Hype van de e-sigaret: de potentiële voor- & nadelen

Mind · Door Ilse

Roken is en blijft een guilty pleasure waar een hoop mensen zich toch aan schuldig maken. Wetend dat het erg schadelijk is, blijft het toch een van de meest voorkomende zonden onder de gemiddelde mens. De overheid blijft de sigaretten maar duurder maken en waarschuwen voor de gevaren, maar nog steeds rookt een groot deel van de Nederlanders. Ook onder studenten wordt nog steeds veel te veel gerookt.

Nederland telt zo’n 3,5 miljoen rokers en het Trimbos instituut geeft aan dat elk jaar rond de jaarwisseling ongeveer een half miljoen Nederlanders zich voorneemt te stoppen met het roken van sigaretten. Van deze goedbedoelde voornemens komt echter vaak vrij weinig terecht, aangezien het stoppen met roken slechts bij zo’n 8% daadwerkelijk lukt.

De financiële crisis lijkt alweer redelijk voorbij, maar toch is ook de financiële kant van het roken van sigaretten nog steeds een drijfveer om te stoppen. Een pakje sigaretten kost vandaag de dag rond de 6 euro en wanneer je uitrekent dat veel rokers ongeveer een pakje per dag roken, is dit op maandbasis bijna 200 euro. In het leven van een student is dit een flinke smak geld die óók voor andere dingen gebruikt zou kunnen worden.

De opkomst van de elektronische sigaret lijkt hier echter verandering in te kunnen brengen. Niet alleen is het roken van de e-sigaret een stuk minder schadelijk voor de gezondheid, maar ook veel goedkoper. In Nederland roken nog niet heel veel mensen een elektronische sigaret. Op één of andere manier verloopt de opkomst in Nederland een stuk langzamer dan in veel andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en België.

Frankrijk is samen met de Verenigde Staten de grootste afnemers van de meestal in China geproduceerde producten. In Nederland duiken nu langzaam ook de speciale e-sigaret winkels op, terwijl deze in andere landen in bijna elke stad of zelfs dorp al te vinden zijn. Op het moment kan men het beste via het internet een e-sigaret kopen, aangezien daar het grootste en voordeligste aanbod te vinden is.

De overheid van ons land weet echter niet zo goed hoe om te gaan met de nieuwe rookvariant. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kinderen toegang hebben tot deze e-sigaretten, ook al bevatten niet alle varianten nicotine. Maar verbieden is geen optie, want de e-sigaret bevat geen tabak en valt zodoende niet onder de tabakswet. Hoe en waarom zou er dan extra belasting op geheven moeten worden? Het is een positief feit dat de e-sigaret in ieder geval minder schadelijk is dan de ‘gewone sigaret’ en dus zou je denken dat dit op veel vlakken alleen maar positief uit zou kunnen pakken voor ons land. Minder schade voor de gezondheid, dus minder zorgkosten. Maar ook minder rotzooi op straat, minder mensen die ongewenst meeroken oftewel rook inademen van anderen. Dus waarom die ophef?

Van ongeveer 70 van de ruim 600 chemicaliën die in een standaard sigaret zitten, is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Van de e-sigaret is nog niet 100% bekend wat de gevolgen van roken op de langere termijn zijn, maar tot nog toe is de enige bekende schadelijke stof in een e-sigaret nicotine. Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het roken van e-sigaretten.

In ons land wordt ook gewaarschuwd voor de e-sigaret. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn van de PvdA heeft het RIVM opdracht gegeven te onderzoeken hoe schadelijk de dampen van een elektronische sigaret zijn. Het RIVM heeft alvast aangegeven te adviseren in ieder geval niet in het bijzijn van kinderen te roken.

Veel e-sigaretten verkopers binnen en buiten Nederland proberen ons ervan te overtuigen dat dit nieuwe roken de way-to-go is. Ook op verschillen nationale en Internationale forums wordt er positief over geschreven. Zo blijkt de elektronische sigaret voor veel mensen een succesvol hulpmiddel bij het stoppen met roken. Na meerdere keren nicotinepleisters en andere nicotine vervangers te hebben geprobeerd, schijnt het afbouwen van sigaretten met behulp van de e-sigaret een erg effectieve manier te zijn.

Een ding is duidelijk: als je bedenkt hoe het in het verleden gegaan is met de opkomst van de gewone sigaret, gecombineerd met het feit dat de grootste tabaksmagnaten aangekondigd hebben ook e-sigaretten te gaan produceren, is de e-sigaret waarschijnlijk een blijvertje.

Door: gastcorrespondent Krist Gruijthuijsen