Middagdutje: goed voor productiviteit, creativiteit, hart & geheugen

Mind · Door Ilse

het-geheim-van-een-middagdutje-productiviteit-creativiteit-en-een-geheugen-boost

Sommigen schamen zich voor een middagdutje… Een siësta is immers voorbehouden aan Spanjaarden, Mexicanen, bejaarden en baby’s, toch!? Anderen zien geen kwaad in een middagdutje en doen in hun voortuin ongestoord een schoonheidsslaapje. Deze tweede groep blijkt groot gelijk te hebben, want onderzoek wijst uit dat een middagdutje (overdag slapen) goed is voor je productiviteit, creativiteit, hart en geheugen. Hieronder lees je alles over het middagdutjes, het schoonheidsslaapjes ofwel de “power-nap” voor volwassenen…

Middagdutje voor extra productiviteit en creativiteit

Dankzij mijn parttime werk ben ik wat vaker in staat om een middagdutje te doen dan de gemiddelde Nederlander… Maar ik kan je met zekerheid zeggen: een dutje doen maakt je middag en avond een stuk productiever. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het doen van een dutje midden op de dag je geheugen een enorme boost geeft. Je onthoudt nieuwe dingen veel makkelijker en je bent bovendien beduidend creatiever.

Overdag slapen kan dus een boost geven aan je productiviteit en creativiteit; maak dat je baas maar eens wijs! ;)

Hoe lang moet een middagdutje of power-nap duren?

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de “langzame golven slaap”, welke zich voordoet aan het begin van een slaapsessie, belangrijker is dan de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Je belandt in de REM-slaap wanneer je al een langere periode slaapt. Dit is een belangrijk gegeven, want het houdt in dat een “power-nap” dus ook zin heeft. Een power-nap, ofwel kort dutje, zou ongeveer 12 tot 15 minuten moeten duren. Slaap overigens nooit langer dan 45 minuten, want dan kom je in een te diepe slaap. Dit heeft tot gevolg dat je juist erg moe wakker wordt, en veel te lang wakker moet worden.

Een middagdutje of siësta langer dan 1 uur kan dan ook een negatieve uitwerking hebben, in het bijzonder voor je bioritme.

Een middagdutje verbetert je geheugen!

Update: Amerikaanse wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat mensen die zojuist een middagdutje hebben gedaan, gemakkelijker nieuwe informatie opslaan in hun geheugen (tot 20% vooruitgang). “Dit lijkt het eerste definitieve bewijs dat slaap een proactief voordeel oplevert”, aldus professor Matthew Walker van de Universiteit van Berkely in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Volgens Walker zorgt een middagdutje ervoor dat informatie vanuit het korte-termijn-geheugen wordt overgedragen aan het lange-termijn-geheugen. “Je kunt het vergelijken met de inbox van je e-mail”, aldus Walker. “Die maak je leeg, zodat je weer nieuwe berichten kunt ontvangen.”

Overdag slapen is dus een aanrader als je dingen beter wilt onthouden (voorafgaand aan een examen of andere theoretische test).

Een middagdutje voorkomt hartfalen en hoge bloeddruk

Update: Een middagdutje blijkt tevens goed te zijn voor je hart! Onderzoek van het Allegheny College in Pennsylvania wijst uit dat een middagdutje de bloeddruk van mensen verlaagt, voornamelijk na stressvolle gebeurtenissen. Het is niet voort niets dat een slaaptekort de kans op onder meer een verhoogde bloeddruk (hypertensie) en hart- & vaataandoeningen vergroot. Overdag slapen kan dus positief uitwerken op de gezondheid en werking van je hart. Lees hier meer over ‘goed slapen‘, ‘slecht slapen‘ en ‘vermoeidheid‘.

Heb jij (goede of slechte) ervaringen met siësta’s, middagdutjes, schoonheidsslaapjes of power-napjes? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!

7 comments


  • Nina

    8 augustus 2016

    Ik werk elke dag van 6:30 tot 12:45, ik slaap altijd pas rond 1:00 / 2:00 uur in de nacht, waardoor ik slaap tekort kom omdat ik dan maar 4,5 / 3,5 uur slaap. Dat is veel te weinig want ik ben echt een lange slaper. Sinds kort gebruik ik Sleepy Juice (op recept) dat werkt echt perfect om uitgerust wakker te worden. Toch heb ik dan om 13:00 als ik thuiskom een enorm moe gevoel en slaap ik elke middag tot 15:00. Als ik het een keertje niet doe voel ik het zo goed aan mijn lichaam en toch kom ik dan ’s avonds ook niet eerder in slaap dan 1:00… Het middagdutje geeft mij altijd een enorme boost en vanaf 15:00 kan ik echt alles weer doen zonder moeite of mezelf moe te voelen. Ook al is het dan wel een lang middagdutje…

  • Ruud

    30 juni 2015

    Ik ben 32 jaar oud, slaap s’ nachts ongeveer 7 uur en word dan uitgerust wakker. Heb recentelijk een heel fijn nieuw matras en kussens gekocht. Na het douchen ga ik met de honden wandelen. Daarna ga ik ontbijten; soms thuis, maar ook soms buiten de deur. Momenteel ben ik weer aan het studeren, waardoor ik s’ middags normaliter vrij ben. Ik doe bijna dagelijks een dutje ’s middags, meestal een uur tot anderhalf. De tijd varieert. s’ Avonds heb ik geen enkel probleem om weer in slaap te vallen. Dit doe ik nu ongeveer twee jaar en het bevalt prima. De rest van de dag ben ik vrij actief bezig. Ik wandel ongeveer 1,5 – 2 uur per dag, mede dankzij mijn honden.

    • Rr

      12 juli 2016

      Heb jaren in de tropen gewerkt waar ik van 1 tot rond 3 altijd sliep. Door mijn zelfstandig werk kan ik dat nog steeds volhouden. Fantastisch! Ga wel pas rond 1 uur naar bed.

  • Martine

    2 september 2014

    Ik ben 26, werk in de thuiszorg en ik werk dan vaak gebroken diensten. Dus de ochtend en de avond. Dan doe ik vaak ’s middags een tukkie en kan ik vol energie de avond door. En dan de volgende ochtend weer. Dan is een nachtrust van 5-6 uur ook genoeg.

  • Enes

    12 augustus 2014

    Ons profeet Muhammed vrede zij met hem, heeft dit 1400 jaar geleden aanbevolen voor ons. Hetzelfde geldt voor: – Slapen op je rechter zij, niet op je buik. – Handen wassen voor het eten en het eten van klein beetje zout voor je start met eten. – Zittend drinken in 3 slokken. – Verboden om staand te plassen etc. etc. Alles binnen het islam is niet voor niets, het is met een reden en gezond voor de mens.

    • Cura

      30 maart 2017

      Die regeltjes en verboden schijnen helemaal niet zo gezond te zijn als werd aangenomen 1400 jaar geleden.

  • Paul

    3 mei 2014

    Op het hoofdkantoor van Google in Amsterdam staan zelfs bedden voor middagdutjes/powernapjes om de creativiteit en productiviteit te verhogen. :P

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.