Het hart bestaat uit spierweefsel, en hartkramp is dan ook een vorm van spierkramp. Hartkrampen ontstaan als een groot deel van de spiervezels waaruit de hartspier bestaat zich gelijktijdig en onwillekeurig samentrekken. Omdat de hartspier zelf weinig zenuwen bevat, voel je de exacte verkramping van je hart niet of nauwelijks. Wat je wél erg goed voelt is de uitstraling naar andere locaties in je bovenlijf. Patiënten beschrijven hartkramp om die reden ook wel als:
- Een “kramperig” gevoel rondom het hart
- Drukkende, knijpende & benauwende pijn op de borst
- Het idee een hartinfarct of hartaanval te krijgen
- Krampen & steken in de borst
- Beklemmend gevoel rond het hart of op de borst
- Eén of meerdere pijnscheuten nabij het hart
- Alsof er iemand in je hart knijpt
De bedrukkende pijn die ontstaat door hartkramp straalt veelal uit naar de linkerarm of de kaken, maar soms ook naar de rug, schouderbladen of rechterarm.
Angina pectoris
Bovenstaand fenomeen van hartkramp wordt ook wel ‘angina pectoris’ genoemd. ‘Angina’ is afgeleid van het Griekse ‘anchone’, wat ‘wurging’ betekent; pectoris is de Latijnse term voor ‘borst’. Angina pectoris is dan ook een verstikkende pijn op de borst. Men spreekt uitsluitend van hartkramp of angina pectoris als de betreffende pijn ontstaat vanuit het hart.
De pijnscheuten bij hartkramp duren meestal maar een fractie van een seconde tot enkele minuten. Bij een enkeling houdt een aanval 10 tot zelfs 30 minuten aan. Tijdens een aanval van hartkramp verergert inademing doorgaans de intensiteit van de pijn. Zolang hartkramp bij een “stabiele” angina pectoris blijft, is de aandoening ongevaarlijk. Desalniettemin kan de sensatie van hartkramp extreem beangstigend en naar zijn.
Overigens heeft krampende pijn nabij je hart meestal niets van doen met je hart, maar bijvoorbeeld met je longen, maag, slokdarm of een beknelde zenuw. In deze gevallen is dan ook geen sprake van hartkramp, maar van andersoortige ‘pijn op de borst’.
Oorzaken van hartkramp
Hartkramp ofwel angina pectoris betreft een spastische verkramping van de hartspier (hartspasme). In veruit de meeste gevallen ontstaat hartkramp door een tijdelijk zuurstoftekort van het hart. “Stabiele” hartkramp is dus eigenlijk een uiterst lichte en niet-doorzettende vorm van hartinfarct. Het hart kan te maken krijgen met een zuurstofgebrek door toedoen van de volgende oorzaken:
- Slaapapneu-syndroom (bij nachtelijke hartkramp)
- Vernauwing van kransslagaders (aderverkalking e.a.)
- Afsluiting van kransslagaders (bloedstolsel e.a.)
- Hyperventilatie
- Aderverkramping / aderspasme
- Anemie (bloedarmoede)
- Beschadiging van een bloedvat
- Hoog LDL-bloedcholesterol
- Hoge bloeddruk
- Diabetes mellitus
- Aandoening van de hartkleppen (aortaklepvernauwing e.a.)
- Hartritmestoornis of geleidingsstoornis
In sommige gevallen gaat hartkramp samen met hartkloppingen (palpitaties) of een overslaande hartslag (extrasystolen). Men ziet ook nog weleens zwart voor de ogen bij angina pectoris.
Bovengenoemde oorzaken van hartkramp zorgen ervoor dat er onvoldoende zuurstofrijk bloed het hart in kan worden gepompt. Het zuurstoftekort veroorzaakt de krampende en verstikkende gewaarwording.
Symptomen van hartkramp
Hartkramp is op zichzelf een symptoom. Het is namelijk een teken dat het spierweefsel waaruit het hart bestaat te weinig zuurstof aangevoerd krijgen. Toch kent hartkramp ook weer een aantal symptomen. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:
- Hevige, bedrukkende pijn op de borst
- Uitstralende pijn naar rug, schouders, armen en/of kaken
- Hevige benauwdheid
- beklemmend gevoel
- Hevig transpireren
- Doodsangst
Let op: als de symptomen van hartkramp langdurig aanhouden, dan kan er sprake zijn van gevaarlijke “instabiele” hartkramp of een hartinfarct. Vaak treedt dan ook misselijkheid, klamheid en transpiratie op. Raadpleeg bij twijfel dus altijd een arts!
Uitlokkende factoren van hartspasmen
Er zijn factoren die de kans op het ontstaan van hartkramp vergroten. De belangrijkste zijn: roken, overgewicht, erfelijkheid, stress, ongezond eten en gebrek aan lichaamsbeweging. Als je lichaam toch al vatbaar is voor angina pectoris, dan kunnen de volgende factoren een aanval van hartkramp uitlokken:
- Zware lichamelijke inspanning
- Hevige emoties
- Overgang van warmte naar extreme kou
- Bedompte, zuurstofarme omgeving
- Extreem stressvolle situaties of periodes
- Zware maaltijden
Bij een rustige, diepe en regelmatige ademhaling krijgt het hart doorgaans weer voldoende zuurstof, waardoor de hartkramp weer verdwijnt.
Hartkramp vaststellen
Als je onverklaarbare pijn op de borst hebt, dan kan je huisarts je doorverwijzen naar een hartspecialist oftewel cardioloog. De cardioloog zal onderzoeken of de pijn rondom je hart al dan niet wordt veroorzaakt door hartkramp. De cardioloog begint doorgaans met een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt er meestal een inspanningstest met ECG doorlopen.
Als de ECG géén afwijkingen laat zien, dan is de kans op hartkrampen klein. Als de ECG wél afwijkingen laat zien, dan wordt meestal een aanvullende echo, MRI- of CT-scan gedaan voor meer duidelijkheid. Bij risicogevallen wordt soms ook nog een hartkatheterisatie uitgevoerd. Zelfs na al deze onderzoeken kan de oorzaak van de krampachtige pijn op de borst nog altijd onduidelijk blijven.
Hartkramp verhelpen
Of hartkramp überhaupt kan worden behandeld met zelfmedicatie is afhankelijk van de vorm. Men onderscheidt namelijk twee verschillende vormen van hartkramp, namelijk:
1. Stabiele angina pectoris
Een stabiele angina pectoris wordt veroorzaakt door vernauwde kransslagaders. Bij deze vorm treden aanvallen van hartkramp op bij inspanning, emoties, kou en andere uitlokkende factoren. Vanwege de verhoogde inspanning kunnen de nauwe aders niet aan de toenemende zuurstofbehoefte van het hartspierweefsel voldoen.
De stabiele vorm van hartkramp duurt hooguit 20 minuten en verdwijnt langzaam nadat de inspanning wordt gestaakt. Stabiele hartkramp kan worden onderdrukt met medicijnen die je huisarts of cardioloog kan voorschrijven. Veel mensen kampen levenslang met stabiele hartkrampen, zonder dat ze ooit te maken krijgen met een hartinfarct.
2. Onstabiele angina pectoris
Bij een onstabiele angina pectoris treden hartkrampen doorgaans zeer plotseling op, ook in rust. De ernst van de klachten neemt in korte tijd toe en de aanvallen van hartkramp treden zelfs op tijdens de slaap of al zittend op de bank. Zelfmedicatie helpt in dit geval niet om de hartkrampen te verzachten.
Een onstabiele angina pectoris is vaak een directe voorbode van een hartinfarct. Bij onstabiele hartkramp dient men dus direct naar het ziekenhuis te worden overgebracht voor medisch ingrijpen. Een onstabiele angina pectoris komt gelukkig niet zo vaak voor.
Als jouw (vermeende) hartkrampen nog niet zijn onderzocht, dien je direct contact op te nemen met je huisarts!
Hartkramp: behandeling met medicatie
Als je regelmatig last hebt van stabiele hartkrampen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. De bekendste medicijnen om stabiele hartkramp te behandelen zijn vaatverwijdende nitraten zoals isosorbidedinitraat of nitroglycerine. Nitraten zijn verkrijgbaar in tabletvorm en als nitraat-spray (“nitrospray”). Enkele voorbeelden van nitraat-medicijnen tegen hartkramp oftewel angina pectoris zijn als volgt:
- Isordil®
- Nitrolingual®
- Nitrostat®
- Estaro®
- Cedocard®
Naast nitraten worden ook nog weleens bloedverdunners (acetylsalicylzuur e.a.), bètablokkers (metoprolol e.a.) en calciumantagonisten (diltiazem e.a.) voorgeschreven bij hartkramp. En in uitzonderlijke gevallen spierverslappers (dantroleen e.a.). In geval van een verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk of diabetes, dient logischerwijs óók de achterliggende oorzaak van de hartkrampen te worden behandeld.
Je kunt hartkramp eigenhandig helpen tegengaan door niet te roken, gezond en gevarieerd te eten, veelvuldig te bewegen en alcoholgebruik te matigen.
Tot slot
Hartkramp wordt ook wel ‘angina pectoris’ of ‘hartspasme’ genoemd. Het is een hartaandoening waarbij een beklemmende en bedrukkende pijn rond het hart optreedt als gevolg van zuurstofgebrek. In de meeste gevallen ontstaat het zuurstofgebrek – en dus ook de hartkramp – door een verslechterde toevoer van zuurstofrijk bloed via de kransslagaders vanwege aderverkalking.
Heb jij last van hartkrampen of dénk je dat je lijdt aan angina pectoris? Laat hieronder jouw vragen en ervaringen achter…
129 comments
Bo
23 augustus 2021Hallo,
Ik heb wel vaker klachten waarvan ik er altijd vanuit gegaan ben dat het hyperventilatie is. Gisteren echter in de auto kreeg ik heel erg kramp midden op m’n borst met kramp in m’n kaken (klieren en oren). Ik was wel moe, maar heb geen last van stress.
Zal het gewoon hyperventilatie zijn, of moet ik er toch maar naar laten kijken?
Nimrah
20 oktober 2019Ik heb alleen maar een vraag over dit onderwerp,en waar ik geen antwoord op kan vinden. Mijn vraag: Krijgt het hart schade door de krampen. En ik wil het graag weten omdat de dienstdoende cardioloog die mij in 2017 na opname op de CCU meldde dat ik schade aan mijn hart had en daarom zoveel medicijnen moest nemen. Er waren hartmerkers bij opname en in stijgende lijn gedurende nacht. Drie weken later controle bij mijn eigen cardioloog, die zei dat het om hartkrampen ging en dat er GEEN schade aan het hart was. Maar op het laatste ECG stond duidelijk inferior infarct, oud dus, vandaar mijn vraag.
Carla
12 april 2019Na een periode onderzoek m.b.t. benauwdheid longen in orde. Wel cyste gevonden tussen hart/ longvlies. Uitslag geen oorzaak vd benauwdheid. Cardioloog en hartkatheterisatie. Rechter kransslagader op 2 plekken dicht, linker kransslagader twee vernauwingen. Eentje gedotterd en stent. Andere niet noemenswaardig. Rechts andere procedure i.v.m. dicht i.p.v. vernauwd. Over twee weken afspraak dotteren rechts in VU Amsterdam. Onstabiele angina pectoris. Gisteren hartkrampen uit het niets. Pijnlijk en duurde paar minuten. Volgens cardioloog verminderde kans infarct omdat rechts dicht zit (i.p.v. vernauwd). Wat is slim? Wil niet overdreven actie ondernemen i.v.m. opmerking cardioloog i.v.m. verminderde kans infarct.
Lia
12 december 2018Hoi Paul. Ik krijg hartkrampen meestal van rauwe komkommers, soms van andere rauwkost of fruit in mindere mate. Dit verschijnsel komt na het eten van een broodmaaltijd en of warm eten en dan een paar uur later. Doe ik dit niet dan heb ik daar ook geen last van, komt omdat je organen verzwakken en er een allergie op komt. Dit komt omdat je ongezond eet en drinkt, ook al denk je dat je gezond leeft.
Sophie
29 mei 2018Beste allemaal, Mijn naam is Sophie en ik ben 17 jaar. Vanaf maart (2018) heb ik last van een druk op mijn borst en kortademigheid. Ik ben hiervoor toen naar de huisarts gegaan, en die heeft mij doorverwezen naar ziekenhuis. Hier bloed geprikt (binnenkant elleboog + slagader pols), ECG (hartfilmpje) gemaakt, röntgenfoto van mn longen en CT-scan. Uitkomst: D-dimeer waarden waren iets hoog, maar uit alle onderzoeken bleek dat er niks aan de hand was (“zo gezond als een 17 jarige hoort te zijn”). ik kreeg mee dat het ‘chronische hyperventilatie’ was. Ik moest ademhalingsoefeningen doen en na een paar dagen was het weg. In april weer even last van, maar ook dit was na een paar dagen weer weg. Nu, al vanaf begin mei, weer last van kortademigheid en druk op mn borst. Ook voelde ik deze druk onder m’n borst, en naast m’n linkerborst. Het voelde niet helemaal hetzelfde, maar de huisarts zei dat het weer de chronische hyperventilatie was en dat het uitstralingspijn was. Ik probeer vaak rustiger te ademen maar de klachten blijven en ook voel ik het op andere plekken: druk op linker en rechterborst (ook naast linkerborst, en meer naar het midden + schouder), last van hals (zijkanten, voelt soms beetje ‘dikkig’), last van kaak (beetje lam gevoel), soms steek-achtig gevoel midden op borst en in rug, gevoel onder m’n borsten (zowel links als rechts – soms ook gevoel links onderbuik), heel soms hoofdpijn (rechterkant hoofd), gevoel linkerarm: pijn in bovenarm en gevoelloze huid hand, rechterarm: gevoel bij pols en hand (last van knokkel /wijsvinger, voelt gevoelloos/als een hele lichte druk). (Sorry voor een hele waslijst, maar ik probeerde mijn klachten even goed uit te leggen. Ik heb niet alles tegelijk, maar soms bijvoorbeeld last van nek, dan weer meer last van hand, dan weer steek/druk op borst, etc.). Zoals ik al zei ben ik 17 jaar. Ik zit in 5tvwo. Het afgelopen jaar was een apart jaar voor mij. In december kreeg mijn vader namelijk een herseninfarct. Op een zaterdagmorgen, begin december: ineens. Hij heeft 3 maanden moeten revalideren, maar is nu weer helemaal er boven op (ik zal niet zeggen ‘de oude’, maar hij kan alles gewoon weer doen zoals voorheen). Er zijn in mijn jeugd ook wel wat dingen gebeurd met vriendjes en vriendinnetjes die als stressvol ervaart kunnen worden. Nu ik al zo’n 3 weken last heb van alle bovengenoemde klachten, maak ik me erg zorgen. Ik ben enorm hypochondrisch geworden (bang om iets ernstigs te mankeren) (‘misschien ben ik kanker? of ongeneeslijke ziekte? straks is het al verspreid en word ik niet beter?’). Ik maak me snel zorgen bij alles wat ik voel. Ik ga dan symptomen opzoeken van bijvoorbeeld hart- en longproblemen. Als ik een aantal (soms zelf bijna alle) symptomen herken, begin ik te stressen. Dan denk ik dat ik iets heb, omdat bijna alle symptomen overeenkomen. Mijn ouders blijven zeggen ‘Sophie, het is niks. focus je er niet op’, maar dit geloof ik dan niet omdat ik op veel plekken iets voel, en het ook niet weg gaat. Naast dat in maart chronische hyperventilatie is geconstateerd, heb ik sinds 2015 een schildklieraandoening: Ziekte van Graves (hyperthyreoïdie, = te snel werkende schildklier, samen met struma, = vergrote schildklier). Ik heb sindsdien medicijnen en in mei vorig jaar (2017), is verklaard dat ik geen antistoffen meer in mijn lichaam had (en dus eigenlijk ZvG niet meer had. Ik kom 2x per jaar bij dokter (eerstvolgende keer is volgende week). Sorry voor dit hele lange bericht. Ik hoop dat duidelijk is wat mijn klachten zijn (anders: vraag gerust voor meer duidelijkheid). Weet iemand wat dit is? Is het misschien toch chronische hyperventilatie (hoewel sommige klachten volgens mij niet overeenkomen, maar goed)? Wat kan het nog meer zijn? Alvast bedankt voor commentaar of tips! Mvg, Sophie
Paul
4 juni 2018Het klopt wel wat je ouders zeggen: bij veel van dit soort klachten geldt: hoe meer je je erop focuct, hoe erger ze worden. Hoe zagen je basale schildklierwaarden (TSH, T4 en T3) eruit bij de laatste bloedwaardebepaling? De ziekte van Graves kan namelijk nog een lange nasleep hebben, ook al zijn de antistoffen verdwenen. Er kan zelfs recidive optreden… En zijn je ijzer, vitamine B12 en vitamine D al eens grondig gecontroleerd? Zie voor meer informatie eventueel ook deze artikels:
Ivan
8 januari 2018De meeste hartkrampen ontstaan bij inspanningen, maar vergeet niet ook bij emoties / stress. Ikzelf ben toen ik 45 was, na een hartaanval geopereerd aan een Aorta Aneurysma en er zijn toen ook 3 bypasses gezet, dat is nu 30 jaar geleden. Ben vanaf toen gezonder gaan leven dus niet roken en alcohol drinken, fietsen op de hometrainer. Echter na 20 jaar weer last, ook al omdat ik familiaire hyper cholesterol had en heb. 2 stents geplaatst, zelfs in een bypass. Kreeg na een paar jaar weer hartkrampen A.P. oorzaak emotie door angst. Als je 1x een hartaanval hebt gehad, blijft die angst voor herhaling. Gezien mijn leeftijd en ik ook hartfalen kreeg, hebben zij nu een I.C.D. (een ingebouwde defibrillator) geplaatst. Sinds die tijd geen angsten meer en dus bijna geen krampen, echter voor een stent staat in de meeste gevallen 3-5 jaar, die van mij zijn nu dus 10 jaar oud en moeten vervangen worden en ik zal nu binnenkort weer gedotterd worden. Het zij zo. Niettemin ben ik de medici die mij tot op heden in leven hebben weten te houden zeer dankbaar. Je moet je wel aan de regels (niet roken, geen alcohol, bewegen) houden en je niet over ieder pijntje zorgen maken. Geloof me, emotie is het ergste bij hartproblemen.
Bert
14 oktober 2017Beste , Geregeld heb ik last van druk op de borst (rechterkant) tussen borst en onderkant van de ribben. De eerste keer dat ik de druk heb gevoeld was ook direct de zwaarste aanval. De aanval duurde ong een klein halfuur zo heftig dat ik moest overgeven , onstabiel op de benen stond. Ben hierna op bed gaan liggen en na een half uur was de pijn grotendeels verdwenen. Volgende dag naar huisarts geweest en ze heeft me onderzocht , niks gevonden maar wel doorgestuurd naar cardioloog waar ik dezelfde dag heen kon gaan. Ook hier kon men niks vinden, bloed etc wel getrokken. Daarna ook een paar dagen niet gehad. 2e aanval was in mindere maten maar klachten dezelfde. Opnieuw naar huisarts en heeft me doorgestuurd voor een maagonderzoek waar ze door middel van camera het gebied onderzocht hebben. Ook hier niks gevonden. Werd naar mijn gevoel ook niet serieus genomen. Second opion gevraagd bij huisArts die denkt dat het ligt aan mijn gal. Maar medicatie daarvoor helpt niks . Aanval is gemiddeld 2/3 keer per week en altijd in de avond. Wat moet ik hiermee doen? Ik heb overgewicht waar ik nu keihard voor aan het werk ben, roken ben ik aan het minderen (bedoeling is stoppen) , stress genoeg maar gezonde stress . Iemand tips wat ik kan doen?
Linda
22 februari 2018Hoi Bert, Zelf ben ik gediagnosticeerd met een spastische kransslagader en jouw verhaal doet me aan het mijne denken. Hebben ze je gekatheteriseerd? Daarbij hebben ze bij mij een aanval uit kunnen lokken waardoor het duidelijk werd wat het is. Mijn aanvallen zijn namelijk ook niet te zien naderhand op een ECG. Sterkte ermee. Groetjes, Linda
M&M
31 augustus 2017Goedendag, ik heb sinds enkele weken veel last van pijn op mn linkerborst, meer bepaald beklemmend gevoel. Ik ben maand geleden nog bij cardioloog geweest; alle testen gedaan, was allemaal perfect (slagaderverkalking 0%) maar heb veel last van stress en hyperventilatie. Vorige donderdag gaan lopen en na 20 minuten moeten stoppen door de pijn in mn linkerborst. Nu vroeg ik mij af hoe snel zuurstoftekort/angina pectoris kan ontstaan. Kan ik dit bijvoorbeeld krijgen een maand na alles gezond verklaard is? Ben 27 jaar, nog nooit gerookt, zelden alcohol maar dus al gedurende lange periode stress. Alvast bedankt!
V
23 februari 2018Hallo M&M, Ik heb net hetzelfde en ben ook volop met onderzoeken bezig omdat het me doodsbenauwd maakt. Naast het beklemmend en pijnlijk gevoel op de linkerborst, heb ik ook hartkloppingen / hartverslagen en uitstralende pijn naar de arm / schouder. Heb jij al meer nieuws vernomen? Kan je dit effectief zo snel krijgen? Met vriendelijke groeten, V
N.I.
12 augustus 2017Mijn vraag betreft: ‘ontsteking van het hartzakje’. Dat is twee maanden terug vastgesteld. De cardioloog zei, de hoeveelheid vocht wat je ziet hoort er niet te zitten. Lichte aderverkalking werd vastgesteld, in principe niet erg, maar stelde ze, je bent veels te jong om het te hebben, 57. Met een lijst medicijnen ging ik naar huis. De cardioloog ging op vakantie en een echo stond half augustus en consult eind augustus gepland. Na inspanning, trap lopen etc. pijn op de borst en ongelooflijk moe. De echo werd vervroegd. Door naar de eerste harthulp. Het vocht rondom het hart was niet toegenomen en de dienstdoende arts stelde dat het ook mijn slokdarm kon zijn of andere zaken buiten het hart. Het hart zelf is oké, acute dingen zijn uitgesloten, dus verder kijkt men dáár niet naar je klachten. U snapt, met de eerdere diagnose van mijn eigen cardioloog ben ik de draad kwijt. Ondertussen ongelooflijk moe, uitgeteld na een dag, kan ook al in de ochtend zijn. Nog steeds die druk op de borst. Mijn neuroloog gaf aan dat ik mijn cardiologe moest zien komende week, zij is dan terug van vakantie. Echter de poli besluit: geen tijd, te druk, geen plek, geen acute hartproblematiek, wacht maar tot eind augustus, geen belafspraak mogelijk met de arts (op aanraden van de huisarts). Voor de cardio poli is alles ‘gesneden koek’, voor mij als patiënte niet en één ding, je moet rustig aan doen, maar door bovenstaand voelt dat wel anders. Wát te doen? Of is dit een ‘normale gang van zaken’??? Bedankt.
Paul
14 augustus 2017Beste NI, Een ontsteking van het hartzakje oftewel ‘pericard’ wordt ook wel pericarditis genoemd. Deze aandoening kan acuut of chronisch van aard zijn. De aangewezen behandeling van pericarditis is afhankelijk van de de onderliggende oorzaak die aan het ontstoken hartzakje ten grondslag ligt. Dit kan een griep of verkoudheid zijn, maar ook een openhartoperatie, een bacteriële infectie of een andersoortige ziekte. Ik vraag me dan ook af welke medicamenten men heeft voorgeschreven… Overigens is heet hartzakje een dubbelvlies rondom het hart; tussen beide lagen zit normaliter een kleine hoeveelheid vocht, maar in geval van een ontsteking kan de hoeveelheid vocht inderdaad toenemen. Het lijkt me niet onlogisch dat je klachten het gevolg zijn van de pericarditis, maar pijn op de borst en vermoeidheidsklachten kunnen evengoed een totaal andere oorzaak hebben. Hieromtrent kan ik helaas geen sluitende uitspraak doen. Zie eventueel ook de volgende artikels:
Overigens wel enorm slecht dat men bij de afdeling cardiologie geen afspraak wil inplannen, ondanks een verwijzing van je neuroloog en van je huisarts.
N.I.
18 juli 2017Beste, Drie maanden terug begon het met pijn op de borst. ECG liet niets zien. Pijn op de bost was regelmatig aanwezig. Een echo en inspanningstest volgde. De uitslag daarvan werd door de zuster naar een cardioloog gebracht. Deze kwam en vertelde dat ik medicijnen moest gaan slikken, een bloedverdunner, bloeddrukverlager en een pil, zoals de spray onder de tong. Daarbij ook nog de spray indien nodig. De inspanningstest was niet goed en niet slecht. Verder geen uitleg gehad. Een hartkatheterisatie volgde. Ondertussen nog geen eigen cardioloog gezien, enkel die mij tussendoor doorverwees en die het onderzoek deed. Hij vertelde dat hij mijn dossier had ingezien en er wat afwijkingen waren en hij begon de behandeling. Het onderzoek gaf spasmen van de kransslagader aan of de slokdarm. Laatste is nagekeken en de maag, beide oké Lichte aderverkalking, is te verwaarlozen liet hij weten. Ondertussen nog geen eigen cardioloog gezien. Ik zit vol vragen. Kan spasmen van een kransslagader kwaad, slik ik de juiste medicatie, waardoor ontstaat het, is het angina pectoris et cetera. Iemand bekend met bovenstaand? Bedankt voor de reacties.
Paul
19 juli 2017De antwoorden op al deze vragen zijn enorm contextafhankelijk, dus afhankelijk van iemands individuele medische referentiekader. De aangewezen persoon om deze vragen te beantwoorden is dan ook je cardioloog of huisarts. Diegene is als geen ander op de hoogte van je medische geschiedenis en lichamelijk gesteldheid.
N.I.
24 juli 2017Hallo Paul, dank voor je reactie. Het blijkt angina pectoris te zijn. Het ECG wijkt af. Een ontstoken hartzakje wordt gezien. ‘De aderverkalking hoort niet bij mijn leeftijd, te jong’: zegt de cardiologe. Spasmen van de kransslagader wordt evt. later nagekeken. Eerste medicatie slikken voor die ontsteking en aderverkalking. Ook richting neuroloog om evt. eerdere TIA’s uit te sluiten. Mijn vraag: ‘Wat je moet laten’, ‘wat je kan doen’ in combinatie met bovenstaand. Is medisch sporten een goed plan? Kun je hiermee ‘gerust’ een vliegtuig instappen? Dank je.
Paul
24 juli 2017Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik anderen niet adviseren in wat zij wel en niet mogen doen met het oog op hun individuele medische situatie. Het vermoeden dat je te kampen hebt met angina pectoris / hartkramp had ik al, aangezien je reageerde onder dit betreffende artikel. :) Weet je of er sprake is van een stabiele dan wel instabiele angina? Neem je momenteel medicatie in? Ik blijf erbij dat je artsen als aanspreekpunt zouden moeten dienen, zeker aangezien je WEET wat er met je aan de hand is. Zij zouden je naar behoren moeten informeren.
N.I.
24 juli 2017Mijn cardiologe is op vakantie. Ik had aangegeven een cardio verpleegkundige te willen spreken. Deze liet weten dat ik strikte rust moet nemen. Had ik niet gevraagd om dit gesprek had niemand mij dat verteld dat ik niet mag fietsen, wandelen of sporten. Ik slik een bloedverdunner, bloeddrukverlager, ontstekingsremmer, maagbeschermer. Dat van stabiel / onstabiel heb ik niets over gehoord. Ga ik vragen, ik spreek de cardioloog half september weer. De medicijnen moeten eerst aanslaan, de druk moet verminderen. Plannen zijn ook nog om later, als de druk niet afneemt, mij door te sturen naar een Academisch Medisch Ziekenhuis voor onderzoek naar spasmen van de kransslagaders. Het is nu een kwestie van innemen van de medicijnen en afwachten. Ik weet dat ik aan de bel kan trekken als ik iets niet vertrouw, ik koorts krijg etc. DAT doe ik dan ook. Dank je Paul.
Doris
6 juni 2017Sinds kort heb ik regelmatig pijn in het midden van mijn linkerborst met uitstraling naar mijn rug op dezelfde hoogte. Alsof ze een naald dwars door mijn lijf steken. Ik heb dit enkel als ik op mijn buik lig en uitadem (ik slaap op mijn buik). Als ik me anders leg houd het op. Vanwaar komt deze pijn? Ik maak me toch een beetje zorgen. Ik ben 54 jaar.
Lotte
5 maart 2017De laatste tijd heb ik last van m’n hart als ik beweeg of ademhaal. Moet ik naar de dokter?
Paul
6 maart 2017Je moet natuurlijk helemaal niks. Je mag helemaal zelf weten wanneer je naar de dokter gaat; dit is dus een keuze die je zelf zult moeten maken.
Victor
4 maart 2017Ik heb nu al hele nacht kramp en zeer branderig gevoel rond mijn hartstreek. Daarnaast tintelingen in linkerarm en pijn in nek schouders. Ben kortademig en heb het gevoel als of mijn hart sneller slaat. Moet ik me zorgen maken?
Thirsa
28 februari 2017Hoi Paul ooit hebben ze dat gedaan want ik heb ook onverklaarbare maagkrampen die uitstralen naar schouderbladen en arm dus ze hebben die dingen al getest m.v.g.
Paul
28 februari 2017Had je destijds al last van je huidige klachten? En wat waren je waarden qua TSH, FT4 en (F)T3?
Klaas
28 februari 2017Beste Thirsa. Maagkrampen en pijn uitstralen naar schouderbladen en arm kan bij een vrouw wijzen op een hartinfarct of dreigend hartinfarct. Sterkte!
Thirsa
27 februari 2017Goede middag ik ben laatst bij huisarts geweest omdat ik steeds hartkloppingen heb en mijn hart overslaat en snelle polsslag in rust en als ik bijvoorbeeld naar wc loop en terug ben ik kapot maar ze zegt ja spanningen en zo maar nu is het erger en elke dag ik ben oververmoeid val in slaap word er naar van ben pas 29 maar ik maak me best zorgen en vooral omdat ik niets kan heb wel 2 jonge kids maar de huisarts heeft donderdag pas plek en voel me echt niet oké en in mijn familie veel hartproblemen zeg maar wat nu m.v.g. Thirsa
Paul
28 februari 2017Beste Thirsa, Is je schildklierfunctie al eens getest?
martine
15 februari 2017Ik heb op mijn 47 jaar een hartinfarct gehad nu ben ik 55 en heb al weken last van pijn het begint in de linker hartstreek en gaat zo verder naar mijn linker rugzijde en nadien is het precies of ze een band heel hard aantrekken rond mijn ganse lichaam ter hoogte van de borststreek is het nodig dat ik terug naar een cardioloog ga?
Paul
15 februari 2017Dat is het lastige: je weet pas of het nodig is/was om naar een cardioloog te gaan nadat de cardioloog je hart heeft onderzocht. Dus mocht je je zorgen maken en twijfelen over de noodzaak om een cardioloog te raadplegen, dan lijkt me dat op zichzelf al reden genoeg om een afspraak te maken. Mocht het achteraf tevergeefs blijken, dan heb je in ieder geval het zekere voor het onzekere genomen. Andersom geredeneerd, lijkt het me uitermate zonde om niet te gaan en achteraf spijt te hebben…
Lia Hoogvliet-Valstar
30 januari 2017Goedendag, Twee jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad en is er een stent geplaatst. Daarna nog 2x gedotterd i.v.m. geraakte ander bloedvat. Gelukkig gaat het op zich wel goed, maar helaas niet klachtenvrij. Waar ik last van blijf houden (ondanks telkens van medicatie veranderen) is dat ik bij toenemende inspanning (dus harder lopen, steiler lopen en bij koud weer) krijg ik telkens weer hartkramp (zonder uitstraling verder). Indien ik daarna rust, gaat het over, maar het blijft optreden. Er is paar maanden geleden weer in het hart gekeken, maar volgens cardioloog ziet alles er goed uit. Ik heb altijd gezond geleefd, sportte, nooit gerookt, geen alcohol, dus het was voor mij een wonder dat ik ineens een hartinfarct kreeg. Wel had ik een stressbaan, die ik niet meer heb, want na mijn hartinfarct werd ik weggepest. Graag wil ik weten of er een onderzoek mogelijk is om die hartkramp te kunnen herleiden of dat ik zelf hier iets aan kan doen om het te kunnen voorkomen. Misschien anders alternatieve geneeswijze? Bij voorbaat hartelijk dank voor de reactie.
Paul
30 januari 2017Ik heb ook een flinke tijd gedacht specifiek bij inspanning last te krijgen van hartkramp, maar bij mij bleken het de longen te zijn: inspanningsastma. Ik ben 11 weken te vroeg geboren en heb daar onderontwikkelde longen aan over gehouden. Ik beweer niet dat dit bij jou ook het geval is, maar het zou me niet verbazen. Probeer tijdens de ‘pijn op de borst’ eens stil te gaan staan en heel diep in te ademen om te zien of er verandering optreedt in het klachtenpatroon. Bij mij is het tijdens het hardlopen echt een kwestie van ‘erdoorheen lopen’. Dit lukt de ene keer beter dan de andere keer, en is ook sterk afhankelijk van weersomstandigheden, buitentemperatuur, luchtvochtigheid, warming-up, rekken & strekken. Mocht je inderdaad last hebben van inspanningsastma, dan kan Ventolin (salbutamol), Alupent (orciprenaline), Bricanyl (terbutaline) of Lomudal (cromoglicaat) wellicht uitkomst bieden, maar dit dien je logischerwijs te bespreken met je arts. Al met al is hartkramp / angina pectoris een situatie waarin het hart tijdelijk te weinig zuurstof aangereikt krijgt en is astma een situatie waarin de luchtwegen ervoor zorgen dat je benauwdheid / kortademigheid ervaart. Soms lijken beide situaties nogal op elkaar…
Annette vR
6 december 2016Hallo, Ik loop al jaren met klachten bij de cardioloog maar die kan niets vinden. Het onderstaande is me nu al 4 maal overkomen de laatste maanden en gebeurd in de nacht als ik dus slaap. Afgelopen zaterdag nacht 2 keer niet goed geworden. Dit is me se afgelopen 3 maanden al 4 keer overkomen. Werd om 3 uur wakker met heuvelige pijn op mijn borst en veel pijn in linkerarm. Dit gong na klein uurtje weer over.
Om 7 uur weer wakker geworden met deze pijn maar veel heftiger, was heel koud zei mijn man, was over mijn hele lichaam nat van het zweet, zag bleek en was erg misselijk. Kan door de pijn ook niet heel diep inademen. Heeft ruim 45 minuten geduurd. Heb tablet onder mijn tong gehad. Uiteindelijk zakte het en viel ik in slaap. Maar ben gebroken en erg moe sindsdien. Heb Mono-Cedocard 59 Mg 2x daags, isorbid 15 Mg, pravastatine 10 Mg, verapamil 120 Mg, diltiazem 200 Mg, acetylsal 80 Mg, ben 2 maal gekatheteriseerd, onder behandeling bij cardioloog, allerlei testen gehad maar kunnen niets vinden. De bovenstaande klachten weet mijn cardioloog nog niet. Durfde niet te bellen omdat ze toch niets kunnen vinden, maar vind het erg beangstigend. Moet vandaag 6 december naar de cardioloog in Erasmus omdat mijn eigen cardioloog niets kan vinden. Iemand hiermee bekend???
Monique
21 november 2016Hoi, Sinds een paar maanden heb ik last van hartkloppingen. Een maand geleden hield dit 3 uur lang aan met een hartslag van 160. Nu sinds een week heb ik er ook pijn op mijn borst bij. Heel naar drukkend gevoel. Bij de huisarts medicatie een ecg en een event recorder mee gekregen. Op het ecg bleek ik een sinustachycardie te hebben. Nu heb ik het zo vaak (meermaals per dag) ben erg moe en ben bang dat er toch meer is! Herkent iemand deze klachten? Heb geen stress, ben verder gezond, mooi op gewicht en 35 jaar.
Paul
22 november 2016Hopelijk heb je iets aan (de vragen en antwoorden onder) de volgende artikels:
Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
Sevda
27 december 2016Beste Monique. Inderdaad dit komt mij heel bekend voor 3 weken na haar geboorte is mijn meisje met spoed opgenomen, haar hartslag sloeg 300 p.m. Na medicatie en behandelingen is mijn lieverd uiteindelijk tot zichzelf gekomen. Daarna was ik als de dood bang voor alles wat niet deugde naar mijn gevoel. Uiteindelijk zelf in het ziekenhuis belandt voor een trauma behandeling. 6 maanden na de geboorte,kreeg ik opeens enorme hartkloppingen. Ik zweette en zag er wit uit. Naar de ha, maar was niks aan de hand. Daarna regelmatig last van hartkloppingen gehad. Na 1,5 jaar was het weer extreem met mijn hart. Soms kon het een week duren. Weer naar de huisarts, kreeg een eventrecorder voor een maand. Moest ik terug naar de huisarts voor de uitslagen, waar ook een cardioloog naar had gekeken, bleek heel normaal te wezen. Nu sinds 3 dagen heb ik gewoon pijn op de borst, een benauwde wurgende pijn, waarbij ook mijn linker arm gewoon zeer doet. Ik ga maar weer eens een afspraak maken, want ik vind dit zo niet leuk. Ze zeggen door beknopte stress en emoties. Maar ik voel hier niks bij. Heel veel sterkte!!!
Ingrid
9 oktober 2016Ik heb dus al zo’n 30 jaar last van de Onstabiele Angina Pectoris, dus altijd in een ruststand. Het is mij wel opgevallen dat als ik zo’n ‘aanval’ krijg dat ik op mijn linkerzij geslapen heb. Maar ik kan ook rustig tv kijken als het gebeurt. Ben toen ik zes jaar was geopereerd aan een ruisje bij mijn hart. Maar dat zal er wel niets mee te maken hebben. 4 jaar geleden longembolieën in beide longen gehad. Staat dat in verband met Angina Pectoris? PS: Mijn klachten zijn bekend bij mijn huisarts maar er wordt niets mee gedaan.
Brigitte
28 september 2016Dit gevoel heb ik dus al jaren, ondertussen een maagonderzoek gehad, bij de cardioloog geweest, helaas heeft dit niks opgeleverd. Tijdens de onderzoeken had ik namelijk geen aanval, dus vraag me af of het dan wel te zien is weet iemand dit? Vooral de beklemmende pijn op mijn borst, en op mijn rug is vreselijk, en mijn hartritme word er ook door vertraagd met tussenpozen. Ik lees hierboven dat een aanval 20 minuten duurt, maar bij mij duurt het meestal uren.
Isabell
29 augustus 2016Wauw, ik heb dit dus hartkrampen sinds ik 10 was! (Zware stressvolle jeugd gehad) en nu 20 jaar later weet ik wat het is. Het enige dat huisartsen mij vertelden was ‘hyperventilatie’ maar dat klonk altijd zo onnozel… tot nu. Dank u! P.S. Bij mij zijn de hartkrampaanvallen sterk verminderd en minder lang sinds ik heb ‘aanvaard’ dat als ik moet sterven, dat een hartaanval mij niet de slechts mogelijke manier lijkt, dat is op een rare manier een geruststellende gedachte… :)
Margriet
20 juni 2016Via een natuurarts kreeg ik de tip om dagelijks een eetlepel hennepzaadolie te nemen om mijn bloed dun te houden (heb stents betreffende angina pectoris) i.p.v. carbasalaatcalcium waar ik bijwerkingen van ondervond. Kom hier echter weinig info over tegen. Je noemt dat deze olie mogelijk de bloedplaatjes remt, heb je hier meer info over?
Paul
20 juni 2016Doel je op (een reactie van iemand onder) dit artikel over hennepzaad en hennepzaadolie?
Margriet
20 juni 2016Nee, het was een reactie op het artikel over de voor-en nadelen van hennepzaad(olie) en dan de alinea dat hennepzaad olie bloedstolling tegen gaat.
Paul
20 juni 2016Beste Margriet, Om nog heel even van het onderwerp van bovenstaand artikel (angina pectoris c.q. hartkramp) af te wijken… Het bloedstollingsaspect van hennepzaad heeft voornamelijk te maken met vitamine K. Er zijn namelijk heel veel gezonde producten en zelfs veronderstelde superfoods die aanzienlijke concentraties chlorofyl (groene bladkleurstof) en chloroplasten (bladgroenkorrels) leveren. Hierbij valt te denken aan hennepzaadolie, maar ook aan tarwegras, spinazie, groene kool, boerenkool, zeewier, et cetera. Deze groene bladkleurstof bevat op zijn beurt heel veel vitamine K. Vitamine K wordt deels in de lever omgezet in stollingsfactoren: de 4 vitamine K-afhankelijke procoagulanten, namelijk factor II, VII, IX en X… Dit zijn serine-proteasen oftewel serine-endopeptidasen die worden gesynthetiseerd in de lever en vervolgens worden losgelaten in de circulatie als (vooralsnog inactieve) zymogenen. Al met al geldt: hoe meer vitamine K je consumeert, des te meer bloedstollingsfactoren en des te efficiënter je bloedstolling. Bij personen die om welke reden dan ook te kampen hebben met overmatige bloedstolling kan een vitamine K-overschot zelfs trombose (bloedklonters / bloedpropjes) veroorzaken. Dit hoeft geenszins, maar het kan wel… En dan is er nog dit… Bloedplaatjes oftewel trombocyten kunnen juist minuscule bloedpropjes vormen om beschadigingen in bloedvatwanden te repareren. Ook hier is vitamine K (evenals calcium) bij betrokken. Er zijn sterkte aanwijzingen dat de consumptie van hennepzaad en hennepzaadolie kan leiden tot een verminderde aanmaak van bloedplaatjes, dus tot de aanwezigheid van minder bloedplaatjes in je bloedbaan (bron + bron + bron + bron)… Mensen die problemen hebben met de bloedstolling worden daarom over het algemeen ontraden om hennepzaad of hennepzaadolie te nuttigen. Al met al bevat hennepzaadolie opvallend veel vitamine K en remt het naar alle waarschijnlijkheid de aanmaak van bloedplaatjes / trombocyten… Ik snap het advies van je natuurarts dan ook totaal niet. Voor zover ik weet heb ik overigens nog nooit ergens beweerd dat hennepzaad(olie) “bloedstolling tegengaat”… Vitamine K faciliteert juist bloedstolling. De vermindering van het aantal bloedplaatjes kan er inderdaad (theoretisch / hypothetisch) voor zorgen dat de bloedstolling wordt ontregeld (niet per definitie verminderd), waardoor o.a. bloedingen kunnen optreden, maar dit is afhankelijk van allerlei aspecten, waaronder ook de (wel en niet vitamine K-afhankelijke) procoagulanten / stollingsfactoren. Bovendien moet je nogal wat hennepzaadolie gebruiken om een tekort aan bloedplaatjes (thrombocytopenie) te bewerkstelligen, als dat überhaupt al mogelijk is. Aanvullende vragen over hennepzaadolie, vitamine K en dergelijke kun je desgewenst achterlaten onder de betreffende artikels:
Dit artikel over hartkramp / angina pectoris wil ik namelijk graag zo relevant en on-topic mogelijk houden. :) Groeten, Paul
Elly
27 februari 2017Wat ben ik blij met het antwoord van Paul aan jou over wietolie. Ik mag het ook niet gebruiken. Ben hartpatiënt met heel veel medicijnen, waaronder bloedpaatjesremmers. Heb ook zelf ontdekt dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij wietolie. Daar komt ook nog bij dat de samenstelling van cannabis nogal eens veranderd. Ik werd heel boos op de natuurarts toen ik jouw bericht (vandaag pas) las. Dit geeft een smet op de goede artsen. Wietolie kàn een heel goed middel zijn tegen een aantal klachten. Maar altijd eerst met je eigen arts overleggen. En dan nog: zelf altijd op zoek gaan naar dat éne, onderbouwde, negatieve bericht over het middel wat je wilt gebruiken… Dat kan je tot een meer verantwoorde keuze maken voor wat voor een middel dan ook. Hoop dat het goed met je gaat. Groetjes, Elly
Renate
20 juni 2016Beste Paul, Ik heb onregelmatig last van steken onder mijn linkerborst, en af en toe het gevoel dat er in m’n hart word geknepen, maar dat gevoel heb ik niet vaak, maar vooral steken onder m’n linkerborst. Gistermiddag bij het eten kreeg ik ook pijn in m’n rechter achterhoofd, onderaan, of dat met de steken in de linker borst te maken heeft, weet ik niet en heb ook een paar keer pijn in m’n rechterarm, echt m’n bloedvaten, net of ik niet genoeg zuurstof heb in m’n bloedvaten heb ik het idee. Ik heb er nu aantal maanden last van en begin me ook beetje zorgen te maken. En ik ben ook nog maar 16 jaar oud. Wat raad u me aan? Moet ik ermee naar de huisarts? Groetjes, Renate
Paul
20 juni 2016Steken onder de borst, knijpgevoel in het hart, (stekende?) pijn in het hoofd, pijnsteken in de arm… Moeilijk om hier een potentiële gemeenschappelijke oorzaak voor aan te wijzen. Persoonlijk zou ik hieromtrent dan ook zeker even de huisarts raadplegen. Het zou al iets met lichamelijke groei en hormonale ontwikkeling te maken kunnen hebben, maar dat is moeilijk te zeggen… Een tekort aan een bepaalde vitamine (B12 bijvoorbeeld) is evengoed een optie. Maar dit is louter giswerk… De huisarts lijkt me dan ook de aangewezen persoon voor raad en uitsluitsel. Sterkte!
Mina
11 mei 2016Hallo! Ik heb al een anderhalf jaar last van kramp rondom mijn hart tijdens zware inspanningen, ook een apart gevoel in mijn linkerschouder. Ben al naar de huisarts geweest en heb een 24-uurs ECG gehad, in die tijd geen zware inspanning gehad. Ik ben 22 en de huisarts zegt dat er niets kan zijn. Kunnen hartkrampen wel te zien zijn op die ECG of is het slim om verder onderzoek te laten doen.
Paul
11 mei 2016Als je pijn inderdaad door angina pectoris wordt veroorzaakt, dan wordt dat vaak wel zichtbaar tijdens een inspanningstest. Op het ECG is tijdens de hartkrampaanval het zogenoemde ST-segment doorgaans lager dan normaal (dit is het lijnstukje tussen het QRS-complex en de T-top). Maar dan moet er tijdens de inspanningstest dus wel sprake zijn geweest van hartkramp. (bron) Overigens zijn milde hartkrampen doorgaans niet heel sterk van invloed op je hartritme en worden ze dus niet altijd waargenomen op een ECG.
Helene nivard
17 april 2016Ik heb last van hartkramp, het is zeer pijnlijk en soms angstig als ik alleen ben. Ik ben ermee bij de dokter geweest en ik heb een spray gekregen die mij moet helpen als ik er weer last van krijg. Ik moet naar de cardioloog als ik weer een aanval van hartkrampen krijg volgens de dokter. Nou dat wacht ik dus maar af. Soms denk ik dat het mijn maag of slokdarm is, want ik heb er na het (ligt er aan wat ik gegeten heb) ook last van. Wat moet ik doen, wie wil mij advies geven?
Sara
6 april 2016Ik heb nu al 2 maal meegemaakt als ik een lange afstand rij in auto dat mijn linkerarm koud word en hand ook en pijn op hartstreek en angst die opkomt wat scheelt er dan?
Priscilla
9 maart 2016Hallo, Ik begin me de laatste tijd wat meer zorgen te maken over mijn hart. Ik ben een vrouw van 24 met een BMI van 23. Ik beweeg normaal en eet voor zover zover ik weet ook vrij normaal (kan altijd beter). Mijn bloeddruk is ook normaal. De reden dat ik mij zorgen maak is dat ik vooral in rust lichte pijnsteken voel links van mijn hart en dat achter mijn borst tot in mijn schouder (duidelijk niet in mijn borsten). De steken trekken langzaam omhoog. Een enkele keer schieten de steken door naar mijn rug. Het gebeurt bijna 1x per week en soms meer sinds een jaar ongeveer. Ik heb de laatste weken ook een paar keer een plotselinge dalende bloedsuikerspiegel gehad, maar heb geen suikerziekte. Bijkomende symptomen zijn lichte druk in het gebied dat ik zojuist omschreef nabij mijn hart en even later ook meer druk in mijn hoofd. De ‘kramp’ maakt inademen moeilijker en vooral pijnlijk. De druk blijft makkelijk 20 tot 40 minuten hangen en komt soms weer als een soort golf die vanaf mijn hart naar mijn schouder trekt. Dit ervaar ik meer als beangstigend dan echt pijnlijk, maar ik vind het toch raar. De steken zijn niet zo pijnlijk dat ik niks meer kan, maar ik vind ze wel heel hinderlijk en een beetje zorgelijk. Verder heb ik wel eens (eens in de 2 a 3 weken) dat mijn hart een paar keer overslaat of heel hard (niet qua snelheid) klopt, maar dit gaat altijd binnen een paar minuten weer over. Ik weet dat mijn opa’s van beide kanten hartproblemen hebben (hersenbloedingen) en ik weet ook dat de symptomen van hartproblemen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Ik heb geen last van zweten. Ik denk dat de klachten daarvoor niet ‘ernstig genoeg zijn’ om het zo maar even uit te drukken. Ik vraag me af of de dokter me hiermee lachend naar huis zal sturen, of dat ik echt op mijn strepen moet staan om dit nader te laten onderzoeken (de huisarts gaat binnenkort met pensioen en ik voel me vaak niet echt serieus genomen). Ik ben benieuwd naar uw reactie.
Paul
10 maart 2016Dit klinkt naar mijn ondeskundige mening als extrasystolen, al dan niet getriggerd door maagklachten en/of overgevoeligheid jegens bepaalde voedingsmiddelen. Verergeren je klachten na het eten of als je op je rug ligt? Persoonlijk zou ik ‘gewoon’ om een doorverwijzing vragen naar een cardioloog, al is het maar uit voorzorg.
francesco
11 februari 2016hoi ik zat 5 maande terug gewoon op de bank te game en op eens kreeg ik van uit niks druk op me borst pijn in me armen zweten over geven pijn werd met dagen erger kon niet meer eten niks ziek huis niks te vinde op de 12 ECG en 48 uur hart monitor gelegen bloed ook niks te vinde van weinig zuur stof alleen een keer weinig zuur stof gevonde via prike in pols dat 2 keer 8 keer 112 ge belt nu beat blockers kregen me pijn is weg in ziek huis weten ze niet wat aan de hand is ego gehad inspan test gehad in belgie 100 procent zuur stof aan hart spier 17 trug na cardio heb alleen zo iets van krijg beat blockers pijn is weg hoe ken dat dan in eens en ze vinde niks in ziek huis azm geweest heerlen genk alleen lekende hart klep maar hoefde niks aan gedaan te worden durf niet meer te slappen en niks zo bang dat ze niks vinde beat blockers helpen weet ook geen begin en gen einde meer heb zoontje van 7 jaar jaar ben gewoon zo bang na alle onder zoeke dat er niks is uit gekomen dag ook eerst aan angina maar weet zelf ook niet meer dus nu maar weer af wachten en in onrust zitte na zo veel onder zoeken groetjes francesco
boudeman
18 januari 2016Ik ben 71 jaar, gebruik al heel lang middelen tegen hoge bloeddruk, en had tot voor kort nooit een hartprobleem. Inmiddels heb ik afspraak voor een bezoek aan de cardioloog over anderhalve maand. Paar maanden geleden constateerde ik dat mijn hart af en toe oversloeg. Kon oplopen tot 1 ontbrekende puls per 4 slagen. Naar huisarts, ECG opgenomen, niets te zien en in die korte opnametijd was hart regelmatig. Verwijzing naar cardioloog. Daarna toch niet echt lekker gevoeld. De onregelmatigheid in hartslag lijkt wat minder te zijn geworden, maar daarvoor in de plaats is plotseling de bloeddruk gestegen en voel ik pijn op de borst, zoals boven omschreven. De pijn bestaat uit scheuten als ik mijn lichaam beweeg zoals bukken, rekken of omdraaien. Pijn zowel op borst als soms op de rug. Geen uitstraling naar de armen. Angina pectoris?
Paul
18 januari 2016Beste Boudeman, Dit klinkt inderdaad als angina pectoris, maar dit zal uiteindelijk toch echt moeten worden aangetoond of uitgesloten door een arts, aangezien angina niet aan de hand van 1 symptoom –namelijk pijnscheuten op de borst– kan worden vastgesteld. Pijnsteken in de borstregio kunnen immers ook allerlei andere oorzaken hebben; zie desgewenst ook dit artikel over pijn op de borst (en de 200+ reacties daaronder). Over hartoverslagen oftewel extrasystolen kun je overigens meer lezen in dit artikel over extrasystolie (met daaronder 800+ reacties)… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Hopelijk schept het cardiologisch onderzoek de nodig opheldering. Groeten, Paul
boudeman
20 januari 2016Na het schrijven van het stuk heb ik een wandeling gemaakt in de winterse kou. Prima wandeling, geen probleem. Thuis echter werd de pijn zeer hevig (heviger dan ooit), en duurde uren lang. Naar het ziekenhuis gegaan en opgenomen. De volgende dag hartcatheterisatie (viel erg mee). Uitslag: (krans)aderen prima, dus geen vernauwingen. Dat was natuurlijk pak van mijn hart. Voordeel van een ziekenhuisopname is natuurlijk dat er veel onderzoeken in korte tijd plaatsvinden. Voorlopige conclusie was bloeddrukwisselingen en onregelmatige puls, maar daarna zijn er nog enkele verdere onderzoekingen geweest waarvan ik de uitslag nog niet ken. Inmiddels ziekenhuis uit, en de eindconclusie hoor ik dan van de huisarts. Ik ben blij dat ik direct naar het ziekenhuis gegaan ben (in Duitsland kan dat misschien makkelijker dan in Nederland) en opgelucht dat het geen verstopte (krans)aderen waren.
Paul
21 januari 2016Goed nieuws, fijn om te lezen! Ik ben erg benieuwd naar de uiteindelijke conclusies van je arts. Laat alsjeblieft nog even van je horen als je weet wat de uitslagen zijn. Sterkte en beterschap!
boudeman
25 januari 2016Ter afronding… Vandaag ontslagrapport ziekenhuis gelezen/besproken met huisarts. Alles in orde. Aders in orde, kleppen eveneens. Interessant was te lezen dat aders rond het hart wat “kronkelig” liepen, wat als verklaring gezien werd voor de hoge bloeddruk die ik al jaren heb. Eergisternacht had ik weer een behoorlijke pijnaanval. Oorzaak natuurlijk nu onbekend. Maar verder lijken zaken zich toch te verbeteren. Om eventueel spierkramp uit te sluiten, houd ik mijn borst nu warm door bijvoorbeeld ’s nachts met een trui te slapen. Huisarts adviseerde de eerste afspraak met de cardioloog in ieder geval door te laten gaan. En verder wachten we af of e.e.a. beter gaat worden (met dan de vraag: wat is er aan de hand geweest?), of op termijn verslechtert. Maar dat kan dan nog wel even duren. In ieder geval geen hartkramp c.q. angina pectoris.
Els
14 januari 2016ik ben net op mijn verjaardag 10 januari in het ziekenhuis terechtgekomen ik ben hartpatiënt en ik kreeg zondag dus last van benauwdheid en een drukkende pijn op de borst. Nu blijkt dus dat alles bij mij schoon is na al 40 jaar te roken. Ik had dus volgens de cardioloog hartkrampen en heb daar pillen voor gekregen meer bloedverdunners en een pil om de krampen tegen te gaan. Nu kreeg ik naar mij idee er nu weer een beetje last van hartkramp maar is weg dus ik maak me nu geen zorgen. Alleen als het aanhoud dan ga ik echt wel even bellen met de arts. Ik heb ook last van slaapapneu en daar heb ik een snorkel voor whahaha daar slaap ik elke dag mee. Mijn cholesterol is ook erg hoog maar de medicatie die ik daarvoor kreeg kan ik niet tegen dus die slik ik niet meer. Alleen wat kan ik anders doen om die cholesterol weer terug laag te krijgen?
Paul
15 januari 2016Beste Els, Naar mijn ondeskundige mening is je bloedcholesterol grotendeels afhankelijk van je leefstijl (dieet + actieve lichaamsbeweging). Je dieet dient voldoende voedingsvezels en gezonde (natuurlijke) vetten te bevatten en je dient volop lichamelijk actief te zijn. Hierbij meer informatie over cholesterol:
Overigens neem ik aan dat je met je cholesterolmedicatie bent gestopt in overleg met je arts? In elk geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Jeltje
14 januari 2016Hallo, Ik heb nog niet zo heel lang echt last, ik heb al een paar maanden af en toe een lichte steek of pijn in mijn hart (?) of rondom mijn hart, dat ik denk dat het m’n hart is. Maar eergisteravond werd ik opeens wat benauwd/kortademig (ik weet het verschil niet precies). Het was niet zo erg, is toen weer weggegaan en ik ben gewoon gaan slapen. Gister was er verder niets aan de hand, maar gisteravond kreeg ik het opeens heel erg benauwd. Een stuk erger dan de dag ervoor en het hield ook vrij lang aan. Ik heb toen op 2 kussens geslapen en ik ben uiteindelijk wel in slaap gevallen. ’s Nachts ben ik toen nog naar de wc gegaan (ik moest die dag/avond erg vaak naar de wc) en de benauwdheid/kortademigheid kwam meteen terug. Ook had ik ook al die avond steeds wat lichte, maar wel beangstigende steken op mijn borst. Vanochtend had ik het nog steeds, wel weer iets minder erg dan die avond ervoor (het is steeds ’s avonds/’s nachts het ergst). Vandaag voelde het alsof ik wel weer iets beter kon ademhalen, maar nog niet voor de volle 100%. Alsof er ook een band of iets beklemmends om mijn borst heen zat. En iets meer pijn, steken in mijn okselstreek/zij, heel af en toe eens tussen mijn schouderbladen, links/midden bij mijn middenrif en boven/rechts van mijn linkerborst (dus midden borst, onder sleutelbeen). Nu is het avond en word het dus weer wat erger. Mijn moeder denkt dat het misschien wel spierpijn is, dat ik verkeerd gelegen heb, maar ik twijfel wat. Maar ik wil ook niet naar de dokter voor wat spierpijn. Ook heb ik hele rare spastische trekjes / stuiptrekkingen in mijn borst, zo voelt het. Vooral wanneer ik uitadem, gaat dat regelmatig schokkerig. Ook beide kanten van mijn nek heb ik af en toe wat pijn. Nu weet ik niet of dit allemaal afzonderlijk pijntjes zijn en dat ik door angst dit associeer met hartziektes en van een vlieg een olifant maak, maar ik maak me wel wat zorgen. Ik ben 19 jaar, ik ben net gestopt met mijn studie en ik heb niet echt een goede conditie, omdat ik vrijwel nooit sport. Wat zal ik doen?
Femke
14 januari 2016Hi, Ik ben maar 19 jaar oud maar kreeg net het gevoel wat precies een hartaanval nabootst. Ik voelde druk op me borst en toen snelle hartkloppingen. Ook werd ik kortademig en een beetje duizelig. Het was heel beangstigend, maar ik ben verder helemaal gezond. Geen overgewicht, roken en ik sport regelmatig. Is het normaal om het op deze lichaam dus al over hartkrampen te hebben. Toen ik wat gegeten en frisse lucht had ging het beter.
Paul
14 januari 2016Beste Femke, Zoals je hierboven kunt lezen, kan angina pectoris al worden veroorzaakt door slaapapneu, hyperventilatie, bloedarmoede, diabetes of een onschuldige hartritmestoornis zoals extrasystolen. Hartkramp heeft dus lang niet altijd te maken met (hoge) leeftijd of (ongezonde) leefstijl. Ik ben geen arts en durf dan ook niet te zeggen of er daadwerkelijk sprake is van angina, maar het behoort in elk geval tot de mogelijkheden. Mocht je je zorgen maken, vraag je huisarts om een doorverwijzing naar een cardioloog. Sterkte en groeten, Paul
Renate
9 januari 2016Ik zit nu al vanaf 9 uur s avonds met pijn op m’n borst en hartkloppingen. Het wordt erger als ik ga liggen en dan krijg ik ook een brandend gevoel in m’n keel. Even geslapen, om 4 uur ’s ochtends weer wakker. Nu heb ik allen pijn links, uitstralingen naar mijn linkerarm, warm gevoel. De huisarts heeft gezegd dat t stress is (ik was er 2 jaar geleden). Ik heb het gevoel nu al maanden niet gehad, maar het duurt nu zo lang. Toch maar weer naar laten kijken? Als ik zeg dat zowel m’n oma als m’n moeder angina pectoris hadden c.q. hebben, wuift de huisarts het weg.
Paul
9 januari 2016Beste Renate, Naast hartkramp (angina pectoris) zou het hier ook om gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) kunnen gaan (latent zuurbranden door inwerkend maagzuur), al dan niet door toedoen van een slecht sluitende maagklap of een middenrifbreukje waarbij je maag een stukje door je middenrif puilt. Worden je problemen erger nadat je hebt gegeten of als je een tijdje ligt? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Renate
9 januari 2016Hallo Paul, Bedankt voor je reactie! Ik denk dat die brandende keel te maken heeft met die hartkloppingen en stress. Ik heb vanochtend een film gekeken, puur ter ontspanning en toen werd het wat minder… Misschien moet ik toch weer even met de huisarts overleggen om te kijken wat het kan zijn. Als het stress is, kan hij er weinig aan doen. Nogmaals dank voor je reactie, ik zal jouw tips ook met de huisarts bespreken. Groeten, Renate
Paul
9 januari 2016Beste Renate, Ik wil je absoluut niets opdringen, maar een brandend gevoel bij stress heeft echt 9 van de 10 keer te maken met de maag (gastro-oesofageale reflux c.q. brandend maagzuur) en niet met het hart. Maagzuurbranden wordt in het Engels zelfs vaak heartburn (‘hartbranden’) genoemd omdat het inderdaad kan lijken alsof het branderig gevoel nabij het borstbeen afkomstig is van het hart. En maagzuurproblemen zijn heel vaak het gevolg van een middenrifbreuk of een slecht sluitende c.q. lekkende maagklep. Sterkte; hopelijk kan de huisarts je verder helpen! Groeten, Paul
Renate
9 januari 2016Hoi Paul, bedankt voor je inzicht. Ik ga het zeker maandag met de huisarts bespreken. Bedankt voor het reageren. Ik vind dit een geweldige site, met zoveel informatie! Altijd handig om te lezen. Nogmaals bedankt, Renate
emma
7 januari 2016Hallo, Ben 26 jaar en 30 weken zwanger. Een maand geleden ben ik in het ziekenhuis geweest omdat ik erge pijn aan me maag had. Er is toen bloed afgenomen en niks kunnen vinden. Ze vroegen toen of ik ook pijn had tussen me schouderbladen en wouden een ECG doen omdat het bij vrouwen vaak voorkomt dat ze last van hun maag hebben tijdens of voor een hartaanval. De ECG was goed maar ik ben een week later op Internet de symptomen gaan opzoeken van een hartaanval bij vrouwen. Las toen dat vrouwen vaak weken voordat ze een hartaanval krijgen last hebben van slapeloosheid dit heb ik nu slaap al een week bijna niet. Ook heb ik 2 weken pijnen op me borst de ene keer lijkt het echt bij me hart te zijn de andere keer zit het hoger op me borst wel altijd de linkerkant. Ze duren maar kort maar ben erg bang voor de instabiele vorm van angina. Gister liep ik een bult op en was best buiten adem en kreeg ik hele erge pijn op me borst die misschien 2 seconden duurde en toen weg was. Weer iets waardoor ik bang werd, is het zo dat als je pijn op je borst hebt tijdens inspanning het altijd angina is?
Paul
7 januari 2016Hallo Emma, Nee, pijn op de borst tijdens inspanning hoeft zeker niet altijd angina pectoris te betekenen. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan om een longprobleem, maagkramp door een maagzuurprobleem (reflux) of een middenrifbreuk… Zie desgewenst ook dit artikel over pijn op de borst… Heeft men tijdens of voorafgaand aan je zwangerschap je schildklierwaarden, vitamine D, vitamine B12 en ijzer gecontroleerd? Heel veel sterkte en succes met je zwangerschap en hopelijk worden je klachten snel minder! Groeten, Paul
Nico
20 december 2015Hallo allemaal ik heb 4 weken terug een hartinfarct gehad ben gedotterd en heb 5 stents gehad het gaat nu lichamelijk goed met me ben begonnen met revalideren en rustig me dagelijkse dingen weer aan het oppakken. Alleen heb ik nog last van steken in me borststreek en angstaanjagende gevoelens van bijvoorbeeld als je wat voelt van het zal toch niet weer!!! Zijn dit normale reacties zijn er nog meer mensen die dit herkennen? De cardioloog zegt dat me hart er goed aan toe is na omstandigheden maar dat het tussen me oren zit maar dat valt niet mee.
Niels
7 november 2015Hallo,ik heb sinds lange tijd 2-3 jaar geregeld pijn aan de linkerkant van mijn hart. Soms heb ik hier meer last van als anders,op momenten heb ik er 7-8 keer per week last van. Dan gaat dit weer wat beter voor een paar weken en dan komt dit terug. Ik heb dit zowel als ik gewoon zit of dat ik juist ben gaan sporten. Deze pijn gaat vrij rap over, deze duurt meestal maar enkele minuten maar kan soms vrij intens zijn. ik hoop dat iemand wat advies voor mij heeft?
Bo
30 oktober 2015Beste Paul, Al drie keer ben ik midden in de nacht wakker geworden van een ernstige krampaanval.. Naar mijn idee rondom mijn hart en schouderbladen. Zodra ik inadem doet het ontzettend veel pijn en moet ik kleine beetjes adem halen om de kramp niet te erg te laten steken:. Al drie keer ben ik hiervan wakker geworden d afgelopen week. Ik ben een aantal weken geleden naar de dokter gegaan omdat ik heel veel last had van mijn ‘ribben’ verkrampt gevoel.. Dokter dacht dat er niets was maar het deed zoveel pijn dat ik toch foto’s ben laten maken. Daaruit bleek dat ik een longontsteking had.. Vind het nog steeds Vreemd want bij een longontsteking stel ik me andere pijn voor. Dit is nu ruim een maand geleden. Nu dit. Ik weet niet goed wat te doen. Groet, Bo
Paul
2 november 2015Ik ben geen arts, dus ik kan je klachten niet zomaar 1-2-3 op waarde schatten. Ze zouden inderdaad te maken kunnen hebben met een longontsteking, maar bijvoorbeeld ook met latente hyperventilatie of slaapapneu. Hopelijk heb je iets aan de honderden antwoorden onder de volgende artikels:
Wat hebben de artsen aan oplossingen geboden om de (veronderstelde) longontsteking van een maand geleden te behandelen? Heel veel sterkte toegewenst in eider geval! Groeten, Paul
Dylan
24 oktober 2015Hallo, Ik heb echt hulp nodig ik word helemaal gek van mezelf soms huil ik mezelf in slaap en durf niet te gaan werken. Ik loop hier al 2 jaar mee rond de eerste paar weken had ik last van hartkloppingen en kleine steken ze hebben toen foto’s gemaakt niks gevonden ze zeiden dat ik me eigen te druk maakte in dingen heb verschillende onderzoeken gehad 2x met een hart kastje (holter) fietstest en naar me hart kleppen geluisterd maar wel een hart ritme stoornis niet schadelijk voor de rest vonden ze niks maar al mijn symptomen komen overheen met angina pectoris niemand gelooft mij en ik word door geen enkele dokter serieus genomen maar alles wat hier staat klopt sinds kort heb ik ook telkens een koud gevoel op mijn borst maar me borst zelf is warm kan dit echt? kun je je eigen echt zo gek maken dat je hier overal last van krijgt? ik ben naar de dokter geweest en ik krijg gewoon het antwoord ze hebben alles al onderzocht… Ik weet het niet meer.
Ingrid
27 oktober 2015Kan het ook prinz metal angina zijn. Dezelfde pijn s avonds en s nachts alleen in rust.
Vicky
31 maart 2016Hallo, Ik heb net hetzelfde als jij. Ik ben een vrouw van 36, en loop al 2 jaar met klachten van steken rond mijn hart (hartkramp / angina?). Al ECG gehad, niets uitgekomen (enkel ritmestoornissen). Scan gehad om syndroom van Tietze uit te sluiten (borstbeen-ontsteking), heb hartkloppingen en de huisarts blijft zeggen dat het een mechanisch probleem is, of iets met mijn maag. Ook gastroscopie gehad, zonder resultaat. Klachten: steken rond mijn hart blijven aanhouden, soms heel intens en beangstigend, maar niemand weet iets? Om gek te worden… Dit heel vaak in rust, en straalt soms uit naar mijn linkerarm. Ga maandag opnieuw naar de huisarts. Groetjes, Vicky
Amal
20 oktober 2015Hallo, Ik ben een 18-jarige studente uit België en heb sinds enkele dagen te maken met steken op mijn borst aan beide kanten. Het begon met hartkloppingen en de dagen erna begonnen de steken. Ik ben hiermee naar de dokter geweest en hij zei dat het komt doordat mijn longspieren verkrampt zijn door het hoesten (ik ben verkouden dus vandaar). Ik heb gisteren dan ook hoestsiroop gekregen, maar tijdens het slapen kreeg ik het benauwd en had last van hartkloppingen. Deze morgen stond ik op met steken aan mijn linker borst en die pijn straalde uit naar mijn arm. Verder heb ik ook pijn aan mijn borst tijdens het inademen. Ik ben ook gestopt met roken sinds enkele dagen omdat deze symptomen zorgwekkend zijn en heb ook last van mijn astma (kortademigheid). Hopelijk kunnen jullie mij wat geruststellen.
Paul
20 oktober 2015Beste Amal, Hopelijk heb je iets aan deze artikels over longklachten, kortademigheid en hartkloppingen (en de vele reacties eronder). Sterkte ermee! Groeten, Paul
Angela
11 oktober 2015Hallo. Ik heb nu al een aantal keer een kramp gevoel gehad bij me hart ademhalen ging ook niet echt van harte kon niet diep inademen het gebeurd zowel bij inspanning als in rust. Ben hiermee naar de huisarts geweest en die ging me bloed nakijken. Alles was goed in het bloed. Maar ik vertrouw het nog steeds niet, maar hij wil me niet doorsturen… nog meer mensen met deze ervaring?
Aleijda
5 oktober 2015Hallo allemaal, Ik heb al jullie berichten over hartkramp gelezen, maar mijn “aandoening” ben ik nog niet tegengekomen… Drie jaar geleden ben ik het ziekenhuis ingegaan met hartklachten, handboek hartaanval. In het ziekenhuis onderzocht, een nacht moeten blijven. De uitslag: een zuurstoftekort in het hart. Na een katheterisatie was de uitslag: een prachtig hart, maar een onverklaarbare kramp in de kransslagader. Kramp van de kransslagaders kan verschillende oorzaken hebben zoals vochtige lucht, overdadig gebruik van parfum of deodorant (ook door anderen) spanning of een opkomend griepje. Ook in rust en ’s nachts komt het voor. Medicatie is Tildiem, maar alleen als ik het benauwd heb. Het helpt niet echt vind ik. Mijn vader heeft hetzelfde, maar hij moet standaard elke dag een Tildiem innemen (andere cardioloog). Ik hoef zelfs niet op controle te komen tenzij de kramp erger wordt. Zijn er meer mensen die hier last van hebben? Als je het al langer hebt, hoe ontwikkelt het zich?
Paul
6 oktober 2015Beste Aleijda, Verkramping van de aderwanden van kransslagaders (arteriae coronariae) staat voor zover ik weet ook wel bekend als ‘kransslagaderspasmen’. Dit is een bijzondere en relatief zeldzame vorm van angina pectoris die soms ook wel Prinzmetal of Prinzmetal’s angina pectoris wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van deze variante angina is het optreden van periodieke aanvallen van coronaire spasmen oftewel coronaire vaatspasmen oftewel ‘coronairarteriespasmen’, waarbij de kransslagaders NIET zijn vernauwd. Naast Prinzmetal’s angina (vasospastische angina) zijn er meer afwijkende vormen van angina, waaronder ‘Kounis syndroom’ (allergische angina). Als je hierop googelt, kom je –vooral ook Engelstalige sites– vast en zeker een heleboel nuttige informatie tegen. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Mila
3 oktober 2015Ik heb een vraag: dit is iets dat het laatste jaar meer en meer voorkomt. Om de 2 weken wordt ik tijdens mijn slapen wakker van steken rond mijn hart. Deze duren 20 tot 30 min. Op het moment van de steken voel ik me wat angstig en voel ik me misselijk. Als ik dan diep wil ademen om naar lucht te happen zijn de steken feller. Ik probeer zelf tot rust te komen en niet te panikeren en ik haal rustig adem tot ik voel dat ik weer kan slapen, want ik word er ook moe van. ’s Morgens bij het liggen voel ik nog lichte nasteekjes, de steken stralen uit naar achteren. Ik ben 30 jaar. Ik leid een gezond leven en heb veel variatie op werkvlak. Wat moet ik doen? Wat is dit?
Paul
4 oktober 2015Beste Mila, Dit zou inderdaad hartkramp (angina) kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een probleem ten aanzien van maag (maagzuur/maagkleppen), longen (longvlies/longblaasjes/trilhaartjes) of galblaas (galstenen/galweginfectie). Kun beschrijven Op welke precieze plek de steken zich manifesteren? Hoe heftig voelen de steken op een pijnschaal van 1 tot 10? EN wat is de aard/hoedanigheid van de steken: scherp, stomp, messteek-achtig, schrijnend, brandend, bijtend? Ervaar je naast de pijnsteken en misselijkheid ook andere klachten, zoals kortademigheid, zuurbranden, pijn of bloed bij het plassen en/of ontlasten? Persoonlijk zou ik voor de zekerheid even langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Mila
4 oktober 2015De steken manifesteren zich ter hoogte van linkeroksel en rond mijn hart, de meeste steken zitten beneden mijn hart en links ervan en straalt soms uit naar achteren. Soms voel ik een stompe pijn in mijn linker bovenarm. En de stekende pijn rond mijn hart is pijnlijk, zoals een pijn bij een oorontsteking. Dus een 8/10. Ik ben kort van adem als ik het krijg, ervoor en daarna. Maar ik ben ook vaak verkouden, dus ademen gaat voor mij de laatste tijd moeizaam. Dat ik ervoor nooit was.
Paul
5 oktober 2015Ik ben GEEN arts, maar dit lijkt me een longprobleem. Ga hier alsjeblief zo snel mogelijk mee langs de huisarts, al is het maar uit absolute voorzorg. Hij/zij zal waarschijnlijk je hart en longen controleren en je indien nodig doorverwijzen naar een cardioloog (hartarts) en/of pulmoloog c.q. pneumoloog (longarts). Een hartkwaal kan eventueel ook. Het is niet heel gebruikelijk op jonge leeftijd, maar je hoort het wel vaker. Hartkramp (angina pectoris) kan bijvoorbeeld duiden op hartspierklachten. In dat geval kan het raadzaam zijn om ‘cardiaal troponine’ in de bloedbaan te laten controleren. Dit is een hartspecifiek eiwit dat bij hartspierschade vrijkomt in de bloedsomloop. De belangrijkste stresstest voor het hart is de inspanningsproef (fietsproef). In sommige gevallen is dit onvoldoende om vernauwingen van de kransslagaders vast te stellen dan wel uit te sluiten. In zulke gevallen is een veelal een coronarografie vereist. Soms kan een aanvullende stresstest uitkomst bieden: de inspanningsechocardiogram op de ligfiets of de ‘inspanningsloze’ dobutamine of adenosine-stressechocardiografie. Een zeer uitgebreide CT-scan (minimaal 64 slices) is over het algemeen nog secuurder, maar vanwege de kostbaarheid wordt die niet vaak uitgevoerd. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van vernauwde kransslagaders, dan dient er doorgaans te worden gedotterd (angioplastiek). Nogmaals, ik ben geen medicus en ik beweer dan ook geenszins dat er sprake is van een (ernstig) hartprobleem of longprobleem. Ik probeer enkel aan te geven dat dit tot de mogelijkheden behoort en dat je er in dat geval beter veel te vroeg bij kan zijn dan ietwat te laat. Sterkte & groeten, Paul
Astrid
18 september 2015Hallo, sinds een half jaar heb ik last van een stekende pijn bij mijn hart. Ik ben er voor naar de huisarts geweest en die zij dat als het in rust voorkomt het vaak niet ernstig is. Daarnaast zei hij dat het waarschijnlijk mijn bewegingsapparaat was. Hij heeft mijn bloeddruk opgemeten, die keurig was, en ik ben weer vertrokken. Toch heb ik er nog steeds best vaak last van. Het voelt als steken net links van het midden (bij mijn hart), ik heb er last van tijdens rust en de pijnscheuten duren meestal niet lang en stralen soms door naar mijn hoofd op het ritme van mijn hartslag. Ik ben nog jong, 25 jaar, dus ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat ik al hartproblemen heb, maar dat hoeft natuurlijk niets te zeggen. Verder voel ik me niet echt benauwd worden dus het beangstigd met niet echt. Maar ik ben wel bang dat er iets op de loer ligt. Zou iemand weten wat het zou kunnen zijn waar ik last van heb?
Rinda
17 september 2015Sinds anderhalf jaar ervaar ik kramp op mijn borstkas sinds een aantal maanden begint dit als ik slaap, en duurt enorm lang, 6 a 8 uren. Sinds kort heb ik ook kramp in mijn nek en kaak, en sinds deze week heb ik pijn tussen mijn schouderbladen. De fysio zegt syndroom van Tietze (dan zou ik pijn moeten hebben als er op mijn borstkas gedrukt wordt) maar ik ben er niet gerust op, ik kan helemaal niets meer op dat moment. Weg ademen hielp eerst wel en ontspannen maar inmiddels niet meer. Zodra ik beweeg krijg ik weer een krampaanval. Ik heb een dagboek bijgehouden en het heeft niet specifiek met zware inspanning of stress te maken, al ben ik wel een verborgen stresskip. Ik rook matig en nuttig geen alcohol meer, ook heb ik ineens wegtrekkers, shaken, verward en vaag. Ik loop elke dag 1,5 uur met de hond, en train 3x in de week. Heeft u advies voor mij? Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet, Rinda
Paul
18 september 2015De symptomen die je beschrijft zouden kunnen duiden op een neurologisch probleem. Ben je door de huisarts of fysiotherapeut al eens doorverwezen naar een tweedelijns specialist? Ik ben geen arts, maar persoonlijk zou ik aandringen op een doorverwijzing naar een neuroloog… Verwardheid en vaagheid zijn doorgaans geen goede tekenen. Ik weet niet precies wat je bedoelt met “shaken” en “wegtrekken”, maar -afhankelijk van de exacte aard en ernst- lijkt ook dit me een tikkeltje zorgwekkend. Heel veel sterkte!
Rinie
30 augustus 2015Ik heb de laatste paar weken regelmatig last van een drukkend gevoel midden op mijn borstkas daarbij heb ik dan ook tintelende / slapende handen, misselijkheid / braakneigingen, stekende hoofdpijn, zweten en ben ik dan erg benauwd. Bij een stukje traplopen ben ik bekaf en moet ik rustig gaan zitten. Het rare is dat deze aanvallen steeds regelmatiger voorkomen en langer duren (vaak uren). Ook ’s nachts als ik slaap word ik er wakker. Een halfjaar geleden naar mijn arts geweest en die zegt dat ik last heb van spanning, een angststoornis… Maar ik voel mijzelf helemaal niet gespannen of angstig, behalve dan met die aanvallen, want dan heb ik het gevoel dat ik zo om kieper…
Paul
31 augustus 2015Dit ZOU inderdaad angina pectoris kunnen zijn, maar medisch onderzoek zal dot moeten uitwijzen…
Wilma
16 augustus 2015Herken veel van reacties hier, en heb zelf ook al jaren klachten die het meest lijken op angina pectoris, in het verleden 10 jaar geleden heb ik klein hartinfarct gehad, na lange tijd ook met deze klachten. En hoef nu al jaren niet meer bij de cardioloog te komen voor controle, ben toen alleen gekatheteriseerd en heb medicijnen. Als ik eens in de zoveel tijd aan de bel trek wordt er weinig mee gedaan, ze weten het niet, ja ik heb enorm veel spanning. Maar dat rotte gevoel bij die aanvallen en die gebroken nachten slopen me. Ik ben slank en mijn bloeddruk en cholesterol zijn prima en ook altijd goed geweest en ik rook niet. Maar altijd maar functioneren en doorgaan is eigenlijk niet te doen, hoe lang gaat dit nog goed?
Angelique (15)
15 augustus 2015Hallo, ik heb sinds een jaar steken bij mijn hart, meestal is het ietsje links van het borstbeen maar soms ook tussen mijn ribben. De pijn verergert als ik in en uitadem. In het begin ging de pijn weg als ik op de plaats waar de steek is hard duw en dan rustig diep in en uit adem maar de laatste tijd gaat het dan niet weg. Soms duurt de steek een paar seconden en soms wel een halfuur. Ik ben ook altijd moe en ik ga niet laat naar bed. Ik ben hiermee naar de huisarts geweest en die kon niets vinden. Ze had mijn bloeddruk gemeten en die was normaal, ze had ook mijn hartslag gemeten en die was 130 toen ik gewoon op een stoel zat dus dat is veel te hoog. Ze had me toen meteen naar het ziekenhuis doorgestuurd omdat ze misschien dacht dat ik een bloedpropje in mijn longen had maar dat bleek in het ziekenhuis niet zo te zijn. Toen moest is de volgende dag naar een kinderarts en die heeft mij onderzocht, daar is ook niets uitgekomen. Ook hebben ze bloed geprikt voor suikerziekte, bloedarmoede en iets met de schildklier, hier was ook niets uitgekomen. Mijn kinderarts heeft me toen doorgestuurd naar een kindercardioloog in Maastricht. Ze hebben daar een ECG gemaakt en een longfunctietest gedaan, daar was ook weer niets uitgekomen. Er zit trouwens aan mijn moeders kant van de familie het lange QT-syndroom in de familie, maar op mijn ECG was er niets van te zien. De kindercardioloog heeft me nu weer teruggestuurd naar het ziekenhuis in Roermond waar ik nog antwoord van moet krijgen maar de kinderarts heeft vakantie. Mijn steken gaan niet weg en ik vind het best eng dus weet iemand misschien wat het kan zijn? Groetjes, Angelique
C.J.
21 juli 2015Hallo, Ik heb al een tijdje af en toe last van brandende pijn op mijn borst wat uitstraalt naar mijn armen en kaak. Het gekke is dat deze aanvallen altijd in rust gebeuren. Of ik zit rustig op de bank of ik word er ’s nachts wakker van. Ik heb enkele maanden geleden een ECG gehad, i.v.m. een operatie die 5 uur zou gaan duren. Daarop zag de cardioloog een lichte afwijking, maar het was niet nodig dit verder uit te zoeken. De aanvallen blijven echter aanhouden. Zou ik via de huisarts om een verwijzing moeten vragen?
Paul
21 juli 2015Heb je misschien te kampen met extrasystolen? Of wellicht (ook) van een gastro-oesofageaal refluxprobleem of een beknelde zenuw? Ik weet niet hoelang je al last hebt van deze klachten en hoe vaak de klachten opspelen, maar ik zou er inderdaad zeker mee langs de huisarts gaan.
Anneke
19 mei 2015Dag, Ik ben 54 en sport sinds een paar weken intensief, daarvoor eigenlijk weinig gedaan, alleen een uur per dag lopen met de hond en een zittend beroep. Ik heb nu 2x per week een personal training en daarbij probeer ik 3x per week groepslessen te doen, waaronder boksen, aerobics en fitness. Gister voor het eerst aerobics, viel mij zwaar tegen dat hoge tempo. op een gegeven moment 2 seconden kramp op de borst; ik wijt het zelf aan een zuurstofgebrek, maar vind het toch eng. Dit gevoel heb ik ooit een keer eerder gehad, ook tijdens hoge inspanning. Wat ga ik nu doen?
Paul
19 mei 2015Mijns inziens ga je verder met je conditie verbeteren, waardoor de kans dat je hartspier zuurstof tekort komt steeds kleiner wordt… Zolang je hart gezond is, hoef je je nergens zorgen om te maken, maar in geval van een eventuele geschiedenis met hartklachten zou je je huisarts om een doorverwijzing naar een cardioloog kunnen vragen. Hetzelfde geldt als je je ernstig zorgen maakt over de gesteldheid van je hart.
said
28 april 2015Goede dag ik heb kramp bij me borst het steekt het duurt 5 minuten.
Rik
6 april 2015Goede dag, Ik heb ook al last van krampen rondom me hart, ik denk me longen. En als ik niet rook heb ik er nooit last van, maar zodra ik 1 sigaret rook, voel ik krampen en kortademigheid. En als ik dan ga zitten voel ik net of iets doet knijpen van binnen. Maar zou ik daarmee naar de dokter moeten? Ben al een keer geweest en ze zeiden dat alles prima was… Of gewoon niet meer roken?
Paul
7 april 2015Beste Rik, Dit duidt inderdaad veeleer op een longprobleem dan op een hartprobleem… Roken is logischerwijs slecht voor ieders longen, maar als je te kampen hebt met bijvoorbeeld astma, COPD of inhalatie-allergieën, zullen je longblaasjes nog veel sneller gaan protesteren als ze worden blootgesteld aan sigarettenrook. Het zou dus best kunnen dat je te kampen hebt met bepaalde longklachten c.q. longproblemen. Zolang je er uitsluitend last van hebt tijdens het roken, lijkt stoppen met roken inderdaad een passende oplossing om de kortademigheid en longkramp te voorkomen. Mocht je je zorgen maken, maak dan even een afspraak met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul
patricia
20 april 2015Na al wat vragen te hebben gesteld over extrasystolen heb ik nu weer iets anders. ;) Ik heb regelmatig een plotselinge rare, krampende pijn iets links van mijn borstbeen. Deze kramp duurt slechts een paar seconden, meestal bij rust. Bij inspanning verergert de ‘hartkramp’ niet. Vorige week bij de huisarts geweest maar die kon niets ontdekken. Nu moet ik 7 mei naar de cardioloog voor een fietstest en echo. Dit vind ik nog zolang duren omdat ik me ook echt weer zorgen maak. Ben normaal erg nuchter, maar die rare dingen van het hart maken me echt heel nerveus. Nu las ik ook over onstabiele angina pectoris en ben daar nu ook bang voor. Iemand enig idee wat dit nu weer zou kunnen zijn? Ik ben trouwens 35 jaar.
Jennifer (14)
15 maart 2015Ik heb het altijd hartkrampen als ik op bed lig of als ik voetbal. De pijn die ik op bed heb is erger dan als ik voetbal. Als ik deze soort hartpijn krijg dan adem ik altijd heel diep in 3 keer ongeveer en dan is het weg. Ik voel altijd als ik er last van heb of er heel hard op mijn hart wordt gedrukt. Laatst was het zelfs zo erg dat het leek of er iets naar mij hart ging. Toen heb ik heel hard geschreeuwd en kwam mijn moeder. Ik was echt super bang toen. Als ik zulke pijn of hartkramp krijg durf ik niet meer te bewegen want dan ben ik bang dat ik doodga zo eng vind ik het. Ik durf eigenlijk niet naar de dokter want dan ben ik bang dat ik slecht nieuws krijg. Hebben jullie misschien tips voor mij wat ik eraan kan doen? Groetjes, Jennifer
Sjoerd
21 november 2014Ik heb de laatste tijd steeds last van een knijpende pijn in de borstkas, variërend van 5 tot 30 sec. Het (af)knijpende gevoel is over een horizontale lengte aanwezig vanaf, naar ik denk, mijn hart tot aan de richting van mijn oksel. Daarnaast heb ik soms een druk op de borstkas, een verstarring van mijn hals en een stekende pijn in het schouderblad. Ik ben er al eens eerder mee bij de huisarts geweest, en die vertelde mij het rustig aan te doen. Is dat echt alles wat er nodig is?
Myrthe
25 oktober 2014Hoi iedereen, Ik ben 18 jaar en heb al nu ongeveer 1,5 jaar last van pijn en samenknijping van de borststreek. Vooral in rust heb ik hier heel erg last van. Vandaag had ik een hartslag van 86 per minuut toen ik simpelweg in de zetel lag. Ook voel ik als het ware mijn hart kloppen. Iemand tips of ideeen waar dit aan kan liggen? Groetjes, Myrthe
Margaretha
10 september 2014Sinds een paar dagen ervaar ik op onverwachte momenten wat kramp rond de hartstreek. Eigenlijk onder/achter de linker borst. Het voelt alsof er een luchtbel op die locatie rondzwerft. Dat klinkt wat vaag, maar het voelt eerder zo dan bijvoorbeeld het gevoel alsof er in het hart geknepen wordt. Ik rook niet, sport, eet gezond en heb niet veel stress, maar kan ook niet veel stress verdragen. Wie herkent dat gevoel van kramp en “luchtbel”?
Klaas
26 oktober 2014Margaretha, Ik ben in maart aan mijn hart geopereerd, twee omleidingen en twee nieuwe kleppen. Een paar maanden geleden twee stents geplaatst en nu regelmating hartkrampen en MS. Ze duren soms zolang dat ik opgenomen moet worden. Ik wens jou heel veel sterkte toe en blijf wel optimistisch, ander heb je niets aan het leven.
kees
30 juni 2014Beste allemaal, Ik heb ook de laatste tijd hoog in de borst een naar gevoel, soms schrapen of hoesten, komt zomaar ineens opzetten en kan best wel lang aanhouden, alsof de borst boven massief en verkrampt is. Over het algemeen geen pijn, soms als ik aan de rib-aanhechtingen kom wel. Ik heb er nu ook last van, het straalt soms gewoon je lichaam in, vooral benen en armen. Echter, mijn hartslag is nu 64, terwijl ik typ en het toch voel. De hartslag varieert gewoon met de ademhaling. Fietsen lukt gewoon, soms wordt het wat erger, soms wordt het minder, maar kan gewoon doorfietsen. Gisteren door de bossen vanaf Waalwijk naar huis, 13 km, geen probleem. Het nare gevoel is juist weer wat erger als ik sta. Ik heb nu medicijnen gehaald tegen maagzuur en de verschijnselen lijken in mijn optiek geen hartprobleem, althans dat zegt de huisarts ook, maar de angst is er wel soms, ik heb chronische hyperventilatie. Alvast bedankt. Vrgr kees
Nettie
18 augustus 2014Hoi Kees, Daar heb ik ook last van gehad, maar nu heb ik Paroxetine (al 15 jaar) en heb ik nergens nog last van. Het is alleen de eerste 4 weken even doorbijten door de bijverschijnselen, maar die gaan vanzelf weg na ongeveer 2 weken. Je krijgt je leven weer terug, maar dan beter. Of dit daadwerkelijk hartkramp is, weet ik eigenlijk niet. Succes! Met vr. gr. Nettie.
helen
30 juni 2014Net een afspraak bij de huisarts gemaakt, dit is de derde keer dat ik dit meemaak. Als ik net lig, ben ik zeer misselijk, toch val ik in slaap om later wakker te worden met kramp in het midden tussen de borsten. Ik weet niet hoe ik dan liggen moet, heb moeite met ademhalen en heb pijn tussen mijn schouderbladen. Toch houdt het op en val ik weer in slaap, om de volgende dag heel moe wakker te worden. Heb snel een zweetneus en ben erg moe. Misschien mijn bloedarmoede, maar ik laat het toch even checken daar het nu voor de derde keer is… angstig.
Paul
30 juni 2014Is je maag al onderzocht? Dit komt op mij namelijk eerder over als een galblaas– en/of maag-gerelateerd probleem dan hartkramp. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Klaas
26 oktober 2014Beste Heleen. Is het nu niet eens verstandig een gedegen hartonderzoek te laten doen? Er hoeft verder niets aan de hand te wezen, maar toch, het is nooit weg en jij kan er baat bij hebben. Ik hoop voor jou dat jij dat gaat doen en als dat zo is, strekte en probeer niet in paniek te raken. Groeten, Klaas
mandy
11 april 2014Hi allemaal, Wie kan mij raad geven? Ik heb al een aantal dagen last van mijn schouder en net onder mijn sleutelbeen als ik op mijn zij slaap. Ik word er ’s nachts wakker van en kan ik heel langzaam omdraaien omdat ik anders verga van de pijn. Het is trouwens aan allebei de kanten. De pijn die ik voel zijn helse krampen en een druk. Het straalt uit naar mijn borst. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat het is…
Klaas
26 oktober 2014Mandy, De enigste raad die ik jou geven wil, laat er door een cardioloog een gedegen onder zoek doen. Weet niet als jij alcohol dringt en ook nog eens rookt, stop daar dan onmiddellijk mee, het maakt jou leven ALS EEN SLAAF. Laat dat niet toe. Ja denk jij, het zal wel, kan jou verzekeren dat het mijn leven verlengt heb en kan er zelfs van sparen. Ik weet het, is vervelend maar het werkt wel, wens jou veel sterkte toe, voor nu en in de toekomst. Klaas
jp
27 september 2013Beste allen, De medische wetenschap in Nederland is een lachertje. De meeste cardiologen doen maar wat en kunnen alleen in een uiterste geval iets voor je betekenen. Dat betekent dat je eerst bijna dood moet gaan. Probeer af en toe te genieten en zondig ook af en toe. Ze zeggen niet voor niets dat een vrolijke kettingroker langer leeft dan een neurotische gezondheidsfreak.
Kees IJpelaar
16 juli 2013Beste allemaal, Ik heb al jaren last van pijn op borststreek, in de zij, vanaf de rug langs de onderste ribben. Ik heb last van hartangst omdat mijn vaders familie hartinfarcten kende, maar geen dodelijke. Mijn vader is inmiddels al 78, oom is 75. Van alle nakomelingen van deze stamboom is er nog niemand met een hartprobleem. Ik ben 56; ik heb de pijn ook in rust, soms heel kort en hevig, langs de onderribben vooral, maar ook de nek en schouders en armen doen mee. Na het slapen in de morgen veel pijn in schouder en kan dan moeilijk omdraaien. Ik denk soms van dat is een hartinfarct, maar telkens weer loos alarm. De zwevende ribben doen wel zeer aan het uiteinde. Ik ga gewoon fietsen, soms met het gevoel dat er een hartprobleem speelt. Dan durf ik bijna niet, maar doe het toch. Fietsen gaat prima, de ene dag veel meer energie en de andere dag niks. Ik ligfiets, dus ga goed vooruit. De pijn in de borst of op de borst wordt niet erger en soms wordt het minder, mijn bloeddruk is nu 108 over 78 bij 58 hartslagen; coherentie is soms heel erg variabel, maar toch zijn die borstpijn en dat rotgevoel er ook bij aanwezig. Het is best wel heftig soms: pijnscheuten en krampen heel even. Ik hoorde van een kennis dat als je tijdens inspanning angina krijgt, je heel erg graag wil stoppen en je niet door kan fietsen. Ik kan dat prima doen ondanks dat angstige, onzekere gevoel. Ik heb ook witte jassen bloeddruk trouwens; daarom ben ik onderzocht en deze bleek prima met lange-duur-metingen. Af en toe hart-overslagen en fladderen. Ik schrik er altijd wel even van, maar ben er niet meer bang voor. Ik ben slank, rook niet en eet weinig vlees; veel groente en fruit. Ik had dus verwacht van mijn lijf dat ik me nu wel eens beter zou gaan voelen; wat een teleurstelling. Ik drink best veel alcohol en ik link de pijn er een beetje aan. Ik moet stoppen doordeweeks en alleen zaterdag bijvoorbeeld een paar biertjes… Nu drink ik elke dag 1,5 liter bier. Alvast bedankt als je me wegwijs kan maken; hartfilmpjes en zo lieten geen afwijkingen zien. Vrgr, Kees
Kees IJpelaar
16 juli 2013Nog even… Ik ben in 1996 een keer heel ziek geweest, een infectie in de darmen. Alles kwam er de gehele nacht uit; zeer hevig braken en diarree. Sinds die tijd eigenlijk is het begonnen de angst, het lijkt me dus ook een trauma geweest toen, want zo hevig was het echt wel. Ik was zeer ziek gewoon. Ik werd wakker en moest naar de wc. Ik stond op en hup, alles in een keer doodziek: misselijk, overgeven, heel erg heftig! Het stukje van borstpijn en fietsen: tijdens fietsen wordt het dikwijls minder, dan weer meer, maar kan gewoon doordrammen in de meeste gevallen. Soms heb ik een dag dat het lijkt alsof ik de Tour de France op mijn sloffen aankan; ik trap dan zomaar 350 watt gedurende lange tijd. Ik ben ook bekend met chronisch hyperventilatie. Vrgr, Kees
niels
23 juni 2013Beste mensen, Mijn vraag is als volgt: Ik ben nu bijna 28 en al zolang ik mij herinner, krijg ik krampen in de borststreek, zowel in rust als bij hevige inspanning en tijdens het eten. Het komt op en verdwijnt ook meestal. De ene keer is het iets heviger dan de andere keer. Ook wil ik er graag bij vermelden dat mijn vader dit ook had en overleden is op 39-jarige leeftijd aan een hartslagaderbreuk, En ook mijn opa heeft hartproblemen en is daardoor gestorven. Aan de andere kant van de familie heeft mijn opa suikerziekte. Kan dit allemaal een invloed hebben en wat zou ik kunnen hebben? Zit ook eigenlijk met de schrik om tests te laten doen. Hoe zit dit in elkaar, wat kan ik verwachten? Ik kom uit België. Graag als het kan mensen met dezelfde problemen die er raad en daad bij weten mij te willen helpen… Alvast dank op voorhand.
Thomas
24 juni 2013Hallo Niels, Probeer om een afspraak te maken bij Dr. Krijns in het academisch ziekenhuis Maastricht. Deze is speciaal gericht op hartziekten en kan u wellicht verder helpen. Succes en sterkte ermee! Thomas
Mark
10 mei 2013Hallo, Ik loop al een tijd met mijn gezondheid te dubben. Heb allerlei onderzoeken gehad, waaronder echo’s, myocard-scans, hartfilmpjes etc. Maar alles was goed! Maar ik blijf last houden van krampachtige steken in het midden van m’n borstbeen. Het duurt slechts een paar seconden, maar het komt telkens weer terug… Heeft iemand hier ervaring mee? Maak me inmiddels wel een beetje zorgen…
Thomas
23 april 2013Hallo, Ik heb eerder op deze site aangegeven dat ik 2 ablaties heb ondergaan en in totaal 4 operaties. Na 3 jaar zijn de cardiologen tot een conclusie gekomen. De AV-knoop laat het soms afweten, vandaar dat ik zo nu en dan wegval. Ze gaan er niets aan doen omdat ik “te jong” ben. Dus ik zal moeten leren leven met deze ziekte en heb weer andere hartmedicijnen ervoor gekregen. Nu heb ik van mijn cardioloog te horen gekregen dat ik het nog rustiger aan moet doen. Hartkrampen, vermoeidheid, wegvallen, onregelmatige hartslag, hartritmestoornissen, hartkloppingen, dood gevoel in handen en voeten, maar verder alles goed. Ik worstel gewoon door en zal nog vaak aan vroeger denken toen het allemaal nog goed was. Gr.Thomas Tolbert
Pablo
4 februari 2013Hier precies zelfde probleem. Is in de loop der jaren steeds erger geworden. Maar bij stress wordt het extremer. Nou heb ik wel aangeboren hartklepvernauwing en daardoor ook een dikke hartspier maar dat heeft er niets mee te maken volgens meerdere cardiologen. Recent op controle bij de cardio kreeg ik het extreem. Hoge bloeddruk, extreme snelle hartslag. Meteen opgenomen, maar na 4 dagen mocht ik weer naar huis omdat tests geen verslechtering van mijn hartklep uitwezen. Ik heb nog aangedrongen op hartkatheterisatie, maar dat wilden ze niet. Dat zou namelijk alleen stress zijn. Ik moest voorlopig maar heel rustig aan doen. Maar heb trouwens wel een wijziging van medicijnen tegen hoge bloeddruk gekregen en dat maakt wel een verschil. Had voorheen een bloedvatverwijdende variant en daarmee had ik dus nog meer last van hartkramp. Nu heb ik Metoprolol en dat werkt beter.
lisanne
29 januari 2013ik heb de laatste weken last van een soort kramp op de borst (angina pectoris?), het voelt als spierpijn maar dan heftiger. Ook pompt het hart af en toe over. Ben al voor een ECG geweest, maar daarop was niks te zien… Er zijn nog geen foto’s o.i.d. gemaakt, maar de laatste dagen krijg ik ook erg veel last van m’n rug/nek/schouders. Kan dit bij angina horen!? Pijn treedt echter ook op in rust… Thnx!
kimberley
29 januari 2013Hallo, ik heb al kei lang veel pijn in de linker zijde en aan m’n borstkas en m’n 2 armen. Kan dat van stress zijn?
Thomas van der Greft
9 november 2012Hallo, Sinds ik mijn tweede ablatie heb moeten ondergaan om boezemfibrilleren tegen te gaan, kamp ik met enorme hartkrampen. Ik ben ervoor opgenomen in het UMC Groningen en kreeg de nodige morfine toegediend, zoveel zelfs dat ik ervan moest overgeven. Nu, 9 maanden verder, heb ik ondanks 2 ablatie-operaties heb ik nog steeds last van een onregelmatige hartslag met de nodige klachten, onder andere de hartkrampen. Ik loop nu een maand in het Beatrixoord voor hartrevalidatie, maar mijn klachten blijven! Ik baal hier enorm van en dien me regelmatig weer ergens door een ambulance op te laten halen. Het hart heeft het al een aantal keertjes laten afweten; ongeveer 7 keer in een jaar. Mijn cardioloog laat mij maar verder worstelen en ik moet de dag maar weer doorkomen. Het is erg slecht om mij zo kwaad te maken, zowel voor mijn hart als voor mijn psyche. Hoe nu verder!? Gr. vanuit Tolbert, Thomas
Charmilla
19 december 2012Beste Thomas, Uit jouw reactie begrijp ik dat je vóór de ablaties geen last had van hartkrampen. Met het laten afweten van je hart, bedoel je daarmee dat je al 2 keer een hartstilstand hebt gehad? Ik vind dit heel erg voor je! Volgens mij weten de cardiologen zelf ook niet zo goed wat ze hiermee aanmoeten. Heb je wel een nythrospuitje voor onder je tong? En helpt dat? Sterkte en Groet van Charmilla
mark heinen
20 februari 2013Hoi Thomas, Kan je even contact met mij opnemen? Gr. Mark Heinen
erica
14 juli 2012Ik heb dit stuk net even gelezen omdat ik zocht naar een beschrijving van hoe je hartkramp herkent. Mijn vader heeft namelijk een verkalking en daar ook 3 soorten medicijnen voor, en een spuitje… Maar omdat hij er niet mee bekend is en eigenlijk maar pas 4 maanden weet dat hij een hartprobleem heeft, was ik op zoek naar een beschrijving voor hem van hoe je het beste en het makkelijkste die hartkrampen herkent. Ik heb sowieso: ‘moeite met doorademen’, ‘het gevoel alsof er in je hart geknepen wordt’ en ‘pijn op de borst’… Zijn er nog beter beschreven symptomen van hartkramp die het nog herkenbaarder maken?
natasja
15 mei 2012Hallo ik had gisteravond heel erg een knijpend pijn bij mijn hart en mijn linkerlong dit was erg vervelend heb er de hele avond voor in bed gelegen. Ik denk dat ik toch maar anders naar de huisarts toe moet…
claudia schaap
14 mei 2012Hallo ik heb alles hierboven gelezen en mijn klachten komen overeen met een onstabiele angina pectoris. Ik ga deze maand al naar de cardioloog voor de hartkrampen, maar ik word niet altijd serieus genomen en dat doet zeer! Ik loop al bijna 6 jaar met deze klachten en nu dat ik een zoontje heb van 16 maanden vind ik dat er wat aan gedaan moet worden. Mij vraag: was wat kan ik hier aan doen?
hanry
3 januari 2018Beste Paul. Ik heb in 1996 instabiele Angina Pectoris gehad en een stent geplaatst PTCA LAD Ik heb sinds kort als ik tegenwind heb of een helling op fietst naar mijn werk last van lijkt weer zuurstofgebrek bovenlichaam ook armen soms keel en moet dan rustig en soms buiten adem hijgend weer bijkomen. Kan een stent ook verstopt raken na zoveel jaar en moet ik weer naar een cardioloog voor een echo of iets anders? Alvast bedankt voor uw meedenken. Groeten, Henriette