Wil jij scherp en helder op je werk zitten? Je thuis minder moe voelen? Gezellig kunnen spelen met je kids? Of een koekje eten zonder schuldgevoel?
Zo ja, en dat zal voor de meeste gelden, dan biedt fitness uitkomst. Lichamelijk activiteit biedt namelijk nóg meer voordelen dan zo een, twee, drie, in je opkomen. Dus als je nog motivatie zoekt om aan een sportprogramma te beginnen of met regelmaat te gaan trainen, dan heb ik hier 10 feiten voor je over fitness die je over de streep kunnen trekken.
1. Sporten verhoogt de werking van de hersenen
Sporten verbetert niet alleen je lichaam, maar het helpt je ook om mentaal goed te functioneren. Sporten verhoogt je energieniveau en de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Dit zorgt voor een verbeterde mentale helderheid waardoor je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk veel productiever bent.
2. Beweging vermindert stress
Hoewel sommigen gestresst raken door alleen al aan sport te denken, zul je merken dat wanneer je eenmaal bezig bent, stress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Sporten zorgt voor een zeer positieve vorm van ontspanning en afleiding. Ook verbetert het je humeur en verkleint het de kans op depressie. Anderen zullen hier van meeprofiteren, want als jij je minder gestresst voelt zullen anderen daar een voorbeeld aan nemen. Hierdoor wordt je relatie met familie, vrienden en collega’s ook nog eens een stuk prettiger.
3. Sporten geeft energie
Het klinkt wellicht wat vreemd dat een workout van 30 minuten in de ochtend je energieniveau tijdens de rest van de dag positief beïnvloedt. Tijdens het sporten komt er echter endorfine vrij in je bloed, wat ervoor zorgt dat je je de rest van de dag veel energieker voelt. Mensen gebruiken vermoeidheid vaak als excuus om niet te sporten, dit is echter niet terecht en de omgekeerde wereld. Hoewel vermoeidheid in het begin even vervelend kan zijn, zal deze niet lang standhouden. Bovendien went je lichaam aan het sporten, waardoor je meer energie zult hebben dan ooit tevoren.
4. Het is helemaal niet zo moeilijk om tijd te vinden om te sporten
Je tijd efficiënter gebruiken is de oplossing. Doe bijvoorbeeld twee dingen tegelijkertijd. Ga fietsen met je kind, en je bent in beweging terwijl je ook tijd met je gezin doorbrengt. Je hoeft ook niet meteen een uur naar de sportschool om beweging te krijgen, je kunt ook gewoon thuis wat oefeningen doen.
5. Fitness kan je sociale leven verbeteren
Als je samen met iemand anders sport, kan dit je relatie met die persoon positief beïnvloeden. Of het nu je kind, broer of vriend(in) is, ga eens sporten in plaats van samen lunchen. Sporten is leuker als je het samen doet en bovendien kun je elkaar dan motiveren. Als je echt wil afvallen dan is sociale ondersteuning zeer belangrijk.
6. Sporten maakt je beter weerbaar tegen ziektes
Uit onderzoek is gebleken dat een goede conditie hartziekten, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2, artritis, osteoporose en verlies van spiermassa kan afremmen of helpen voorkomen. Het vertraagt tevens het verouderingsproces. Sporten kan bovendien je immuunsysteem versterken.
7. Fitness versterkt je hart
Sporten helpt niet alleen ziektes bestrijden maar zorgt daarnaast ook voor een sterker hart – de belangrijkste spier van je lichaam. Je hart en het cardiovasculaire systeem zullen daardoor effectiever werken. Als je hart sterker wordt dan zal er meer bloed per hartslag door je lijf worden gepompt waardoor je hartslag in tijden van rust lager is. Het zal dan dus minder snel hoeven kloppen om hetzelfde resultaat te bewerkstelligen.
8. Als je sport mag je meer eten
Spiermassa verbrandt in tijden van rust meer calorieën dan lichaamsvet. Hoe meer spieren je dus hebt, hoe meer calorieën je verbruikt, zelfs ten tijde van rust. Je verbrandt natuurlijk ook extra calorieën tijdens het sporten. Daarom kun je zo nu en dan dus eens van een koekje genieten zonder meteen een kilo aan te komen.
9. Door te sporten ga je beter presteren
Na een paar weken te hebben gesport zullen je kleren losser zitten en zullen je spieren zich hebben ontwikkeld. Sporten versterkt je spieren, verhoogt je flexibiliteit en verbetert je algehele prestaties. Je spieren zullen efficiënter werken en je zult meer uithoudingsvermogen ontwikkelen.
10. Afvallen is niet het belangrijkste doel
Veel mensen gaan sporten omdat ze gewicht willen verliezen. Dit is echter zeker niet het voornaamste doel van sporten. Mensen worden te veel gestimuleerd om te gaan sporten, puur om gewicht te verliezen. Dat kan ontmoedigend zijn omdat je niet direct resultaat zult zien als je gaat sporten. Het kost immers tijd om merkbaar gewicht te verliezen. Maak dus van afvallen niet je enige doel als je gaat sporten. Streef er ook naar je beter te voelen, fitter te zijn en minder gestresst te zijn. Let goed op de snelle veranderingen die je merkt als je gaat sporten en staar je niet blind op je gewicht.
4 van de belangrijkste fitness-missers
Er zijn talloze recreatieve fitnessbeoefenaars die niet of nauwelijks zichtbare resultaten bemerken, terwijl ze al jaren hun best doen in de sportschool. Dit zou best weleens kunnen liggen aan één van onderstaande 4 fitness-missers…
1. Wel cardio; geen gewichten
Als je veelvuldig cardiofitness beoefent zonder daarbij aan krachttraining te doen, zal je spiermassa afnemen. Zodoende zal je ruststofwisseling vertragen, je passieve calorieverbruik afnemen en afvallen steeds moeilijker worden. Oplossing: krachttraining opschroeven!
Krachttraining vergroot niet alleen je spiermassa, maar stimuleert ook je calorieverbruik en vetverbranding.
2. Te lichte gewichten
Mannen zijn nog weleens geneigd om tegemoet te komen aan hun ego en ultra-zware gewichten te tillen. Vrouwen daarentegen, willen nog weleens het tegenovergestelde doen. Ze pakken een dumbbell van 1½ kilo in de ene hand en hun mobieltje of favoriete modetijdschrift in de andere.
Dit is natuurlijk een onbenullige manier van trainen. Als je je spiermassa wilt vergroten, moet je je spieren uitdagen om boven hun huidige capaciteit te presteren. Zorg er dus voor dat je voor de laatste reps van iedere oefening extreem veel moeite moet doen!
3. Gebrek aan strategie
In iedere sportschool zie je mensen die niet weten wat ze moeten doen. Ze proberen hier wat en daar wat, want het ontbreekt ze aan een plan van aanpak.
Deze trainingsmethode is als een boek zonder verhaallijn: het is richtingloos, doelloos en gaat eigenlijk nergens over. Wil je resultaten zien, dan moet je ergens naartoe werken. Je moet specifieke doelen stellen, en voor ieder doel zijn specifieke middelen (oefeningen, apparaten & attributen) vereist.
4. Te vaak trainen
Natuurlijk is het goed om vaak te trainen. Het is echter funest om té vaak te trainen. Als je traint ontstaan er namelijk haarfijne scheurtjes in je spierweefsel. Deze scheurtjes worden hersteld dankzij de aanmaak van nieuwe spiervezels, en daardoor groeit je spiermassa. Hoe harder c.q. zwaarder c.q. intensiever je traint, des te meer rusttijd & hersteltijd je spieren nodig hebben. (bron)
Tot slot
Naast rust zijn er voedingsstoffen (voornamelijk eiwitten) nodig om je spiermassa te herstellen en vergroten. Het is dan ook van cruciaal belang om gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en bovendien voldoende te eten als je intensief traint.
Wat is jouw belangrijkste fitness-misser? Laat hieronder een reactie achter!
18 topgeheimen van atleten en fitnessinstructeurs!
Hierbij 18 normen, richtlijnen en handvatten die worden gehanteerd door professionele atleten en fitnessinstructeurs.
Een gezonde en topfitte persoon…
1. …heeft altijd water bij de hand, want water is de drank der dranken. Hij/zij vult continu een flesje met kraanwater bij en drinkt er regelmatig uit.
2. …ziet sporten als een privilege, iets wat je doet voor je plezier. En dus niet als last of karwei.
3. …denkt goed na voordat hij/zij iets opeet en is ervan verzekerd dat het gezond en voedingsstofrijk is.
4. …baseert voedselinname op lichamelijke activiteit. De fysieke behoefte bepaalt dus hoeveel er wordt gegeten, niet de mentale.
5. …lost nooit tijdelijk problemen op door zich over te geven aan emotionele eetbuien, maar pakt ze bij de hoorns. (bron)
6. …begint iedere nieuwe dag met een uitgebalanceerd ontbijt.
7. …gebruikt een minimale hoeveelheid cafeïne en uitsluitend in de vorm van koffie en/of thee; dus geen energiedrankjes of supplementen.
8. …richt zich op een doel en leeft dus met een duidelijke bestemming voor ogen.
9. …heeft langetermijn-doelen en een uitgewerkt plan om ze te bereiken; laat dus niets aan toeval over.
10. …focust zich op kortetermijn-doelen en legt de nadruk op het uitvoeren van dagelijkse acties en taken.
11. …heeft een agenda waarin wordt bijgehouden wat reeds is gedaan, wat nog moet gebeuren en wat ondanks alles niet is gelukt.
12. …blikt ‘s avonds terug op het verloop van de dag, om een dagplan voor morgen te kunnen samenstellen.
13. …maakt tijd voor relaxen en beloningen, maar uitsluitend op vooraf vastgestelde momenten.
14. …is altijd gezond bezig; ook op vakantie, tijdens feestdagen, met speciale gelegenheden etc. Neemt dus nooit “een vrije dag” op.
15. …ziet een goede gezondheid als een extreem waardevol bezit; niet als iets vanzelfsprekends. En neemt zijn/haar gezondheid dan ook nooit voor lief.
16. …leert continu nieuwe methodes & technieken bij om meer rendement en betere resultaten uit sport en fitness te halen.
17. voorkomt eentonigheid door steeds weer nieuwe oefeningen & apparaten uit te proberen en steeds een stapje verder te gaan.
18. …investeert in sportmateriaal: sportschoenen, sportkleren, fitnessattributen, fitnessapparaten, fitnessabonnementen etc.
Wil jij hier nog wat aan toevoegen? Laat hieronder een reactie achter!
2 comments
Mark
10 januari 2018Hallo ik ben 15 jaar (1,75 meter & 60 kg). Ik heb sinds vorige week besloten om op me voeding te letten en meer te sporten. Ik kickboks 2x per week (dinsdag & donderdag) voor het kickboksen probeer ik altijd nog een uurtje fitness mee te pakken. Op vrijdag fitness ik ook. Mijn ouders denken als ik meer spiermassa wil kweken dat ik meer moet eten, ik eet nu 2 boterhammen ’s ochtends, op school stukje fruit en ook boterhammen en dan ’s avonds het avondeten. Mijn doel is om meer spiermassa bij mijn biceps te krijgen en een afgetrainde torso (sixpack). Is dit mogelijk op mijn leeftijd en doe ik dit dan op de juiste manier? Alvast bedankt! M.v.g. Mark
Paul
10 januari 2018Beste Mark, Over spieren kweken (het opbouwen van aanvullende spiermassa) kun je heeeeeel veel meer lezen in en onder de volgende artikels: