Iedereen wordt in zijn denken en doen gestuurd door diens hersenen. Dankzij deze aansturing kunnen we functioneren (o.a. bewegen, waarnemen en ademhalen). De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen die onderling elektrische stroompjes en chemische stofjes uitwisselen.
Als dit systeem wordt verstoord, kan “kortsluiting” ontstaan. Als deze kortsluiting zich regelmatig voordoet, is er sprake van epilepsie. Het gevolg van de kortsluiting noemt men dan een epileptische aanval. Een epileptische aanval bestaat in allerlei soorten, vormen en sterktes. De hoedanigheid van een epileptische aanval is onder meer afhankelijk van:
- De plaats waar de ‘kortsluiting’ ontstaat
- Waarheen de kortsluiting zich verspreidt
- Hoe snel deze uitbreiding verloopt
1. Anti-epileptica
Een anti-epilepticum is een medicijn dat een dempende werking heeft op het zenuwstelsel. Zodoende kunnen anti-epileptica epileptische aanvallen onderdrukken. Het medicijn tegen epilepsie bestaat niet. Er zijn namelijk talloze vormen van epilepsie. Bovendien reageert ieder lichaam anders op bepaalde anti-epileptica. Een anti-epilepticum dat bij jouw lichaam past, kan een groot deel van je klachten verhelpen. We onderscheiden:
- 1e generatie anti-epileptica (goedgekeurd vóór 1993)
- 2e generatie anti-epileptica (goedgekeurd ná 1993)
Eerste generatie werkzame stoffen in anti-epileptica zijn:
- Fenobarbital & Fenytoïne
- Ethosuximide & Carbamazepine
- Valproïnezuur (VPA) & Primidon
- Lorazepam (benzodiazepine)
- Diazepam (benzodiazepine)
- Clonazepam (benzodiazepine)
Tweede generatie werkzame stoffen in anti-epileptica zijn:
- Felbamaat & Gabapentine
- Lamotrigine & Tiagabine
- Topiramaat & Levetiracetam
- Zonisamide & Oxcarbazepine
- Vigabatrine & Rufinamide
- Lacosamide & Pregabaline
Alle medicijnen hebben bijwerkingen, zo ook anti-epileptica. Toch worden de meeste tweede generatie anti-epileptica als “patiëntvriendelijker” beschouwd dan de meeste eerste generatie anti-epileptica.
2. Buiten-polikliniek voor epilepsie
Wanneer het moeilijk blijkt om het juiste anti-epilepticum te vinden, kan een huisarts of neuroloog je doorverwijzen naar een buiten-polikliniek voor epilepsie. Dit is een volledig gespecialiseerd epilepsiecentrum dat je kan helpen bij onderzoek en behandeling. Vaak is een kortdurende opname nodig om een anti-epilepticum te vinden dat bij jouw lichaam en klachtenpatroon past.
3. Triggers herkennen
Als je eenmaal “ervaring” hebt opgedaan m.b.t. epileptische aanvallen, kun je leren zogenaamde triggers te herkennen. Het kan gaan om:
- Lichtflitsen
- Bepaalde geluiden / toonsoorten
- Temperaturen (warme ruimtes, koorts, baden e.a.)
- Bepaalde kleuren
- Hormoonschommelingen (o.a. menstruatie)
- Te veel tegelijkertijd doen
- Veel indrukken, stress & spanning
- Bepaalde smaken
- Eten an sich (i.v.m. spijsvertering)
- Drukke plekken & periodes
- Pijn
Tot slot
Als je eenmaal bepaalde triggers herkent, kun je ze tot op zekere hoogte uit de weg gaan. Zo kan het helpen om je op iets heel simpels te concentreren als je een aanval voelt opkomen; bijvoorbeeld een knoop van je jas of een leeg stukje papier. Als je het warm krijgt kun je even naar buiten lopen, je kan drukke plekken en gelegenheden mijden en lichtflitsen, intense muziek en gerechten met sterke smaken of een grote verscheidenheid aan ingrediënten uit de weg gaan. Ook rustig en bewust ademhalen kan helpen, evenals rustig en gematigd eten.
Heb jij ervaring met epileptische aanvallen? Laat hieronder weten wat voor jou het beste werkt om een zo goed mogelijke afloop van je aanval te bewerkstelligen!
11 comments
Géke
28 mei 2018Ik ben niet zo snel om een reactie te plaatsen. Ieder heeft zijn eigen verhaal / belevenis. Ik ben op mijn 46ste tegen een bouwhek aangereden. Conclusie: een latent aanwezige epilepsie. Dit werd steeds erger. Ik viel zomaar om. Tot ik een artikel las als je jarenlang een gebrek aan de vitamine D3 hebt gehad dit epilepsie kan veroorzaken. Sinds ik medicatie ben gaan slikken met vitamine D3 heb ik nergens meer last van. Ik weet niet wat me overkomt! Voel me fantastisch. Misschien kan ik ondersteuning bieden met mijn ervaring.
Paul
29 mei 2018Een chronisch tekort aan vitamine D kan inderdaad héél veel klachten veroorzaken. Zéér divers en zéér ingrijpend… Zie voor meer informatie hieromtrent dit artikel over vitamine D-tekorten:
Nikki
8 maart 2018Ik heet Nikita, ben 28 jaar woon in Portugal, heb al sinds m’n 9de epilepsie, zit nu te wachten op m’n 2de operatie, medicijnen werken niet echt, als ik een aura krijg dan word ik heel misselijk en dan waarschuw ik zo snel mogelijk degene die het dichtst bij me in de buurt staat, dat ik een epileptische aanval krijg, en dan ga ik zitten en dan krijg ik een aanval. En tijdens zo’n aanval ben ik buiten bewustzijn en na 1 minuut ben ik er weer… Ik vind het vreselijk, ben al zo vaak gevallen en daardoor in het ziekenhuis beland, hoop echt dat ik gauw antwoord krijg voor m’n 2e operatie, niemand verdiend dit… Ik woon nu met m’n vriend en als ik weleens ruzie heb dan weet ik dat ik de andere dag aanvallen heb, door de stress en zo… En ik ben ook nog niet echt regelmatig ongesteld, dat is ook een van de redenen dat m’n aanvallen uitlokken, en ook vooral als ik moe ben… Maar ik heb geen waarschuwing voor de aanval begint helaas! xx
Jessie
26 juli 2018Hallo ik begrijp je volledig, ik heb sinds mijn 15e epilepsie, en net mijn eerste operatie ondergaan (in januari). Maar jammer genoeg nog steeds epileptische aanvallen… Is heel zwaar want stress, ruzie, vermoeidheid, hormonen, van alles krijg ik een aanval… Ik wens je veel goede moed!!! P.S. Hoe is je operatie verlopen? Groetjes, Jessica
Joyce
29 december 2017Ik krijg enorme paniek, voor een paar seconden en val dan weg. Als ik bij kom heb ik in twee plekken van mijn tong gebeten, soms in mijn broek geplast en hen heel erg moe, kan mij niets meer herinneren van die week en heb een week nodig om tot mezelf te komen.
Paul
2 januari 2018Ben je ervan op de hoogte dát dit epilepsie is of vraag je je af óf dit epilepsie kan zijn?
Marina
6 juli 2016Als ik een epileptusche aanval wil voorkomen of onderdrukken ga ik het liefst “mijn hersens gebruiken”. Ik klim meestal achter mijn computer en stort me in hetgeen ik daar tegen kom. Niets doen en wachten tot de gevoelens van een aanval voorbij ebben werkt bij mij absoluut contra! De epileptische aanval zal zich dan juist manifesteren. Ik kan hoe dan ook slecht mijn hersens , mijn denken, op een laag pitje zetten. Ben altijd geestelijk actief. Daar voel ik mij het beste bij.
Leontine
10 april 2016ben al meer dan 10 jaar al aanvalsvrij maar ik heb wel een licht verstandelijke beperking daarvan overgehouden want ik was ook zo jong toen ik een epileptische aanval kreeg
Leontine
10 april 2016ik had zelf toen ik klein was een epileptische aanval en onlangs dat ik mij niet zo goed kan herinneren hoe het afliep weet ik nog wel dat ik een aura had waardoor ik het aanvoelde komen ik hoorde vreemde muziek ruikte heel vreemd ik had lichtflitsen in mij oog (vergelijken met een onweer in je oog) en ik zag schitteringen niet zo kort daarna kreeg ik aanvalletjes en was daarna erg slaperig maar zelfs wanneer ik (s nachts) wakker kwam kreeg ik epileptische aanval want dan voel ik ze namelijk ook al aankomen
Fets
19 december 2014En visuele prikkels doen het ook goed, zodat ik “wakker” blijf v.w.b. epilepsie. Feitelijk alles om het te belasten eigenlijks, een soort tegengas en overspoelen van hersenactiviteit. Boos worden, adrenaline, zeer snel denken en zoveel mogelijk zintuigen gebruiken en overbelasten. Dit geeft mij sterk het gevoel dat ik daardoor wakker kan blijven.
Fets
19 december 2014DEV – Bass Down Low (Explicit) ft. The Cataracs… Muziek met laag en hoog die je overspoelt, voelt voor mij als rustgevend en een soort tegengas. Mijn epileptische aanvallen bestaan uit het wegzakken in kleuren en uiteindelijk zeer moe worden en moeten slapen als het te gek gaat worden. Dat is het meest veilig, gaan slapen en zo snel mogelijk in bed gaan liggen en anders op een bank of stoel of wat dan ook. Slapen is een wondermiddel en muziek die je overspoelt in klanken ook. Hoewel het juist ook weer epileptische aanvallen kan uitlokken.