Happenteller – Kun je afslanken met een ‘Bite Counter’?

Food · Door Ilse

De stappenteller (een apparaatje dat je stappen telt en bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt) kennen we al een tijdje. Er is nu echter ook een ‘happenteller’, een apparaatje dat al je afzonderlijke happen telt. De happenteller ofwel ‘Bite Counter’ werd in het leven geroepen door wetenschappers van de Amerikaanse Clemson University.

De happenteller houdt bij hoe vaak je een hap voedsel naar je mond brengt. De happenteller zou er zodoende voor moeten zorgen dat je meer controle krijgt over de hoeveelheid voedsel die je eet. Dankzij de toenemende controle over je eetgedrag zou je minder calorieën nuttigen en dus gewicht verliezen en afvallen.

Maar is een happenteller echt werkzaam en efficiënt voor afvallen? Hieronder lees je er alles over…

De voordelen van een happenteller

De happenteller heeft enkele effectieve aspecten. Ten eerste drukt het apparaatje je met je neus op de feiten. Veel mensen veronderstellen namelijk dat hun voedselinname wel meevalt, terwijl ze in werkelijkheid alles bij elkaar opgeteld immense hoeveelheden voedsel naar binnen werken. Met een happenteller kun je simpelweg niet langer om je feitelijke inname heen!

Daarnaast is de happenteller lekker simplistisch. Het is een soort polshorloge dat bijhoudt hoe vaak je je hand op een bepaalde manier naar je mond beweegt. Je hoeft dus niks te berekenen, niks uit te zoeken en niet op details te letten. Bovendien kun je dankzij een happenteller concrete doelen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Elke week je happen-aantal met 5 happen terugschroeven
  • Een dagelijks maximum van 30 happen per dag aanhouden.
  • Niet boven de 10 happen per maaltijd uitkomen.

De nadelen van een happenteller

De happenteller kent helaas een aantal substantiële nadelen. Zo is de happenteller slechts  90 procent nauwkeurig. Dat betekent dat er in 10 procent van de gevallen of onterecht een hap wordt geteld, of een genomen hap niet wordt opgemerkt… En 10 procent van je totale voedselinname is nogal wat!

Bovendien zegt je dagelijkse aantal happen niks over de caloriedichtheid van je voedsel. Twee happen chocoladeroomijs bevatten natuurlijk belachelijk veel meer calorieën dan twee happen appel. De happenteller kan zodoende als “excuus” worden gebruikt om ongezond te eten.

Wat vind jij van de happenteller? Laat hieronder je reactie achter!

8 comments


  • astrid

    17 augustus 2011

    of een gezond slaatje,hoeveel happen zijn dat wel niet!!!en op een milkshake,moet je zelfs niet bijten!!!en wat telt dat ding bij suikervrije kauwgum!!!ik denk inderdaad ook liever zelf na over mijn eten,succes anne!

    • Paul

      17 augustus 2011

      Zo’n Bite Counter telt het aantal happen, niet het aantal keer dat je kauwt. Het gaat erom hoe vaak je een hand in een bepaalde “eet-positie” naar je mond brengt. Kauwgom kauwen is dus geen probleem.

    • astrid

      17 augustus 2011

      mijn zoon is nagelbijter(ik vroeger ook)dus dan gaat je hand ook vaak naar je mond ;)!!!

    • Paul

      17 augustus 2011

      Het percentage waarmee de happenteller fout zit, is neem ik aan gemiddeld. Het zou dus inderdaad best weleens kunnen zijn dat als je nooit je neus snuit of tussen je tanden pulkt goed weg komt… Maar dat je als je bijvoorbeeld op je nagels bijt niks aan het ding hebt. Bovendien ben ik – als ik op mijn aantal happen per dag moet gaan letten – geneigd om een kolossale soeplepel te gaan gebruiken bij iedere maaltijd. :D

  • jimmysmitwaar vind ik zo

    16 augustus 2011

    leuk en aardig maar
    waar kan ik zo’n ding kopen
    dat word nergens vermeld

    • Paul

      17 augustus 2011

      Het ding is pas net in ontwikkeling (in Amerika). Het zal dus nog wel even duren voordat het definitieve product er is, en nog veel langer voordat het in Nederland in de schappen ligt.

  • Anne

    16 augustus 2011

    En wat als je je neus snuit? Dat zal dan ook wel een hap zijn. Kan je als je verkouden bent niets eten, handig joh..

    Ik denk liever zelf na over mijn voedsel :)

    • Paul

      17 augustus 2011

      Je neus snuiten valt dus onder de 10 procent van de keren dat de Bite Counter inaccuraat is. :P

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.