Faciaal oedeem: gezwollen & pafferig gezicht door vocht

Health · Door Ilse

Oedeem in het gezicht wordt ook wel faciaal oedeem, gezichtsoedeem, aangezichtsoedeem of gelaatsoedeem’ genoemd Er hoopt zich in zulke gevallen vocht op onder de gezichtshuid en dat resulteert in een opgezwollen aangezicht. Oedeem onder de gezichtshuid staat zodoende ook wel bekend als:

  • Pafferig gezicht
  • Opgezwollen gelaat
  • Gezwollen hoofd

Oorzaken van gezichtsoedeem
Gelaatsoedeem kan optreden door toedoen van medicijnen, hormonen, voedingsstoffen etc. Het kan echter ook gaan om een ontstekingsreactie of auto-immuunreactie gaan van de huid of van dieper gelegen weefsels. Een bekende vorm van oedeem in het gelaat is de typerende zwelling van ogen, lippen en hals als gevolg van een schildklieraandoening: myxoedeem.

Zo kun je specifiek te maken hebben met mondoedeem (o.a. in lippen, tong, huig, verhemelte & keel), maar ook met kaakoedeen door tand- & kaakproblemen, tandvleesoedeem, o.a. door tandvleesontsteking oftewel gingivitis, tongoedeem of neusoedeem door allergische reactie of oedeemvorming in het vlezige oor. Etc. etc. etc.

Als je gezicht in relatief korte tijd en zonder aanwijsbare reden pafferig wordt, je volledige hoofd groter lijkt qua omvang en de gezichtshuid strakker lijkt te staan, dan is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van faciaal oedeem.

Oedeem in mond & keel

Oedeemzwelling in de mondholte en/of keelholte kan acuut levensbedreigend zijn omdat een dergelijke zwelling de ademhaling kan belemmeren en zodoende tot verstikking kan leiden. Oedeem in keelholte of slokdarm(hoofd) staat tevens bekend als faryngaal oedeem, faryngeale vochtophoping of pharyngeale vochtretentie. Laryngeaal of laryngaal oedeem betreft vochtstapeling in het strottenhoofd. Men onderscheidt onder andere:

  • Faryngeaal oedeem (in keel)
  • Laryngeaal oedeem (in strottenhoofd)
  • Glottaal / epiglottaal oedeem (in stembanden)
  • Labiaal oedeem (in lippen)
  • Linguaal / sublinguaal oedeem (in tong)
  • Uvula-oedeem / uvulair oedeem (in huig & zacht gehemelte)
  • Palataal oedeem (in hard verhemelte)
  • Gingivaal oedeem (in tandvlees)
  • Parodontaal oedeem (in steunweefsel)
  • Nasaal oedeem (in neus)

Het strottenhoofd oftewel de strot staat ook wel bekend als ‘larynx’. Strottenhoofdoedeem wordt zodoende ook wel larynxoedeem genoemd. Oedeem in stembanden en stemspleet staat ook wel bekend als glottisoedeem. In dat geval is er veelal sprake van zwelling van epiglottis, arytenoïden, valse stemplooien en/of subglottisch gebied.

Een bekende vorm van oedeem die de keel (stembanden + strottenhoofd) aandoet is oedeem van Reinke oftewel Reinkes oedeem. Daarnaast gaat ook allergisch angio-oedeem veelvuldig gepaard met gevaarlijke vochtstapeling in mond(slijmvlies) en/of keel(slijmvlies).

Oedeem binnen het ademhalingsstelsel (mond, neusholten, keelholte, strottenhoofd, luchtpijp en/of longen) wordt ook nog weleens respiratoir oedeem genoemd.

Tot slot

Oedeem in gezicht, mond of keel wordt doorgaans direct of in ieder geval snel opgemerkt omdat je je er vanwege de vele zintuigen in het hoofd continu bewust van bent. En zo niet, dan valt het iemand in je omgeving waarschijnlijk wel op.

Bij onverklaarbare zwelling van gelaat, keel of volledige hoofd kun je maar beter direct medisch advies inwinnen bij huisarts of specialist. Dat geldt des te meer als je allergisch bent of in het verleden te kampen hebt gehad met anafylaxie: een extreem hevige tot levensbedreigende allergische reactie. In dat geval is medische hulp namelijk absoluut spoedeisend!

Heb jij ervaring met oedeem van hoofd, gezicht of ademhalingsstelsel? Deel jouw ervaringen, bevindingen en tips hieronder met lotgenoten…