Wanneer het je stelselmatig ontbreekt aan energie, je jezelf lusteloos, duf en somber voelt, je opziet tegen iedere nieuwe dag en zelfs de geestkracht mist voor die dingen die je altijd leuk vond, dan zouden dit symptomen van een depressie kunnen zijn. Depressiviteit hoeft niet altijd een duidelijke, aantoonbare aanleiding te hebben. Vaak wordt een depressie veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren…
Depressiviteit: een zeer serieuze aandoening
Depressiviteit is geen welvaartskwaaltje of teergevoeligheid; een depressie is een heuse ziekte. Deze psychosociale aandoening kan enkele weken aanhouden, maar ook maanden of zelfs jaren duren. Sommigen komen over hun depressie heen en hebben er vervolgens nooit meer last van, anderen hobbelen van de ene in de andere depressie.
Reacties uit de omgeving…
Vaak reageert de omgeving van iemand met een depressie niet zoals die zou reageren bij een hartaanval of beroerte. Door andermans gebrekkige onderkenning, kan ook de patiënt zelf het gevoel krijgen dat hij/zij zichzelf aanstelt. Het is echter ontzettend belangrijk om toe te geven aan je ziekte en zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Een depressie is doorgaans namelijk goed te behandelen.
In veruit de meeste gevallen zijn er medicijnen nodig om van een depressie af te komen of over depressiviteit heen te geraken: zogenaamde antidepressiva.
Depressiviteit & voeding
Een dieet is geen middel tegen depressiviteit. Wel zijn er voedingsmiddelen en voedingsstoffen (vitamine D, jodium, vitamine B11, tryptofaan, suikers, cafeïne, theobromine, theofylline, tyrosine, alcohol e.a.) die effect hebben op je neurotransmitters, je hormonen en je stemming (positief dan wel negatief…), en dus indirect op de aanloop naar een eventuele depressie. Om je goed te voelen en gezond te blijven is een evenwichtig eetpatroon met daarin alle essentiële voedingsstoffen zeer belangrijk. Over het algemeen gezond eten is van groot belang, maar op zijn tijd een keertje zondigen als beloning is goed om de moed erin te houden. Vermijd radicale diëten en sla geen maaltijden over, dat geldt eigenlijk altijd, maar in het bijzonder t.a.v. van depressiviteit. (bron)
Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor depressies, vermijd dan alcohol, cafeïne, cacao / chocola en overmatige suikerinname omdat dit producten zijn die stemmingswisselingen teweeg kunnen brengen.
Verband tussen depressie & gewicht
Een depressie kan verregaande gevolgen hebben voor je lichaamsgewicht. Als je sowieso al een emotioneel eter bent, kan een depressie je eetgedrag zeer sterk beïnvloeden. Veel emotionele eters gaan meer eten in de hoop zich daardoor beter te voelen, worden zwaarder en voelen zich daardoor nog slechter, wat resulteert in een vicieuze cirkel. Daarnaast kan je hongergevoel veranderen door stemmingswisselingen. Ook antidepressiva (medicijnen tegen depressie) kunnen van invloed zijn op je hongergevoel en eetpatroon.
Een depressie kan resulteren in sterke gewichtstoename, maar ook in sterke gewichtsafname. Eetstoornissen en depressies kenmerken zich dan ook door vele overeenkomstige symptomen.
Depressiebehandeling
In veruit de meeste gevallen van depressiviteit is het innemen van een antidepressivum helaas onontkoombaar. Antidepressiva zijn verkrijgbaar via doktersvoorschrift. Naast het slikken van medicijnen, kunnen de volgende tips eventueel helpen bij depressiviteitsgevoelens:
- Bespreek je gevoelens met anderen
- Schaam je niet voor een bezoek aan een professional (psycholoog of psychotherapeut)
- Houdt regelmaat in je leven
- Sporten helpt! Ga wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen, en je zult merken dat je je daardoor veel levendiger voelt…
- Ontken somberheid nier; erken je emoties en doe er wat mee
- Blijf jezelf goed verzorgen, zowel qua voeding, als qua overige levensbehoeften, als qua uiterlijk
- Denk eens na over wat de oorzaken zouden kunnen zijn van je depressie
- Blijf in contact met anderen en zonder jezelf dus niet af!
Als iemand in je omgeving leidt aan een depressie kunnende volgende tips wellicht helpen:
- Zorg ervoor dat je de ziekte niet bagatelliseert
- Op een geforceerde manier opbeuren werkt averechts
- Geduld en begrip zijn erg belangrijk
- Ben bereid om ECHT te luisteren
- Blijf betrokken
- Geef nooit op, schakel desnoods zelf professionele hulp in
- Doe alledaagse dingen met je depressieve vriend, vriendin of familielid, zoals shoppen, de hond uitlaten of een stuk fietsen
- Denk ook aan jezelf; als je er behoefte aan hebt, praat dan zelf eens met een ander over depressiviteit
Heb jij aanvullende tips om een depressieve persoon te helpen of om zelf depressiviteitsgevoelens te overwinnen of een heuse depressie te boven te komen? Deel jouw anti-depressietips in een berichtje hieronder!