De energiedichtheid van voedingsmiddelen…

Food · Door Ilse

Het zou voor je lichaamsgewicht niks uitmaken als je elke dag 100 kiwi’s eet. Een kiwi levert namelijk zo’n 25 kilocalorieën, en een actieve volwassene mag best 2500 calorieën per dag consumeren. Als je hierover nadenkt, is het best opmerkelijk dat er mensen zijn die veel te veel eten, want een kiwi weegt al snel 100 gram en het is nogal een opgave om dagelijks 10 kilo voedsel te verorberen.

De hoeveelheid die je van een specifiek voedingsmiddel kan eten zonder dat je afslanksucces in het geding komt, is afhankelijk van de energiedichtheid. En daarover gaat dit artikel…

Wat is energiedichtheid?

Energiedichtheid betreft de hoeveelheid potentiële energie (calorieën) in een voedingsmiddel per volume-eenheid (kubieke centimeter). Zo zijn er voedingsmiddelen die heel véél energie per milliliter/gram leveren (o.a. room). Er zijn echter ook producten die naar verhouding extreem weinig calorieën leveren (o.a. bladgroenten).

Drie voorbeelden

Voorbeeld 1.

Om nog even op het voorbeeld van de kiwi’s terug te komen: Een kiwi levert slechts 25 calorieën. Een chocoladereep levert al snel 300 kilocalorieën; dat is dus meer dan 12 kiwi’s! Een kiwi is bovendien veel groter qua massa en is dan ook efficiënter om de maag te vullen.

Voorbeeld 2.

Een pak Glacé roze koeken levert net zoveel calorieën als 30 appels. De roze koeken zijn na de lunchpauze foetsie, maar van de 30 appels zijn er aan het eind van de dag waarschijnlijk nog 20 over. Als je roze koeken inruilt voor appels, zul je je calorie-intake dus met 60% terugschroeven! (bron)

Voorbeeld 3.

Om 200 kilocalorieën aan komkommer te consumeren, moet je 12 tot 15 komkommers eten. Krijg dat maar eens weg! Daarentegen kun je slechts twee derde van een Snickers eten om dezelfde 200 calorieën binnen te krijgen.

Waarschijnlijk dringt het inmiddels tot je door dat het onmogelijk is om te veel calorieën binnen te krijgen als je kiest voor voedingsmiddelen met een (extreem) lage energiedichtheid.

Tot slot

Mensen eten elke dag ongeveer hetzelfde volume en gewicht aan voedingsmiddelen, onafhankelijk van de energie-inhoud. De gemiddelde mens eet dagelijks zo’n anderhalve kilo voedsel. Daarom nog even voor aanvullend perspectief:

  • 1,5 kilogram rauwkost: +/- 300 kilocalorieën
  • 1,5 kilogram fruit: +/- 750 kilocalorieën
  • 1,5 kilogram peulvruchten: +/- 1.200 kilocalorieën
  • 1,5 kilogram candybars: +/- 4.500 kilocalorieën
  • 1,5 kilogram volvette kaas: +/- 5.500 kilocalorieën
  • 1,5 kilogram cashewnoten: +/- 9.000 kilocalorieën

Waaruit bestaat jouw dagelijkse 1½ kilo? Deel jouw opvattingen hieronder!