Hydraterende (vocht-inbrengende) crème bestaat niet

Body · Door Ilse

Hydraterende crème bestaat niet. Nagenoeg alles droogt uit, zelfs water. Er zijn uitdrogende en minder-uitdrogende producten, maar vocht-inbrengende producten berusten op fabeltjes. Wat hydraterende crème doet is uitdroging ofwel dehydratie inperken. Vocht inbrengen, doet hydraterende crème echter niet. Hieronder lees je de waarheid omtrent “vocht-inbrengende” crèmes en lotions…

Hydratie & dehydratie

Binnen de dermatologie wordt met hydratie oftewel hydratatie de toediening van water in de huid bedoeld. Met dehydratie wordt uitdroging van de huid bedoeld door verdamping van vocht. Uitdroging van de huid is niet prettig en bovendien slecht voor de kwaliteit en vitaliteit van je huid. De menselijke huid hoort namelijk een optimale vetbalans en vochtbalans te handhaven om huidveroudering en -beschadiging te beperken.

Vochtbalans & vetbalans

Een optimale hoeveelheid vet en vocht zorgt ervoor dat de huid zichzelf kan beschermen en niet uitdroogt. Omdat veel mensen last hebben van een droge huid, wordt er door cosmeticaproducenten volop ingespeeld op de psychologische vraag naar vocht-inbrengende huidverzorgingsproducten. Zo zijn er in het verleden talloze hydraterende crèmes en vocht-inbrengende lotions op de markt verschenen. Maar hebben zulke vochtinbrengende producten ook daadwerkelijk nut; en doen ze wat ze beloven?

Lagen van de huid…

De menselijke huid bestaat uit verschillende cellagen. Er worden continu nieuwe huidcellen aangemaakt in de diepst gelegen huidlagen. De nieuwe huidcellen duwen de oude cellen naar het oppervlak van je huid. Eenmaal aan het huidoppervlak aangekomen, drogen de oude huidcellen uit en sterven ze af. Een mens verliest om die reden continu dode huidcellen.

De buitenste laag van de menselijk huid –die grotendeels uit dode huidcellen bestaat– wordt ook wel de ‘hoornlaag’ genoemd. Als de dode hoornlaag verdikt is, spreekt men ook wel van eelt. Alleen de eeltlaag van je huid kan vocht in zich opnemen; de onderste huidlagen laten daarentegen géén vocht door. Een vochtinbrengende crème zou dan ook nutteloos zijn, want het zijn de dieper gelegen levende huidcellen die vocht nodig hebben…

Huid neemt géén vocht op

Alleen de buitenste, eeltige hoornlaag van je huid kan een klein beetje vocht in zich opnemen, dat merk je onder meer als je lang in bad ligt. De meest eeltige plekken van je huid worden dan dik en week; je eeltrijke vingertoppen, eeltige handpalmen en vereelte voetzolen zwellen op, worden wit en zien er verrimpeld uit. Omdat je eelt zacht en week wordt vanwege wateropname kun je na een bad gemakkelijk eelt verwijderen met behulp van een puimsteen. Als je je huid hebt gescrubd kun je weer zuiniger omspringen met al je crèmes.

Onder de hoornlaag bevinden zich nog 7 huidlagen. Hoe dieper de huidlaag, des te meer levende huidcellen. Levende huidcellen hebben vocht nodig, maar een vochtinbrengende crème is niet in staat om deze cellen te bereiken. In de opperhuid bevindt zich namelijk een membraan, genaamd de ‘Reinse Barrière’. De Reinse Barrière zorgt ervoor dat stoffen –waaronder water– niet van buitenaf in de huid kunnen doordringen.

omdat alleen de hoornlaag vocht doorlaat, kan de levende huid niet van buitenaf worden bevochtigd c.q. gehydrateerd. Er kan simpelweg geen water van buiten naar binnen; dan zou een mens tijdens een badderbeurt immers opzwellen als een spons. De huid laat alleen van binnen naar buiten water door, wat we kennen als ‘transpiratie’ oftewel zweet.

Maar wat doet een hydraterende crème dan wel?

Op je huid ligt een dun laagje olie (“sebum”). Dit laagje huidvet beschermt samen met de hoornlaag de dieper gelegen huidlagen. Een vochtinbrengende crème brengt geen vocht in, maar vult de beschermende, vette laag op je huid aan. Deze laag zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid kan verdwijnen door toedoen van verdamping.

Hydraterende crème brengt dus niet méér vocht in de huid, maar voorkomt veeleer dat de hoeveel vocht in de huid vermindert. Het is dus een vocht-behoudende crème die vochtverlies tegengaat. In principe doet een moderne, hydraterende crème dus niets anders dan een vettig filmlaagje aanbrengen.

Veel vocht-inbrengende crèmes bevatten tevens ‘hyaluronzuur’, een stof die enorme hoeveelheden water aan zich bindt. Zodoende wordt de buitenste eeltlaag week en vochtig. Met de dieper gelegen huidlagen gebeurt echter niks. Op korte termijn kan hydraterende crème fris en prettig aanvoelen en de suggestie van een soepelere huid wekken. Op langere termijn doet een vocht-inbrengende crème echter helemaal niks voor je huid; vocht op de huid is immers heel wat anders dan vocht in de huid.

Loze beloften

De cosmetica-industrie wordt steeds strenger gecontroleerd op misleidende claims die niet op waarheid berusten of niet kunnen worden gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Het principe van vocht in de levende huid brengen middels een crèmepje bestaat simpelweg niet. Om die reden mag de term ‘vocht-inbrengend’ niet langer worden gebruikt op de verpakking van huidverzorgingsproducten.

Er worden echter steeds weer nieuwe marketingnamen bedacht om dit soort regelgeving te omzeilen. Denk maar eens aan termen als ‘voedend’, ‘moisturizer’, ‘hydrator’, ‘regenerator’, ‘anti-rimpel’, ‘anti-aging’ en ‘bevochtigend’. Zolang men maar niet expliciet suggereert dat er vocht in de huid wordt gebracht. Tevens gebruikt men slogans als ‘voor een gezonde, stralende huid’. Krijg je er een gezonde, stralende huid door? Of is de crème simpelweg bedoeld voor iemand die een gezonde, stralende huid heeft? Dat wordt in het midden gelaten…

Tot slot

Je huid verliest wat minder makkelijk vocht dankzij sommige “moisturizers”, maar of dat begerenswaardig is, is maar de vraag. Met een vette crème sluit je namelijk vocht in je huid op, waardoor de huid kan gaan broeien, irriteren en jeuken. Je huid is gebaat bij een optimale interne vochthuishouding; op een klamme, kleffe opperhuid zit je niet te wachten. Om die reden kun je vochtverlies van de huid veel beter tegengaan door je inwendige vochtbalans te verbeteren

Heb jij ervaring met vochtinbrengende crèmes? Laat hieronder weten wat jouw ervaring is met moisturizers en hydraterende producten!