Een maagzweer voorkomen + verhelpen

Body · Door Ilse

een-maagzweer-voorkomen-en-verhelpen

maagzweerMaagklachten worden in verschillende categorieën onderverdeeld. Een van deze categorieën betreft ‘ulcusklachten’ oftewel ‘maagzweerklachten’ ofwel ‘maagklachten door toedoen van zweren’. Een ‘ulcus’ of ‘zweer’ in de maag wordt een maagzweer oftewel maagulcus genoemd.

Binnen de medische wereld wordt bij zweren in het maag-darmkanaal ook wel over een ‘peptische zweer’ of ‘ulcus pepticum’ gesproken. Een zweer in de maag heet ‘ulcus ventriculi’, een duodendumzweer –dus een zweer in de twaalfvingerige darm– heet ‘ulcus duodeni’ en een slokdarmzweer –dus een zweer in de slokdarm– heet ‘ulcus oesofagi’. Maagzweren kunnen zich ontwikkelen tot een levensbedreigende maagbloeding of maagperforatie, dus hierbij de nodige informatie hieromtrent…

A. Wat is een maagzweer?

Een zweer is een infectie in slijmvlies of huidoppervlak (tot in de lederhuid of dieper), waarbij dode cellen worden afgestoten. De genezingstendens van een zweer is door inwerking van zuren, enzymen en bacteriën doorgaans érg slecht, waardoor een zweer langdurig of permanent kan voortbestaan. Een maagzweer is meestal gerelateerd aan:

  • Infectie met Helicobacter pylori (maagzuurbestendige bacterie)
  • Verstoorde balans tussen maagslijm & maagzuur
  • Inwerking van maagzuur + pepsine
  • Auto-immuunziekte
  • Beschadiging of etsing door chemicaliën
  • Gebruik van NSAID pijnstillers (o.a. aspirine & ibuprofen)
  • Verminderde afweer

B. Hoe ontstaan maagzweren?

Om voedsel te verteren en ons lichaam te beschermen tegen binnendringende micro-organismen (o.a. bacteriën) produceert onze maag maagzuur (zoutzuur). Het slijm-producerende slijmvlies waarmee onze organen –en dus ook de binnenwand van de maag– wordt bedekt is tegen dit maagzuur bestand. Wanneer het maagslijmvlies wordt beschadigd kunnen maagzuur (samen met het agressieve maagenzym pepsine) op die specifieke plek inwerken en een maagzweer veroorzaken. Een maagzweer ontstaat meestal net buiten de maag, namelijk in de twaalfvingerige darm.

C. Maagzweersymptomen

De inwerking van zoutzuur en pepsine op een beschadiging in de maagwand manifesteert zich meestal als een pijnlijke gewaarwording in de bovenbuik die toeneemt tijdens of na het eten en afneemt bij inname van antacida. Soms kan een maagzweer lange tijd zonder merkbare symptomen verlopen. De bekendste symptomen van een maagzweer zijn:

  • Knagende of brandende pijn in de bovenbuik
  • Uitstraling naar rug en/lof schouders
  • Gebrek aan eetlust + gewichtsverlies
  • Vaak last van brandend maagzuur
  • Misselijkheid & braken
  • Sterke toename speekselproductie
  • Trage stoelgang of zelfs obstipatie (darmverstopping)

Wanneer een maagzweer een maagbloeding tot gevolg heeft kan er tevens sprake zijn van:

  • Bloed opgeven
  • Bloed bij de ontlasting
  • Bloedarmoede

Bij hevig bloedverlies kan een levensbedreigende situatie ontstaan. Wanneer een maagzweer of maagbloeding niet bijtijds behandeld wordt, kan deze zelfs dusdanig diep doordringen in de buitenste spierwand van de maag dat er een maagperforatie ontstaat. De maaginhoud kan zodoende in de buikholte terechtkomen en hierdoor kan weer een levensgevaarlijke buikvliesontsteking optreden.

D. Behandeling van maagzweren

Met behulp van endoscopie (kijkbuis) kan gemakkelijk en doeltreffend worden vastgesteld of je daadwerkelijk een maagzweer hebt. Ook bariumonderzoek (röntgen) kan uitsluitsel geven. Voor het bevorderen van het genezingsproces van een maagzweer zijn o.a. de volgende middelen voor handen:

  • Zuurremmende middelen (antacida)
  • Antibiotica (in geval van een bacteriële infectie)

Maagzweerbehandeling is dus meestal een kwestie van maagzuur remmen of binden en bacteriegroei remmen…

E. Maagzweren voorkomen

Hierbij enkele algemene tips die zouden kunnen bijdragen aan de voorkoming van een maagzweer:

  • Rook niet (dus géén sigaretten, sigaren e.a.)
  • Wees terughoudend met het gebruik van (NSAID) pijnstillers
  • Beperk het gebruik van alcohol tot een minimum
  • Kauw goed op je eten; dus maal het zo fijn mogelijk alvorens je het doorslikt

Maagzweren: 5 tips bij maagzweer-symptomen!

Maagzweren komen relatief vaak voor en niet alleen bij oudere mensen. Ook jonge vrouwen hebben er vaak last van. Toch is niet altijd even duidelijk wat een maagzweer nu precies is en wat de symptomen van een maagzweer zijn. Vandaar dit artikel met 5 belangrijke dingen die je moet weten over maagzweren.

1. Alcohol & pijnstillers

Maagzweren zijn kleine scheurtjes/wondjes in de maagwand die worden veroorzaakt door een bacterie genaamd H. pylori en door bepaalde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals aspirine en ibuprofen. Je mag die medicijnen daarom ook niet nemen op een lege maag. Ook overmatig gebruik van alcohol is een belangrijke oorzaak van maagzweren.

2. Stress, roken & pittig eten

Wat je ook gehoord hebt over maagzweren, ze worden niet veroorzaakt door stress of door pittig eten. Ze kunnen, naast bijvoorbeeld het roken van sigaretten, er wel voor zorgen dat het risico op een maagzweer iets verhoogd. Ook kunnen stress, pittig eten en roken er voor zorgen dat de genezing van een maagzweer langer duurt.

3. Pijn, oprispingen & zuurbranden

De symptomen van maagzweren zijn onder andere: pijn tussen de navel en de borstkas, zuurbranden, veel oprispingen, speekselvloed en een trage stoelgang.

4. Maagzuurremmers

De klachten in de maag veroorzaakt door een maagzweer duren meestal paar minuten tot enkele uren. Maagzout en maagzuurremmers helpen doorgaans goed om de zuurgraad in de maag omlaag te brengen, waardoor ook de klachten afnemen.

5. Zuur eten

Voedsel met een hoge zuurgraad verergert de klachten van een maagzweer. Voorbeelden hiervan zijn o.a. tomaten en koffie. Ook het drinken van alcohol verergert maagzweer klachten.

Herken jij deze symptomen en klachten van een maagzweer? Dan is het misschien tijd om even bij je huisarts langs te gaan… Heb jij ervaring met maagontstekingen, maagzweren, maagbloedingen, maagbreuken, maagperforaties of buikvliesontstekingen? Deel jouw ervaringen & bevindingen in een berichtje hieronder…

2 comments


  • Jo

    5 december 2016

    Voor 3e jaar achter elkaar een maagzweer. Toevallig altijd in de periode eind november begin december. Volgens huisarts heb ik ook een breukje in middenrif. Bijna een heel jaar geen koffie gedronken… sinds hooguit 2 maanden hooguit 2 bakjes koffie op 1 dag en het is weer raak. Ook rook ik (sigaretten). Mijn vraag is eigenlijk: Hoe kan ik het beste voorkomen dat ik ooit weer een maagzweer krijg?

  • Mia Megens

    13 juni 2009

    Hoi Sabrina, Ik heb je info over maagklachten gelezen op de site gezond en zo. Heel informatief en gemakkelijk te lezen! p.s. Ik had de link van Paul. Knuffel Mia.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.