Gekleurde lenzen – kleurlenzen: contactlenzen met een kleurtje!

eyeGekleurde lenzen zijn ontzettend populair. Kleurlenzen werden in eerste instantie verkocht voor themafeesten zoals Halloween en carnaval. Zogenaamde partylenzen konden je ietwat saaie en ongeloofwaardige kostuum omtoveren tot een zeer overtuigende kat of duivel. Tegenwoordig hebben gekleurde lenzen veel meer en beduidend subtielere functies. Zo zijn er kleurlenzen die:

  • Je eigen oogkleur op subtiele wijze dieper en intenser maken, zonder dat het opvalt dat je lenzen draagt.
  • Je ogen natuurlijkerwijs van kleur veranderen, zonder dat het opvalt dat je lenzen draagt (bruin, blauw, groen, grijs, e.a.).
  • Je oogkleur veranderen in een “onnatuurlijke kleur” (o.a. paars, fel groen, fel blauw, geel, rood, etc.).

Kleurlenzen als aanvulling op je dagelijkse make-up

Kleurlenzen hebben dus een esthetische functie gekregen en kunnen worden gezien als een onderdeel van je dagelijkse make-up of cosmetica. Als je van jezelf geen uitgesproken of stralende oogkleur hebt, kunnen subtiel gekleurde lenzen je net dat beetje extra geven. Voor sommige mensen zijn kleurlenzen net zo vanzelfsprekend als oogschaduw en lipstick.

Soorten & varianten gekleurde lenzen

Gekleurde lenzen zijn er in zowel zachte als harde uitvoering… En bovendien als dag- week- en maandlens. Als je een zebrastreepje in je lenzen hebt, dan zul je er waarschijnlijk niet op doordeweekse dagen mee naar je werk gaan… Maar lenzen die je eigen oogkleur versterken, kun je natuurlijk het hele jaar door dragen.

Kleurlenzen in combinatie met gewone lenzen

In principe kan iedereen gekleurde contactlenzen dragen… Tenzij het dragen van (gekleurde) lenzen door een opticien of contactlensspecialist wordt afgeraden. Als je al lenzen draagt vanwege een zichtbeperking (verziendheid of bijziendheid), dan hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn namelijk volop kleurlenzen op sterkte verkrijgbaar.

Hoe is het om gekleurde lenzen te dragen?

Kleurlenzen hebben dezelfde eigenschappen als “gewone” contactlenzen. Ze hebben alleen een gekleurde irisprint (gekleurd ringetje op de plek van je oogkleur). Als je goede kleurlenzen draagt, merk je niets van de kleur. Let op: er zijn lenzen die het hele oog inkleuren (inclusief de pupil). Dit soort lenzen zorgt ervoor dat je door een soort zonnebril kijkt.

1 reactie op “Gekleurde lenzen – kleurlenzen: contactlenzen met een kleurtje!

  1. carma ·

    kun je nog gekleurde contactlenzen een keertje dragen, als je al voor staar bent behandeld, en kunststof lenzen ingenaaid/ingezet hebt?

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.