Groenlipmossel duikt opeens overal op. Zo hebben Kruidvat, Etos, DA en Vitaminstore het inmiddels in het assortiment opgenomen en ook online is er aanbod te over. Groenlipmossel lijkt dus hét voedingssupplement van dit jaar te worden. Het heeft dan ook alle eigenschappen die je van een ‘superfood’ zou mogen verwachten; het ziet er mooi uit, het klinkt lekker exotisch, is relatief onbekend en bovendien worden er tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Is dat te mooi om waar te zijn, of moeten we blij zijn dat groenlipmossel nu ook de Nederlandse markt verovert? Gezond’r ging op onderzoek uit!
Wil je meer weten over groenlipmosselsupplementen en merken onderling vergelijken? Lees dan dit artikel.
Wat is groenlipmossel?
Groenlipmossel (GLM) is een mosselsoort die uitsluitend in Nieuw-Zeeland wordt gekweekt en geoogst. De wetenschappelijke benaming van groenlipmossel is Perna canaliculus en hij wordt ook wel de Nieuw-Zeelandse mossel, Seatone greenshell mussel, half shell mossel, kuku of kutai genoemd. De schelp van de groenlipmossel is overwegend bruin met voornamelijk aan de onderste rand groen van kleur, wat ook direct de naam verklaart.
Traditioneel gebruik
De groenlipmossel is dus afkomstig uit de zee rondom Nieuw-Zeeland en wordt al lange tijd gebruikt door de inheemse Maori-bevolking. De Maori aten deze mosselen als een belangrijk onderdeel van hun dieet en geloofden dat het genezende eigenschappen had. Ze gebruikten groenlipmossel dus niet alleen om te eten, maar ook als een natuurlijk medicijn om ontstekingen en pijn te verlichten. Hierdoor is de moderne wetenschap interesse gaan tonen en onderzoek gaan doen naar de gezondheidsvoordelen van groenlipmossel, waarbij de oude kennis van de Maori en het traditionele gebruik gecombineerd worden met de wetenschappelijke kennis van vandaag de dag.
Cultuur en oogst
De teelt en oogst van groenlipmossel speelt ook een belangrijke rol in de Nieuw-Zeelandse cultuur en economie. Groenlipmosselen worden duurzaam gekweekt in schone, ongerepte wateren, waarbij strikte milieunormen worden nageleefd. De mosselen worden opgehangen aan lijnen in het water, waar ze natuurlijk kunnen groeien en filteren, wat bijdraagt aan een gezonde mariene omgeving. Deze duurzame kweekmethoden zorgen ervoor dat de groenlipmosselindustrie ecologisch verantwoord is en tegelijkertijd economische voordelen biedt aan de lokale gemeenschap.
Vetzuren
De groenlipmossel is rijk aan verschillende vetzuren, waaronder meerdere omega-3 vetzuren en furaanvetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zijn sterke antioxidanten. Met name de grote diversiteit aan vetzuren maakt groenlipmosselen opvallend. Dit maakt groenlipmossel uniek in vergelijking tot andere zeevruchten en vis.
Vers versus verwerkt
Omdat de groenlipmossel aan de andere kant van de wereld groeit, is het in Europa geen gangbaar product om te eten. Vers is er vrijwel geen aanbod en ook de diepvries variant is niet erg gangbaar. De smaak neemt af wanneer je de groenlipmossel invriest, terwijl het een duur product is om te importeren. Hoewel de betere viswinkel vast en zeker diepgevroren groenlipmosselen kan leveren, staan ze in Nederland niet vaak op het menu. Om toch te profiteren van de gezondheidsvoordelen van de groenlipmossel, ben je dus hoofdzakelijk aangewezen op een voedingssupplement.
Werking & gezondheidsvoordelen
Groenlipmossel wordt verwerkt in supplementen omdat er meerdere gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Een van de voornaamste daarvan is dat groenlipmossel een ontstekingsremmende werking zou hebben. Dit is toe te schrijven aan het feit dat groenlipmossel veel verschillende omega-3 vetzuren en furaanvetzuren bevat. Met name de olie (genaamd lyprinol) die uit groenlipmossel wordt gewonnen, zou effectief zijn als ontstekingsremmer. Groenlipmosselolie zou qua ontstekingsremmende capaciteiten veel beter presteren dan andere soorten (vis)olie. Groenlipmossel bevat daarnaast veel glycosaminoglycanen (GAGs). Dit zijn stoffen die bijdragen aan tal van lichamelijke functies zoals collageenproductie, wondgenezing, vochtbalans van de huid, onderhouden van kraakbeen en aanmaken van gewrichtsvloeistof. Verder bevat groenlipmossel ook mineralen, vitamines en glucosamine.
Let op: Er is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar groenlipmosselen gedaan om de werking en gezondheidsvoordelen met zekerheid vast te stellen. Vandaar dat de hieronder beschreven effecten van groenlipmossel als potentiële werking moeten worden beschouwd. Zie het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’ hieronder voor meer informatie.
Artrose
Mensen met artrose oftewel osteoartritis kunnen mogelijk baat hebben bij het gebruik van groenlipmossel om hun klachten te bestrijden. Groenlipmossel zou vooral helpen tegen pijn en stijfheid.
Reumatoïde artritis
Er zijn aanwijzingen dat klachten gerelateerd aan reumatoïde artritis, waaronder pijn en stijfheid, kunnen worden verminderd door het gebruik van groenlipmosselextract.
Astma
Groenlipmosselextract kan de ademhaling bij mensen met astma mogelijk verbeteren. Er zijn ook aanwijzingen dat groenlipmossel piepende ademhaling bij astmapatiënten vermindert en dat er minder vaak rescue medicatie (reliever) nodig is.
Immuunversterking
Zoals gezegd bevat groenlipmossel krachtige antioxidanten zoals carotenoïden en omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, die cellulaire schade kunnen veroorzaken en het immuunsysteem kunnen verzwakken. Daarnaast hebben de omega-3 vetzuren ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen en het ondersteunen van een gezonde immuunrespons. Studies tonen aan dat regelmatige consumptie van groenlipmossel de algehele immuniteit kan versterken en de weerstand tegen infecties kan verhogen.
Overig
Groenlipmossel zou verder een positieve uitwerking kunnen hebben op de volgende klachten:
- Gewrichtsproblemen
- Sportblessures
- Inflammatory bowel disease (IBD, inflammatoire darmziekten zoals ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
Daarnaast zou groenlipmossel spierherstel na lichaamsbeweging kunnen bevorderen, een kankerremmende werking hebben en maagzweren tegengaan.
Wetenschappelijk onderzoek
Er is reeds behoorlijk wat verkennend onderzoek gedaan naar het gebruik en de effecten van groenlipmossel, deels met veelbelovende resultaten. Zo toont dit onderzoek aan dat groenlipmossel-extract positief uitwerkt op patiënten met artrose in de knie en heup, zonder bijwerkingen te geven. Ook dit onderzoek is positief, terwijl uit dit verslag juist het tegendeel blijkt. Dit verslag vergelijkt een aantal onderzoeken en is overwegend positief. Ook over de werking van groenlipmossel bij reumatoïde artritis bestaan zowel positieve als negatieve bevindingen. Voor astma zijn tevens positieve resultaten bevonden, ook volgens dit onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek naar effect groenlipmossel bij dieren
Er is ook onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van groenlipmossel om dieren te behandelen. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat groenlipmossel een positieve uitwerking heeft op honden met artritis. Er zijn ook veelbelovende resultaten van groenlipmossel bevonden voor paarden en ratten.
Conclusies
De conclusies van de wetenschappelijke onderzoeken naar groenlipmosselen zijn tot nu toe niet eenduidig. Er zijn zowel onderzoeken die de ontstekingsremmende werking van groenlipmossel onderschrijven, als ook onderzoeken die juist tot de tegenovergestelde conclusie komen. Samenvattend is er momenteel nog niet voldoende onderzoek gedaan om de werking van groenlipmossel te onderschrijven dan wel te ontkrachten. De onderzoeken die reeds zijn gedaan waren verkennende onderzoeken. Dit betekent dat er aanvullend onderzoek nodig is om de eerste conclusies verder te onderzoeken en toetsen. De onderzoeken waren bovendien niet grootschalig genoeg om met zekerheid conclusies te kunnen trekken.
Gebruikte extract & hoeveelheid
De samenstelling van het gebruikte groenlipmosselextract verschilt overigens per onderzoek, evenals de exacte dosering. Het kan interessant zijn om de onderzoeken in detail te bestuderen alvorens je een supplement met groenlipmosselen koopt.
Dosering
Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenlipmossel vastgesteld gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing van een voedingssupplement met groenlipmossel om tot de juiste dosering te komen. Overleg eventueel met je apotheek of huisarts over de juiste dosering indien je vragen of gezondheidsklachten hebt.
Gemiddelde dosering
Volgens de verpakking van groenlipmosselsupplementen wordt doorgaans een dosering van ongeveer 200mg lipidenextract aanbevolen. Voor de poedervorm van groenlipmossel wordt doorgaans circa 1000mg per dag aangeraden.
Aantal pillen of tabletten per dag
Houd er rekening mee dat je bij sommige voedingssupplementen volgens de gebruiksaanwijzing meerdere pillen per dag moet slikken om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenlipmossel volgens de desbetreffende gebruiksaanwijzing te komen. Houd er daarnaast rekening mee dat een supplement doorgaans ook hulpstoffen en wellicht ook nog andere actieve ingrediënten bevat, waardoor de totale hoeveelheid mg van een pil vrijwel nooit overeenkomt met de totaalhoeveelheid mg groenlipmossel in de pil of tablet.
In het dagelijks leven
Het integreren van groenlipmossel in je dagelijkse routine kan eenvoudig en effectief zijn voor je gezondheid. Het is in verschillende vormen, zoals capsules, poeder of vloeibaar extract, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw dagelijkse routine past. Je kunt bijvoorbeeld capsules bij je ontbijt innemen of poeder toevoegen aan smoothies, yoghurt of salades. Voor mensen die liever koken zijn er recepten beschikbaar waarin groenlipmossel wordt gebruikt, zoals soepen en stoofschotels.
Bijwerkingen
Tijdens de verkennende wetenschappelijke onderzoeken naar groenlipmossel zijn over het algemeen weinig tot geen bijwerkingen geconstateerd. Mogelijke bijwerkingen waar melding van is gemaakt zijn huiduitslag, vocht vasthouden, misselijkheid, diarree en winderigheid. Groenlipmossel is een enkele keer gelinkt aan nier- en leverproblemen evenals hepatitis en jicht.
Tip Het kan helpen om met een kleine dosering groenlipmossel te beginnen en dit langzaam op te bouwen om bijwerkingen te voorkomen. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid volgens de verpakking. Het feit dat groenlipmosselen een natuurproduct betreft wil niet zeggen dat het geen bijwerkingen kan veroorzaken.
Misselijkheid
Om misselijkheid tijdens het gebruik van groenlipmossel tegen te gaan, kun je het supplement eventueel innemen tijdens de maaltijd. Hierdoor word je minder snel misselijk.
Ontstekingsremmers
Indien je ontstekingsremmers gebruikt, dan is het raadzaam om eerst je arts te raadplegen alvorens je groenlipmossel gebruikt. Er zijn namelijk aanwijzingen dat groenlipmossel mogelijk van invloed is op de werking van ontstekingsremmers.
Allergie
Houd er rekening mee dat groenlipmossel een schaaldier betreft en je dit dus niet moet gebruiken indien je allergisch bent voor schaaldieren of hier overgevoelig op reageert. Mocht je gevoelig zijn voor allergische reacties, dan is het raadzaam om groenlipmossel niet te gebruiken voor overleg met een arts. Een allergische reactie op groenlipmossel kan zich uiten in de vorm van eczeem, galbulten, jeuk, zwelling van het gezicht en de handen, jeuk in de mond en keel en het opzwellen van de keel, evenals moeite met ademhalen. Lees hier meer over de kenmerken van een allergische reactie.
Hepatitis
Er zijn aanwijzingen dat groenlipmossel beter niet gebruikt kan worden door mensen met hepatitis. Er is een enkel geval bekend waarbij een vrouw granulomateuze hepatitis ontwikkelde, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van inname van groenlipmosselextract.
Kinderwens, zwangerschap & borstvoeding
Het gebruik van groenlipmossel wordt afgeraden voor zwangere vrouwen omdat er aanwijzingen zijn dat het mogelijk een rol zou kunnen spelen bij miskraam, vertraagde ontwikkeling van de ongeboren baby en uitstel van het op gang komen van de geboorte. Groenlipmossel wordt ook afgeraden indien je een zwangerschapswens hebt omdat het mogelijk invloed kan hebben op de ovulatie. Het is nog niet duidelijk of groenlipmossel kwaad kan tijdens het geven van borstvoeding, gebruik wordt daarom afgeraden.
Verschillen met visolie
Groenlipmossel en visolie zijn beide rijk aan omega-3 vetzuren, maar er zijn belangrijke verschillen die je moet weten. Groenlipmossel bevat naast EPA en DHA ook een groot aantal vetzuren en voedingsstoffen zoals glycosaminoglycanen, die bijdragen aan gewrichtsgezondheid. Visolie is meestal beperkt tot EPA en DHA. Daarnaast heeft groenlipmossel krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die effectiever kunnen zijn bij het verminderen van ontstekingen en pijn, vooral bij gewrichtsaandoeningen. Ook kan groenlipmossel beter verdragen worden door mensen met gevoelige magen in vergelijking met visolie.
Alternatieven voor groenlipmossel
Naast groenlipmossel zijn er andere supplementen die soortgelijke voordelen kunnen bieden. Kurkuma, staat bekend om sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen dankzij het actieve bestanddeel curcumine. En Boswellia, , wordt gebruikt voor het ondersteunen van gewrichtsgezondheid en het verminderen van ontstekingen. Daarnaast zijn glucosamine en chondroïtine andere populaire supplementen die vaak worden gebruikt om gewrichtspijn te verlichten en de gezondheid van het kraakbeen te verbeteren. Elk van deze alternatieven heeft unieke eigenschappen en kan afhankelijk van de specifieke gezondheidsbehoeften een aanvulling zijn op of een vervanging voor groenlipmossel.
Samenvattend
Met name de mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen van groenlipmossel maken het een interessant voedingssupplement. Hoewel er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat groenlipmossel spier- en gewrichtsklachten vermindert en klachten bij artrose, reumatoïde artritis en astma verlicht, zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken die deze conclusies juist niet trekken. Al met al zal aanvullend onderzoek gedaan moeten worden om definitief vast te stellen welke invloed groenlipmossel heeft op het menselijk lichaam. Wil je groenlipmossel proberen, volg de dosering volgens de gebruiksaanwijzing dan altijd nauwkeurig op en raadpleeg eerst een arts indien je gezondheidsklachten hebt. Bijwerkingen komen niet vaak voor bij groenlipmossel, maar worden wel af en toe gemeld. Maag- en darmklachten zijn hierbij het meest voorkomend.
Ervaringen met groenlipmossel?
Hopelijk heeft bovenstaande informatie je geholpen om te bepalen of een voedingssupplement met groenlipmossel interessant is voor jou. Ga jij groenlipmossel proberen of heb je reeds een supplement in gebruik? Laat dan alsjeblieft hieronder in een reactie weten wat jouw ervaringen met groenlipmossel zijn. Welk supplement slik je en (hoe) werkt het bij jou? We zijn erg benieuwd!
Ook vragen kun je hieronder uiteraard stellen via een reactie.
31 comments
Veerle
14 november 2023Graag wil ik reageren op de ervaringen met groenlipmossel producten. Voor degenen die niet goed reageren op de supplementen van groenlipmossel is het misschien een oplossing om te weten dat er ook hele goede groenlipmossel balsem bestaat. Deze smeer je naar behoefte op de pijnlijke plek(ken). Hier heb ik zelf prima ervaringen mee. Weet niet of dit allergische reacties vertoont. Zelf nergens last van, ervaar alleen maar pijnverlichting! Ik bestel het bij een heel betrouwbaar adres in Duitsland : Krauterhaus Sanct Bernard, zie web-site. Goede kwaliteit en zeer vriendelijk geprijsd. Na een lang (liggend) ziekbed kwam ik langzaam weer op de been. Groenlipmossel balsem en Glucosomine/Chondroitin producten hebben zeer goed geholpen. En nog. Super!
marijke de veld
11 januari 2024Mijn ervaring met groenlipmossel is heel heftig braken ,Diarree en dagen een rare maag, hier van melding gemaakt bij de producent van dit product, mij werd vertelt dat ik allergisch zou zijn voor mosselen en dat het product 100% goed was.
Nu ad en eet ik nog steeds mosselen zonder problemen en ben bang dat er in deze productie lijn foute mosselen zijn verwerkt,
Naar mijn idee had de producent de pillen moeten terug vragen en laten testen overal kunnen fouten gemaakt worden maar zonder meer zegen dat het product goed is vind ik slecht .
Ron
30 maart 2023In 2015 kreeg ik de diagnose spierreuma, prednison en reumatabletten hielpen wel, maar de bijwerkingen waren dermate ernstig, dat ik op zoek ben gegaan naar alternatieven, zo kwam ik bij Groenlipmossel terrecht van synofit, de klachten werden snel minder, en uiteindelijk in 2017 kon ik stoppen met de prednison en reumapillen, tot op de dag van vandaag ben ik nu een fitte 60 plusser, ik fiets wandel en golf, en ga 2 x per week naar de sportschool, ik doe iedere dag 3 x 10 pushups, ik ben nu fitter dan ik ooit was, Het enige wat ik nog merk vd reuma is af en toe wat lichte stijfheid in mijn handen in de ochten bij het opstaan, verder niets, ik noem het inmiddels mijn levenselixer. Is het prijzig? ja, maar dat ligt eraan, vind je geld belangrijker dan gezondheid? Het kost mij 95 euro per 2,5 maand, wel raar dat een middel dat werkt, niet verzekerd wordt en pillen die slecht werken en je zelfs op lange termijn zieker (kunnen) maken wel vergoed worden, kromme wereld. Ik weet dat het middel niet voor iedereen werkt, synofit claimt dat het in 70% van de gevallen werkt, of in ieder geval iets van effect heeft, ik hoor gelukkig bij die 70%
WimW
17 januari 2023Het werkt. Ik heb in beide schouder gewrichten pijnlijke artrose.
Na enkele capsules is de pijn weg!
Agneta
2 augustus 2022Ik slik nu sinds 5 jaar Groenlipmossel in hoge doses vanwege een (gediagnosticeerde) versleten linker heup. Ik kon niet meer lopen en niet meer fietsen. Na 3 dagen GLM in verdween de pijn en na een week kon ik alles weer. De hoge doses slik ik nu al jaren en op een herhaalfoto van de heup, bleek de slijtage tot stilstand te zijn gekomen. Ik wandel elke dag 5-7 km . Let wel op welk merk je slikt, want ik weet uit ervaring dat sommige merken niet helpen. Als ik dit had geweten had ik nooit in 2013 mijn rechterheup laten vervangen! Wat blijft zijn natuurlijk de extra kosten, deze pijnstiller/ontstekingsremmer wordt natuurlijk niet vergoed.
O. 'm. Verhagen
10 juni 2023Is het verstandig omhet te gebruiken
als je schildklierpatient bent?
Gerie
7 juli 2022Wat voor merk en dosering vloeibare groenlipmossel bevelen jullie aan?
Jo-Janneke
14 juni 2022Bij natuurlijke middelen is het eigenlijk geen kwestie van bijwerkingen maar van het verkeerde middel of verkeerde dosering. Bijwerkingen van medicijnen ontstaan bij een normaal gebruik en ontstaan doordat ze iets forceren in je lichaam.
Ine
28 juni 2021Ine, ik heb altijd in de zorg gewerkt ,nu met pensioen. Sinds enkele jaren last van artrose aan beide knieën, Enkele jaren fysio therapie gehad met wisselende resultaten Vrnl, bij het opstaan pijnlijke en stijve knieen, vocht in de knie. Sinds 2 jaar ben ik groenlipmossel gaan slikken, na 2 weken voelde ik al dat ik minder stijf was en minder pijnlijk. Langzamerhand heb ik de fysio afkunnen bouwen,Als ik al een keer wat vocht in de knie heb,(na lange wandelingen)is dat zo verdwenen.Het werkt dus echt ontstekingsremmend. Ik ben vol lof over groenlipmossel.
Ron
22 januari 2021Ik heb groenlipmossel twee dagen genomen en toen zo ziek als wat. Hoofdpijn, misselijkheid, diarree en lichte koorts. Was er dus echt allergisch voor.
renze pijpker
11 augustus 2020gebruik Synofit, is duur! Krijg er uitslag van in mijn gezicht, wratachtige vormen. De huisarts behandelt mij met stikstof, maar de pijn is niet weg. Stop er tijdelijk mee, dan zien we wel verder. P.S. Ik heb een nek-artrose met veel zenuwpijn.
Renate Alberts
5 augustus 2020Hallo. Ik ben mij aan het oriënteren op de groenlipmossel, echter voor mijn HOND. Enkele weken geleden is artrose in de rechter elleboog van de voorpoot geconstateerd, maar nu loopt ze links voor nog kreupeler. Ik heb goeie berichten gehoord over de groenlipmossel maar mijn dierenarts zegt dat het te vergelijken is met een aspirine. Mijn enige twijfel op dit moment is de bijwerkingen. Een hond kan niet zeggen dat het last van maag of darmen heeft of een aanhoudende hoofd pijn of andere bijwerkingen. Misschien dat iemand hier ook nog ervaringen mee heeft?
Gerald
25 november 2020Ik geef mijn hond nu 2 jaar groenlipmossel capsules van lucovitaal( broeders gezondheidswinkel 90 capsules. Mijn hond is van de pijnstillers voor artrose af en heeft geen stijfheid meer, ze loopt de hele dag mij of mijn vrouw achterna ( labrador 35 kilo ).Ik ken mijn hond niet terug die daarvoor geopereerd is aan Artrose en aan de pijnstillers tevens lecht uit de mand komen, ze is nu 11 en een half heeft 2 keer kruisband operatie TTA gehad aan beide knieën. Ik geef 2 keer een capsule per dag die gewoon voor mensen bedoeld zijn. Kijk goed uit naar de prijs sommige winkels verkopen kleinere potten die maar 30 capsules bevatten dan wordt het een dure zaak. Of het aan de Groenlipmossel ligt kan ik niet bewijzen, ik geef alleen aan dat de klachten significant verbeterd zijn. Succes met uw keuze.
Sophia
2 december 2020Vorig jaar kon mijn hond, een spaniël van net 12 jaar, tergend langzaam en duidelijk met pijn nog amper 300 meter lopen. Röntgenfoto’s wezen op artrose in beide heupgewrichten en op 1 plaats in de rug. Na behandeling met phen-pred (begonnen met 1 tablet, afgebouwd naar 1/2 per dag) en 1 capsule groenlipmossel per dag liep ze na minder dan 2 maanden weer als vanouds: dwz zo’n 6 à 7 kilometer per dag, waarvan een lange wandeling van ong. 5 kilometer.. Als het aan haar lag zouden we gerust 10 kilometer kunnen lopen. Ze krijgt nog altijd 1 capsule groenlipmossel van wat vroeger de tuinen was: de helft ‘s morgens met het halve tabletje phen-pred met wat brokken en de andere helft bij de avondbrokken. Ik ben dus een wandelende reclamezuil geworden voor die combi!
N.b.: Deze winkelketen heeft regelmatig aanbiedingen, soms 3 potten met 100 capsules voor de prijs van 1, nu weer iets van 66% korting! Phen-pred is uitsluitend op recept bij de dierenarts te koop.
Lola
19 augustus 2021Hallo Renate & overige lezers,
Het is al.een jaar geleden dat je dit bericht gepost heb zie ik. Waarschijnlijk ben je dus allang begonnen met het geven van groenlipmossel aan je hond?!
Ik geef het al geruime tijd aan mijn hond. Naast de voordelen die ik zie (speelser, soepeler, lijkt minder pijn te hebben) heb ik geen bijwerkingen waargenomen.
1 a 2 kuren werden op internet aangeraden, echter merkte ik na het stoppen al relatief vlot achteruitgang. Na overleg met de DA ben ik het weer toe gaan dienen maar dan gehalveerd.
Willem Coremans (Geen schuilnaam)
25 juli 2020Ik ben een 60 jarige bouwvakker, wegenarbeider, uit België en neem al 20 jaar lang, elke morgen als voedingssupplement 500 mg magnesiumtabletten (biorhumal) en ook 1500 mg glucosaminetabletten op aanraden van 20 jaar oudere Osteopaat die ook mijn overbuur is. Ik moet zeggen dat dit enorm helpt aangaande beweeglijkheid dat vlug verbeterde vooral in mijn knieën. Na een maand voelde ik duidelijk een verschil. Het is voor mij een bewijs dat het werkt en vooral preventief ben ik het blijven innemen, om slijtage van al mijn gewrichten tegen te gaan dan. Ik loop nu nog rond als een 40 jarige, beter dan mijn jongere collega ‘s. Heb al dikwijls meerdere mensen daarover verteld en het hen dat ook aan te raden om het ook preventief in te nemen. Het kost mij elke 3 maanden 70 € maar dat is niets in vergelijking met latere behandelingen en pijnen die dan ook geld gaan kosten. Op mijn jaarlijkse medisch onderzoek van het bedrijf beginnen zij zich ook de vraag te stellen of dit voedingssupplement echt werkt, ook mijn apotheker vroeg mij hetzelfde. Het enige antwoord was “natuurlijk” het beste bewijs zie je voor U”. Ook aan mensen met een hond die niet zo actief waren en zelfs die niet eens op de zitbank geraakten heb ik hen de raad gegeven om het dier eens een half tablet per dag te geven, en het resultaat was zeer positief. Zij konden allemaal de bank weer op, nog 2 jaar lang en ook weer beter wandelen. Ook een dame van 75 jaar met pijn in de knie kwam er veel beter mee weg dan pijnstillers of cortisonen. De slijtage is in dit geval al gebeurd maar het gewricht krijgt weer smering en daardoor minder wrijving en de ontsteking en pijn verdween. De vrouw heeft haar dokter dan gevraagd waarom hij zoiets niet voorschrijft. Dat is niet bewezen mevrouw zei hij, en dit is nog niet voldoende onderzocht. Dus, sterk aan te raden het op nog jonge leeftijd te beginnen te gebruiken, bijwerkingen heb ik niet. Naar dokters ga ik nog niet en kinesisten bezoek ik ook niet. Vooral sportmensen en mensen met zware lichamelijke arbeid zullen er hun voordeel bij halen. Ook de niet fysieke mensen raad ik het sterk aan er jong mee te beginnen vooraleer de gewrichtsslijtage artrose in de hand werkt. Deze maand heb groenlipmossel aangeschaft en dit ga ik nu als vervanger beginnen in te nemen, eens kijken dat dit ook gunstig is. Men mag mij altijd eens via mail contacteren over dit verhaal.
Natasja
23 maart 2024Hallo meneer Willem. Ik las net u bericht over de glucosamine en las dat u ook groenlipmossel ging nemen. Hoe is dat bevallen en welke gebruikt u? Vriendelijke groetjes van Natasja
Herman
27 mei 2020HH. Ik gebruik bloedverdunners vanwege een hart operatie. Ik heb ontstoken gewrichten en ben begonnen met het gebruik van groenlipmossel. Na drie dagen gebruik werd ik benauwt. Gestopt met groenlipmossel en de benauwdheidsproblemen zijn nu weer verdwenen.
Nerry
13 maart 2020Wegens vermoeidheid en artrose klachten ben ik groenlipmossel capsules gaan gebruiken. 2 per dag. Tweede dag zware hoofdpijn. Toch doorgegaan. Hoofdpijn was maar 1 dag.. Artrose klachten verminderde aanzienlijk in de loop van een twee weken denk ik.. Vermoeidheid is overgegaan in zeer actief zijn. Mede hierdoor een gezonde nachtrust. Na 3 maanden gestopt. Na weer 3 maanden weer opgepakt vanwege terugkerende klachten. Na een dag wederom knetterende hoofdpijn (lijkt op migraine). Daar ben ik erg van geschrokken. Niet meer ingenomen van schrik. Nu na 2 maanden weer begonnen. Wederom een heftige hoofdpijn en toch doorgezet. Hoofdpijn na inname meteen over en nu gaat het weer prima. Ook met m’n gewrichten en ben weer lekker fit.
Frans
6 februari 2020De afgelopen dagen veel informatie opgezocht en gelezen. Deze site komt voor mij het meest objectief over. Ik zelf ben 64, sportief en heb al een aantal maanden last van een pijnlijke enkel. Vermoedelijk versleten / te weinig kraakbeen in het gewricht. Met de pijn valt het wel mee. Mijn doel is nu om een onderhoudsdosering van de groenlipmossel te gaan gebruiken. Ik heb gekozen voor capsules met 500 mg per dag. Ik heb het nu 3 dagen gebruikt. De enige bijwerking tot nu toe is de winderigheid. Geen probleem! Ik besef verder dat het positieve effect nog wel even op zich laat wachten. Ik probeer daar kritisch naar te blijven kijken. Over een aantal weken wil ik nogmaals een reactie geven. Succes allemaal.
Frans
2 mei 2020Vervolg op bovenstaande reactie. Nu bijna 3 maanden verder. Ik gebruik nog steeds 1 capsule per dag. Ik ervaar geen bijwerkingen. Stoelgang is goed. Wat mijn gevoelige enkel betreft, daar is de pijn nu meer afgevlakt. Ik moet zeggen dat ik 40 tot 50 procent van de tijd me bewust ben van een gevoelige enkel. Ik wandel een paar keer in de week een flink stuk, 3 tot 5 kilometer. In de 1e kilometer voel ik de pijn, aanwezig. Maar mijn wandelhouding en pas kan ik normaal doen. Pijn is aan de buitenkant niet te zien. Na 1 kilometer is de pijn zowat weg. Over het geheel heb ik de indruk dat de groenlipmossel mij helpt. De pijn is minder, meer afgevlakt. Ik heb de indruk dat het iets is van de lange adem. Het kraakbeen in mijn enkel zal er niet door herstellen. Voor mij zit de winst in minder pijn en de voorkoming van mogelijke verdere slijtage. Ik heb weer een nieuwe dosis bestelt en probeer kritisch te blijven op de werking. M.v.g. Frans
Yvonne
22 september 2019Ik gebruik de groenliplossel vloeibaar voor artrose in mijn knieen. Nu sinds 2 weken bezig en de pijn is bijna weg. Ik kon vooral ’s nachts niet slapen van de pijn. En na rust was de stijfheid heel erg. De stijfheid met opstarten na rust, “lang” zitten en slapen, is er nog wel maar ook beduidend verbeterd. Ik heb in ieder geval maar vast nog een flesje gekocht.
Olga
1 november 2021Olga ik ben zin’s kort ook met vloeibaar groenlip mossel begonnen nek schouders en heupen .gisteren een goeiedag vandaag niet alles doet zeer.
Gaat dat wel minder worden ?
MC
31 juli 2019Ik kreeg branderige, jeukende rode vlek op arm die steeds groter werd. ik vermoede en allergie wat ik overigens nooit eerder heb gehad. Besefte dat het ontstond nadat ik met groenlipmossel was begonnen. Ben er mee gestopt en het leek inderdaad langzaam minder rood en branderig te worden. Als het helemaal weg is ga ik er na een poosje opnieuw mee beginnen. Als ik dan weer hetzelfde krijg weet ik dat het door het supplement komt.
Christelien
7 juni 2019Helaas werd na een paar dagen gebruik van groenlipmossel duizelig, licht in mijn hoofd en misselijk. De artrose pijn was tijdens de periode van inname minder. Maar de gehele dag zo ziek/ellendig voelen is niet vol te houden.
Marianne
12 februari 2019Ik slik groenlipmossel extract sinds een week en heb nu verschrikkelijke last van netelroos over mijn gehele lichaam. De jeuk is verschrikkelijk.
Gerrie
19 januari 2022Had ineens vreselijke maagpijn, maar legde niet meteen de link met groenlipmossel capsules die ik tien dagen gebruikte. Ben ermee gestopt en klachten na 3 dagen over. Jammer want dacht het goed zou zijn voor mijn reumatoïde artritis en artrose. Maar helaas gaat voor mij niet werken
Elise
13 oktober 2018Vorig jaar heb ik een groenlipmossel product gebruikt voor artroseklachten . Na een paar maanden namen mijn pijnklachten aan de knie af, ik ben gaan afbouwen en daarna gestopt. De pijn bleef een paar maanden weg en ik heb besloten, ondanks de hoge prijs van het drankje, wat ook andere ontstekingsremmende stoffen bevat, weer te gaan starten
Sabrina
14 oktober 2018Hoi Elise, wat leuk dat je jouw ervaring met groenlipmossel deelt, dankjewel! Als ik het goed begrijp dan werkt het bij jou dus tegen artroseklachten en namen je klachten weer toe nadat je was gestopt? Ik kan me goed voorstellen dat je het in dat geval de moeite waard vindt om het toch weer te gaan proberen. Hopelijk werkt het dit keer even goed. Welke groenlipmosseldrank gebruik je precies?
Toni
6 april 2019Ongeveer 2,5 maand geleden ben ik met groenlipmossel(pillen) begonnen vanwege heupartrose. Ik heb echt het idee dat het help want ik zit nu in een periode dat de ontsteking weer opvlamt maar het is duidelijk minder heftig.
KL
25 juni 2018Ik wilde groenlipmossel super graag proberen omdat ik vaak zo’n last heb van gewrichtspijn, maar nu ik lees dat het niet zo handig is als je kindjes wilt wacht ik nog maar ff. Wel interessant allemaal dus hopelijk kan ik het toch een xtje testen.