flessenwater Zou ik nog af moeten leren. Een gezonde darmflora betekend gezonde hersens, wat weer minder stress boosheid agitatie etc. opleverd. Je kunt vervelende situaties veel beter aan.
    Das een goeie reden on gezond te eten ?
    Of niet ? Je kunt je in rotsituaties ook overgeven aan drank of drugs natuurlijk. Bovendien kun je met een gezond lichaam, je eventuele stress nog lekker wegsporten ook.

  • anoniem

    5 juli 2018

    Maar, uiteindelijk ga je toch dood, dus waarom zou je niet gewoon leuk leven en dus ook dingen eten die je lekker vind? Ik zelf ben niet te dik, maar ik ga ook zeker niet stoppen met koek en cake eten omdat het ongezond is. Waarom zou ik?

    • Paul

      6 juli 2018

      Aangezien je letterlijk vraagt “waarom zou ik?”, hierbij mijn twee centen: Je zou bovenstaande ongezonde ‘voedingsmiddelen’ links kunnen laten liggen omdat je je lichaam geen plezier doet met zulke rommel, integendeel. En omdat je lichaam daarmee langer gezond blijft en jij een langduriger (en kwalitatief hoogstaander / hoogwaardiger) leven beschoren bent. Althans, je vergroot daarmee de KANS op een langduriger en gezonder leven… En natuurlijk kun je met een dergelijke visie “uiteindelijk ga je toch dood” letterlijk alles rechtvaardigen. :? Van harddrugsgebruik tot zelfverminking tot erger… Lijkt me eerlijk gezegd geen reële of rationele levensvisie.

  • james young

    23 augustus 2016

    Hoewel er een hoop baggervoeding gemaakt wordt, moet ik bij deze stukjes vaak denken aan die man uit de middeleeuwen die via een tovenaar een blik in de toekomst krijgt en tegen zijn maat zegt: leefde wij maar in het jaar 2000. Ze roken zuipen en vreten zich vol en worden gemiddeld 30 jaar ouder dan wij ook. M.a.w. een beetje relativeren graag

    • Paul

      1 mei 2018

      Ja, maar dat we tegenwoordig niet meer te kampen hebben met grootschalige hongersnood, kruistochten en pestuitbraken (en daardoor een véél langere gemiddelde levensverwachting hebben dan in de middeleeuwen) is toch geen reden om géén slimme voedingskeuzes te maken? Ja, tot op zekere hoogte gaat het hier om ‘first world problems’ (luxeproblemen, zogezegd), maar dan nog… Heeft niks te maken met gebrek aan relativering en ALLES met differentiatie qua referentiekader.

  • hafsa

    28 juni 2016

    Even een vraagje ik woon in Marokko nu en ik zie dat de bevolking wel uit de kraan drinkt maar als ik t al ruik is het 1 en al chloor! Dus ik koop flessenwater… tips? Kraanwater langdurig uitkoken en in de koelkast stoppen is beter? Voor de rest zijn ik en m’n kids steeds dichter bij de natuur gaan eten… Ik vind het heel erg hoe de verkoop en handel is geworden ten koste van de gezondheid van mensen…

    • Paul

      29 juni 2016

      Beste Hafsa, Chloor kun je inderdaad grotendeels uit water koken, want chloor is zeer vluchtig. Sowieso zou de chloorsmaak moeten verdwijnen als je het water een tijdje laat staan, zelfs zonder te koken… Wat je ook kunt doen is een koolstoffilter aanschaffen. Geactiveerde koolstof oftewel ‘actiefkool’ adsorbeert namelijk talloze vormen van verontreiniging, waaronder chloor. dus met een actiefkoolfilter haal je 100% van alle chloor eruit, plus een heleboel andere potentiële pollutenten. Er zijn ook mensen die Norrit in een zeefje of thee-ei stoppen en dit een tijdje in een kan met water hangen. Norrit is namelijk ook actiefkool… Omdat water door een waterfilterapparaat stroomt, is een koolstoffilter wel oneindig veel effectiever en efficiënter dan Norrit, maar ik heb horen zeggen dat Norrit de chloorsmaak grotendeels wegneemt. Zelf heb ik dit overigens nog nooit geprobeerd… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Succes & groeten, Paul

  • Damian

    24 maart 2016

    Tja, als je echt zou weten wat er allemaal in je eten zit of hoe het wordt gefabriceerd dan lust je bijna niets meer. Zo heb ik gehoord dat tegenwoordig al het fruit wordt gerijpt met behulp van gassen en dat veel fruit nuttigen kan leiden tot tanderosie. Wat moet je dan nog eten? Ik lust graag twee maal in de week kreukelfrieten met veel halvanaise, maar nu zegt de tandarts weer dat fruit en mayonaise het glazuur op je tanden aantast en dat van bepaalde ingrediënten in kiloknaller vlees je tandvlees wegtrekt of wegrot. Een paar onsjes aankomen is nog te overzien, je tanden krijg je er nooit meer mee terug. Door een plechtige belofte aan de tandarts eet ik al jaren twee maal daags de basis en daar kreeg ik een gezond figuur + gebit voor terug. Overigens had ik hier ook nog mueslirepen in het lijstje willen zien. Zit vol met stroperige suikers, hoge calorieën en plakkerige deeltjes die je tanden verzieken. Vooral die onzinnige variaties met noten, een laagje yoghurt of chocolade!

  • Lodewijk van Brienen

    27 februari 2016

    niet alle E-nummers zijn slecht, voor sommige is het enige ‘slechte’ het feit dat de volle naam te lang is om in de ingrediënten-lijst te gebruiken. (of je zou de volledige verpakking moeten gebruiken alleen maar voor die lijst … wat voor een overdreven grote minimale inhoud kan zorgen)

    • Jurjan

      4 maart 2016

      Dat slaat echt helemaal nergens op. Al zou je alle E-nummers uitschrijven (wat overigens steeds vaker gebeurt, omdat meer en meer mensen actief op zoek gaan naar de E’tjes in ingrediëntenlijsten), dan nog is er niet absurd veel ruimte voor nodig. Bovendien gaat het er niet om dat niet alle E-nummers slecht zijn. Het gaat erom dat lang niet alle E-nummers goed zijn. De voordelen van een E-nummer moeten opwegen tegen de nadelen, en dat is bij lange na niet altijd het geval. Het klopt overigens dat ook bepaalde natuurlijke / onschadelijke voedingsadditieven (citroenzuur, paprika, kurkuma, et cetera) een E-nummer toegewezen krijgen, maar in bovenstaand artikel wordt dan ook juist gewaarschuwd voor kant-en-klare fabrieksproducten waar VEEL E-nummers in zitten. En noem maar eens 1 supermarktproduct waarin veel natuurlijke E-nummers zitten…

  • TamaraB

    30 november 2015

    Interessant artikel, maar waar haal jij je informatie vandaan? Ik ben namelijk voedingsmiddelentechnoloog en ik weet wat meer van ingrediënten dan de gemiddelde consument. Voor betrouwbare info zou je de website Food-info.net kunnen gebruiken. Ik vind deze website erg verhelderend. Wat ik nog wel graag wil toevoegen is dat ik het zeker wel eens ben met lege calorieën verhaal en een aantal andere zaken uit jouw artikel.

    • Paul

      30 november 2015

      Beste Tamara, Dankjewel voor je berichtje! Ik haal het overgrote merendeel van mijn informatie uit boeken, vaktijdschriften en wetenschappelijke onderzoeken binnen de PubMed/NCBI/MEDLINE-databese. Daarnaast lees ik heel veel op websites als Foodlog, Ergogenics en soms ook Food-info van Wageningen UR. Groeten, Paul

  • pieter

    4 oktober 2015

    Wat een onzing, al dat gezeik over wat gezond is en en ongezond? je leeft maar een keer toch? ik heb liever een leuk en mooi en LEKKER leven inplaats van bij alles wat ik doe nadeken of het ongezond voor me is en dan op mijn 80é alsnog in een bejaardehuis terechtkomen en doodgaan aan kanker.

    • Paul

      4 oktober 2015

      Dus dat jij ervoor kiest intens te ‘genieten’ van een kort leven maakt andermans missie om zo lang mogelijk gezond te blijven onzinnig?!

    • Jurjan

      5 oktober 2015

      Ja Pieter, je hebt echt helemaal gelijk; wat een voortreffelijk stukje logica van jouw kant! Echt dikke ‘ONZING’, dat gezeik over gezond en ongezond eten… Gewoon zonder erbij na te denken jezelf vol blijven stoppen met ongezonde meuk en dan op je 40e met obesitas, diabetes, leverfunctiestoornissen en dichtgeslibde aders hulpeloos en hulpbehoevend meeliften op mensen die WEL goed voor zichzelf hebben gezorgd… Dat is echt een veel beter initiatief dan je gezond verstand gebruiken en stilstaan bij wat je in je lijf stopt! Well done you!

  • Mikemossel

    22 april 2015

    Hmmm noodles uit een pakje slecht… f*ck that, veelste lekker!

  • Miranda

    14 juli 2014

    Het probleem is dat alles waar geraffineerde suiker, E-stoffen (E-nummers) en transvet relatief goedkoop is. Een voorgebakken diepvries-hamburger is vele malen goedkoper dan een moot verse zalm. Ik vind dat ze daar eens wat aan moeten doen. Gezond eten goedkoper en ongezond eten duurder…

    • Paul

      14 juli 2014

      Het probleem is nou juist dat suiker producten langer houdbaar maakt, dat transvetten niet of nauwelijks bederven (in tegenstelling tot natuurlijke vetten) en dat veel E-nummers juist worden ingezet om de houdbaarheid van producten te rekken. Gezonde voeding is dus veel bederfelijker en bewerkelijker dan ongezonde voeding, vandaar ook dat gezond voedsel duurder is. Daarnaast bestaat junkfood uit goedkope grondstoffen. De tijdsintensieve vangst/teelt/productie van kwaliteitsvoeding dient te worden terugverdiend, dus ik ben bang dat het prijsverschil nooit zal verdwijnen. Overigens is –gek genoeg– ook heel veel populaire, maar inhoudsloze junkfood (met een merkje) hartstikke duur, terwijl het gepaard gaat met 0 voedingswaarde, 0 voedzaamheid en 0 voedingsstofdichtheid!

  • Marielle

    24 mei 2014

    Mijn schoonmoeder neemt op mijn aanraden selenium tabletten van Kruidvat eigen merk, maar ze wordt telkens als ze deze neemt ziek. Ik dacht eerst dat het misschien komt omdat ze te veel selenium binnenkrijgt omdat ze ook voeding zou eten die (erg) rijk is aan selenium zoals paranoten, maar dat is niet het geval. Zou dit kunnen komen door de rest van de samenstelling van de tabletten?

    • Paul

      24 mei 2014

      Het zou inderdaad aan een bepaalde hulpstof of ballaststof in het supplement kunnen liggen. Misschien kun je de ingrediënten van de selenium-tabletten uitschrijven?

    • Marielle

      14 augustus 2014

      Ik weet de ingrediënten niet meer. Maar een kennis zei mij dat selenium de lever kapot maakt en dat noten slecht zijn omdat ze ook de lever kapot maken en zij is verpleegster. Ik weet dat ik daar niet al te veel van moet geloven. Zelf blijf ik noten eten, natuurlijk niet een hele zak of pak maar enkele per dag.

    • Paul

      15 augustus 2014

      Dat is pertinent onwaar; selenium is juist van cruciaal belang voor een naar behoren functionerende lever. Ook noten dragen bij aan een gezonde lever; ze kunnen de functionaliteit van je lever ondersteunen. Daarentegen is er naar mijn weten geen enkel onderzoek waaruit een verband blijkt tussen de consumptie van selenium en noten enerzijds en toename van de kans op leverziekten (beschadiging, vervetting, kanker etc.) anderzijds. Een verpleegkundige zou zich naar mijn mening echt beter moeten informeren. (bron + bron)

    • Luthien

      16 juni 2015

      Je kunt altijd nog kijken voor Schusslerzout, volgens mij zit daar ook selenium bij…

    • Paul

      18 juni 2015

      Beste Luthien, Het suppleren van selenium met hooggedoseerde seleniumsupplementen (waaronder Schussler/Pfluger Celzout nr. 26 – Selenium) is absoluut niet raadzaam. Het kan zelfs gevaarlijk zijn zolang er geen sprake is van een seleniumtekort. Met zulke celzouten bouw je heel snel een overschot aan bepaalde macromineralen of sporenelementen op… In geval van een overschot aan seleen/selenium kunnen klachten optreden zoals haaruitval, darmklachten, vermoeidheidsklachten en zelfs zenuwbeschadigingen. Haal vitamines en mineralen dus liever uit uitgebalanceerde natuurvoedingsmiddelen. Groeten, Paul

  • Ano Niem

    16 maart 2014

    Het is heel simpel: gewoon natuurlijk eten. Groente, fruit, noten, stukje vlees of vis. En dus niet uit potjes, pakjes, zakjes, blikjes etc.

    • Erika

      11 augustus 2014

      Stukje vlees? Dat is nog eens troep. Vis is al ietsje beter.

  • Miriam

    14 maart 2014

    Echt kansloos dat hier niet voor wordt gewaarschuwd door regering/instanties.

    • Henkie

      1 mei 2018

      Regering is slaaf van de pharmaceutische industrie die geld verdienen door ons ongezond te maken

  • Karen Seegers

    14 maart 2014

    Voor alcohol, tabak en medicijnen bestaat hele strenge regelgeving, maar dan waarom niet voor transvet, E-stoffen en geraffineerde suiker? Da’s toch net zo goed slecht voor je!

    • Paul

      6 augustus 2014

      Helemaal mee eens!

  • Dieuwke

    13 maart 2014

    Vreselijk dat zulke rotzooi mag worden verkocht als ‘voedsel’ omdat er nu eenmaal veel geld mee kan worden verdiend. :(

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.