Flebitis-behandeling: Hoe behandel je een aderontsteking?

Body · Door Ilse

aderontsteking behandeling flebitis

Bas stuurde Gezondr de volgende vraag toe: “Ik heb sinds een week een ontstoken spatader. Overal staat dat het goed is om te sporten, maar er staat niets over sporten en een aderontsteking tegelijkertijd. Mijn vraag is dan ook: nu mijn spatader nog een beetje ontstoken is, mag ik dan gewoon doorgaan met sporten, of kan dit nadelige gevolgen hebben?” Hierbij de nodige uitleg over (de behandeling van) ontstoken aders ofwel flebitis…

Flebitis…

Een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak wordt ook wel oppervlakkige flebitis of aderontsteking genoemd. Meestal bevinden ontstoken aders zich in de lies en benen, maar ze kunnen zich in principe over het hele lichaam voordoen. In dit artikel bespreken we hoe je een aderontsteking kunt behandelen. Kortom: flebitis-behandeling…

Symptomen van flebitis & tromboflebitis

Als Flebitis samengaat met trombose (stolselvorming), spreekt men ook wel van tromboflebitis. De belangrijkste symptomen van flebitis & tromboflebitis zijn als volgt:

  • Pijn & roodheid
  • Gezwollen huid
  • Vorming van spataders

Deze symptomen doen zich logischerwijs voor bij de ader die ontstoken is geraakt.

Oorzaken van flebitis…

Flebitis of aderontsteking betreft meestal een steriele ontsteking van de ader – dus zonder bacteriële of virale infectie. Een aderontsteking kent verschillende mogelijke oorzaken. De belangrijkste oorzaken van flebitis zijn als volgt:

1. Trombose (stolselvorming)

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel (trombus) in een bloedvat. Afhankelijk van het soort bloedvat (slagader of ader) vermindert de toevoer of afvoer van bloed. De aderontsteking ontstaat in dat geval doordat het lichaam het stolsel in de ader probeert op te ruimen en af te voeren.

2. Infuus

Flebitis kan tevens optreden als er een infuus in de desbetreffende ader is aangebracht. De ontsteking is dan een reactie op de naald en de lichaamsvreemde stoffen die in de ader worden gespoten. In dat geval zal het infuus in een andere ader moeten worden ingebracht.

3. Spatader

Een spatader houdt in dat de wand van een bloedvat uitrekt of bezwijkt door hoge druk op de vaatwand. Flebitis kan ontstaan als gevolg van een spatader, maar een spatader kan ook ontstaan door toedoen van flebitis. Beide aandoeningen hoeven echter niet per definitie samen te gaan.

Daarnaast spelen zwangerschap, overgewicht, ouderdom & roken een belangrijke rol bij het ontstaan van flebitis & tromboflebitis.

Behandeling van aderontsteking

Flebitis hoeft meestal niet te worden behandeld met medicijnen of operatieve ingrepen. De aderontsteking gaat doorgaans namelijk vanzelf over. Hierbij desalniettemin een aantal tips ter behandeling van flebitis…

1. Pijnstillers bij aderontsteking

Als de aderontsteking pijn doet, dan kan paracetamol dienstdoen. Ibuprofen is doorgaans extra werkzaam bij een aderontsteking, vanwege diens ontstekingsremmende werking.

2. Protocol voor zelfzorg

Je kunt het herstel van een aderontsteking bespoedigen door flebitis zelf optimaal te behandelen & verzorgen. Helaas is het protocol voor de behandeling van flebitis –zelfs in de meeste ziekenhuizen– niet eenduidig. Zo vind je in medische literatuur de volgende adviezen bij aderontsteking:

  • Vooral blijven bewegen.
  • Je been langdurig omhoog leggen en laten rusten.
  • De ontstoken ader koelen met een koud kompres.
  • De aderontsteking warmhouden met een warm kompres
  • Een nat Priesnitz-verband aanleggen (gaat broeien).
  • Druk uitoefenen met steunkous & drukverband.
  • Het bloedvat allereerst afkoelen en direct daarna verwarmen.

Het is dan ook moeilijk te zeggen wat beter is ter behandeling van een aderontsteking: kou of warmte; rust of beweging…

3. Heparinoïden-zalf bij aderontsteking

Wat je in ieder geval kunt proberen om het herstel van flebitis te bespoedigen, is de ontstoken ader insmeren met “heparinoïden-zalf”. Heparinoïden ondersteunen namelijk het genezingsproces. Van huid en onderhuidse bloedvaten. Heparinoïden-crème is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek onder de merknamen Hirudoïd® & Lasonil®.

Risico’s & complicaties

Flebitis verloopt doorgaans zonder complicaties en gaat binnen enkele dagen tot weken vanzelf weer over. Toch kunnen de volgende risicovolle complicaties voordoen bij aderontsteking:

1. Flebitis & trombus-vorming (trombofeblitis)

Een aderontsteking die gepaard gaat met trombose (tromboflebitis) kan risicovol zijn. Het belangrijkste risico van tromboflebitis is als een bloedstolseltje of bloedklontertje loskomt van de aderwand. Als een dergelijk bloedpropje (trombus) wordt meegevoerd naar hart, longen of hersenen, kunnen namelijk de volgende complicaties optreden:

2. Bacteriële flebitis

Daarnaast kan elk soort aderontsteking (spatader, flebitis óf tromboflebitis) geïnfecteerd raken door bacteriën. Een bacteriële infectie gaat nagenoeg altijd gepaard met kloppende pijn, roodheid en zwelling door pus. Dit wordt ook wel “etterige” flebitis genoemd. In dat geval worden doorgaans antibiotica voorgeschreven.

3. Flebitis & spataders

Als flebitis uiteindelijk tot een spatader lijdt of als een spatader uiteindelijk ontstoken raakt, dan kun je ervoor kiezen een spatader-behandeling te ondergaan. De spatader kan dan worden verwijderd, gelaserd of ingespoten. Zie ook het artikel op Gezondr over ‘spataders verwijderen’.

Een aderontsteking is doorgaans een nuttige en natuurlijke reactie van bloedvaten op dingen die niet in het vaatstelsel thuishoren.

Tot slot

Hoewel een aderontsteking meestal vanzelf overgaat, en er dus niet per definitie reden is tot zorg, kan flebitis in zeldzame gevallen gevaarlijke vormen aannemen. Bij vermoeden van uitbreiding of complicaties dien je daarom altijd medisch advies van een arts in te winnen!

Heb jij ervaring met de behandeling van aderontstekingen? Laat hieronder weten wat jij hebt gedaan om flebitis & tromboflebitis te behandelen…

60 comments


  • Natasja

    16 juli 2019

    17 juni infuus gehad na 1 1/2 week ontdekte ik de flebitis op m’n hand en onderarm echo daarvan gehad. Dokter doet er niks aan moet vanzelf over gaan inmiddels dus 3 weke verder en geen verandering hoelang zou dit kunnen duren.

  • Pvk

    25 mei 2019

    Ik heb een ontstoken ader door infuus. De ader was eerst pijnlijk tot ong15 cm en is teruggetrokken naar ong3cm… dit is op de onderarm. Het is na 4 weken niet vanzelf overgegaan. Ik smeer nu 1 week Hirudoïd, hydrofiele crème maar nog niets veranderd. Ik slik nl bloedverdunners en dit was een betere optie. 3 jaar geleden heb ik een CVA door onbekende oorzaak gehad. Hoe lang moet ik hiermee doorlopen… ik wil graag niet weer kans op beroerte. Huisarts zei een maand smeren

  • Anouk

    22 september 2018

    Hallo, Hierboven staat dat ik de medische literatuur de volgende adviezen bij aderontsteking te vinden zijn… Welke medische literatuur kan ik hierop na slaan? Ik doe namelijk een afstudeeronderzoek over flebitis en moet hiervoor medische literatuur gebruiken.

    • Paul

      26 september 2018

      Beste Anouk, Sommige van onze artikels zijn gemigreerd vanaf een tweetal websites, welke uiteindelijk zijn samengevoegd onder de titel Gezond’r. Helaas zijn de uitgaande links naar sommige bronvermeldingen tijdens deze migratie verbroken. Wat ik nog kan terugvinden, is deze geraadpleegde pagina (bron)… Hopelijk heb je er iets aan… Vooralsnog zal ik de referentie naar wetenschappelijke literatuur in het artikel hierboven verwijderen zodat hieromtrent geen verdere misverstanden ontstaan. Groeten, Paul Update: excuus, aangezien in de betreffende alinea juist wordt aangemerkt dat er gebrek is aan eenduidige protocollen voor de behandeling van flebitis en dat het hier gaat om een verzameling van her en der verzamelde adviezen lijkt het me tóch relevant om een verwijzing naar de herkomst van de betreffende ‘vage’ adviezen te laten staan.

    • H.J.Jansen

      25 januari 2019

      Ik heb in 2006 flebitis gehad na toediening chemo in rechterarm 2x, rechterbeen 2x en linkerbeen 1x. De flebitis in mijn rechterarm komt regelmatig terug en ik maak me zorgen voor de toekomst (ontstaan trombose). Komt het vaker voor dat de flebitis steeds terugkomt? Zou ik een kopie mogen hebben van het afstudeerverslag?

  • margreet

    12 augustus 2018

    Beste Paul Ik heb iets vreemds wat geen enkele arts of apotheker weet. Ik kreeg 3 jr geleden DVT aan rechter been en Fragmin injecties. trombose vorig jaar kreeg ik aan linker been OVT trombose en Fragmin nu 3 weken geleden weer aan l.been ontsteking aan spatader, OVT. ik kreeg acenocoumarol en… heel vreemd werkt als kalmerend medicijn, ik ben zo suf en slappe armen en benen, zit geen gele sticker op, kan niet zegt iedereen. ben zo diep suf dat ik steeds weg zak, als maar slapen wil, depri ben. ik slik verder Thyrax die goed ingesteld is. Spatader eruit halen? huisarts zegt niet nodig ben je eng van acenocoumarol stop dan maar zo makkelijk zijn ze die huisartsen

  • Jansje

    26 februari 2018

    Ik krijg al jaren lang 3x daags een injectie voor de pijnen van de reuma. Vanmorgen was er op mijn linkerbeen niets te zien, vanmiddag komt de wijkverpleegster en toen schrok ik. Had ik in één keer rode vlekjes op mijn bovenbeen. Geen pijn, maar vanavond begon het echt pijn te doen, een gevoel alsof er een blauwe plek zit, maar de rode vlekjes zijn verspreid, en de pijn zit op één plek, wat kan dat zijn?

    • Paul

      27 februari 2018

      Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat men een zenuw heeft aangeprikt…

  • Pijnlijke meester

    8 februari 2018

    Goeiemorgen iedereen ik had een vraag. Ik heb dat ik elke nacht waker wordt meteen arm dat slaapt. Bloed komt niet goed door mijn arm weet iemand wat ik hier tegen kan doen. Sorry voor schrijven gaat ook moeilijk.

    • Mirva

      22 februari 2019

      zal heel waarschijnlijk door een blokkade aan de nek komen. Gewoon even een DO osteopaat langsgaan, en is zo meteen opgelost.

  • Inge

    3 februari 2018

    Twee weken geleden kijkoperatie aan knie gehad onder volle narcose. ’s Avond al een beetje pijn in onderarm maar dacht dat ze met overleggen in bed stevig vastgepakt hadden. Na vijf dagen kreeg ik koortsachtige aanvallen en werd de pijn erger. Naar huisarts die meteen zei tromboflebitis (oppervlakkige veneuze trombose) en me Hirudoid Crème (met heparinoïden) voorschreef en voor de pijn diclofenac en/of paracetamol met de mededeling het lichaam moet het zelf opruimen en kan weken duren. De eerste drie dagen leek het niks te doen en breide het zich uit van pols tot elleboog. Na drie dagen geen verdere uitbreiding. Ben nu een week verder en smeer vrolijk door. Aders zijn hard en pijnlijk maar gaat heel langzaam vooruit. Ben wel heel erg moe maar dat zal er wel bij horen.

    • Davor

      10 april 2019

      Ik heb tromboflebitis in alle bij mijn benen. Mijn recht been deed zeer onder mijn enkel en is rood ik kan niet schoenen dragen (ik doe het wel) want pijn is irritant. Pijn is hele dag aanwezig zoals brand en irritatie.Ik heb medicijnen en steunsokken. Ik ben buschauffeur zo gemiddeld rij ik per dag bus 9 uur. bedrijfsarts zet me gewoon op mijn werk. Ik heb tromboflebitis 1 jaar en ik werk fulltime zoals buschauffeur. Ik weet het niet is dat goed om 9 uur per dag zitten en intensief rijden voor OV??? wat kan ik doen, met wie kan ik praten??? Mvg

    • Daantje

      8 februari 2020

      Oktober 2018 tromboflebitis gehad, toen een kuur van 8 weken fraxiparine spuiten 1x per dag, nu weer het zelfde op de zelfde plaats en zelfde kuur 6 tot 8 weken fraxiparine spuiten iedere dag…

  • floor

    2 oktober 2017

    Hoi. In juni Door mijn huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis met klachten aan spataderen in mijn linkerbeen. Daar een duplex onderzoek gehad en in overleg met de specialist besloten dat de spataderen gestript gaan worden. Echter, de wachttijd hiervoor is erg lang. Vorige week een kleine ingreep ondergaan aan mijn borst : er moest een goedaardige knobbel verwijderd worden, onder algehele narcose. Dit ging goed, maar ik denk Door langdurige passiviteit is de spatader ik in mijn been gaan ontsteken. De ontsteking begint boven mijn knie en loopt dwars over mijn knie aan de andere zijde Door. Algauw zo’n 10 centimeter. De huisarts geeft tips als been hoog houden in rust, veel lopen, koelen, en 4 X daags 1000mg paracetamol. Verder stuurt ze me terug naar de specialist, want hij is nu eenmaal mijn behandelaar. Echter deze man is druk bezet en lijkt zelfs telefonisch onbereikbaar. Via zijn assistent laat hij weten dat spataderen geen pijn kunnen doen, dus dat t n spiertje zal zijn. Met veel praten een afspraak kunnen afdwingen , die pas volgende week plaatsvind. Nu zijn mijn zorgen : kan het kwaad om een week te wachten? Wat zijn de risico’s en waar moet ik op Letten om bv een trombose been te voorkomen? En wat kan ik doen om klachten zoals pijn te verminderen ?

  • Duimpje

    28 augustus 2017

    Ben op moment in Gran Canaria sinds enkele dagen lastvan pijnlijke kuit zijkant pijnscheuten trekken met momenten door tot bovenbeen heb joelende gel gehaald voor geen en neem paracetamol bij pijn leg regelmatig been omhoog woensdag vlucht van 4u30. Tips welkom wat ik nog kan doen. dank je.

    • Paul

      29 augustus 2017

      Ik vat je verhaal niet helemaal… Heb je last van een aderontsteking (flebitis) of gewoonweg van spierkramp in de kuitspier?

    • Bart

      19 maart 2019

      Beste, Woensdag heb ik spataders op beide onderbenen laten verwijderen door een lazerbehandeling. Heb veel pijn na behandeling en nu bijna 1 week later nog onverdraaglijke pijn (binnenland boven been van knie tot lies). Voelt hard aan zo twee centimeter breed over heel de lengte. Iemand raad?

  • Inge

    10 juli 2017

    Sinds het voorjaar van 2016 al meerdere malen last gehad van flebitis. De eerste keer alleen in mijn onderbeen, was snel over… dacht ik, want het stak in de zomer weer de kop op, vanaf mijn enkel tot bijna in mijn lies. Echo wees uit dat gelukkig de diepliggende aderen gezond waren. Steunkous gaan dragen en enkele weken Fraxiparine gespoten. Vertoonde na 2 weken een heel vervelende allergische reactie op de Fraxiparine, dus mocht ermee stoppen. Flebitis ging over, maar is nu weer terug in mijn bovenbeen. Dus maar weer steunkous gaan dragen en Ibuprofen gaan slikken. Daarnaast gebruik ik op advies van huisarts Hirudoïd zalf en leg twee keer per dag mijn been hoog en koel de plek met een coldpack. Whaaa…! Het is zomervakantie… Ik wil ervan af! Mocht ik weer Fraxiparine moeten gaan spuiten, weet iemand of daar een alternatief voor is dat geen allergische reactie teweegbrengt?

  • Sofie

    11 augustus 2016

    Beste, Ik had een vraagje i.v.m. heel kleine bobbeltjes in aders, richting hand en zowel naar voet… Telkens als ik bijvoorbeeld met beide handen been masseer voor zware benen zie ik dan in aders klein bobbeltjes in ader bewegen en soms ook pijnlijk, tevens in mijn linkerhand als ik met rechterhand over mijn linker zijkant hand ga is dit hetzelfde en is ook soms pijnlijk die bobbeltje… is heel klein… alleen als mijn aders uitgezet is kan het goed zien zo anders niet tenzij je erover wrijft, maar vind het raar??? M.v.g. Sofie

  • carina

    14 juli 2016

    Ik heb voor mijn aderontsteking (flebitis) aan de boven binnenkant van mijn linkerbeen dagelijks gedurende 1 maand bloedverdunnende injecties gekregen… Is het normaal nu de behandeling voorbij is ik geen pijn maar wel nog steeds een donkere lijn waarneem? Is de flebitis wel helemaal weg???

    • Paul

      16 juli 2016

      Die donkere lijn zou kunnen duiden op een spatader. Een spatader kan ontstoken raken en dus gepaard gaan met flebitis, maar een spatader kan zich ook voordoen zonder ontstekingsverschijnselen. Dus als de pijn weg is, denk ik dat de daadwerkelijke flebitis genezen is, maar dat er een spatader is achtergebleven… Maar dat is aan de hand van je verhaal natuurlijk niet met volle zekerheid te zeggen.

  • rachel

    11 maart 2016

    Ik heb een vraag, vorige week vrijdag heb ik een hartkatheterisatie gehad en vanaf maandag heb ik hevige pijn in en aan mijn arm. Dinsdag weer terug naar eerste harthulp en wat blijkt ik heb een bloedprop in mijn polsslagader! Advies opgevolgd van de arts in ziekenhuis 2×4 paracetamol per dag, maar omdat de pijn bleef ook naar de huisarts geweest en die heeft mij naast de paracetamol ook nog eens 3 tramadol per dag voorgeschreven… Dit helpt allemaal niets, ik verga nog steeds van de pijn! Weet iemand een oplossing voor mijn probleem? M.v.g. Rachel

    • John

      3 juni 2016

      Ik heb het zelfde maar hoe gaat het nu bij jou omdat ik mijn polsslagader 10 cm dicht heb zitten Gr graag reactie

    • Manie

      22 augustus 2018

      Romana. Ik heb nu al 2 maanden last van een anderontsteking bij me onderbeen gaat maar niet over wordt rond donker en dik kan soms niet lopen. Ik hou koud en warm kompres voor ben er nu tem einde raad wie heeft nog advies?

  • Dieter

    4 maart 2016

    Nu weet ik nog steeds niet of je mag hardlopen met een genezende tromboflebitis? Dat was toch de aanvankelijke Vraag?

    • Paul

      4 maart 2016

      Nogmaals: ik ben geen arts, dus voor uitsluitsel zul je je huisarts moeten raadplegen. Of je mag hardlopen met een aderontsteking kan namelijk afhankelijk zijn van exact aderletsel en allerlei andere individueel randomstandigheden waarin ik geen inzicht heb (ontstekingsveroorzaker, ontstekingslocatie, oppervlakkig versus diepveneus, medicijngebruik, cardiovasculaire aandoeningen, hartlongfunctie etc.). Ik kan en mag dan ook niet het risico nemen om veralgemeend advies te geven dat voor een enkeling mogelijkerwijs niet opgaat. Wil je zekerheid? Ga langs je huisarts…

  • Rick Vlaming

    15 november 2015

    Deze pagina start met vraag van Bas over of je kan blijven sporten bij een aderontsteking. Het antwoord op die vraag zie ik helaas niet staan. Ik ben wel benieuwd. Heb zelf ook een aderontsteking en ben nu al 3 weken dagelijks bloedverdunners aan het spuiten. De “pijn” is vrijwel weg op de plek in mijn been. Zou ook wel weer willen gaan hardlopen. Maar is dat nou verstandig?

    • Paul

      19 november 2015

      In principe stimuleert sporten de bloedcirculatie, wat juist ten goede komt aan de voorkoming en genezing van spataders. Met afknellende sporten (waarbij je hele scherpe hoeken maakt met je gewrichten) zoals worstelen, roeien, paardrijden, lunges, et cetera, moet je logischerwijs oppassen. In principe mag je alle dagelijkse handelingen hervatten, maar begin rustig aan, dus niet direct extreem intensief. Ik ben overigens geen arts, dus voor de zekerheid zou je je huisarts kunnen raadplegen.

  • peet

    23 mei 2015

    Mijn vraag… Ik heb heel erg veel spataderen. Nu heb ik een spatader in mijn kuit die hard is geworden en pijn doet. Mag ik dan een steunkous gebruiken of kan dat kwaad?

    • Paul

      23 mei 2015

      Beste Peet, Als een spatader gaat ontsteken (flebitis), ontstaat op die plek doorgaans inderdaad een rode tot roodblauwe, gezwollen, pijnlijke en harde streng. Wanneer ontstoken spataderen niet op tijd worden behandeld, kunnen ze zich ontwikkelen tot gecompliceerde aderontstekingen waarbij vorming van een thrombus/bloedpropje optreedt (tromboflebitis) of zich zelfs het ‘syndroom van flebitis migrans’ ontwikkelt. Dit kan zelfs een diepe-adertrombose oftewel trombosebeen tot gevolg hebben. Ik ben GEEN arts, maar op veel ziekenhuiswebsites wordt het volgende gesteld: “Bij een uitgebreide aderontsteking kan het dragen van een elastische kous de klachten verminderen” en “Elastische kousen ondersteunen de vochtafvoer in de benen en voorkomen het toenemen of terugkeren van spataders” en “Het is belangrijk uw spataderen te laten behandelen om complicaties als lymfoedeem te voorkomen”. In de praktijk adviseren de meeste artsen steunkousen te dragen om het genezingsproces van ontstoken aderen te bevorderen en eventuele nieuwe aanvallen van flebitis tegen te gaan. Sommige andere artsen raden het dragen van steunkousen juist in geval van flebitis juist af. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat steunkousen flebitis kunnen helpen voorkomen, lijken ze in elk geval de pijn bij aderontstekingen te kunnen verlichten. (bron + bron + bron) Voor uitsluitsel zou je je artsen kunnen raadplegen. Sterkte! Groeten, Paul

    • hanneke

      26 augustus 2015

      Naar de dokter gaan!!!

  • Ralph van dijk

    15 januari 2015

    Hallo, Ik werk op de bouw en ik heb inmiddels 2 jaar last van flebitis in mijn linker onderbeen. Ik ben doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ik 10 hele minuten lang onderzocht werd. Daarna kreeg ik te horen dat er niks aan de aderontsteking te doen was en kreeg ook meteen de bijbehorende rekening van 415 euro. Ik kreeg ook te horen dat als het na 3 maanden nog niet weg was, dat ik dan maar weer eens terug moest komen. Ondertussen zit de pijn al boven mijn knieholtes. En ik voel me behoorlijk in de maling genomen door het ziekenhuis!

  • Elle

    25 november 2014

    Sinds 2 weken heb ik last van, wat nu blijkt, een ontstoken hoofdader in mijn linkerarm. Van mijn schouder tot aan mijn vingertoppen is de arm gevoelig. De reden is een infuus met een irriterende chemo die ik om de maand links toegediend krijg. De eerste keer gaf ik te laat aan dat het middel zeer deed bij inlopen, en nu is de linkerarm erg kwetsbaar. De pijn de afgelopen weken was hevig, dag en nacht aanwezig. Paracetamol hielp niet, ik had zelfs een spiegel opgebouwd tot 5000 mg op een dag. Toen las ik ergens de tip om de arm warm te houden. Ik heb vervolgens twee dagen en nachten met een warme kruik onder de arm rondgelopen. De pijn zakte direct weg en na twee dagen durfde ik het zonder kruik te stellen. De ader is nog wel gevoelig en zichtbaar vanaf mijn pols tot de binnenkant van mijn elleboog zichtbaar als een donkere streep. Ik vraag me af waarom de ader zich zo donker aftekent. De huid is verder niet meer rood of gezwollen. Wat bevindt zich nu in de bloedbaan of in de wand, dat de ader zo donker wordt? Ik hoor het graag. En voor de anderen, probeer de warme kompressen eens, ik ben er echt mee geholpen.

  • Ellen

    25 oktober 2014

    Op 8 oktober ben ik geopereerd en heb ik een infuus gehad. De infuusnaald eindigde bij het polsgewricht en daardoor liep het infuus niet goed. Het verplegend personeel heeft zeker 6X in de infuusslang geknepen om de infuusvloeistof te laten stromen. Dit deed heel zeer! Daarna bleef ik veel pijn houden in de ader en dit breide zich uit van mijn hand naar mijn pols en daarna naar mijn onderarm, waar ik ook een bloeduitstorting kreeg. Ik ben 2X bij de dokter geweest, maar daar werd alleen gezegd dat zolang het niet rood en heet was er niks aan de hand was. De bloeduitstorting is nu weg, maar de pijn blijft. Ik kan niks aan mijn pols hebben en ook mijn onderarm blijft gevoelig. Volgens de chirurg (waar ik op 21 oktober was) is het een flebitis en is het bloed daar versteend (?), maar hij heeft niet verteld hoe lang dit kan duren en wat ik kan doen om het sneller over te laten gaan. Wel heeft hij verteld dat de ader als verloren beschouwd kan worden. Mijn vraag is dus hoe lang blijf ik nog pijn houden en wat kan ik doen om sneller van de klachten af te komen. En brengt deze flebitis nu (na 2,5 week) nog steeds risico’s met zich mee? En met welke klachten moet ik alsnog weer naar een dokter?

    • Paul

      26 oktober 2014

      Niemand kan voorspellen hoelang je last blijft houden van je flebitis of voor jou bepalen wanneer je naar je arts moet gaan. Het feit dat je zorgen maakt, lijkt me persoonlijk reden genoeg. Beterschap! Groeten, Paul

  • greetje kappen

    7 oktober 2014

    Ik heb sinds februari 2014 een aderontsteking die loopt van mijn knieholte naar mijn enkel. Eerst behandeld met Naproxen en koelen, daarna via de huisarts een echo omdat hij eerst twijfelde of het wel een aderontsteking was wat dus wel het geval is en hij vertelde dat er geen afdoende behandeling is en stelde 6 maanden een steunkous en aspirine voor. Maar ik krijg last van netelroos bij het gebruik van aspirine en druk op de plek van de ontsteking doet verschrikkelijk zeer. Nu is het onderhand oktober en de zwelling, rood-blauwe plek, die zeer pijnlijk is en de zwelling in mijn knieholte zijn er nog steeds en wordt niet beter. Iedereen die ik hoor vraagt waarom ik geen antibiotica krijg. Ik weet nu even niet meer wat ik moet doen. Ik heb morgen een nieuwe afspraak bij de huisarts.

    • Paul

      7 oktober 2014

      Zolang er sprake is van een steriele ontsteking (en niet van een bacteriële infectie) heeft een antibioticum geen nut. In dit geval zou een ontstekingsremmer of ontstekingsremmende pijnstiller (ibuprofen o.i.d.) wellicht uitkomst kunnen bieden. In geval van bloedklontering kan een lokale bloedverdunner oftewel heparinoïde (antistollingsmiddel) zoals Heparine nodig zijn ter behandeling van tromboflebitis c.q. flebitis. (bron + bron) Dit zou je bespreekbaar kunnen maken met je arts. Sterkte & groeten, Paul

  • lenny

    18 augustus 2014

    Hallo, Ik ben 34 jaar en maak me nogal zorgen. Ik heb aan de gehele rechterzijde CRPS type 1. Aan de linkerzijde kamp ik al een aantal maanden met zichtbare blauwe kronkelende spataderen en ook van die knoopjes? De ene jeukt heel erg en is helemaal verhoornd. Heb vorig jaar ernstig oedeem in beide onderbenen gehad, waardoor rechts 2 tenen en een stukje van de onderkant van de voet dood zijn. Links is de hiel dood. Ter informatie: ik heb ook een behoorlijke slijmbeursontsteking, ook links. Evenals ondraaglijke nekpijn en pijn in schouderblad. Ook zijn alle holtes in m’n gezicht ontstoken, ook middenoor (sorry voor misschien irrelevante informatie). Nu komt het rare: ik injecteer mezelf 7 of meer keer per dag met Pethidine-injecties subcutaan (opiaat) CRPS Type 1. Dit werkt (redelijk) naar behoren, de pijn is draaglijk. Maar links!!! Daar is de pijn zoooo erg dat ik niet meer zo verder kan leven. Mijn huisarts doet niks. Pijnpoli doet er ook niet veel aan. In het huishouden sta ik er compleet ALLEEN voor. Heb 2 kittens. Schatten van poesjes, ze voelen het als de bloeddruk ernstig laag wordt en ik ga flauwvallen (gebeurt dagelijks). Heb al een jaar lang koortspieken. Ernstig vitamine B12-tekort, vitamine D-tekort, kaliumtekort en foliumzuurtekort. In m’n dossier staat leverfunctiestoornissen en nierfunctiestoornissen (3 steentjes sinds januari uitgeplast en sindsdien incontinent), hartritmestoornissen (3x 40mg Sotalol). Vorig jaar in 3-4 maanden 50 kilo AFGEVALLEN! Die darmen blijven een probleem, NIEMAND kijkt naar me om, moet alles alleen doen. Bloeddruk komt nauwelijks boven de 100 (bovendruk) Op mijn verjaardag 18 mei jongstleden was mijn bloeddruk 86-54! Gevolg: 3 uur lang bewusteloos. Dit gebeurd dagelijks; ik moet overal opgeraapt worden. Ambulances komen niet meer. Huisarts maakt ALLES erger. Huisartsenpost: zelfde verhaal. Tel er 9 ziekenhuizen bij op. Ik weet dat dit een site puur voor aderontsteking is, maar ik maak me ernstige zorgen, vandaar de uitgebreide voorgeschiedenis. Ik heb ALTIJD infecties, heb ik er 1 aan m’n been, binnen 24 uur zit m’n hoofd en oren vol etc. etc. Advocaat kan ik niet betalen. Door deze geintjes zit ik zwaar in de schulden. Ik lig al 3 dagen onverzorgd in bed. Pijn is te erg, koorts, duizelig en oorpijn. De pijn in m’n knie van die spataderontsteking doet zoooo’n erge pijn! Heb al 2x om 5 uur ’s nachts op de fiets gezeten. Stilzitten, buigen, stilstaan, m’n knie lijkt wel tussen een bankschroef te zitten. Is ook wat paarsig. In de voet zitten ook gesprongen adertjes… Morgen naar spataderkliniek, ben bang voor weer een teleurstelling. Alle tips en adviezen zijn welkom! Lig al 3 maanden op bed, vind het nu wel welletjes… Alvast Bedankt en veel sterkte allemaal! Groetjes, Lenny

    • Ikke

      17 oktober 2014

      Heb je al ooit naar je eetpatroon laten kijken? Het kan namelijk zijn dat je door bepaalde voeding (o.a. suiker en melk) ontstekingen krijgt. De reguliere artsen pakken alleen de symptomen aan een alternatieve genezer pakt de oorzaak aan. Ik wens je heel veel beterschap!

    • Vannieuwenhuyze Fabienne

      26 februari 2015

      Ik zou met homeopathie beginnen voor je aderontsteking. Al je problemen uitleggen en dan wordt er naar de oorzaak gezocht. Mij heeft dit tot nu toe altijd geholpen. Veel moed en beterschap en geniet van de kittens. Dit doet ook enorm deugd.

  • Chan

    15 augustus 2014

    Vorig jaar ben ik door de medische molen gegaan omdat een teen van mijn linker voet donker blauw/paars werd. Uit onderzoek bleek dat de aders en/of slagaders in mijn been last hebben van aderverkalking. Ik slik hiervoor nu al zo’n 7 maanden elke dag bloedverdunners. Sinds afgelopen maandag heb ik last van mijn linker onderbeen, halverwege aan de binnenzijde. Het is alsof iemand er 10 sec met een naald inprikt. Het is niet constant aanwezig, maar zeker 2x per 5 minuten (ook ’s nachts). Mijn vraag is: ik ga maandag op vakantie en maak me toch zorgen dat het een embolie c.q. trombose is; wat kan ik het beste doen?

    • Paul

      16 augustus 2014

      Je huisarts raadplegen.

  • bernadette van kessel

    9 augustus 2014

    Ik heb een 3 weken geleden een infuus gehad voor een nacht. Het ging op een gegeven moment heel erg pijn doen! Dus moest het eruit, boven op de onderarm. Er kwam ook een bult waar het infuus gezeten had en het werd pijnlijk dik. Maar naarmate ik aan een stuk door Hirudoïd zalf erop smeerde en verband aanlegde werd het harder. Heb toen een echo laten doen, waaruit bleek dat het een verharde trombose was. Ik ben gisteren naar een vaatchirurg geweest en die moest heel hard lachen… “Niks aan de hand, je hebt zoveel aderen”. BELACHELIJK! Er zit nu nog steeds een heel klein bultje. Dat was mijn verhaal. Groetjes, Bernadette

  • Kirsty

    29 juli 2014

    Dag. Ik had vanmiddag om half 4 een darmonderzoek gehad en heb dus infuus gehad. Maar ik heb de hele tijd al erge pijn op de plek waar geprikt is. Een heel raar gevoel alsof m’n arm zwaar is. Ook is ’t een blauwe plek. Wat is dit?

    • Paul

      30 juli 2014

      Beste Kirsty, Het kan een aderontsteking zijn, maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat er met het aanbrengen c.q. aanleggen c.q. inprikken van het infuus een zenuw is geraakt. Als de pijn langer aanhoudt, zou je er even mee langs de huisarts kunnen gaan om te voorkomen dat een eventuele (steriele) ontsteking of infectie erger wordt. Beterschap! Groeten, Paul

  • Vivian

    28 februari 2014

    Goede avond, Ik moet een opdracht voor mijn opleiding maken. De casus is: Op de instelling waar ik werk heeft een cliënt drugs toegediend met een vervuilde naald. Hierdoor is een open aderontsteking ontstaan. Hoe ga ik dit behandelen en verzorgen? Helaas kan ik niets over drugsgebruik en open aderontstekingen vinden via het internet. Is hier informatie over verkrijgbaar? Ik kom alleen op deze site of andere sites uit waar wel veel over flebitis en spataders is te vinden. In afwachting op uw bericht verblijf ik, Vivian

    • Paul

      28 februari 2014

      Beste Vivian, Google eens op ‘phlebitis drug use research’, dan duikt er volop wetenschappelijk onderbouwde informatie de kop op omtrent je vraagstuk m.b.t. flebitis & drugsgebruik. Groeten en succes, Paul

  • Ebel

    12 december 2013

    Vorige week hart hartkatheterisatie via rechterpols gehad. Na 2 dagen kreeg ik erge pijn en jeuk in de onderarm; ook wat roodheid van de arm en behoorlijke pijn in de pols, duim en pink. Ik slik nu 3 dagen om de 3 uur paracetamol. Heb wel het idee dat het helpt. Toch naar de dokter?

  • Woutwe

    16 november 2013

    Goedenavond, Ik denk dat ik een aderontsteking heb, maar het verschil met de symptomen hierboven: ik heb erge jeuk. Ik heb nog hiroid in huis, maar mag dit op een open wondje? Graag een reactie. Met vr. groeten.

    • Paul

      17 november 2013

      Beste Woutwe, Jeuk is niet ongemeen in geval van een aderontsteking. Ik ben niet bekend met hiroid; bedoel je misschien Hirudoïd? De werkzame stoffen in dit middel behoren tot de heparinoïden: een soort antistollingsmiddelen die trombosevorming tegengaan, o.a. bij tromboflebitis (aderontsteking), verstuikingen, kneuzingen en bloeduitstortingen. Dit middel mag volgens de bijsluiter niet worden gebruikt op beschadigde huid c.q. open wonden. Beterschap & groeten, Paul

  • aron

    21 september 2013

    Heb 2 weken terug een ontstoken ader in mijn linker bovenbeen gekregen en ben via mijn huisarts doorverwezen naar ’t ziekenhuis i.v.m. eerdere longembolie. Uit een scan bleek inderdaad dat de ader ontstoken was en in overleg met huisarts en de specialist in ’t ziekenhuis 6 weken Fraxodi spuiten in buikplooi.

  • Rik de Sutter

    16 september 2013

    Beste, Ik had een klein wondje op mijn rechter kuit (aan de binnenkant) en twee dagen later had ik flebitis plus een uitstulping op die kuit van wel 3 cm. Mijn been is rood, blauw en opgezwollen en doet pijn. Dit duurt nu al 2 maanden en de dokter zegt afwachten. Hoe lang kan dit nog duren, a.u.b.?

    • Paul

      17 september 2013

      Als een ontsteking reeds 2 maanden aanhoudt, lijkt het me een merkwaardig advies om af te wachten. Wordt het niet eens tijd om te bepalen waar de infectie vandaan komt… waardoor ie veroorzaakt wordt? Ik zou opnieuw contact opnemen met je huisarts, aangeven dat je veel last hebt van je kuit en dat je graag zou willen weten wat de aangewezen behandeling is.

  • Elisabeth

    30 augustus 2013

    Beste allemaal, Voor een operatie (totaal ander gebied) heb ik een infuus in mijn pols gekregen. Dat deed direct al heel erg zeer en de zuster vertelde mij dat zij dan een zenuw geraakt had. Maar het infuus bleef zitten. De volgende morgen mocht het infuus eruit; heel blij, want het deed behoorlijk zeer. Na een aantal dagen ging mijn pols zo’n zeer doen dat ik het niet normaal vond. Een behoorlijke operatie gehad waar ik weinig last van had en een zere hand, pols en onderarm die boven alles uiting en een duim waarvan aan de binnenkant het gevoel weg was. Terug naar de specialist die mij heeft geopereerd. Hij constateerde tromboflebitis met uitval van de zenuw naar de duim. Niet gevaarlijk, wel pijnlijk. Insmeren met Hiridoiet crème. Prognose: 3-4 weken pijn en het zou wel 6-9 maanden kunnen duren voordat ik de duim weer zou voelen. Heel vervelende complicatie i.v.m. mijn werk als fotograaf en kunstenaar. Nu -twee weken na mijn operatie- doet nu ook het gewricht van de duim zeer en deze lijkt dikker te worden. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Lotte

    27 augustus 2013

    Ik heb een ontstoken ader in mijn kuit en heb enkele dagen gesmeerd met Heparinoiden-zalf. De arts in ’t ziekenhuis concludeerde een tromboflebitis en adviseerde mij deze crème te gebruiken. Nu heb ik het idee dat de pijn verergert. Er zit trombose in de familie, moet ik extra alert zijn? Waarom moet de ene patiënt wel bloedverdunners gaan gebruiken en de ander niet?

  • Myriam

    14 mei 2013

    Ik heb, door een val met m’n nieuwe electrische fiets waarmee ik voor de eerste keer naar huis reed na aankoop, een grote bloeduitstorting opgelopen rond m’n linkerknie. Nu 2 weken later heb ik in de plooi van m’n knie een gezwollen ader, flebitis dus. Ik heb van m’n huisarts Hirudoid zalf voorgeschreven gehad om de ontstoken plaats in te smeren en ik moet me dagelijks een spuit Clexane 100 mg inspuiten in de buikplooi gedurende 10 dagen. Hopelijk heeft iemand iets aan aan deze info!

  • joke

    17 april 2013

    ongeveer 9 jaar geleden heb ik grote spatader laten strippen en datzelfde been doet nu opnieuw zeer. Mijn werkgever wil nu dat ik op een callcenter ga werken, dan zit ik continu in een hokje, aangezien alles met computers wordt vastgelegd. Maar dat gaat niet, want lang stilzitten wordt een probleem met mijn been. Moet ik mij nu laten afkeuren? Ik weet niet wat te doen op mijn 55-jarige leeftijd… Wie helpt?

  • Ties

    16 maart 2013

    Sinds een week spatader ontstoken. Vanuit het ziekenhuis medicamenten voorgeschreven gekregen. Twee x daags Detralex en zalf: Ibalgin. Nu de vraag: Is dat goed voor de genezing? Graag reactie. Met dank, Ties

    • Paul

      19 maart 2013

      Beste Ties, Detralex wordt vaak specifiek ingezet om aderwanden te ontzien en de genezing van ontstoken (spat)aders te bespoedigen. Ibalgin is een antibioticum waarmee een bacteriële infectie van de ader kan worden genezen. Mijns inziens zouden beide middelen dus uitstekend dienst kunnen doen om de genezing van flebitis te bespoedigen. Met vriendelijke groet, Paul

  • albert

    2 februari 2013

    Ik ben bekend met ontstoken aders in linker en rechter been. Nu, na 8 jaar, heb ik er weer last van. Na de 3e dag bij de dokter geweest, bloedverdunners gehad, 2x per dag een spuitje in de buik… Oorzaak: doordat ik afgekeurd ben, zit ik veel aan tafel en doe niet zo veel. Van de 12 uur zit ik zeker 9 uur en zodoende ontstaat een slechte bloeddoorstroming. Als het over is doe ik weer steunkousen aan.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.