Je hormoonbalans is van cruciale invloed op je algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hormonen vervullen binnen je lichaam namelijk tal van taken en worden gebruikt door al je lichaamscellen. Het is dus enorm belangrijk dat je lichaam over de juiste hormoonbalans beschikt. Zijn je hormonen niet in balans, dan spreekt men ook wel van:
- Hormoonschommelingen (pieken + dalen)
- Hormonale disbalans of verstoring
- Verstoorde hormoonhuishouding
- Hormoonverstoring
- Ongewenste hormonale veranderingen
- Schommelend hormoonstelsel
Zijn je hormonen uit balans, dan kun je te kampen krijgen met allerlei klachten. Denk daarbij o.a. aan vermoeidheid, gewichtstoename, puistjes en depressie. In dit artikel 5 tips om je hormonen in balans te brengen op volledig natuurlijke wijze…
Tip 1: Slaap voldoende & probeer stress te voorkomen
Voor een goede hormoonbalans dien je ervoor te zorgen dat je iedere nacht 7 tot 8 uur slaapt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je uitgerust opstaat, maar ook dat je lichaam hormonen optimaal kan aanmaken en gebruiken. Naast voldoende nachtrust, is het ook belangrijk om regelmatig echt te ontspannen. Werk niet te hard, plan je agenda niet te vol en bouw regelmatig een rustmoment in om een goede hormoonbalans te stimuleren. Te veel stress brengt je hormonen uit balans.
Tip 2: Gezonde & gevarieerde voeding
Je voedingspatroon is van enorme invloed op je hormonen. Door gezond en uitgebalanceerd te eten, kun je je hormonen in balans brengen. Een aantal concrete tips:
- Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit.
- Let op dat je alle benodigde vitamines & mineralen binnenkrijgt. Speciale aandacht voor vitamine D, B en co-enzym Q10 is aan te raden.
- Neem niet te veel alcohol en producten met cafeïne.
- Neem geen kunstmatige zoetstoffen en beperk het gebruik van geraffineerde suiker.
- “Alles met mate” is een goed uitgangspunt voor voeding. Zo nu een dan een glas melk is bijvoorbeeld prima, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van en varieer zoveel mogelijk.
Tip 3: Lichaamsbeweging = cruciaal voor je hormoonbalans
Voldoende lichaamsbeweging is een van de beste manieren om je hormonen in balans te brengen. Het is overigens niet noodzakelijk om je direct in te schrijven voor de sportschool. Wandelen, fietsen, skeeleren en zwemmen zijn bijvoorbeeld ook prima vormen van lichaamsbeweging. Probeer een vorm van lichaamsbeweging te vinden die je prettig vindt, op die manier werkt de activiteit ook nog eens ontspannend en boek je dubbele winst voor je hormoonbalans.
Tip 4: Dingen die je hormonen uit balans kunnen brengen
Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om je hormonen in balans te brengen, maar er zijn minstens zoveel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je hormonen juist uit balans raken. Onderstaand een korte lijst van zaken die je hormonen uit balans kunnen brengen. Voor de juiste hormoonbalans dien je dergelijke dingen dus zoveel mogelijk te voorkomen.
- Het nemen van de anticonceptiepil (Let op: zeker ook nadat je stopt met de anticonceptiepil kun je last hebben van een slechte hormoonbalans)
- Crashdiëten: te streng diëten is funest voor je hormoonbalans. Wil je afvallen, doe dit dan door gezond te eten en regelmatig te bewegen, niet door plotseling te stoppen met eten
- Medicijnen, drugs & cafeïne kunnen er alle voor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Medicijngebruik is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar wees je bewust van de eventuele gevolgen voor je hormonen en overleg eventueel met je arts over alternatieven
Tip 5: Ga op tijd naar de dokter
Mochten bovenstaande tips om je hormonen in balans te brengen bij jou nog niet het gewenste effect teweegbrengen, dan is het tijd om hulp te zoeken. Als je vermoedt dat er problemen met je hormoonbalans zijn, ga dan altijd naar je huisarts. Als je hormonen gedurende langere tijd uit balans zijn, dan kan dit enorm nadelig zijn voor je gezondheid. Een probleem met je hormonen zorgt niet alleen voor direct klachten (vermoeidheid, depressie, etc.), maar kan de kans op ziektes ook vergroten. Wacht dus niet te lang en overleg op tijd met je arts over mogelijke maatregelen om je hormonen weer in balans te brengen.
Hoe is het met jouw hormoonbalans gesteld? En heb jij nog tips om je hormonen in balans te brengen? Laat het weten in een reactie!
14 comments
nancy
4 februari 2014Hoi, Ik ben een vrouw van 35 jaar oud twee kinderen. na mijn kinderen heb ik het Mirena spiraal genomen en kreeg ik na een jaar klachten! Borstontstekingen, vaak naar de dokter om dat deze pijn zo vervelend is en mij zo onrustig maakt, ook al drie keer een mammografie gehad waarop gelukkig niks ernstig te zien was… Het spiraal werd verwijderd, maar ik kreeg ik zulke heftige bloedingen dat ik daar weer endometriose aan heb overgehouden wat nu na de menstruatie klachten geeft. Ik ben er nu, na 5 jaar, wel klaar mee en ga naar de dokter toe en hoor dan: “ja, het zijn je hormonen”. Het is nu zo een week buikpijn en twee weken borstpijn! Ik eet gezond, ik beweeg genoeg, ben niet te zwaar… Ik zou alleen graag van deze klachten af willen. Ik slik de pil om het rustig te houden, maar toch verandert dat nu weer binnen een jaar… het was even rustig! Heeft iemand ervaring hiermee of hetzelfde als ik?
Maria M
12 maart 2015Heb zelf niet zulke hormonale klachten, maar weet dat het niet gaat om ‘gezond’, maar om wat je lijf nodig heeft. Uitgebalanceerd vooral. Er zijn ook natuurlijke producten die kunnen ondersteunen. Er wordt gesproken over oestrogeendominantie. Genoeg over te vinden op internet. Bepaalde voedingsmiddelen als Maca en kurkuma schijnen te kunnen helpen. Heb zelf progesteroncrème. Menstruatie zet beter door, is lichter en helderder en voel me daarbij vrolijker. Jesse van de Velde heeft het ook over DIM (Diindolylmethaan), een stof die zit in kruisbloemigen en die ook als supplement verkocht wordt en die het teveel aan oestrogeen afbreekt. Heb daar zelf geen ervaring mee, maar wil het wel gaan proberen. Is ook een site over het endometriose-dieet. Staat misschien ook nog bruikbare informatie in.
Willemien
3 december 2013Beste Paul, Daar komt het wel op neer wat je beschrijft, daarnaast heeft natuurlijk DE leeftijd die een rol speelt en de overgang etc. de stofwisseling wordt trager dat zijn ook factoren die meespelen en daar je weinig grip op hebt en stress. Het is ook per persoon verschillend, de uitslagen, wat jij bijv. te veel zou kunnen hebben heb ik te weinig van dus op elk persoon is een dieet aangepast. Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt. Je kunt op de site kijken waar ik altijd heen ga dat is het Alexander instituut in Venlo, ik kom daar al zeker 20 jaren, die man is o.a. internist geweest en nu natuurgeneeskundig arts en alles wat hij doet beschrijft hij o.a. op de site, hij is zeer kundig, werkt samen met het ziekenhuis, hij heeft mij beter gemaakt omdat de artsen niet meer wisten wat ze met me aan moesten, ik knapte elke 4 weken zienderogen op, heeft jaren geduurd, maar werk nu weer met veel plezier 4 dagen, nu ga ik jaarlijks nog op controle. En let wel op, alles wat je ziek kunt maken zit veel in eten en als je dat niet weet zoals in een ziekenhuis, dan zeggen ze in het ziekenhuis ik weet het niet meer, je zult voor altijd die zware medicijnen moeten gebruiken en toen had ik zoiets van ho ho, als jullie hier niet mee verder kunnen, zoek ik verder, ik geloof niet zo in alternatieve therapie, maar dan wil je en doe je alles en als je dan ook nog eens door o.a. voedsel eet waar je nog zieker van wordt dat is 1 + 1 zo opgeteld , heel blij dat ik daar terecht ben gekomen! Paul, nog een fijne dag!
Willemien
2 december 2013Beste Paul, Hier ben ik weer. De hormonen die getest zijn in het ziekenhuis zijn o.a. insuline. Als je teveel insuline aanmaakt, ga je vet opslaan waardoor je schommelingen krijgt en dus honger en gaat snaaien, minder koolhydraten eten en suikers ook de verborgen die op de verpakkingen staan. Schildklierhormoon, testosteron, oestrogeen, progesteron, DHEA en cortisol. De laatste zoet voor veel energie bij stress, stimuleert de vetopslag en als laatste melatonine. Sommige waren bij mij veel te laag of veel te hoog, waardoor ik totaal uit balans ben. Ik heb van de arts een dieet gekregen wat ik wel en het beste niet kan eten en een vriendin van mij heeft het boek HET hormoonbalansdieet van Ralph Moorman gekocht en dat komt overeen met mijn ervaringen en wat de arts mij adviseerde. In dat boek staat alles duidelijk in, mocht je interesse hebben incl. recepten en het boek is niet duur via bol.com ISBN: 978-90-79142-05-7/NUR 860, ik had het ISBN nr. even bij haar opgevraagd mocht je interesse hebben, daar staat alles in wat je wilt weten. Ik wens je veel succes en anders lees ik je bericht wel. Groetjes
Paul
2 december 2013Beste Willemien, Ik ben bekend met Ralph Moorman, De Hormoonfactor en het Hormoonbalansdieet. Zijn visie komt grotendeels overeen met de mijne: zo gezond en natuurlijk mogelijk eten en afblijven van alle chemisch-synthetische troep die tegenwoordig (onterecht) te boek staat als ‘voedsel’, inclusief geraffineerde suikers en granen. :P
Willemien
1 december 2013Beste Paul, ten eerste sorry dat ik zo laat reageer! De hormonen (7) zijn aangevraagd door de natuurarts en zijn geprikt in een ziekenhuis. Die uitslagen zijn doorgestuurd naar de natuurarts en die gaven wel degelijk een goed beeld van wat je te veel aan hormonen hebt of te weinig! daar wordt dan de therapie op ingezet. De huisartsen doen dit soort onderzoeken niet aanvragen, vinden ze onzin. Je krijgt dan een dieet mee wat voor jou geschikt is en en voedingssupp tegelijk en dan kun je aan de slag en tussentijds op controle of bellen als je vragen hebt. Veel succes!
Paul
1 december 2013Beste Willemien, Bedankt voor je berichtje. Wat mij nou interessant lijkt om te weten is welke hormonen precies uit balans zijn, welke specifieke hormoonwaarden (tekorten/overschotten) er zijn gemeten, hoe je dieet eruitziet en welke supplementen je dient in te nemen. Ik kan me namelijk nog steeds geen beeld vormen van de exacte behandeling. Ik zou een gedetailleerde schets van de situatie enorm op prijs stellen! Groeten, Paul
MJ
5 februari 2013En wat als je niet kan slapen? Al 22 jaar heb ik last van inslaapproblemen en nu door de overgang niet rond 2-3 uur inslapen, maar ’s ochtends pas rond 5-6 uur… Ik denk dat ook mijn hormonen uit balans zijn. Ben wel slank, ondanks dat ik in de nacht dus ook eet. Logisch lijkt me want op een gegeven moment krijg je toch honger. Ik ben al bij een slaapkliniek in behandeling geweest en heb melatonine-tabletjes. Deze helpen soms en dan slaap ik een nacht goed. De nacht erna (na melatonine) toch weer slecht slapen. Ik heb dus al jaren slaapproblemen en daarnaast darmproblemen. M’n huisarts heeft het vooral over accepteren en m’n zegeningen tellen. Ik kan je zeggen, ik ben de wanhoop nabij. Dit is geen leven, dit is alleen maar overleven. Vraag me echt af of dit zo de rest van m’n leven blijft… Ik eet supergezond (ben voedingsdeskundige) neem veel superfoods, sport 3x per week, heb een fijne partner en dochter. Ben wel erg gevoelig en heb ADD. Maar ja voor m’n 25e heb ik altijd geslapen. Door teveel stappen destijds en een relatie die me helemaal uit balans heeft gebracht (alles bij elkaar zo’n 6 jaar) nooit meer in balans gekomen. Toen de relatie uit was, duurde het nog om één en ander te verwerken. Daarna broer verongelukt, zijn dochter hersentumor, in totaal op 20 jaar 10 keer verhuisd, trouwen, kind, scheiden, ouders na 50 jaar uit elkaar, ga zo maar door… Inmiddels heb ik dus een fijne relatie, een leuk kind, wel met ADHD en dat valt niet altijd mee… Maar als ik zou kunnen slapen, zou het allemaal prima te dragen zijn. Tja en moe ben ik, maar slapen lukt gemiddeld 4 uur per nacht. Iemand ervaring met hormonen die uit balans zijn en uiteindelijk het toch goed gekomen is? Ik hoor het graag! MJ
Willemien
1 november 2012Ik ben toevallig onder behandeling van een natuurgeneeskundig arts en die doet al je hormonen testen echter de kosten moet je zelf betalen maar dan weet je of je hormonen echt uit balans zijn en bij mij was dat dramatisch slecht. Nu ga ik bij die arts in behandeling, als je hele hormoonhuishouding in de knoei zit zul je ook nooit afvallen want alles heeft met elkaar te maken. Veel succes!
Paul
1 november 2012Beste Willemien, Ik ben wel heel erg benieuwd hoe deze arts heeft vastgesteld dat je hormonen uit balans zijn (en meer nog hoe diegene erachter is gekomen welke hormonen uit balans zijn). Kun je a.u.b. uitleggen wat hij/zij gedaan heeft qua onderzoeken? En ik zou nog veel liever weten hoe de behandelingen eruit gaan zien waarmee je hormonen weer in balans worden gebracht. Ik kan me er namelijk totaal geen voorstelling bij maken. Ik zou het geweldig vinden als je hieronder de details zou willen bespreken! Hopelijk tot lezens :P… Groeten, Paul
PB
14 augustus 2012De huisarts laat (helaas) meestal niet alle hormonen testen. Er zijn wel laboratoria die het doen.
Paul
13 september 2013Beste Marcel, Sabine en PB, In dit artikel vind je de nodige informatie over het testen van hormonen middels hormoononderzoek. Groeten, Paul
Sabine
22 maart 2012Ja, dat zou ik ook willen weten Marcel :-)
Marcel
27 februari 2012Hoe kan ik mijn hormonen laten testen?